4-asd 30.05.11, 18:43 Czy mógłby mi Pan podpowiedzieć co trzeba zrobić żeby na mojej ulicy powstał chodnik. Dodam że dzwoniłem do gminy i powiedzieli mi że nie mają pieniędzy. Zastanawiam się czemu my mieszkańcy mamy ponosić tego konsekwencje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x_alicia_x Re: Do Pana Chacińskigo 30.05.11, 20:55 Czemu pytasz Chacińskiego, on nie załatwia chodników w gminie Z moich kilkuletnich obserwacji wynika, że chodniki powstają na tych ulicach, gdzie mieszkają radni. Zagadką jednak pozostaje wciąz dla mnie, dlaczego chodnik powstał na ul. Batalionów Chłopskich, a np. na drugiej połowie ul. Maczka nie. Odpowiedz Link
acha2805 Re: Do Pana Chacińskigo 30.05.11, 21:20 x_alicia_x napisała: Z moich kilkuletnich obserwacji wynika, że chodniki powstają na tych ulicach, gdzie mieszkają radni. Nie do końca masz rację. Okolice ulicy Szkolnej czy Konopnickiej: brak jakiejkolwiek interwencji ze strony władz. Chodnik co prawda mają tam nienajnowszy i w zasadzie nie jest tam pilnie potrzebny, ale mieszkają tam radni (albo mieszkali). Ciekawa jest inna tendencja: robi się chodniki dla nowych mieszkańców dużych osiedli, jakby bojąc się, że drzemie w nich chodnikowy duch walki, który może wywołać zamęt. Ale co tam, radzyminiacy i wsiowi mogą poczekać. A ja tam się cieszę, bo mam ciąg pieszo rowerowy i prawie nową nakładkę Odpowiedz Link
lyssy123 Re: Do Pana Chacińskigo 30.05.11, 21:32 x_alicia_x napisała: Ciekawa jest inna tendencja: robi się chodniki dla nowych mieszkańców dużych osiedli ,(...) Ale co tam, radzyminiacy i wsiowi mogą poczekać. No tak... za wszelkie zaniechania, porażki, błędy i niewydolność władz odpowiedzialni są NOWI mieszkańcy miasta Radzymin... Odpowiedz Link
acha2805 Re: Do Pana Chacińskigo 30.05.11, 21:46 Stop. Nie winię nowych mieszkańców. Co raz więcej ich poznaję. Niektórzy z nich to fantastyczni ludzie. Winię ułomność rządzących. Nie robi się krzywdy starym mieszkańcom, którym od 15lat obiecuje się nowy chodnik (lub w ogóle jakikolwiek chodnik) budując nowym chodnik i ścieżkę rowerową do osiedla. Odnośnie chodnika - największą głupotę jaką widziałam to chodnik w Jankowie Starym. Ruch ogranicza się tam do może 10 aut na godzinę. Do ów Jankowa trzeba się dostać przez las. Zamiast zrobić jakiś chodnik przez las, żeby zapewnić ludziom bezpieczną podróż do domu, zrobili chodnik z wjazdami w połowie wsi. No ale przecież jak wspomniała alicia mieszka tam jedna z obecnych radnych, więc trzeba przyznać, że zadbała o siebie. Odpowiedz Link
abc123.trzy Re: Do Pana Chacińskigo 30.05.11, 21:34 A ja odniosę się do twojego motta. Wszystkie rządy demokratyczne opierają się na tym, że pozwalają brać udział w głosowaniu głupszej większości. Obniżenie wieku korzystania z czynnego prawa wyborczego do 16 lat w lokalnych wyborach w jednym z Niemieckich landów wpisuje się w tą politykę. Dobre pytanie. Też chciałbym chodnik i asfalt na mojej ulicy. Mamy przecież 2011 rok. Chyba już czas, aby takie urojone zachcianki właściciel ulic spełnił. Nadmienię, że płacę tutaj podatki. Odpowiedz Link
4-asd Re: Do Pana Chacińskigo 30.05.11, 23:16 Zgadzam się z Tobą w stu procentach. Na Reymonta asfalt mają - mają, na Słowackiego asfalt i chodniki mają - mają, na Falandysza mają asfalt - mają. To mówi samo za siebie a mieszkańcy okolicznych działek niedoszłej ulicy strzelców grodzieńskich nie mają drogi i trwa to już kilkanaście lat. Odpowiedz Link
lyssy123 Re: Do Pana Chacińskigo 30.05.11, 23:38 Ech Ci NOWI - wszystko anektują i przez nich STARZY nic nie mają... Odpowiedz Link
moreno150 Re: Do Pana Chacińskigo 31.05.11, 23:19 Witamy w Radzyminie, kto ma kasę ten JEDZIE, dobrze że szkoła tereny zieleni została bo też miały stać bloki Odpowiedz Link
pracownik.dwa Re: Do Pana Chacińskigo 01.06.11, 10:22 Alicja napisała :"Zagadką jednak pozostaje wciąz dla mnie, dlaczego chodnik powstał na ul > . Batalionów Chłopskich, a np. na drugiej połowie ul. Maczka nie. " Mam dla Ciebie rozwiązanie tej zagadki. Kilkanaście lat temu operator telefonii komórkowej za zgodę mieszkańców na postawienie masztu zobowiązał się wpłacać na rzecz Aleksandrowskiej społeczności pewną kwotę pokrywającą koszty wywozu śmieci. Pieniądze wpływały do urzędu a ten płacił za wywóz śmieci poszczególnych mieszkańców. Kiedy okazało się, że jest to niezgodne z przepisami operator przekazał jednorazowo pewną kwotę a burmistrz na zebraniu z mieszkańcami zobowiązał się dołożyć drugie tyle i wspólnie postanowiono, że za te pieniądze zostanie zrobiony chodnik. Myślę, że w gminie powinien powstać ranking inwestycji najdłużej czekających na wykonanie. Wydaje mi się, że wszystkie rekordy bije ulica Nowa. Za dwa lata będziemy świętować ćwierćwiecze rozpoczęcia tej budowy. Odpowiedz Link
kchacinski Re: Do Pana Chacińskigo 01.06.11, 10:56 Byłoby łatwiej gdyby mieszkańcy Aleksandrowa byli zorganizowani formalnie w ramach osiedla bądź stowarzyszenia, wtedy byliby partnerem dla Ery, a tak kasa wpłynie i się rozpłynęla. Odpowiedz Link
x_alicia_x Re: Do Pana Chacińskigo 04.06.11, 06:54 Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Szkoda, że nie postawiono na kanalizację, wiem - nieporównywalne koszty, czekamy do 2018? Chodnik to fajna sprawa, ale moim zdaniem na naszej ulicy nie był aż tak potrzebny, jak na Maczka - tam jest zdecydowanie większy ruch samochodowy, a dzieci do szkoły chodzą poboczami. Poza tym chodnik w górnej części ulicy już się rozwartwia. Odpowiedz Link
kchacinski Re: Do Pana Chacińskigo 01.06.11, 10:58 Niestety ale wszyscy mieszkańcy ponoszą konsekwencje krótkowzrocznej polityki. I myślę, że stan w którym inwestycje będą "zamrożone" potrwa dłużej niż 1 rok. Niestety nie potrafię pomóc. Jako mieszkaniec jestem w odkładnie takiej samej sytuacji czekając kilkadziesiąt lat na wybudowanie drogi. Odpowiedz Link
inneska80 Re: Do Pana Chacińskigo 02.06.11, 08:39 najlepsza jest sytuacja po wczorajszym deszczu na głownej ulicy Radzymina!!!!!!!!! przy cmentarzu wielgaśna kałuża...... gdzie odpływy....Podobna jest sytuacja na armi krajowej gdzie rok temu był położony nowy asfalt po wykopach kanalizacji Odpowiedz Link
lyssy123 Re: Do Pana Chacińskigo 02.06.11, 08:57 To nie kałuża... To basen Dziś byłem świadkiem, jak do samochodu jednej z przejeżdzajacych osób wpadła masa wody spod kół rozpędzonej cieżarówki... przynajmniej troszkę schłodziło kierowcę Odpowiedz Link