stara.gropa 03.08.10, 09:05 Dziś zaczynam nietypowo, coś dla starej wiary studiującej kiedyś na UW (i nie tylko dla nich): www.buw.uw.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=978 Oj, bywało się tam, bywało, wszystko co pisze autor to szczera prawda Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 09:28 Ja bym chciała takie o ukochanym Ossolineum. Szkoda tylko, że mogę czytać samą tabelę, konkretnych wspomnień nie da sie otworzyć Odpowiedz Link
konopika Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 09:53 Ja ugrzęzłam w Cichym Donie, trochę potrwa zanim dojdę do końca . Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 10:19 www.buw.uw.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=979&Itemid=1 www.buw.uw.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=979&Itemid=1 Nie dało się tego otworzyć? Odpowiedz Link
eulalija Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 10:19 Nie moje siedlisko Ja w uczonych latach z Koszykową związałam swoje siedzisko Ale miły początek, chętnie poczytam dalsze wpisy w miarę pojawiania, dzięki Gropo. Odpowiedz Link
eulalija Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 10:23 Właśnie skończyłam Dean'a Koontz'a "Wielkie małe życie. Wspomnienia o radosnym psie". Autobiograficzna, dla wrażliwców ostrzeżenie, wyciskacz łez chwilami. Kilka razy mnie autor zaskoczył, niby wiedziałam, że kocha psy, często pojawiają się w jego powieściach, jednak nie sądziłam, że to tak mądre i jednocześnie bardzo głębokie uczucie. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 10:33 A dla kociarzy - Chandler. Też mnie zdumiał. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 10:39 A dla mrówkarzy? Bo dużo ich tu, okazało się Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 10:46 A była taka powieść dla dzieci, trzeba by Kawkę zapytać, bo ona wie wszystko. Pamiętam tylko, że pomniejszona ludziowa ekipa mszyce doiła, o mrówach tez było No ewentualnie "Dzika Mrówka i tam-tamy", ale przez to nie przebrnęłam A ja miałam dziś iść po nową dostawę ksiązek i choć do niedawna marzyłam o przemoknięciu nawet do gacuff, jakoś mi się odechciało. Chyba za jaki staroć chycę. Odpowiedz Link
balamuk Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 10:46 Koonza zaczelam "Katem oka" i odlozylam, jakos mnie meczy, moze tlumaczenie do bani. A moze pogoda niesprzyjajaca. Za to w celach orzezwiajaco-chlodzacych przeczytalam WJP i podzialalo swietnie. Odpowiedz Link
eulalija Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 10:52 "Kątem oka" przemęczyłam, jakoś też mi nie szło. Po tej autobiografii wywlokłam z półki "Opiekunów". Odpowiedz Link
balamuk Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 11:03 Tego akurat na jezyk miejscowy jeszcze nie przetlumaczyli. Dobre? Odpowiedz Link
eulalija Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 11:10 Uważam, że najlepsza. Ale to pewnie przez retrivera Odpowiedz Link
balamuk Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 11:25 To zachecajace. Moze sobie przyjemnosc zrobie i z Polski sciagne. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 19:27 Jak ja się tego naszukałem! Każde pieniendze bym za to dał! A tu proszę, na youtubie za darmo. Czy ktoś mnie zrozumie? www.youtube.com/watch?v=WHyydqjYkdA&playnext=1&videos=6SxkLoi1yFE Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 19:31 A takie? allegro.pl/listing.php/search?string=lato+mumink%C3%B3w&category=7&description=1&country=1 Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 19:48 Ewo, nie wiem, jak Ci dziękować, do jeziora na rękach Cię będę nosił, czy cóś. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 19:58 Baronie, AŻ TAKICH podziekowań nie oczekuję Odpowiedz Link
balamuk Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 21:50 Ho ho ho! Tymczasem ide szukac biografii Nansena, gdzies powinna byc. Inaczej zwariuje na amen. Cos chlodzacego przychodzi Wam do glowy, jakies opowiesci z kostnicy? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 22:05 Polecam Mankella, tam wiecznie pada śnieg albo deszcz, jest mróz, a Wallander marźnie, bo jest za lekko ubrany. Od razu człowiek teskni z aupałem Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Sierpniowa czytelnia 03.08.10, 22:44 Nie ma sprawy, w każdej bibliotece była kiedyś cała półka Centkiewiczów. "Fridtjof, co z ciebie wyrośnie" była nawet lekturą szkolną i wydawano ją w dzikich nakładach. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 05.08.10, 07:11 Napaliłam się (uf, jak gorąco!) na "Rosyjskie egerie" Brisa i Fedorovskiego, ale nudne i drętwe jak paszczęka pradziadka (już zimno, coraz zimniej), a w dodatku kto to widział, żeby taka ksiązkę wydać bez najmniejszego portrecika czy zdjątka? Nie warto zaczynać czytać... Odpowiedz Link
balamuk Re: Sierpniowa czytelnia 05.08.10, 16:18 Do mojej biblioteki osiedlowej mam 1100 km Mankella przeczytalam hurtem niedawno, po co ja go, glupia, czytalam, skoro bylo ponizej 30'? Doszlam do wniosu, ze "Zima Muminkow" bedzie podchodzaca. Poszlam poszukac - oczywiscie mam wszystko oprocz "Zimy", wrrr. Na szczescie wpadl mi w oko "Bellew Zawierucha", ktorego kocham, a zaniedbalam paskudnie, przeczytalam od reki. Jest chlodniej! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 05.08.10, 16:22 Balamuku, to jeszcze "Dolina Muminków w listopadzie" spełnia warunki A swoją drogą, jakie dziwnie rozrośnięte osiedle masz... Ja moje w kwadrans oblecę pieszo, nawet nie kurcgalopkiem. Odpowiedz Link
balamuk Re: Sierpniowa czytelnia 05.08.10, 17:39 Faktycznie, chyba popadlam w skrajnosci, bardzo Ci dziekuje Po slinie zamarzajacej z trzaskiem w powietrzu listopad moze byc. A to osiedle - co ja, biedna, poradze... Odpowiedz Link
goonia Re: Sierpniowa czytelnia 06.08.10, 16:55 Marsha Mehran "Zupa z granatow" (taki chyba jest polski tytul), bardzo przyjemnie sie czyta. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 11.08.10, 19:38 Dziś z "Polityką" Marty Grimes "Pod Huncwotem". Na oko nieźle- angielska prowincja, trup ściele się gęsto, inspektor erudyta z Yardu, do pomocy ekscentryczny lord, tylko, kurna, ta Grimes jest Amerykanką, więc nie wiem... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 11:05 ewa9717 napisała: > Dziś z "Polityką" Marty Grimes "Pod Huncwotem". Na oko nieźle- > angielska prowincja, trup ściele się gęsto, inspektor erudyta z > Yardu, do pomocy ekscentryczny lord, tylko, kurna, ta Grimes jest > Amerykanką, więc nie wiem... No to już wiem, nie polecam. Silenie się na dowcipnie-ironiczną narrację skutkuje tylko nagromadzeniem takich sobie dowcipasów, całość irytująca, poddałam się w trakcie, książka pójdzie wymianę na coś innego, jeśli się tylko uda. Kurczaki, muszę jeszcze raz zajrzeć do Eulalijowego autora, bobliskie spotkanie pierwszego kontaktu nam nie wyszło. Może się nawrócę? Odpowiedz Link
eulalija Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 11:13 Polecam: Opiekunowie, Szepty, Nieśmiertelny, jeśli coś z tych Ci przypasuje to może się zarazisz. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 11:15 Dzięki Ewo za ostrzeżenie, bo chciałam dziś po pracy kupić tę książkę. Angielska prowincja i trup - to brzmiało zachęcająco. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 11:30 Może to tylko ja mam, Gropo, gust spaczony (i lubię wrony, lubię wrony), zajrzyj może na wszelki wypadek, bo na pewno ktoś znajomy nabądł. Albo przy półce z gazetami Eulalijo, dzięki za tytuły, zobaczę, co u nas w bibliotece mają. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 11:35 Hm, ja też lubię wrony, a zwłaszcza gawrony, więc zdam się na twój gust czytelniczy. Dla porządku wykonam rzut oka na książkę w Empiku. Odpowiedz Link
eulalija Re: Sierpniowa czytelnia 11.08.10, 19:47 Koontz "Twoje serce należy do mnie". Prawie stary dobry Koontz, piszę "prawie" ale gębę na kłódkę zamykam, kto przeczyta (a kilka osób lubi), zrozumie o co mi chodziło. Odpowiedz Link
l.mama Re: Sierpniowa czytelnia 11.08.10, 22:33 M. Nurowska "MIłośnica" i "Zapalniczka" wiadomo czyja Odpowiedz Link
doratos Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 09:53 eulalijo moja ty kochana za tego Koontza jeśli się kiedyś spotkamy to się będę do Ciebie szczerzyć i podlizywać w wiadomym celu! Sama posiadam tylko dwa Koontzea go kocham! Do tej pory wszystkie co przeczytałam bardzo mi się podobały!! Odpowiedz Link
eulalija Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 10:04 55 sztuk, chyba mam po polsku wszystko, co u nas wydano. Nie każda jest dobra, do niektórych nie wracam, ale są tytuły dużej klasy, jeśli się lubi takie połączenie horroru, thrilera, sensacji, fantasy, romanasu, nawet political fiction się pęta. Ale ja jestem nieuleczalną jego fanką i juz przepadło klepadało jak powiada nasza Asia kochana. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 12:58 Koleżanki i koledzy kryminaliści. Powiedzcie mi szybko, bo idę dziś do biblioteki, czy książki Leeny Lehtolainen są warte przeczytania? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 13:12 Odpadł pan z konkursu. Następny proszę. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 13:53 A teraz oboje chórem: ........... ..... .....!!!!!!! Odpowiedz Link
balamuk Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 16:47 Slicznie sie pozdrawiacie Gropo, przeczytalam "Spirale smierci" - nie bolalo, ale i na kolana nie powalilo. Znosny kryminal, ktorego nie musialam kupowac, z biblioteki chyba mozna spokojnie. Zwlaszcza przy tej pogodzie. Odpowiedz Link
goonia Re: Sierpniowa czytelnia 12.08.10, 18:25 Odnosnie Marty Grimes, czytalam kilka i w sumie historyjki wymysla dobre, tylko, to jakos sie ciezko czyta. Ksiazki PD James sa w podobnym klimacie, ale o niebo lepsze. Odpowiedz Link
pomaranczuch Re: Sierpniowa czytelnia 13.08.10, 13:02 A ja w końcu miałam czas i już jestem po Lesiu, Dzikim białku i Całym zdaniu, bossssko było Odpowiedz Link
goonia Re: Sierpniowa czytelnia 13.08.10, 16:54 Nareszcie sie zabralam za "Humor w genach" Alez, to swietnie napisana ksiazka. Zrobilam z siebie niezle widowisko w metrze, w konwulsjach, usmarkana i splakana. No cud, ze mnie w kaftanie nie wyprowadzono. Trzy rozdzialy z rzedu sie chichotalam Odpowiedz Link
doratos Re: Sierpniowa czytelnia 14.08.10, 12:54 Wczoraj w bibliotece dowiedziałam się że Stieg Larsson nie żyje, jest to prawda? Akurat jak się zaczytuję Millenium,strasznie mi się żal zrobiło Odpowiedz Link
groha Re: Sierpniowa czytelnia 14.08.10, 13:03 Prawda, Doratos, prawda nieodwracalna. I o ile się orientuję, trwa to już od jakichś 6 lat. Odpowiedz Link
doratos Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 19:00 No patrzcie,a ja byłam przekonana, że to żyjący pisarz! Dopiero w piątek rozmawiałam z biblitekarką która mi uświadomiła że więcej książek nie będzie To smutne że wraz z człowiekiem umierają jego myśli i plany! Oby Gurua żyła jak najdłużej i jeszcze coś dobrego napisała!! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 19:20 Jest 200 stron dalszego ciagu, ale czy ujrza swiatlo naszych ócz, to bedzie zalezalo, czy spadkobiercy sie z soba podogadzaja. Cholery mozna z nimi dostac. Tatuncio i braciszek chandrycza sie z nieslubna wdowa....a tylko ona wie co dalej mialo byc. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 20:58 Fajnie byłoby zajrzeć znów do Salander. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:04 Od Salander lepszy tylko Wallander Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:08 Mankell krzpki jako krznu korzeń, niejednego Wallandera jeszcze stworzy Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:21 Nesbo na topie pisarzy pierwszy, czyżby Hole był lepszy? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:25 Czytaj, Gropo, jeśli wola, ja nie bardzo lubię Hole'a. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:32 W czołówce widać też Sejera. Kto najlepszy? Każdy sam wybiera. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:35 Wybór taki że az hej, a u mnie na szpicy Josephine Tey! Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:42 A ja wolę Adama Nowaka, ziomala, bo z niego policjant jak ta lala. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:46 Głodnam. Więcej z Gropą się nie zmierzę. Zjem. I zatonę w Midsomerze Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:52 O, inspektor Barnaby. Lecą na niego wszystkie baby. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 21:53 Chybiona diagnoza twoja, ja lecę na Troya Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 22:01 Troy to chłopię prawie nieletnie, niech go wielbią panny małoletnie. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 22:19 Kawał skurczybyka ten książkowy Troy w Midsomerze i, wstyd przyznać, tym mnie bierze Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 22:28 Ewa lubi złych chłopców, czyżby chciała zawracać ich z manowców? A po kryminalnej bieżni jeszcze Bieżan bieży. Że najlepszy, kto uwierzy? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 22:34 Gropo, odpadam, dręczona wyrzutami sumienia po niezłej kolacyjce późnowieczornej. Oprócz tych wyrzutów dręczy mnie cosik w żywocie, więc horyzontalna z Troyem jako lekarstwo Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 22:38 Troy lekarstwem na wsio - oto Ewy prawo. Dobranoc. Odpowiedz Link
woloduch1 Re: Sierpniowa czytelnia 15.08.10, 22:44 Ja sie chyba utopie... CHMIELEWSKA jest na topie!!!! Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Sierpniowa czytelnia 16.08.10, 12:13 Wczoraj wieczór i rano - komisarz Montalbano! Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Sierpniowa czytelnia 16.08.10, 11:53 A ja tak mało ambitnie - kontynuuje oglądactwo czyli po kolei Jane Austin - Duma i uprzedzenie, Rozważna i romantyczna, Mansfield Park. Do tego "drugi Mesjasz" Knighta i Lomasa. Odpowiedz Link
ni.tka Re: Sierpniowa czytelnia 17.08.10, 20:22 Teraz czytam "Żeglarz na koniu" Irvinga Stone'a. A raczej jakos tak męcze, bo mi średnio podchodzi. Czytałam tego autora "Pasję zycia" i o wiele bardzij mi sie podobała. Odpowiedz Link
stara.gropa Kto czyta ten frajer 24.08.10, 09:21 Niedobre wieści dla nas: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,8277084,Kto_czyta__ten_frajer.html?as=1&startsz=x Odpowiedz Link
doratos Re: Kto czyta ten frajer 24.08.10, 22:31 Faktycznie niby czytelnictwo nie zanika, ale ja wokół mam tylko ludzi którzy nie czytają Dlatego dzięki ci Boże za fora internetowe! Żeby pogadać o książkach muszę jeździć aż do Gdańska, do szwagierki,z którą się wymieniamy knigami Jest prawda w tym że dziecko oswajane od dzieciństwa z książką,samo po nią sięga, a tak jak rodzice dają dobry przykład dzieciom tak ludzie znani powinni dawać przykład innym ludziom, tymczasem po akcji,,Cała Polska czyta dzieciom" jest cisza medialna w tym temacie, i żadnych programów o książkach, a jak już to późno! Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Kto czyta ten frajer 25.08.10, 00:38 To rzeczywiście... U nas jakoś ludzie czytają. Byliśmy dzisiaj z wizytą u chrzestnej matki naszego potomstwa - sama czterokrotnie dzieciata i zajęta dość konkretnie, bo mąż aktor i jak się nie teatrzy to chałturzy - a książkę zawsze pod ręką ma i nowości wydawnicze zna a przynajmniej kojarzy. Aż mi się wstyd zrobiło. Odpowiedz Link
baba_harpia Re: Kto czyta ten frajer 25.08.10, 09:55 no dobra- przyznam bez bicia- nie znam nowości czytelniczych, nei lubię trudnych kdiążek... czytam aby oderwać myśli moje od życia szarego... wolę fantasy, coś śmiesznego... a co to w ogóle są nowości wydawnicze? ;P Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Kto czyta ten frajer 25.08.10, 11:05 To takie książki, które ukazały się niedawno Na ogół pierwsze wydania rzeczy nowo napisanych lub przetłumaczonych na polski. Chociaż niekoniecznie. Np. z twórczości naszej ulubionej Gurui nowością wydawniczą były niedawno "Byczki w pomidorach". Odpowiedz Link
goonia Re: Kto czyta ten frajer 25.08.10, 16:30 Jason Goodwinn "The Bellini Card" z inspektorem Yashimem. Przeczytalam, nawet chetnie a mimo to nie moge powiedziec, zem na kolana powalona z zachwytu. miejsce akcji XVIII wieczna Wenecja i Istanbul, a jednym z glownych bohaterow jest imc Stanislaw Poplawski. Odpowiedz Link
moleslaw Re: Kto czyta ten frajer 25.08.10, 19:02 "Klin" czytam w kolejce czeka "Całe zdanie" i "Lesio" a z nie Chmielewskiej to "Spełnione marzenia" Montgomery i "Drogę do Zielonego Wzgórza" czyli wcześniejsze losy Ani Odpowiedz Link
goonia Re: Kto czyta ten frajer 25.08.10, 23:09 Moleslawie, gdzies Ty sie podziewala tyle czasu? Malenstwo masz grzeczne skoro daje mamusi poczytac Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Kto czyta ten frajer 26.08.10, 08:13 Przygody Izy Brand przeplatane Waldorfem. Odpowiedz Link
moleslaw @Goonia 26.08.10, 12:59 Ano grzeczne, trochę czau mam bo jestem na urlopie to i czytam od 3 września znowu do pracy to i czytania będzie mniej Maleństwo też uwielbia książki .... pożerać Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Kto czyta ten frajer 27.08.10, 22:41 No, ja też - stąd wspomnienie o "Byczkach", hi,hi,hi... Odpowiedz Link
felis2 Re: Sierpniowa czytelnia 26.08.10, 13:36 Fantastyka. W wersji mrocznej. Cykl o Zabójcy Wiliamia Kinga i Nathana Longa. I ostatnio Feliks W.Kres. Ciekawy świat wymyślił, ale czasem coś mi zgrzyta. Jakoś facet ma chyba kompleksy wobec kobiet. I wprawdzie lubi koty, ale niewiele o nich wie. A tak poza tym, to na półce mam 9 tomów Muminków. Kupiłam Juniorowi, a niewdzięczny bachor nie podziela mamuniowej miłości. Baronie, adoptować cię? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Sierpniowa czytelnia 26.08.10, 18:58 A może niewdzięcznego bachora ze trzy dni pogłodzić, zmięknie na Muminki Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 27.08.10, 21:50 Przeleciałam Doncową reklamowaną jako rosyjska Chmielewska. Straszna chała, A teraz mam z politykowego Lata z kryminałem "W bagnie" Arnaldura Indrioaseona (to "o" wcale nie "o", ma z prawej strony taki krzywy krzyżyk). Jakież w tej Islandii mają imiona! Erlendur, Sigurdur, Elinborg, Audur - dwa ostatnie to żeńskie, a jak się pojawia Marion, chórem sie dziwią, co to za imię! Nazw ulic nie podejmuję się pisać, od tego "r" kilkakrotnie we wszystkim chyba Islandczycy mają zdarte gardziele. Ale kryminał OK. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Sierpniowa czytelnia 27.08.10, 22:35 Ewuniu, jak milo cie widziec oddętą....hop hop hop. A cale to zdanie napisalam z milosci, bo musialam sie zgodzic co do Doncowej. W kwestii islandzkich imion tez sie zgadzam, i doloze norweskie dziwolągi...ech szkoda sobie glowy zawracac czyms, na co nie mamy wplywu. Czytam zdolnego Kurda - Mustafa Can: Tätt intill dagarna (w srednio dobrym tlumaczeniu wyjdzie: Blisko ostatnich dni) Mustafa opisal tyle zycia swojej matki, ile raczyla mu przed smiercia wyjawic. Lepsze od kazdej fantazji. A Mustafa pisze z takim samym poetyckim zapalem jak nasz Jacus. Ludzie, jaka ta mlodziez dzis genialna. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Sierpniowa czytelnia 27.08.10, 22:59 Wujek Google nic o Mustafie po polskiemu nie mówi, niestety. Skoro on Jacusiowy, to musi być boski. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Sierpniowa czytelnia 27.08.10, 23:12 Prztyknij sobie po angielsku chociaz, albo choc obrazki obejrzyj sv.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Can obrazki Boski to jeszce nie, ale juz mu tuz tuz blisko. Pisze w zdobytym szwedzkim jezyku, pisze pieknie, i rownie pieknie gada. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Sierpniowa czytelnia 31.08.10, 21:15 Mankell niekryminalny - "Comedia infantil" - jakoś efekt jego afrykańskiego zaangażowania, za które bardzo go szanuję. Warto. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Sierpniowa czytelnia 01.09.10, 10:26 Jeszcze w sierpniowym wątku, bo w sierpniu zaczęłam Dałam się skusić Asi i Eulaliji i czytam "Dom nad rozlewiskiem". Jak już gdzieś wyżej pisałam, zgadzam się w całej rozciągłości z opinią Recenzentek, czytadło, ale dobrze się czyta, sympatycznie grube (nie znoszę cienkich czytadeł, cienki to może być Heidegger albo Kant), fakt, że źle zredagowane, i niepotrzebnie parę rzeczy, na których autorka się po prostu nie zna i chrzani, ale za to ile fajnych opisów żarcia Jakoś o jedzeniu lepiej się jej pisze niż o seksie. Rozumiem Eulaliję, jeżeli zna się okolicę, można tę książkę szczerze polubić i darować wady. Zresztą - jeżeli się nie zna to w sumie też Ma swój wdzięk. Uwielbiam Kaśkę. Odpowiedz Link
minerwamcg P.S. 01.09.10, 14:46 Bawię się jak norka erotycznymi przygodami bohaterki. Kobieta pod pięćdziesiątkę rozrywana przez facetów niczym nocnik w czasie cholery. Grześ, Wiktor, Sławek, Janusz, no dobra, jeszcze Konrad, ale z nim się rozwodzi. W ciagu dwóch lat zalicza czterech kochanków, kolejno i na zmianę. Turystka pościelowa Odpowiedz Link
balamuk Re: P.S. 01.09.10, 15:03 Eee, dwoch kochankow na rok, wielkie mecyje A poza tym ciesze sie, ze przeczytalam tylko "Powroty" i bardzo mi sie podoba porownanie z nocnikem. Odpowiedz Link
balamuk Re: P.S. 01.09.10, 15:05 Nocnikiem. Jak to jest, czytam, co pisze, i tez nic??? Odpowiedz Link
doratos Re: P.S. 02.09.10, 12:11 Mnie się też Kaśka podoba, wogóle książka też ale niestety serial zrobili do d... i to mi trochę zobrzydziło serię,Miłości jeszcze nie czytałam ale pewnie sięgnę z ciekawości...ta ciekawość to mnie kiedyś zgubi Jak na razie jadę na różnych thillerach,moja kochana szwagierka bardzo je lubi i teraz czytam je jak automat. A z tymi nowościami to u mnie krucho,jak się pojawią w bibliotece to są stale w czytaniu i tworzy się kolejka, na niektóre są nawet listy,zupełnie jak kiedyś za PRL-u. Odpowiedz Link