Dodaj do ulubionych

O związkach Łużyc ze Śląskiem

19.10.05, 13:16
Z sympatią przeczytałem posta Pawła na forum ZG o tym, że związki ze Ślaskiem
istnieją, także dzieki temu, ze mieszkam we Wrocku. Dzięki Paweł!
A tu Żaranie macie amunicję na wojnę Łuzycko - lubuską.
Te parę zdjęć to pokłosie mojej wycieczki do Krzeszowa (koło Kamiennej Góry),
gdzie ulokowano mauzoleum Piastów śiwdnickich.

Fotka 1. Nagrobek Bolka II Małego. Zwróćcie uwagę na biało-czerwoną
szachownicę na wezgłowiu. To nie są barwy Polski, ale Moraw, do których
pretensje zgłaszali Piastowie legniccy, a do tych wysuwali roszczenia kuzyni
ze Swidnicy:

img390.imageshack.us/img390/7655/10021221ph.jpg

Na tym zdjęciu ową szchownicę widać znacznie lepiej:

img421.imageshack.us/img421/14/10021252ba.jpg

A oto herb Łużyc u podnóża księcia. Zwróćcie uwagę, że oprócz herbu Księstwa
Świdnickiego na tarczy, jest to jedyny herb umieszczony w bezpośredniej
bliskości postaci księcia:

img421.imageshack.us/img421/14/10021252ba.jpg

No i na koniec herb Zytawy (obecnie Zittau), która zawdzięcza księciu prawa
miejskie. Herb umieszono na tumbie grobowej, tuż pod herbem Łużyc:

img359.imageshack.us/img359/5632/10021246pm.jpg
Miłej lektury! PZDR!
Obserwuj wątek
    • cancro Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 19.10.05, 13:28
      Wszystko sprawdziłem, tylko nie linki na zdjęcia. Oto herb Łużyc na nagrobku
      Bolka II:

img361.imageshack.us/img361/5233/10021239qc.jpg
      Sorry!
      • croolick Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 19.10.05, 14:47
        cancro napisał:

> Wszystko sprawdziłem, tylko nie linki na zdjęcia. Oto herb Łużyc na nagrobku
        > Bolka II:
        >
        > img361.imageshack.us/img361/5233/10021239qc.jpg
        > Sorry!

Dzieki za piekna fotke! Sam ja wykonales?

A o Bolku to na Luzycach pamietamy: zary.zagan.org/articles.php?id=14
        • cancro Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 19.10.05, 15:12
          croolick napisał:

> Dzieki za piekna fotke! Sam ja wykonales?

No! Tez myślę, ze wyszło extra! "Radziliśmy pedagogicznie" w okolicach Kamiennej
          Góry, a przy okazji zwiedziliśmy Krzeszów i Bolków. Oto dzisiejszy wygląd
          fortecy wzniesionej przez Bolka I:

img400.imageshack.us/img400/225/10021147nd.jpg

Przy okazji zaprezentuję sie forumowiczom z Żar. Okazja jest nie byle jaka, bo
          niczym Wojciech Bartos pod Racławicami, zdobyłem swoją pierwszą armatę :-P:

img399.imageshack.us/img399/6939/10021169qk.jpg
          > A o Bolku to na Luzycach pamietamy: zary.zagan.org/articles.php?id=14

Wiem, czytałem dość dawno w "oryginale"
          PZDR!
      • pawel.zary Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 19.10.05, 18:55
        cancro napisał:

> Wszystko sprawdziłem, tylko nie linki na zdjęcia. Oto herb Łużyc na nagrobku
        > Bolka II:
        >
        > img361.imageshack.us/img361/5233/10021239qc.jpg
        > Sorry!

Mało oczu nie wypatrzyłem :-)))) Myśl o tym, że to nie ten link dotarła z
        opóźnieniem (teraz lepiej rozumiem co znaczą i do czego moga prowadzić ślepa
        wiara i autorytet) :-)
        • cancro Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 19.10.05, 19:55
          Podobało mi się! Zwłaszcza o tym autorytecie :-)
          Pozdrawiam!
    • alabama_pl Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 19.10.05, 20:04
      całkiem nie a propos (poza tym, że Krzeszów i Kamienna Góra to piekne miejsca)-
      czyje pochodzenie w Żarach spośród was wywodzi sie sprzed 1945? Bo moje to
      chyba gdzies z lat 60,kiedy rodzice tu zawitali :)
      • croolick Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 19.10.05, 20:41
        alabama_pl napisał:

> całkiem nie a propos (poza tym, że Krzeszów i Kamienna Góra to piekne
        > miejsca)- czyje pochodzenie w Żarach spośród was wywodzi sie sprzed 1945?

Pewnie nikogo, bo tych co mieszkali tu przed 1945 wysiedlono.

> Bo moje to chyba gdzies z lat 60,kiedy rodzice tu zawitali :)

Moj ojciec urodzil sie w Zaganiu a matka w podzaganskiej Miodnicy trzy lata po
        wojnie. Zatem reprezentuje drugie polskie pokolenie na tych ziemiach.
        Mysle, ze wiem do czego zmierzasz. To, ze nasze zwiazki z ta ziemia sa dosc
        swiezej daty nie przesadza o tym, ze nie powinnismy dbac o tradycje tej ziemi i
        nie traktowac jej jako nasza. Ojciec mojej matki, przyjechal spod Stanislawowa i
        pewnie tesknil za ziemia, gdzie sie wychowal ale nigdy nie chcial juz odwiedzic
        rodzinnych stron w przeciwienstwie do babci, ktora jezdzila do rodziny, ktora
        zostala na Kresach. On uwazal, ze tamta karta historii jest zamknieta, nie ma
        dokad wracac (a Ukraincy stworzyli zbyt wielki mur nienawisci) i bardzo dbal o
        swoje gospodarstwo w Miodncy a pozniej w Starym Zaganiu, bo uwazal, ze to teraz
        jest jego ziemia. Nie bylo w powojennych czasach ksiazek po polsku
        opowiadajacych prawdziwa historie tych ziem, dzis gdyby zyl pewnie bylby
        oredownikiem tozsamosci dolnoslaskiej.
        Popatrz na Amerykanow, jak wielu wsrod nich patriotow swiezej daty - przypomina
        mi sie uszczesliwiony syn Nikty Chruszczowa, gdy zlozyl przysiege i zostal
        obywatelem USA, jak rozpromieniony opowiadal dziennikarzom, ze jest teraz
        prawdziwym Amerykaninem :-) Moze nie do konca powinnismy brac z obywatelskich
        neofitow ale powinnismy pamietac, ze mieszkajac w danej okolicy musimy dbac o
        przeszlosc i tradycje tej ziemi na ktorej mieszkamy, bez wzgledu na nacje, ktora
        te przeszlosc tworzyla.
    • croolick Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 29.10.05, 01:54
      cancro napisał:

> Na tym zdjęciu ową szchownicę widać znacznie lepiej:
      >
      > img421.imageshack.us/img421/14/10021252ba.jpg
      >
      > A oto herb Łużyc u podnóża księcia. Zwróćcie uwagę, że oprócz herbu Księstwa
      > Świdnickiego na tarczy, jest to jedyny herb umieszczony w bezpośredniej
      > bliskości postaci księcia:
      >
      > img421.imageshack.us/img421/14/10021252ba.jpg

Cancro, dwa razy jest to samo zdjecie, tak mialo byc?
      • croolick Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 29.10.05, 02:11
        juz wiem nie ma herbu Zytawy - ale mozna go onbejrzec tu:

www.zittau.de/wirtschaft/index_wirtschaft.html
        Jak widac jest i czeski lew i dolnoslaski orzel.
        • cancro Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 29.10.05, 09:22
          croolick napisał:

> juz wiem nie ma herbu Zytawy - ale mozna go onbejrzec tu:
          >
          > www.zittau.de/wirtschaft/index_wirtschaft.html
          > Jak widac jest i czeski lew i dolnoslaski orzel.

No nie! Oto herb Zytawy na nagrobku Bolka II
          img359.imageshack.us/img359/5632/10021246pm.jpg
          Nie drążyłem tematu, ale z twego lika wynika, że herb uległ zmianie. No cóż, nie
          jedyny to przypadek... Myślę jednak, że nowy herb Zittau znacznie lepiej
          obrazuje związki Śląska i Łuzyc.
          • cancro Re: Opis herbu z nagrobka Bolka II 29.10.05, 09:44
            Herb Zytawy: tarcza dzielona "w słup". W polu prawym barwy srebrnej pół orła
            świdnickiego, czerwonego w "słup" (druga połowa była czarna). Pole lewe
            podzielone na pasy, naprzemian czarne i złote - herb Saksonii. Niestety, nasi
            bracia Łużyczanie nigdy nie wybili się na swą państwowość.
            • croolick Re: Opis herbu z nagrobka Bolka II 29.10.05, 12:22
              cancro napisał:

> Herb Zytawy: tarcza dzielona "w słup". W polu prawym barwy srebrnej pół orła
              > świdnickiego, czerwonego w "słup" (druga połowa była czarna).

A na pewno to herb Zytawy? Orzel jest jak najbardziej swidnicki - zreszta na
              tarczy Bolko ma herb zlozony z polowy orla swidnickiego i polowy czarnego -
              "ogolnoslaskiego". Czy to aby nie jest herb tej czesci Luzyc, ktora kupil Bolko

> Pole lewe podzielone na pasy, naprzemian czarne i złote - herb Saksonii.

ot to, wlasnie mialem o tym napisc. Ale skad w XIV w. herb Saksonii? Moze raczej
              chodzi o herb Wettynow (wladali przeciez od XI w. Marchia Misnienska - nie wiem,
              czy aby ich wadztwo nie rozciagalo sie na Gorne Luzyce, chyba tak)?

> Niestety, nasi bracia Łużyczanie nigdy nie wybili się na swą państwowość.

Ja bym powiedzial inaczej - to nasz Mieszko I i jego nastepcy nie wykazali dosc
              konsekwencji by pod swoim panowaniem utrzymac ziemie Luzyczan i Milczan.
              • cancro Re: Opis herbu z nagrobka Bolka II 29.10.05, 13:02
                croolick napisał:

> A na pewno to herb Zytawy?
                Niestety, polegam tu na opinii przewodnika oprowadzającego wycieczki po
                krzeszowskim mauzoleum. Czemu miałby bajdurzyć?

> Orzel jest jak najbardziej swidnicki - zreszta na
                > tarczy Bolko ma herb zlozony z polowy orla swidnickiego i polowy czarnego -
                > "ogolnoslaskiego".

To dość częsty zabieg heraldyczny, polegający na "udostojnianiu" herbu
                miejskiego herbem monarchy lub jego częścią. W tym przypadku czerwony połuorzeł
                w srebrnym polu nie budzi wątpliwości. Zresztą skąd na nagrobku Bolka miałby
                znaleźć się inny?

Czy to aby nie jest herb tej czesci Luzyc, ktora kupil Bolko

> ot to, wlasnie mialem o tym napisc. Ale skad w XIV w. herb Saksonii? Moze
                > raczej chodzi o herb Wettynow (wladali przeciez od XI w. Marchia Misnienska -
                > nie wiem, czy aby ich wadztwo nie rozciagalo sie na Gorne Luzyce, chyba tak)?

Jak wiesz crooliczku, heraldyka niemiecka wykracza poza moje zainteresowania,
                ale postawiona przez ciebie teza ma wszelkie znamiona prawdy. Bardzo często,
                niemal zawsze herb domu monarszego był jednoczęśnie godłem państwowym.
                Przeanalizuj choćby historię orła białego, czy krzyża sabaudzkiego w Italii,
                albo angielskiego krzyża św. Jerzego.

> Ja bym powiedzial inaczej - to nasz Mieszko I i jego nastepcy nie wykazali dosc
                > konsekwencji by pod swoim panowaniem utrzymac ziemie Luzyczan i Milczan.
                To już inna bajka, ale na tym polu, to zdaje się ty jesteś wyrocznią,
                przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam!
        • cancro Re: Ciekawe rzeczy tu piszą... 11.11.05, 09:48
          Przypadkowo odgzebałem (niesłusznie) zapomnianą stronę:www.ngw.nl/indexgb.htm
          Herb jest taki, jaki podaje strona niemiecka, ale warto poczytać opis (to na
          wypadek, gdyby nie udało sie wkleić linka):
          "The arms show in the first and fourth quarter the silver lion of Bohemia, as
          Zittau received city rights and royal rank of the Kings of Bohemia in 1255. From
          1320-1347 the city was a possession of the Dukes of Jauer, a branch of the Dukes
          of Silezia, hence the eagle of Silezia in the second and third quarter. The
          escutcheon shows the letter Z, the town's initial."
          PZDR!
          • croolick Re: Ciekawe rzeczy tu piszą... 11.11.05, 10:47
            www.ngw.nl/int/dld/z/zittau.htm
            Czyli sprawa jasna - prawa miejskie dostala Zytawa od Przemysla Ottokara II a
            jak sie mozna bylo spodziewac slaski orzel pojawil sie za sprawa Bolko II
            Malego. Ciekawe, ze dolozyl slaskiego a nie swojego swidnickiego orla. Czyzby
            duma ostatniego niezaleznego Piasta slaskiego?
      • cancro Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 29.10.05, 09:19
        croolick napisał:

> Cancro, dwa razy jest to samo zdjecie, tak mialo byc?
        Oczywiście nie! Niestety zorientowałem sie już po wysłaniu posta i poprawiłem w
        chwilę potem. Przejrzyj wszystkie moje wpisy z tego wątku.
        • croolick Re: O związkach Łużyc ze Śląskiem 29.10.05, 12:24
          cancro napisał:

> croolick napisał:
          >
          > > Cancro, dwa razy jest to samo zdjecie, tak mialo byc?
          > Oczywiście nie! Niestety zorientowałem sie już po wysłaniu posta i poprawiłem w
          > chwilę potem. Przejrzyj wszystkie moje wpisy z tego wątku.

A faktycznie - nawet fotke ogladalem, ale o tym zapomnialem, gdy do watku
          wrocilem. Sorry.
    • croolick Żytawa 29.10.05, 02:20
      www.zittau.de/zittau_750_jahre/jahrfeier_index.html
      Niemcy twierdza, ze miasto zostalo lokowane na prawie niemieckim za sprawa
      Przemysla Ottokara II i dlatego w tym roku swietuja 750 lecie miasta.
      • cancro Re: Żytawa 29.10.05, 09:52
        Trudno mi sie do tego odnieść. Piastowie świdniccy panowali prawie 100 lat
        później, niż Przemysl Otokar. Jak wobec tego wyjaśnić umieszczenie herbu Zytawy
        na nagrobku księcia? Być może miasto utraciło prawa miejskie, a Bolko nadał je
        ponownie. To dywagacje. W tej chwili nie dysponuje materiałami, mogącymi rzucić
        na problem jakieś światło. Ale będę szukał..
        PZDR!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka