Dodaj do ulubionych

Złocieniec

23.08.03, 19:41
Ponieważ administrator nie chce założyć forum regionalnego
ZŁOCIENIEC założyłem forum prywatne. Wiem,że to nie to samo ale
cóż....Pozdrawiam Wusterwitz i zapraszam do współpracy.
Obserwuj wątek
    • tuhanka Re: Złocieniec 25.08.03, 18:12
      Gratuluję inicjatywy i forum bratniego miasta Złocieńca :)) Szkoda, że nie
      udało nam się przewalczyć z Tebe tego forum w regionalnych, ale dobre i to. To
      może Szczecinek i Złocieniec połączą siły, jeszcze by się dokooptowało
      Czaplinek, Drawsko, Borne i rozpromujemy nasze śliczne Pojezierze Drawskie? Co
      wy na to? A Złocieniec ma się czym pochwalić - macie takie śliczne i wielkie
      jezioro Drawsko... I w ogóle ładne miasteczko.
    • mochowo Re: Złocieniec 07.12.03, 20:34
      Witam na forum sąsiadów z powiatu.Zapraszam również do mojego forum - Drawsko
      Pomorskie.
      • wuster Re: Złocieniec 09.12.03, 23:06
        A tu już w innym tonie.Współpraca Złocieniec-Drawsko?
        • gregmar7 Re: Złocieniec 04.06.05, 21:10
          hmmmm.... trudno w taką współpracę uwierzyć oj trudno...
      • alutok5 Re: Złocieniec 20.11.04, 19:27
        Kochani wprawdzie mieszkam na drugim końcu Polski ale dla mnie Złocieniec jest
        najpiękniejszym miastem i cieszę się ,że takie forum istnieje. Kiedyś spędzałam
        tam każde wakacje u mojej rodziny przy ulicy Armii Polskiej,tam zostało moje
        serce, a moja wakacyjna sympatia spoczywa już na cmentarzu, ale myślami często
        tam wracam.
        • gregmar7 Re: Złocieniec 04.06.05, 21:08
          Wróć tu to piękne miejsce do życia.
    • henio56 Re: Złocieniec 22.02.04, 13:05
      Pozdrowienia z Krakowa dla mieszkańców Złocieńca ,a w szczególności moich
      kolegów z czasów służby wojskowej w JW 1013 w latach 1976-1978. Byłem kierowcą
      Skota na kompanii saperów.Bardzo mile wspominam okres służby w Budowie oraz samo
      miasto Złocieniec. Wspaniałe tereny jednak mało wyeksponowane w branży
      turystycznej. Myślę ,że za niedługo odwiedzę te tereny z rodziną i przyjaciółmi
      celem rozpoznania co do możliwości wypoczynku letniego.
      • henio56 Re: mieszka tam u Was Wiesiek Kuś 02.09.04, 19:55
        jeżeli tak to serdecznie go pozdrawiam
      • lukasz83zloc Złocieniec sala widowiskowo sportowa 21.11.04, 21:24
        Szkoda żeby taki obiekt stał nie wykorzystywany przez miasto może pan Burmisrz
        pomysli nad utowrzeniem druzyny Złocienieckiej w siatkówkę i możę w Złociencu
        wkońcu zaisnieje sport na wysokim ligowym poziomie
        • alutok5 Rodziny wysiedlone z Birczy 11.12.04, 15:48
          W Waszej miejscowości mieszkają jeszcze osoby, które w ramach wysiedleń z
          Birczy woj. podkarpackie w 1946- 1947 przybyły właśnie do Złocieńca. Może
          odezwą się ich dzieci lub wnuki i odwiedzą forum Bircza dzieląc się z nimi
          wspomnieniami z tamtych lat.Ja mieszkam w Rzeszowie ale przodkowie moi
          pochodzili z Birczy mam też rodzinę w Złocieńcu , która przyjechała tam z
          Birczy. Czekam na forum Bircza na wspomnienia osób , które pamiętają czasy
          birczańskie.
          • alutok5 Re: Rodziny wysiedlone z Birczy 11.12.04, 15:51
            Re: Akcja Wisła w Birczy
            Autor: darino
            Data: 08.12.2004 01:15 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
            Akcja "Wisła" objęła całą Polskę południowo-wschodnią (na zachód po Pieniny i
            Nowy Sącz), na północ po Hrubieszów. W sumie wywieziono kilkaset tysięcy ludzi.
            Gmina Bircza odniosła szczególnie duże straty - obecnie liczy niecałe 8 tysięcy
            ludzi, przedwojną na tym obszarze żyło około 25 tysięcy ludzi.
            Czystki etniczne odbyły się w kilku etapach:
            1. W latach 1939-41 okupanci sowieccy wywiezli lub zamordowali kilka tysięcy
            osób - inteligencję polską, ziemian, oficerów oraz bogatszych chłopów (kułaków).
            2. W latach 1941-44 Niemcy wymordowali (Żeń, Kamienna Górka) lub wywiezli do
            obozów zagłady kilka tysięcy Żydów.
            3. W czasie okupacji niemieckiej wywieziono na roboty do Niemiec kilkaset osób
            (Polaków i Ukraińców).
            4. W czasie powojennych bratobójczych walk polsko-ukraińskich zginęło
            kilkadziesiąt osób.
            5. W latach 1945-46 wysiedlono przymusowo kilkanaście tysięcy osób na Ukrainę.
            6. W latach 1947-48 w czasie Akcji "Wisła" wysiedlono kilka tysięcy osób na
            ziemie północne i zachodnie.
            • zlocieniec Re: Rodziny wysiedlone z Birczy 11.12.04, 16:45
              Z Twojego tekstu wynika, że akcja "Wisła" była czystką etniczną!
              • wuster Re: Rodziny wysiedlone z Birczy 12.12.04, 16:23
                Czystką chyba nie. Z punktu widzenia politycznego i bezpieczeństwa kraju
                powojenna akcja miała swoje uzasadnienie, z puntu widzenia czysto ludzkiego
                była to rzecz straszna.
                • alutok5 Re: Rodziny wysiedlone z Birczy 13.12.04, 15:50
                  Re: Akcja Wisła w Birczy
                  Autor: darino
                  Data: 12.12.2004 16:16

--------------------------------------------------------------------------------
                  Oczywiście, że Akcja "Wisła" była czystką etniczną, z tym że sam
                  termin "czystka etniczna" powstał dużo pózniej, a zasada odpowiedzialności
                  zbiorowej, na której oparł się rząd polski sięga najlepszych wzorców
                  hitlerowskich !
                  Więcej na tej temat można znalezć na:
                  akcjawisla.semper.pl/
                  akcjawisla.fm.interia.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka