Dodaj do ulubionych

Masa Krytyczna

08.05.05, 20:28
Moze po zielonogorskiej akcji czas, aby w Zarach spoleczenstwo przypomnialo
wladzy o tym, ze trudno korzystac ze sciezek rowerowych w naszym miescie? I
przypomniec o niezrealizowanych obietnicach np. sicezki rowerowej wzdluz ul. 1
maja?

Watek dot. Masy Krytycznej z forum portalu Eyecity:
www.eyecity.j.com.pl/map/forum.php?page=&cmd=show&id=1409&category=2
Obserwuj wątek
    • quris Re: Masa Krytyczna 09.05.05, 13:15
      Nie chcę być monotematyczny, nie chcę również tylko krytykować... "Nie chcę ale
      muszę". W tym mieście większość rzeczy wyglada nie tak jak powinno.Albo
      będziemy pracować nad tym wszyscy albo będziemy całe życie marudzić.Marudzić
      pewnie łatwiej dlatego zacznijmy od częstej realnej krytyki a potem do pracy!
      • croolick Re: Masa Krytyczna 10.05.05, 01:55
        Czekaj, czekaj nie pojmuje? Wiem, ze Putin zorganizowal wczoraj parade w stylu
        dawnych (dobrych dla niektorych) czasow ZSRR ale czy i u nas tez ma wrocic
        przeszla rzeczywistosc?

>Albo będziemy pracować nad tym wszyscy albo będziemy całe życie marudzić.

zatem masz pewnie czyn spoleczny na mysli???

> Marudzić pewnie łatwiej dlatego zacznijmy od częstej realnej krytyki a potem
        > do pracy!

O w morde! Toz to retoryka rodem z Marca 1968!!!

Mi chodzi o to, ze wladze miejskie tak naprawde maja w powazaniu rowerzystow a
        liczy sie tylko fakt "odfajkowania" kolejnego punktu w papierzyskach - nie
        zalezy im, by pieniadze byly wydawane racjonalnie - bo po co sciezki w ksztalcie
        obecnym jak nie mozna z nich odpowiednio korzystac??? No tak ale marudze, wiem
        powienienem byc zadowolonym z tego co jest :-(((
        • quris Re: Masa Krytyczna 10.05.05, 09:53
          Przykro mi ,że nie dopuszczasz możliwości poprawy tego co mamy i walki o to co
          miec możemy.Władza jaka jest kazdy wie ,moze wiec ją zmienic ;mam już nawet
          swego kandydata, który pewnie naprawi wszystkie nawarstwione błędy i wypaczenia
          przeszłości. A fakt, że porówniujesz dbanie o własne interesy z PRL'owską manią
          czynów społecznych sprawia, że muszę ustawić Cię w jednym rzędzie z tymi,
          którzy krzyczą,że ulice są brudne a wyrzucają na nie byle śmieci; z rodzicami,
          którzy płaczą, że ich dzieci nie mogą pograć na trawie w piłkę a wieczorem
          wyprowadzą tam psa; z mieszkańcami spółdzielni mieszkaniowych, którzy płaczą,
          że spółdzielnia ich okrada a nie potrafią walczyć o swoje prawa ponieważ milczą
          na zebraniach.Jeśli masz ochote zrobić coś w jakiejkolwiek kwesti przestań być
          marudnym obserwatorem a spróbuj na tym forum skrzyknąć ludzi, którzy razem
          głośno powiedzą,że chcą zmian a potem konsekwentnie będą o nie sie starać.
          • croolick Re: Masa Krytyczna 10.05.05, 23:09
            quris napisał:

> Przykro mi ,że nie dopuszczasz możliwości poprawy tego co mamy i walki o to co
            > miec możemy.

Co?! Czy wogole rozumiesz to co czytasz?

> Władza jaka jest kazdy wie ,moze wiec ją zmienic ;mam już nawet
            > swego kandydata, który pewnie naprawi wszystkie nawarstwione błędy i
            > wypaczenia przeszłości.

he? Czyzby to jakas aluzja do bardzo nielubianej w magistracie osoby? "błędy i
            wypaczenia" quris, jak ja Cie lubie za styl wypowiedzi ;-)

> A fakt, że porówniujesz dbanie o własne interesy z PRL'owską manią
            > czynów społecznych sprawia,

Co?! Mowie, Ci - NIE PAL WIECEJ TEGO SWINSTWA!

> Jeśli masz ochote zrobić coś w jakiejkolwiek kwesti przestań być
            > marudnym obserwatorem a spróbuj na tym forum skrzyknąć ludzi, którzy razem
            > głośno powiedzą,że chcą zmian a potem konsekwentnie będą o nie sie starać.

Czlowieku! Wlasnie o to mi chodzi - CHCE POMOC ZORGANIZOWAC AKCJE, KTORA BY
            PRZYPOMNIALA WLADZOM MIEJSKIM O TYM, ZE NIE MOZNA POPADAC W SAMOZACHWYT, ZE
            WYBUDOWALA KILKADZIESIAT METROW SCIEZEK ROWEROWYCH A ROWERZYSCI CHCA BY
            TRAKTOWAC ICH POWAZNIE!!! Ja nie zbuduje brakujacych odcinkow ani nie usune
            barier, bo mi nikt za to nie placi! Za to by sciezki byly takie jak trzeba biora
            w magistracie ludzie niemale pieniadze. Masa Krytyczna przypomni o tym wladzy...
    • jack12345 Re: Masa Krytyczna 10.05.05, 13:05
      z tego co pamiętam, na ścieżke rowerową przy ul. 1 Maja (jakże piękna nazwa
      ulicy upamiętniająca Święto Pracy, a teraz także wejście Polski do UE) nie
      zgodzili się mieszkańcy bloku. Teren wokół bloku należy do ich wspólnoty i
      koniec. Żadne rowery nie będą nam jeździć pod oknami - powiedzieli.
      W Żarach ścieżki projektowane są bez jakiegokolwiek planu. Tam troche zrobią,
      za roku kolejne 100 metrów w innym miejscu. I tak pedałuje się rowerem wprost w
      barierki przy Al. Warszawskiej. to ścieżka dla uważnych rowerzystów, zaspani
      nie mają tam czego szukać. Poza tym w mieście nie zrobiono przejazdów przez
      drogi dla rowerów, dlatego za każdym razem kiedy kończy się ścieżka i zaczyna
      droga, trzeba zsiąść z roweru. Na trasie wzdłuż Al. Wojska Polskiego zsiadać
      trzeba z 6 razy - chyba, bo wszyscy olewają ten przepis.
      • croolick Re: Masa Krytyczna 10.05.05, 23:17
        jack12345 napisał:

> z tego co pamiętam, na ścieżke rowerową przy ul. 1 Maja (jakże piękna nazwa
        > ulicy upamiętniająca Święto Pracy, a teraz także wejście Polski do UE) nie
        > zgodzili się mieszkańcy bloku. Teren wokół bloku należy do ich wspólnoty i
        > koniec. Żadne rowery nie będą nam jeździć pod oknami - powiedzieli.

No to moge zorganizowac magistrackim urzednikom szkolenie w zakresie technik
        negocjacyjnych... Po prostu dali sobie spokoj przy pierwszej oznace oporu a
        przeciez mozna im bylo cos zaoferowac, np. ze miasto wybuduje im w zamian za
        zgode na sciezke, ladne miejsca parkingowe pod blokiem. Sposobow na przekonanie
        jest sporo, gdyby tylko im naprawde zalezalo...Hmm, mogli by nawet rozpoczac
        procedure wywlaszczania w zwiazku z np. poszerzaniem drogi (pasa drogowego) a w
        tym miejscu umiescic sciezke rowerowa - kto powiedzial, ze sciezka rowerowa ma
        przypominac chodnik? Moze byc przeciez wydzielonym pasem jezdni, oddzielonym np.
        slupkami

> W Żarach ścieżki projektowane są bez jakiegokolwiek planu. Tam troche zrobią,
        > za roku kolejne 100 metrów w innym miejscu. I tak pedałuje się rowerem wprost
        > w barierki przy Al. Warszawskiej. to ścieżka dla uważnych rowerzystów, zaspani
        > nie mają tam czego szukać. Poza tym w mieście nie zrobiono przejazdów przez
        > drogi dla rowerów, dlatego za każdym razem kiedy kończy się ścieżka i zaczyna
        > droga, trzeba zsiąść z roweru. Na trasie wzdłuż Al. Wojska Polskiego zsiadać
        > trzeba z 6 razy - chyba, bo wszyscy olewają ten przepis.

SWIETA RACJA!!!
    • quris Re: Masa Krytyczna 11.05.05, 07:32
      Wiesz Bagsiu nie krytykuj mnie w sposób gówniarski.Nie ceń mnie za styl
      wypowiedzi, bo na bank średnio zeleży mi na Twych pochlebstwach. Cofnij się do
      swych tekstów a zrozumiesz o czym piszę.Jeśli nie zrozumiesz ...hymm no cóż
      przykro mi. To oznaka, że sam nie wiesz , co chcesz powiedzieć czego
      oczekujesz.I proszę Cię nie cytuj mnie, jeślli w żadny z moich zdań nie widzisz
      tego, co chcę przekazać.
      • croolick Re: Masa Krytyczna 11.05.05, 22:59
        quris napisał:

> Wiesz Bagsiu nie krytykuj mnie w sposób gówniarski.

Chlopie! (dziewczyno?) nie krytykuje Cie ale zwracam uwage, ze chyba nie
        rozumiesz tego o czym pisze a moze raczej nie starasz sie czytac dokladnie tego
        o czym pisze

> Nie ceń mnie za styl wypowiedzi, bo na bank średnio zeleży mi na Twych
        > pochlebstwach.

Wybacz, to nie bylo pochlebstwo a sarkazm. Emotikon ";-)" oznacza "kwasny,
        zlosliwy lub z przymruzeniem oka usmieszek...

> Cofnij się do swych tekstów a zrozumiesz o czym piszę.
        > Jeśli nie zrozumiesz ...hymm no cóż
        > przykro mi.

Alez, ja rozumiem o czy Ty piszesz tylko nie moge pojac dlaczego to piszac masz
        mnie na mysli. Szczerze mowiac Twoj tekst o tym, ze jestem jak ci co wrzeszcza
        na dzieciaki a sami wypuszaja srajace psy na trawnik, rozbawil mnie setnie :-)))
        (bardzo duzy usmiech)

> To oznaka, że sam nie wiesz , co chcesz powiedzieć czego
        > oczekujesz.I proszę Cię nie cytuj mnie, jeślli w żadny z moich zdań nie
        > widzisz tego, co chcę przekazać.

"Cytuj"??? He???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka