Dodaj do ulubionych

co z lubuskim?

28.09.05, 17:05
Obserwuj wątek
    • drogba666 Re: co z lubuskim? 28.09.05, 17:10
      sie mi nacinelo enter.
      ale mi chodzi o Marcinkiewicza jako premier.

Czy Marcinkiewicz pomoże lubuskiemu? Czy będzie raczej forsował projekt
      likwidacji tego województwa. Łódz za Millera rozwijała sie najszybciej z
      większych miast. Sprowadzili tam wiele zagranicznych firm. Czy dla lubuskiego
      zaczęło świecic słonce?
      • boberzary Re: co z lubuskim? 28.09.05, 17:55
        Marcinkiewicz premierem nie zostanie, to zagrywka Kaczyńskich.
        Premiera poznamy za cztery tygodnie po wyborach prezydenckich.

Co zrobi dla nas?
        Nic zapewne, a jak już będzie się martwił to o swoje miasto Gorzów.
        Przecież każdy wie gdzie gorzowianie mają falubazów.
        • brymbrym Re: co z lubuskim? 28.09.05, 18:49
          boberzary napisał:

> Marcinkiewicz premierem nie zostanie, to zagrywka Kaczyńskich.

Zgadzam sie z Tobą, że to taki, delikatnie mówiąc wybieg Kaczyńskich. I
          zastanawiam się co bdzie dalej, skoro komitety jeszcze nie posprzątały po
          wyborach a zwycięzcy zaczynają od "zagrywek"
        • marek_p Re: co z lubuskim? 05.10.05, 22:54
          boberzary napisał:

> Przecież każdy wie gdzie gorzowianie mają falubazów.

Ale nie każdy wie, że gorzowianie wiedzą gdzie kończy się kraina falubaza.
          Pozdro dla Croolicka
          • croolick Re: co z lubuskim? 05.10.05, 23:08
            Dzieki za pozdroofki :-) Fajnie, ze nas odwiedzasz. Pozdrawiam

p.s.
            Musze sie pochwalic, ze w ramach historii regionalnej sporo ostanio o Nowej
            Marchii i Landsbergu uczniom opowiadalem.
            • marek_p Re: co z lubuskim? 05.10.05, 23:53
              croolick napisał:

> Musze sie pochwalic, ze w ramach historii regionalnej sporo ostanio o Nowej
              > Marchii i Landsbergu uczniom opowiadalem.

Bardzo lubię ludzi z pasją. Sam zresztą jestem takim świrem:
              www.pozytki.pl/

Bardzo mile wspominam wycieczkę do Żarach i Żaganiu. Bez Przewodnika (przez
              duże "P") budynki by były tylko budynkami, tak miały duszę.
              Dzięki raz jeszcze. Szkoda, że takich ludzi nie ma w Gorzowie. Zabytków też
              zresztą za bardzo nie ma. Na pewno nie tyle co u Was. Mamy za to ładne jeziora
              i takież widoczki z malowniczych wzgórz morenowych ciągnących się wzdłuż Warty,
              z bardzo ciekawą roślinnością. Nie wiem, czemu nasze miejskie władze nie widzą
              tych atutów i w foldarach opowiadają tylko o knajpach i Słowiance.

Pozdrawiam raz jeszcze, bo dawno nie byłem tu.

Ps. Małe pytanko (to z linku) mimo iż małe jest, ale całkiem poważne.
      • croolick Re: co z lubuskim? 28.09.05, 20:29
        drogba666 napisał:

> Czy Marcinkiewicz pomoże lubuskiemu?

Hmm, a co Ciebie to obchodzi? Dobrze zrobic lubuskiemu to znaczy dogodzic
        Gorzowowi i Zielonej Gorze, to wojewodztwo istnieje tylko dla tych miast. Zary
        nie maja z istnienia tego wojewodztwa zadnych korzysci, no moze poza tym, ze
        niektorzy z wieloletniego przyzwyczajenia podporzadkowuja sie decyzjom plynacym
        z ZG.

> Czy będzie raczej forsował projekt likwidacji tego województwa.

Oby, Marcinkiewicz pare miesiecy temu w wywiadzie dla Wyborczej, przebakiwal o
        tym, ze wojewodztwo to nie sprawdzilo sie. Bede mu wdzieczny jak w chlere
        zlikwiduje lubuskie.

> Łódz za Millera rozwijała sie najszybciej z większych miast.

Tak jak lubuskie za Wontora (wg. jego ulotek wyborczych). Przypominam, ze czasy
        gospodarki nakazowo - rozdzielczej sie jakis czas temu skonczyly i dzis premier
        nie znaczy tyle co drzewiej I skeretarz PZPR. Powiedz mi koga to Wroclaw, Poznan
        lub Gdynia maja w rzadzie, ze tak wspaniale sie ostatnio rozwijaja :-P

> Sprowadzili tam wiele zagranicznych firm.

SLD? Miller osobiscie? Hmm, to pewnie ludzie tam SLD na rekach nosza, tylko
        czemu wybrali na prezydenta tego oszoloma Kropiwnickiego?

> Czy dla lubuskiego zaczęło świecic słonce?

Nawet jesli to ile ono poswieci dla cherlawego bekarta umowy paradyskiej?
        • drogba666 Re: co z lubuskim? 29.09.05, 08:57
          A obchodzi mnie. Widać ze nie orientujesz sie skąd płyną pieniądze dla regionu.

Te stwierdzenia o falubazach, korzyściach dla Gorzowa czy Zielonej już mnie
          nudzą. Tam gdzie zapadają decyzje nie patrzy sie na jakies sztuczne podziały.

Porównaj nakłady inwestycyjne i kapitał jaki przyszedł do Łodzi z innymi
          większymi miastami (chodzi o ostatnie 3 lata) i zobaczysz różnice. Niestety
          archiwum Gazety jest dla mnie zablokowane także nie podam linka. Ale pamiętam
          mape Polski z zaznaczonymi wykresami wielkości inwestycji. Łódż była
          najprężniej rozwijającym sie ośrodkiem.

Czego ty chcesz od Państwa. Nie ma pracy - nie dobrze, sprowadzą inwestorów -
          nie dobrze bo to polityka nakazowa. Czy tylko chodzi o to że zrobiło to SLD.

To że premier mógłby byc z lubuskiego z pewnością wyjdzie temu regionowi na
          plus. Tak bardzo chcesz być przyłączony do Wielkopolski czy Dolnego Śląska.
          Tylko ze onie nie chcę terenów z ponad 30 proc bezrobociem. Zastanawiające
          dlaczego?
          • croolick Re: co z lubuskim? 29.09.05, 16:32
            drogba666 napisał:

> A obchodzi mnie. Widać ze nie orientujesz sie skąd płyną pieniądze dla
            > regionu.

Region? A jaki to jest region lubuski? Cos takiego nie istnieje. Poza tym
            starajac sie o srodki unijne, juz dawno Polska zostala podzielona na 9 regionow.

> Te stwierdzenia o falubazach,

A gdzie to ci o tych falubazach, gadaja?

> korzyściach dla Gorzowa czy Zielonej już mnie nudzą.

Byc moze, bowiem prawda w oczy kole.

> Tam gdzie zapadają decyzje nie patrzy sie na jakies sztuczne podziały.

no wlasnie dlatego w Polsce powinno byc 9 wojewodztw a nie jakies sztuczne 16 i
            do tego cos takiego, sztucznosc nad sztucznosciami, lubuskie.

> Porównaj nakłady inwestycyjne i kapitał jaki przyszedł do Łodzi z innymi
            > większymi miastami (chodzi o ostatnie 3 lata) i zobaczysz różnice.

Masz racje widze roznice: 1 mln mieszkancow Łodzi i sumarycznie 240 tys.
            mieszkancow Zielonej Gory i Gorzowa, zatem ile przyciagnac moze niecaly cwierc
            milona mieszkancow "naszych stolic"?

> Niestety archiwum Gazety jest dla mnie zablokowane także nie podam linka.

Archiwum jest platne

> Ale pamięta mmape Polski z zaznaczonymi wykresami wielkości inwestycji. Łódż
            > była najprężniej rozwijającym sie ośrodkiem.

Alez ja w to nie watpie - wielkie miasta sa motorem rozwoju regionow, a ZG czy
            GW wielkosci Bałutow moga byc najwyzej silniczkiem kosiarki do trawy.

> Czego ty chcesz od Państwa.

A kto tu chce czegos od panstwa?! Chce likwidacji lubuskiego, co przyniesie
            wymierne korzysci budzetowi panstwa.

> Nie ma pracy - nie dobrze, sprowadzą inwestorów - nie dobrze bo to polityka
            > nakazowa. Czy tylko chodzi o to że zrobiło to SLD.

SLD lekarstwo na cale zlo, Rywin nie sypnal, Peczak nie sypnal, Jagiello nie
            sypnal, wszystko jest ok :-)

> To że premier mógłby byc z lubuskiego z pewnością wyjdzie temu regionowi na
            > plus.

On ma byc premierem CAŁEGO kraju. Jesli szukaja budzetowych oszczednosci to
            likwidacja lubuskiego bedzie bardzo pragmatycznym krokiem.

> Tak bardzo chcesz być przyłączony do Wielkopolski czy Dolnego Śląska.

Nie "czy" ale DO woj. dolnoslaskiego co jest najbardziej naturalnym krokiem.
            Dolny Slask bedzie sie rozwijal (juz sie dynamicznie rozwija - spojrz na mapke
            inwestycji), karlowate lubuskie NIE.

> Tylko ze onie nie chcę terenów z ponad 30 proc bezrobociem. Zastanawiające
            > dlaczego?

No, zastanawiajace, skoro lubuskie jest takie fajne to czemu jest tak zle? Czemu
            bezrobocia nie ma tylko akurat w Gorzowie i Zielonej Gorze? Zadales sobie kiedys
            tak proste pytanie?
        • drogba666 Re: co z lubuskim? 04.10.05, 07:50
          Tak właśnie rozwinęła się Łódz za Millera.

samorzad.pap.pl/?d=510031120063816
          • croolick Miller na burmistrza Żar! 04.10.05, 08:06
            Pieknie sie Lodz "za Millera rozwijala" ale zatem czy Miller byl prezydentem
            tego miasta albo chocby radnym, bo jesli Lodz rozwijala tylko dzieki temu, ze
            Miller byl premierem to oznacza to powrot do czasow gierkowskich...
            • drogba666 Re: Miller na burmistrza Żar! 04.10.05, 08:15
              Po co ten rys historyczny z Gierkiem?

Jeśli lubuskie miasta miałyby sie lepiej rozwijac jak premierem będzie
              Marcinkiewicz to jestem za!

PS> Gierek kojarzy się bardzo dobrze w opinii Polaków.

• pawel.zary Re: co z lubuskim? 28.09.05, 20:35
        drogba666 napisał:

Czy dla lubuskiego
        > zaczęło świecic słonce?

Raczej dla Gorzowa i to też chyba krótko.
        • drogba666 Re: co z lubuskim? 29.09.05, 09:01
          Ale zacznie dla Żar, przecież z tego miasta wywodzi się pierwsza dama
          lubuskiego Bożenna.

Paweł szepnij słówko kolezance niech sie postara dla Żar o to czego nie zrobił
          Wołowicz.

Za rok wybory samorządowe. Patrząc na przepychanki i trud tworzenia koalicji
          PiS PO moze byc ciekawie. Zobaczymy kto zdobędzie większość w sejmiku i jaka
          będzie współpraca wojewody z marszałkiem. Oczywiście jeśli będzie jeszcze to
          województwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka