Dodaj do ulubionych

Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO

09.06.10, 13:45
Dwudniowa impreza na nowym plażowym boisku przy ul. Paderewskiego
była naprawdę udana - to tak z perspektywy widza. Sprawnie
prowadzona przez DJ Ucho, który pomagał publiczności dobrze się
bawić.
Jak dla mnie, nastrój był wyjatkowo wakacyjny, tym bardziej, że
podobną imprezę oglądałem w ubiegłym roku na plaży w Niechorzu.
Brawa należą się realizatorom całego przedsięwzięcia.

FOTKI Z IMPREZY

Boisko raczej nie będzie stało puste, bo już teraz dzieciaki i
młodzież gra na piasku. Włączając w to Orlika, jest tam spory ruch,
taki sportowy.
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 09.06.10, 17:38
      p.e.k.o napisał:

> Boisko raczej nie będzie stało puste, bo już teraz dzieciaki i
      > młodzież gra na piasku.

Zastanawiam się czy nie podzieli losów boiska do piłki ręcznej plażowej które
      od lat straszy pustkami na Syrenie. Pomimo organizowanych turniejów na Dni Żar
      czy majówki, niezmiennie, niemalże od jego wybudowania stoi cały czas
      nieużywane.

link

> Włączając w to Orlika, jest tam spory ruch, taki sportowy.

Cieszę się, że główny punkt mojego programu wyborczego jest realizowany, szkoda,
      że dopiero przed wyborami.
      • p.e.k.o Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 09.06.10, 22:35
        > Cieszę się, że główny punkt mojego programu wyborczego jest
        > realizowany, szkoda, że dopiero przed wyborami.

Ciesz się, a co Ci innego pozostało? Można nawet powiedzieć, że to w pewnym sensie Twoja zasługa :)))

A propos, nadal twierdzisz, że piaskowe boisko jest BEZSENSOWNE?
        • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 10.06.10, 08:29
          p.e.k.o napisał:

> Można nawet powiedzieć, że to w pewnym sen sie Twoja zasługa :)))

Na pewno zasługa publicznych pieniędzy, czyli nas wszystkich. Co to za sztuka
          podjąć działanie finansowane z pieniędzy podatników na rok przed wyborami?

> A propos, nadal twierdzisz, że piaskowe boisko jest BEZSENSOWNE?

TAK. A po czym twierdzisz, że jest sensowne? Że odbyły się raz zawody? Zobaczymy
          ile chęci i sił starczy za parę lat. Że dzieciaki tam grają? Grają także tam,
          gdzie nie ma żadnych boisk. Ponadto jest jeszcze bonus nowości. Cieszę się, że
          ktoś podjął inicjatywę i trud, ale niepokoi mnie tendencja, że co raz więcej
          pieniędzy z budżetu miasta przekazywane jest na działalność stowarzyszeń
          sportowych, które propagują egzotyczne dziedziny sportowe bez szans na rozwój.
          Cierpią na tym inne organizacje dajmy na to zasłużone TPD, któremu obcięto
          bardzo znacznie tegoroczną dotację na wypoczynek i rekreację dzieci i młodzieży.
          No ale szefową TPD jest opozycyjna radna, zbliżają się wybory a w dotowanych
          stowarzyszeniach sportowych nie ma raczej osób, których obawia się waaaadza.
          • p.e.k.o Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 10.06.10, 22:30
            croolick napisał:

> Co to za sztuka podjąć działanie finansowane z pieniędzy
            > podatników na rok przed wyborami?

Tak mówisz, jakby Towarzystwo Upiększania Miasta nie korzystało z publicznych pieniędzy.

> TAK. A po czym twierdzisz, że jest sensowne?

Jest sensowne, bo można tam aktywnie spędzić wolny czas.

> Że dzieciaki tam grają?

Właśnie tak.

> Grają także tam, gdzie nie ma żadnych boisk.

Ale powinni grać właśnie na boiskach, a nie na przykład na trawniku między blokiem a parkingiem demolując lusterka samochodowe. Zadaj sobie pytanie, dlaczego grają tam gdzie nie ma boisk... bo nie ma boisk właśnie.

> niepokoi mnie tendencja, że co raz więcej pieniędzy z budżetu
            > miasta przekazywane jest na działalność stowarzyszeń
            > sportowych, które propagują egzotyczne dziedziny sportowe bez
            > szans na rozwój.

Siłowanie na rękę jest egzotyczne, a jednak przyciągnęło sporo młodzieży. Piłka nożna halowa w Żarach też się mocno rozwinęła, a kiedyś była egzotyczna. MTB podobnie. Bieganie z kijkami bez nart kiedyś było śmiechu warte, a teraz proszę - tłumy biegają po mieście.

W sporcie niekoniecznie chodzi o wysokie miejsca w ligach, ale o zwyczajne aktywne spędzanie czasu. Trzeba stwarzać warunki, żeby można było ruszyć dupę, spalić trochę tłuszczu i pozbyć się zadyszki przy wchodzeniu po schodach.
            • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 10.06.10, 23:03
              p.e.k.o napisał:

> Tak mówisz, jakby Towarzystwo Upiększania Miasta nie korzystało z >
              publicznych pieniędzy.

Na pewno nie z takich jak korzystają politycy sprawujący władzę. TUM przystępuje
              do konkursów ofert jak każde inne stowarzyszenie. Niestety nigdy nie wiadomo
              dlaczego akurat o tyle zostanie obcięta suma dofinansowania, dlaczego na to
              działanie pieniądze zostaną przyznane a na inne nie. Łaska pańska na pstrym
              koniu jeździ.

> Jest sensowne, bo można tam aktywnie spędzić wolny czas.

Do tego konieczny jest piach i zasypanie stawu, który był atrakcją dla emerytów
              i dzieciaków?

> Zadaj sobie pytanie, dlaczego
              > grają tam gdzie nie ma boisk... bo nie ma boisk właśnie.

Zadaj sobie najpierw pytanie, po co to napisałeś. Przed czterema niemal laty
              pisałem w ulotce wyborczej, że park przy Czerwonego Krzyża powinien być terenem
              rekreacyjno-sportowym z boiskami dla dzieci i młodzieży.

> Siłowanie na rękę jest egzotyczne, a jednak przyciągnęło sporo młodzieży.

No i...??? Z całym szacunkiem, ale ten sport ma się nijak do takiej
              lekkoatletyki, która rozwija nie tylko ciało ale i ducha.

> Piłka nożna halowa w Żarach też się mocno rozwinęła, a kiedyś była > egzotyczna.

No i...??? Grają sobie koledzy z pracy, fajnie, koniec kropka nigdy nie wyjdzie
              to grajdołka zabaw sportowych.

> MTB podobnie.

Co podobnie??? NIC NIE PODOBNIE. MTB to sport olimpijski, uprawiany przez rzesze
              Polaków i wielu ludzi na całym świecie. Porównanie popularności MTB do halówki
              jest śmieszne :-)))

> Bieganie z kijkami bez nart kiedyś było śmiechu warte, a teraz
              > proszę - tłumy biegają po mieście.

A tak, racja najfajniejsze zwłaszcza te zdjęcia w gazetach pewnej radnej
              powiatowej, co podobno wynalazła nordic-walking ;-)
              Nie mam nic przeciwko różnym formom aktywności, to cieszy, że ludzie mają czas i
              chęci.

> W sporcie niekoniecznie chodzi o wysokie miejsca w ligach, ale o
              > zwyczajne aktywne spędzanie czasu.

Po co ten truizm? Ale czy zwolennikom nordic - walking miasto zafunduje grunt
              pod tor nordic - walking, jak miłośnikom piłki nożnej na piasku? Oczywiście nie
              - hier liegt der Hund begraben.

> Trzeba stwarzać warunki, żeby można było ruszyć dupę,

Naprawdę trzeba tobie do tego stwarzać warunki? Ja wystarczy, że wsiądę na
              rower, pójdę na kort, popływam i nie trzeba mi boiska z piasku do tego.

> i pozbyć się zadyszki przy wchodzeniu po schodach.

Przede wszystkim należy rzucić palenie.
              • p.e.k.o Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 11.06.10, 19:37
                croolick napisał:

> Przed czterema niemal laty pisałem w ulotce wyborczej, że park
                > przy Czerwonego Krzyża powinien być terenem rekreacyjno-sportowym
                > z boiskami dla dzieci i młodzieży.

No popatrz, piaskowe boisko jest nie tylko dla dzieci i młodzieży, ale nawet dla dorosłych. Marzenia się spełniają.

> No i...??? Z całym szacunkiem, ale ten sport ma się nijak do takiej
                > lekkoatletyki, która rozwija nie tylko ciało ale i ducha.

Armwrestling rozwija zarówno ciało, jak i sportowego ducha rywalizacji.

> Co podobnie??? NIC NIE PODOBNIE. MTB to sport olimpijski,
                > uprawiany przez rzesze Polaków i wielu ludzi na całym świecie.
                > Porównanie popularności MTB do halówki jest śmieszne :-)))

Śmieszne... porównaj liczbę klubowiczów rowerowych w Żarach z liczbą piłkarzy w żarskiej lidze halowej.

> Ale czy zwolennikom nordic - walking miasto zafunduje grunt
                > pod tor nordic - walking, jak miłośnikom piłki nożnej na piasku?
                > Oczywiście nie - hier liegt der Hund begraben.

A według Ciebie powinno zafundować? :)

> Naprawdę trzeba tobie do tego stwarzać warunki? Ja wystarczy, że
                > wsiądę na rower, pójdę na kort, popływam i nie trzeba mi boiska z
                > piasku do tego.

No jasne, boiska z piasku Ci nie potrzeba, ale:
                - ścieżki rowerowe
                - korty tenisowe
                - basen
                Nie trzeba było stworzyć tych warunków dla Ciebie?
                • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 11.06.10, 20:50
                  p.e.k.o napisał:

> No popatrz, piaskowe boisko jest nie tylko dla dzieci i młodzieży, > ale nawet
                  dla dorosłych. Marzenia się spełniają.

Spełniają się także w deszczowe dni? Będziesz grał na mokrym piachu? W naszym
                  kraju zdarzają się deszcze... Ile dni w roku będzie można grać w tej piaskownicy?

> Armwrestling rozwija zarówno ciało, jak i sportowego ducha
                  > rywalizacji.

Wyjazd z kolesiami beemką e36 na cruzing po okolicy też oczywiście rozwija
                  sportowego ducha rywalizacji miszczóf tuningu;-)

> Śmieszne... porównaj liczbę klubowiczów rowerowych w Żarach z
                  > liczbą piłkarzy w żarskiej lidze halowej.

Porównaj liczbę wyjazdów na imprezy krajowe kolarzy MTB a amatorów halówki...

> A według Ciebie powinno zafundować? :)

Нe понял аллюзию? :-)

> No jasne, boiska z piasku Ci nie potrzeba,

Uważam, że takie boisko w tym miejscu to marnotrawstwo miejsca, które mogłoby
                  zostać przeznaczone na inne cele (również służące sportowi i rekreacji). IMHO
                  nie będzie wykorzystywane przez większą część roku.

> ale:
                  > - ścieżki rowerowe
                  > - korty tenisowe
                  > - basen
                  > Nie trzeba było stworzyć tych warunków dla Ciebie?

1. Ścieżki rowerowe nie służą uprawianiu sportu
                  2. Kortów bezpłatnych nie ma a szkoda (kiedyś można było pograć na Kunicach przy
                  basenie, co prawda na asfalcie, ale to dawne dzieje...). Nie dotyczy to mnie, ja
                  jakąś kasę wygospodaruję ale młodzież nie zawsze...
                  3. Basen??? Masz na myśli basen na Leśnej na którym sobie już nie popływamy? Ja
                  lubię pływać w otwartych zbiornikach (za Wodnikiem nie przepadam), ale ze
                  względu na indolencję władz miejskich muszę jeździć coraz dalej...
                  • p.e.k.o Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 11.06.10, 22:53
                    croolick napisał:

> Spełniają się także w deszczowe dni? Będziesz grał na mokrym
                    > piachu? W naszym kraju zdarzają się deszcze...

Na kortach grasz w deszczu? Wychodzisz pojeździć rowerem, jak pada deszcz? A może jeszcze lodowisko jest bez sensu, bo nie działa przez cały rok?

> Wyjazd z kolesiami beemką e36 na cruzing po okolicy też oczywiście
                    > rozwija sportowego ducha rywalizacji miszczóf tuningu;-)

To miało być zabawne w nawiązaniu do żarskich armwrestlerów?

> Porównaj liczbę wyjazdów na imprezy krajowe kolarzy MTB a amatorów
                    > halówki...

Moim zdaniem nie łapiesz idei uprawiania sportu.

> Нe понял аллюз
                    > ;ию? :-)

Słabe, zabawne wcale.
                    • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 11.06.10, 23:07
                      p.e.k.o napisał:

> Na kortach grasz w deszczu?

Nie, ale można grać prawie przez cały rok (pod warunkiem, że nie ma śniegu). Jak
                      zamierzasz grać w plażówkę bosymi stopami jesienią???

> Wychodzisz pojeździć rowerem, jak pada deszcz?

No problem.

> A może jeszcze lodowisko jest bez sensu, bo nie działa przez cały > rok?

A morze jest szerokie i głębokie a pływa w niej ryba, co zwie się Chyba.

> To miało być zabawne w nawiązaniu do żarskich armwrestlerów?

To miało być zabawne w odniesieniu do założenia, że każda rywalizacja jest
                      szlachetna.

> Moim zdaniem nie łapiesz idei uprawiania sportu.

Moim zadaniem nie łapiesz fundamentalnej różnicy między zabawami sportowymi a
                      dziedzinami sportu.

> Słabe, zabawne wcale.

No ale w końcu załapałeś?
                      • p.e.k.o Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 11.06.10, 23:42
                        croolick napisał:

> Moim zadaniem nie łapiesz fundamentalnej różnicy między zabawami
                        > sportowymi a dziedzinami sportu.

I tej wersji się trzymaj :)
                        • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 12.06.10, 00:01
                          p.e.k.o napisał:

> I tej wersji się trzymaj :)

Po prostu, jak brak ci argumentów, to po męsku powiedz to wprost.
                          • p.e.k.o Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 12.06.10, 00:28
                            croolick napisał:

> Po prostu, jak brak ci argumentów, to po męsku powiedz to wprost.

Na coś takiego -
                            A morze jest szerokie i głębokie a pływa w niej ryba, co zwie się Chyba.
                            - raczej argumentów nie znajdę, nie moja liga.
                            • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 12.06.10, 01:32
                              p.e.k.o napisał:

> Na coś takiego -
                              > [b]A morze jest szerokie i głębokie a pływa w niej ryba, co zwie się Chyba.[
                              > /b]

> - raczej argumentów nie znajdę, nie moja liga.

Czyli twoja liga to insynuacje?

"A może jeszcze lodowisko jest bez sensu, bo nie działa przez cały rok?"

Parafrazując: "A może bijesz swoją żonę, bo lubisz bić kobiety"? Kiedy
                              zrozumiesz, że takie infantylne tricki erystyczne to nie jest merytoryczna
                              dyskusja??? Powstrzymaj się od tego rodzaju konstrukcji - insynuacji i skup się
                              na rzeczowej wymianie poglądów.
      • funo Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 10.06.10, 07:15
        Jestem trzy razy w tygodniu na Syrenie i na boisku z piasku zawsze ktoś gra,
        oczywiście jeżeli jest pogoda nie deszczowa, zatem opowiadanie, że jest ono
        puste jest tylko przypuszczeniem jak mniemam.
        • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 10.06.10, 08:33
          funo napisał:

> zatem opowiadanie, że jest ono puste jest tylko przypuszczeniem
          > jak mniemam.

Ja też tam nikogo nigdy nie widziałem, no ale dobra nie bywam regularnie. Ale
          może inaczej, ile odbyło się tam od początku jego stworzenia takich imprez jak
          ta przy Czerwonego Krzyża? Ile było zawodów? Bo to, że ktoś gra na wolnym placu
          nie zależy chyba od tego, czy jest tam piasek, czy nie?
          • funo Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 10.06.10, 09:24
            Akurat do piłki plażowej i siatkówki plażowej, piasek jest najważniejszy, zawody
            organizują organizacje stowarzyszające głównych zainteresowanych, w Żarach jest
            silna grupa piłkarska, lecz dużo słabsza siatkarska, dlatego nie ma takich
            imprez, popatrz na Lubsko czy na Szprotawę, tam turnieje tego typu odbywają się,
            a wynika to z silnej grupy amatorów siatkówki.
            • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 10.06.10, 13:42
              funo napisał:

> Akurat do piłki plażowej i siatkówki plażowej, piasek jest najważniejszy,

Oczywiście, ale nie o to mi chodziło. Czy gdyby tam nie było piasku a zwykłe
              boisko do siatkówki, to czy popularność byłaby wyższa, czy niższa?

> w Żarach jest silna grupa piłkarska,

No ok, kopią sobie koledzy z pracy w hali, teraz będą też kopać na piasku, ale
              co z tego wynika? Czy będziemy kiedyś mieli reprezentanta kraju wywodzącego się
              tej grupy? Piłka nożna plażowa (co za okropna kalka ten "beach soccer") rozsławi
              Żary i zachęci młodzież do sportu bardziej niż inne dziedziny?
              Klasyczny klub piłkarski to kształcenie kadr, wychowanie, tradycja, klub kibica
              etc. A takie stowarzyszenie? No fakt, mogą sobie miło koledzy z pracy spędzić
              czas i fajno. Ale tylko tyle. Ale rozumiem, że łatwiej dawać kasę i wspierać
              takie stowarzyszenia niż klub z prawdziwego zdarzenia.

> popatrz na Lubsko czy na Szprotawę, tam turnieje tego typu
              > odbywają się, a wynika to z silnej grupy amatorów siatkówki.

No dobra, a jaką rangę mają takie imprezy? Jak wielu Polaków wie o tych
              imprezach? Przyznam się szczerze, że ja nie wiedziałem, że są tam jakieś zawody
              w siatkówkę plażową.
              • pranta Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 21.06.10, 13:36
                Ktoś napisał tu o szkoleniu kadr, czy jest sens jakiś beachsoccer męczyć. Kilka zasad- 1. w czasie meczu zawodnicy nie mogę przeklinać i pluć na boisko co jest norma na trawie i hali. Za takie zachowanie zawodnik bedzie ukarany żółta kartką, za 2 czerwoną oraz sędzia dyktuje rzut wolny bezpośredni bez muru( tzw. tunel)Czy to ma wpływ na wychowanie młodzieży?MA!!! Gra na piasku jest bardzo zdrowa, miękkie podłoże, bose stopy,zaleca się bieganie po piasku w ramach rehabilitacji pourazowych.Widowiskowość? Proponuje wejść na stronę www.prant-ostalowskibhp.prant.pl i obejrzeć promo-clip beachsoccera. Ze w Zarach był niższy poziom? Był, ale żeby grać na zblizonym poziomie trzeba trenować, raczej na boisku. Ranga imprez- w Zarach były preeliminacje, 25-27 Czerwca w Długiem sa eliminacje, w Lipcu w Gdańsku są finały, Sporo polskich druzyn kontraktuje zawodników na sezon, dostaja za granie niezłe pieniądze. Ze Sztutowa (1800 mieszkańców) 4 zawodników jest powoływanych do kadry narodowej-jeżdżą po Świecie.Najmłodszy zawodnik miał 17 lat jak zagrał z druzyną narodowa na mistrzostwach Swiata w Brazylii. Czy ktoś z Żar ma szansę grać z najlepszymi? Sami sobie odpowiedzcie. W planach jest zorganizowanie szkółki piłkarskiej prowadzonej przez zawodowego trenera z uprawnieniami. Regularne treningi itd. Potrzebujemy po prostu czasu żeby to wszystko zorganizować. Poza tym my nie mówimy że beachsoccer jest najlepszy, zapraszamy wszystkich- karate, zapasy, kolarzy itd. promujmy sport a każdy wybierze sobie ta dyscyplinę która mu przypasuje.
                Pozdrawiam wszystkich, tych za i tych przeciw
                • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 21.06.10, 22:08
                  pranta napisał:

> Pozdrawiam wszystkich, tych za i tych przeciw

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Ja nie jestem przeciwko plażowemu
                  futbolowi, mnie irytuje brak spójnej wizji wspierania sportu w mieście. Raz
                  dostają jedni, to obetną drugim, dadzą trzecim, odejmą tym pierwszym itd.
                  Mam także zastrzeżenia także do zagospodarowania terenu parku przy Czerwonego
                  Krzyża - jeszcze przed paroma miesiącami nie było żadnego konkretnego planu
                  wykorzystania tego terenu (wiem, bo pytałem o to, byliśmy u wiceburmistrza). Nie
                  wiem, czy taki w ogóle ostatnio powstał. A tu nagle powstaje ad hoc boisko na
                  Festiwal Beach Soccera a przy okazji zasypano staw. Właśnie to budzi me
                  wątpliwości, ale nie są one związane z inicjatywą zawodów jako taką lecz
                  postępowaniem władz.
                  Życzę wytrwałości, bo zawsze popierałem każdą społeczną aktywność. Mam nadzieję,
                  że pokażecie, że moje obawy co do wykorzystania boiska do plażówki były
                  przesadzone.
                  • p.e.k.o Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 21.06.10, 23:16
                    croolick napisał:

> Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Ja nie jestem przeciwko
                    > plażowemu futbolowi

Uważam, że takie boisko w tym miejscu to marnotrawstwo miejsca (croolick)

> Życzę wytrwałości, bo zawsze popierałem każdą społeczną aktywność.

niepokoi mnie tendencja, że co raz więcej pieniędzy z budżetu miasta przekazywane jest na działalność stowarzyszeń sportowych, które propagują egzotyczne dziedziny sportowe bez szans na rozwój (croolick)

Zauważyłem pewną niespójność w tych wypowiedziach. Chociaż całkiem możliwe, że "popieranie" czegoś może przybierać przedziwne formy. Nie ma to jak życzyć wytrwałości czemuś "bez szans na rozwój" :)
                    • croolick Re: Festiwal Beach Soccera w Żarach - FOTO 22.06.10, 14:57
                      p.e.k.o napisał:

> Zauważyłem pewną niespójność w tych wypowiedziach.

Zauważyłeś? Ty ową niespójność wymyśliłeś.

> Nie ma to jak życzyć wytrwałości czemuś "bez szans na rozwój" :)

Myślenie nie boli. Póki co nie wierzę, że "beach soccer" ma szanse na rozwój.
                      Ale może się mylę i dzięki wytrwałości organizatorów dyscyplina ta się w Żarach
                      rozwinie. Prawda, że proste i logiczne? Wystarczyła odrobina woli, by zrozumieć
                      to jasne przesłanie moich wypowiedzi. EOT
    • croolick Gdzie powinno być boisko... 24.06.10, 17:44
      Dziś w wiadomościach TVL było o modernizacji kąpieliska w Żaganiu (ciekawe, że
      tam mają na to pieniądze a w Żarach na Leśną nie) a przy okazji rzecznik UM
      powiedział, że powstanie na basenie boisko do piłki plażowej. Mają tam grać
      drużyny w "Lidze Michała". Czy taka lokalizacja do "beach soccera" czy "beach
      volleyball" nie jest bardziej optymalna??? No tak, w Żarach władze wolały się
      pozbyć problemu kąpieliska przy Leśnej zamykające je...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka