student6 19.04.07, 00:23 huraaa Nie widzę żadnych minusów tej decyzji Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aro_40 Re: mamy EURO 2012 19.04.07, 09:19 a ja niestety widzę przedewszystkim pytanie czy zdążymy, a jesli nawet, to czy to będzie przyzwoita jakość, czy też jakość typu Dworca Centralnego, który od frontu lśnił, a od tyłu był zabity dechami ale pytanie o możliwości czasowe nie są bezpodstawne, zobacz ile czasu wymieniają głupią nawierzchnię na obwodnicy Radzymina!!!! I to nie wymieniają de facto ze wszystkimi szykanami typu zrywanie starego asfaltu, poprawa podłoża i wylanie nowego, ale tylko nadlewają nową warstwę !!! a trwa to 8 miesięcy. A oni chcą zbudowac drogi od podstaw w 5 lat!!!! boję się, że będzie to kosztem jakości i po 2 latach takie drogi i autostrady zaczną się sypać Odpowiedz Link
student6 Re: mamy EURO 2012 19.04.07, 09:27 Na pewno wzrost cen będzie odczuwalny w sektorze budowlanym. A co do budowy dróg. No cóż te autostrady budowane przez naście lat też się sypuą i to strasznie (vide A4) tak więc co to za różnica czy sypną się po 15 lat budowania czy po 3) Odpowiedz Link
x_alicia_x Re: mamy EURO 2012 19.04.07, 10:52 3 lata a 15, znacząca różnica. Drogi powinny trwać dłużej niż ci, co je budowali, ale w naszym kraju drogi i wszystko inne, co się buduje, to symbol naszej postawy i naszego myślenia. Wszystko jest na chwilę, "żeby było". A po nas to choćby i potop. Słucham od wczoraj "Trójki" i z wypowiedzi wielu ludzi wyłania się wizja wręcz "pospolitego ruszenia" z okazji Euro 2012. Bo my niby jesteśmy taki naród, że się zawsze żremy między sobą, ale dla wielkiej sprawy, to się potrafimy zjednoczyć. Teraz znowu będziemy mieli okazję się przekonać, czy interes własny "czynników" zaangażowanych w ten wielki plac budowy nie przeważy nad pożytkiem wspólnym. Jakby to było pięknie, gdyby drogi powstałe między 2007 a 2012 przetrwały, co najmniej 200 lat Szkoda, ze tego nie zobaczymy Ja myślę, że jakość i w ogóle ilość dróg, to wskaźnik poziomu ucywilizowania. Starożytni Rzymianie przy słabszym zaawansowaniu technologicznym zbudowali drogi, mosty i akwedukty, które trwają do dziś. I stadiony i wiele innych obiektów, które teraz możemy podziwiać. To chyba dobry punkt odniesienia i ambicji dla współczesnych. Odpowiedz Link
aa9612 Re: mamy EURO 2012 19.04.07, 12:03 szifox napisał: a moim zdaniem tak, wzrost inflacji Widze , że wzorem nieomylnego ekonomisty IIIRP najważniejsza jest inflacja uber ales. Czasami zazdrościmy krajom bałtyckim wysokiego PKB - w przypadku Estonii powyżej 10%. Sprawdźcie przy okazji jaka tam jest inflacja od lat? W tej chwili blisjkka 10%. Łotwa i Litwa maja nieco nizszy PKB od Estonii a inflacja rzędy 6- 7%. Otóż tak juz jest w ekonomii że wysoki rozwój pociaga za soba wzrost inflacji. Jeżeli uznamy że najważniejsza jest inflacja i nieprzegrzanie gospodarki ( wzorem nieomylnego L.Balcerowicz) to już nie przywołujmy przykładu Estonii że tak powinno byc u nas. Ja jestem gotów pogodzić się z nieco wyzsza inflacja niż 2% jaka jest obecnie jeżelio ma to mieć wpływ na spadek bezrobocia i zwiększony wzrost gospodarczy. Odpowiedz Link
szifox Re: mamy EURO 2012 19.04.07, 16:13 kraje bałtyckie w odróżnieniu do Polski nie mogą poprostu podnieść stóp procentowych i w ten sposób walczyć z rosnącymi cenami, bo ich waluty są powiązane z euro - a to ogranicza prowadzenie własnej polityki monetarnej poza tym wysoki wzrost w krajach bałtyckich wynika głównie z konsumpcji, którą napędzają kredyty bankowe, dodatkowo wzrostowi temu towarzyszy gwałtowny wzrost importu a przez to zwiększanie się deficytu handlowego (40-50% rocznie) nie wyobrażam sobie w jaki sposób w IV RP ma wyglądać dalsza redukcja bezrobocia w sytuacji kiedy na rynku brakuje rąk do pracy Odpowiedz Link
szifox Re: mamy EURO 2012 19.04.07, 16:21 a "nieomylny ekonomista" przynajmiej jest konsekwentny w swoich przekonaniach, czego nie można powiedzieć o Kaczyńskim, który zdaje się zapomniał, że obiecał swoim wyborcom "Solidarną Polskę" .... poczytaj zwłaszcza komentarze ... www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1940.2.18.2.14.1.0.1.htm Odpowiedz Link
student6 Re: mamy EURO 2012 19.04.07, 12:55 Nie o to mi chodziło: budują 15 lat (sypie sie po 3) budują 3 lata (sypie się po 3) jaka różnica? Odpowiedz Link
delfin454 RADZYMIN -**WIOSKĄ OLIMPIJSKĄ **- 19.04.07, 13:47 A MOŻE RADZYMIN -**WIOSKĄ OLIMPIJSKĄ **- CO O TYM SĄDZICIE ? Odpowiedz Link
x_alicia_x Re: mamy EURO 2012 19.04.07, 16:51 Taka różnica mnie nie zachwyca... jedyny wniosek to taki, że słabe pomniki sobie budujemy. Czy wizja Euro 2012 to zmieni, będziemy mieli okazję zobaczyć. Odpowiedz Link
aro_40 Re: mamy EURO 2012 20.04.07, 07:54 ja bym bardzo chciał, aby to co zostanie wybudowane z okazji EURO-2012 przetrwało dłużej, ale obserwując rynek oraz postawę naszych decydentów to wyjdziemy na tym znów, jak Zabłocki na mydle, a CBŚ i CBA będą miały pełne ręce roboty. Zastanawiam się wogóle, czy z tej okazji nie przerwane zostaną prace już rozpoczęte, jak np. budowa drugiej nitki do Wyszkowa, wszak nie ma za dużo rąk do pracy, a tempo prac jakie jest każdy widzi Odpowiedz Link
aa9612 Re: mamy EURO 2012 20.04.07, 09:30 Stare przysłowie pszczół mówi: jak się czegoś nie zacznie to się nie skończy. Skąd tu tyle braku wiary. Gdy ktoś chce osiągnąć ambitny cel to musi podjąć wyzwanie. Myślę że przyznanie Euro 2012 będzie dodatkowym bodźcem do działania. Przecież rok 2012 to przedostatni rok budżetu unijnego ( 2007-2013), w którym przyznano Polsce znaczne doptacje na rozwój. Każdy z nas na pewno cieszył się z dotacji unijnych na drogi , kolej itp., że coś sie ruszy. Dlaczego założenia, który budził nadzieję, po przyznaniu organizacji ME zaczął budzić niepokój? Odpowiedz Link
met_aa Wieliszew szykuje się na Euro 2012 10.05.07, 23:25 cytat Na Euro 2012 mogą skorzystać także podwarszawskie miejscowości - przed meczem na stołecznym Stadionie Narodowym narodowe reprezentacje Cristiano Ronaldo czy Wayne'a Rooneya przez kilka-kilkanaście dni będą musiały gdzieś trenować i mieszkać. Na zachodnich piłkarzy już ostrzą sobie zęby Wieliszew, Józefów i Piaseczno. miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4122820.html Odpowiedz Link