Dodaj do ulubionych

zagadki cześć 7

27.01.04, 10:31
no dobra, mam zagadkę -
czego nie mogła znaleść Ania w Helsingor ??

1/2 bumbecki Agnieszka
Obserwuj wątek
    • franula Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 10:34
      zamku Hamleta?
      • bumbecki Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 11:46
        brawo smile
        zagadkę proszę smile

1/2 bumbecki Agnieszka
        • franula Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 12:50
          troche sie wyprztykalam z pomyslow...

ale zamek Hamletea widzilam na wlasnego oczy i faktycznie jak go mozna
          przeoczyc to niepojete....

dlaczego Joanan bedac w Antoninie (albo w tym drugim miescie) w celu uprawiania
          hazardu wraz bandziorami, nie zdecydowala sie prosic o pomoc zadego ze
          spotkanych policjantow (wzglednie strazakow - mundurow nie rorozniala)?
          • malidar Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 12:56
            Bo odniosła wrażenie, że wszystkie służby są na usługach bandziorów. Ledwo
            wyszła na zewnątrz, przez drzwi, nikt się z nią szarpał ale gwiźdnięto i już
            jej pilnowano. Nauka w niczym jej nie przeszkodziła wygłupić się na wybrzeżu
            Francji smile). Czy o taką odpowiedź Ci chodziło Franulo?
            • franula Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 14:55
              tak oczywiscie
              zagadke pls
              • malidar Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 14:58
                Gdzie Basieńka schowała sól?
                • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 15:15
                  hahaha, teraz mi stoi przed oczami dompanstwa Maciejakow i Joanna z Romanem
                  przeszukujacy po kryjomu chalupke
                  smile)
                  • malidar Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 16:14
                    Bardzo dobrze Ci stoi przed oczami Czekolado. Gdzie była ta sól? Nie chcę
                    pomieszczenia! Chcę naczynie smile)
                    • jagna_s Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 18:25
                      Czy nie w wazie do zupy? Cos mi się tak majaczy
                      • malidar Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 19:24
                        Pięknie Ci majaczy, gratulacje. Proszę o zagadkę Jagna_s
                        • jagna_s Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 20:22
                          Dzięki
                          Jak się nazywał gość wysyłający w "Upiornym legacie" dolary na skarb państwa.
                          • xkropka Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 20:37
                            Stanisław Wiśniewski.
                            A gdzie mieszkał?
                            • malidar Re: zagadki cześć 7 28.01.04, 10:57
                              Na Górnym Mokotowie, na Olkuskiej, duży numer 96? 86? 66? Szóstka na końcu z
                              całą pewnością (Olkuska ogólnie jest bardzo krótka, ma kilka domów). Ale była
                              przesyłka również z Dolnej z zakładu dla normalnych inaczej a cała forsa,
                              odesłana przez Alicję przyszła chyba z pałacu królowej Danii Małgorzaty. Czy
                              to wystarczy?
                              • xkropka Re: zagadki cześć 7 28.01.04, 11:51
                                Olkuska 96, zgadza sie, Amalienborg tez.
                                Poprosze zagadke.
                                • malidar Re: zagadki cześć 7 28.01.04, 19:00
                                  Przepraszam za karygodne spóźnienie ale mnie strasznie odcięło od klawiatury.
                                  Moja zagadka:
                                  Jak mieli na nazwisko symaptyczni wodniacy, którzy Tereskę i Okretkę zabrali z
                                  pustyni szos?
                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 28.01.04, 23:27
                                    Panstwo Strzalkowscy, on Bogumil a ona - chyba nie bylo podane...
                                    Pozwole sobie zadac pytanko: Jak mieli na imiona "trzej krolowie"?
                                    • malidar Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 12:09
                                      Stefan, Zygmunt i Bolesław? Ten trzeci budzi we mnie trochę wątpliwości ...
                                      • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 13:46
                                        malidar napisał:

> Stefan, Zygmunt i Bolesław? Ten trzeci budzi we mnie trochę wątpliwości ...

we mnie tez, ale jestem w pracy, a "Drogi " w domku smile)
                                        moze zaryzykujemy ze tak, i poprosimy o ewentualne sprawdzenie, a jak nie to z
                                        domku sprawdze
                                        • malidar Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 14:05
                                          Nie mam gdzie sprawdzić, wprawdzie jestem w domu za to "Boczne ..." pojechały
                                          na drugi koniec miasta i szybciej niż za tydzień nie wrócą. Wysłałam pytanie
                                          do koleżanki ale okazuje się, że ona jest jeszcze w mieszkaniu Lucyny i walczy
                                          z zasłoną zdjętą do prania smile)
                                          • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 16:24
                                            Zygmunt, Wladyslaw i Stefan - sprawdzilam
                                            • malidar Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 16:45
                                              To zadajesz zagadkę, 2/3 sukcesu nie upoważnia do stawiania pytań smile)
                                              • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 17:47
                                                ok, oto zagadka, chyba banalna:
                                                Jaki imiona nosiły mamusia i córka Bolnickie?
                                                • jagna_s Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 13:43
                                                  Jedna z nich to chyba była Katarzyna, a drugiej nie mogę sobie przypomnieć.
                                                  Może ktoś wie i podrzuci tu odpowiedź, bo mnie męczy.
                                                  • xkropka Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 15:00
                                                    Mamusia była Zofia. Ale zagadkę niech zada Jagna.
                                                  • jagna_s Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 15:48
                                                    No dobra, pytanie chyba będzie łatwiutkie, ale inne nie przychodzi mi do łba

Jak się nazywała prababcia Justyny?
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 17:15
                                                    Matylda Wierzchowska?
                                                  • jagna_s Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 17:27
                                                    BARDZO DOBRZE, A TERAZ CZEKAMY NA PYTANIE.
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 17:44
                                                    To podstępnie ...
                                                    Jak miała na imię najstarsza prawnuczka?
                                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 17:54
                                                    Helena, czuz nie?
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 17:56
                                                    Jasne! Proszę pytanko
                                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:01
                                                    Co (3 sztuki) znajdowalo sie w niejako tytulowym bursztynie ?
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:04
                                                    Chmurka-mgiełka, rybka klująca się z ikry i oczywiście złota mucha.
                                                    Pytanie:
                                                    Jak miał na imię chłopiec zakochany w Janeczce?
                                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:06
                                                    Stefek???
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:07
                                                    Brawo, proszę o zagadkę
                                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:09
                                                    to teraz z innej beczki :
                                                    co to jest GRZANKA ?
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:26
                                                    Nic mi nie przychodzi do głowy, moje dwie szare komórki dostały zadyszki. Może
                                                    jakaś podpowiedź ...
                                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:45
                                                    to nie jest z beletrystyki
                                                  • bumbecki Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:45
                                                    kojarzy mi się z czymś do picia na rozgrzewkę ... ale to chyba nie z
                                                    Chmielewskiej

1/2 bumbecki Agnieszka
                                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:58
                                                    jak to nie smile)
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 03.02.04, 20:32
                                                    No to ja już nie wiem. Grzanek są dwa rodzaje. Jeden stanowi stołową
                                                    zapchajdziurę. Bułka, bułeczka, pieczywko tostowe, mazidłem potraktowane,
                                                    potem resztki z lodówki, na to zaschnięty żółty ser, pieprz i keczap. Do piwa
                                                    i wina - szał, do wódeczki raczej nie ...
                                                    I druga grzanka ... aż boję się pisać ...
                                                    Cukier podkarmelizowany, masełko prawdziwe, woda i wódka (a jeszcze lepiej
                                                    spirytus) - woda 1/3, wódka 2/3, spirytus z wodą fifty fifty. Jeszcze to
                                                    wszystko trzeba podpalić i zadusić pokrywką. U mnie to było tylko na Święta
                                                    Wielkiej Nocy ale już u takiej prababci Matyldy Wierzchowskiej mogło być po
                                                    kuligu. Więcej nie wymyślę ...
                                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 04.02.04, 13:28
                                                    Mialm na mysli caly czas te druga wersje - patrz ksizka poniekad...
                                                    Zagadka! A spozywalas cos takiego, bo mnie troche opis przyrzadzania
                                                    w "...poniekad..." zrazil, nie chce stracic resztek czuprynki
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 04.02.04, 20:21
                                                    Boszeeeeee, nawet sama kiedyś robiłam i kudły mi zostały we właściwym miejscu
                                                    choć ciśnienie poszalało i dusza z ramienia uciekła ale grzanka była dobra.
                                                    Uuuufffff .... chyba moment muszę po tej zagadce odpocząć ...
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 04.02.04, 20:23
                                                    Odetchnęłam po wrażeniu ... Druga zbrodnia w Krynicy Morskiej ... jak została
                                                    dokonana?
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 05.02.04, 19:54
                                                    Za trudne było?
                                                    No ..., po ostatniej zagadce wydawało mi się, że proste rzuciłam.
                                                    Ale już podpowiadam, bo żadnych prób czynionych nie widzę.
                                                    Pierwszą ofiarą był Gaweł, skąd inąd Rojewski (zamiast Rakiewicz, Upiorny
                                                    legat - to chyba on), ale mogły się nazwiska zmieniać (Rajewski był blondynem
                                                    wszech czasów - może naszej Gurowej o jakąś osobistą zemstę chodziło), zeszło
                                                    mu się na materacu nad Bałtykiem. Nie pytam, kto był drugą ofiarą, pytam jak
                                                    zeszła ta ofiara ze świata.
                                                  • franula Re: zagadki cześć 7 06.02.04, 12:35
                                                    i co?? ja nie wiem, nikt nie wie? i nie bedzie juz nowych zagadaek? buuu
                                                  • czekolada72 Re: zagadki cześć 7 06.02.04, 13:09
                                                    moze ktos jest w domku i podgladnie wink
                                                  • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 06.02.04, 13:14
                                                    Zaraz, zaraz, czy ofiara nie została przepołowiona linką służącą do wciagania
                                                    kutrów na plażę? Linka się zerwała w odpowiednim momencie, bo była nacięta.
                                                  • malidar Re: zagadki cześć 7 06.02.04, 16:18
                                                    Stara Gropo, proszę o zagadkę, brawo
                                                  • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 09.02.04, 08:02
                                                    Jak brzmiało prawdziwe imię i nazwisko Marysi Piotrowskiej?
                                                  • franula Re: zagadki cześć 7 13.02.04, 18:18
                                                    reanimuje watek....

Pani Prezes moze jakas podpowiedz?
                                                  • siwapp Re: zagadki cześć 7 15.02.04, 13:51
                                                    stara.gropa napisała:

> Jak brzmiało prawdziwe imię i nazwisko Marysi Piotrowskiej?

Grażyna Misiak.
                                                  • biuralistka Re: zagadki cześć 7 15.02.04, 21:11
                                                    Nie wiem, czy odpowiedź jest dobra, ale zakładam że wiesz co piszesz smile)) A
                                                    zatem pytanko proszę.
                                                    Szefowa potwierdzi (mama nadzieję wink
                                                  • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 16.02.04, 07:12
                                                    Potwierdzam. Marysia Piotrowska to Graż
                                                    yna Misiak w "Złotej musze"
                                                  • siwapp Re: zagadki cześć 7 16.02.04, 09:18
                                                    Zagadka będzie, ale nieco później smile Może Szefowa coś teraz podrzuci?
                                                  • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 16.02.04, 09:49
                                                    Jak nazywała się stara kucharka, która służyła u panny Dominki w Najstarszej
                                                    prawnuczce?
                                                  • biuralistka Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 12:16
                                                    Podnoszę, żeby tradycja w narodzie nie zanikła wink
                                                  • jagna_s Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 12:54
                                                    Zdaje mi się, że chodzi o Madejową, ale pewna nie jestem.
                                                  • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 12:57
                                                    Tak. Jagna, jesteś nieoceniona! Zadawaj następną.
                                                  • jagna_s Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 13:33
                                                    O rany, zupełnie zapomniałam, że jak się odpowie na pytanie, to trzeba zadać
                                                    następne, nie wiem o co pytać? ....
                                                    Może Jak się naprawdę nazywał trup, znaleziony po wierzbą,przy domu Joanny w
                                                    książce "Babski motyw"?
                                                  • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 13:48
                                                    Trup nazywał się Balbina Felicja Borkowska, a udawał Barbarę Borkowską. Ten
                                                    trup.
                                                  • jagna_s Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 17:57
                                                    Zgadza się, czekamy na zagadkę smile
                                                  • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 05.03.04, 07:45
                                                    Kto miał włosy jak muzyka Bramhs'a?
                                                  • egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 11:23
                                                    Okretka, wg. Krzysztofa Cegny.
                                                  • edeka5 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 11:49
                                                    Witaj na forum Egipcjanko. Zadaj swoją zagadkę.
                                                    Przyjęliśmy taką zasadę: kto dobrze odpowie na zagadkę, zadaje swoją.
                                                  • egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 12:53
                                                    Zauwazylam. Choc na forum wypowiadam sie po raz pierwszy, "odkrulam" je jakies
                                                    2 tygodnie temu i, bedac wieloletnia czytelniczka ksiazek J. Chielewskiej,
                                                    zagladalam od tego czasu systematycznie. Niestety, ksiazek nie mam pod reka, a
                                                    zadna postac "z pomieci" mi sie nie nasuwa, wiec przekazuje ten zaszczyt innym.
                                                  • edeka5 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 13:03
                                                    Odzywaj się jak najczęściej. Jak zapewne zauważyłaś nasze forum w soboty i
                                                    niedziele z lekka "zamiera".
                                                    Jeżeli masz chęć, napisz o sobie kilka słów w wątku, gdzie pisaliśmy o sobie.
                                                  • egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 13:24
                                                    To na niego musialam jeszcze nie trafic (tego watka, znaczy). Mozesz mi
                                                    powiedziec jaki mial tytul? Dzieki
                                                  • mariurzka Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 14:29
                                                    Skoro Edeka milczy to ja się nieśmiało wtrącę z pomocąwink)
                                                    Wątek nosi tytuł "Nowe osoby na forum". Z niecierpliwością będziemy czekać na
                                                    twój wpis!! Witamy u nas i zapraszamy do jak najczęstszych odwiedzin!!!
                                                  • egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 16:05
                                                    Dzieki
                                                    smile)))))))
    • edeka5 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 20:04
      Przepraszam Egipcjanko, że się nie odzywałam, ale nie mogłam dopchać się do
      kompa. Pozwolisz, zadam za Ciebie zagadkę.

Co w nagrodę od policji dostali Janeczka i Pawełek?
      • franula Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 00:54
        aparat fotograficzny?
      • egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 10:28
        Zalezy za ktorym razem. Za falszerzy znaczkow i paczki zmory dostali zegarki,
        ale za "wielkie zaslugi" aparat fotograficzny.
        • franula Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 12:52
          Egipcjanko, za pelniejsza odpowiedz nalezy Ci sie prawo do zagadkismile
          • egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 13:21
            No, cos wymyslilam. Mam nadzieje, ze nie za latwa. Poziom znajomosci tworczosci
            JCH w tym szacownym gronie jest niewatpliwie wysoki. Oto zagadka: Co (zamiast
            kwiatow) nalezy dawac w prezencie damom o oryginalnym guscie? Wg Robina.
            • bumbecki Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 16:41
              wędzone węgorze ??

pzdr.
              bumbecki
              • egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 16:56
                Owszem, wlasnie one. Tak cos czulam, ze bedzie za latwe. Wiec (nie zaczyna sie
                zdania od wiec) czekamy na zagadke.
                • bumbecki Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 21:49
                  taaa, zagadka - nie jest to proste .... prawie wszytko już było, ale może uda
                  mi się trafić w dziewicze pytanie smile - na co urządzili polowanie architekci z
                  Pracowni ? (chodzi o zwierzę)

pzdr.
                  bumbecki
                  • xkropka Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 23:02
                    Byście się wstydziły, o taką łatwiznę pytać!!! polowanie było na dzika,
                    oczywiście, a upolował się facet, który trzymał w zębach wielką płytę.
                    Jak się nazywała osoba, która miała najlepszą listę mienia przesiedleńczego do
                    Algierii?
                    • lol21ndm Re: zagadki cześć 7 08.03.04, 08:56
                      Pani Kawalkiewicz?
                    • bumbecki Re: zagadki cześć 7 08.03.04, 11:49
                      łatwizna łatwizną - dobrze,że udało mi się jakieś pytanie wymyśleć smile)

1/2 bumbecki Agnieszka
                      • franula Re: zagadki cześć 7 08.03.04, 21:13
                        buuu a gdzie zagadka
                        • lol21ndm Re: zagadki cześć 7 08.03.04, 21:30
                          franula napisała:

> buuu a gdzie zagadka

Tutaj: Jak miala na imie zona pana Kawalkiewicza?
                          wink
                          • xmartini Re: zagadki cześć 7 08.03.04, 22:45
                            Violetka smile

To pozwole sobie od razu pytanie zadac: jaka forme ucieczki od przypieczonej sloncem czepliwej zony
                            wybral facet na Mazurach?
                            • april02 Re: zagadki cześć 7 09.03.04, 10:22
                              Czyżby łowił rybki w pełnym słońcu i cierpiał na głuchotę wybiórczą (wypisz,
                              wymaluj jak mój piessmile)...
                              Proszę o potwierdzenie, bo pewna nie jestem.
                              • xmartini Re: zagadki cześć 7 09.03.04, 13:35
                                tak jest. Moczył wędkę w pełnej mydlin wodzie w dzikim hałasującym tłumie, byle
                                dalej od żony smile
                                • edeka5 Re: zagadki cześć 7 12.03.04, 01:05
                                  April, prosimy o zagadkę.
                                  • franula Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 11:31
                                    Jak nie April to moze kto inny?
                                    • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 11:39
                                      Czego domagali się od Barbary jej mąż i synowie, powodując tym jej
                                      zdenerwowanie?
                                      • franula Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 11:49
                                        jedzenia?
                                        • stara.gropa Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 11:52
                                          Tak i to codziennie.
                                          • franula Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 12:14
                                            Co odpowiedzial konduktor na dictum Lesia "wie Pan to tak wciaga ten rzut
                                            młotem"
                                            • xkropka Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 13:37
                                              "I rzut kowadłem..."
                                              Jaki sposób na wykrycie mordercy proponowała Alicja?
                                              • xkropka ps 15.03.04, 13:38
                                                Chodzi mi o "Wszyscy jesteśmy podejrzani"
                                                • franula Re: ps 15.03.04, 13:40
                                                  macanie po brzuchu wzorem osla?
                                                  • xkropka Re: ps 15.03.04, 13:45
                                                    Prawie. Do biura miał być sprowadzony osioł z ubłoconym brzuchem.
                                                    Ale ta zagadka chyba zwyciężyła w kategorii "najszybciej rozwiązana" smile
                                                  • franula Re: ps 15.03.04, 13:53
                                                    tak mi sie jakos wydawalo ze z braku osla miano kogos macac po brzuchu. Ale
                                                    moze to tylko moja wyobraznia sie zagalopowala.

Kto/co najbardziej ucierpial/o w wyniku krzyzowego ognia pytan zastoswanego
                                                    przez Diabla wobec Joanny w temacie ukrycia skarbu?
                                                  • egipcjanka15 Re: ps 15.03.04, 14:00
                                                    Kaktus. Ale przezyl. O to chodzilo?
                                                  • xkropka Re: ps 15.03.04, 14:03
                                                    Odpowiedź i wyjaśnienia - w nowym wątku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka