Dodaj do ulubionych

Utwardzenie drogi przez gmine

31.05.07, 09:23
Czy ktos z was wie, czy istnieje możliwosc żeby gmina utwardziła droge
dojazdową,która nie jest własnoscia gminy? Droga ta odchodzi od szosy i jest
dojazdem do 15 dzialek,jest wspołwłasnoscią tych działek. Wiem ze najlepszym
rozwiązaniem byłoby przekazanie drogi na gmine,ale gmina nie jest pewna czy
chce ją przejąć i poza tym dwuch współwłascicieli nie chce przekazania drogi
gminie. Czy to znaczy że do konca życia bedziemy musieli tonąć w błocie?
Może ktos może mi na to odpowiedziec
Obserwuj wątek
    • ania.silenter Re: Utwardzenie drogi przez gmine 31.05.07, 09:28
      Mamy jeszcze śmieszniej - część drogi jest gminna (utwardza ją sąsiad a my
      dorzyciliśmy się z kosztami bo gminie się nie opłaca), druga część jest
      własnością 5 osób (dojazd do pięciu działek) i sami z mężem ją utwardzamy (3
      inne działki mają też dojazd od innej strony, a jedna działka stoi pusta).
      • mieszkanka13 Re: Utwardzenie drogi przez gmine 31.05.07, 10:20
        20 lat czekamy na poprawę drogi, która jest nazywana ulicą Nową . Znajomi się
        smieją, że w lecie asfalt (który właśnie 20 lat temu mieliśmy obiecany ) nam sie
        kurzy, a w zimie, że się rozpuszcza. To co się tyczy zainteresowania gminy
        stanem niektórych dróg.
        Ale może macie większą siłę przebicia, bo Słowackiego i Reymonta są inwestycjami
        można by rzec priorytetowymi.
        • pawlik36 Re: Utwardzenie drogi przez gmine 31.05.07, 10:55
          mieszkanka13 napisała:

>. > Ale może macie większą siłę przebicia, bo Słowackiego i Reymonta są
          inwestycjam
          > i
          > można by rzec priorytetowymi.

Boje sie ze mniejsza mamy sile ,bo ulica nie jest w Radzyminie tylko w Łąkach.
        • projekt74 Ulica Nowa 31.05.07, 11:07
          Urząd Miasta i Gminy Radzymin stara się o środki zewnętrzne na budowę
          nawierzchni na ulicy Nowej w Radzyminie. Żeby pozyskać takie środki Gmina musi
          mieć udział własny w inwestycji, dlatego też w budżecie Gminy na 2007 r.
          zabezpieczono kwotę 1 mln zł. Wszystko jest na dobrej drodze, żeby inwestycja w
          najbliższym czasie została wykonana.
          Pozdrawiam,
          Marek Brodziak
          • szifox Re: Ulica Nowa 31.05.07, 11:32
            Pan Marek Brodziak jest Radnym Rady Miejskiej w Radzyminie, a zarazem
            przewodniczącym komisji budownictwa, przemysłu, handlu i usług.
          • mieszkanka13 Re: Ulica Nowa 31.05.07, 11:34
            Do pana Marka
            Bardzo dziękuję,że ktoś wreszcie zainteresował się naszym problemem, bo jak
            dotychczas kończyło się na obietnicach kolejnych burmistrzów. Słyszałam jak
            podczas sesji podjął pan temat ruchu samochodów ciężkich na ulicy Nowej. Widać,
            że jest Pan zainteresowany problemami nie tylko swoich wyborców, ale mieszkańców
            całej gminy. Nie szkoda było Panu czasu, żeby stwierdzić stan faktyczny i potem
            przedstawić konkretne argumenty. Tak trzymać !!!!
            • szifox Re: Ulica Nowa 02.06.07, 11:49
              ... jak to się dzieje, że inwestycje uwzględnione w wieloletnim planie
              i "nazwane po imieniu" w załącznikach do uchwały budżetowej, czekają na środki
              zewnętrze, podczas gdy ul. Reymonta, której tzw. "URZĄDZENIE" czyli wykonanie
              inst. sanitarnej, elektryczniej i nawierzchni pochłonie z tegorocznego budżetu
              i prawdopodobnie przyszłorocznego 1,2 miliona zł - finansowane jest ze środków
              własnych gminy ?

Żeby było mało to zbudowanie kompletnej drogi z infrastrukturą określane jest
              przez wiceburmistra "urządzeniem ul. Reymonta" a środki przeznaczone na
              finansowanie w budżecie są określone jako "kanalizacja w mieście i budowa
              wodociągów do nowo wybudowanych obiektów" ?
          • mieszkanka13 Re: Ulica Nowa 20.06.07, 09:54
            Podczas ostatniej sesji była głosowana uchwała rady na zaciągnięcie kredytu na
            budowę ulicy Nowej. Dziwi mnie komentarz, którym to głosowanie zostało
            poprzedzone Zrozumiałam,że głosowanie na być tylko "na niby". Zainteresował
            mnie komentarz pana Marka Brodziaka, który wypowiadał się o zwiększeniu ruchu na
            ulicy Nowej.
            Podczas marcowej debaty burmistrz przez nikogo nie pytany powiedział, że nie
            przewiduje ruchu pojazdów ciężkich na Nowej. Obecnie, gdy przejeżdża szambiarka
            u mnie w domu drżą szyby w oknach a budynek oddalony jest od drogi o 25 metrów.
            Panie Marku po pana wypowiedziach można pomyśleć, że coś pan wie o planach
            względem Nowej i dlatego bardzo proszę aby podzielił sie pan swoją wiedzą z nami
            mieszkańcomi bo nasi "wybrańcy" o nas zapomnieli.
            • projekt74 Re: Ulica Nowa 20.06.07, 12:32
              Szanowna Pani!
              Na wstępie chciałbym podkreślić, że podczas głosowania za zaciągnięciem kredytu
              na budowę nawierzchni w ulicy Nowej byłem za. Na sesji w dniu 15.06.2007 r.
              powiedziałem, cytuję: „z uzyskanych informacji wynika, że w ulicy Nowej
              zostanie wybudowana tylko i wyłącznie nakładka asfaltowa, po której będą
              poruszały się zarówno pojazdy jak i piesi. Obawiam się, że takie rozwiązanie
              może nie uzyskać aprobaty komisji rozpatrującej wnioski o dotacje. Śmiem
              również twierdzić, że takie rozwiązanie nie poprawi jakości życia osób
              mieszkających przy ulicy Nowej, a wręcz narazi ich na same niedogodności
              związane ze zwiększeniem natężenia ruchu oraz brakiem możliwości bezpiecznego
              poruszania się pieszych. Ponadto tak zaprojektowana droga nie rozwiąże
              problemów komunikacyjnych Radzymina, które już dzisiaj można zauważyć, a które
              w niedługim czasie znacznie się nasilą. (...) Dlatego wnoszę, żeby opracowywana
              na zlecenie UMiG Radzymin dokumentacja uwzględniała budowę jezdni asfaltowej o
              szerokości 8 m wraz z chodnikiem o szerokości 1,5 m.” I muszę Panią zapewnić,
              że poprzez zastosowanie takiego rozwiązania nie chodziło mi o skierowanie w tą
              ulicę pojazdów ciężarowych, a jedynie poprawę bezpieczeństwa mieszkańców.
              Trzeba zdawać sobie sprawę, że ulica Nowa będzie w przyszłości stanowiła pewną
              alternatywę dla Al. Jana Pawła II. Po poprawieniu parametrów jezdnych drogi
              natężenie ruchu w tym rejonie prawdopodobnie się zwiększy. Biorąc pod uwagę, że
              wzdłuż ulicy jest jeszcze sporo wolnego terenu pod inwestycje jest to więcej
              niż pewne.
              Pozdrawiam,
              Marek Brodziak
              • mieszkanka13 Re: Ulica Nowa 20.06.07, 12:56
                Dziękuję panu za szybką i wyczerpująca odpowiedź. W chwili obecnej ulica Nowa
                pełni rolę szlaku spacerowego. Wiem, że był pan na naszej ulicy na "wizji
                lokalnej", ale nie wiem ,czy wie pan, że jest tam swoisty ogród zoologiczny.
                Mieszkańcy w granicach miasta mogą zobaczyć sarny, zające bażanty, a nawet bobry
                i zaskrońce. Obecność takich zwierząt świadczy o bardzo czystym środowisku. Nie
                chcemy aby przez nieprzemyślane działania władz miejskich to się zmieniło. Nowi
                mieszkańcy kupując działki w tej okolicy chyba nie chcieli mieszkać przy
                ruchliwej ulicy, a jednym z powodów, które skłoninły ich do zamieszkania właśnie
                w tym miejscu było czyste powietrze.
                Po przeczytaniu Pana wypowiedzi odniosłam wrażenie, że uważa pan, że mam do pana
                pretensje. Zwróciłam się do pana bo widzę, że jest pan jedyną osobą, która chce
                rozmawiać w tym temacie.
                dziękuję za zainteresowanie.
                • szifox Re: Ulica Nowa 21.06.07, 10:32
                  Z logicznego punktu widzenia, to własnie ul. Nowa powinna stanowić jeden ze szlaków tranzytowych Radzymina ponieważ może ona łączyć drogi dojazdowe do miasta poza jego centrum - nie twierdzę, że ma ona dopuszczać ruch poj. ciężarowych pow. 10 ton ale powinna umożliwiać bezpieczny ruch dla pieszych i objazd centrum miasta dla pozostałych pojazdów.

Nie wiem jak dokładnie wyglądały plany zagospodarowania tej drogi ale wydawało mi się, że właśnie taką rolę miała ona spełniać wg. wcześniejszych założeń.

Ja rozumiem i doceniam znaczenie przyrody dla otoczenia jednak nie widzę powodów aby budowę kilkukilometrowego odcinka drogi w obrębie miasta traktować wyłacznie jako promenadę z dojazdem do posesji.
                  • mieszkanka13 Re: Ulica Nowa 21.06.07, 12:49
                    Nie wiem kto wymyślił, że Nowa ma być szlakiem tranzytowym. Przy obecnej
                    szerokości ulicy powinna być ona jednokierunkowa. (jak z jednej strony jedzie
                    np. szambiarka to samochód jadący z drugiej strony musi zjechać w pole lub na
                    wyjazd do posesji). Pooszerzenie mogłoby się odbyć tylko poprzez wykupienie pasa
                    od prywatnych właścicieli. Wiem, że według obecnie obowiązujących przepisów
                    można wszcząć procedurę wywłaszczeniową bez zgody właściciela gruntu. Tylko z
                    ludzkiego punktu widzenia czy ktoś chciałby prosto z drzwi wejściowych wychodzić
                    na dość ruchliwą ulicę (domy oddalone od obecnie istniejącej ulicy 3 do 5 metrów
                    ), bo na chodnik to juz nie ma możliwości wygospodarowania miejsca. Chyba żeby
                    zburzyć istniejące zabudowania. Jeżeli plan zagospodarowanie przestrzennego
                    przewidywał w tym miejscu szlak tranzytowy to tereny położone w pobliżu tego
                    szlaku powinny być przeznaczone pod działalność gospodarczą, a nie mieszkaniową.
                    Teraz kiedy zostało pobudowanych wiele nowych domów chce się tam zrobić ruchliwą
                    trasę. W takim przypadku sytuacja mieszkańców będzie o wiele gorsza niż tych
                    przy Weteranów, bo na Weteranów mają chociaż chodniki z obu stron.
                    • student6 Re: Ulica Nowa 21.06.07, 12:59
                      Abstrachując od tranzytu. Chciałbym zadać jedno pytanie. Czy mieszkańcy w ogóle
                      chcą asfalt? Bo tak naprawdę chyba nikt tego pytania nie zadał. Jeżeli nie
                      chcecie asfaltu bo będzie on dla was źródłem samych nieszczęść to przecież nikt
                      na siłe nie będzie go robił.
                      • mieszkanka13 Re: Ulica Nowa 21.06.07, 13:32
                        Dla mnie to mogą być nawet betonowe płyty ( takie jak na Słowackiego ) czy też
                        asfalt tłuczony czy jak to się nazywa ( częściowo Nowa jest czymś takim
                        utwardzona), żeby można było w miarę dobrze i bezpiecznie przejść, a samochodem
                        przejechać nie uszkadzając go przy okazji.
                        Logicznie myśląc nie wiem czy ktoś chciałby za wszelką cenę asfalt, jeżeli idąc
                        do domu musiałby uciekać przed pędzącymi samochodami nie wiedząc gdzie( w
                        niektórych miejscach po obydwu stronach są rowy). Wiem jak ciężko jest przejść w
                        tej chwili gdy ruch nie jest jeszcze taki duży.
                        Inną sprawą jest kwestia wypadków. W chwili obecnej prktycznie co najmniej dwa
                        razy w miesiącu, ktoś "siedzi" w rowie, bo się nie wyrobił na zakręcie, wpadł w
                        poślizg czy też nie zapanował nad kierownicą. Co będzie jak ruch się zwiększy.
                        Słyszałam o pomyśle krycia rowu tylko nie wiem czy to dobry pomysł jeżeli w tym
                        rowie nawet podczas suszy jest dość wysoki poziom wody.
                        Jeżeli nasze władze czytają to forum to może jasno sprecyzują jakie są ich plany
                        w stosunku do Nowej żebyśmy nie żyli w nieświadomości snując spekulacje na
                        podstawie domysłów i plotek.
    • pawlik36 Re: Utwardzenie drogi przez gmine 01.06.07, 08:40
      czyli podsumowujac dyskusje ,nikt nigdy nie spotkal sie z tym zeby gmina
      utwardzila droge ktora nie jest jej wlasnoscia??
      • antek722 Re: Utwardzenie drogi przez gmine 01.06.07, 15:38
        raczej nie , poniewaz Gmina nie ma w tym żadnego interesu, a i z drogami, które są jej własnością nie do końca sobie radzi...
      • aamkl Re: Utwardzenie drogi przez gmine 03.06.07, 11:41
        polecam :
        zyciepowiatu.wolomin.com/zyciepowiatu/?artykul=MjAwNTE1ODY0ZTFlN2IuaHRtbA==

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka