23.12.04, 20:19
Wszystkim mieszkańcom Szmulek, tym dawnym, którzy już wyemigrowali, i tym,
którzy dzis mieszkają w trójkącie: Radzymińska - Kawęczyńska - wały z okazji
Świąt Bozego Narodzenie wszystkiego najlepszego:

Życzę Wam domu pachnącego
Sianem, ciastami i choinką,
Białego oplatka, ciepła serc
Życzę jasności słońca,
co rozprasza mroki.

Pozdrawiam wszystkich
K.K.
Obserwuj wątek
    • brruno Re: życzenia 04.01.05, 05:55
      Wzajem wzajem!
      Wasze forum od jesieni niechcacy zachecalo mnie do Szmulek, miesiac temu w
      ciemno z drugiego konca Polski przeprowadzilam sie w sam ich srodek, piewszy
      tutejszy Nowy Rok juz za mna, i wiecie? Nie wiecie, ale ja juz wiem, gdzie chce
      mieszkac: jesli kiedykolwiek bedzie mnie stac na kupienie mieszkania, to znajde
      swoje metry, jak mi Bog mily, wlasnie w trojkacie od rozgalezienia Radzyminskiej
      i Kaweczynskiej do torow. Najlepiej Michalowska, Zachariasza, Grajewska albo
      sama koncowka Siedleckiej. Miejsce dla ludzi to jest, tak powiem. Miasteczko w
      miescie, chyba. W okolicy pewnie faktycznie kroja, ale mnie nie ma z czego, dom
      moge zostawiac na skobel, droga wolna. I zreszta, moze taki jest klucz do
      Szmulek. Jak z tym Wokulskim, co tu do biedoty na Szmulowizne chadzal. Dalej
      Szmulki zamieszuje biedota, nie ma sie czego wstydzic. I, w moim przypadku,
      ciagnie swoj do swego, chociaz juz oby poszlo ku lepszemu. Ale tez wtedy na
      Szmulkach, spondeo et polliceor. No tak. Dobrego roku! I piszcie troche czasem o
      tym, po czym tu dzien w dzien chadzam. Czesc. Brruno.
      • adamo148 Re: życzenia 04.01.05, 22:45
        Popieram zamiary Brruno.. Sam niedawno, w związku z rozpoczęciem studiów,
        przeprowadziłem się do Warszawy na Szmulki. I spodobało mi się tutaj. Ostatnio
        poważnie myślałem o tym, żeby w przyszłości nie wyprowadzać się, ale zostać na
        Pradze. Tym bardziej, że powstają nowe mieszkania, jak choćby obok Bazyliki w
        okolicach ulic Siedleckiej, Otwockiej, Łochowskiej. Poza tym ta okolica się
        cywilizuje, że pozwolę sobie na użycie tego typu określenia... Praga Północ już
        nie tylko kojarzy się z biedą czy przestępczością, ale też ze sztuką - vide
        ostatnio powstała Fabryka Trzciny. Oby tak dalej...
        • brruno Re: życzenia 06.01.05, 03:38
          Fabryka Trzciny to ciagle wyspa, i dobrze obwarowana. Byłam tam dzisiaj na
          serii wykladow, zapytalam przy okazji, czy dzialaja jako zwykle cafe. Niestety,
          glownie firmowe imprezy zamkniete, na kawe i piwo mozna probowac z ulicy od
          9-tej do 17-tej (sic!). Niby rozumiem umundurowanego po zęby ochroniarza w
          bramie, ale też nie czarujmy się: Fabryka Trzciny ne jest częścią Szmulek,
          lokalizacja i architktura nie wystarcza. Chyba zreszta nie zamierza byc, co tez
          zrozumiale. Zanim wrośnie tu jak chocby salezjanie, trzeba bedzie dlugich
          dziesiecioleci plus zwyklej checi, ktorej jakos nie widze. Troche to taki taras
          z widokiem na bandycka dzielnice, jak w zoo, wstep bezplatny, ale juz bramka z
          selekcjonerem. Nie doslownie, oczywiscie - jednak bardzo a bardzo wyczuwalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka