Dodaj do ulubionych

Co raz gorzej

02.06.05, 15:23
mowia o PL w Europie,nie ma konca mnozeniu sie przykladow.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2741885.html
juz to widzialem kilka razy na roznych kanalach niemieckich,wloskich i
hiszpanskich.
Obserwuj wątek
    • morsa Re: Co raz gorzej 02.06.05, 22:53
      Nastepny przyklad:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2742441.html
      • a.polonia Re: Co raz gorzej 02.06.05, 23:04
        wlasnie ogladam debate na ten temat i ciesze sie, ze jutro nie ide do pracy :/
        • don2 Re: Co raz gorzej 02.06.05, 23:26
          mam jakies 220 kanalow TV,juz nawet tak marginesowo zajmujace sie polityka itp
          kanaly regionalnych stacji hiszpanskich ,przypominaja o roznego rodzaju
          ekscesach Polakow na plenach PEU,dziwacznych propozycjach,i jezyku malo majacym
          wspolnego z politycznym.Jedna kobieta ,jakas tam poslanka do EU,watpi czy
          Polacy sa dorosli do Europy.na innych kanalach od Chin do Rosji wcale nie
          lepiej.Rosjanie wrecz wyrazaja zdziwienie samym faktem traktowania Polski i jej
          propozycji na gremiach EU powaznie.Oczywiscie jednoczesnie lecial przyklad
          mieszania sie w sprawy Ukrainy i Bialorusi oraz Rusofobie.No coz odbija palma
          jak zwykle.Przeginanie paly i rozrabiactwo znowu staje sie polska wizytowka.
          • lucja7 rasizm 03.06.05, 00:06
            Polski rasizm?
            Skad ja to znam?
            Forum?
            To byl chyba koszmar!
            • swiatlo Re: rasizm 03.06.05, 00:14
              Rasizm jest przeokropny. Też go nienawidzę.
          • a.polonia Re: Co raz gorzej 03.06.05, 00:38
            Pan kierowca od 34 lat skarzyl sie podczas debaty, ze mu jakis Polak prace
            zabierze....luuudzie.......
    • maly.ksiaze Re: Co raz gorzej 03.06.05, 02:23
      No tak, Ci Polacy na granicy wydawali nieprzyjemne dzwieki. Wprawdzie nie
      rozumiałam nic z tego, co mówili, ale z pewnością były to seksistowskie żarty,
      bo Polacy to seksiści.
      Ot, światłość nastała...

Czego i Wam życzę,

mk.
      • don2 Re: Co raz gorzej 03.06.05, 10:34
        Sral juz pies ta babe z jej zgadywaniami dzwiekow i usmieszkow rasistowsko-
        sexistowskich,ale jak zacznie sie w mediach taniec to od kontrolera na granicy
        po hydraulika,wszystkich opluja.
        • morsa Re: Co raz gorzej 16.06.05, 00:45
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2768188.html
          No comments........
          • jutka1 Re: Co raz gorzej 16.06.05, 00:46
            Grrrrrrrrrrr
            • morsa Jeszcze gorzej 18.06.05, 11:06
              Rece opadaja.......
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2772992.html
              • jutka1 Re: Jeszcze gorzej 18.06.05, 11:44
                rece opadaja
                :-(((((
    • jutka1 pochlastac sie czy jak? 21.06.05, 08:48
      rece juz mam opadniete, teraz na nogi kolej chyba :-(

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2778318.html
      • ani-ta Re: pochlastac sie czy jak? 21.06.05, 08:56
        masz racje... czas sie zaczac bac.., albo dzialac.

na poprawienie humoru:
        dostalam wiadomosc pare dni temu od Jedynego:
        katechetka napisala w dzienniczku DEmolci: "AKTY! na piatek!":))))))))
        pierwszy odruch Jedynego - "ale czyje?! MOJE????!!! oszalala kobita? czy chlopa
        jej trza?!:)))"
        • morsa Re: pochlastac sie czy jak? 21.06.05, 09:09
          Co robi ksiadz w szkole??????
          Miejsce ksiezy jest w kosciolach!
          Ciekawa jestem, jak wyglada
          nauka o religii w szkolach.
          Nauki jedyne i sluszne?
          Wlosy sztorcem staja.

Czy ta paranoja nigdy sie nie skonczy?
          • szfedka morsa, popieram 21.06.05, 09:53
            co za zascianek gdzie dzieci zmusza sie do religii???
            przeciez to dyskryminacja religijna
            • ani-ta Re: morsa, popieram 21.06.05, 10:52
              nikt nikogo do niczego nie zmusza:P
              pisze sie dziecku oswiadczenie, ze nie wyraza zgody na pobieranie nauk i...
              oswiadczenie to wieszaja na tablicy w sekretariacie;) tak zeby wszyscy
              widzieli:PP
              nic nie mowcie... bylam w liceum gdy nam ta "przyjemnosc" wprowadzili,
              pisalismy pisma, petycje, protestowalismy, mowilismy, ze chcemy chodzic po
              nauki do kosciola, do sal katechetycznych (specjalnie w tym celu wybudowanych!)
              itp. itd. nic nie pomoglo:(
              zrobili z religii kolejny przedmiot... czasem bardziej znienawidzony niz fizyka
              czy WOS:(
              chyba wtedy rozstalam sie obrzadkiem... chyba wtedy uwierzylam "prawdziwie" i
              przestalam wierzyc wyslannikom:(

moja corka miala w tym roku "przerobic" wiekszosc modlitw... na zasadzie
              wystukania na pamiec i wyrecytowania pani... 3xZ (zakuc, zaliczyc zapomniec)...
              no i te akty:)
              dobrze ze mamy kontakt z jezuita, ktory umie rozmawiac z dziecmi o Bogu...
            • jutka1 Re: morsa, popieram 21.06.05, 10:53
              Religia zostala wprowadzona do szkol w 1991/2 roku, o ile mnie pamiec nie myli
              • luiza-w-ogrodzie Religia zostala wprowadzona do szkol - po co? 21.06.05, 11:22
                jutka1 napisała:

> Religia zostala wprowadzona do szkol w 1991/2 roku, o ile mnie pamiec nie myli

I do przedszkoli (dzieci od trzech lat) rok wczesniej. Jednym z powodow dla
                ktorych wyjechalam z Polski bylo traktowanie mojego syna w przedszkolu, bo
                odmowilam zapisania go na lekcje religii. Wielkie sale katechetyczne zamiast
                sluzyc nauce religii byly wynajmowane za ciezkie pieniadze na imprezy albo
                sluzyly jako magazyny. Uff, juz czuje jak mi cisnienie skacze...

Ide sie napic, bo tez temat taki ze nic tylko wypic butelke, stluc szyjke i
                zrobic sobie kilka chlastow, dziargow i sznytow
                Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
                .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
              • ani-ta poprawka 1990/1991:) ntxt 21.06.05, 12:00

• sabba nie narzekac 21.06.05, 10:53
      ale dzialac, dzialac!!!!
    • maria421 Re: Co raz gorzej 21.06.05, 11:18
      Mam troche inne spostrzezenia niz moi szanowni przedmowcy ktorzy sie choralnie
      wstydza za polski rasizm na podstawie jednego incydendu na granicy o ktorym w
      koncu malo wiemy.

Otoz, okazalo sie, (i GW o tym tez donosila) ze kilkoro dzieci z tej wycieszki
      nie posiadalo upowazniajacych je do wjazdu na teren Polski dokumentow, stad
      tlumaczy sie dlugi postoj autobusu. Czyzby organizatorzy wycieczki nie zadali
      sobie trudu poinformowania sie ze dzieci legitymujace sie marokanskimi
      paszportami zobowiazane sa do posiadania polskiej wizy i ze nie posiadajac
      takowej moga byc nawet zawrocowne z granicy?
      Co ma do powiedzenia na ten temat organizatorka wycieczki?

Ciekawa tez jestem jakie to "seksistowskie dzwieki" mogli wydawac z siebie
      celnicy.

Skandal narodzil sie gdyz Polacy mieli zadac pytanie "Czy sa tu tez normalne
      dzieci" W jakim jezyku zostalo one powiedziane ze zrozumiala je Holenderka? Po
      niemiecku, czy angielsku? Nasi WOPisci znajomoscia jezykow nie grzesza, moze
      ktorys chcial zapytac o "dzieci z normalnymi paszportami"?

Z calej tej hecy wyciagam jeden wniosek: dzieci NAUCZONO, ze Polska jest krajem
      nietolerancyjnym. Nie nauczono ich, ze Polska ma prawo wymagac waznej wizy w
      paszporcie.

• morsa Re: Co raz gorzej 21.06.05, 11:27
        Polska JEST krajem nietolerancyjnym!
        • maria421 Re: Co raz gorzej 21.06.05, 11:30
          morsa napisała:

> Polska JEST krajem nietolerancyjnym!

na ten temat mozna z pewnoscia dlugo dyskutowac, a ja sie obrony polskiej
          tolerancyjnosci nie podejmuje...
          Wydaje mi sie jednak, ze aby stwierdzic czy POlska jest tolerancyjna czy nie,
          nalezy miec troche wiecej danych niz jeden, nie do konca wyjasniony incydent na
          granicy.
        • morsa Re: Co raz gorzej 21.06.05, 11:32
          Mozna wyliczyc:
          - homoseksuaisci
          - wszystko, co "zydowskie"
          - wyznawcy innych religii
          - czarne dzieci bialych matek
          itd itp
          • maria421 Re: Co raz gorzej 21.06.05, 11:42
            morsa napisała:

> Mozna wyliczyc:
            > - homoseksuaisci

Bo Kaczor zabronil manifestacji , ktora homoseksualisci i tak , wbrew zakazowi
            zorganizowali, a MW potem swoja wlasna urzadzilo?

Jest Kaczor i MW, jest tez Szyszkowska a miedzy nimi cala masa obojetnych.

> - wszystko, co "zydowskie"

Fakt.

> - wyznawcy innych religii

Przeciez mielismy juz protestanckiego premiera Buzka.
            W ostatnich czasach liczba muzulmanow i zwiazkow muzulmanskich znacznie sie
            powiekszyla.

> - czarne dzieci bialych matek

Mozliwe, choc nic na ten temat nie wiem.

• jutka1 Re: Co raz gorzej 21.06.05, 14:56
              maria421 napisała:

> Bo Kaczor zabronil manifestacji , ktora homoseksualisci i tak , wbrew zakazowi zorganizowali, a MW potem swoja wlasna urzadzilo?
              Dlatego ze Kaczor na manifestacje MW wydal zgode, a gejom zabronil. Tym samym
              podpisal sie pod haslami MW, ktore jakie sa, kazdy wie.

> Przeciez mielismy juz protestanckiego premiera Buzka.
              > W ostatnich czasach liczba muzulmanow i zwiazkow muzulmanskich znacznie sie
              > powiekszyla.
              Dla mnie to, ze Buzek zostal premierem ma sie nijak do dowodzenia
              tolerancyjnosci innych niz katolicyzm religii. Byl zasluzonym weteranem "S",
              i mial na tyle malo charyzmy czy ambicji politycznych, zeby byc wygodnym
              dla Krzaklewskiego. Jedna jaskolka wiosny nie czyni.
              Wzrastajaca liczba stowarzyszen muzulmanskich tez nie dowodzi tolerancji,
              tylko konstytucyjnego prawa do wolnosci zrzeszania sie. NB, jaki jest stosunek
              spoleczenstwa do muzulmanow, prawoslawnych (o Zydach i wszystkim, co zydowskie
              juz sie z Morsa zgodzilas)?

> > - czarne dzieci bialych matek
              >
              > Mozliwe, choc nic na ten temat nie wiem.
              To, co "inne", jest przez wielu nieakceptowane a priori (nie chce pisac
              "wiekszosc", bo nie mam danych na poparcie, a nie mam czasu szukac sondazy OBOPu).
              • maria421 Re: Co raz gorzej 21.06.05, 16:25
                Jutus, nie wiem, jaki jest stosunek polskiego spoleczenstwa do prawoslawnych,
                protestantow czy muzulmanow. Poniewaz nie ma negatywnych doniesien, wnioskuje
                ze nie ma problemow, czyli ze jest dobrze.

Pragne tez zauwazyc, ze w Polsce oprocz prezydenta Warszawy i MW jest tez drugi
                biegun, ten wkolo Szyszkowskiej.

Polacy maja duzo do nadrobienia, musza sie wyleczyc z wlasnych kompleksow. Nie
                wymagalabym jednak, aby spoleczenstwo , ktore jeszcze 15 lat temu bylo
                spoleczenstwem zamknietym, nagle stalo sie otwarte i to bardziej niz
                tradycyjnie otwarte spoleczenstwa , ktore zreszta nie sa wolne od rasizmu i to
                ciezkiego kalibru, jak podpalanie domow czy synagog.
                • don2 Re: Co raz gorzej 21.06.05, 16:41
                  Mario ,a co to jest spoleczenstwo " zamkniete" ? jestes tego pewna ,ze polacy
                  kwalifikowali sie pod te kategorie? A doniesien o ksenofobii itp jest z PL
                  bardzo duzo.jednoczesnie jest tez duzo zupelnie odwrotnych doniesien np o
                  tolerancji i o duzej aktywnosci roznego rodzaju religijnych ,mniejszosciowych
                  grup itp Co zalezy od mediow.W PL media decyduja o smierci lub zyciu
                  wszystkiego. zwykly obywatel ma inne problemy ,by sie przejmowac
                  pedalem ,Szyszkowska ,ktorej palma odbija regularnie w roznych czasach i wg
                  potrzeby,lesbijkami lub hodowcami norek.Spolecznosc jak kazda inna ! tylko
                  zalezy jak media sobie to wymysla i szumek zrobia.
                  • maria421 Re: Co raz gorzej 21.06.05, 17:03
                    don2 napisał:

> Mario ,a co to jest spoleczenstwo " zamkniete" ? jestes tego pewna ,ze polacy
                    > kwalifikowali sie pod te kategorie?

Jest to , z grubsza, spoleczenstwo prawie jednolite etnicznie i wyznaniowo,
                    ktorego wladze panstwowe scisle reglamentuja kontakty z innymi spoleczenstwami
                    tak poprzez ograniczanie mozliwosci podrozy wlasnych obywateli, jak i pobyt
                    obcokrajowcow na swym terenie.

A doniesien o ksenofobii itp jest z PL
                    > bardzo duzo.jednoczesnie jest tez duzo zupelnie odwrotnych doniesien np o
                    > tolerancji i o duzej aktywnosci roznego rodzaju religijnych ,mniejszosciowych
                    > grup itp Co zalezy od mediow.W PL media decyduja o smierci lub zyciu
                    > wszystkiego. zwykly obywatel ma inne problemy ,by sie przejmowac
                    > pedalem ,Szyszkowska ,ktorej palma odbija regularnie w roznych czasach i wg
                    > potrzeby,lesbijkami lub hodowcami norek.Spolecznosc jak kazda inna ! tylko
                    > zalezy jak media sobie to wymysla i szumek zrobia.

I tu sie zgadzam.
                • ani-ta Re: Co raz gorzej 21.06.05, 16:45
                  marys:)
                  spoleczenstwo od niczego sie nie uwolni, jezeli na gorce siedzy kaczor:(
                  najpierw by trzeba bylo jego uwolnic od wszelakich fobii!!!

jak jest? ano w szkole np. nie ma oddzielnych katechez dla innowiercow, nie ma
                  obiecanych lekcji etyki (badz sa laczone z religia - bo "przeciez to to samo",
                  a jak sama religia wyglada juz dalam przyklad).
                  ponoc deczko lepiej jest np. na suwalszczyznie czy bialostocczyznie gdzie
                  prawoslawnych jest dostatecznie duzo by mogli "wywalczyc" w szkolach swoje
                  prawa.

ja jak sobie przypomne ostatni rok liceum i katechezy w szkole to mi sie noz w
                  kieszeni otwiera! przyzwyczajona do rozmow, zadawania pytan, rozwazan o
                  wierze... zostalam potraktowana jak przedszkolak - siadac! nie dyskutowac!
                  przyjmowac! recytowac! i ZADNYCH glupich pytan! OK:-) moglam sobie robic pod
                  lawka testy na medycyne:P tylko... czy temu mialo sluzyc to 45min.?
                  • maria421 Re: Co raz gorzej 21.06.05, 17:16
                    Anito, spoleczenstwo wyzwolilo sie juz od wiekszych plag niz Kaczor....

Sam fakt nauczania religii w szkole nie jest zadnym problemem, ani objawem
                    zacofania czy czegokolwiek. W niemieckich szkolach tez jest religia,
                    obowiazkowa dla wszystkich, ktorzy deklaruja takie czy inne wyznanie, ale tu
                    jest to uznawane jako PRAWO do pobierania nauki wlasnej religii.
                    Czyli-jezeli sie deklarujesz jako katliczka, to MASZ PRAWO, konstytucyjne, aby
                    szkola Ci takie lekcje zaoferowala, a jezeli szkola Ci je oferuje, to Ty z
                    takiej oferty musisz skorzystac.

Nie chodzi wiec o to, czy religia jest w szkole, czy na plebanii, lecz JAK te
                    lekcje religii sa w szkole prowadzone.
                    W Niemczech uniwersytety ksztalca swieckich nauczycieli religii, nauczycielem
                    religii w niemieckich swzkolach stopnia ponadpodstawowego jest bardzo rzadko
                    ksiadz czy zakonnica, to musi byc ktos posiadajacy uprawnienia.

W Polsce wprowadzono lekcje religii w szkolach bez najmniejszego przygotowania
                    nauczycieli religii i zrobiono tym samym wiecej szkody niz pozytku.
                • jutka1 Re: Co raz gorzej 22.06.05, 01:37
                  maria421 napisała:

> Jutus, nie wiem, jaki jest stosunek polskiego spoleczenstwa do prawoslawnych,
                  > protestantow czy muzulmanow. Poniewaz nie ma negatywnych doniesien, wnioskuje
                  > ze nie ma problemow, czyli ze jest dobrze.
                  Mario, jesli prawoslawni czuja sie w obowiazku kryc wyznanie?
                  Protestanci sa traktowani niezbyt?

Kazde "inne" jest pietnowane?

Tolerancja "lekkich" przewinien tylko sprzyja "ciezkim".

NB, tutaj stane w obronie Francji. OK, zgadza sie, w ostatnich latach namnozylo sie np.
                  "ciezkich" aktow antysemickich. Rozica miedzy FR i PL?
                  We Francji zawsze elita polityczna natychmiast pietnuje (Le Pen'a do elity nie zaliczam),
                  daje znac, ze to nie jest ok.
                  W PL nie (czasem sie zastanawiam, czy dlatego, zeby o zydowskosc nie byc
                  posadzonym?? wybory, te rzeczy... :-(

A miedzy posiedzeniami komisji wszelakich, aferami i quasi-aferami lustracyjnymi,
                  aresztowaniami lapowkarskimi etc., media nie zawsze informuja...
                  • maria421 Re: Co raz gorzej 22.06.05, 09:36
                    jutka1 napisała:

> Mario, jesli prawoslawni czuja sie w obowiazku kryc wyznanie?
                    > Protestanci sa traktowani niezbyt?
                    >
                    > Kazde "inne" jest pietnowane?

Jutus, w mojej Lodzi, jeszcze za moich czasow, funkcjonowal kosciol
                    ewangelicki, cerkiew i synagoga. Do tego, na UL bylo (jest jeszcze chyba)
                    Studium Jezyka Polskiego dla Obcokrajowcow, czyli wszyscy zagraniczni studenci
                    studiujacy wtedy w Polsce przyjezdzali najpierw do Lodzi, wielu z nich potem
                    tam zostawalo. Z tego powodu Lodz byla bardziej kolorowa niz inne polskie
                    miasta. Nie bylo problemow. Owszem, prasa wtedy o wielu rzeczach nie
                    informowala, ale poczta pantoflowa funkcjonowala dobrze, szczegolnie jak sie
                    bylo blisko zrodla (ja bylam na UL 9 lat liczac studia i prace)- problemow nie
                    bylo.
                    Pamietam tez Polske zaraz po przelomie (1999), kiedy zjechaly sie do niej
                    rzesze zebrzacych Rumunow i pamietam biednych Polakow wspomagajacych jeszcze
                    biedniejszych Rumunow.
                    Potem zaczeli przyjezdzac ludzie zza wschodniej granicy- a to z handlem, a to
                    za praca, a to na goscinne przestepcze wystepy. Handel kwitl, wchodni
                    gastarbeiterzy znajdowali prace w Polsce.

Gdzie ten rasizm?

Nie uwazamn, aby spoleczenstwo polskie bylo bardziej rasistowskie niz inne,
                    nawet te bardziej przemieszane rasowo spoleczenstwa.
                    Spoleczenstwo polskie ma natomiast wiecej kompleksow. Uwaza, ze przeprosiny
                    Kwasniewskiego za Jedwabne to dyshonor, bo przez dziesiatki lat wkuwano im do
                    glowy, ze to Polacy sa meczennikami wiec trudno zaakceptowac, ze ta biala
                    polska szata niewinnosci i meczenstwa ma tez czarne plamy takie jak wlasnie
                    Jedwabne, czy akty zemsty na Niemcach w 1945.

Tu, oczywiscie, jest duzo do nadrobienia.

A polskie "elyty" jakie sa- to kazdy widzi...
                    • lucja7 Maria - Co nieraz trzy pytania 22.06.05, 16:58

- Czy Polacy przyjeli naprawde tych zebrzacych Rumunow z otwartymi rekami,
                      ilustrujac to bezproblemowe polskie zycie?
                      - w Lodzi, bardziej kolorowym miescie od innych miast wtedy (przepraszam ze sie
                      usmiechne), ile bylo tych synagog, swiatyn, cerkwi i innych meczetow? przecie
                      to ogromne miasto.....,
                      - no i co to jest ul?
                      • don2 Re: Maria - Co nieraz trzy pytania 22.06.05, 17:17
                        Ktos sobie pozwolil zazartowac.Ponure najbrzydsze miasto w PL jakim jest
                        Lodz ,nazywac kolorowym? jedna wielka kupa odrapanych ruin,dziurawe
                        jezdnie,krzywe chodniki i syf mowiac kolokwialnie.
                        • maria421 Re: Maria - Co nieraz trzy pytania 22.06.05, 17:30
                          don2 napisał:

> Ktos sobie pozwolil zazartowac.Ponure najbrzydsze miasto w PL jakim jest
                          > Lodz ,nazywac kolorowym? jedna wielka kupa odrapanych ruin,dziurawe
                          > jezdnie,krzywe chodniki i syf mowiac kolokwialnie.

Tez ja nie o domach ani chodnikach mowilam, Donie....
                        • lucja7 Re: Maria - Co nieraz trzy pytania 22.06.05, 17:32
                          Kolokwialnie sie z Donem zgadzam, co do Lodzi.
                          Teraz jest natomiast interesujaca dla fotografow, prezentujac jedne z
                          piekniejszych ruin postindustrialnych.
                      • maria421 Re: Maria - Co nieraz trzy pytania 22.06.05, 17:28
                        lucja7 napisała:

>
                        > - Czy Polacy przyjeli naprawde tych zebrzacych Rumunow z otwartymi rekami,
                        > ilustrujac to bezproblemowe polskie zycie?

A czy Francuzi, od czasow Chopina i Mickiewicza, naprawde przyjeli
                        jakichkolwiek imigrantow z otwartymi rekami????

> - w Lodzi, bardziej kolorowym miescie od innych miast wtedy (przepraszam ze
                        sie
                        >
                        > usmiechne), ile bylo tych synagog, swiatyn, cerkwi i innych meczetow? przecie
                        > to ogromne miasto.....,

Odpowiednio do ilosci wyznawcow tych religii, droga Lucjo.

> - no i co to jest ul?

Uniwersytet Lodzki
                        >
    • aksiegowy najbardziej ubawil mnie 21.06.05, 12:27
      ten kawek tekstu
      "..przejadła cały swój budżet w luksusowych restauracjach.

- Jeżeli pani uważa, że te pieniądze tak przejadłam, to życzę pani podobnej
      figury! - odparowała wicepremier. Z sali poseł Antoni Stryjewski (RKN) dorzucił
      półgębkiem: - Może ma pani solitera!"

• drapieznik Re: Co raz gorzej 21.06.05, 18:20
      normalne czy nienormalne dzieci. On powiedzial ona powiedziala. "jestem
      przekonana ze zart byl seksualny'- a ja nie. Wiem ze tak na pewno nie bylo. Za
      duzo jezdzilem zebym tej babie uwierzyl.

Sprawdzic musza a na granicy nie ma zartow zwalszca jak dziecko odbiega od
      normy. Moze byc przypadek handlu zywym towarem, moze byc porwanie-musza
      przeciez wyjasnic. Do USA wpuszczono niedawno goscia z jaks siekiera i sladami
      krwi na nim. Teraz awantura bo porabal rodzine na kawalki. Watpiacej
      nauczycielce proponuje granice kanadyjska dla rownowagi. Dawna granica NRD to
      pikus.

I kiedy wreszcie ludzie naucza sie, ze na granicy nie ma zartow z zadnymi
      celnikami czy pogranicznikami? To ta baba mysli, ze jest roku 1962 a nie 2005.

Wielokrotnie bylem na granicy niemiecko-polskiej i kontrola paszportow przez
      Polakow byla na najwyzszym poziomie zawodowym i swiatowym lacznie z ich
      wygladem.
    • ozpol He He ...ale bicie piany 21.06.05, 22:30
      Jak to Polacy, wolimy sie napierw sami sie opluc i skopac niz popatrzec na
      zdarzenie spokojnie, analitycznie.
      Najpierw pytanie ..jakby ta wycieczka wjechala do UK z marokanskimi dziecmi bez
      prawidlowych dokumentow?
      Granica jest poto zeby sprawdzac kto i na jakiej podstawie wjezdza.
      Drugie ..tolerancja i rasizm.
      Ktore panstwo tego niema to moze zucic kamieniem. Sadze ze chyba niewiele
      talowych a moze nawet ani jedno.
      Przestanmi sie podniecac zdarzeniami jednostkowymi i czesto niewpelni
      przekazane lub jednostronnie.
      Warto pomyslec dlaczego takie jednostowe zdarzenia robia taka "zawieruche". Kto
      i dlaczego tak chce przywalic Polakom.
      Jak toleracyjna jest "stara" Europa dla Polakow?
      Jestescie tam to powinniscie wiedziec i widziec.
      • lucja7 Co dwa to nie to co raz. Coraz lepiej. 22.06.05, 16:18
        Coraz bardziej. Coraz lepiej.
        Co dwa to nie to co raz.
        • don2 Re: Co dwa to nie to co raz. Coraz lepiej. 22.06.05, 16:48
          Lucja zaskakuje mnie swoimi zdawkowymi nieomalze pytejskimi wpisami.
          A co do incydentu na granicy.jezeli panstwo Unii nie jest w schengen to ma
          kontrole,jezeli nie to na granicy nie ma psa tylko nieuzyteczne budy.baba sie
          zdziwila,ze jest kontrola i nerwy cholerze,belferzycy sfrustrowanej puscily.
          A moze jest feministka ?
          • lucja7 Re: Co dwa to nie to co raz. Coraz lepiej. 22.06.05, 17:07
            Don, o jakich ty budach piszesz?
            Na granicy pobili dzieci, i o tym mowi swiat, a czy to prawda czy nie to inna
            historia.
            Podobal mi sie tekst drapieznika o "profesjonalizmie" polskiej strazy
            granicznej. Ktora to straz potrafi dokladnie i godzinami sprawdzac autobus (z
            kolosalna strata czasu i energii zreszta, bo bez zadnych skutkow) pelen malych
            dzieci a niewiele wie o dziurawych granicach przemytu roznej natury.
            "Jedna z najlepszych strazy", hehe
            • maria421 Re: Co dwa to nie to co raz. Coraz lepiej. 22.06.05, 17:22
              lucja7 napisała:

> Don, o jakich ty budach piszesz?
              > Na granicy pobili dzieci, i o tym mowi swiat, a czy to prawda czy nie to inna
              > historia.

Pobili dzieci na granicy?

Lucjo, dedykuje Ci znany wierszyk:
              www.literatura.zapis.net.pl/okresy/20leciemiedzywojenne/Brzechwa/ptasie_plotki.htm
            • don2 Re: Co dwa to nie to co raz. Coraz lepiej. 22.06.05, 17:26
              Odpowiadam i gwarantuje rzeczowosc : nikt nikogo na granicy nie pobil !!!
              granice PL przekraczam co miesiac i stwierdzam absolutna neutralnosci i
              fachowosc kontrolerow.zadnych zbednych pytan i nie ma na co narzekac za
              wyjatkiem samej kontroli ,ktora czas zajmuje.U siebie mam to samo:zapisuja nr
              auta i sprawdzaja paszport przy wyjezdzie i to samo przy wjezdzie.zwisa mi to
              kalafiorem,tyle ,ze czekac trzeba.W szwecji dluzej jak w PL.
              Budy kontroli granicznej na granicach panstw schengen stoja puste gdyz nie ma
              kontrolerow.chyba ,ze jest kontrola wyrywkowo alarmowa.I usmieszki o najlepszej
              strazy sa nie na miejscu,gdyz jak juz pisalem nie ma nic do zarzucenia.jezeli
              byly jakies nieporozumienia na lotnisku,to moge to autorytatywnie
              stwierdzic ,ze spowodowane klotliwym charakterem kontrolowanej i wypizdywaniem
              sie na amerykanke.Wielokrotnie przylatywalem do PL i pies z kulawa noga mna sie
              nie interesowal,obejrzeli paszport i poszedlem w cholere.
              • lucja7 Re: Co dwa to nie to co raz. Coraz lepiej. 22.06.05, 17:30
                na twoim miejscu niektorzy mieliby juz kompleksy.
                A fakt ze nikt na ciebie nie zwracal uwagi ci nie przeszkadza?

Nic do zadeklarowania?
                • morsa ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 13:08
                  serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2813745.html
                  • basia553 Re: ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 13:19
                    to straszne. czyzby tlumy byly az tak zagubione, ze szukaja byle kogo, kto by
                    za nich podejmowal decyzje i möwil im w jakim kierunku maja sie poruszac?
                    to nie straszne: to przerazajace. nie znam liczb, ale mam nadzieje, ze nie jest
                    tego moze az tak duzo, tylko rzucaja sie w swojej "egzotyce" w oczy?
                  • jutka1 Re: ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 13:49
                    ... a bedzie jeszcze gorzej, gorzej i gorzej, im blizej wyborow :-(

Juz teraz emigracja wewnetrzna mnie kusi, ale nie moge sie zdobyc, zeby
                    kompletnie przestac czytac czy ogladac TV. W koncu chce byc doinformowanym
                    glosujacym.

A jesli mam do wyboru miedzy posiedzeniami komisji specjalnej a obejrzeniem np.
                    Milczenia owiec czy Czerwonego smoka, wybiore to drugie bez wahania. Mniej nerwow.
                    • i.p.freely Re: ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 18:40
                      Wszystkiemu zlu na tym swiecie oczywiscie winni sa zydzi, muzulmanie,
                      ewangielicy, bezboznicy, geje, feministki ... Czy zapomnialam o kims?
                      • basia553 Re: ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 18:54
                        owszem: zapomnialas o motocyklistach:)))
                        • i.p.freely Re: ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 19:00
                          No to bije sie w piersi:)))

• jutka1 Re: ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 19:07
                            ... i o rudych zapomnialas, bo wiadomo ze rude wredne jest jak kobra
                            i trza sie przed tym rudym jakos chronic ;-)))
                            • morsa Re: ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 21:27
                              i o Cyganach tez zapomnialas.
                              (Kowal zawinil, Cygana powiesili)
                      • bird_man Re: ... Boze, widzisz i nie grzmisz 11.07.05, 21:47
                        i.p.freely napisał:

> Wszystkiemu zlu na tym swiecie oczywiscie winni sa zydzi, muzulmanie,
                        > ewangielicy, bezboznicy, geje, feministki ... Czy zapomnialam o kims?
                        zapomnialas o mnie.. he,he,he
                        ptaszek bezboznik co sie bedzie smazyl w piekle..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka