ach_dama_byc_z_kanady
22.06.14, 23:19
Wanna zasugerowala abym otworzyla watek rasistowski to otwieram.
Dowiedzialam sie wlasnie ze nie ma czegos takiego jak bialy nie-rasista, kazdy jest w mniejszym lub wiekszym stopniu rasista.
wychodzi na to ze nawet ktos kto ma zone/ meza odmiennej nacji, koloru skory
i mieszane dzieci - tez.
bardzo mnie to zdziwilo, bo wprawdzie 'mieszanego' malza nie posiadam
jeno krewnych, ale
do tej pory myslalam ze definicja rasisty, rasizmu jest jasna:
Rasizm
rasizm «pogląd oparty na przekonaniu o nierównej wartości biologicznej, społecznej i intelektualnej ras ludzkich, łączący się z wiarą we wrodzoną wyższość jednej rasy»
rasistowski rasista rasistka
rasizm SJP
zatem rasista, rasistka to osoba przekonana o swojej wyzszosci biologicznej, spolecznej,
i intelektualnej wraz z wrodzona wiara w wyzszosc swojej (bialej) rasy nad pozostalymi.
przekonana nie jestem, ale widac nie wystarczy.
poniewaz z roznych powodow jestem wyczulona na dyskryminacje,
zwracam uwage rowniez na zwiazana z rasizmem polityczna poprawnosc.
ble, coz, spotykaly mnie w zyciu rozne nieprzyjemne, obrazliwe uwagi,
wiem jakie hurtful moze byc takie zachowanie. w zwiazku z czym uwazam za jak najbardziej sensowne dostosowywanie sie do zyczen nacji aby nie nazywac ich tak tylko 'tak' - jak sobie owe nacje zycza.
Wiec nie ma juz Cyganow, sa Romowie. Nie ma Zydow, sa Izraelici, jest problem ze slowem Murzyn bo wielu czarnoskorych uwaza iz jest to slowo obrazliwe - Murzyn zrobil swoje,
Murzyn moze odejsc, bialy Murzyn itd. - tylko nie wiadomo czym je zastapic.
nie ma juz n...ers, sa African-Americans, nie ma Indians lub co gorzej Injuns - sa Native American lub First Nation itd itp.
Podobniez ze stereotypami.
Poprawnosc polityczna od dawna juz zakazuje, i bardzo dobrze, uzywania etnicznych okreslen
obrazliwych dla danego narodu - i bardzo dobrze.
Pozydzic, wycyganic, oszwabic, nie udawaj Greka, Amerykanie to idioci,
muzulmanie to terrorysci, Polacy, Rosjanie i Ukraincy to ciemni wsiowi zapijaczeni katolicy smierdzacy zgnila kapusta, Zydzi - przepraszam - Izraelici kochaja tylko pieniadze itd itp.
Jak protestuje aby nie pisac Zyd to jestem rasista, jak Izraelita to tez.
jakm protestuje przeciwko stereotypowaniu - wszyscy Polacy to tepi alkoholicy,
wszyscy Puertorykanie sa w gangach - tez jestem rasistka.
to ja juz nie wiem...
Minnie