Dodaj do ulubionych

profanacja?

05.04.07, 21:45
Myślę, że nawet dla ludzi, którzy z kościołem mają nie wiele wspólnego, takich jak ja, fakt że w rowach można znalezć poświęcone elementy czy jakąkolwiek symbolikę religijną, jakiejkolwiek religii jest bulwersujący.

http://e-zary.pl/news.php?id=603
Obserwuj wątek
    • ahaha2 Re: profanacja? 06.04.07, 11:41
      Bulwersuje mnie najbardziej nasze ambiwalentne podejście do różnych zagadnień.
      M.in. do problemu nekropolii poza granicami państwa. Na osławiony temat
      Cmentarza Orląt wylano hektolitry żali i pretensji... Gdy w
      Żarach "likwidowano" w latach siedemdziesiątych cmentarz przy kościele
      ewangelicko-augsburskim (w okolicach Witosa) - takiej wrażliwości
      chrześcijańskiej jakby brakowało.
      Miałam okazję spotkać wnuczkę pochowanego tam przed wojną Pana.
      Pytała "dlaczego?" - odpowiedzi sensownej nie umiałam dać.
      • croolick Re: profanacja? 06.04.07, 11:54
        To nie jedyny taki przypadek, co prawda stary cmentarz miejski (Pstrowskiego -Wojska Polskiego/ 11 Listopada/ Zakopianska) likwidowano w 1963 r. zgodnie z obowiazujacym prawem - nawet w prasie pojawily sie informacje o planowanej likwidacji nekropolii, to jednak barbazynsko postapiono z XVIII wiecznymi nagrobkami - czesc elementow mozna dzis znalezc na cmentarzu komunalnym, ale wikszosc nie zostala wtornie wykorzystana - resztkami rozbitych zabytkow uzupelniono ubytki okolicznych ulic. Na zapomnienie skazano cmentarz na Doktor Berg (na Wyspie) do dzis walaja sie tam nagrobki, a cmentarz w Siodle, a cmentarz gornikow w Zielonym Lesie? Dziesiatki takich przykladow dewastacji mozna podac... Z drugiej strony to niejako normalne, ze cmentarze sie likwiduje, niemniej jednak brakuje u nas lapidarium, gdzie moznaby skladac nagrobne kamienie z likwidowanych cmentarzy. Pamietam, ze kiedys istniala skladnica nagrobkow na tylach ul. Moniuszki.
        • erykzary Re: profanacja? 06.04.07, 19:08
          >>Na
          >>zapomnienie skazano cmentarz na Doktor Berg (na Wyspie) do dzis walaja sie >>tam nagrobki,
          dziś byliśmy na nim z bobrem ;-) znaleźliśmy 7 albo 8 nagrobków, foty będą poźniej.
          >> a cmentarz gornikow w Zielon
          > ym Lesie?
          wiesz, w którym jest miejscu? ja o nim tylko słyszałem z opowieści ;-( jest na nim coś jeszcze?? to ten cmentarz gdzie było mnóstwo brzozowych krżyży?

>>Pamietam, ze kiedys istniala skladnica nagrobkow na tylach ul. Moniuszki.
          podczas zbierania materiałów na artykuł dowiedziałem się od administratora cmentarza, że składowisko nagrobków jest Kunicach, a po jakimś czasie idą na przemiał. Gdzie?...nie wiem
          • croolick Re: profanacja? 06.04.07, 19:26
            erykzary napisał:

> wiesz, w którym jest miejscu? ja o nim tylko słyszałem z opowieści ;-( jest na
            > nim coś jeszcze?? to ten cmentarz gdzie było mnóstwo brzozowych krżyży?

No a ten przy mauzoleum?

> podczas zbierania materiałów na artykuł dowiedziałem się od administratora
            > cmentarza, że składowisko nagrobków jest Kunicach, a po jakimś czasie idą na
            > przemiał. Gdzie?...nie wiem

hehehe :-) Alfa - Wil i wszystko jasne ;-)
            • erykzary Re: profanacja? 06.04.07, 20:07
              > No a ten przy mauzoleum?
              hmmm...ja przy grobowcu widziałem tylko 2 zapadliska, nie po kopalniach tylko po grobach, chociaż rzeczywiście, "podwyższenie" na jakim stoi grobowiec sprawia wrażenie jakby był tam cmentarz, ale widać także założenie, w którego chyba centralnej części jest mauzoleum i w nim chyba raczej nie ma miejsca na inne groby, widać że drzewa pochodzą z tego samego okresu.
              Z tego co słyszałem, a niestety nie mogę potwierdzić cmentarz był/jest ok. kilometra od mauzoleum.

Ale może nika196 będzie coś wiedziała?? bo chyba zna dobrze tamte tereny ;-)
              • nika139 Re: profanacja? 06.04.07, 21:00
                Zdjęcia były zrobione podczas świątecznego spaceru, 25 grudnia 2005 roku:

img160.imageshack.us/img160/2669/grobowiecwzielonymlesiekb0.jpg
                img158.imageshack.us/img158/3057/grobowiecwzielonymlesiese3.jpg
                img408.imageshack.us/img408/2332/wejcienacmentarzodstronge7.jpg
                img61.imageshack.us/img61/4839/wejcienacmentarzodstronph1.jpg

Z tego, co mi wiadomo, groby znajdowały się po obu stronach alejki, od wejścia
                w stronę grobowca. Ale tego niestety nie pamiętam. Nie kojarzę sobie grobów, a
                może wtedy nie zwracałem na nie uwagi. Pamiętam za to grobowiec w o wiele
                lepszym stanie niż dzisiaj. Nawet jedna, czy dwie trumny były nienaruszone.
                Prof. Jerzy Piotr Majchrzak mieszkał, za czasów swojej młodości, w Kunicach i
                pewnie będzie miał dokładniejsze informacje na ten temat.
                • croolick Re: profanacja? 06.04.07, 21:17
                  no wlasnie, mi tez sie wydawalo, ze groby gornikow byly przy mauzoleum
                  • erykzary Re: profanacja? 06.04.07, 22:36
                    jak już o cmentarzach mowa ;-)
                    pewnie nieliczni ;-) z tego forum byli na cmentarzu na Doktorberg, więc daję linka do fotek z naszej dzisiejszej wycieczki z bobrem ;-)
                    http://e-zary.pl/articles.php?id=22

Zdjęcia z lotniska będą jak dokończę galerie na e-zary.pl ;-) ale pewnie bober to zrobi szybciej ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka