Dodaj do ulubionych

Eurofaszokomuna

16.12.11, 20:13
Poczatkowo myslalem,ze to to tylko plotka ale teraz juz wiem z pewnego zrodla (czlonek rodziny),ze w Lubsku w firmie produkujacej slodkie wyroby pracownicy pracuja 10 godzin dziennie a placone maja za 8 godzin. Jak im sie nie podoba to moga sie zwolnic ! Czy ktos z Was wie o podobnych praktykach w innych zakladach pracy ? Wiem, ze bezrobocie w Lubsku jest bardzo wysokie i ludzie zrobia wszystko zeby zarobic pare groszy ale takim kosztem ??? W kraju , w ktorym mieszkam (USA) takie numery sa nie do pomyslenia. Pracodawca zaplacil by milionowe kary. W Polsce prawdopodobnie dostal by po "lapach" 500-zlotowym mandatem od Inspekcji Pracy. Niech Zyje EUROFASZOKOMUNA!!! Ps. Jesli Ktos ma zastrzezenia, ze system polityczny w Polsce i Europie okreslam mianem EUROFASZOKOMUNA to chetnie na to odpowiem.
Obserwuj wątek
    • lizun9 Re: Eurofaszokomuna 17.12.11, 11:18
      Ja z kolei słyszałem, że w tej firmie specjalnie rekrutują głupich i niepiśmiennych po to by mieć pewność, że nikt sobie tych godzin nie policzy i nie pójdzie do sądu pracy.
      • janwer Re: Eurofaszokomuna 18.12.11, 02:30
        Podobno ich siłą zmuszają do pracy. Wyciągają z domu i w kajdany zakuwają w fabryce. Nie pozwalają dokształcić się i np wyjechać.
    • carryon Re: Eurofaszokomuna 19.12.11, 09:28
      Taaaa...., Co my byśmy bez ciebie wiedzieli o kraju USA. Przecież tam nie zatrudnia się "na czarno" tabunów Polaków, Meksów, Chińczyków i reszty świata. Tam wszyscy doskonale przestrzegają przepisów prawa pracy i sami na siebie donoszą jak źle wypłacą komuś wynagrodzenie - ochoczo niosąc do kasy federalnej miliony USA dolarów... . A tu rodak w kraju USA dalekim dowiaduje się o takich bezeceństwach co się w ojcowiźnie wyprawiają. No ale ja tam w kraju USA byłem dawno więc dopuszczam taką możliwość że dużo się zmieniło od 2004...
    • walter.simx Re: Eurofaszokomuna 19.12.11, 09:57
      To przeciwko czemu protestują twoi ziomkowie na Wall Street i w Oakland jest chyba bardziej przerażające niż małe ku...stwo lubskiego krwiopijcy;)
    • drugieoko.1 Re: Eurofaszokomuna 20.12.11, 02:56
      Brawo! To byl strzal w "dziesiatke". Wszystkie osoby , ktore odpowiedzialy na moj post zdaly egzamin na piatke z plusem. Oczekiwalem takiej a nie innej reakcji. To byl rodzaj testu. Zamiescilem informacje o nieprawidlowosciach w lubskim zakladzie pracy. Otrzymalem komentarze od kilku "obserwatorow zycia" napisane w typowo polskim stylu jakim jest: zlosliwosc , "milosc do blizniego" i - co najwazniejsze odpowiedzi nie na temat (co jest zreszta norma na tym forum). Planowalem kazdej osobie odpowiedziec z osobna . Ale szkoda czasu. To nie sztuka wyksztalcic sie w Polsce i wyjechac za granice na "zmywak" lub do bauera do pracy na polu . I to ma byc ta swietlana przyszlosc polskiej mlodziezy ? Wspolczuje ! Jesli ktos jest "glupi" i "niepismienny" to mozna go wykorzystywac i poniewierac ? "Madrala" , ktory byl w USA i mysli, ze "pozjadal rozumy" z wiedzy o Ameryce niech sie lepiej nie wymadrza . Zeby poznac Ameryke trzeba w niej mieszkac i zyc przez dlugie lata. Ja nie pisalem o nielegalnych Polakach i Meksykanach w USA. Pisalem o "legalnych" Polakach w Polsce. To nie Chinczyk czy Amerykanin wykorzystuje Polakow tylko POLAK POLAKA ! Na koniec chcialbym wszystkim pismiennym i niepismiennym , zlosliwym i zyczliwym , pracujacym i niepracujacym przekazac zyczenia zdrowych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia oraz wszelkiej pomyslnosci w Nowym Roku 2012
      • carryon Re: Eurofaszokomuna 20.12.11, 09:01
        drugieoko.1 napisał:

> Brawo! To byl strzal w "dziesiatke". Wszystkie osoby , ktore odpowiedzialy na
        > moj post zdaly egzamin na piatke z plusem. Oczekiwalem takiej a nie innej reak
        > cji. To byl rodzaj testu.
        A ja uważam, że nie taki był cel twojego postu, ale zostawmy to...
        Zamiescilem informacje o nieprawidlowosciach w lubski
        > m zakladzie pracy. Otrzymalem komentarze od kilku "obserwatorow zycia" napisane
        > w typowo polskim stylu jakim jest: zlosliwosc , "milosc do blizniego" i - co n
        > ajwazniejsze odpowiedzi nie na temat (co jest zreszta norma na tym forum). Plan
        > owalem kazdej osobie odpowiedziec z osobna .

Brak polskich czcionek sugeruje, że faktycznie piszesz z zagranicy. Natomiast to co wypisujesz to już inna sprawa, bo są to same frazesy i ogólniki. Cały kapitalistyczny świat jest tak zbudowany, że bogaci się garstka posiadająca w swoich rękach zasoby. A kolebką kapitalizmu jest zgadnij rodaku z dalekiego kraju co??? - Tak nie mylisz się - USA. Kolega w poście wyżej ma rację - przeciw czemu / komu protestują ludzie udzielający ci gościny w swoim kraju - czyżby nie przeciw swoim rodakom?

Ale szkoda czasu. To nie sztuka
        > wyksztalcic sie w Polsce i wyjechac za granice na "zmywak" lub do bauera do pra
        > cy na polu . I to ma byc ta swietlana przyszlosc polskiej mlodziezy ? Wspolczuj
        > e ! Jesli ktos jest "glupi" i "niepismienny" to mozna go wykorzystywac i poniew
        > ierac ? "Madrala" , ktory byl w USA i mysli, ze "pozjadal rozumy" z wiedzy o A
        > meryce niech sie lepiej nie wymadrza .

Tak bo przecież fakt, że potęga USA była budowana przez lata na "garbie" czarnoskórych niewolników i krzywdzie rdzennych mieszkańców błędnie nazywanych Indianami to tylko frazes i ogólnik. Ty znasz całą prawdę nie tylko o eurofaszoczymśtam ale i o USA. Ale proszę Cię nie dziel się nią z nami bo to forum o mieście Żary - miejscu dość odległym od Wisconsin...

Zeby poznac Ameryke trzeba w niej mieszk
        > ac i zyc przez dlugie lata.

A skąd wiesz ile czasu spędziłem w USA i co tam robiłem?

Ja nie pisalem o nielegalnych Polakach i Meksykana
        > ch w USA. Pisalem o "legalnych" Polakach w Polsce. To nie Chinczyk czy Amerykan
        > in wykorzystuje Polakow tylko POLAK POLAKA ! Na koniec chcialbym wszystkim pism
        > iennym i niepismiennym , zlosliwym i zyczliwym , pracujacym i niepracujacym prz
        > ekazac zyczenia zdrowych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia oraz wszelkiej pom
        > yslnosci w Nowym Roku 2012

Merry X-Mas to you too secondeye.1
        • drugieoko.1 Re: Eurofaszokomuna 24.12.11, 05:25
          Widze , ze "carryon" pelni na tym forum role profesora historii swiata . Postaram sie wiec czesciowo odpowiedziec Panu profesorowi . Kolebka kapitalizmu to nie USA tylko Europa . Czy Ty naprawde wiesz przeciwko czemu lub komu ci ludzie protestuja ? Jesli uwazasz , ze potega Ameryki wyrosla na "garbach" niewolnikow to moja rada na to: go back to school and learn more ! Piszesz , ze to jest forum o miescie Zary miejscu dosc odleglym od Winsconsin . Ja mowie o Lubsku , ktore lezy w pow. zarskim . To Ty piszesz o Ameryce i Winsconsin ( a tak na marginesie : I live in Golden State - California ). Nie wiem jak dlugo byles i co robiles w USA - podejrzewam , ze byles "wakacjuszem" , ktory pracowal na "czarno" , budowal potege Ameryki a ja teraz korzystam z "owocow" Twojej Pracy ! Thank You and God Bless You !
          • carryon Re: Eurofaszokomuna 27.12.11, 09:36
            drugieoko.1 napisał:

> Widze , ze "carryon" pelni na tym forum role profesora historii swiata . Posta
            > ram sie wiec czesciowo odpowiedziec Panu profesorowi . Kolebka kapitalizmu to
            > nie USA tylko Europa . Czy Ty naprawde wiesz przeciwko czemu lub komu ci ludzie
            > protestuja ? Jesli uwazasz , ze potega Ameryki wyrosla na "garbach" niewolnik
            > ow to moja rada na to: go back to school and learn more ! Piszesz , ze to jest
            > forum o miescie Zary miejscu dosc odleglym od Winsconsin . Ja mowie o Lubsku ,
            > ktore lezy w pow. zarskim . To Ty piszesz o Ameryce i Winsconsin ( a tak na ma
            > rginesie : I live in Golden State - California ). Nie wiem jak dlugo byles i co
            > robiles w USA - podejrzewam , ze byles "wakacjuszem" , ktory pracowal na "czar
            > no" , budowal potege Ameryki a ja teraz korzystam z "owocow" Twojej Pracy !
            > Thank You and God Bless You !

Nie mogłem pracować " na czarno " - bo w USA grożą za takie rzeczy wielomilionowe kary!!!

:))))
      • lizun9 Re: Eurofaszokomuna 20.12.11, 09:45
        drugieoko.1 napisał:

Jesli ktos jest "glupi" i "niepismienny" to mozna go wykorzystywac i poniew
        > ierac ? "Madrala" , ktory byl w USA i mysli, ze "pozjadal rozumy" z wiedzy o A
        > meryce niech sie lepiej nie wymadrza . Zeby poznac Ameryke trzeba w niej mieszk
        > ac i zyc przez dlugie lata. Ja nie pisalem o nielegalnych Polakach i Meksykana
        > ch w USA. Pisalem o "legalnych" Polakach w Polsce. To nie Chinczyk czy Amerykan
        > in wykorzystuje Polakow tylko POLAK POLAKA ! Na koniec chcialbym wszystkim pism
        > iennym i niepismiennym , zlosliwym i zyczliwym , pracujacym i niepracujacym prz
        > ekazac zyczenia zdrowych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia oraz wszelkiej pom
        > yslnosci w Nowym Roku 2012

Cieszę się, że tak wrosłeś w american dream, że stać Cię na dystans do Polactwa..
        Mam nadzieję, że w przerwach między sitcomami wychodzisz czasem na ulicę i dostrzegasz że społeczny darwinizm gości też w Ameryce - i to bardziej niż w eurofaszokomunistycznej Polsce. Że prócz meksykańskich ogrodników i niań z Trynidadu macie tam rzeszę ludzi bez szans na awans społeczny i pracę za więcej niż parę groszy. Tacy ludzie są podstawą każdej liberalnej gospodarki.
        I oczywiście można się z tego błędnego koła wyrwać. Można zostać gwiazdą sportu, rapu, ulicznym dealerem. Można też zatańczyć w tańcu z gwiazdami, w Idolu zaśpiewać, w teleturnieju wygrać. Ale sam przyznasz, że do tego potrzebne są jaja i jakiś minimalny talent. Bez tego niewykształcony i nierozgarnięty człowiek na zawsze skazany jest na gó...aną pracę...
        Merry Christmas...
    • naszewasze Re: Eurofaszokomuna 20.12.11, 22:03
      Z poszukiwań pracy świeżo upieczonego absolwenta technikum gastronomiczego:
      - bar chiński - zaproponowano : 3 tygodnie przyuczenia 8 godzin dziennie (czyli darmowej harówy), bez wynagrodzenia, zatrudnią jak się sprawdzi, ma być wdzięczny że "szef" chce go czegoś nauczyć
      - bar w centrum miasta , wiecznie wisząca kartka: zatrudnię kucharza - propozycja: konieczne doświadczenie, ma wszystko umieć, bo będzie mieć uczniów pod sobą, ale zatrudnią najchętniej na staż, płatny 700 zł przez Urząd pracy
      - znana pizzeria: propozycja "tylko" cztery dni na przyuczeniu za darmo; potem umowa na pół etatu, praca na etat cały; płatne jak za cały etat ; w praktyce okazało się przez 2 miesiące po kilkaset złotych wynagrodzenia, umowy brak, ubezpieczenia ZUS brak, potrącenia za przypaloną pizzę, mandaty sanepidu, rzekomo uszkodzony sprzęt
      • lizun9 Re: Eurofaszokomuna 22.12.11, 09:55
        Podaj nazwy tych przybytków, przynajmniej będzie wiadomo gdzie nie chodzić na obiadki ;)
      • drugieoko.1 Re: Eurofaszokomuna 24.12.11, 06:25
        naszewasze napisał:

> Z poszukiwań pracy świeżo upieczonego absolwenta technikum gastronomiczego:
        > - bar chiński - zaproponowano : 3 tygodnie przyuczenia 8 godzin dziennie (czyli
        > darmowej harówy), bez wynagrodzenia, zatrudnią jak się sprawdzi, ma być wdzięc
        > zny że "szef" chce go czegoś nauczyć
        > - bar w centrum miasta , wiecznie wisząca kartka: zatrudnię kucharza - propozyc
        > ja: konieczne doświadczenie, ma wszystko umieć, bo będzie mieć uczniów pod sobą
        > , ale zatrudnią najchętniej na staż, płatny 700 zł przez Urząd pracy
        > - znana pizzeria: propozycja "tylko" cztery dni na przyuczeniu za darmo; potem
        > umowa na pół etatu, praca na etat cały; płatne jak za cały etat ; w praktyce ok
        > azało się przez 2 miesiące po kilkaset złotych wynagrodzenia, umowy brak, ubezp
        > ieczenia ZUS brak, potrącenia za przypaloną pizzę, mandaty sanepidu, rzekomo us
        > zkodzony sprzęt
        Nareszcie sie doczekalem ! A jednak sa ludzie , ktorzy umieja czytac zamieszczone posty i odpowiadaja na t e m a t . To co opisujesz to jest wlasnie jeden z przykladow zjawiska , ktore ja nazywam EUROFASZOKOMUNA w polskim wydaniu . Dzieki za zamieszczony komentarz .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka