Dodaj do ulubionych

Objazdy Trasy W-Z

24.05.04, 18:19
W związku z remontem tunelu trasy W-Z autobusy mają pojechać mostem
Świętokrzyskim, a tramwaje Śląsko-Dąbrowskim. Remont ma się rozpocząć w
wakacje (i tak nie będzie mnie w Warszawie), jednak bardzo jestem ciekaw, jak
będą wyglądać dokładnie objazdy tramwajowe. Możliwe wariaty:

13, 26:
wariant I: Targowa-Ratuszowa-Jagiellońska-most Gdański-Słomińskiego-al. Jana
PawłaII-al. Solidarności

wariant II: j.w.-Słomińskiego-Międzyparkowa-Andersa-Stawki-al. Jana Pawła II -
al. Solidarności

46 - zawieszenie

32:
wariant I: zawieszenie i skierowanie linii 1 od Kercelaka trasą 32 do pl.
Narutowicza

wariant II: Odrowąża-Starzyńskiego-most Gdański i dalej jak 13 i 23

wariant III: j.w. - Słomińskiego-Okopowa-Towarowa

23 - z tym jest problem (brak skrętu z 11. Listopada w Targową w kierunku
Ratuszowej)

Obserwuj wątek
    • thomasch Re: Objazdy Trasy W-Z 24.05.04, 18:32
      Miało być, że tramwaje Gdańskim - sorry za pomyłkę.
    • pawciod Re: Objazdy Trasy W-Z 24.05.04, 20:34
      23 wyląduje pod ZOO, jak to zwykle ma miejsce w takich sytuacjach.
      • thomasch Re: Objazdy Trasy W-Z 24.05.04, 20:38
        pawciod napisał:

> 23 wyląduje pod ZOO, jak to zwykle ma miejsce w takich sytuacjach.

A co na Stalowej? Zatramwaj 2XX ?
        • sloggi Re: Objazdy Trasy W-Z 24.05.04, 20:41
          O ile pamietam to na Stalowej zawsze zostawały nogi, bo przecież nie 12-tka.
          • pawciod Re: Objazdy Trasy W-Z 24.05.04, 20:48
            Też raczej podejrzewam nogi. O ile w ogóle 23 nie zostanie na ten czas
            zawieszona.
            • zaciszanin Re: Objazdy Trasy W-Z 24.05.04, 22:14
              A ja myślę, że uruchomią 204 lub inne paskudztwo, jak to robią w podobnych
              sytuacjach, ale spokojnie, na gdybanie jest jeszcze czas.
              • pawciod Re: Objazdy Trasy W-Z 25.05.04, 10:33
                Nie uruchomią, bo i nie ma którędy. A do Wschodniego to byłaby jakaś farsa do
                kwadratu.
                • d.z Re: Objazdy Trasy W-Z 25.05.04, 11:13
                  Moim zdaniem.
                  1 pozostanie bez zmian bo akurat jej trasa nie przebiega przez most Sl-Dąbr.
                  13 i 23 cóż którąś zawiesza bo to w sumie jedna linia. Ja stawiam na
                  zawieszenie 23 a 13 ze zmienionym rzokałdem przez most Gdański na Szmulki.
                  32? hmm może na Pragę nie pojedzie tylko do Potockiej skierowane zostanie?
                  26 zostanie zawieszona (jest przeciez 8 łącząca te same pętle innym mostem) i
                  125, które przezŚwiętokrzyski pojedzie.
                  • pawciod Re: Objazdy Trasy W-Z 25.05.04, 12:38
                    Objazd 32 na Potocką jest o tyle bez sensu, że tak kursuje 45.
                    Co do zawieszenia 23. Nie wiem, czy Kawęczyńska będzie w stanie pomieścić linię
                    o częstotliwości Wymaganej przez Bemowo.
                    A 8 w żaden sposób nie będzie w stanie zastąpić 26, gdyż jedzie w zuepłnie inne
                    rejony Centrum.
                  • thomasch Re: Objazdy Trasy W-Z 26.05.04, 15:18
                    d.z napisał:

> Moim zdaniem.
                    > 26 zostanie zawieszona (jest przeciez 8 łącząca te same pętle innym mostem)

Zbyt ważna linia, by ją zawiesić. Przy okazji remontu mostu Śląsko-
                    Dąbrowskiego "26" jeździło ze Stalowej Targową i dalej trasą "8" do
                    Górczewskiej. Wtedy jednak "8" nie było, oprócz tego wszędzie podają, iż
                    tramwaje mają objeżdżać mostem Gdańskim.
                    • d.z Re: Objazdy Trasy W-Z 27.05.04, 08:23
                      thomasch napisał:

oprócz tego wszędzie podają, iż
                      > tramwaje mają objeżdżać mostem Gdańskim.

To były tylko moje dywagacje, że tak powiem:)
                      Obawiam się jednak, że wszystki to chyba przez Gdański nie pojadą.
                      Dlaczego? Ano choćby obciążenie sieci zasilającej czy w tamtejszym rejonie sieć
                      jest w stanie to wytrzymać?
    • sloggi Re: Objazdy Trasy W-Z 25.05.04, 16:05
      Czy wszystkie autobusy zostaną zabrane z Mosty Ś-D?
      • pawciod Re: Objazdy Trasy W-Z 25.05.04, 16:37
        Jeżeli mają być wysłane na Most Świętokrzyski, jak głosił Thomasch, to pewnie
        wszystkie, bo jedyny, któremu objazd nie przeszkadzałby (162) został
        przeniesiony już jakiś czas temu. Z drugiej strony to trochę bez sensu. Takie
        125 mogłoby pojechać przez Gdański.
        • zaciszanin Re: Objazdy Trasy W-Z 25.05.04, 23:10
          A co potem?
      • e-tam Re: Objazdy Trasy W-Z 25.05.04, 23:55
        sloggi napisał:

> Czy wszystkie autobusy zostaną zabrane z Mosty Ś-D?

Być może uda się puścić część autobusów wahadłowo.
        • zaciszanin Re: Objazdy Trasy W-Z - tramwaje 27.05.04, 17:22
          Moja opinia szerzej - tramwaje:

1 - PL. NARUTOWICZA - Grójecka - Towarowa - Okopowa - Słomińskiego - ... -
          ANNOPOL (15/20/20)

2 - (8/15/15)

13 - NOWE BEMOWO - ... - Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II - Słomińskiego -
          Most Gdański - Starzyńskiego - Jagiellońska - Ratuszowa - Targowa - ... -
          KAWĘCZYŃSKA/BAZYLIKA (15/20/15)

21 - WIATRACZNA - ... - Targowa - 11-go Listopada - Stalowa - CZYNSZOWA
          (10/20/30)

23 - NOWE BEMOWO - ... - Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II - Słomińskiego -
          Most Gdański - Starzyńskiego - Jagiellońska - Żerań FSO (5/15/15)

26 - OS. GÓRCZEWSKA - ... - Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II -
          Słomińskiego - Most Gdański - Starzyńskiego - Jagiellońska - Ratuszowa -
          Targowa - ... - WIATRACZNA (10/10/15)

29 - POTOCKA - Popiełuszki - ... - BANACHA (15/20/20)

32 - OS. GÓRCZEWSKA - Górczewska - Powstańców Śląskich - Połczyńska - Wolska -
          Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II - Słomińskiego - Most Gdański -
          Starzyńskiego - Odrowąża - ... - ANNOPOL (15/20/20)

45 - KIELECKA - Rakowiecka - Al. Niepodległości - Chałubińskiego - Al. Jana
          Pawła II - Broniewskiego - PIASKI (15/20/-)

46 - ZAWIESZONA (-/-/-)

640 - DW. CENTRALNY - ... - Targowa - Ratuszowa - Jagiellońska - Starzyńskiego -
          Most Gdański - Słomińskiego - Al. Jana Pawła II - Al. Solidarności - ... DW.
          CENTRALNY (30) - powrót tą sama trasą
          • pawciod Re: Objazdy Trasy W-Z - tramwaje 27.05.04, 17:36
            zaciszanin napisał:
            > 1 - PL. NARUTOWICZA - Grójecka - Towarowa - Okopowa - Słomińskiego - ... -
            > ANNOPOL (15/20/20)
            > 2 - (8/15/15)
            Gubisz synchronizację!!!!!

> 13 - NOWE BEMOWO - ... - Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II -
            > Słomińskiego - Most Gdański - Starzyńskiego - Jagiellońska - Ratuszowa -
            > Targowa - ... - KAWĘCZYŃSKA/BAZYLIKA (15/20/15)
            > 23 - NOWE BEMOWO - ... - Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II -
            > Słomińskiego - Most Gdański - Starzyńskiego - Jagiellońska - Żerań FSO
            > (5/15/15)
            Częśtotliwość 23 można będzie podciąć. Okres wakacyjny spowoduje zmniejszenie
            popytu, a i linia przez swój objazd nie będzie już tak atrakcyjna. Zastanawiam
            się nawet, czy z 23 nie dałoby się zrobić na czas objazdów 43.
            > 21 - WIATRACZNA - ... - Targowa - 11-go Listopada - Stalowa - CZYNSZOWA
            > (10/20/30)
            Sam pomysł z zamianą 21 i 23 krańcami bardzo mi się podoba. Ale częstotliwość
            21 też jest chyba nieco przesadzona.

> 26 - OS. GÓRCZEWSKA - ... - Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II -
            > Słomińskiego - Most Gdański - Starzyńskiego - Jagiellońska - Ratuszowa -
            > Targowa - ... - WIATRACZNA (10/10/15)
            Jedyna legiczne rozwiązanie

> 29 - POTOCKA - Popiełuszki - ... - BANACHA (15/20/20)
            A co Ci to 29 zrobiło???
            > 32 - OS. GÓRCZEWSKA - Górczewska - Powstańców Śląskich - Połczyńska - Wolska -
            > Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II - Słomińskiego - Most Gdański -
            > Starzyńskiego - Odrowąża - ... - ANNOPOL (15/20/20)
            Jeżeli będziesz miał 1 na Pl. Narutowicza, to 32 ze swoim objazdem staje się
            zbędne. Zawiesić.
            > 45 - KIELECKA - Rakowiecka - Al. Niepodległości - Chałubińskiego - Al. Jana
            > Pawła II - Broniewskiego - PIASKI (15/20/-)
            Już widzę, co Ci 29 zrobiło. Po pierwsze zmiana nijak nie powiązana z problemem
            objazdu Mostu Śląsko-Dąbrowskiego. Po drugie 29 się sprawdza, natomist 45
            należałoby wysłać do piachu. Poza tym 45 na wakacje i tak zawieszą.

> 46 - ZAWIESZONA (-/-/-)
            To logiczne.

> 640 - DW. CENTRALNY - ... - Targowa - Ratuszowa - Jagiellońska -
            > Starzyńskiego - Most Gdański - Słomińskiego - Al. Jana Pawła II - Al.
            > Solidarności - ... DW. CENTRALNY (30) - powrót tą sama trasą
            Ja bym tam 640 zakręcił tak: Al. Jerozolimskie-Grójecka-Filtrowa-Nowowiejska-
            Marszałkowska-Andersa-Most Gdański-Jagiellońska-Targowa-Al. Zieleniecka-Al.
            Jerozolimskie. Przy czym po remoncie przeniósłbym 640 na Trasę WZ i tak
            zostawił na stałe.
            • zaciszanin Re: Objazdy Trasy W-Z - tramwaje 27.05.04, 18:46
              pawciod napisał:
              > zaciszanin napisał:

> Gubisz synchronizację!!!!!

Nic nie gubię ;-) Przykładowa wspólna częstotliwość 1, 2 i 32 o godzinie 15:
              00, 04, 09, 12, 15, 20, 24, 28, 30, 36, 39, 44, 45, 52, 54 - nie jest źle.

> Częśtotliwość 23 można będzie podciąć. Okres wakacyjny spowoduje zmniejszenie
              > popytu, a i linia przez swój objazd nie będzie już tak atrakcyjna.
              > Zastanawiam się nawet, czy z 23 nie dałoby się zrobić na czas objazdów 43.

Zabranie 1 z Nowego Bemowa i podcięcie 26 wiązało się z tą korektą.

> Sam pomysł z zamianą 21 i 23 krańcami bardzo mi się podoba. Ale częstotliwość
              > 21 też jest chyba nieco przesadzona.

Ponieważ nieco obciąłem częstotliwość 26, chciałem by potoki na Padze przejęła
              21, a poza tym pasażerowie ze Stalowej i okolic.

> > 32 - OS. GÓRCZEWSKA - Górczewska - Powstańców Śląskich - Połczyńska - Wols
              > ka -
              > > Al. Solidarności - Al. Jana Pawła II - Słomińskiego - Most Gdański -
              > > Starzyńskiego - Odrowąża - ... - ANNOPOL (15/20/20)
              > Jeżeli będziesz miał 1 na Pl. Narutowicza, to 32 ze swoim objazdem staje się
              > zbędne. Zawiesić.

To byłoby przyzwyczajenie pasażerów do połączenia 32 z 46, które by nie
              wróciło, a poza tym chciałem ułatwić dojazd do metra przy synchronizacji 1 z
              32, a z 2 przy okazji

> Już widzę, co Ci 29 zrobiło. Po pierwsze zmiana nijak nie powiązana z
              > problemem objazdu Mostu Śląsko-Dąbrowskiego. Po drugie 29 się sprawdza,
              > natomist 45 należałoby wysłać do piachu. Poza tym 45 na wakacje i tak
              > zawieszą.

Źle przeczytałem, bo zrozumiałem, że zaczną przed wakacjami. A co do 29 -
              chciałem zrekompensować utratę 16 na Al. Jana Pawła II i wycisnąć ostatnie soki
              z 45... ale po nie w czasie.

> > 640 - DW. CENTRALNY - ... - Targowa - Ratuszowa - Jagiellońska -
              > > Starzyńskiego - Most Gdański - Słomińskiego - Al. Jana Pawła II - Al.
              > > Solidarności - ... DW. CENTRALNY (30) - powrót tą sama trasą
              > Ja bym tam 640 zakręcił tak: Al. Jerozolimskie-Grójecka-Filtrowa-Nowowiejska-
              > Marszałkowska-Andersa-Most Gdański-Jagiellońska-Targowa-Al. Zieleniecka-Al.
              > Jerozolimskie. Przy czym po remoncie przeniósłbym 640 na Trasę WZ i tak
              > zostawił na stałe.

Dobre!!!
              • pawciod Re: Objazdy Trasy W-Z - tramwaje 27.05.04, 21:03
                Synchronizacja rzeczywiście nie wyszła Ci najgorsza. Ale obecna jest o niebo
                lepsza.
                Co do 46, to na mój gust należałoby wzmocnić porządnie 32, natomiast pozostłymi
                brygadami zasilić 26 podnosząc częstotliwość. I to nie tylko na okres wakacji.
                Na Bemowie 1 i tak wozi wyłącznie powietrze i motorniczych własnych składów.
                Nikt na tym nie ucierpi, zwłaszcza, jeżeli nie zabieranoby na wakacje 406. Poza
                tym dublet 13+23 jest zupełnie innym (ważniejszym) zagadnieniem z punktu
                widzenia Bemowa.
                Tak. Mi to 640 też się podoba. Zastanawiam się tylko (bo nie chce mi się
                liczyć), czy dałoby porobić jakąś śmieszną synchronizację w Centrum na
                przecięciu.
          • zaciszanin Re: Objazdy Trasy W-Z - autobusy 27.05.04, 18:28
            Jeśli będa przebudowywać tylko wiadukt Trasy W-Z, to nie powinni zamykać
            Grodzkiej, Nowego Zjazdu i Al. Solidarności od Placu Wileńskiego do Parku
            Praskiego, ale jeśli już, to:

100 - nie chce mi sie rozpatrywac jej trasy :-D

103 - ZAWIESZONA (-/-/-)

125 - MIĘDZYLESIE - ... - Grochowska - Zamoyskiego - Sokola - Most
            Świętokrzyski - Zajęcza - Topiel (>Tamka<) - Tamka - Świętokrzyska - Krakowskie
            Przedmieście - Królewska - Marszałkowska - Al. Solidarności - ... - OS.
            GÓRCZEWSKA (8/12/18)

160 - TARGÓWEK - ... - Al. Solidarności - Targowa - Kłopotowskiego (>Okrzei -
            Targowa<) - Wybrzeże Szczecińskie - Most Świętokrzyski - Zajęcza - Topiel
            (>Tamka<) - Tamka - Świętokrzyska - Krakowskie Przedmieście - Królewska -
            Twarda - E. Plater - DW. CENTRALNY (12/12/16)

170 - ELSNERÓW - ... - Ząbkowska - Targowa - Zamoyskiego - Sokola (>Wybrzeże
            Szczecińskie - Okrzei - Ząbkowska<) - Most Świętokrzyski - Zajęcza - Topiel
            (>Tamka<) - Tamka - Świętokrzyska - Krakowskie Przedmieście - Królewska -
            Marszałkowska - Al. Solidarności - ... - CHOMICZÓWKA (CM. PÓŁNOCNY - BRAMA GŁ.)
            (16/16/18)

190 - RADZYMIŃSKA-CENTRUM HANDLOWE - ... - Al. Solidarności - Targowa -
            Kłopotowskiego (>Okrzei - Targowa<) - Wybrzeże Szczecińskie - Most
            Świętokrzyski - Zajęcza - Topiel (>Tamka<) - Tamka - Świętokrzyska - Krakowskie
            Przedmieście - Królewska - Marszałkowska - Al. Solidarności - ... - OS.
            GÓRCZEWSKA (8/10/12)

192 - PL. HALLERA - ... - Targowa - Kłopotowskiego (>Okrzei - Targowa<) -
            Wybrzeże Szczecińskie - Most Świętokrzyski - Zajęcza - Topiel (>Tamka<) -
            Tamka - Świętokrzyska - Al. Jana Pawła II - ... - WYCZÓŁKI (14/20/22)

307 - UTRATA - ... - Ząbkowska - Targowa - Ratuszowa (>Inżynierska - Wileńska -
            Targowa<) - Dąbrowszczaków - Pl. Hallera - Jagiellońska - Starzyńskiego - Most
            Gdański - Słomińskiego - Okopowa - Powązkowska - ... - NOWE BEMOWO (15/-/-)

403 - TARGÓWEK - ... - Al. Solidarności - Targowa - Kłopotowskiego (>Okrzei -
            Jagiellońska - Al. Solidarności<) - Wybrzeże Szczecińskie - Most Świętokrzyski -
            Zajęcza - Topiel (>Tamka<) - Tamka - Świętokrzyska - Nowy Świat - ... -
            NATOLIN PŁN. (12/-/-)

512 - ZACISZE - ... - Al. Solidarności - Targowa - Kłopotowskiego (>Okrzei -
            Jagiellońska - Al. Solidarności<) - Wybrzeże Szczecińskie - Most Świętokrzyski -
            Zajęcza - Topiel (>Tamka<) - Tamka - Świętokrzyska - Marszałkowska - ... -
            SZCZĘŚLIWICE (9/14/17)

609 - BUKÓW - ... - Targowa - Kłopotowskiego - Wybrzeże Szczecińskie - - Most
            Świętokrzyski - Zajęcza - Topiel (>Tamka<) - Tamka - Świętokrzyska - ... - DW.
            CENTRALNY (60)

613 - CHOSZCZÓWKA - ... - Targowa - Kłopotowskiego - Wybrzeże Szczecińskie - -
            Most Świętokrzyski - Zajęcza - Topiel (>Tamka<) - Tamka - Świętokrzyska - ... -
            DW. CENTRALNY (60)
            • zaciszanin Re: Objazdy Trasy W-Z - autobusy 09.07.04, 10:21
              zaciszanin napisał:

> 307 - UTRATA - ... - Ząbkowska - Targowa - Ratuszowa (>Inżynierska -
              Wileńska - Targowa<) - Dąbrowszczaków - Pl. Hallera - Jagiellońska -
              Starzyńskiego - Most Gdański - Słomińskiego - Okopowa - Powązkowska - ... -
              NOWE BEMOWO (15/-/-)

Nie tak bardzo się myliłem, 307 jest zawieszone, ale za to 170 pojedzie prawie
              tak samo
              • sloggi Re: Objazdy Trasy W-Z - autobusy 09.07.04, 10:44
                Ale nie przez Hallera.
                • zaciszanin Re: Objazdy Trasy W-Z - autobusy 09.07.04, 10:53
                  No napisałem.

Ciekawe dlaczego własnie ZTM zdecydował się na kierowanie trasą 509? Chciał
                  ograniczyć dublowanie 103 czy przyspieszyć czas przejazdu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka