Dodaj do ulubionych

Dla kogo 1%?

06.03.09, 20:58
Przekazujecie odpis na jakąś organizację ogólnopolską czy żarską?
Ja już się zdecydowałam, przekaże na jakąś żarską, tylko nie mogę
się zdecydować, ale chyba dam na UKS Prus, jako że jestem
absolwentką żarskiego LO.
Chyba warto wspomóc naszych. Kwoty są niewielkie, ale ziarnko do
ziarnka i zbierze się miarka :)
Obserwuj wątek
    • iw_on Re: Dla kogo 1%? 06.03.09, 21:31
      Ja tez uważam, że bliższa ciału koszula, więc przekazałam 1%naszego wspólnego z
      mężem podatku na organizację żarską. Każdy ma swoje powody żeby przekazac go tej
      organizacji a nie innej.Ja zawsze staram się pomagac tym słabszym, ktorzy sami
      nie mają mozliwości na siebie zarobic.Myslę o ludziach mniej sprawnych i
      psychicznie i fizycznie i to właśnie oni poruszają najbardziej moje serce .
      Pozdrawiam.
    • croolick Re: Dla kogo 1%? 06.03.09, 22:06
      nika139 napisała:

> Przekazujecie odpis na jakąś organizację ogólnopolską czy żarską?

Oczywiście od początku, gdy była taka możliwość, choć pierwotnie dość uciążliwe
      było przelewanie na konto OPP 1% a później oczekiwanie na zwrot z US.

> Ja już się zdecydowałam, przekaże na jakąś żarską, tylko nie mogę
      > się zdecydować, ale chyba dam na UKS Prus, jako że jestem
      > absolwentką żarskiego LO.

Warto skorzystać z wyszukiwarki:
      opp.ms.gov.pl/
      > Chyba warto wspomóc naszych. Kwoty są niewielkie, ale ziarnko do
      > ziarnka i zbierze się miarka :)

Ano. Wspierałem już lokalne OPP ale też WWF a teraz zamierzam w końcu dać 1% na
      Stowarzyszenie Wikimedia opp.wikimedia.pl/
    • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 06.03.09, 23:45
      nika139 napisała:

> Kwoty są niewielkie, ale ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka

To może zrzuta na budowę hospicjum w Żarach?
      • nika139 Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 00:29
        p.e.k.o napisał:

> To może zrzuta na budowę hospicjum w Żarach?

Na hospicjum już dałam i pewnie będzie jeszce niejedna zbiórka, więc
        tej 1% mogę przekazać komuś innemu :)
        • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 01:00
          nika139 napisała:

> Na hospicjum już dałam i pewnie będzie jeszce niejedna zbiórka,
          > więc tej 1% mogę przekazać komuś innemu :)

Możesz, przecież to Twoje pieniądze!
          Warto jednak zastanowić się, na co będą wydane. Czy faktycznie będzie widać
          jakieś efekty tej darowizny? Dla przykładu - kiedy widziałem w szpitalu sprzęt z
          czerwonym serduszkiem, utwierdzało mnie to w przekonaniu, że moje pieniądze
          wydane w pierwszą niedzielę stycznia przyczyniają się do czegoś dobrego. Tak czy
          inaczej, warto chyba zostawiać te "dodatkowe pieniądze" na naszym terenie.
          • cameel.m Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 08:46
            Dokładnie, to czerwone serduszko na sprzętach od aparatu do badania
            słuchu u niemowlaków po karetkę to wymowny symbole, że darowane
            przez nas pieniądze nie znikają w "kosztach" fundacji. Ja przekazuję
            swój procent na lokalną organizację, której każda złotówka napewno
            się przyda.
        • croolick Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 10:31
          nika139 napisała:

> Na hospicjum już dałam i pewnie będzie jeszce niejedna zbiórka,
          > więc tej 1% mogę przekazać komuś innemu :)

Słuszne podejście, oczywiście warto przekazywać 1% na lokalne OPP, ale myślę
          sobie, że te organizacje można wesprzeć też w inny sposób. Mają teoretycznie
          łatwy dostęp do mieszkańców, więc dużo zależy od ich inicjatywy (kwesty,
          zbiórki, cegiełki etc.). Zatem dla mnie przy podejmowaniu decyzji o przekazaniu
          1% lokalny charakter OPP nie jest decydujący.
          • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 19:48
            croolick napisał:

> oczywiście warto przekazywać 1% na lokalne OPP, ale myślę
            > sobie, że te organizacje można wesprzeć też w inny sposób.

W jaki konkretnie sposób?

> Mają teoretycznie łatwy dostęp do mieszkańców, więc dużo zależy od
            > ich inicjatywy (kwesty, zbiórki, cegiełki etc.)

Kwesty, cegiełki... jasne, ale gotówkę wyciągnąć z sakiewki nie jest tak łatwo,
            jak przekazać 1% czegoś, czego w ręku się nie trzyma.

> Zatem dla mnie przy podejmowaniu decyzji o przekazaniu 1% lokalny
            > charakter OPP nie jest decydujący.

Niektórzy wolą wspierać inicjatywy lokalne, a inni inne. Wolny wybór.
            • croolick Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 23:37
              p.e.k.o napisał:

> Kwesty, cegiełki... jasne, ale gotówkę wyciągnąć z sakiewki nie
              > jest tak łatwo, jak przekazać 1% czegoś, czego w ręku się nie
              > trzyma.

Oczywiście mówisz o sobie, bo ja nie mam z tym problemu.
              • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 23:43
                croolick napisał:

> Oczywiście mówisz o sobie, bo ja nie mam z tym problemu.

Opowiedz nam o tym.
                • croolick Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 23:48
                  p.e.k.o napisał:

> Opowiedz nam o tym.

A co tu opowiadać? Wspieram działalność rożnych NGO, nie tylko przy okazji
                  wypełniania PITa i nie robię tego w błysku fleszy fotoreporterów.
                  • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 23:52
                    croolick napisał:

> A co tu opowiadać? Wspieram działalność rożnych NGO, nie tylko
                    > przy okazji wypełniania PITa i nie robię tego w błysku fleszy
                    > fotoreporterów.

To super. Brawo croolicku... przy błysku fleszy składasz tylko wiązankę kwiatków
                    na Placu Inwalidów.
                    • croolick Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 23:57
                      p.e.k.o napisał:

> przy błysku fleszy składasz tylko wiązankę kwiatków na Placu
                      > Inwalidów.

Po to byś ty i inni dowiedzieli się o tym, co wydarzyło się 2 sierpnia 1945 r.
                      Robię to w ramach mojej działalności społecznej, za m. in. moje prywatne
                      pieniądze. Co to ma wspólnego z 1% dla OPP?
                      • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 00:04
                        croolick napisał:

> Robię to w ramach mojej działalności społecznej, za m. in. moje
                        > prywatne pieniądze.

Za m.in. Twoje prywatne pieniądze można by zrobić coś dobrego (dla odmiany)...
                        ale to w końcu Twoje pieniądze, więc możesz je trwonić do woli i nikomu nic do
                        tego! Mnie to też nie obchodzi.

> Co to ma wspólnego z 1% dla OPP?

Przypomnij nam, na co przeznaczyłeś swój 1%? Jaką lokalną inicjatywę wsparłeś?
                        Przecież zależy Ci na lokalnych inicjatywach, prawda? Nawet radnym miejskim
                        chciałeś być, więc Żary dla Ciebie to pewnie jak rodzina?
                        • croolick Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 00:17
                          p.e.k.o napisał:

> Za m.in. Twoje prywatne pieniądze można by zrobić coś dobrego (dla > odmiany)...

Ty będziesz mi mówił a może też innym co jest dobre? Nie masz za dużego
                          mniemania o sobie?

> Mnie to też nie obchodzi.

A proszę cię bardzo. Na tobie, będę szczery, mi akurat zupełnie nie zależy.

> Przypomnij nam, na co przeznaczyłeś swój 1%? Jaką lokalną
                          > inicjatywę wsparłeś?

Jak mówiłem w poprzednich latach wspierałem lokalne OPP. No a ty, kogo wsparłeś
                          w czasach, gdy trzeba było wpłacić pieniądze a później czekało się na zwrot 1%?
                          Czekam na skan twoich wpłat w rewanżu pokażę swoje :-)

> Przecież zależy Ci na lokalnych inicjatywach, prawda?

Prawda, dlatego wspieram je w przeciwieństwie do ciebie nie tylko przy okazji
                          przekazania 1% z PITa.

> Żary dla Ciebie to pewnie jak rodzina?

Oczywiście. Dlatego nie ograniczam się jedynie do 1% podatku.
                          • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 00:32
                            croolick napisał:

> Ty będziesz mi mówił a może też innym co jest dobre? Nie masz za
                            > dużego mniemania o sobie?

Dobre jest dobre, niezależnie od tego, kto o tym mówi.

> Na tobie, będę szczery, mi akurat zupełnie nie zależy.

Jestem jednym z Twoich wyborców, ale teraz poznałem Twój stosunek do osób
                            oddających na Ciebie swój głos. Jak się okazuje - głos zmarnowany. No cóż, wolę
                            radnego, któremu na mnie zależy.

> Czekam na skan twoich wpłat w rewanżu pokażę swoje :-)

Nie interesują mnie Twoje skany czegokolwiek. Kiedyś miałeś pokazać skany tego
                            co dostałeś z UM, ale nie trzeba było być niewidomym żeby tego nie zobaczyć.

> Prawda, dlatego wspieram je w przeciwieństwie do ciebie nie tylko
                            > przy okazji przekazania 1% z PITa.

W przeciwieństwie do mnie? Przecież Ty gó... wiesz o moim wspieraniu.

> Dlatego nie ograniczam się jedynie do 1% podatku.

Jeszcze raz - brawo!!!!
                            • croolick Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 00:44
                              p.e.k.o napisał:

> Jestem jednym z Twoich wyborców, ale teraz poznałem Twój stosunek > do osób
                              oddających na Ciebie swój głos. Jak się okazuje - głos
                              > zmarnowany. No cóż, wolę radnego, któremu na mnie zależy.

Nie zamierzam się nikomu przypodobać. Nie lubię postawy coś za coś. Klientelizm
                              to ostatnia rzecz na której mi zależy.

> Nie interesują mnie Twoje skany czegokolwiek.

A mnie interesują twoje. Próbujesz mnie zaatakować, jako kogoś kto rzekomo nie
                              wspiera lokalnych OPP, co jest podłą insynuacją. Przypuszczam, że nie wpłacałeś
                              1% na OPP zanim wprowadzono "bezgotówkowe" rozliczenia, bo wymagało to jakiegoś
                              tam wysiłku. Pokaż, że było cię nań stać!

> Kiedyś miałeś pokazać skany tego co dostałeś z UM,

??? Co ty znowu insynuujesz?

> ale nie trzeba było być niewidomym żeby tego nie zobaczyć.

???

> W przeciwieństwie do mnie? Przecież Ty gó... wiesz o moim
                              > wspieraniu.

No to pokaż przelewy 1% na rzecz OPP.
                              • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 01:05
                                croolick napisał:

> Klientelizm to ostatnia rzecz na której mi zależy.

Ciekawe, jaka jest pierwsza rzecz... i druga, i trzecia...

> No to pokaż przelewy 1% na rzecz OPP.

To moja prywatna sprawa. Nic Ci do tego.
                                • croolick Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 10:22
                                  p.e.k.o napisał:

> Ciekawe, jaka jest pierwsza rzecz... i druga, i trzecia...

Nie znasz: uczciwość, odpowiedzialność, odwaga cywilna. Poszukaj w Google co to
                                  znaczy.

> To moja prywatna sprawa. Nic Ci do tego.

A właśnie, że nie. Sugerujesz bezczelnie, że nie wspieram lokalnych OPP a ja
                                  mogę łatwo udowodnić, że przekazywałem 1% podatku wcześniej od ciebie.
                                  • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 11:13
                                    croolick napisał:

> Sugerujesz bezczelnie, że nie wspieram lokalnych OPP

Cytuję to co sam napisałeś wcześniej: "teraz zamierzam w końcu dać 1% na
                                    Stowarzyszenie Wikimedia opp.wikimedia.pl"

Jeśli to jest lokalne stowarzyszenie, to ja przepraszam.
                                    • croolick Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 11:37
                                      p.e.k.o napisał:

> Cytuję to co sam napisałeś wcześniej: "teraz zamierzam w końcu dać > 1% na
                                      Stowarzyszenie Wikimedia opp.wikimedia.pl"
                                      > Jeśli to jest lokalne stowarzyszenie, to ja przepraszam.

Czy twoja bezczelność ma granice? Sformułowanie "teraz zamierzam w końcu dać"
                                      oznacza, że W TYM ROKU akurat nie zamierzam przeznaczyć
                                      1% PIT na lokalne OPP, co wcale nie oznacza, że nie wspierałem i nie będę
                                      wspierał lokalnych NGO (w tym OPP), bo to nie jest jedyny sposób ich wspierania.
                                      Napisałem też wcześniej, że dla mnie lokalny charakter OPP wcale nie przesądza o
                                      przekazaniu 1%. Czy ludzie z Wikimedia będą może zbierali do puszki w żarskim
                                      Kauflandzie? A może będą sprzedawaćw Żarach cegiełki? Odpowiedź: NIE. Dlatego
                                      zamierzam dla nich przekazać 1% PIT, bo cenię sobie ideę Web 2.0, jak również
                                      doceniam wagę licencji Creative Commons czy GNU GFDL.
                                      • p.e.k.o Re: Dla kogo 1%? 08.03.09, 18:55
                                        croolick napisał:

> Czy twoja bezczelność ma granice?

Bez komentarza.

> W TYM ROKU akurat nie zamierzam przeznaczyć 1% PIT na lokalne OPP

Dziękuję, nie mam więcej pytań.
    • materrna Re: Dla kogo 1%? 07.03.09, 21:35
      Proszę o Pomoc i przekazanie 1 procenta . S.O.S dla Kubusia z autyzmem w trudnej
      sytuacji materialnej
      Fundacja Dzieciom Zdażyc z Pomocą
      ul Łomianska 5
      01-685 Warszawa
      41124010371111001013219362
      krs ooooo37904
      Jakub Zapłatyński 2981 z góry dziękujemy pozdrawiamy i
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka