Dodaj do ulubionych

Czy nauczyciele płacą podatki z korepetycji.

13.09.05, 09:08
Wszyscy chodziliśmy do szkoły i wiemy co to są korepetycje, więc chciałbym
wiedzieć, czy nauczyciele, ktorzy przecież pobierają pieniądze na swoje
wynagrodzenie z budżetu państwa, czyli z naszych podatków, odprowadzają do
fiskusa podatek dochodowy od usług, które prowadzą w domach za odpłatnością?
Ciekawi mnie to niezmiernie, gdyż tylko uczciwi nauczyciele mogą nauczać
uczciwości.
Obserwuj wątek
    • krucjusz Re: Czy nauczyciele płacą podatki z korepetycji. 13.09.05, 12:20
      Sądzę,że gdyby lepiej zarabiali to nie musieliby dorabiać na korepetycjach. To
      po pierwsze. Po drugie gdyby prawo było inne to pewnie więkrzość z nich
      zarejestrowałaby działalność i placiła podatek od dochodu. Nie jestem
      nauczycielem ale od czasu do czasu wykonuje usługi dla ludzi zwiazane z moim
      zawodem i uprawnieniami. Myślałem nawet o tym żeby założyć dzialalność i żeby
      bylo wszystko ok. Ale kiedy dowiedzialem sie,że musiałbym dodatkowo opłacać
      składki zdrowotne (pomimo że w macierzystej firmie taką skladkę już płacę a
      jaka jest jakość usług w publicznej służbie zdrowia wszyscy przecież wiedzą),
      co miesiąc ponad 200 zł, to dałem sobie spokuj. Zwłaszcza, że robota nie trafia
      mi się co miesiąc a wynagrodzenie za nią nie zawsze starczyłoby na opłacenie
      tej składki.
    • krucjusz Re: Czy nauczyciele płacą podatki z korepetycji. 13.09.05, 12:25
      funo napisał:

> Ciekawi mnie to niezmiernie, gdyż tylko uczciwi nauczyciele mogą nauczać
      > uczciwości.
      Ci na "gorze" nie takie lody bezkarnie kręcą i niby wszystko jest ok. a Ty sie
      tych "malutkich" czepiasz niech sobie dorabiają skoro jest takie
      zapotrzebowanie, oni terz maja rodziny
      • aniku_k Re: Czy nauczyciele płacą podatki z korepetycji. 13.09.05, 12:35
        korepetycje to jedno z głównych źródeł utrzymania biednych studentów, a państwo
        i tak kradnie nam zbyt dużo cieżko zarobionych pieniedzy. niektóre czarne
        robótki są ok.
      • drogba666 Re: Czy nauczyciele płacą podatki z korepetycji. 13.09.05, 12:36
        Nauczyciele za udzielanie korepetycji powinni płacić podatki, kupić kase
        fiskalną i dawać rachunek który być może można by odliczyć od podatku. Taksiarz
        czy fryzjer daje rachunek. Ale nauczyciele nie zarabiają na dodatkowych
        lekcjach tyle co lekarze. Wystarczy spojrzeć na ich pałace. Ok niech zarabiają
        ale idąc do dentysty zostawiam mu 70 zł na 40 min pracy. Czy takie pieniądze
        nie powinny być opodatkowane?

Może jakiś pomysł na ten problem ma Paweł?
        • pawel.zary Re: wszystko jest proste 13.09.05, 15:45
          drogba666 napisał:

> Nauczyciele za udzielanie korepetycji powinni płacić podatki, kupić kase
          > fiskalną i dawać rachunek który być może można by odliczyć od podatku.
          Taksiarz
          >
          > czy fryzjer daje rachunek.

Taksiarz czy fryzjer prowadzą działalność gospodarczą. Nauczyciel nie musi, bo
          jest zatrudniony na etacie i płaci składki ZUS-owskie. Dorobić może - kasy
          fiskalnej mieć nie musi, bo nie jest "VATowcem" (taksówkarz też nie musi płacić
          VAT, ale to jest jego działalność). Uzyskane dochody roliczyć można raz w roku
          w rocznej deklaracji - jest na to odpowiednia rubryka. Rachunek może wystawić
          nauczyciel na żądanie biorącego korepetycje.
          Każdy zatrudniony może także dorabiać na umowę zlecenia lub umowę o dzieło. Nie
          wiem, ale jeszcze można rozliczać się w formie ryczałtu (nie wiem czy
          korepetycje można? - raz na misiąc płacić określoną stawkę procentową i w
          styczniu składać roczną deklarację.

> ale idąc do dentysty zostawiam mu 70 zł na 40 min pracy. Czy takie pieniądze
          > nie powinny być opodatkowane?

Oczywiście, że powinny być opodatkowane. Lekarze i prawnicy bronią się przed
          kasami fiskalnymi jak tylko mogą. Są to dwie największe grupy zawodowe z
          ukrytymi dochodami.

>
          > Może jakiś pomysł na ten problem ma Paweł?

Mam. Spłaszczenie podatku - liniowy 15% bez żadnych ulg prowadzi do ujawnienia
          i opodatkowania dochodów.
          Rozliczenie i deklaracja podatku dochodowego co 6 miesięcy (2x w roku), a jak
          sie uda to nawet tylko raz w roku (zarobiłem rocznie - dochód 50.000 - płacę
          podatek 15%: 7.500 zł; zarobiłem 18.000 zł - płacę podatek: 2.700 zł)
          Bioracy korepetycje nie będzie potrzebował rachunku, bo nie będzie żadnych
          odpisów( nie mylić z kosztami prowadzenia działalności gospodarczej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka