22.09.04, 23:48
Przeczytalem dzis w Gazecie Lubuskiej o wysilkach p. P. Skrzypczyńskiego (kto
to jest? znacie go?) w sprawie remontu muszli koncertowej przy Wroclawskiej.
Uwazam, ze inicjatywa jest jak najbardziej sluszna - muszli przydalo by sie
zadaszenie i kapitalny remont. Facet zbiera podpisy - ale Janczo nie napisal
gdzie to robi a moze lista poparcia dla projektu w internecie? Z drugiej
strony, czy aby nie jest to zwykle bicie piany, bo ani radni ani burmistrz nie
neguja potrzeby remontu tyle, ze w przyszlym roku. Co Wy o tej sprawie sadzicie?
Obserwuj wątek
    • jack12345 Re: Muszla 24.09.04, 10:43
      no nie wiem chyba facet chce na tym zbić kapitał do przyszłych wyborów. Bo o
      remoncie mówił wcześniej burmistrz Woźniak i Krzywotulski, z drugiej strony czy
      nie lepiej kupić demontowany dach, który będzie można wykorzystać w innym
      miejscu niż tylko przy Wrocławskiej.
      • janwer Re: Muszla 24.09.04, 12:02
        Dlatego w tym parku, poniewaz jest to zgodne z planem
        zagospodarowania/rewitalizacji tej dzielnicy. Zauważyliście chyba co sie stało
        z ulicą Cichą?
        Skrzypczyńskiego znam i pamiętam, że aktywnie działał w tej sprawie już od lat.
        Ma sporo pomysłów dotyczących naszego miasta.
        • croolick Re: Muszla 25.09.04, 21:49
          janwer napisał:

> Zauważyliście chyba co sie stało
          > z ulicą Cichą?

Oj, to chyba lepiej gdyby muszli nie remontowali ;-) a wlasciwie to :-(

> Skrzypczyńskiego znam i pamiętam, że aktywnie działał w tej sprawie już od
          lat.
          >
          > Ma sporo pomysłów dotyczących naszego miasta.

To moze podpowiedzialbys mu zeby zostal subadminem w Portalu Miejskim
          zary.zagan.org/ i tam pomogl redagowac dzial "Pomysly na lepsze Zary"
          zary.zagan.org/articles.php?topic=3 - zreszta zapraszam do tego kazdego
          forumowicza
          • janwer Re: Muszla 27.09.04, 14:40
            Powiem mu, jak sie zobaczymy.
      • pawel.zary Re: Muszla 09.10.04, 19:24
        Szanowny jacku12345
        Burmistrz Woźniak "mówił" oczywiście o potrzebie remontu, bo rozmawiałem z nim
        o tej sprawie zaraz po tym jak zaczął pełnić tę funkcję. Burmistrza Woźniaka
        znam od przeszło 20 lat, dlatego udałem sie z tą sprawą do niego - podczas
        rozmowy burmistrz zaznaczył, że też jest zainteresowany ta sprawą. Rozmawiałem
        także z Krzywotulskim. Z rozmów nasuwają się wnioski, że najlepiej byłoby
        wyremontować muszlę i dodatkowo zakupić dla miasta demontowaną, profesjonalną
        scenę. Może się to udać, ale trzeba w tej sprawie robić lobbying, szukać
        poparcia i naciskać na "władzę" - Ty też możesz pomóc. Albo będziemy mieli w
        Żarach świetne miejsce do organizacji koncertów i imprez plenerowych albo nie.
        Zarzut o kampanii wyborczej mogę przyjąć i wyciagnąć wniosek, że lepiej nic nie
        robić, żeby się na taki zarzut nie narazić. Zajmuję się też polityką lokalną i
        tego typu działania są dla mnie jak najbardziej uprawnione. Ty natomiast
        stawiasz zarzut w rodzaju "piekarz piecze bułki nie dlatego żeby ludzie mieli
        co jeść, ale dlatego żeby zarobić pieniądze". Tu go zdemaskowałeś? Przecież
        takim myśleniem dojdziemy do absurdu.
        Pozdrawiam
    • pawel.zary Re: Muszla 09.10.04, 18:46
      Szanowny croolicku!
      Dziękuję za zainteresowanie moją osobą i sprawą remontu muszli. napisałeś,
      że "...radni i burmistrz nie negują potrzeby remontu ..". Owóż "nie negują" już
      od 10 lat. Powiedziałbym nawet, że "popierają", bo taki dopisek złożył pod moim
      wnioskiem jeden z byłych radnych - napisał, że "popiera od 10 lat". Wiem
      dobrze, że "władzę" denerwuje jak tzw. "zwykły obywatel" zaczyna działać
      pulicznie i burzy monopol na "mądrość" i "dobre pomysły", dlatego trzeba robić
      lobbying i "niezwykłe bicie piany". Można też nic nie robić, tylko czekać
      aż "władza" przestanie "popierać", a zacznie faktycznie działać. wniosek w
      sprawie remontu złożyłem we wrześniu ubiegłego roku i do tej pory nie
      otrzymałem żadnej odpowiedzi. Dlatego bedę w tej sprawie "molestował", aż do
      skutku.
      Przy okazji podam krótką historię innego mojego wniosku. W marcu 2003 roku
      złożyłem wniosek, aby rondo przy pl. Konstytucji III-go Maja" nazwać
      rondem "Sybiraków". Żadnej odpowiedzi nie otrzymałem i czekałem cierpliwie
      ponad rok telefonują w tzw. "międzyczasie" do przewodniczącej Komisji Oświaty i
      Kultury. W czerwcu tego roku dowiedziałem sie przypadkowo, że rondo "Sybiraków"
      będzie, ale nowe na rogu Okrzei /Górnośląska i ...uwaga! ... na inny wniosek
      złożony miesiąc wcześniej. Nikt ze mną w tej sprawie nie chciał porozmawiać, a
      w moim przekonaniu rondo przy pl. Konstytucji jest bardziej godne tej nazwy (na
      szersze uzasadnienie, dlaczego? nie ma tu chyba juz miejsca) niż nowe, małe
      rondo. Tu możemy rozpocząć dyskusję o "słuszności" jednych i "niesłuszności"
      innych wniosków oraz osób je składajacych. "Władza" na tych sztuczkach zna sie
      bardzo dobrze.
      Z pozdrowieniami
      • croolick Re: Muszla 10.10.04, 00:56
        Witaj, ciesze sie, ze dolaczyles do naszej wirtualnej spolecznosci :-)

> Szanowny croolicku!
        > Dziękuję za zainteresowanie moją osobą i sprawą remontu muszli. napisałeś,
        > że "...radni i burmistrz nie negują potrzeby remontu ..". Owóż "nie negują" już
        >
        > od 10 lat.

Hmm, ale wydaje mi sie, ze mniej niz 10 lat temu, muszle co nieco wyremontowano
        (nowy kolorowy tynk).

> Powiedziałbym nawet, że "popierają", bo taki dopisek złożył pod moim
        >
        > wnioskiem jeden z byłych radnych - napisał, że "popiera od 10 lat".

Zauwazylem, ze niestety radni maja tendencje do zajmowania sie tylko "duzymi
        sprawami"...

> Wiem
        > dobrze, że "władzę" denerwuje jak tzw. "zwykły obywatel" zaczyna działać
        > pulicznie i burzy monopol na "mądrość" i "dobre pomysły", dlatego trzeba robić
        > lobbying i "niezwykłe bicie piany".

ha, bo oni uwazaja sie za reprezentantow spoleczenstwa, wiec dobrze wiedza co
        spoleczenstwu jest potrzebne ;-))) Ja jednak mysle, ze mimo wszystko wladza
        prowadzi dialog z mieszkancami vide chocby wizyta viceburmistrza na naszym forum.

> Można też nic nie robić, tylko czekać
        > aż "władza" przestanie "popierać", a zacznie faktycznie działać. wniosek w
        > sprawie remontu złożyłem we wrześniu ubiegłego roku i do tej pory nie
        > otrzymałem żadnej odpowiedzi. Dlatego bedę w tej sprawie "molestował", aż do
        > skutku.

No i chwala Ci za to. Tak powinno funkcjonowac spoleczenstwo obywatelskie.
        Wladza nie zawsze orientuje sie w potrzebach rzadzonych i trzeba im o tych
        potrzebach stale przypominac.

> Przy okazji podam krótką historię innego mojego wniosku. W marcu 2003 roku
        > złożyłem wniosek, aby rondo przy pl. Konstytucji III-go Maja" nazwać
        > rondem "Sybiraków". Żadnej odpowiedzi nie otrzymałem i czekałem cierpliwie
        > ponad rok telefonują w tzw. "międzyczasie" do przewodniczącej Komisji Oświaty i
        >
        > Kultury. W czerwcu tego roku dowiedziałem sie przypadkowo, że rondo "Sybiraków"
        >
        > będzie, ale nowe na rogu Okrzei /Górnośląska i ...uwaga! ... na inny wniosek
        > złożony miesiąc wcześniej. Nikt ze mną w tej sprawie nie chciał porozmawiać, a
        > w moim przekonaniu rondo przy pl. Konstytucji jest bardziej godne tej nazwy (na
        >
        > szersze uzasadnienie, dlaczego? nie ma tu chyba juz miejsca) niż nowe, małe
        > rondo. Tu możemy rozpocząć dyskusję o "słuszności" jednych i "niesłuszności"
        > innych wniosków oraz osób je składajacych. "Władza" na tych sztuczkach zna sie
        > bardzo dobrze.

To swietny pomysl z ta nazwa ronda! Rozumiem dlaczego uwazasz, ze nazwa byla by
        odpowiednia akurat dla tego ronda a z drugiej strony to ciekawi mnie jakie
        wladza ma plany w sprawie nazwy tego ronda?
        A co do ronda Tunelowa/Okrzei/Gornoslaska to mysle, ze to jedno z najbardziej
        ruchliwych miejsc w miescie co tez nadaje temu miejscu nietuzinkowa range a przy
        jego otwarciu moznaby zoraganizowac uroczystosc poswiecona Sybirakom, wiec nie
        ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Nie mowiac juz, ze z boku moznaby
        postawic tablice poswiecona Sybirakom, ktora odwiedzalo by wielu ludzi.

Pozdrawiam
        • pawel.zary Re: Muszla 10.10.04, 11:33
          croolick napisał:

> Witaj, ciesze sie, ze dolaczyles do naszej wirtualnej spolecznosci :-)
          >
          > > Szanowny croolicku!
          > > Dziękuję za zainteresowanie moją osobą i sprawą remontu muszli. napisałeś
          > ,
          > > że "...radni i burmistrz nie negują potrzeby remontu ..". Owóż "nie neguj
          > ą" już
          > >
          > > od 10 lat.
          >
          > Hmm, ale wydaje mi sie, ze mniej niz 10 lat temu, muszle co nieco
          wyremontowano
          > (nowy kolorowy tynk).
          >
          > > Powiedziałbym nawet, że "popierają", bo taki dopisek złożył pod moim
          > >
          > > wnioskiem jeden z byłych radnych - napisał, że "popiera od 10 lat".
          >
          > Zauwazylem, ze niestety radni maja tendencje do zajmowania sie tylko "duzymi
          > sprawami"...
          >
          > > Wiem
          > > dobrze, że "władzę" denerwuje jak tzw. "zwykły obywatel" zaczyna działać
          > > pulicznie i burzy monopol na "mądrość" i "dobre pomysły", dlatego trzeba
          > robić
          > > lobbying i "niezwykłe bicie piany".
          >
          > ha, bo oni uwazaja sie za reprezentantow spoleczenstwa, wiec dobrze wiedza co
          > spoleczenstwu jest potrzebne ;-))) Ja jednak mysle, ze mimo wszystko wladza
          > prowadzi dialog z mieszkancami vide chocby wizyta viceburmistrza na naszym
          foru
          > m.
          >
          > > Można też nic nie robić, tylko czekać
          > > aż "władza" przestanie "popierać", a zacznie faktycznie działać. wniosek
          > w
          > > sprawie remontu złożyłem we wrześniu ubiegłego roku i do tej pory nie
          > > otrzymałem żadnej odpowiedzi. Dlatego bedę w tej sprawie "molestował", aż
          > do
          > > skutku.
          >
          > No i chwala Ci za to. Tak powinno funkcjonowac spoleczenstwo obywatelskie.
          > Wladza nie zawsze orientuje sie w potrzebach rzadzonych i trzeba im o tych
          > potrzebach stale przypominac.
          >
          > > Przy okazji podam krótką historię innego mojego wniosku. W marcu 2003 rok
          > u
          > > złożyłem wniosek, aby rondo przy pl. Konstytucji III-go Maja" nazwać
          > > rondem "Sybiraków". Żadnej odpowiedzi nie otrzymałem i czekałem cierpliwi
          > e
          > > ponad rok telefonują w tzw. "międzyczasie" do przewodniczącej Komisji Ośw
          > iaty i
          > >
          > > Kultury. W czerwcu tego roku dowiedziałem sie przypadkowo, że rondo "Sybi
          > raków"
          > >
          > > będzie, ale nowe na rogu Okrzei /Górnośląska i ...uwaga! ... na inny wnio
          > sek
          > > złożony miesiąc wcześniej. Nikt ze mną w tej sprawie nie chciał porozmawi
          > ać, a
          > > w moim przekonaniu rondo przy pl. Konstytucji jest bardziej godne tej naz
          > wy (na
          > >
          > > szersze uzasadnienie, dlaczego? nie ma tu chyba juz miejsca) niż nowe, ma
          > łe
          > > rondo. Tu możemy rozpocząć dyskusję o "słuszności" jednych i "niesłusznoś
          > ci"
          > > innych wniosków oraz osób je składajacych. "Władza" na tych sztuczkach zn
          > a sie
          > > bardzo dobrze.
          >
          > To swietny pomysl z ta nazwa ronda! Rozumiem dlaczego uwazasz, ze nazwa byla
          by
          > odpowiednia akurat dla tego ronda a z drugiej strony to ciekawi mnie jakie
          > wladza ma plany w sprawie nazwy tego ronda?
          > A co do ronda Tunelowa/Okrzei/Gornoslaska to mysle, ze to jedno z najbardziej
          > ruchliwych miejsc w miescie co tez nadaje temu miejscu nietuzinkowa range a
          prz
          > y
          > jego otwarciu moznaby zoraganizowac uroczystosc poswiecona Sybirakom, wiec nie
          > ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Nie mowiac juz, ze z boku moznaby
          > postawic tablice poswiecona Sybirakom, ktora odwiedzalo by wielu ludzi.
          >
          > Pozdrawiam

Szanowny croolicku!

Wizyta viceburmistrza na forum odbyła się zaraz po tym jak rozmawiałem z nim o
          artkule w "Gazecie Lubuskiej" dotyczącym remontu muszli i komentarzach "na
          mieście" - przy okazji wspomniałem o tym forum.
          Rondo "Sybiraków" Tunelowa/Okrzei/Górnośląska będzie w ruchliwym miejscu i
          można tam postawić tablicę (przypominam, że chodzi nie tylko o zesłańców z 1939
          roku, ale też tych z Powstania listopadowego, styczniowego i wszystkich
          pozostałych.). Problemem będzie jednak zbyt mało miejsca. Jak zrobić tam
          uroczystość o charakterze patriotycznym bez wstrzymywania ruchu? Sybiracy ze
          sztandarami, młodzież szkolna, mieszkańcy, kwiaty, znicze - kilkaset osób
          stłoczonych na małej powierzchni ...
          Rondo przy pl. Konstytucji jest duże, przylega do dużego parku i na tym rondzie
          można by postawić tablicę lub pomnik - jest miejsce na uroczystości nie
          tylko "sztywne", ale obok w parku można zrobić piknik połączony z występami
          artystycznymi i jeszcze ... o to wszystko nie chcieli mnie zapytać radni z
          Komisji Oświaty i Kultury.
          Z tego , co wiem to padły propozycje, aby to rondo nazwać rondem "Unii
          Europejskiej" (zgłosił jakiś radny z SLD). Pomysł bez sensu, bo czegoś takiego
          ja UE nie ma (dopiero się tworzy i nie wiadomo w jakim kierunku pójdzie - teraz
          jest Wspólnota Europejska). Nazywa się cokolwiek imieniem czegoś lub kogoś kto
          już był i nie ma wątpliwości co do nazwy (np. Unia Lubelska - znanym mi
          wyjątkiem od tej reguły jest tylko papież Jan Paweł II). Propozycja radnego z
          SLD przypomina nazywanie miast i stawianie pomników Józefowi Stalinowi.
          Złośliwi twierdzą, że to rondo otrzyma nazwę "Działaczy żarskiej lewicy":)))
          Pzdr
          • pawel.zary Re: Muszla 10.10.04, 16:28
            pawel.zary napisał:

> croolick napisał:
            >
            > > Witaj, ciesze sie, ze dolaczyles do naszej wirtualnej spolecznosci :-)
            > >
            > > > Szanowny croolicku!
            Zapomniałem podziękować za przywitanie, dlatego teraz DZIĘKUJĘ! Chciałbym, aby
            rzeczywistość, która mnie otacza nie była wirtualna, ale prawdziwa i taka, na
            którą mam wpływ. Mam także nadzieję, że będziemy mogli zrobić coś wspólnie dla
            naszego miasta nie tylko "wirtualnie"
            Pzdr
          • mariusz.zary Re: Muszla 10.10.04, 20:45
            Drogi Pawełku!
            Nie będę się spierał o mało znaczące szczegóły, ale pisanie, że odwiedziłem
            forum po naszej rozmowie jest niepoważne. Forum odwiedzam ( tak, tak,
            croolicku!!!) od początku tego roku, ale jak na razie nie pisałem nic, gdyż nie
            chciałem w jakikolwiek sposób dawać podstaw do opinii, że ktoś tam z tzw. władz
            się mądrzy albo próbuje innych urabiać. Prawdą jest, że rozmawialiśmy na temat
            tego forum, ale to nie Ty mnie pchnąłeś do pisania, z całym szacunkiem dla
            Twojej osoby.
            Natomiast co do pomysłów na nazwę nowego ronda przy Górnośląskiej, to nie
            spierając się o konkrety chciałbym Pawle, aby Twoje cytowane propozycje
            typu "Rondo Działaczy żarskiej lewicy" były opatrzone komentarzem ,że jesteś
            aktywnym członkiem i działaczem Platformy Obywatelskiej. Być może dla
            niektórych forumowiczów będzie miało to znaczenie.
            Pozdrawiam wszystkich, bo i tak wszystkie opinie czytam, choć nie wszystkie
            komentuję.
            • pawel.zary Re: Muszla 10.10.04, 21:35
              mariusz.zary napisał:

> Drogi Pawełku!
              > Nie będę się spierał o mało znaczące szczegóły, ale pisanie, że odwiedziłem
              > forum po naszej rozmowie jest niepoważne. Forum odwiedzam ( tak, tak,
              > croolicku!!!) od początku tego roku, ale jak na razie nie pisałem nic, gdyż
              nie
              >
              > chciałem w jakikolwiek sposób dawać podstaw do opinii, że ktoś tam z tzw.
              władz
              >
              > się mądrzy albo próbuje innych urabiać. Prawdą jest, że rozmawialiśmy na
              temat
              > tego forum, ale to nie Ty mnie pchnąłeś do pisania, z całym szacunkiem dla
              > Twojej osoby.

Drogi Mariuszku

Nie twierdzę, że "pchnałem do pisania". Miałem na myśli to, że sprawa remontu
              muszli, nieobojętna także Tobie jest sprawą ważną i o to własnie chodziło ...
              zabrałeś głos w tej sprawie na tym forum pomimo tego, że od wielu miesięcy tego
              nie robiłeś ...nie zabierałbyś głosu gdyby sprawa była nieistotna

> Natomiast co do pomysłów na nazwę nowego ronda przy Górnośląskiej, to nie
              > spierając się o konkrety chciałbym Pawle, aby Twoje cytowane propozycje
              > typu "Rondo Działaczy żarskiej lewicy" były opatrzone komentarzem ,że jesteś
              > aktywnym członkiem i działaczem Platformy Obywatelskiej. Być może dla
              > niektórych forumowiczów będzie miało to znaczenie.

Drogi Mariuszku
              Ale mnie zdemaskowałeś .. jestem przegrany .. to koniec... Jeżeli dla Ciebie ma
              znaczenie przynależność do partii (Ty należysz do SLD), to bardzo przepraszam,
              ale nie wiedziałem...myślałem, ze liczą sie pomysły i działanie... Tak
              założyłem w Żarach PO i nie jest to tajemnicą, ponieważ wystepuję publicznie i
              działam w warunkach demokracji ... jeżeli nazwanie ronda przy pl.
              Konstytucji "rondem Sybiraków" było problemem, to warto wiedzieć dlaczego?
              Skontaktuj sie z kołem Sybiraków np. we Wrocłwiu - tam niektórzy opowiedzą
              Tobie historię swojego życia i prześladowania jakie ich spotkały ze strony
              żarskich komunistów, i tu przynależność do PO nie ma nic wspólnego - jest tylko
              kwestia prawdy historycznej.
              Mariuszu - Ciebie z tymi sprawami nie łączę, ale prawda jest jedna.

• croolick Re: Muszla 10.10.04, 20:52
            > Problemem będzie jednak zbyt mało miejsca. Jak zrobić tam
            > uroczystość o charakterze patriotycznym bez wstrzymywania ruchu? Sybiracy ze
            > sztandarami, młodzież szkolna, mieszkańcy, kwiaty, znicze - kilkaset osób
            > stłoczonych na małej powierzchni ...

Zawsze mozna bez bolu zamknac te czesc Okrzei biegnaca od torow do
            skrzyzowania/ronda - tablica/obelisk moglby stanac wlasnie przy rondzie od
            strony Okrzei.

> Rondo przy pl. Konstytucji jest duże, przylega do dużego parku i na tym rondzie
            >
            > można by postawić tablicę lub pomnik - jest miejsce na uroczystości nie
            > tylko "sztywne", ale obok w parku można zrobić piknik połączony z występami
            > artystycznymi i jeszcze ...

No wiesz, meetingi i uroczystosci w tym miejscu organizowano w "bywszym" ustroju
            - obawiam sie, ze niektorzy moga reagowac alergicznie na pomysl powrotu do
            swietowania w tym miejscu ;-)

> Z tego , co wiem to padły propozycje, aby to rondo nazwać rondem "Unii
            > Europejskiej" (zgłosił jakiś radny z SLD).

Jak juz to może lepiej "Zjednoczonej Europy"?

> Pomysł bez sensu, bo czegoś takiego
            > ja UE nie ma (dopiero się tworzy i nie wiadomo w jakim kierunku pójdzie - teraz
            >
            > jest Wspólnota Europejska).

Oj, istnieje, istnieje - od traktatu z Maastricht w 1992 r.
            Wspolnota Europejska to nazwa trzech wspolnot europejskich: Europejskiej
            Wspolnoty Wegla i Stali, EUROATOMU i Europejskiej Wspolnoty Gospodarczej - nazwa
            funkcjonuje od 1967. A w 1997 m.in. uchwalono na mocy traktatu amsterdamskiego
            jednolite obywatelstwo europejskie (obywatele "15" stali sie obywatelami Unii
            Europejskiej)
            • pawel.zary Re: Muszla 10.10.04, 21:45
              croolick napisał:

> >
              > >
              > > >
              > > Z tego , co wiem to padły propozycje, aby to rondo nazwać rondem "Unii
              > > Europejskiej" (zgłosił jakiś radny z SLD).
              >
              > Jak juz to może lepiej "Zjednoczonej Europy"?

Drogi croolicku

Tak też powiedziałem jednemu z radnych, bo ta nazwa, czyli "Zjednoczonej
              Europy" nie odnosi się do żadnej instytucji, tylko do idei

> > Pomysł bez sensu, bo czegoś takiego
              > > ja UE nie ma (dopiero się tworzy i nie wiadomo w jakim kierunku pójdzie -
              > teraz
              > >
              > > jest Wspólnota Europejska).
              >
              > Oj, istnieje, istnieje - od traktatu z Maastricht w 1992 r.
              > Wspolnota Europejska to nazwa trzech wspolnot europejskich: Europejskiej
              > Wspolnoty Wegla i Stali, EUROATOMU i Europejskiej Wspolnoty Gospodarczej -
              nazw
              > a
              > funkcjonuje od 1967. A w 1997 m.in. uchwalono na mocy traktatu amsterdamskiego
              > jednolite obywatelstwo europejskie (obywatele "15" stali sie obywatelami Unii
              > Europejskiej)

Ale dopiero tworzy sie konstytucja europejska, nie ma też władz - kto jest
              premierem? kto prezydentem? Polska podpisała traktat z wszystkimi państwami
              zorganizowanymi we wspólnotę, a nie z UE jako taką.
              • croolick Re: Muszla 11.10.04, 00:04
                pawel.zary napisał:

> Ale dopiero tworzy sie konstytucja europejska,

Tworzy sie, ale nie znaczy, ze w ogole bedzie. Zreszta IMHO nie jest potrzebna,
                bo jest aquis communitaire, co prawda zbyt obszerny by mogl sprawnie
                funkcjonowac jako ustawodawstwo konstytucyjne ale gdyby przyjac w tej materii
                cause law, to od biedy aquis mozna uuznac za konstytucje typu niepisanego i
                elastyczna. Jakos Brytyjczycy sobie radza z Magana Charta Libertatum z 1215 i
                tysiacami innych aktow prawnych i konwenansow :-)

> nie ma też władz - kto jest
                > premierem?

Eno, wladze sa. Parlament od 1979 a Komisja powstala juz w 1967 r.

> kto prezydentem?

Presidente del Consiglio ;-) Przewodniczacy Komisji Europejskiej lub raczej
                kolegialnie Rada Europejska (nie mylic z Rada Unii Europejskiej czyli szczytem
                ministrow) - czyli zebranie rzeczywistych glow panstw (bez krolow i krolowych)UE
                - cos na ksztalt PRLowskiej Rady Panstwa (tez byla "kolegialna glowa panstwa")

> Polska podpisała traktat z wszystkimi państwami
                > zorganizowanymi we wspólnotę,

No bo taka ma obecna kondycje prawna i dlatego mozliwe, ze konstytucja europjska
                nigdy nie wejdzie w zycie.

> a nie z UE jako taką.

Bo jak na razie Unia nie jest podmiotem prawa miedzynarodowego - trudno liczyc,
                ze panstwa UE zrezygnuja ze swojej suwerennosci zwlaszcza w dziedzinie
                miedzynarodowej (chocby w Radzie Bezpieczenstwa)...
                • pawel.zary Re: Muszla 11.10.04, 08:53
                  croolick napisał:

> Bo jak na razie Unia nie jest podmiotem prawa miedzynarodowego - trudno
                  liczyc,
                  > ze panstwa UE zrezygnuja ze swojej suwerennosci zwlaszcza w dziedzinie
                  > miedzynarodowej (chocby w Radzie Bezpieczenstwa)...

Drogi croolicku!
                  Otóż to ... otóż to - "nie jest podmiotem ...". A tak na marginesie, to
                  gratuluję wiedzy (i zazdroszczę). Jesteś, jak mi sie wydaje nauczycielem
                  historii (lub Masz dobrą ściągę).
                  Ciekawe, że temat remontu muszli "poszedł" w kierunku Sybiraków, Unii
                  Europejskiej ...
                  • croolick Re: Muszla 11.10.04, 21:38
                    pawel.zary napisał:

> A tak na marginesie, to
                    > gratuluję wiedzy (i zazdroszczę).

Eno, nie ma czego zazdroscic ot po prostu o tym napisane jest w kazdym
                    podreczniku traktujacym o funkcjonowaniu UE (niekoniecznie w j. polskim, niestety)

> Jesteś, jak mi sie wydaje nauczycielem
                    > historii

Bingo!

> (lub Masz dobrą ściągę).

no pewnie, internet jest najlepsza sciaga :-)

> Ciekawe, że temat remontu muszli "poszedł" w kierunku Sybiraków, Unii
                    > Europejskiej ...

No i w tym tkwi urok internatowych dyskusji :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka