bumbecki 27.01.04, 10:31 no dobra, mam zagadkę - czego nie mogła znaleść Ania w Helsingor ?? 1/2 bumbecki Agnieszka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bumbecki Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 11:46 brawo zagadkę proszę 1/2 bumbecki Agnieszka Odpowiedz Link
franula Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 12:50 troche sie wyprztykalam z pomyslow... ale zamek Hamletea widzilam na wlasnego oczy i faktycznie jak go mozna przeoczyc to niepojete.... dlaczego Joanan bedac w Antoninie (albo w tym drugim miescie) w celu uprawiania hazardu wraz bandziorami, nie zdecydowala sie prosic o pomoc zadego ze spotkanych policjantow (wzglednie strazakow - mundurow nie rorozniala)? Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 12:56 Bo odniosła wrażenie, że wszystkie służby są na usługach bandziorów. Ledwo wyszła na zewnątrz, przez drzwi, nikt się z nią szarpał ale gwiźdnięto i już jej pilnowano. Nauka w niczym jej nie przeszkodziła wygłupić się na wybrzeżu Francji ). Czy o taką odpowiedź Ci chodziło Franulo? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 15:15 hahaha, teraz mi stoi przed oczami dompanstwa Maciejakow i Joanna z Romanem przeszukujacy po kryjomu chalupke ) Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 16:14 Bardzo dobrze Ci stoi przed oczami Czekolado. Gdzie była ta sól? Nie chcę pomieszczenia! Chcę naczynie ) Odpowiedz Link
jagna_s Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 18:25 Czy nie w wazie do zupy? Cos mi się tak majaczy Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 19:24 Pięknie Ci majaczy, gratulacje. Proszę o zagadkę Jagna_s Odpowiedz Link
jagna_s Re: zagadki cześć 7 27.01.04, 20:22 Dzięki Jak się nazywał gość wysyłający w "Upiornym legacie" dolary na skarb państwa. Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 28.01.04, 10:57 Na Górnym Mokotowie, na Olkuskiej, duży numer 96? 86? 66? Szóstka na końcu z całą pewnością (Olkuska ogólnie jest bardzo krótka, ma kilka domów). Ale była przesyłka również z Dolnej z zakładu dla normalnych inaczej a cała forsa, odesłana przez Alicję przyszła chyba z pałacu królowej Danii Małgorzaty. Czy to wystarczy? Odpowiedz Link
xkropka Re: zagadki cześć 7 28.01.04, 11:51 Olkuska 96, zgadza sie, Amalienborg tez. Poprosze zagadke. Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 28.01.04, 19:00 Przepraszam za karygodne spóźnienie ale mnie strasznie odcięło od klawiatury. Moja zagadka: Jak mieli na nazwisko symaptyczni wodniacy, którzy Tereskę i Okretkę zabrali z pustyni szos? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: zagadki cześć 7 28.01.04, 23:27 Panstwo Strzalkowscy, on Bogumil a ona - chyba nie bylo podane... Pozwole sobie zadac pytanko: Jak mieli na imiona "trzej krolowie"? Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 12:09 Stefan, Zygmunt i Bolesław? Ten trzeci budzi we mnie trochę wątpliwości ... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 13:46 malidar napisał: > Stefan, Zygmunt i Bolesław? Ten trzeci budzi we mnie trochę wątpliwości ... we mnie tez, ale jestem w pracy, a "Drogi " w domku ) moze zaryzykujemy ze tak, i poprosimy o ewentualne sprawdzenie, a jak nie to z domku sprawdze Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 14:05 Nie mam gdzie sprawdzić, wprawdzie jestem w domu za to "Boczne ..." pojechały na drugi koniec miasta i szybciej niż za tydzień nie wrócą. Wysłałam pytanie do koleżanki ale okazuje się, że ona jest jeszcze w mieszkaniu Lucyny i walczy z zasłoną zdjętą do prania ) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 16:24 Zygmunt, Wladyslaw i Stefan - sprawdzilam Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 16:45 To zadajesz zagadkę, 2/3 sukcesu nie upoważnia do stawiania pytań ) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: zagadki cześć 7 29.01.04, 17:47 ok, oto zagadka, chyba banalna: Jaki imiona nosiły mamusia i córka Bolnickie? Odpowiedz Link
jagna_s Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 13:43 Jedna z nich to chyba była Katarzyna, a drugiej nie mogę sobie przypomnieć. Może ktoś wie i podrzuci tu odpowiedź, bo mnie męczy. Odpowiedz Link
xkropka Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 15:00 Mamusia była Zofia. Ale zagadkę niech zada Jagna. Odpowiedz Link
jagna_s Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 15:48 No dobra, pytanie chyba będzie łatwiutkie, ale inne nie przychodzi mi do łba Jak się nazywała prababcia Justyny? Odpowiedz Link
jagna_s Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 17:27 BARDZO DOBRZE, A TERAZ CZEKAMY NA PYTANIE. Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 17:44 To podstępnie ... Jak miała na imię najstarsza prawnuczka? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:01 Co (3 sztuki) znajdowalo sie w niejako tytulowym bursztynie ? Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:04 Chmurka-mgiełka, rybka klująca się z ikry i oczywiście złota mucha. Pytanie: Jak miał na imię chłopiec zakochany w Janeczce? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:09 to teraz z innej beczki : co to jest GRZANKA ? Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:26 Nic mi nie przychodzi do głowy, moje dwie szare komórki dostały zadyszki. Może jakaś podpowiedź ... Odpowiedz Link
bumbecki Re: zagadki cześć 7 30.01.04, 18:45 kojarzy mi się z czymś do picia na rozgrzewkę ... ale to chyba nie z Chmielewskiej 1/2 bumbecki Agnieszka Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 03.02.04, 20:32 No to ja już nie wiem. Grzanek są dwa rodzaje. Jeden stanowi stołową zapchajdziurę. Bułka, bułeczka, pieczywko tostowe, mazidłem potraktowane, potem resztki z lodówki, na to zaschnięty żółty ser, pieprz i keczap. Do piwa i wina - szał, do wódeczki raczej nie ... I druga grzanka ... aż boję się pisać ... Cukier podkarmelizowany, masełko prawdziwe, woda i wódka (a jeszcze lepiej spirytus) - woda 1/3, wódka 2/3, spirytus z wodą fifty fifty. Jeszcze to wszystko trzeba podpalić i zadusić pokrywką. U mnie to było tylko na Święta Wielkiej Nocy ale już u takiej prababci Matyldy Wierzchowskiej mogło być po kuligu. Więcej nie wymyślę ... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: zagadki cześć 7 04.02.04, 13:28 Mialm na mysli caly czas te druga wersje - patrz ksizka poniekad... Zagadka! A spozywalas cos takiego, bo mnie troche opis przyrzadzania w "...poniekad..." zrazil, nie chce stracic resztek czuprynki Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 04.02.04, 20:21 Boszeeeeee, nawet sama kiedyś robiłam i kudły mi zostały we właściwym miejscu choć ciśnienie poszalało i dusza z ramienia uciekła ale grzanka była dobra. Uuuufffff .... chyba moment muszę po tej zagadce odpocząć ... Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 04.02.04, 20:23 Odetchnęłam po wrażeniu ... Druga zbrodnia w Krynicy Morskiej ... jak została dokonana? Odpowiedz Link
malidar Re: zagadki cześć 7 05.02.04, 19:54 Za trudne było? No ..., po ostatniej zagadce wydawało mi się, że proste rzuciłam. Ale już podpowiadam, bo żadnych prób czynionych nie widzę. Pierwszą ofiarą był Gaweł, skąd inąd Rojewski (zamiast Rakiewicz, Upiorny legat - to chyba on), ale mogły się nazwiska zmieniać (Rajewski był blondynem wszech czasów - może naszej Gurowej o jakąś osobistą zemstę chodziło), zeszło mu się na materacu nad Bałtykiem. Nie pytam, kto był drugą ofiarą, pytam jak zeszła ta ofiara ze świata. Odpowiedz Link
franula Re: zagadki cześć 7 06.02.04, 12:35 i co?? ja nie wiem, nikt nie wie? i nie bedzie juz nowych zagadaek? buuu Odpowiedz Link
stara.gropa Re: zagadki cześć 7 06.02.04, 13:14 Zaraz, zaraz, czy ofiara nie została przepołowiona linką służącą do wciagania kutrów na plażę? Linka się zerwała w odpowiednim momencie, bo była nacięta. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: zagadki cześć 7 09.02.04, 08:02 Jak brzmiało prawdziwe imię i nazwisko Marysi Piotrowskiej? Odpowiedz Link
franula Re: zagadki cześć 7 13.02.04, 18:18 reanimuje watek.... Pani Prezes moze jakas podpowiedz? Odpowiedz Link
siwapp Re: zagadki cześć 7 15.02.04, 13:51 stara.gropa napisała: > Jak brzmiało prawdziwe imię i nazwisko Marysi Piotrowskiej? Grażyna Misiak. Odpowiedz Link
biuralistka Re: zagadki cześć 7 15.02.04, 21:11 Nie wiem, czy odpowiedź jest dobra, ale zakładam że wiesz co piszesz )) A zatem pytanko proszę. Szefowa potwierdzi (mama nadzieję Odpowiedz Link
stara.gropa Re: zagadki cześć 7 16.02.04, 07:12 Potwierdzam. Marysia Piotrowska to Graż yna Misiak w "Złotej musze" Odpowiedz Link
siwapp Re: zagadki cześć 7 16.02.04, 09:18 Zagadka będzie, ale nieco później Może Szefowa coś teraz podrzuci? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: zagadki cześć 7 16.02.04, 09:49 Jak nazywała się stara kucharka, która służyła u panny Dominki w Najstarszej prawnuczce? Odpowiedz Link
biuralistka Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 12:16 Podnoszę, żeby tradycja w narodzie nie zanikła Odpowiedz Link
jagna_s Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 12:54 Zdaje mi się, że chodzi o Madejową, ale pewna nie jestem. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 12:57 Tak. Jagna, jesteś nieoceniona! Zadawaj następną. Odpowiedz Link
jagna_s Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 13:33 O rany, zupełnie zapomniałam, że jak się odpowie na pytanie, to trzeba zadać następne, nie wiem o co pytać? .... Może Jak się naprawdę nazywał trup, znaleziony po wierzbą,przy domu Joanny w książce "Babski motyw"? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: zagadki cześć 7 04.03.04, 13:48 Trup nazywał się Balbina Felicja Borkowska, a udawał Barbarę Borkowską. Ten trup. Odpowiedz Link
edeka5 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 11:49 Witaj na forum Egipcjanko. Zadaj swoją zagadkę. Przyjęliśmy taką zasadę: kto dobrze odpowie na zagadkę, zadaje swoją. Odpowiedz Link
egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 12:53 Zauwazylam. Choc na forum wypowiadam sie po raz pierwszy, "odkrulam" je jakies 2 tygodnie temu i, bedac wieloletnia czytelniczka ksiazek J. Chielewskiej, zagladalam od tego czasu systematycznie. Niestety, ksiazek nie mam pod reka, a zadna postac "z pomieci" mi sie nie nasuwa, wiec przekazuje ten zaszczyt innym. Odpowiedz Link
edeka5 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 13:03 Odzywaj się jak najczęściej. Jak zapewne zauważyłaś nasze forum w soboty i niedziele z lekka "zamiera". Jeżeli masz chęć, napisz o sobie kilka słów w wątku, gdzie pisaliśmy o sobie. Odpowiedz Link
egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 13:24 To na niego musialam jeszcze nie trafic (tego watka, znaczy). Mozesz mi powiedziec jaki mial tytul? Dzieki Odpowiedz Link
mariurzka Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 14:29 Skoro Edeka milczy to ja się nieśmiało wtrącę z pomocą) Wątek nosi tytuł "Nowe osoby na forum". Z niecierpliwością będziemy czekać na twój wpis!! Witamy u nas i zapraszamy do jak najczęstszych odwiedzin!!! Odpowiedz Link
edeka5 Re: zagadki cześć 7 06.03.04, 20:04 Przepraszam Egipcjanko, że się nie odzywałam, ale nie mogłam dopchać się do kompa. Pozwolisz, zadam za Ciebie zagadkę. Co w nagrodę od policji dostali Janeczka i Pawełek? Odpowiedz Link
egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 10:28 Zalezy za ktorym razem. Za falszerzy znaczkow i paczki zmory dostali zegarki, ale za "wielkie zaslugi" aparat fotograficzny. Odpowiedz Link
franula Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 12:52 Egipcjanko, za pelniejsza odpowiedz nalezy Ci sie prawo do zagadki Odpowiedz Link
egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 13:21 No, cos wymyslilam. Mam nadzieje, ze nie za latwa. Poziom znajomosci tworczosci JCH w tym szacownym gronie jest niewatpliwie wysoki. Oto zagadka: Co (zamiast kwiatow) nalezy dawac w prezencie damom o oryginalnym guscie? Wg Robina. Odpowiedz Link
egipcjanka15 Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 16:56 Owszem, wlasnie one. Tak cos czulam, ze bedzie za latwe. Wiec (nie zaczyna sie zdania od wiec) czekamy na zagadke. Odpowiedz Link
bumbecki Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 21:49 taaa, zagadka - nie jest to proste .... prawie wszytko już było, ale może uda mi się trafić w dziewicze pytanie - na co urządzili polowanie architekci z Pracowni ? (chodzi o zwierzę) pzdr. bumbecki Odpowiedz Link
xkropka Re: zagadki cześć 7 07.03.04, 23:02 Byście się wstydziły, o taką łatwiznę pytać!!! polowanie było na dzika, oczywiście, a upolował się facet, który trzymał w zębach wielką płytę. Jak się nazywała osoba, która miała najlepszą listę mienia przesiedleńczego do Algierii? Odpowiedz Link
bumbecki Re: zagadki cześć 7 08.03.04, 11:49 łatwizna łatwizną - dobrze,że udało mi się jakieś pytanie wymyśleć ) 1/2 bumbecki Agnieszka Odpowiedz Link
lol21ndm Re: zagadki cześć 7 08.03.04, 21:30 franula napisała: > buuu a gdzie zagadka Tutaj: Jak miala na imie zona pana Kawalkiewicza? Odpowiedz Link
xmartini Re: zagadki cześć 7 08.03.04, 22:45 Violetka To pozwole sobie od razu pytanie zadac: jaka forme ucieczki od przypieczonej sloncem czepliwej zony wybral facet na Mazurach? Odpowiedz Link
april02 Re: zagadki cześć 7 09.03.04, 10:22 Czyżby łowił rybki w pełnym słońcu i cierpiał na głuchotę wybiórczą (wypisz, wymaluj jak mój pies)... Proszę o potwierdzenie, bo pewna nie jestem. Odpowiedz Link
xmartini Re: zagadki cześć 7 09.03.04, 13:35 tak jest. Moczył wędkę w pełnej mydlin wodzie w dzikim hałasującym tłumie, byle dalej od żony Odpowiedz Link
stara.gropa Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 11:39 Czego domagali się od Barbary jej mąż i synowie, powodując tym jej zdenerwowanie? Odpowiedz Link
franula Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 12:14 Co odpowiedzial konduktor na dictum Lesia "wie Pan to tak wciaga ten rzut młotem" Odpowiedz Link
xkropka Re: zagadki cześć 7 15.03.04, 13:37 "I rzut kowadłem..." Jaki sposób na wykrycie mordercy proponowała Alicja? Odpowiedz Link
xkropka Re: ps 15.03.04, 13:45 Prawie. Do biura miał być sprowadzony osioł z ubłoconym brzuchem. Ale ta zagadka chyba zwyciężyła w kategorii "najszybciej rozwiązana" Odpowiedz Link
franula Re: ps 15.03.04, 13:53 tak mi sie jakos wydawalo ze z braku osla miano kogos macac po brzuchu. Ale moze to tylko moja wyobraznia sie zagalopowala. Kto/co najbardziej ucierpial/o w wyniku krzyzowego ognia pytan zastoswanego przez Diabla wobec Joanny w temacie ukrycia skarbu? Odpowiedz Link