Dodaj do ulubionych

Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wydać

07.10.05, 09:21
Kronopol chce zbudować w Zielonej Górze osiedle kilkudziesieciu domków
jednorodzinnych dla najlepiej wykształconych i najlepiej zarabiajacych
pracowników firmy.
Więcej:
www.rzg.pl/info.php?id=1752
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 09:58
      No coz, juz kiedys padlo sformuuowanie: "Zielonej miód, Żarom smród". To
      sk$##@#@#@@#two, co robi Kronopol, traktujac Zary jak jakis cholerny bantustan.
      • drogba666 Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 10:39
        A co z osiedlem które miało powstac za Leśną, czy będzie tam tylko coroczny
        festiwal Krono?

Poza tym mieszkanie w takich domkach z płyt robionych w Kronopolu to nagroda
        czy kara. Ja bym w tej truciźnie nie chciał mieszkać.
        • pawel.zary Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 11:08
          drogba666 napisał:

> Poza tym mieszkanie w takich domkach z płyt robionych w Kronopolu to nagroda
          > czy kara. Ja bym w tej truciźnie nie chciał mieszkać.

A tacy Amerykanie i Kanadyjczycy mieszkają - płyty OSB spełniają te same
          standardy tu i tam - tam buduje się większość domków "szkieletowych" z takich
          właśnie płyt.
          • mkuba79 Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 11:14
            > A tacy Amerykanie i Kanadyjczycy mieszkają - płyty OSB spełniają te same
            > standardy tu i tam - tam buduje się większość domków "szkieletowych" z takich
            > właśnie płyt

To co dzisiaj jest standardem niedługo może się okazać wielkim
            nieporozumieniem. Przecież standardy tak na prawdę ustalane są przez
            zainteresowane lobby, szczególnie w USA, gdzie idzie gruba kasa na "ustalanie
            standardów".
          • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 20:14
            pawel.zary napisał:

> A tacy Amerykanie i Kanadyjczycy mieszkają - płyty OSB spełniają te same
            > standardy tu i tam - tam buduje się większość domków "szkieletowych" z takich
            > właśnie płyt.

Tak ale tam o kredyt hipoteczny znaaaaacznie latwiej i nie stanowi on takiego
            obciazenia dla rodzinnego budzetu.
            Zaleta domow kronopolowskich to ich kompletnosc ale to tez wada, bo w naszym
            kraju ludzie wola wznesc mury a pozniej po woli wykanczac dom srodkami
            pozakredytowymi.
        • mkuba79 Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 11:10
          Zgadzam się.
          Dla mnie też byłoby wątpliwą przyjemnością mieszkać w takim domu.
          Więcej chemikaliów w to drewno już chyba nie mogą ładować.
          Podobnie jak z azbestem, za 20 - 30 lat dopiero wyjdzie jakie to zdrowe
          produkty serwował nam Kronopol.
          • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 12:22
            mkuba79 napisał:

> Dla mnie też byłoby wątpliwą przyjemnością mieszkać w takim domu.
            > Więcej chemikaliów w to drewno już chyba nie mogą ładować.

A w jakiej to technologii budowania czy wykończenia nie ma chemii?

Może Ty mieszkasz w takim "czystym" domu?
            Możesz odpowiedzieć "tak" pod warunkiem że jest to szałas w lesie.
            • mkuba79 Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 12:58
              > A w jakiej to technologii budowania czy wykończenia nie ma chemii?

We wszystkim jest chemia.
              Problem w tym, żeby eliminować szkodliwe czynniki, a nie je dodawać.
              Ja mieszkam w poniemieckiej kamienicy i uważam, że materiały, z których ta
              kamienica została wybudowana, są o wiele mniej szkodliwe niż twoje
              kronopolowskie komponenty.
              • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 20:13
                mkuba79 napisał:

> Ja mieszkam w poniemieckiej kamienicy i uważam, że materiały, z których ta
                > kamienica została wybudowana, są o wiele mniej szkodliwe niż twoje
                > kronopolowskie komponenty.

Po pierwsze - na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Po drugie - masz pomalowane ściany, sufit, podłogę z tworzyw sztucznych,
                meble??? A więc jesteś otoczony chemią.
                • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 20:30
                  p_e_k_o napisał:

> Po pierwsze - na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Pewnie na tej podstawie, ze drzewiej korzystano z wapna, kamienia, trzciny i
                  gliny. Im mniejsze przetworzenie tym zdrowsze, vide zywnosc.
        • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 20:06
          drogba666 napisał:

> A co z osiedlem które miało powstac za Leśną,

Wielka kicha, koncza jedynie dwa domy. Nikt nie chce mieszkac w budzie
          kosztujacej tyle co normalny murowany dom. Wydaje mi sie, ze poki nie zaoferuja
          tych swoich domow w pakiecie z atrakcyjna oferta kredytowa to widze marne szanse
          na sukces rynkowy w kraju budowlanych tradycjonalistow, nawet jesliby zbudowali
          hipersuperluksusowe osiedle w Konstancinie.

> czy będzie tam tylko coroczny festiwal Krono?

Dla mnie to najlepsze miejsce na budowe amfiteatru

> Poza tym mieszkanie w takich domkach z płyt robionych w Kronopolu to nagroda
          > czy kara.

Znaczna czesc ich kadry to zielonogorzanie, zatem pewnie dla nich to bedzie
          nagroda i nobilitacja mieszkac w strzezonym przez ochroniarzy elitarnym osiedlu
          posrod drzew...

> Ja bym w tej truciźnie nie chciał mieszkać.

Jak widac, nie tylko Ty tak myslisz.
          • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 10.10.05, 09:09
            croolick napisał:

> Wielka kicha, koncza jedynie dwa domy.

A tu piszą coś zupełnie innego.
            No i trochę o plotkach, które różni rozgłaszają.
            Polecam lekturę:

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73222932988250&Avis=GL&Dato=20051008&Kategori=MAGAZYN&Lopenr=51007044&R
            ef=AR
            • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 10.10.05, 09:49
              Bylem w sobote na miejscu osiedla Kronopol i nie stoi nawet jeden domek. Stoja
              tylko dwie budy - strozowki. Nie widac tez aby zintensyfikowali jakos prace.
              • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 10.10.05, 10:15
                croolick napisał:

> Bylem w sobote na miejscu osiedla Kronopol i nie stoi nawet jeden domek.

Coś kręcisz. A przed chwilą mówiłeś, cytuję: "Wielka kicha, koncza jedynie dwa
                domy." Teraz mówisz, że nie ma ani jednego.
                I jak Ci można wierzyć?

> Stoja tylko dwie budy - strozowki.

Widocznie nie zaczęli jeszcze budować, proste, nie?
                • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 10.10.05, 10:38
                  No coz, zostalem wprowadzony w blad. Sprawdzielm i teraz wiem, ze nie ma
                  zadnego domku.
                  • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 10.10.05, 11:13
                    croolick napisał:

> No coz, zostalem wprowadzony w blad. Sprawdzielm i teraz wiem, ze nie ma
                    > zadnego domku.

To chyba nie pierwszy raz. Musisz ostrożniej dobierać informatorów, albo
                    sprawdzać informacje przed opublikowaniem ich na forum.
      • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 12:25
        croolick napisał:

> To sk$##@#@#@@#two, co robi Kronopol

A co Ci do tego, gdzie firma chce sobie domki zbudować (czyli tak naprawdę
        postawić reklamę swoich produktów)?

Masz coś przeciw temu, będziesz protestował, przykujesz się do bramy?
        • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 20:00
          p_e_k_o napisał:

> A co Ci do tego, gdzie firma chce sobie domki zbudować (czyli tak naprawdę
          > postawić reklamę swoich produktów)?

To, ze ja musze zyc w ich smrodzie a oni dla kadry buduja sobie osiedle z
          czystym powietrzem, ot co. Poczulem sie jak Zulus w RPA w czasach apartheidu.
          Jak chca sobie reklamowe osiedle stawiac, to niech mowia o tym otwarcie, bo
          takie osiedla dla wybranych bardzo zle mi sie kojarzy, ponadto firma swiadomie
          czy nie marginalizuje Zary - robole beda mieszkac na wsi Zary a elita wielkim
          miescie Zielonej Gorze.

> Masz coś przeciw temu, będziesz protestował, przykujesz się do bramy?

A co, przyszlo Ci cos takiego do glowy? Gratuluje wyobrazni.
          A co do Kronopolu, skoro tak chca ZG w tylek wchodzic (osiedle, ZKZ), bo tu sa
          te cholerne agendy wojewodzkie przymykajace oko na ich uciazliwowsc dla
          srodowiska to czas postawic sie im w Zarach, bo dzis to im UM i Sanepid bez
          mydla wchodza a ja chce jeszcze troche pozyc.
          • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 20:10
            croolick napisał:

> To, ze ja musze zyc w ich smrodzie a oni dla kadry buduja sobie osiedle z
            > czystym powietrzem, ot co.

Nie rozumiem Ciebie, zazdrościsz komuś czy co?

> A co do Kronopolu, skoro tak chca ZG w tylek wchodzic (osiedle, ZKZ), bo tu sa
            > te cholerne agendy wojewodzkie przymykajace oko na ich uciazliwowsc dla
            > srodowiska to czas postawic sie im w Zarach, bo dzis to im UM i Sanepid bez
            > mydla wchodza a ja chce jeszcze troche pozyc.

Co to znaczy, że sanepid i UM wchodzą Kronopolowi bez mydła?
            Rozwiniesz myśl, rzucisz jakieś oskarżenie na które masz dowody, czy to zwykłe
            gadanie bez sensu?
            • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 20:25
              p_e_k_o napisał:

> Nie rozumiem Ciebie, zazdrościsz komuś czy co?

Wdycham to co oni produkuja a mi sie to niekoniecznie podoba. Zrozumiales?

> Co to znaczy, że sanepid i UM wchodzą Kronopolowi bez mydła?
              > Rozwiniesz myśl, rzucisz jakieś oskarżenie na które masz dowody,

Zainteresuj sie regularnoscia pomiarow czystosci powietrza w Zarach i
              zawartoscia formaldehydu w atmosferze. Sprawa naglasniana czas temu w
              Regionalnej. Ponadto nie wiem czy wszyscy to zauwazyli, ze pewnien prokurator
              kiedys wlaczyl z nieprzestrzegajacym prawa Kronopolem (odebral nawet Bitziemu
              paszport)a dzis dziwnie siedzi cicho. Dlaczego? Popytaj sie ludzi to sie dowiesz...

> czy to zwykłe gadanie bez sensu?

Jasne, ze bez sensu, wszak powietrze w Zarach jest czyste jak w uzdrowisku a to
              co osadza mi sie codzien na parapecie to pewnie manna z nieba.
              • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 20:34
                croolick napisał:

> Wdycham to co oni produkuja a mi sie to niekoniecznie podoba. Zrozumiales?

Dlatego właśnie zabronisz komuś mieszkać tam, gdzie ma ochotę?
                Nie wydaje Ci się to trochę głupie?

> Ponadto nie wiem czy wszyscy to zauwazyli, ze pewnien prokurator
                > kiedys wlaczyl z nieprzestrzegajacym prawa Kronopolem (odebral nawet Bitziemu
                > paszport)a dzis dziwnie siedzi cicho. Dlaczego? Popytaj sie ludzi to sie
                > dowiesz...

Może Ty mi powiesz?
                • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 21:04
                  p_e_k_o napisał:

> Dlatego właśnie zabronisz komuś mieszkać tam, gdzie ma ochotę?

Ja mam ochote mieszkac w Zarach a nie mam ochoty wdychac ich wyziewow. Mniej mi
                  bedzie to przeszkadzalo, jesli beda przyczyniali sie do rozwoju miasta a nie do
                  cywilizacyjnego regresu mojego miasta.

> Może Ty mi powiesz?

Popytaj ludzi, wiesz czasem warto sie czegos dowiedziec poza rzeczywistoscia
                  wirtualna, warto spotakc sie z ludzmi, porozmawiac a nie stale sleczec przed
                  komputerem :-P
                  • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 21:52
                    croolick napisał:

> Ja mam ochote mieszkac w Zarach a nie mam ochoty wdychac ich wyziewow. Mniej
                    > mi bedzie to przeszkadzalo, jesli beda przyczyniali sie do rozwoju miasta a
                    > nie do cywilizacyjnego regresu mojego miasta.

Ale to nie ma nic wspólnego z tym, gdzie ktoś chce mieszkać.
                    Jeśli ktoś wybiera ZG to jego prywatna sprawa.

> Popytaj ludzi, wiesz czasem warto sie czegos dowiedziec poza rzeczywistoscia
                    > wirtualna, warto spotakc sie z ludzmi, porozmawiac a nie stale sleczec przed
                    > komputerem :-P

Pytam więc Ciebie.
                    • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 22:05
                      p_e_k_o napisał:

> Ale to nie ma nic wspólnego z tym, gdzie ktoś chce mieszkać.

Z tym, ze wprost powiedzieli, ze to bedzie osiedle dla kadry kierowniczej i jest
                      to lokalizacja znacznie ciekawsza niz jakies tam Zary. Jak sobie wyobrazasz
                      tlumaczenie sie nowego burmistrza przed inwestorami (nowego, bo obecny zadnych
                      inwestorow nie szuka) dlaczego kadra kierownicza najwiekszego zarskiego
                      przedsiebiorstwa nie chce mieszkac w tym miescie??? Jaka to zacheta dla
                      wyksztalconych ludzi, by pozostali w Zarach??? Jak to wplynie na budzet Zar,
                      jesli najlepiej zarabiajacy nie beda mieszkac w Zarach (czesc pieniedzy z PIT
                      zostaje przeciez w gminie)???

> Jeśli ktoś wybiera ZG to jego prywatna sprawa.

Jasne o ile to jego indywidualna decyzja a nie polityka firmy! Mi dyrekcja nie
                      kazala sie do Zagania przeprowadzac...
                      • p_e_k_o Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 22:22
                        croolick napisał:

> > Jeśli ktoś wybiera ZG to jego prywatna sprawa.
                        >
                        > Jasne o ile to jego indywidualna decyzja a nie polityka firmy! Mi dyrekcja nie
                        > kazala sie do Zagania przeprowadzac...

Myślisz że Kronopol NAKAZAŁ komuś zamieszkać w ZG?
                        A może jeszcze postawił ultimatum, albo do ZG albo na bruk?
                        Poza tym, dlaczego zakładasz, że Ci którzy mieliby tam zamieszkać są dzisiaj
                        mieszkańcami Żar?
                        • croolick Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 22:55
                          No masz racje, faktycznie czesc kadry kierowniczej pochodzi z ZG i stamtad
                          dojezdza, ale przedstawiciele Kronopolu wprsot przeciez powiedzieli, ze
                          zamieszkiwanie w ZG bedzie nobilitacja dla kadry kierowniczej (w domysle takze
                          dla tych, ktorzy w dotychczas w Zarach mieszkali).

A tak na marginesie:
                          Dlaczego Georg Frenzel zbudowal sobie wille obok swoich zakladow, dlaczego dla
                          swoich pracownikow postawil kamienice wzdluz Tribelerstr. (Moniuszki) i
                          Schuetzenstr. (Lotnikow) i dlaczego tak wiele dobrego dla miasta zrobil? Bo
                          kiedys kapital byl zwiazany z ziemia z ktorej czerpal zysk i Zary na przelomie
                          XIX/XX wieku bardzo dynamicznie sie rozwijaly. Czy nie czas wrocic do tamtych
                          zwyczajow?
          • drogba666 Re: Czyste powietrze w lesie i pieniądze można wy 07.10.05, 23:26
            I jak sie przeważnie nie zgadzam to tutaj mysle podobnie,

Osiedla dla kadry , spoko , ale dlaczego nie w Żarach , czyżby to powietrze źle
            pachniało lasem?
    • croolick Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 07.10.05, 20:18
      "Zdaniem firmy to idealne miejsce na małe osiedle jednorodzinne dla pracowników
      z najwyższej półki, którzy chętnie zamieszkaliby w atrakcyjniejszym i większym
      mieście, niż oddalone o 40 km Żary."

miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,2957514.html
      • marekkl Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 08.10.05, 09:00
        Croolicku najbardziej denerwuje Ciebie, że osiedle powstaje w ZG a nie w
        Żarach. W Zielonej rzeczywiście w ciągu ostatnich 15 lat czystość powietrza
        poprawiła się. Upadły największe smrodzące fabryki, a w ich miejsce powstały
        dziesiątki mniejszych firm o innym profilu. Wiem, że to Ciebie boli jak firma z
        Twojego miasta inwestuje w innym miejscu. Podobne osiedle dla swojej kadry chce
        wybudować ADB, wcześniej takie osiedle wybudował Zastal (tylko, że to było pare
        lat temu i wybudowali betonowe bloki). Czyli budowanie osiedli przez firmy dla
        swoich pracowników nie jest nowością.
        Nie możesz mieć pretensji do firmy i jej pracowników że chcą mieszkać w ZG.
        Żary są ładne, ale może oni chcą mieszkać na polanie w lesie w ZG, robić zakupy
        w hipermarketach i galeriach handlowych, spędzać wieczorem czas w ogródkach
        piwnych i kawiarnianych na deptaku, chodzić do teatru kin, filharmonii, a swoje
        pociechy wysyłać do ogólniaków które są najwyżej umieszcone w rankingach
        wojewódzkich oraz do zielonogórskich uczelni...

Także Croolick'u nie zazdrość innym bo to grzech:):)
        • croolick Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 08.10.05, 09:48
          marekkl napisał:

> Podobne osiedle dla swojej kadry chce
          > wybudować ADB, wcześniej takie osiedle wybudował Zastal (tylko, że to było
          > pare lat temu i wybudowali betonowe bloki). Czyli budowanie osiedli przez
          > firmy dla swoich pracowników nie jest nowością.

Alez to oczywiste, niech sabie buduja osiedla. Naprawde trudno miec cos
          przeciwko temu. Ale tak jak zielonogorskie firmy buduja sobie osiedla w Zielonej
          Gorze tak zarskie powienny budowac w Zarach lub pod Zarami.

> robić zakupyw hipermarketach i galeriach handlowych,

To prawda, niestety nasi radni tego nie rozumieja, broniac miasto przed dostepem
          nowych marketow

> spędzać wieczorem czas w ogródkach piwnych i kawiarnianych na deptaku,

Zapraszam do zar, mozesz w ten sposob spedzac czas. To prawda, ze w Zarach
          ogrodki piwne ciesza sie mniejszym zainteresowaniem, bo nie ma studentow
          (studenci WŁSH to miejscowi lub z najblizszej okolicy), ale jak misto bedzie
          wygladalo jak czesc tych lepiej zarabiajacych bezie mieszkac poza miastem?

> chodzić do teatru

Teatr Lubuski to akurat u nas czesto gosci, mozna obejrzec w ciagu roku w Zarach
          wszystkie ich przedstawienia a jesli ktos lubi koniecznie premiery to do
          Zielonej Gory ma przeciez niedaleko

> kin,

Kino mamy po remoncie, repertuar nie odbiega od zielonogorskiego. Do niedawna
          mielismy dwa kina. Zreszta najblizsze porzadne kino i tak jest w Lubinie (Muza)
          a nie w ZG (wybacz ale Wenus czy Newa to nie sa jakies super kina).

> filharmonii,

nie wiem ilu wsrod pracownikow Kronopolu melomanow ale to w Zaraach odbywa sie
          ceniony Festiwal Eurosilesia.

> a swoje pociechy wysyłać do ogólniaków które są najwyżej umieszcone w
          > rankingach wojewódzkich

Zarski Prus czy SLO nie odstaja na pewno od zielonogorskiej I czy V. W rankingu
          sa nizej ale coz zrobic, jesli wiekszosc etapow regionalnych olimpiad sa w
          Zielonej Gorze jesli sa w innych miastach to wtedy dziwnie sytuacja wyglada
          inaczej, ZG wcale tak latwo nie tryumfuje. Na temat cudow w czasie olimpiad w ZG
          wiem sporo z autopsji...Zreszta uczacych sie w zielonogorskich szkolach
          mieszkancow Zar moznaby policzyc na placach jednej reki stolarza.

> oraz do zielonogórskich uczelni...

Nie zartuj, jak ktos chce dziecku zapewnic odpowiednia przyszlosc to nie wysle
          ich przeciez na UZi! Wiem, ze to calkiem niezla uczelnia na niektorych
          kierunakach ale zawsze atrakcyjniesze dla tych, co ich stac beda, duze osrodki
          akademickie. Zerszta, co tu gadac i tak wiekszosc mlodych zaran studiuje w
          Wroclawiu lub w Szczecinie.

> Także Croolick'u nie zazdrość innym bo to grzech:):)

Pycha jest wiekszm grzechem :):)
          • marekkl Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 08.10.05, 13:00
            croolick napisał:

zielonogorskie firmy buduja sobie osiedla w Zielonej Gorze tak zarskie powienny
            budowac w Zarach lub pod Zarami.

- prywatna firma sama decyduje, gdzie będzie inwestować

> > filharmonii,nie wiem ilu wsrod pracownikow Kronopolu melomanow ale to w
            Zaraach odbywa sie ceniony Festiwal Eurosilesia.

- do filharmonię raczej można częściej odwiedzać niż ceniony Festiwal
            Eurosilesia

> Nie zartuj, jak ktos chce dziecku zapewnic odpowiednia przyszlosc to nie wysle
            > ich przeciez na UZi! Wiem, ze to calkiem niezla uczelnia na niektorych
            > kierunakach ale zawsze atrakcyjniesze dla tych, co ich stac beda, duze osrodki
            > akademickie. Zerszta, co tu gadac i tak wiekszosc mlodych zaran studiuje w
            > Wroclawiu lub w Szczecinie.

Długo przebywałem we Wrocławiu, tam twierdzą, że jak chcesz zapewnić dziecku
            przyszłość to trzeba je wysłać na UJ w Krakowie bądź zagranicę. Tu mi się
            nasuwa przysłowie "swego nie znacie cudze chwalicie" można to odnieść do
            mieszkańców ZG jak i Żar.

> Pycha jest wiekszm grzechem :):)

- i kto to mówi .....

Pozdrawiam!
            • croolick Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 08.10.05, 13:42
              marekkl napisał:

> - prywatna firma sama decyduje, gdzie będzie inwestować

Radni powinni dbac o dobro gminy, zatem ulgi i specjalne traktowanie powinny
              dotyczyc tylko tych, ktorzy przyczyniaja sie do rozwoju miasta.

> - do filharmonię raczej można częściej odwiedzać niż ceniony Festiwal
              > Eurosilesia

A jak wyglada kwestia sredniej odwiedzin przez Polakow takich przybytkow
              kultury? Jak wyglada kwestia frekwencji w zielonogorskiej filharmonii?

> Długo przebywałem we Wrocławiu, tam twierdzą, że jak chcesz zapewnić dziecku
              > przyszłość to trzeba je wysłać na UJ w Krakowie bądź zagranicę. Tu mi się
              > nasuwa przysłowie "swego nie znacie cudze chwalicie" można to odnieść do
              > mieszkańców ZG jak i Żar.

Duze miasto daje wieksze mozliwosci takze pozastudenckie. Jaka prace moga
              znalezc studenci w ZG poza praca w McDonaldzie czy innym barze? Jakie szanse na
              zielonogorskim, malym rynku ma studencka firma? Jakie szanse w ZG masz na
              dodatkowe fakultety w czasie studiow? Tlumacze to moim uczniom i ci ktorzy
              wybrali Wroclaw czy Szczecin swietnie sobie juz podczas studiow radza prwowadzac
              wlasne firmy zdobywjac doswiadczenie w duzych firmach a ci, ktorzy wybrali ZG,
              no coz, jedynie studiuja no moze poza moja uczennica Marta Sawicka ;-)

> - i kto to mówi .....

byl taki film ;-)

Pozdrav!
              • marekkl Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 08.10.05, 14:15
                croolick napisał:

> Radni powinni dbac o dobro gminy, zatem ulgi i specjalne traktowanie powinny
                > dotyczyc tylko tych, ktorzy przyczyniaja sie do rozwoju miasta.

- zgadzam się w 100%, widocznie radni Żar, coś przespali...

> A jak wyglada kwestia sredniej odwiedzin przez Polakow takich przybytkow
                > kultury? Jak wyglada kwestia frekwencji w zielonogorskiej filharmonii?

- tak jak wszędzie filharmonię odwiedzają przede wszystkim ludzie wykształceni,
                tak jest też w przypadku zielonogórskiej filharmonii, ale prawdę mówiąc w
                większości odwiedzają ją stali słuchacze. Na szczęście nie ma problemu z
                terminami koncerty odbywają się w miarę często.

> Duze miasto daje wieksze mozliwosci takze pozastudenckie. Jaka prace moga
                > znalezc studenci w ZG poza praca w McDonaldzie czy innym barze? Jakie szanse
                na zielonogorskim, malym rynku ma studencka firma? Jakie szanse w ZG masz na
                > dodatkowe fakultety w czasie studiow? Tlumacze to moim uczniom i ci ktorzy
                > wybrali Wroclaw czy Szczecin swietnie sobie juz podczas studiow radza
                prwowadzac wlasne firmy zdobywjac doswiadczenie w duzych firmach a ci, ktorzy
                wybrali ZG, no coz, jedynie studiuja no moze poza moja uczennica Marta
                Sawicka ;-)

Nie jest tak źle. Sam w czasach studenckich pracowałem w 2 firmach. Po
                ukończeniu Politechniki Zielonogórskiej nie miałem problemu ze znalezieniem
                pracy w ZG.
                Croolick'u w jakiej szkole uczysz? Mam bardzo dobrego kolegę, który uczy w
                żarskiej samochodówce.

> > - i kto to mówi .....
                >
                > byl taki film ;-)
                -wiem:):)
                Pozdrawiam!
        • croolick Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 09.10.05, 01:03
          marekkl napisał:

> Podobne osiedle dla swojej kadry chce wybudować ADB, wcześniej takie osiedle
          > wybudował Zastal (tylko, że to było pare lat temu i wybudowali betonowe
          > bloki).

Tak sobie pomyslalem a jakbys zareagowal, gdyby ADB dla swoich pracownikow
          zbudowalo osiedle w Poznaniu, mowiac, ze to atrakcyjniejsze i większe miasto?
          • gezi Re: Żary to ... 09.10.05, 04:11
            Crooliczku,
            Look on...bright side...To zdrowsze dla ...watroby.
            Tak sie zlozylo ,ze mieszkalem kiedys i w Zarach i w Zielonej Gorze...
            Nie wiem co Was tak "ugryzl" zamiar Kronopolu wybudowania osiedla dla
            swoich..."pieskow". Jezeli ma to byc osiedle "zamkniete" z mieszkancami
            "wyselekcjonowanymi" tak jak sugeruje komunikat radiowy , to wydaje mi sie , ze
            cale Zary powinny popierac taki projekt. Im mniej ci "ludzie" beda przebywac w
            Zarach tym lepiej dla ...Zar. Zastanow sie nad... tym...
            Jezeli "najlepiej" zarabiajacy pracownik "zechce" mieszkac w...takim kompleksie
            zamiast w wolnostojacym domu , to o czym so swiadczy?
            Sadze, ze caly ten komunikat jest "podpucha" dla Z.G. , zeby tanio dostac... ziemie.
            Druga sprawa to " niechec" dyskutantow do ...domkow i...OSB...
            Oczywiscie nie mozna nie uznac racji dotyczacych "emisji" roznych zwiazkow
            chemicznych i ich wplywu na ...zdrowie.Trzeba jednak pamietac,ze nowe
            technologie i materialy poddawane sa coraz bardziej rygorystycanym testom ,
            ktorych zadaniem m.in. jest ograniczenie...szkodliwosci dla
            srodowiska.Oczywiscie, ze mozna miec watpliwosci jak takie testy sa
            przeprowadzane i weryfikowane .Oddzielne zagadnienie to ryzyko i normy.Ile "ppm"
            mozna dopuscic a ile nie.
            Pewnie, ze chcialbym mieszkac tak jak marzylo sie mojemu koledze, Tadziowi
            Drozdzie, w " kurnej chacie" ale to nie takie....proste.
            Mieszkam wiec w takim domu "z desek i sklejki" ( z dodatkami) i powiem Ci ,ze
            jest calkiem ....przyjemnie.
            Gdybys kiedys "przykical" do ...Vancouver, daj znac. Przygotuje...marchewke...
            Gezi
            • croolick Re: Żary to ... 09.10.05, 22:29
              gezi napisał:

> Crooliczku,
              > Look on...bright side...To zdrowsze dla ...watroby.

Sure, but...
              jak na forum wyladuje swe negatywne emocje to w realu, ja sem "wesoly Romek"

> Tak sie zlozylo ,ze mieszkalem kiedys i w Zarach i w Zielonej Gorze...

To tak jak ja :-)

> Nie wiem co Was tak "ugryzl" zamiar Kronopolu wybudowania osiedla dla
              > swoich..."pieskow".

no bo my musimy wdychac co "pieski" naprodukuja...

> Jezeli ma to byc osiedle "zamkniete" z mieszkancami
              > "wyselekcjonowanymi" tak jak sugeruje komunikat radiowy , to wydaje mi sie ,
              > ze cale Zary powinny popierac taki projekt. Im mniej ci "ludzie" beda
              > przebywac w Zarach tym lepiej dla ...Zar. Zastanow sie nad... tym...
              > Jezeli "najlepiej" zarabiajacy pracownik "zechce" mieszkac w...takim
              > kompleksie zamiast w wolnostojacym domu , to o czym so swiadczy?

Taraz juz wiem, ze to gadanie o elitarnym osiedlu to zwykla podpucha i Kronopol
              chce miec osiedle swoich slabo sprzedajacych sie domkow postawionych na ziemi,
              za ktora nie zaplaci :-) A to cale gadanie jest po to by polechtac proznosc
              proznych zielonogorzan.

> Sadze, ze caly ten komunikat jest "podpucha" dla Z.G. , zeby tanio dostac...
              > ziemie.

Wlasnie, wlasnie. O tym pisalem juz na ich forum i widac, ze czesc to
              zrozumiala. Mnie tylko boli, ze przy okazji zrobili zla reklame Zarom.

> Druga sprawa to " niechec" dyskutantow do ...domkow i...OSB...
              > Oczywiscie nie mozna nie uznac racji dotyczacych "emisji" roznych zwiazkow
              > chemicznych i ich wplywu na ...zdrowie.Trzeba jednak pamietac,ze nowe
              > technologie i materialy poddawane sa coraz bardziej rygorystycanym testom ,
              > ktorych zadaniem m.in. jest ograniczenie...szkodliwosci dla
              > srodowiska.Oczywiscie, ze mozna miec watpliwosci jak takie testy sa
              > przeprowadzane i weryfikowane .Oddzielne zagadnienie to ryzyko i normy.Ile
              > "ppm" mozna dopuscic a ile nie.

Ja tam uwazam, ze taki domek jest pewnie tak samo szkodliwy dla zdrowia jak domy
              z wielkiej plyty robionej z uzyciem popiolu z elektrowni, gdzie zawartosc radonu
              w pomieszczeniach moze licznik Geigera - Millera zadziwic ;-)

> Pewnie, ze chcialbym mieszkac tak jak marzylo sie mojemu koledze, Tadziowi
              > Drozdzie, w " kurnej chacie" ale to nie takie....proste.

he, ale w Zarach, ktos sobie zbudowal dom mieszkalny z drewnianych bali - stoi
              sobie ta chata w dolinie Zarki miedzy Przepiorek a Zaganska.

> Mieszkam wiec w takim domu "z desek i sklejki" ( z dodatkami) i powiem Ci ,ze
              > jest calkiem ....przyjemnie.

Nie watpie, mi tam sie nawet takie drewniane domki podobaja. Ale Ty na pewno nie
              musisz zacharowywac sie na zaboj by taki drewniany dom splacac do konca zycia. W
              naszym kraju 300 tys. zl to dla wielu baaardzo duza suma a banki daja kredyty
              hipotecznie raz, ze niechetnie, dwa na lichwiarski procent. Zatem wiekszosc
              ludzi decyduje sie na wymurowanie solidej konstrukcji (tradycja, tradycja,
              tradycja panie),czesto wlasnym sumtem ('znaczy sie ze swagrem, tesciem i
              kuzynem) co kosztuje polowe tego co kronopolowskie cudo a pozniej woli
              pozakredytowymi srodkami wykanczac reszte. Stad nie wroze poki co Kronopolowi
              sukcesu, jesli nie porozumie sie z jakis bankiem (by dom wraz z kredytem
              oferowac jako pakiet) albo nie zaoferuje domow jako "kit` ow" do samodzielnego
              montazu. No wlasnie, czemu u nich nikt nie pomyslal, ze skoro na calym
              cywilizowaynym swiecie buduje sie setki samolotow czy samochodow z zestawow
              (kit´ow) a Polacy maja smykalke do majsterkowania, to czemu nie zaoferowac domu
              jak zestawu do samodzielnego montazu? Przeciez te domy nawet nie wymagaja
              ciezkiego sprzetu budowlanego. A jakby pomylseli to moznaby w procesie budowy
              wogole zrezygnowac z dzwigu. Mysle, ze odpowiednia reklama i sukces murowany,
              oops drewniany ;-)

> Gdybys kiedys "przykical" do ...Vancouver, daj znac. Przygotuje...marchewke...
              > Gezi

Oki a macie tam w Kolumbi Brytyjskiej jaka fajna marchew?

pozrav
          • marekkl Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 09.10.05, 11:32
            croolick napisał:

> Tak sobie pomyslalem a jakbys zareagowal, gdyby ADB dla swoich pracownikow
            > zbudowalo osiedle w Poznaniu, mowiac, ze to atrakcyjniejsze i większe miasto?

ADB chce wybudować osiedle poza miastem. W sumie niech budują sobie gdzie chcą
            ich pieniądze. Połowa ich kadry to nie zielonogórzanie, więc niech budują sobie
            nawet w Warszawie. Croolick'u było parę firm które przeprowadziły się do innych
            miast, oczywiście było nam ich szkoda, ponieważ traciliśmy miejsca pracy.
            Osiedla nam nie zabierają miejsc pracy, także obojętne mi jest gdzie powstaną.
            Żeby była jasność, jestem za osiedlem Kronopolu w ZG pod warunkiem, że sami
            kupią tą ziemię i sobie uzbroją. Jeżeli miasto miało by to samo sfinansować to
            jestem przeciwny.
            Szkoda, że nie odpowiedziałeś gdzie uczysz, może mamy wspólnych znajomych?
            Pozdrawiam!
            • croolick Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 09.10.05, 21:56
              > Szkoda, że nie odpowiedziałeś gdzie uczysz, może mamy wspólnych znajomych?

nie pracuje w Zarach ale tu: www.banach.end.pl/
              • marekkl Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 09.10.05, 22:53
                croolick napisał:

> > Szkoda, że nie odpowiedziałeś gdzie uczysz, może mamy wspólnych znajomych
                > nie pracuje w Zarach ale tu: www.banach.end.pl/

... a więc życie w 2 miastach....
                i ciekawa pasja - fotografia:)
                Ja z lenistwa pozostawiłem klasyczne aparaty na rzecz zwykłego cyfrowego HP
                M407 i jestem mile zaskoczony jakością fotek. No ale zdjęcia klasyczne
                wywoływane w ciemni mają "duszę", tak twierdzą niektórzy moi znajomi...
                Pozdrawiam!
                • croolick Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 09.10.05, 23:48
                  marekkl napisał:

> ... a więc życie w 2 miastach....

Tak, zatem zyje w przeszlo 70 tys. miescie ;-)

> i ciekawa pasja - fotografia:)

Bo ja wiem, czy pasja? Moja pasja jest historia. Fotografuje amatorsko, ale to
                  pochodna mojej prawdziwej pasji, jaka jest historia, po prostu dokumentuje
                  przemijajacy czas (no coz, sentymentalny jestem).

> Ja z lenistwa pozostawiłem klasyczne aparaty na rzecz zwykłego cyfrowego HP
                  > M407 i jestem mile zaskoczony jakością fotek.

O! Milo slyszec taka opinie o M407, bo wlasnie taki wygralem :-)

> No ale zdjęcia klasyczne wywoływane w ciemni mają "duszę", tak twierdzą
                  > niektórzy moi znajomi...

Pewnie tak, pamietam, ze w dzicinstwie ciemnia mojego wuja byla miejscem
                  magicznym, pachnacym dziwnymi chemikalniami z dziwacznym sprzetem typu
                  powiekszalnik. No i ta tajemnica - nie wchodzic, bo wywoluje zdjecia (nigdy nie
                  udalo mi sie towarzszyc, zawsze sam zaszywal sie w ciemni). Ja jestem jednak
                  zbyt wygodny, pamietam jak w ZG na pocz. lat 90. otworzyli Kodaka w Empiku -
                  wtedy dopiero postanowilem kupic sobie aparat kompaktowy, poniweaz moje
                  wspomnienia z dzicinstwa z aparatem AMI nie byly najlepsze.

pozdrav
      • p_e_k_o Re: Żary to wiocha (podpisano Kronopol) 10.10.05, 11:16
        croolick napisał:

> "Zdaniem firmy to idealne miejsce na małe osiedle jednorodzinne dla
        > pracowników z najwyższej półki, którzy chętnie zamieszkaliby w
        > atrakcyjniejszym i większym mieście, niż oddalone o 40 km Żary."

W świetle artykułu z weekendowej lubuskiej cała ta informacja jest g...o warta,
        podobnie zresztą jak cały ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka