Dodaj do ulubionych

Sierpień od dziś!

01.08.13, 07:53
Pierwsza! No co wy, jeszcze śpicie? Tutul? Ewa nawet?... Miły chłodek od rana, Póki co. A od jutra urlopik, tra la la.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 08:39
      La la la wink
      Tak sobie, ale będzie pływalnie, tylko po kawie polecę sprawdzić, czy jakie grzyby nie wykorzystały sprzyjających warunków wink
      Dzień dobry!
      • felis2 Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 10:08
        Dopóki mieszkałam w mieście nie odczuwałam potrzeby deszczu latem. Jak to jednak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
        • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 10:37
          Ja również. Dopóki nie zanabyłam działki wink
          Dzień dobry - szybko ten sierpień przyleciał.
          • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 13:18
            Środek wakacji. Jak ktoś miewa.
    • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 13:25
      Uprzejmie sie przypomina, ze jak tylko jarzebina dojrzeje, to nalezy konsumowac raki.
      Sznaps pod kazde szczypce obowiazkowy.
      https://carolinesoas.files.wordpress.com/2009/08/krafnub.jpg?w=584

I tym sierpniowym pozdrowieniem.
      Wasza Asia.
      • embepe Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 14:38
        Dzień dobry Szanownym w sierpniu!

Raki? Hm... Chętnie, tylko skąd je wziąć? Obawiam się, że zdecydowanie łatwiej będzie o sznapsa - zawsze można wypić z rozpaczy, że się raków nie znalazło! smile
        • balamuk Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 14:56
          Albo ekologicznie wypić zdrowie raków?
          Cześć. Znowu gorunc.
          • goonia Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 17:25
            Witam Szanownych.
            Srednio cieplo i raczej mokro.
            Jak zwykle pierwszego dnia nowego miesiaca ,polowa uzytkownikow komunikacji usiluje jechac ze starym miesiecznymsmile
            • balamuk Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 18:11
              Moje Starsze Dziecko z niewiadomych powodów ma miesięczny ważny do 24 dnia miesiąca. Poczucia czasu nie posiadam, własnych urodzin nie kojarzę, a to jakoś zapamiętałam i Dziecku przypominam, bez sensu.
              Jak tam szafa?
              • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 18:43
                To sie zdziwilam...u nas miesieczny jest na 30 dni. Automaty pokazuja kiedy sie ma zamiar skonczyc. I tak sie kombinuje aby podczas np. wyjazdow nie miec miesiecznego w odlogu. Mozna go oczywiscie komus chetnemu zostawic zeby sie nie marnowal biedak.
                Ze tez jeszcze nie wymyslili aby go stopowac na czas wyjazdu. To powinno byc jakos sterowane odprawa z lotniska.

Jak szafa stoi?
      • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 18:43
        Agitowałem za nadzwyczajnym raczym zebraniem. I co? I szyjka rakowa, odwłok, d...
        • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 18:48
          Poagituj ponownie, akurat pasuje na GG.
          Ja sie niby nie wtracam, ...ale ci pomoge. Wysle wam piosenke do spiewania przy kazdym szczypczyku.
          • goonia Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 19:01
            smile))))))) Asiu, splakalam sie jak bobr.... automaty ha, ha........w autobusie.....o matko.......
            Panu kierowcy sie macha plastikiem, moze on gdzies czytnik paskowy posiada, ale nie che wiedziec gdzie mu sie moze cos wyswietlictongue_out

Szafa z pewnoscia idzie piechota i bardzo dobrze.
            Ps.Poziom zaawansowanie technologicznego jest wszedzie podobnydo tego w bankach, skoro uzuwamy powszechnie czekow, to racze cudow nie nalezy sie spodziewac. Stad moja panika, ze nagle musze wszystko sama sobie przed podroza odprawic.
            • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 19:31
              No tak Gooniu, czeki tlumacza wszystko - Krol Cwieczek u was milosciwie nadal panuje.

W mojej glowie szafa panuje. Czy ja juz mam isc z nia do lekarza?
              • balamuk Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 19:39
                A czy lekarz ma miejsce? Na szafę? wink
            • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 19:39
              To my tacy nowocześni?
              Czeki praktycznie nie zaistniały, na pewno nie w handlu. Raz widziałem jak śmiałek chciał czekiem w sklepie uiścić. Recytował ustawy i paragrafy, a sklepowa proponowała gdzie je sobie może razem z czekiem wsadzić.
              W W-wie z 15 lat mamy kasowniki zbliżeniowe (jednorazowe wsysa i wypluwa skasowane). Jest zgrzyt, jak ktoś przygłuchy z biletem na karcie stanie blisko kasownika. Jest non stop bibip-bibip, bibip-bibip... A miesiąc też ma równe 30 dni.
              • goonia Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 21:21
                Moze lekarz przyjsc z wizyta domowa, do szafy ma sie rozumiec.

Nie mamy kasownikow, ze to mozna za przejazd placic gotowka (dokladnie odliczona, reszty nie daja). Oraz przesiadac za darmo mozna, sie. Wobec tego zycie bez kasownika i elektroniki staje sie zupelnie znosne smile
              • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 01.08.13, 23:55
                Niech mnie poprawią wrocławianie, jeśli się mylę - ale dwa lata temu w tym pięknym mieście w każdym autobusie czy tramwaju były automaty biletowe z dziesiątkami wymyślnych opcji, bilety takie, siakie i owakie - ale tylko na kartę bankomatową. Na tradycyjną mamonę nawet dziury nie było. Krótko mówiąc, masz szmal w banku - to zapraszamy, masz w kieszeni - to rypaj do kiosku.
                Odwrotnie jest w Krakowie. Automaty są prawie w każdym wozie, ale znowuż tylko na moniaki. Zwolennicy plastikowego pieniądza mogą sobie... wysiąść i kupić w automacie na przystanku, bo te akceptują i gotówkę i kartę.
                W Warszawie jeszcze inaczej - automaty (cały czas mówię o tych w pojazdach) jedzą i monety, i banknoty i plastik - ale jest ich grubo za mało. Przybywa, trzeba przyznać, ale kudy stolicy choćby do Wrocławia.
                • embepe Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 01:00
                  To ja tylko dodam, że w Łodzi bilet okresowy (może być na 30 dni, ale są i inne opcje) to "migawka". Jak ktoś używa innych określeń, to od razu widać, że nie nasz ci on, nie nasz! smile
                  • balamuk Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 06:20
                    Dzień dobry.
                    Po co ja nie śpię???
                    • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 07:33
                      Żeby nam dzień dobry powiedzieć wink
                      Poczem znowu spać się kłaść smile
                      Miłego dnia.
                      • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 08:02
                        Żeby ogarnąć s prawy i z lewy, a potem pluuuuuuuuuuuuuuuuuusk!
                        Dzień dobry!
                        Sierpień zupełnie jak lipiec i niech tak trzyma!
                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 21:56
                    I potem, Embepe, taki egzemlarz chce w stolicy (na ten przykład) migawkę nabyć i nikt go nie rozumie. Tak samo mają zresztą z krańcówką smile
                    • embepe Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 22:45
                      Wyjeżdżającym - wspaniałych wakacji, pozostającym - wspaniałego lata w domu!

Po wyznaniu Asi przyznam się, że też gadam z różnymi urządzeniami, a im bardziej nie działają po mojej myśli, tym brzydszych słów używam! wink
                      Alem ciekawa bardzo, jak to z Papugą i automatem parkingowym było.

Szkorbucie-L,"krańcówka", "migawka" i "angielka" zdają się być tak typowo łódzkimi określeniami, że każdy łodzianin powinien wiedzieć, o tym, że w całej reszcie Polski nie zostanie zrozumiany w ogóle, albo zrozumiany opacznie.
                      smile
                • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 10:59
                  PS do Minerwy:
                  W Warszawie też są automata tylko na plastik, jak się komu trafi.
                  Sierpień nazwisko od sierpa sobie przygarnął. Może jakieś alternatywne, chmielewskie nazwy miesięcy? Rewolucjoniści mogli, a my co, gorsi?
                  • groha Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 13:50
                    To ma sens, Goposie, to ma sens. Szczególnie, że sierp wyszedł całkiem z mody oraz z użycia i kto go tam już wie. Patrząc realnie, to teraz on, znaczy ten nasz sierpień, jest bardziej szarpień, niestety. Od szarpania się i w ogóle. Ale na taką zmianę nie zgodzimy się nigdy w życiu, prawda? Szkoda takiego ładnego miesiąca. To już lepiej niech mu będzie august, jak prawie wszędzie. Czyli po naszemu: gucio.
                    Zawiadamia się, że dziś piątek, drugi dzień gucia 2013 roku. Słońce wzeszło...
                    Tak. Gucio brzmi, jak trzeba, moim zdaniem. Wnioskuję więc: gucio zamiast sierpnia.
                    • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 14:10
                      O właśnie. I międzynarodowo, i swojsko, i chmielewsko.
                      • asia.sthm Gucio od dziś! 02.08.13, 15:07
                        Ja tez tu moge Guciem sie poslugiwac. Augusti czyli Gucio.

Jak ktos tu nie zrozumie to niech mnie zapyta, a wytlumacze tak przejrzyscie jak Groha.
                      • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 21:58
                        August - Gucio mi odpowiada, ale można by jeszcze tak ze staropolska:
                        "W dawnej Polsce miesiąc ten zwał się "sirzpień", "sirpień", "czyrwień" oraz "stojączka" (od "stać", "stojać"), ponieważ obok września (stp. "stojączeń") jest to czas zatrzymania procesów wegetacyjnych - natura osiąga stan zastoju." (za Ojczysty - dodaj do ulubionych, grupa z facebooka smile).
                  • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 15:24
                    g0p0s napisał:

> PS do Minerwy:
                    > W Warszawie też są automata tylko na plastik, jak się komu trafi.

Oo. Może Wrocławiowi zostało i Warszawa odkupiła?
                    • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 16:02
                      Się witam uprzejmie.
                      Jak to Balamuk była łaskawa onegdaj stwierdzić, na przedurlopiu jest huk roboty. I w związku z tymże hukiem miałam od wtorku do dzisiaj bezinternecie życiowe, próbując ogarnąć to, co nieogarnięte przed wakacjami, włącznie z umawianiem malarzy na czas naszej nieobecności, próbami likwidacji wzmiankowanej kiedyś kolizji drogowej, wizytami lekarskimi, dentystycznymi i Bóg wie czym jeszcze. W ferworze powyższego nie raz i nie dwa złapałam się na tym, że tęsknię za Forum.
                      Asiu, uśmiałam się nad papugą odbezpieczającą granacik.....wink
                      Chciałam potwierdzić Minerwowe - w maju byłam we Wrocławiu i testowałam ten automat w tramwaju - gdyby nie plastik, to można sobie najwyżej do niego pogwizdaćsmile Ale ważne, że był.
                      Czy ja Wam opowiadałam, jak prowadziłam rozmowy z automatem do uiszczania opłat na parkingu szpitala MSWiA w Warszawie? Bo jeśli nie, to chętnie opowiem.
                      Niektóre jednostki jednakowoż wysłałabym w kosmos z dużą przyjemnością, może być przy pomocy granaciku. Rowerzystów - chodnikowych terrorystów mam na myśli. Już tu się zżymałam na ten temat, więc nie będę się znowu nakręcać, ale wrrrrrrrrr......uncertain
                      • embepe Gucio od dziś! :-) 02.08.13, 17:59
                        papuga_ara napisała:

> Czy ja Wam opowiadałam, jak prowadziłam rozmowy z automatem do uiszczania opłat
                        > na parkingu szpitala MSWiA w Warszawie? Bo jeśli nie, to chętnie opowiem.

To słuchamy, Papugo, słuchamy! Zaczyna się bardzo interesująco, chociaż ja już widziałam na własne oczy jak pewna jednostka ludzka pomyliła automat parkingowy z bankomatem i usiłowała wypłacać pieniądze... Ale mów, Papużko, bo coś mi się wydaje, że będzie ...chmielewsko! smile

Dzień dobry w pierwszy piątuniunieczek gucia!
                        • asia.sthm Re: Gucio od dziś! :-) 02.08.13, 19:10
                          Niech Papuga zdazy opowiedziec zanim wyruszy w dal.

ja w sumie gadam z kazdym ustrojstwem - wcale nie zalezy mi na odpowiedzi, ot pogadac lubie.
    • eulalija Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 17:32
      O rany, jaka susza. Gorąco też jak pierun.
      Gucio ładny jest ale czy będzie chłodniejszy?
      Anka na razie nie daje rady...
      Ja chcę do jesieni, żar z nieba mi się nie podoba.
      Owczarkowej też nie pasi.
      Witam.
      • balamuk Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 17:39
        Mnie Gucio brzmi ciepło, jak ciepły kisiel. August zdecydowanie bardziej chłodem wieje.
        Szlag, nie mam siły, wyrazy solidarności z Owczarkową...
      • goonia Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 17:43
        I piatuniuniunieczek znowu. Dzien dobry.

W zwiazku z Guciem sie odmeldowuje w krze rodzinne. Adieu.
      • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 02.08.13, 21:51
        Też się odmeldowuję. W krze białostockie, krainę jadowitych komarów żarłocznych jak krokodyle, zabójczych kleszczy, nawróconych recydywistów, hiperpłodnych organistów, Pana Boga w ogródku i ludzi kupujących bułkę chleba.
        • balamuk Re: Sierpień od dziś! 03.08.13, 09:43
          Wszyscy się odmeldowali, a ja sprzątam. Bry. sad
          • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 03.08.13, 10:14
            Bo dzisiaj za ciepło na wszystko oprócz pływania.
            Dzień dobry!
            • asia.sthm Gucio od dziś! 03.08.13, 10:40
              Napewno gucio ze sprzatania, najpierw plywanie a potem konia powachac.

Guciowa sobota nie jest glupia.
              • balamuk Re: Gucio od dziś! 03.08.13, 10:48
                Pozdrów konia!
                • asia.sthm Re: Gucio od dziś! 03.08.13, 10:50
                  Strzelilas zaszczytnego posta numer 189189.
                  W nagrode nawet tego konia ucaluje od ciebie.
                  • balamuk Re: Gucio od dziś! 03.08.13, 11:04
                    A ucałuj, taka okazja! big_grin
                  • g0p0s Re: Gucio od dziś! 03.08.13, 13:30
                    A ten koń to w znaczeniu wierzchowiec?
                    • eulalija Re: Gucio od dziś! 03.08.13, 16:48
                      Gucio z temperaturą przesadza.
                      Niech się ciut ochłodzi.
                      Nie mówię, że marzy mi się listopad (jakieś propozycje nazewnicze?), ale Anka by się mogła trochę wysilić.
                      Witam.
                      • kapitan_marchewa Bilety 04.08.13, 06:52
                        Niedziela rano, niektórzy wstali przede mną i już świecą i straszą i zaczynają prażyć - już jest 25 stopni.. sad
                        Mogę weekendowo rozbawić szacowne towarzystwo? Był temat biletów powyżej i o tym chciałem.
                        Otóż ja, wieśniak z Łodzi, pojechałem do stolycy pociągiem, ładnym, z klimą i wtyczką prądową pod fotelem i z dostępem do netu.. Luksus.
                        Wysiadłem w Warszawie i chciałem się dostać do Portu Lotniczego im. Fryderyka.
                        Wszystko do tej pory szło dobrze..
                        Wsiadłem do pociągu (w moim mniemaniu) i kupiłem bilet w automacie, w tymże pociągu, czyli wszystko OK, prawda?
                        Jak ktoś kupuje bilet i go ma, to chyba pełnoprawnie jedzie. Tak czy nie? sad
                        Okazuje się, że nie. Bo to był pociąg i nie pociąg. Taki jakby tramwaj. Czyli ten zakupiony bilet wypluty z automatu powinienem SKASOWAĆ w kasowniku. W tym pociągo-tramwaju.
                        Czyli pojechałem na gapę.
                        Czuję się jak ostatni wieśniak, sprawdzałem nawet na ile mi słoma z butów wystaje sad
                        Boję się tej stolycy - ciekawe czy "słoiki" już tam sobie lepiej radzą niż ja z metropolii Łódź.
                        Pozdrawiam i strzeżcie się dziś słońca wink
                        • se_nka0 Re: Bilety 04.08.13, 08:26
                          Ahoj Kapitanie smile
                          Fajnie, że zawitałeś do nas.
                          Wychodzi na to, że tęsknimy do konduktorów siedzących na osobnym siedzeniu, dzierżących torbę konduktorkę i sprzedających bilety takie jak trza wink
                          Podeślijcie - trochę - deszczu.
                          Dzień dobry.
                          • ewa9717 Gucio! 04.08.13, 08:35
                            No przecież w nocy burzyło i rzęsiscie lało, a i teraz nie wiedzieć po co zaś się rozpadało! Tłumaczę jak komu mądremu ( temu dzeszczu tłumaczę), że na razie podlało i chwatit', ale durne nadal działa. No nic, po południu się popływa wink
                            Dzień dobry!
                        • minerwamcg Re: Bilety 04.08.13, 10:12
                          Łatwo zapamiętać przy zastosowaniu prostej sztuczki mnemotechnicznej: w pociągu (nawet superhiper z przyciapem i podwójnie przystym percyndlem, wifi i gniazdkiem do laptopa) automatów biletowych nie ma. A w tramwaju . To jak się gdzieś zobaczy automat, trzeba sobie włączyć tryb tramwajowy i gra. A najlepiej przeczytać co piszą na automacie, że bilet podlega skasowaniu.
                          Ja nie jestem słoik, choć w Warszawie mieszkam wszystkiego dziewiąty rok, ja jestem emigrant. Przesiedleniec, znaczy. Więc wszystko porównuję do rodzinnego miasta - a w Krakowie też jest w różnych miejscach napisane, żeby bilety z automatu kasować.
                          • kizuk Re: Bilety 04.08.13, 12:44
                            Pogrzmiało i popadało.Trochę odświeżyło powietrze,ale temperatura rośnie.Wczoraj było 36.
                            Stopni.
                            To i tak mniej,niż tydzień temu,kiedy było 37,7.W cieniu,oczywiście.Ciepłolubna jestem,ale co za dużo....
                            Jak żyć,jak żyć???
                            Dzień dobry.
                            Co to jest "podwójnie przysty percyndel"?
                            • kapitan_marchewa Re: Bilety 04.08.13, 13:01
                              Dziękuję za podpowiedź, już na zawsze zapamiętam.
                              Hmm, to w Krakowie są tramwaje? Nie tylko dorożki i precle? wink Jeszcze się okaże, że wesela się robi gdzie kto chce, nie tylko w Bronowicach sad
                              Świat na głowie staje..
                              Jeszcze tylko dodajcie, że Felicjan już nie chadza na Kopiec Kościuszki po pokoju.
                              Świat się kończy sad
                              PS. Odnośnie rowerzystów szaleńców: kilka dni temu rozjechałbym jednego. Pojawiają się nagle i znikąd, jak kamikadze.
                              PS 2. W Łodzi pochmurno trochę i duszno. Czyli chyba "jadą z wodą" - jeśli ktoś słyszał kiedykolwiek to określenie.
                              Pozdrawiam szacowne towarzystwo.
                              • se_nka0 Re: Bilety 04.08.13, 15:29
                                Słyszałam to określenie w moim obecnym ( a Kapitana byłym?) miejscu zamieszkania smile
                              • minerwamcg Re: Bilety 04.08.13, 16:25
                                Tramwaje zawsze były, od niedawna są nawet elektryczne smile Dementuję natomiast pogłoskę, jakoby do przemieszczania się po mieście służyły precle. Owszem, bardzo pomagają jak ktoś głodny a ma do przejścia kawałek na nogach (bo u nas piechoty używa się do czego innego) - o tak, wtedy rzeczywiście bez precla ani rusz.
                                Co do wesel, owszem - tak mnie to zmartwiło, że własne miałam już w Warszawie.
                                Felicjan jak mieszkał we Lwowie, to chodził na Wysoki Zamek. Kiedy "te strony odpadły od Rzeczypospolitej" (mówiąc panasienkiewiczowskim eufemizmem), zaczął chodzić na Kopiec Kościuszki i chyba dalej go tam widują.
                                • papuga_ara Re: Bilety 04.08.13, 23:21
                                  Byłam i na Kopcu Kościuszki, i na Wysokim zamku we Lwowie i faktycznie, jakby duch Felicjana tam się błąkał...wink
                                  Pozdrawiam z rodzinnych krzy krakowskichsmile Moja ulubiona drużyna piłakrska wygrała, moja ulubiona drużyna żużlowa wygrała, całkiem nieźle jak na początek urlopu.
                                  A z automatem przed szpitalem MSWiA to było tak: zaparkowałam sobie elegancko, uprzednio odebrawszy bilet parkingowy ze zautomatyzowanej bramki - podniósł się szlaban, wjechałam, no i mogłam sobie wybrać miejsce prawie dowolne, bo to Wielka Sobota była i generalnie pusto na parkingu. Odwiedziłam Kogo Miałam Odwiedzić, no i wracam. Wracam i wiem, bo było napisane, że najpierw trzeba bilet w automatycznej kasie opłacić, a potem podjechać do innej bramki i innego szlabanu, włożyć bilet, szlaban się podniesie no i wiadomo. Zatem wkładam bilet do miejsca na to przeznaczonego, ileś tam mi wyszło do zapłaty, na automacie soti jak byk, że przyjmuje monety i banknoty (nawet jest określone, jakie banknoty i jakie monety). No więc wsuwam odpowiedni banknocik, a tu mi banknocik automat wypluwa. "Nic to", myślę, takie rzeczy się zdarzają, ponawiam próbę. Kilka razy to samo, zaczynam się niepokoić, wyjechać bym chciała. Nagle ni stąd ni zowąd automat przemówił do mnie gromkim głosem na pół parkingu (a parking jest duży): "W dniu dzisiejszym przyjmuję tylko monety!!!". Zamarłam. Myślę sobie - albo mam haluny (tylko po czym??), albo ktoś sobie robi żarty. Rozglądam się, ale, jakw spomniałam, było pusto. Więc sama przed sobą udałam, że nic nie słyszałam i dalejże po raz pięćdziesiąty ósmy wsuwam banknot. Automat przemówił znowu: "Powtarzam, że w dniu dzisiejszym tylko monety!!". U la la, pomyślałam. Rozejrzałam się, nadal nikogo w pobliżu, i mocno niepewna tego, co robię, powiedziałam do automatu, zwracając się mniej więcej tam, gdzie stojący przede mną człowiek miałby twarz: "Ale ja nie mam monet!". I natychmiast dostałam głupawki, zobaczyłam bowiem te scenę okiem z boku i umarłam ze śmiechu. Dobrze wychowany automat odpowiedział: "A, to proszę się udać z biletem do kasy przy wyjeździe z parkingu, tam pani zapłaci" Też postanowiłam być uprzejma i głośno powiedziałam nadal_w_hipotetyczną_twarz: "Dziękuję!"
                                  Znalazłam kasę przy wyjeździe, już nie automatyczną, a w środku były monitory i obraz z całego parkingu, a pomiędzy monitorami siedział pan, który przemówił do mnie głosem automatu.... Pan był wyraźnie ubawiony, ja w sumie też... Do dziś nie wiem ani gdzie w tym ustrojstwie była kamera, ani gdzie był głośnik, a ni tym bardziej mikrofon. A pan miał niezłą rozrywkę w ten nudny, leniwy dzień w pracybig_grin
                                  • balamuk Re: Bilety 05.08.13, 06:25
                                    Hi, hi, ten pan by pewnie czytelnikiem JCh... Dzień dobry! wink
                                    • ewa9717 Re: Bilety 05.08.13, 07:00
                                      Cholerka, przez tę nowoczesność z duszą na ramieniu przebieram się na swojej dzikiej plażyczce w suche gacie i zawsze myślę, czy na jakiej jutubce nie wyląduję!
                                      Dzień dobry, sierpień trzyma się krzepko wink
                                      • se_nka0 Re: Bilety 05.08.13, 07:43
                                        Lubimy oglądać ciekawe jutubki, czemu ni wink
                                        Sucha szosą Sasza szedł, czy jakoś tak. Czyli suszy c.d.
                                        Dzień dobry.
                                  • asia.sthm Re: Bilety 05.08.13, 09:53
                                    Papugo, uswiecilas mi poniedzialek big_grin big_grin big_grin
                                    Zachowalas sie godnie!
                                  • embepe Re: Bilety 05.08.13, 09:58
                                    Dzień dobry w całkiem nowym tygodniu!

Papużko, cóż za prześliczna, jakże chmielewska historia! Od razu to widziałam oczami wyobraźni! big_grin big_grin big_grin

Wczoraj było pochmurno i niezbyt, a dziś żarówka na pełnych obrotach i chyba żadne sweterki nie będą potrzebne... wink Za to roślinkom chyba przydałaby się jakaś dawka wilgoci, bo ostatnie opady były mocno symboliczne.

Ileż ja mam ambitnych planów na dziś! Chyba usiądę i poczekam ... aż mi przejdzie! big_grin
                                    • papuga_ara Re: Bilety 05.08.13, 11:49
                                      big_grin big_grin big_grin
                                      • kapitan_marchewa Re: Bilety 05.08.13, 17:20
                                        Papugo, w sumie lepsze haluny niż haluksy wink
                                        Ale ja to już filmowo sobie oczyma wyobraźni przetrawiłem, czyli jak się trwożliwie rozglądasz hihihi..
                                        I miałem natychmiast skojarzenie z psikusem ukryto-kamerowym, kiedy to Jacek Fedorowicz przemawiał w imieniu skrzynki pocztowej, takiej zwykłej czerwonej. Strasznie dawno to było...
                                        Czy ktoś poza mną to pamięta?
                                          • g0p0s Re: Bilety 05.08.13, 18:50
                                            Jeszcze był banknot pod kołem samochodu, łowienie ryb w studzience i pewnie jeszcze kilka pomysłów.
    • eulalija Re: Sierpień od dziś! 05.08.13, 17:18
      Jest ciężkosmile
      Jutro ma być ciężejsmile
      Pojutrze jeszcze bardziejsmile
      Płakać mi się chce.
      Od tego będzie chłodniej?
      Witam.
      Wszystkich. Tych zachwyconych panującymi upałami i tych przegrzanych.
      • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 05.08.13, 17:38
        Popatrzyłem na prognozę i żałuję.
        • balamuk Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 07:21
          Bry...
          • goonia Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 09:33
            Ach jak przryjemnie kolysac sie wsrod fal, a nie .... to dopiero jutro.
            Dzien dobry.
          • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 09:39
            Powrócona i chora. Niech to strzeli. W dodatku załatwiłam się jeszcze nade morzem, gdzie goąco nie było. Nic już nie rozumiem. Teraz biegam po Warszawie i szukam różnych dziwnych rzeczy. Prawdę powiedziawszy zdobywana wiedza powoduje, że czuję się głupsza niż byłam. Kominki, na ten przykład, przy rekuperacji powinny być szczelne i mieć dopływ powietrza z zewnątrz, ale skąd na ja mam widzieć czy coś szczelne będzie czy też nie? A głośniki jak w końcu znalazłam takie, które mi się podobają, to kosztują tyle pieniędzy, że się chyba jednak przeproszę z jakimiś innymi. Za dużo możliwości wyboru. Już nie mogę się doczekać przyszłego piątku, umysł mi odpocznie i się zrelaksuje w zacnym towarzystwie big_grin.
            Miłego.
            Ps. Dlaczego w Kołobrzegu nie było muszelek, wie ktoś?
            PS2. Była taka reklama nie dawno (chyba jakiegoś ubezpieczyciela) dorosły człowiek dostawał dyplom, starał się o pracę, spotykał dziewczynę, a rodzice go jako małego chłopca widzieli cały czas. Czy może ktoś pamięta o co mi chodzi wink?
            • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 09:46
              Współczuwam załatwionym i płaczę, że Eulalka wink płacze, ale... trwaj, lato! Jesteś piękne!
              PS 1: Muszelki w Kołobrzegu samam w tym roku zbierała, może to coś z prądem jakimstam, bo one tak na różnych plażach w różnym czasie.
              PS 2: Nie pamięta!
              Goooniu, mocie recht! Ach, jak przyjemnie....
              I tym pozytywnym akcentem ;...
              wink
              • balamuk Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 09:54
                Co to jest rekuperacja???
                • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 10:36
                  Zupełnie nie to, zupełnie smile
                  • balamuk Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 10:47
                    Uspokoiłeś mnie. big_grin
                    • embepe Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 11:55
                      Dzień dobry!
                      I jaki cieplutki... uncertain
                      Bardzo przepraszam, ale 30 i więcej celsjuszy to jest stanowczo za dużo szczęścia. Aż tyle to ja wcale nie potrzebuję, w zupełności wystarczyłoby 25...

smile

Miłego miłego!

• eulalija Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 13:13
                      Ciekawa jestem o czym pomyślałaś Balamuku i co G0p0s o tym tajemniczym zjawisku wie?
                      Ale chyba brak wiedzy mnie nie ochłodzi.
                      35 w cieniu. Żółta morda zabija.
                      A ja jeszcze byłam w piekarniku, potocznie nazywanym autem.
                      Niech diabli to wszystko wezmą!
                      Witam.
                • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 17:51
                  Z tego co ja zrozumiała (ale należy brać pod uwagę, że coś tam mogę przekręcić) rekuperacja to wentylacja mechaniczna, tzn. nie masz w domu takich kratek do grawitacyjnej wymiany powietrza ze światem zewnętrznym, tylko robi to maszyna smile
              • eulalija Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 13:08
                Płaczę nad losem biednej, przegrzanej, nieszczęśliwej DelGado. Ale to nie oznacza, że nie mogę warknąć.
                Za tę lalkę-rozalkę niech Ci woda akwenowa wystygnie, wyparuje, wycieknie, wyjedzie!
                Wrrr!
                • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 13:16
                  Wiedziałam, ze po Eulalce nabierzesz wigoru wink
                  Woda w sesji rannej cudowna, w popołudniowej, zaczynam od 16.00, spełnia się klatwa - jak na moje wymogi trochi za ciepła, ale nic to, z poswieceniem pławię się do wieczora wink
                  • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 15:18
                    Ja mam 30 C w pol cieniu, taki niemrawy moj upal w porownaniu z waszym.
                    I wiecie co zrobilam? Ufryzowalam sobie nozyczkami letnie buty. Co niepotrzebne i co za bardzo zakrywa stope po prostu wycinam i czesc. zalezy mi tylko na cudowwnie slicznie wyprofilowanej podeszwie i zeby sie jednak nogi trzymalo. Jaka ja jestem ekstrawagancko zdolna, no mowie wam. Ciekawe czy ktos mnie zaczepi i spyta jaki granat czy piorun mi w obuwie strzelil.
                    Mam wolny wtorek, hi hi, urlopuje sie.
                    A Wam milego, szczegolnie Del Gado i jej pani Eulaliji.
                    • balamuk Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 17:08
                      Asia dizajnerka, niezły pomysł. Co by tu pochlastać?
                      Też dziś nie pracuję i za godzinkę idę kanjpować. A nie chce mi się okrutnie...
                      Eulalijo, dla mnie to brzmi jak określenie procesu ponownego przyrostu kupra po uprzednim odchudzaniu, czyli mało optymistycznie. wink))
                      • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 18:20
                        W tej temperaturze to zabrzmi strasznie. Rekuperacja to odzyskiwanie ciepła z wylatującego z chaty powietrza/dymu do ogrzania wlatującego świeżego wazducha.
                        Można odzienie na ślepo zgruchmonić w kulkę i porobić otwory na wylot. Każda kreacja będzie unikalna.
                        • salam_ji Re: Sierpień od dziś! 06.08.13, 23:14
                          Witam wszystkich gorąco (he! he! he!)
                          Nadrobiwszy zaległe ości uśmiałam się setnie przy opisie Papugowych rozmów w toku smile Gość ewidentnie miał głupawkę, za co kocham go bardzo. Uwielbiam pozytywnie zakręconych smile
                          Papuzko zaintrygowalaś mnie wielce. A jaka to jest Twoja ulubiona drużyna żużlowa? Powiedz głośno: Unia! (tu!tu!tu!) Unia (tu!tu!tu!) wink Unia aktualnym Miszczem jes!
                          Oj upał cy cuś...

Żegnam... równie gorąco... z polskiego bieguna ciepła (psia mać!)
                          • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 08:01
                            Uff jak.. no dobra, nie marudzimy wink Ciekawa jestem tylko - popadało komuś? W sensie deszcz?
                            Dziś również nie da rady inaczej niż gorąco się przywitać smile
                            Hej!
                            • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 08:48
                              U mnie deszcz zachował się nad wyraz przyzwoicie: popadało w nocy, a teraz nadal laaaaaaato!
                              Dzień dobry!
                              • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 10:01
                                Nowy dzień walk: start smile.
                                Miłego.
                                • balamuk Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 10:14
                                  Walki przy tej pogodzie?
                                  Cześć.
    • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 10:28
      Pozdrawiam z krzy podbiałostockich, żółta morda wali jak głupia, ale mamy tutaj zalew, a nieopodal nawet basen smile
      • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 10:40
        Cześć!
        Fedorowicz jak zawsze nie do podrobienia, uwielbiam Gościa. Nawet przez jakiś czas byliśmy sąsiadami z naprzeciwkawink
        Asiu, fryzowanie butów wzbudziło również i mój podziw!smile Ja bym poprosiła foto.
        Salam, hej Unia!!! Ja wiem, ja wiem, że Ty Unijna, ale ja sobie skromnie Wandzie Speedway Kraków kibicuję, teraz w playoffach będziemy jechać i wygrany do pierwszej ligi wchodzi, a wtedy to się zrobi problem, bo niespecjalnie klub ma fundusze na pierwszoligowe ekscesy.. No ale może, może... W każdym razie darłam się tak: "Na krakowskim torze, na krakowskim torze tylko Wanda wygraaaaaaać może!" big_grin
        A Twoja Unia to ekstraklasa sama w sobie i nic dodać, nic ująćsmile
        No dobrze, to odmeldowuję się bardziej, bo teraz kierunek Wulkan!!!
        Papa!!!
        • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 12:39
          Deszczu brak, żużla brak, wulkanu brak...
          • goonia Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 19:40
            Alez pada przeciez. W sama pore z kajakow wrocilismy.
            Nie wiem czy to zmiana czasu, upal czy slonce sa przyczyna, ale chcac dowiedziec sie czegos od meza, 2 razy zwrocilam sie do niego uzywajac niewlasciwego imienia. Wkurzylam sie i mowie"wazonik" ,jak Ty masz na imie. Chyba sie poloze.
            • salam_ji Re: Sierpień od dziś! 07.08.13, 21:54
              Oj Gooniu wink bo się wyda! wink
              G0p0sie a dlaczego żużla brak? Wszak chcą Grand Prix urządzać na Narodowym ale d... blada. Nie zgodzą się. A żałujcie! Żużel w Polsce to jest klasa światowa a nie pożal się boże piłecka (wodna) nożna wink Moim skromnym zdaniem, to Narodowy powinien walczyc o to, zeby zużel tam był, ale jak wolicie koncerty...
              To może lepiej cza se było amfiteatr wybudować wink
          • bbbzyta Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 10:20
            Dzińdybry wszystkim, ja dzisiaj pierwsza! Będąc świeżą emerytką, już zaczęłam cierpieć na syndrom "zupełnie nie mam czasu" big_grin Wywalam jak leci całe tony makulatury z mego pokoju w byłej pracy i wprowadzam następczynię. Nie wiem, kiedy skończę. Różne propozycje mnożą się jak króliki. O biedna biedna bbbzyta, ale jako emerytka szczęśliwa smile
            • embepe Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 10:59
              Dzińdybry!
              Bbbzyta ma podrobione papiery i udało się jej przemknąć na tę emeryturę mimo młodzieńczego wieku - tej wersji będę się uparcie trzymać! smile
              Wszystkiego najlepszego, Bbbzytko, przy porządkowaniu papierów smile i w ogóle!

Czy Szanowni wią, że dziś jakoś szczególnie ciepło ma być? Wręcz najcieplejszy dzień bieżącego roku? Mnie tam zupełnie wsio ryba czy jest 35 czy 38 - i tak o jakieś 10 celsjuszy za dużo... wrr!
              Mam zamiar nie wychodzić dziś z cienia i spoza zasięgu wentylatora...

• groha Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 11:52
                U Szanownych poniżej 40? To chłodno. W krzach od miesiąca grubo powyżej i lampa nieustająca. A radio, które wczoraj odliczało temperaturę na krakowskim Rynku: 39, 40, 41..., właśnie przed chwilą podało, że dzisiaj jest najgorętszy dzień w roku. Po raz trzeci tego lata, jeśli dobrze liczę, więc był czas przywyknąć. Możemy zakładać zespół Otrzaskani Słońcem Trzy wink
                • embepe Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 12:30
                  Groho, po Twojej informacji, że u mnie chłodno, zaczęłam się rozglądać za jakim sweterkiem ...

big_grin big_grin big_grin

Dzięki!
                  smile
                  • groha Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 13:02
                    No to się cieszę i cała przyjemność po mojej stronie. Też marzę o chłodku i sweterku, ale zaraz przypomina mi się czarny listopad i z mety robi mi się lepiej wink
                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 13:07
                    Jadę do Genevy (korzystając z uprzejmości Lotu i przecen sprzed kilku miesięcy tongue_out), mąż obiecał mi fajerwerki. Bądźcie grzeczni i nic do niedzieli nie zmalujcie, potem wracam, potem można.

PS. Walki budowlane toczą się niezależnie od temperatury. Poświęciłam na nie trzy dni, a od poniedziałku wracam do pracy i będą musiały toczyć się z moim ciut mniejszym udziałem.
                    • embepe Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 13:21
                      szkorbut-lumbago napisała:

> Jadę do Genevy (korzystając z uprzejmości Lotu i przecen sprzed kilku miesięcy
                      > tongue_out), mąż obiecał mi fajerwerki. Bądźcie grzeczni i nic do niedzieli nie zmalujc
                      > ie, potem wracam, potem można.

Ludzie, czy ja dobrze widzę? SzanPani Prezes oświadcza, że udaje się do Szwajcarii.
                      Do Szwajcarii!!!
                      surprised surprised surprised
                      Nie wiem, czy nie powinniśmy jednak zaprotestować...
                      wink

Szkorbucie-L. , Ty tam się tarzaj w atrakcjach, ale uważaj, uważaj!!!

• szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 15:34
                        Embepe,
                        toż ja specjalnie napisałam że do Genevy, żeby tutaj paniki nie siać wink.
              • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 13:13
                > Mam zamiar nie wychodzić dziś z cienia i spoza zasięgu wentylatora...
                Proponuję popodróżować klimatyzowaną komunikacją miejską. W wydaniu stołecznym polega ona głównie na zablokowaniu wszystkich okien. Każdy w każdym pojeździe może sobie taką założyć i się cieszyć.
                • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 13:27
                  Ach, ach, jakie pięęęęęękne to lato!
                  Bbbzyto, szczere gratulacje! Cudne jest zycie bez chodzenia do pracy!
                  No, czas na małe cosik między sesjami wink
                  Dzień dobry!
                  • balamuk Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 17:20
                    Bez komentarza (to piękne lato). Ale przynajmniej wrócił z urlopu mój prawdziwy kierownik i jest o niebo przyjemniej.
                    Bbbzyto, to teraz możesz robić wszystko, co chcesz? Sama przyjemność. smile
                    No i dzień dobry też.
                    • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 08.08.13, 19:43
                      Potwierdzam, sama przyjemność i całkowity brak czasu smile
                      Najlepszego Bbbzyto, witaj w gronie tych co już nic nie muszą wink
                      Dzień dobry.
    • g0p0s Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 09.08.13, 09:00
      Miało być mniej gorąco. I co? Gucio. Chyba to przechszczenie się pogodzie nie spodobało.
      • embepe Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 09.08.13, 09:31
        g0p0s napisał:

> Miało być mniej gorąco. I co? Gucio. Chyba to przechszczenie się pogodzie nie s
        > podobało.

Dzińdybry!
        U mnie jest chłodniej - tak, jak zapowiadano. Żarówka przesłonięta chmurkami i nie pali jak szalona. Gucio jest okej!
        smile

A do tego piątuniuniunieczek! A w następny - Sami Wiecie Co! Już się cieszę!!!

• kizuk Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 09.08.13, 12:06
          W nocy popadało i nareszcie ludzka pogoda.smile
          Zyto,witaj w gronie zasłużonych (na emeryturę).Dopiero teraz będzie Ci brakowało czasu.wink
          Witam szanownych.
          • ewa9717 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 09.08.13, 13:07
            E, całkiem ciepło i nadal pływalnie wink
            Dzień dobry!
            • balamuk Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 09.08.13, 16:48
              Wrrr. Nie wiem, kto wynalazł klimatyzację, ale zaczynam go doceniać.
              Cześć. smile
              • goonia Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 09.08.13, 22:31
                Bry wieczor. Rano bylo nawet chlodno, a juz od 5.30 czytalam studnie przodkow,wiec wiem co mowie. W zyciu dobrowolnie nie wstalam o tak wczesnej porze a niedobrowolnie tez tylko kilka razy w zyciu.
                Juz nie moge sie doczekac kiedy Was zobacze. Jeszcze tylko tydzien tra la la.

Bzzytko, jaka emerytura?!!! ja tez chce!

Pani Prezes, byc moze, ze bedziemy grzeczni. Milego pobytu w Genevie.
                • tutul Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 07:48
                  Kto wołał dżdżu? Służę uprzejmie.Od wczorajszego wieczoru trwa burza.W Warszawie .
                  Było mi za gorąco nad jeziorem i wróciłam w pielesze.I okazuje się,trafiłam .( moze w totka zagrać?)
                  dzień dobrysmile
                  • ewa9717 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 09:42
                    O rany, Tutul wrócił i zaś w srodku nocy zaczyna urzędowanie wink
                    U mnie żadnych burzów, nadal lato, choć może nie tak szalenie intensywne, ale wciaz nadające sie do najważniejszego z uzytków !
                    Dzień dobry!
                    • se_nka0 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 11:37
                      Dżdżu dla mnie poproszę. Wokół burze szalały a u mnie sucho jak było tak jest. Szkoda usychających osiedlowych drzewek, bo krzewy już chyba dawno diabli wzięli.
                      Nie ma to jak zachód wink
                      Dzień dobry.
                      • embepe Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 13:30
                        Dzień dobry, dzień dobry!
                        Bardzo proszę, mogę się dżdżem podzielić! smile U mnie dżdży od wczorajszego wieczora i chyba już wszystko, co miało być podlane, chwilowo zostało podlane w stopniu wystarczającym ...
                        A ja potrzebuję na popołudnie bezdżdżowej aury, bo idę w teren, więc dżdż przepycham do Senki ...

Pooooooszłoooo!

smile

• se_nka0 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 14:55
                          Dzięki.
                          Już wyglądam czy leci wink
                          • g0p0s Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 16:37
                            Pora podróży. No to wybrałem w te i nazad autobusem. Wracając wsiadłem w zwykły trzydrzwiowy egzemplarz. A w nim. Dwóch kolarzy z rowerami, o aparycji kryminalnej. Kolarze, nie rowery. Wózek dziecięcy. Para z potężną walizą i fotelikiem samochodowym. W sumie ludzi niedużo, jakoś to się pomieściło. Na następnym przystanku wsiadła, przy pomocy społeczeństwa, instrumentalistka z tymże. Instrumentem, nie społeczeństwem. Niby nic niezwykłego, ale to była pełnowymiarowa harfa. W eleganckim futerale, na dwukołowym wózku magazynowym. Jak wychodziłem, to na pokład wjeżdżał kolejny wózek z dzieckiem. Repatriacja? Potem żałowałem, trzeba było pojechać dalej i zobaczyć co jeszcze się zamelduje.
                        • balamuk Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 17:22
                          Tyż proszę dżdżu!!! Senka sie podzieli, podzieli się?
                          Bry. Auuu.
                          • se_nka0 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 17:28
                            Podzieli jak najbardziej. Własnie trzy - TRZY - krople spadły na balkonie.
                            Dzielę się z Balamukiem czy mam wink
                            • balamuk Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 17:36
                              O rany, ale mi dobrze, wspaniała jesteś! smile))
                            • embepe Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 10.08.13, 21:43
                              se_nka0 napisała:

> Podzieli jak najbardziej. Własnie trzy - TRZY - krople spadły na balkonie.
                              > Dzielę się z Balamukiem czy mam wink

Hm... znaczy ktoś po drodze przechwycił, albo co. sad
                              Bo u mnie - zgodnie z zamówieniem wink - poranne i dopołudniowe deszcze poszły do Senki, a od 15.00 zrobiło się bezdeszczowo i coraz bardziej pogodnie. Gdy kończyliśmy spacer ok. 17.00, bardzo miło świeciło i to zupełnie bez upału.
                              Czy SzanPaństwo chadzają czasami na spacery z przewodnikiem po własnych miejscowościach? Bo ja owszem i z chęcią! Dziś byłam w jednym z parków, dowiedziałam się mnóstwa ciekawostek, np. gdzie rosną tulipanowce (takie spore drzewa) albo czym się różni dąb polski od amerykańskiego ( SzanPaństwo pewnie wią, ale ja jestem całkiem nieogrodnicza, a przy tym cieniutka z botaniki uncertain ).

G0p0sie, uważam, że popełniłeś poważny błąd wysiadając z tak ciekawie zapakowanego pojazdu! Na pewno na następnym przystanku wsiadł ktoś z wielkim globusem, a następnie ktoś z kompletem sprzętu wędkarskiego oraz dama w rozłożystej krynolinie i piętrowym kapeluszu (prosto z planu filmowego), a potem jeszcze ktoś z kangurem na smyczy. A na końcu wsiadł chór gospel i rozpoczął żywiołowy występ.

I my z tego wszystkiego nie będziemy mieć relacji, bo G0p0s wysiadł wcześniej - ech...!
                              Takie fajny, chmielewski obrazek z życia!

wink
                              • tutul Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 11.08.13, 06:33
                                Jak myślicie,wyrosły już grzyby po deszczu?
                                W piątek miałam dość przyrody,dzisiaj ciągnie mnie w chaszcze...Jak zwykle wina aury.
                                Jadę sprawdzić,co w trawie piszczy.Dzień niech będzie dobysmile
                              • g0p0s Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 11.08.13, 07:18
                                Zakusy do podróży miał jeszcze zbieracz surowców wtórnych wraz ze swoim pojazdem transportowym, ale z uwagi na zażyty doping nie wyrobił się czasowo w dojście do drzwi.
                                • se_nka0 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 11.08.13, 08:48
                                  Autobus z gumy był? smile Ciepło, sucho, czyli wakacji c.d.
                                  Dobrego dnia.
                                  • ewa9717 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 11.08.13, 08:55
                                    Żadnych kropków nawet nie było, dalej piękny gucio pływalny, a grzyby, i owszem, nawet się pojawiają: troszku kurek, rózne kozaki i maślaki. Ale w małych grupach, chyba pojedyncze osobniki wysyłane na rekonesans.
                                    Dzień dobry!
                                    • goonia Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 11.08.13, 09:53
                                      dzien dobry.
                                      W piatek mocno grzmocilo, wczoraj caly dzien lalo, a dzis wreszcie slonice. Ale zimno. Kto ukradl celsjusze????????
                                      Uprasza sie o zwrot.
                                      • embepe Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 11.08.13, 17:45
                                        Dzień dobry!
                                        U mnie świeci, ale na horyzoncie czają się jakieś chmury.
                                        A za chwilę lody wjadą na stół - lody mają duże wzięcie, niezależnie od pogody!

Miłego, smacznego!

smile
                                        • szkorbut-lumbago Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 12.08.13, 09:03
                                          Wróciłam big_grin.
                                          Mąż miał rację. Fajerwerki były super, przez godzinę (z dwiema około 5 minutowymi przerwami) waliło w niebo różnorako i bardzo przyjemnie dla oka. Dość duży akwen wodny mają, to mogą sobie pozwalać na takie pirotechniczne efekty. Dla lepszego efektu pogasili nawet latarnie na trasie oglądania, a luda było mrowie a mrowie.
                                          A teraz do pracy, do baterii i innych dyrdymałów.
                                          Miłego.

ps. Wykorzystując brak dzieci przybyłam do pracy rowerem, teraz będę kombinować co by tutaj zrobić jak już potomki będą, żeby dalej korzystać z tego środka transportu.
                                          • embepe Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 12.08.13, 10:17
                                            szkorbut-lumbago napisała:

> Wróciłam big_grin.

Hurrrrrraaaaaa!!!

Dzień dobry!
                                            smile
                                            • se_nka0 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 12.08.13, 16:07
                                              Cześć.
                                              • tutul Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 13.08.13, 06:16
                                                Miały być perseidy,było nie powiem co...Jak zwykle zresztą.I dzisiaj ciąg dalszy-tego nie powiem co.Jak z perseidami to nie wiem. Na razie mozna pospacerować.Idę więc,dopóki nie pada.I oczywiście moje dzień dobry dla wszystkichsmile
                                                • szkorbut-lumbago Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 13.08.13, 08:09
                                                  Nie przyjełam do wiadomości dzisiejszych opadów, niestety deszcz nie przyjął do wiadomości mojego zaprzeczenia (a może przyjął, tylko sie nie przejął). W efekcie mam uda mokre, górę nie, bo na górze była odpowiednia kurteczka, a pelerynki jeszcze nie mam, pelerynkę nabędę. Szybko. Tydzień rowerowego przemieszczania się do pracy trwa.
                                                  Miłego.

ps. Czy jutro w Stolicy też ma padać?
                                                  • se_nka0 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 13.08.13, 08:29
                                                    Wszędzie pada a u mnie c.d.suszy, to się już monotonne staje .
                                                    Pożyjemy, zobaczymy co wiatry przyniosą.
                                                    S-L w ekwipunku cyklisty ani-ani bez pelerynki, w każdej chwili może być potrzebna.
                                                    Dzień dobry.
                                                  • ewa9717 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 13.08.13, 10:04
                                                    Jakie pada? Jakie uda?
                                                    No, chyba że nad jezioro mi się dziś (nie) uda...
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 13.08.13, 11:05
                                                    Zasadniczo to padało, ale dokładnie w tedy gdym jechała była. a uda to taka część nogi wystawiona przede wszystkim na desz jak się jeździ bez pelerynki wink.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 13.08.13, 14:58
                                                    CzeŚć. Wróciłam z krzy. Świętokrzyskie, podkarpackie, nieco mazowsza po drodze. Napis na witrynie sklepu w Rzeszowie.: "Znicze, srebro, narzędzia, upominki, zabawki, obrazy". te ostatnie cudownej piękności, aaa. Kto chce patisony, bo mam ich 30 kg? Upał. Pralka mi zdechła. Nic mi się nie chce. Rozleniwilam się. Nawet forumowych zaległości nie mam jak nadrobić, chwilowo beznecie.
                                                  • ewa9717 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 13.08.13, 17:27
                                                    Nu i wią? 13! Ze dwa razy mnie przeleciało, jak jechałam, ale zadne tam uda, emerytowana miska mokrego podkoszulka. I nad jezioro nie dojechałam.
                                                    Samam rano wykrakała...
                                                  • tutul Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 13.08.13, 18:53
                                                    I po co wychodziła z domu?Teraz trzeba się degenerować,przed nami znów upały ( tak mówią najstarsi górale...)
                                                    Kociu,duze te patisony?
                                                  • tutul Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 14.08.13, 06:45
                                                    Zapowiada się piękny koniec tygodnia.Już od dzisiaj można zacząć się leniwić.Tylko najpierw jakieś zaopatrzenie,bo jutro do dyspozycji stacje benzynowe...
                                                    Dzien dobrysmile
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 14.08.13, 08:22
                                                    Ładny dzień ma być, a jutro biorę sie za haftowanie, gdyż synowi wyprawkę do przedszkola trzeba wykreować. Zdecydowanie jestem podekscytowana (trudne słowo).
                                                    Miłego.
                                                  • ewa9717 Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 14.08.13, 08:36
                                                    Rozumiem, że nie kwiatki na gatkach, tylko inicjały na wirkach i takich tam wink
                                                    Lato!
                                                    Dzień dobry!
                                                  • embepe Re: Gucio (d. sierpień) od dziś! 14.08.13, 11:13
                                                    Bry!
                                                    Wczoraj nieco podróżowałam. Upału nie było, a w jednym z przydrożnych akwenów, mimo dość umiarkowanej temperatury, dziarsko pływała sobie kobitka. Przez chwilę zastanowiłam się, czy to może być Ewa, ale mi wyszło, że to nie ten region... uncertain

smile
    • balamuk Re: Sierpień od dziś! 14.08.13, 18:27
      Dziędobry. Todos enfermos y yo tambien. Jakąś wyjątkową zarazę Starsze Dziecko znad morza przywlokło...
      • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 15.08.13, 10:23
        Ja dzis zawartosc powietrza w powietrzu!
        Chyba juz jesien idzie, bo tak swiezo to dawno nie mialam.

Hej ludziska!
        • balamuk Re: Sierpień od dziś! 15.08.13, 11:02
          A hej. smile
          Zawartość powietrza w powietrzu zadziwiająco przyzwoita.
          • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 15.08.13, 13:53
            Ranek tak się pięknie zapowiadał, a jak ja zaraz będę wolna jak dzika swinia na zakręcie, to się chmurzy i chłodzi. Do bani...
          • bbbzyta Re: Sierpień od dziś! 16.08.13, 09:29
            Dzińdybry wszystkim i dziękuję za różne pomieszczone wyżej wyrazy. Emerytką jest być cudnie, rano, wieczór i w południe.
            W domu właśnie wczoraj urządziłam sobie bezprzewodowy internet. Nie powala, ale lepszy rydz niż nic. Przy okazji zlikwidowałam sobie jakimś cudem telefon stacjonarny big_grin co niby miał działać, a nie działa. Bardzo jest miło, bo przestali dzwonić z różnymi durnymi ofertami. Niestety, zdaje się, że mam telefon internetowy. Na szczęście jeszcze nie działa. Z pracy ciągle się jeszcze nie ewakuowałam do końca (łomatko! ile tego rupiecia), a własna chałupa już zawalona do imentu. Tak, życie emerytki jest pełne atrakcji smile
            • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 16.08.13, 13:38
              A ileż uciech jeszcze masz przed sobą! Lata mijają, a mnie się nadal zdarza budzić z radoscią, ze nie muszę iść do roboty wink
              Dzień dobry, trochę cieplejszy niż wczorajszy, nada się!
              • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 16.08.13, 15:31
                Ewo, do mnie zapraszam. Jeszcze bardziej trochę cieplejszy, czyli goronco.I tradycyjnie sucho.Tez mam przyjemne pobudki tylko dlaczego wciąż o ,,pracowej,, porze? Organizm za nic nie chce się przestawić i spać sobie do południa wink
                Dzień dobry.
                • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 17.08.13, 11:42
                  Ha, lato full wypas!
                  No to udaję się, jak mawiał porucznik Borewicz wink
                  Dzień dobry!
                  • tutul Re: Sierpień od dziś! 18.08.13, 08:36
                    Masz rację Ewa,trzeba korzystać z aury ,jeśli mozna.Ja tylko szczerze żałuję tych niewyrośniętych grzybów,co to ich nie ma,bo za sucho w lasach...
                    A na razie dzień dobry dla wszystkichsmile
                    • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 18.08.13, 21:48
                      Cześć Szanownym!!!
                      Wróciłam i zakończyłam szaleństwa urlopowe szalenie przyjemnym akcentem, jakim było spotkanie TWCHsmile
                      Teraz zaś wygrzebuję się pomału z walizki pourlopowej oraz przywracam stan mieszkania do wersji poprzedniej po działalności malarzy, którzy rezydowali w nim podczas naszej nieobecności no i malowali też przy okazjiwink Pomalowali bardzo łądnie, tylko potem chcieli dobrze i poukładali różne rzeczy (w tym nawet dwa meble i jedno akwarium) nie całkiem tam, gdzie były przedtem... W pierwszej chwili myślałam, że mi się podoba, ale teraz już nie. Więc sobie przekładam wte i wewte, najfajniej będzie z akwariumwink Gat powiedziała, że jej ekipa malarska zrobiła przedtem zdjęcia stanu zastanego i takiż potem odtworzyła i ja poproszę ich adres. Może być francuskibig_grin
                      Rzeczywiście byliśmy na kolacji w domu znajomego już z poprzednich pobytów pana taksówkarza i było to niezapomniane doświadczeniebig_grin Pan taksówkarz ma ekstra rodzinkę, ponad trzy godziny siedzieliśmy tam u nich, aż chyba nieprzyzwoicie jak na pierwszą wizytęwink Ale tak było fajnie. Bardzo byli ciekawi na przykład, co się robi, jak temperatura powietrza spada do minus 20? U nich jak jest plus sześć, to jest "zimno zimno"! Powiedziałam, że przy minus 20 się wchodzi do łóżka pod puchowe kołdry i nie wychodzi, aż temperatura wzrośnie, ale nie uwierzyliwink
                      Wulkan stoi i ma się dobrze, znaczy nie dymi.
                      No i tym optymistycznym idę dalej omiatać. Ogarniać. Prać. Przestawiać. Układać...
                      • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 18.08.13, 22:33
                        Zrobiłam trasę do Poznania i z powrotem z półtora godzinną przerwą. Jestem padnięta. Idę spać. Dobranoc.
                        • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 12:22
                          Ho, ho, udajo, ze nikt nie wstał?
                          Cuś w powietrzu wisi, ale myślę, że zaczeka, zanim wrócę z popołudniowej sesji wink
                          Dzień dobry!
                          • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 12:45
                            Wisi, wisi. Lepiej żeby spadło, bo wilgotność za duża. Kręgosłup o sobie przypomniał, a książka z ćwiczeniami w domu.
                            • groha Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 13:34
                              O matko, naprawdę macie jakąś wilgotność? Szczęśliwcy. Uratowani od uschnięcia, znaczy. Bo na świętokrzyskiej pustyni, to już tylko piach, sssuchy ssssuchy piach...
                              Ale abstrahując, za przeproszeniem, na chwilę od pogody, to czy Szanowni zdają sobie sprawozdanie, że za kilka/kilkanaście miesięcy minie równe 50 lat od pisarskiego debiutu Joanny Chmielewskiej? Piękny jubileusz. No i gdzie, jak gdzie, ale na tym forum trzeba o nim pamiętać, prawda? I uczcić może jakoś? Może memuary pt. "Pół wieku z Guruą"? Lub "Moje hektary chmielewszczyzny"? Albo...
                              Tak tylko rzucam ad hoc i niezobowiązująco zupełnie. Ku pamięci, mięci ku pa.
                              • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 13:38
                                groha napisała:

> Ale abstrahując, za przeproszeniem,
                                Tu nie trzeba przepraszać, gorzej, gdyby Groha, uczciwszy uszy, abstrachując coś tam głosiła, z czym się zresztą w zupełności zgadzam wink

• groha Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 13:55
                                  ewa9717 napisała:

> Tu nie trzeba przepraszać, gorzej, gdyby Groha, uczciwszy uszy, abstrachując co
                                  > ś tam głosiła, z czym się zresztą w zupełności zgadzam wink

A może ktoś czyta sobie głośno? Fonetycznie, to wsio rawno, więc przeprosiłam na wszelki wypadek. Grzeczności, taktu i empatii dla ludzkości nigdy nie jest za dużo wink
    • bunia.2012 Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 12:56
      Jakby co, to ja, Krzysiek z nowym kontem na gazecie smile Przy okazji powiem Wam, że byłem przypadkiem na małym conieco z Dziewczynach do wzięcia. Niestety, po Bramie nic nie zostało, nawet mały duszek atmosfery miejsca.... sad
      • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 13:31
        Baronik! Pozdrówki dla sfory!!!
        • felis2 Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 13:37
          Widziałam trąbę powietrzną! Ha, u mnie na wsi wszystko jest, nawet trąby powietrznebig_grin Malutka wprawdzie, ale przez to bardzo sympatyczna, szkód nie narobiła, sąsiadowi materac z basenu wywiała i sobie poszła. Bardzo śmiesznie wygląda, jak się jedno drzewo pochyla w prawo, a sąsiednie w lewo. I jak się widzi nadlatujący z przodu wiecheć trawy, a równocześnie dmucha w plecy.
        • bunia.2012 Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 10:47
          Proszę nie zapominać o kotce Majce, rezydentce tymczasowej, która przejęła władanie nad psami wink
          • embepe Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 11:22
            Dzień dobry!
            Buro, dostawa wilgoci była, a następna chyba niebawem będzie.
            Chyba się kończą wakacje, bo podręczniki i inne szkolne gadżety zaczynają powoli dominować w ofercie sklepów i w tematach rozmów.

Nigdy nie byłam w Bramie, zaczęłam się pojawiać w tym miejscu, gdy już zaczęło się nazywać DDW, ale mam same dobre wrażenia - może dlatego, że za każdym razem jestem tam w towarzystwie SzanPaństwa? W końcu to ludzie w największym stopniu "robią" atmosferę/ducha/jak zwał, tak zwał...
            To tak a propos Baronowej wypowiedzi o DDW smile

Natomiast co do uczczenia rocznicy debiutu literackiego Guruy, to - zgodnie z sugestią Grohy - już zaczynam sobie odkurzać w pamięci, jak to się stało, że zostałam chmielewszczanką...

Kociowa wzmianka o patisonach natychmiast przypomniała mi, że patison doskonale się nadaje się na czaszkę biednego Yoricka. Nie szykuje się ktoś do inscenizacji "Hamleta"? Kocio ma rekwizyty!

smile
      • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 14:05
        O, Bunia jest!
        Buniu wpisalam cie na male.

PS. Ciekawe co reszta sfory na takie przywileje damy dworu.
        • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 19.08.13, 15:59
          Też się zastanawiam. Może jakieś nicki przechodnie?wink
          • balamuk Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 06:46
            Baron+Bunia=Babunia? wink
            Cześć.
            • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 08:06
              Cześć. Niezaprzeczalnym plusem powrotu do pracy jest dostęp do Internetu. Tutul, patisony wielkości talerzyków deserowych. Została mi jeszcze cała skrzynka. Ba-Bunia, a Misza i Tofik to pies? W każdym razie witam was staropolskim łelkam. Miło i rześko. S-L, ja też wyprawkę szykuję, ino do zerówki i nic nie haftuję. Przejęta jestem, jakbym to ja pierwszy raz szła do szkoły. Właśnie się dowiedziałam, ze tak zaraz mnie z pracy nie zwolnią, tylko najwcześniej w styczniu, nie jest źle zatem. Kruca bomba, mało casu, za dużo do załatwiania.
              • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 08:32
                Popieram Grohę w temacie uczczenia Gurui. Koniecznie.
                W temacie suszy i wyschniętych trawników niestety również. Tak mamy w krzach w tym roku,a chmury i deszcz wędrują sobie północną częscią. Mapy.
                Hej Baronie, fajnie, że jesteś. Bunia wie, że tu występuje ? wink
                Dzień dobry.
                • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 09:43
                  Sinawo.
                  Hm.
                  Dzień dobry.
                  Chyba.
                  • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 11:10
                    Zponurzyło się. Wpływ samopoczucia na pogodę?
                    • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 11:22
                      ,, rezydentce tymczasowej,, - Baron wie, że co tymczasowe to najtrwalsze? smile
                    • bbbzyta Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 12:36
                      Bardzo się cieszę Baronie, że znowu tu jesteś - brakowało Cię z twoimi baronowskimi manierami i całą resztą. (Nie mówię, że inni tu mają gorsze maniery, ale co prawdziwa arystokracja - to prawdziwa arystokracja, zawsze wyjdzie). Więc Cię ściskam (wszystkich innych zresztą też).
                      • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 13:33
                        Ja tylko reklamuję brak sygnaturki baronowskiej, który mi się wcale nie podoba.
                        • balamuk Re: Sierpień od dziś! 20.08.13, 18:03
                          Popieram.
                        • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 08:35
                          Jak fajnie plumka od zeszłego wieczoru, i powietrze takie świeże. I kałuże do chlapania się w.
                          • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 08:37
                            Mały deszcz a cieszy smile Nareszcie podlewa to, co nie zdążyło uschnąć..
                            Dzień dobry.
    • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 09:35
      Cześć!
      Wszystkim, którzy lubili naszego Kibelwagena, a sobie najbardziej, składamy wyrazy szczerego współczucia.
      Albowiem wczoraj, parę minut po dziewiątej rano na szosie pod Końskimi rzeczony Kibelwagen ratując nam życie definitywnie rozstał się z własnym.
      Krótko mówiąc: Chomikowi nic, Arthur potłuczony trochę, ja potłuczona lepiej. I nie mamy samochodu sad
      A szkoda, bo oddał nam i nie nam mnóstwo przysług, poczciwy był i lubiliśmy go bardzo.
      Ale żyjemy. Ja dość miernie, bo oprócz podziurawionej szkłem lewej ręki mam nadłamany palec prawej, na brzuchu siniaka jak stąd do Końskich i z powrotem, obite kolana, dziurę w palcu prawej nogi i przygryziony jęzor tongue_out
      Ale żyjemy. Arthur miał większe szczęście, bo jakby łupnęło w drzwi a nie w słupek, dostałby w łeb.
      Chomika lekarz badał trzy razy, bo nie mógł uwierzyć, że zdrów i nawet nie draśnięty. Domniemana rana na łapce okazała się plamą krwi, ale mojej.
      Dzięki Bogu i to wszystko, co w ogóle w tej sprawie można mieć do powiedzenia sad
      • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 09:44
        O kurcze, wyrazy. Najważniejsze, że Wy jesteście cali.
      • balamuk Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 09:58
        O kurczę. Nie miałam przyjemności, ale podziwiam, odszedł z honorem...
        Dobrze, że bardziej was nie poturbowało, trzym się, Minerwo!
      • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 11:16
        Popełnił samobójstwo, czy zwykły wypadek?
        • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 13:01
          Uffff, toście farciarze! Natychmiast z biegu totka walnąć!
          Spóła wink
          PS Jakie podlało??? Jakie plumka???
        • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 13:28
          Poświęcił się. Ratował nas. Skutecznie jak widać.
          • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 14:47
            Najważniejsze, że żyjecie. Ściskam.
      • eulalija Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 17:51
        Och Minerwo! Dobrze, że Wam nic się niestało!
        Dzielne Autko! Chroniło z całych sił. Pogłaszcz w podzięce jakiś ocalały detal.
        • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 23:42
          Zachowałam na pamiątkę okruch szkła z przedniej szyby. Miałam go najdosłowniej w ręce smile
          A szpital, wystawcie sobie państwo, w Końskich - bardzo miły. Chomika nakarmili soczkami i bułą, dali misia-ratownika i w ogóle. Profesjonalizm. Arthurowi na USG wykryli gratis trzecią nerkę smile
          • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 22.08.13, 12:25
            minerwamcg napisała:

> Zachowałam na pamiątkę okruch szkła z przedniej szyby. Miałam go najdosłowniej
            > w ręce smile
            > A szpital, wystawcie sobie państwo, w Końskich - bardzo miły. Chomika nakarmili
            > soczkami i bułą, dali misia-ratownika i w ogóle. Profesjonalizm.

To rzeczywiście rzecz godna odnotowania. Że szpitale z serialu "Na dobre i na złe" zdarzają się w realu...

>Arthurowi na USG wykryli gratis trzecią nerkę smile

No co Ty? I do tej pory nikt, na żadnym innym badaniu tego nie wykrył?
      • embepe Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 19:58
        Minerwo, autka rzeczywiście szkoda, ale najważniejsze, że wszyscy troje wyszliście z tego żywi i bez poważniejszych uszkodzeń.
        Szybkiego wygojenia się wszystkich ran na ciele i duszy!
    • eulalija Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 18:01
      Narzekałam na pogodę. Że żółta morda, że piekarnik zamiast samochodu ...
      I co?
      Zemściło się.
      Pada równo. Ulice zaczynają przypominać rwące rynsztoki a kierowcy ogłupieli w tych warunkach.
      Jedni jadą 15 na godzinę, drudzy 150.
      Tłukłam się z Sadyby na Targówek trasą Siekierkowską i wzdłuż Wisły.
      Czujnie ustawiłam się na sępa za duuuuużym autkiem.
      Niestety nie skręcił w Ratuszową(:
      Dalej musiałam radzić sobie sama.
      Potencjalnych samobójców namawiam do postarania się o efekt końcowy.
      Jak się sami rozmażecie po drzewach, słupach i murach, to po Warszawie zacznie się jeździć bezpieczniej i może nawet za was jakiś paciorek odmówię.

Ufff ... Zła jestem.
      Witam absolutnie serdecznie.
      • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 18:24
        Ludzieeeeeee, czy ja na antypodach żyję? Ani kropki!
        • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 21.08.13, 19:25
          Minerwo, jak dobrze, że taki finał tej historii, uuufffff...... O mamusiu. O rany.
          A Eulalija mnie wzruszyła tym, co napisała i ja się pzyłączam - kochane Auto.
          Trzymcie się i niech szok pomału (albo trochę szybciej) idzie sobie precz.
          • salam_ji Re: Sierpień od dziś! 22.08.13, 00:31
            Minerwo, dopiero teraz przeczytałam! Trzymajcie się cieplutko i zdrowiejcie... Gdyby tak nie daj Bóg... ehh... Ale dobrze jest i tego sie trzymajmy.
            Pozdrawiam Wszystkich obolałych
            • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 22.08.13, 07:56
              Polarki założone na się? To można iść w plenery wink
              I o parasolu pamiętać !
              I ciepłych skarpetkach na rapetki smile
              Dzień dobry.
              • eulalija Re: Sierpień od dziś! 22.08.13, 15:53
                Polarka? W sierpniu? Czy już pora na łyżwy?
                Polarkę raczę wdziać na się prawdopodobnie w okolicach początku października, wcześniej nie przewiduję takiej konieczności.
                Po wczorajszym umyciu Warszawy dziś dzień miły.
                Witam.

PS. Minerwo, tak Ci na zawsze zostanie kawałeczek? Takie rzeczy to chyba organizm wypycha z siebie. Mówię o doświadczeniach związanych z kawałkami pokruszonego zęba, dwie zadziory zdecydowały się po pół roku, po całkowitym zagojeniu, wyjść na wolność.
                • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 22.08.13, 22:40
                  Nie, nie, wyjęłam na miejscu, mogę go teraz oprawić w pierścionek, całkiem ładny, regularny kryształek, tylko krawędzie ciut przyszlifować smile
                  • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 23.08.13, 08:16
                    Rozdarta jestem, pomiędzy potrzebą słonecznego i suchego weekendu a pragnieniem deszczu z powodu grzyby. Ewciu, jak stan zagrzybienia? Jakieś niusy w tym temacie? Miłego piątku wszystkim!
                    • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 23.08.13, 08:40
                      No i co? Nadal, kurka wodna, lato wink
                      Grzyby, Kociu, jakieś się trafiają, ale zwykle już zamieszkałe. Sucho u nas i ani kropki od dawna. Natomiast tam dalej na wschód i nizej ponoć kosić można. Ale nic to, się pływa, na grzyby wszak jest jeszcze cały wrzesień i październik!
                      Dzień dobry!
                  • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 23.08.13, 11:12
                    > regularny kryształek, tylko krawędzie ciut przyszlifować smile

Prawie jak brylant z ukochanych prochow wink
                    Takie postawienie kropki nad " i "

Podmucham aby wam sie szybko goilo.
                    • minerwamcg Re: Sierpień od dziś! 23.08.13, 11:25
                      Kochani jesteście. Od razu lepiej, nawet mi palec trochę odsiniał i pomału grawituje w stronę żółtego, chociaż o chwytaniu organizacyjnego kubka jeszcze mowy nie ma.
                      • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 23.08.13, 17:08
                        Dzień dobry.
                        Skąd grzyby jak sucho. Mówiła Pani Joanna - podlać (pieczarki) - dopiero ruszyły.
                        Co ruszy po 10 kroplach to nie będę się wyrażać.
                        • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 23.08.13, 17:38
                          Minerwo, niech to żółte też szybko minie, a potem już czerwony kubek w dłoń.
                          Ojej, ojej.
    • balamuk Re: Sierpień od dziś! 23.08.13, 18:06
      Cześć, wróciłam z gór i skondensowanego spotkania z grupką przyjaciół. Żeby spotkac się kolejną grupką, już od jakiegoś czasu siepień miesiącem spotkań. smile
      • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 24.08.13, 15:35
        O - dziś nie czynne? wink
        Dzień dobry.
        • asia.sthm Re: Sierpień od dziś! 24.08.13, 17:15
          Widac czynne od 17:00 hi hi

Byczylismy sie w naturze, co nie prosze towarzystwa?

Cudny dzien, w moim klimacie nalezy plasac w naturze poki mrozy nie nastana. Lato nalezy dusic jak cytrynke (cyt. z pamietnikowego wierszyka)
          • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 24.08.13, 21:12
            Wszyscy syci widać.
            • koszmarna.baba Re: Sierpień od dziś! 24.08.13, 21:17
              Niektórzy tylko uchetani sad
              • gat45 Re: Sierpień od dziś! 24.08.13, 22:07
                Gat się pławił w słodkim nieróbstwie. Fizycznym i umysłowym. I bardzo sobie chwalił.
                No bo koniec tego dobrego : jutro walizka w dłoń i fruuuuuuuuuuu.... Do domu i do robotysad
                • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 25.08.13, 06:41
                  Zróbcie tak, żeby jednak w przyszłym tygodniu nie padało. Jak podobno w końcu mają mi zmieniać dach (a mieli to zrobić z miesiąc temu), to deszcz zapowiadają.
                  Wróciłam z emigracji wewnętrznych i będę dzisiaj próbowała uruchomić maszynę. Mam głęboka nadzieje, że jestem instrukcja użycia z pokazanym sposobem nawijania nitek, bo ja maszyny używałam tylko kilka razy w życiu i tej części nie mogę jakoś opanować.
                  Miłego.
                  • embepe Re: Sierpień od dziś! 25.08.13, 09:38
                    Dzień dobry!
                    Wczoraj czynne od 17.00, za to dziś już od 06.41! smile

Ładny dzień się zapowiada, słoneczny. To świetnie, bo mam w planach dużo aktywności plenerowej.

Gatowi - bą włajaż! smile Szkorbutowi-L - poskromienia maszyny!
                    Wszystkim - udanej niedzieli!
                    • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 00:54
                      Witajcie Kochani!
                      Wczoraj (w sobotę) pracowałam, dzisiaj (w niedzielę) pól dnia spałam, a drugie pół próbowałam lecieć balonem i tak się jakoś zrobiło drugie dzisiaj, czyli poniedziałek.
                      S-L, "emigracje wewnętrzne" spodobały mi się bardzo!smile Bardzo, bardzo.
                      Gat, bą włajaż również!!!!
                      • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 07:55
                        Cześć. Mam zagwozdkę. Otóż jutro gościa na kolacji. I tenże, żeby go piorun strzelił, jest na diecie, i bredzi, że się głównie sałatą odżywia. Chyba, choleha, kupię główkę i ułożę na półmisku. Macie jakiś pomysł na kolację, żeby się nie narobić (bo nie mam kiedy), nie wydać majątku na np. ostrygi (bo go nie mam), a coby o suchym pysku nie siedzieć?
                        Poza tym zbliża się początek roku szkolnego i już mam nerwicę. Wyprawka, galowy strój, aaaa.
                        • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 09:19
                          Kociu, a może danie "sru" sałatowo-warzywne? Skropisz całość winegre (czy jak tam się to pisze) i oliwą, i jakoś może będzie wink.
                          Czytam o tej karcie warszawiaka i zastanawiam się. Odnoszę wrażenie, że najgłośniej protestują mieszkańcy podwarszawskich miejscowości dojeżdżający codziennie do pracy. Ich argumenty trochę mnie przekonują, burząc mój poukładany świat. Czytanie to jednak szkodzi spokojowi ducha.
                          Miłego wszystkim.
                          • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 10:35
                            Gat już chyba po włajazu, bą, oczywizda?
                            Lecę spełniać obowiazek, żeby zdążyć, bo te deszcze gdzieś...
                            Dzień dobry!
                          • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 11:28
                            Wczoraj się nażarłem dwoma małosolnymi. Tanio wyszło.
                            • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 12:43
                              S-L, "Sru" bez mięsa, niegłupi pomysł. Warzywka na parze... cukinie teraz takie ładne... Dzięki.
                              • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 15:03
                                Kociu, podaj przepis po zmodyfikowaniu wink
                                • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 15:14
                                  O co chodzi, z "kartą Warszawiaka"?
                                  Bry.
                                  • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 20:37
                                    Chodzi o to, żeby płacący PIT w W-wie nie mieli podwyżki na komunikację i w przyszłości inne bonusy w instytucjach, do których dopłaca miasto. Są plusy dodatnie i ujemne takiego podejścia, ale tych dodatnich chyba więcej. Gdzie płacisz podatki, tam korzystasz. Duże miasta i tak mają w plecy, bo utrzymują np. teatry, schroniska dla zwierząt, noclegownie, część szpitali i inne instytucje, których gdzie indziej nie ma. Z komunikacją jest dodatkowa awantura z liniami podmiejskimi. Mieszkańców W-wy podróżujących do nich jest raczej niewielu, a gminy kiedyś nie dokładały się nic, a teraz zawsze są konflikty o kasę.
                              • salam_ji Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 15:30
                                Ja latem robie taką sałatkę: sałata lodowa (w kosteczkę), ogórek (takoż), szynka (jak wyżej) makaron (dowolnego kształtu- u mnie kukardki- ugotować). Calość do smaku czym kto lubi, do wyboru majonez lub jogurt z musztardą, może tez być sos vinegret. Może mało wystawne, ale moi goscie się zajadają. W zalezności od sosu mniej lub bardziej dietetyczne smile
                                • salam_ji Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 15:34
                                  Bardzo przepraszam, że jeden pod drugim, ale nie można edytować.
                                  Wersja "na bogato" a dietetycznie:
                                  Brokuły ugotowac i drobno pokroić, migdały uprażyć, soczewica z puszki, ser feta w kostkę. Sos do wyboru jak wyżej. Zamiast sera feta można wciepnąć pomidora, ale z serem lepsze
                                  Wiecej grzechów nie pamietam smile
                                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 26.08.13, 19:57
                                    Już wiem co mam wspólnego z Guruą - lekarza. I nie wiem przemilczeć czy się szczycić wink
                                    • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 27.08.13, 07:55
                                      Umarłaś jakiegoś, jak Gurua dra Kaziora?
                                      Przepis na dietetyczne Sru podam, jak go wymyślę. smile Salam, fajna ta sałata, ale wędlina i węglowodany odpadają. Za to ser... mam mozarellę. Podam główkę sałaty na złoconym półmisku. Przynajmniej na przystawkę, by zobaczyć minę kłopotliwego gościa.
                                      • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 27.08.13, 09:27
                                        Nie umarłam, tylko leczę się u tego samego, który nomen omen nas zna big_grin (wszystkich ze słyszenia, a niektórych z kolacji), ale już długo chyba nie pociągniemy razem, bo okazuje sie że powinnam udać sie do kolejnego specjalisty.
                                        Zakres wiedzy mojej budowlanej mnie przeraża, a i tak mnóstwa wciąż nie wiem (i mam szczera nadzieję, że nie bedę musiał wiedziec).
                                        Czekam na jutro, jednak nadzieja zdecydowanie umiera ostatnia.

Miłego.
                                        • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 27.08.13, 11:33
                                          Doktora możesz od nas pozdrowić - bardzo miły człowiek.
                                  • gat45 Re: Sierpień od dziś! 27.08.13, 12:14
                                    Ja do sałaty wielofunkcyjnej (wesja letnia) wkładam wszystko, co mój prowadzi mój ulubiony straganiarz : sałata (najlepiej lodowa, bo nie więdnie w kontakcie z sosem), pomidory, ogórki, paprykę w trzech kolorach, cebulę fioletową i dymkę.... Surowizny raczej nie mieszam z gotowanymi jarzynami, jakoś mi to nie pasuje. Jeżeli sałata ma być daniem jednogrankowym, to uzupełniam o ser (mozarella dla niemowląt, feta dla osób dojrzałych) oraz jajkiem na twardo. Przy wersji z mozarellą może jeszcze być wariant luksusowy : trochę pokrojonego w paski łososia wędzonego. Przy fecie łosoś się zatraca smakowo.
                                    Wszystko kroimy na drobno (w paski ładniej wygląda, w kostkę szybciej idzie) i zalewamy sosem vinaigrette (oliwa + ocet winny + sól + pieprz czarny i ewentualnie troszkę francuskiej musztardy typu "dijon", czyli tej najmocniejszej i najtańszej). Uwaga : sosem zalewamy najwyżej na godzinę przed wydaniem, a najmniej na pół. Musi się trochę przegryźć, ale nie wolno dopuścić do zzupienia (od zupy) się sałatki.
                                    • gat45 Re: Sierpień od dziś! 27.08.13, 12:19
                                      Zapomniałam o pieczarkach ! Bardzo są smaczne na surowo.
                                      Po pokrojeniu pokropić octem lub cytryną, żeby zostały bielutkie i zmieszać z resztą towarzystwa dopiero wchwili zalewania sosem.
                                      Dla osób ne mniejszej diecie możesz podać oddzielnie coś pozywniejszego. Sprawdza się świetnie szynka wędzona. U mnie klasyką byłby półmisek serów, ale w Polsce nie umiałabym go skomponować.
                                      • embepe Re: Sierpień od dziś! 27.08.13, 12:30
                                        Bą żur!
                                        U mnie ładnie i bez upałów - takie lato to ja lubię!
                                        To ja już tu ogłoszę: dowiesiłam do Wiadomego Miejsca ostatnią partię zdjęć S-L ze spotkania GG - jak kto ciekaw, to zapraszam do tej samej linki.
                                        Miłego!

Idę coś zjeść, bo się naczytałam o tych sałatach, sałatkach i normalnie zgłodniałam! smile
                                        • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 27.08.13, 14:43
                                          Ja juz po obiedzie, mogę czytać spokojnie wink
                                          Dzięki za zdjęcia.
                                          No tak, jeszcze lato.
                                          Dzień dobry.
                                        • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 27.08.13, 14:43
                                          Dziewczyny, dzięki, jadę po zakupy!
                                          • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 28.08.13, 01:26
                                            Bry.
                                            Najpierw było całkiem po chmielewsku - odbierałam u dentysty szynę relaksacyjną na górną szczękę (bo ponoć zgrzytam przez sen i mogę sobie zezgrzytać całe zęby, stąd ta szyna), no i było wesolutko, bo mimo iż to miękkie (jeden zawodnik podobno swoją przegryzł przez sen), to przykleiło mi się na amen do podniebienia i nie mogłam jej zdjąć. Dostałam głupawki, moja dentystka chciała mi pomóc, ale zaczęła rechotać też, robiąc wtręty w stylu: "a wyobraża sobie pani, że się tak pani zrobiło przed randką i nie może pani tego zdjąć i mówi pani do ukochanego <właśnie się relaksowałam>?" Więc rżałyśmy, ja z tym czymś w paszczy, aż wszedł student stomatologii na razie w roli asystenta i rzekł: "o,jak tu wesoło!"
                                            No a potem było mniej śmiesznie, bo robiono mi tzw. ubytek szyjkowy, czyli wypełnienie przy szyjce, czyli duże ała. Dali porządne znieczulenie, więc ała się skończyło i było niby ok. Jednak po powrocie do domu, gdy znieczulenie niepostrzeżenie wybierało się już precz, ała wróciło i to jakieś zdwojone - regularnie co kilka minut ząb przeszywał jakby prąd, uczucie takiej klasy, że skakałam pod sufit, nie ze szczęścia bynajmniej. Zadzwoniłam tam i pani powiedziała, że taki efekt może być, żeby wziąć przeciwbólowca i jeżeli nie przejdzie do rana, to dzwonić do lekarki. Tak zrobiłam, no i poczytałam sobie jeszcze w necie, że tak rzeczywiście może być, że "nerw może reagować na wypełnienie", że "miazga żywo reaguje" (oj żywo......), że przy przyszyjkowych historiach po tygodniu od zabiegu dolegliwości odczuwa jedynie 3% pacjentów.... O mamusiu...
                                            Dobrze, ze ta nowa Gurua jutro, po raz kolejny uratuje mi życiewink
                                            Przycichło na tyle, że chyba da się spać. Zaryzykuję.
                                            Pa. (ała!!)
                                            • embepe Re: Sierpień od dziś! 28.08.13, 09:06
                                              Bry, bry!
                                              Składam formalny wniosek, by kol.Papuga zaczęła gromadzić swoje przygody w osobnym wątku - są cudnej urody, pięknie spisywane i warto, aby nie zaginęły powplątywane w wątki powitalno-pogodowe.
                                              smile smile smile
                                              Dzięki za umilenie poranka, Papużko! I oby wrażliwa miazga (ała!) przestała aż tak żywo reagować!
                                              • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 28.08.13, 09:09
                                                W OGÓLE NIE CZYTAŁAM dwóch poprzednich wpisów!!! Nawet nie rzuciłam gałką oczną!!!!!
                                                Dzień dobry, lato trzyma się krzepko, choć srańca wyglądało mizernie wink
                                                • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 28.08.13, 09:34
                                                  Oby to nie były wątki bolesne ,ał, ał. wink Zęby powinny wypadać i rosnąć od nowa zdrowe.
                                                  Osobny wątek popieram. Dzień dobry. Tradycyjnie suchy.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 28.08.13, 10:01
                                                    Dlaczego Ewo nie czytałaś?
                                                    Bezdeszcz jest dobry i oczekiwany, na razie (tfu, tfu) się sprawdza smile
                                                    Papuniu, trzymaj się. Ja co prawda miałam tylko kanał, alę mój jezyk doszedł do siebie dopiero kilku dniach.
                                                    Jeszcze godzina big_grin.
                                                    Miłego dnia
                                                  • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 28.08.13, 10:50
                                                    Kochani, donoszę uprzejmie że jest lepiej, proszę się nie martwić. Noc + nurofen forte zrobiły swoje. Coś tam jeszcze popiskuje (ząb), ale wczoraj to śpiewał dorodnym tenorem, a dziś to już tylko falsecik. Mam nadzieję, że i on zniknie.
                                                    Wniosek o odrastanie zębów całkiem zdrowych popieram oburącz!! I obunóż.
                                                    Embepe, żeś mnie zawstydziła i nie wiem, co teraz... wink smile
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 28.08.13, 11:25
                                                    Mam big_grin. Jestem na 11 stronie i chyba dochodze do morderstwa. Całość zaczyna się w ogóle w pierwszej osobie, ale potem się zmienia. Później może sie rozczaruje, ale na razie jestem podekscytowana.
                                                    Nie musze chyba wspominać, że zasadniczo to powinnam teraz pracować wink.
                                                    Pa.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 28.08.13, 19:24
                                                    Wydaje mi się, że lektura jest bezpieczna smile. Ja jestem zadowolona i spędziłam bardzo przyjemy dzień.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 08:18
                                                    Co Wy, śpicie???
                                                    Zewnętrznie dzień zapowiada sie pięknie i ciepło, wewnetrznie świat jest do kitu i ciut mi się te dwa światy gryzą wink.
                                                    Miłego dnia.
                                                  • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 08:40
                                                    Nie śpimy - działamy wykorzystując pogodową równowagę i resztki lata. Dzień dobry.
                                                  • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 09:13
                                                    Co to? Co to? Czyzby lipiec?
                                                    Dzień dobry wink
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 10:04
                                                    Bry [zdycha cichutko]. Ukradli mi ciśnienie.

"Sru" dietetyczne:
                                                    Najsampierw nabyć wielką głowę sałaty lodowej, zapodać gościom na złoconym półmisku i oznajmić, że to jest kolacja. Uspokoiwszy dziki złośliwy chichot, wydobyć w lodówki dodatki do sałaty, czyli odpowiednio pokrojone i podsmażone na miligramie oliwy: cukinie, pieczarki, paprykę, patisona. Zdjąwszy powyższe, ułożyć na patelni połówki pomidorków koktajlowych i podpiec je z jednej strony. Wszystko żywo wymieszać, dodać pokrojoną byle jak mozarellę, wrzucić do półmiska z już porwaną na kawałki sałatą i wymiąchać lekko. Podawać od razu, osobom nie na diecie zapodaje się do tego grzanki z piekarnika.
                                                    Odmeldowuję się.
                                                  • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 11:39
                                                    A ktoś mi odpowie dlaczego zawsze jest mowa o rwaniu sałaty a nie pokrojeniu? Przeciwwskazań fizyko-chemicznych nie widzę, więc tylko estetyka? A jak ktoś ład, porządek i kąty proste to co?
                                                  • gat45 Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 11:45
                                                    g0p0s napisał:

> A ktoś mi odpowie dlaczego zawsze jest mowa o rwaniu sałaty a nie pokrojeniu? P
                                                    > rzeciwwskazań fizyko-chemicznych nie widzę, więc tylko estetyka? A jak ktoś ład
                                                    > , porządek i kąty proste to co?

Ja wiem, ja wiem, ja wiem psze pana ! Zgłaszam się do odpowiedzi !
                                                  • groha Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 12:01
                                                    Też przypuszczam, że wiem, ale mam na ten temat własną teorię: sałata, to z natury postać tragiczna, z wrodzoną melancholią oraz skłonnością do więdnącej depresji. Z takich, co to na liściach łzy, na głąbie uśmiech, a serce rwie się na szmaty wink
                                                  • gat45 Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 12:04
                                                    ...i robak ją toczy....
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 12:13
                                                    Wy tu odpowiedź poważna zapodajcie, bo ja gdzieś słyszałm że sałacie źle robi kontak ze stalą, a Wy tu o robakach toczących.
                                                  • groha Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 12:14
                                                    A bo to jeden? Ludzie mówią, że to witaminy, ale czego to ludzie nie wymyślą.
                                                  • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 12:16
                                                    ...uroczy...
                                                    Pozostając przy kardiologi, to jest przecież wbicie noża w serce.
                                                  • goonia Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 17:11
                                                    Mozna uzywac noza ceramicznego, zarowno do salaty jak i do serca, podejrzewam. Aczkolwiek ceramiczne sa grube i ich nie lubie.

Dzien dobry.
                                                    Uprzejmie donosze, ze zupelnie nie znajac francuskiego z glodu nie zeszlam, do hotelu trafilam, a poza mapa metra nie mialam innej. Angielski zostawilismy juz na lotnisku, w jakim jezyku sie porozumiewalam pojecia nie mam, ale dobrze mi szlosmile
                                                    Tambylcy uczynni i mili, aczkolwiek bialego czlowieka, ze swieczka szukac. Zdziwilo nas to, boc my z wielce kolorowego miasta, a w Paryzu jednak bardziej.
                                                  • papuga_ara Re: Sierpień od dziś! 29.08.13, 23:40
                                                    Gooniu, brawo, brawo, prosimy o więcej relacji z przygód w ulubionym mieście Guruy, a dzielna jesteś niesłychanie. Jeśli nie po angielsku i nie po francusku, to może tam się mówi.... po chmielewsku?
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 30.08.13, 08:49
                                                    Tudzież po polsku. Podobno tez się da w różnych dziwnych miejscach smile.
                                                    Nie mam nóż ceramicznego, ale może pora to zmienić.
                                                    Chyba się za ciepło ubrałam, aż nie chce mi się wierzyć.
                                                    Miłego dnia.
                                                  • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 30.08.13, 09:02
                                                    No bo lato trwo wink
                                                    Kurna, muszę dziś nad morze i jezioro mnie ominie...
                                                    Bry.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Sierpień od dziś! 30.08.13, 10:17
                                                    Gupiaś, morze też fajne! smile
                                                    Lato cudne.
                                                  • goonia Re: Sierpień od dziś! 30.08.13, 18:11
                                                    Dzien dobry.
                                                    Upaly caly tydzien, az szkoda w pracy siedziec. Na szczescie przede mna dlugi weekend. A potem niestety dzieciska do szkoly i zacznie sie robienie nieszczesnych kanapek, ktorych nikt nie chce jesc.

Paryz przypominal mi czesto gesto Warszawe, a klimatycznie to nawet Prage (Polnoc), nie mylic z Czeska. Ten handelek na kocu, piwko w bramie. No mamuniu, zeby nie wieza Eifla, to moznaby sie pomylicsmile Nawet w wejsciu do Luwru stalo 2 dzentelmenow z wiaderkami wypelnionymi butelkami zimnej wody. I bynajmniej to nie byli to pracownicy museum. W sumie pic trzeba, a od kogo ja ta wode kupie to bez roznicy. I nawet taniej maja niz automatysmile Epopeje toaletowa, tez mozna napisac. Dziwie sie, ze Gurua tego nie zrobila. Moze miala wiecej szczescia niz my.
                                                    Ps. Jezeli ktos sie wybiera do FRANCY (jak mawia mlodsze dziecko), to polecam museum kanalizacji, najciekawsza czesc znajduje sie nad kanalem sciekowym. Podejrzewam, ze wiekszosc zwiedzajacych duzo historycznej wiedzy traci z tego powoduwink
                                                  • embepe Re: Sierpień od dziś! 30.08.13, 23:19
                                                    Bry wieczór!
                                                    W moim miasteczku nie ma muzeum kanalizacji, ale mamy muzeum kanału Też warto zobaczyć!

Gooniu, jeżeli kanapek nikt nie chce jeść, to może uprościć życie i po prostu ich nie robić?
                                                    smile

Miłego weekendu przed, po i z Efektem wink !
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Sierpień od dziś! 31.08.13, 06:03
                                                    Nie wiem o co chodzi, w tygodniu MM (Młodszy Miś) wstaje po szóstej, czasem nawet okło siódmej. Dzisiaj, ponieważ jest weekend, wstał o piątej z minutami.
                                                  • se_nka0 Re: Sierpień od dziś! 31.08.13, 09:44
                                                    No jak to, żeby mieć więcej wolnego smile

Sierpień do dziś kochani, zleciał jak z bicza trzasł wink
                                                    Miłego dnia.
                                                  • embepe Re: Sierpień od dziś! 31.08.13, 10:10
                                                    Bry!
                                                    Zgadzam się, ze sierpień minął nie wiadomo kiedy.
                                                    Wg mnie jeszcze kilka dni temu był lipiec, a tu nagle już jutro wrzesień? Nie może być!
                                                    uncertain
                                                  • ewa9717 Re: Sierpień od dziś! 31.08.13, 11:10
                                                    Tfu! Tfu! Tfu! Jeszcze nie minął i jest pływalny, przynajmniej jeziornie, bo morze takie sobie.
                                                    Dzień dobry!
    • g0p0s Re: Sierpień od dziś! 31.08.13, 19:58
      Do bani był. Wazonik.
      • koszmarna.baba Re: Sierpień od dziś! 31.08.13, 22:22
        Nie mógł być do bani bo go wcale nie było! Ukradli chyba cy cóś!? sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka