21.03.06, 23:46
Angora, Nr 13(823) z 26 marca 2006, rubryka "Towarzyskie" pod redakcją Pawła
Woldana:
Joanna Chmielewska
Nazwisko po prababce
"Temi" zapytało pisarkę, dlaczego podpisuje się pseudonimem. Czyżby wstydziła
się własnego nazwiska (Irena Kuhn - przyp. "Angora")?
- Kiedy zaczęłam pisać książki, byłam świeżutko po rozwodzie. Na pytanie
mojego ówczesnego wydawcy - "Czytelnika" - czy chcę wydawać pod własnym
nazwiskiem, czy pod pseudonimem, zastanowiłam się i odpodwiedziałam, że mój
mąż może mieć pretensje, iż jego nazwisko szargam po literaturze kryminalnej.
I tak zostało. Chmielewska to nazwisko mojej ciotecznej prababki. A Joanna to
jedno z moich imion. Jestem Irena Barbara Joanna - wyjaśnia.
Dziś szanowny małżonek pewnie bardzo by się nie zmartwił."
Koniec.

Hmmm... Dlaczego ten dopisek mnie zniesmaczył? I co to jest "Temi"?
Obserwuj wątek
    • edeka5 Re: Z prasy 22.03.06, 07:59
      Też o tym słyszałam, ale w wersji, że to rodzina męża byłaby nie zadowolona.
      Jak by nie było teść był profesorem Politechniki.
    • groha Re: Z prasy 22.03.06, 12:33
      Wiesz, mnie nie chodzi o historię pseudonimu, tylko o to malutkie zdanko na
      końcu: "Dziś szanowny małżonek pewnie bardzo by się nie zmartwił". Jakoś wydało
      mi się nie na miejscu. Ale może ja już mam taki stosunek do naszego
      dziennikarstwa, że tylko sie czepiam? A co to za "Temi", które zadało Gurui to,
      pewnie słyszane przez nią 968-y raz, pytanie, to nadal nie kojarzę.
    • 36krzysiek Re: Z prasy 22.03.06, 12:44
      Gurua dość brutalnie wypowiadała się zawsze o swoim mężu, np. akcja z kwiatami
      od syna na pogrzebie. Nie nam chyba oceniać, bo znamy tylko urywek prawdy ich
      wspólnego zycia, czyli to, co Gurua uznała za stosowne wyjawić. Swoją drogą
      głowę dam sobie uciąć , że tam do rękoczynów dochodziło. Ale takie wypowiedzi
      są niezbyt eleganckie.
      • edyta95 Re: Z prasy 22.03.06, 13:03
        z trzeciej storony zawsze podkreśla, że męża bardzo kochała
    • the_dzidka Re: Z prasy 22.03.06, 13:50
      Temi to jest Tarnowski Magazyn Informacyjny, taka gazetka w Polsce wschodniej.
      Chciałam natomiast zwrócić uwagę na to, że to zdanko zamykające tekst: "Dziś
      szanowny małżonek pewnie bardzo by się nie zmartwił" to nie są słowa Guruy, jak
      można by się zasugerować. To jest wytłuszczony grubym drukiem komentarz
      dziennikarza Angory. Mnie osobiście nie zniesmaczył. Dziennikarz prawdopoodbnie
      miał rację smile
      • groha Re: Z prasy 22.03.06, 14:12
        Dziękuję, za wyjaśnienie w sprawie Temi. Faktycznie, chyba niezbyt jasno
        napisałam, że to nie są słowa Guruy, tylko dopisek pana redaktora. Który, jak
        sądzę, chciał w ten sposób dowcipnie spuentować dochody Guruy, przynoszące
        radość nawet byłemu mężowi. Gdyby żył. Być może pan dziennikarz ma rację, nie
        wnikam, ale jakoś mnie tym nie rozbawił. Nie wykluczam, że to tylko mój brak
        poczucia humoru, czyli właściwie nie ma o czym gadać.
        • 36krzysiek Re: Z prasy 22.03.06, 14:29
          jezeli to dopisek dziennikarza to wchodze pod biurko i odszczekuje, co napisalem
          • groha Re: Z prasy 22.03.06, 14:38
            A ja przepraszam za zamieszanie, które uczyniłam zupełnie niechcący, przez
            niezbyt jasne skopiowanie artykułu. Jedynym usprawiedliwieniem niech będzie to,
            że czyniłam to w nocy, a noc, jak powszechnie wiadomo, jest do spania. Swoją
            drogą, myślałam, że od razu się zorientujecie, że nie chodzi o Guruę, tylko o
            dziennikarską robotę... Jeszcze raz bardzo pardon. Obiecuję, że postaram się
            nigdy więcej nie siać zamętusmile
            • goonia Re: Z prasy 23.03.06, 19:07

Gurua o mezu sie wypowiada stosownie to tego jak ja potraktowal (wg. Mnie). W
              czwartek mnie kochal nad zycie, a w piatek sie ze mna rozwiodl. - tak jakos sie
              wypowiedziala. A o swoim malzenstwie w czasie jego trwania i mezu bardzo cieplo
              wypowiedziala sie w "Chmielewskiej dla zaawansowanych".
              Ale co ja to chcialam powiedziec????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka