iit2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.01.06, 18:19 mam pytanie czy jest jakaś polska stacja w telewizji i czy jest możliwość zamiany ewentualnie pokoju w m-cu lipcu ??? czy też jest pełne obłożenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka2251 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.01.06, 16:06 Jest TV puls, polsat2. Odpowiedz Link Zgłoś
lolah Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.02.06, 22:16 Wczoraj wróciliśmy z tygodniowego pobytu i uwierzcie, że żal był wyjeżdżać. Pogoda przepiękna: gorąco i słonecznie. Poza tym hotel rewelacja. Jedynym minusem są stare już i troszkę podniszczone pokoje. Ale dla nas był to niewielki problem, gdyż hotel oferuje tyle atrakcji, że w pokojach prawie nie przebywaliśmy. Od rana na plaży są animacje, aerobik, mecze siatkówki itp. przy głównym basenie gimnastyka, każdego wieczoru w amfiteatrze jest show, a potem dyskoteka. Oczywiście wszystko jest robione pod Włochów, ale oni są naprawdę mili i przyjaźnie do nas nastawieni, więc nie ma problemu, żeby się wkręcić. Może trochę nas olewają, ale raczej dlatego, że nie potrafią się z nami dogadać (po prostu żadko mówią w innym języku niż ich własny). Egipcjanie też są sympatyczni i szanują swoją pracę. Nie są tak natarczywi jak np. w Hurgadzie. Na prawdę pełna kultura! Jedzenie pyszne i w ogromnych ilościach. Każdy znajdzie coś dla siebie: mięso, owoce morza, warzywa, owoce, słodkości, no i przede wszystkim codziennie makarony w każdej postaci i pizza. Ponadto we wszystkich barach od 10.00 do 2.00 napoje (polecam cappucino i wogóle kawy) oraz różne przekąski. W zupełności wystarczy opcja snack. My prawie nie wychodziliśmy z hotelu, bo wszystko było na miejscu. Odwiedziliśmy delfinarium; jeśli ktoś nigdy nie był, to warto, zwłaszcza dzieci. Uwaga! Można wykupić u rezydenta, ale jeśli chce więcej niż 15$, to można załatwić z dowozem na mieście (najbliżej koło Fantazji - to taki pasaż handlowy). Jeśli chodzi o hotel, to nam bardzo się spodobał. Wszędzie jest dużo zieleni i przestrzeni. Domki przytulne, budynek główny elegancko urządzony, wszędzie szerokie ścieżki i podjazdy dla wózków dziecięcych. Na początku mogą być problemy z orientacją, ale szybko dochodzi się do wprawy. Faktycznie jeden basen jest renontowany, ale naprawdę cichutko, sprawnie i bez jakichkolwiek utrudnień dla turystów. Basen główny jest ogromny, z mnóstwem fontann i zaułków. Musi być super ze względu na sztuczną falę, ale w okresie zimowym nie da się z niego korzystać z powodu zimnej wody. Natomiast mały basen z podgrzewaną wodą (cieplejsza niż w morzu) mieliśmy "na własność". Podczas gdy wszyscy siedzieli na plaży, my w gronie ok. 20 Polaków spotykaliśmy się tam i bardzo wesoło spędzaliśmy czas Jeśli chodzi o plażę, to nie ma co pisać o jej pięknie, to trzeba po prostu zobaczyć. Jest otoczona wysokim klifem, nad nią zrobiono drewniamy grill bar. Wszystko tak mądrze i ślicznie zaaranżowane, że warto ją odwiedzać o każdej porze. Znajdziecie tam dużo leżaków i parasoli. Piasek jest OK, choć w morzu szybko się kończy a zaczynają się kamienie i rafa. A to jest najpiękniejsze! Mnóstwo ryb, koralowców, ukwiałów. Świtna ściana, studnia, wąwozy. Ja widziałam płaszczkę, a niektórzy również 2-metrowego rekina! Trzeba też uważać na jeżowce - prawdziwe kolosy. Ale w razie czego z pomocą nie powinno być problemu, gdyż na rafie jest sporo ludzi. Wiele wycieczek przypływa statkami, żeby ją podziwiać. W hotelu przeważają Włosi, ale dużo też było Rosjan, Ukraińców i Polaków. Trochę problemów robiły pijane Rosjanki. Reszta wesoło spędzała swoje urlopy nie czyniąc przy tym żadnych szkód czy niemiłych sytuacji. Byliśmy z Sun & Fun i nie mieliśmy żadnych nieprzyjemności. Może faktycznie rezydentka, pani Ania, do najmilszych nie należy, ale przynajmniej na wstępie objaśniła wszysko dokładnie. Wiem, że Club Farana jest też w ofercie biuro Alfa Star. Rozmawiałam z paroma osobami, które przez nich załatwiały, i nikt nie miał żadnych problemów. Hotel naprawdę wart polecenia przede wszystkim ze względu na swój urok, przyjazną atmosferę i bliskość rafy. Ja sama chciałabym tam jeszcze wrócić. Chyba poszukam sponsora Pozdrawiam gorąco. PS.Jeśli macie pytania, to piszcie, chętnie odpowiem. Mam też ok.350 zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja233 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 14.02.06, 13:32 Cześć lolah ! Cieszy mnie że Club Farana przypadł ci do gustu - ja wybieram się do Sharm w październiku, ale już teraz chce zrobić rezerwację i prawie na 100 % jestem zdecydowana na ten właśnie hotel (jak dobrze że mamy to forum ) Będę ogromnie wdzięczna jeśli prześlesz mi chociaż kilka fotek ze swojej pokaźnej kolekcji na maila: kaja233@gazeta.pl Mam jeszcze pytanie odnośnie odległości od "centrum" i ewentualnie busików hotelowych - jak często kursują ? pozdrawiam mocniutko Kaja Odpowiedz Link Zgłoś
betif3 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 16.02.06, 14:15 czesc lolah wybieram sie w podroz poslubna w czerwcu do egiptu , bede wdzieczna za zdjecia i opis hotelu i czy warto ?? pozdrawiam goa@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nala_2005 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.02.06, 17:53 Witaj! Wybieram się w lipcu do Farany.Bardzo proszę o parę fotek z różnych miejsc. DZIĘKI z góry. Iwona finks11@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
trako1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 14.03.06, 20:25 byłem tam i bardzo polecam podaje link do hotelu www.ventaglio.com/cgi-bin/cgi2nova.exe Odpowiedz Link Zgłoś
trako1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 14.03.06, 20:29 przesylam jeszcze raz tamten byl niekompletny www.ventaglio.com/cgi-bin/cgi2nova.exe?SN_ADDRESS=ivvportal2&SN_METHOD=M_show3&Haz=01&Hbt=02&Hpg=05&Hvl=151 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jackolini co z remontem ?? 27.04.06, 09:00 Mam pytanie, czy ktoś był w hotelu ostatnio? Interesuje mnie czy zakończył się już remont basenu przy plaży i ewentualnie czy coś innego jest teraz w hotelu remontowane. Lecę 4 lipca i jestem bardzo ciekawy jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
jojo-ski Re: co z remontem ?? 27.04.06, 15:10 ja wróciłam 25.04, remont basenu jeszcze trwa, nie wiem czy do lipca skończą??? innych remontów brak Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: co z remontem ?? 17.05.06, 19:21 Mam pytanie, czytałam wszystkie opinie, ale nie wiem jaki ewentualnie pokój wybrać , nie chodzi mi o położenie, tylko czy lepsze pokoje są na piętrach ,czy na parterze, chodzi mi głównie o przechodzących ludzi(parter), a może te na piętrze są większe , wygodniejsze ? Bo zawsze trzeba się przygotować na ewentualną zamianę ( pobyt z dzieckiem) ( hałas itp.) Nie chcę grymasić, ale warto zapytać o to również przed wyjazdem. Z góry dziękuję za podpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Nurkowanie w C.Faarana 22.05.06, 14:14 Witam, czy ktoś nurkował (nie tylko w ABC ) koło CF ? Interesują mnie ceny jednodniowego pakietu (2 nurki ,przewodnik , sprzęt -swoją mam tylko piankę i jacket i chyba zostawie je w domu ) . Czy są gdzieś jakieś ciekawe wraki w pobliżu ? Jak to jest z nurkowaniem jerzeli chodzi o rękawiczki i nóż , słyszałem że nie wolno ich mieć ? Jeżeli tak to czy dotyczy to też nurkowania w ABC . Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Nurkowanie w C.Faarana 31.05.06, 20:26 Hej Hej ???!!!! Czy ktoś wrócił ostatnio z tego hotelu ??? Czy wszyscy nagle zmienili kierunki???? Co tam nowego w tym najlepiej opisanym hotelu ??? odpowiadajcie, bo dalej forumowicze zadają pytania ????!!!!!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Nurkowanie w C.Faarana 03.06.06, 17:46 Wrocilem 3 dni temu z tego hotelu mozna pytac o konkrety - odpowiem na 100 %.Pozdro. kopytniak3@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Nurkowanie w C.Faarana 03.06.06, 23:21 Witam , 1.Co z remontem basenu ? 2.W której części są najlepsze pokoje(spokój cisza , nowa Klima itp.)? 3.Jaki jest średni koszt wycieczki do Kairu (chodzi głównie o biura inne niż „rodzime”? 4. Czy biuro z którego byłeś szykanuje swoich klientów korzystających z wycieczek fakultatywnych w innych biurach (nie wydają podobno suchego prowiantu )? 5. Czy nurkowałeś ze sprzętem ? Jeżeli tak to z jakiego centrum i jaki jest koszt nurkowania z łodzi i na miejscu ? 6.Ogólne wrażenia ... pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
mabipa co z pokojami? 04.06.06, 11:11 również proszę o sugestie które pokoje są najlepsze i czy jest szansa na ewentualną zmianę pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Nurkowanie w C.Faarana 04.06.06, 15:08 witam.Remont basenu jeszcze trwa(2 robotnikow w zolwim tempie-otwarcie najwczesniej po wakacjach)pokoje generalnie takie same -ogladalem 3.Moim zdaniem najlepsza lokalizacja obok basenu ze sztuczna fala numery zaczynaja sie od 6,7,8.Na temat wycieczki do Kairu nie wiem nic poniewaz bylem w ubieglym roku z Hurghady.Natomiast polecam Jerozolime -super oraz kolorowy kanion.Na temat prowiantu nie odpowiem bo bralem wycieczki od rezydenta natomiast w restauracji podczas posilkow dostepne sa tacki i mozna oficjalnie wyniesc sobie zywnosc oraz owoce-lepiej na tym wyjdziesz poniewaz w lunch pakiecie sa 2 banany ,soczek oraz rogalik-kpina.ZE sprzetem nie nurkowalem koszt ok 70$ intro z instruktorem.Ogolne wrazenia super oraz widoki na plazy oraz rafa przy hotelu niezapomniane-GORACO POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Nurkowanie w C.Faarana 05.06.06, 08:18 70$ za nurkowanie mam nadzieję że to cena dla ludzi bez certyfikatu (liczyłem na mniej ) .Miałeś wersję snack czy dinner ? Z tego co widzę to remontują basen już 3 rok , bardzo sie tluką ? Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Nurkowanie w C.Faarana 05.06.06, 12:42 Mielismy wersje snack ,ktora moim zdaniem wystarczala w zupelnosci(temp ok 35 stopni-brak apetytu,podstawa to napoje)Remont byl nieodczuwalny poniewaz oblozenie nie bylo wielkie i nie kwaterowali gosci w tym rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
siizar Re: Nurkowanie w C.Faarana 28.06.06, 23:15 Witam! Mam pytanie z jakiego biura byłeś w Faranie i czy jesteś zadowolony z jego rezydenta? Ja zamierzam jechać z Alfa Star, ale zastanawiam się również nad ofertą Sun & Fun. Może słyszałeś coś na temat tych biur? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Nurkowanie w C.Faarana 05.06.06, 18:39 Podobno nie można z Egiptu wywozić nawet muszelki , faktycznie tak sprawdzają ? Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Nurkowanie w C.Faarana 07.06.06, 16:37 Teoretycznie nie mozna (rezydentka przestrzegala ze za wywiezienie czegokolwiek z morza jest 10000$ kary)Praktycznie pewnie mozna zaryzykowac ale czy to tego warte????? Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Nurkowanie w C.Faarana 12.06.06, 10:24 Podobno od 4'000 $ a procedura trwa 2 dni . Odpowiedz Link Zgłoś
magda8842 Re: Nurkowanie w C.Faarana 04.07.06, 00:39 Dwa lata temu byłam z rodziną w Hurghardie. Za tydzień lecimy na Półwysep Synaj do Frana Club, Sharm El Sheikh. Tamtymi wakacjami byliśmy zachwyceni. Snurkowanie przy hotelowej rafie i zwiedzanie Doliny Królów i piramid z Kairem. Czy teraz się nie rozczarujemy? Chcemy jechać do Jerozolimy. kto byl ostatnio w tym hotelu? Proszę o informacje, Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
koza17 Re: Nurkowanie w C.Faarana 05.07.06, 12:09 W ubieglym roku bylismy rowniez w HRG natomiast w tym w SSH w powyzszym hotelu-miejscowosc jak rowniez hotel-rewelacja.Do Jerozolimy trzeba pojechac koniecznie najlepiej z biura Sun&FUN-rewelacyjny przewodnik WLODEK.Na pewno sie nie rozczarujesz a jezeli juz to bardzo milo.Pozdrawiam Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
karo112 Re: Nurkowanie w C.Faarana 22.08.06, 08:07 Witam, gdzie można znaleźć biuro Sun&FUN i ile kosztuje wycieczka do Jerzolimy (znizki dla dzieci) płatne gotówką czy można kartą - proszę o info. Odpowiedz Link Zgłoś
luk2011 Re: Nurkowanie w C.Faarana 04.07.07, 00:53 WITAJCIE POTRZEBUJE INFO O SNURKOWANU.MAM MALO CZASU MUSZE SIE ZDECYDOWC SZYBKO NA TEN HOTEL ,WIEC PROSZE WAS O SZYBKA ODPOWIEDZ JA BYLEM W ZESZLYM ROKU W HILTON WOTERFOLL I RAFA DLA MNIE BYLA KIEPSKA ,A TE HOTELE WEDLE MAPY SA OBOK SIEBIE I BOJE SIE,ZE TA RAFA BEDZIE PODOBNA.KAZDY PISZE ZE RAFA JEST SUPER,ALE NIE WIEM CZY LUDZIE CI MAJA JAKIES POROWNANIE Z INNYMI HOTELAMI W SHARM ,CZY KTOS MA TAKIE POROWNANIE,JEZELI TAK TO NIECH ROZWIEJE MOJE WATPLIWOSCI CO DO RAFY W CLUB FARANIE.JA SNURKOWALEM PRZY HOTELAH BARON,CONRAD I CORAL MONTAZA I RAFA WEDLUG HILTONA TO NIEBO A ZIEMIA.DODAM ZE MAM TEZ PAPIERY NURKA ,ALE SNURKOWANIE SPRAWIA MI WIELKA RADOSC,DLATEGO ZALEZY MI NA PIEKNEJ RAFIE NP JAK W BARONIE CZY CORALU,I JESZCZE JEDNO PRZY HILTONIE BYLY W PAZDZIERNIKU POTEZNE FALE PRZY POMOSCIE CO BARDZO UTRUDNIALO SNURKOWANIE,CZY W FARANIE JEST PODOBNIE? CZEKAM NIECIERPLIWIE NA WASZE OPINIE I Z GORY DZIEKUJE POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejlitwicki Re: Nurkowanie w C.Faarana 04.07.07, 09:44 rafa w Faraanie (a właściwie kawałek dalej w stronę Reef Oasis i Iberotel Club Fanara) jest świetna. Nie mam porównania z Baronem (będę miał po 18 września , ale warto. rafa wije się wąwozami, dużo ryb, papugoryby tak oswojone, że pozwalają podpływać na wyciągnięcie ręki. przy Reef Oasis zatrzymują się statki ze snurkami, więc sam wyciągnij wnioski. byliśmy w drugiej połowie września, fale bardzo małe w porównaniu z poprzednimi pobytami w Sharm i Tabie, przy pomoście trochę buja, ale nie przeszkadza to przy wchodzeniu na drabinkę. kilka zdjęć z rafy przy Faraanie w poniższym linku. pzdr www.asiaiandrzej.com/rybki.html Odpowiedz Link Zgłoś
joasia997 Re: Nurkowanie w C.Faarana 17.07.07, 13:18 Witam, mam prośbę. Chcemy sie wybrać do tego hotelu ale nie wiemy jaką opcję wybrać snack czy całe all. Co jest w wersji snack i czy obiad w wersji all trzeba jeść w restauracji gdzie trzeba sie przebiarać czy jest jeszcze inne miejsce do którego można przyjść prosto z plażowania? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daktylia Re: Nurkowanie w C.Faarana 12.07.06, 18:42 byłam w club farana, wróciłam wczoraj, rezydentka lucynka świetna, hotel bardzo dobry,byłam z alfa star.Co do Jerozolimy to uważam ,że trzeba jechać obowiązkowo .Nie zapomnę tego miasta do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrwys1 Re: Nurkowanie w C.Faarana 19.07.06, 01:16 Witam. Dzisiaj wróciłem z Egiptu zClub Farana. Remonty wszystkich basenów zakończone.Jedzenie dosyć monotonne ale dobre. Uwaga na "Zemste Faraona" spora grupa osób mocno cierpiała. Byłem w Jerozolimie - to trzeba zobaczyć ale nie wiem czy w związku z obecną sytuacją będą organizowane kolejne wycieczki. Rezydentka zawsze do dyspozycji. Brawo. Pokoje czyste i ponoć nie kradną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lifeguard2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 17.07.06, 13:47 Własnie wróciłem z Club Faraana po dwutygodniowym urlopie w tym hotelu. Jestem troche rozczarowany poniewaz nie po to płaci sie tyle pieniedzy żeby codziennie słuchac na plazy jak pracuja koparki. Basen z trampolina jest remontowany i przez cały pobyt słyszałem że juz jutro bedzie otwarty niestety nie doczekałem sie. Pokoje bardzo skromniutkie ciagle sie cos psuło. Oczywiscie są i dobre strony tego hotleu jak piekna rafa i super jedzenie.Jak te romonty zostana ukonczone tylko nie wiadomo kiedy to hotel godny polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrwys1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.07.06, 01:17 Basen wyremontowano i otworzono 17.07 Odpowiedz Link Zgłoś
mabipa Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.07.06, 18:10 a skąd o tym wiesz? proszę o informację ponieważ wybieram się do tego hotelu w najbliższym czasie to prawda ze panuje w tym hotelu Salmonella ? Odpowiedz Link Zgłoś
nala_2005 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.07.06, 00:02 Z Faraany wróciłam właściwie dzisiaj nad ranem i jestem bardzo zadowolona z tego ośrodka.Nie wierzcie pogłoskom o salmonelli, bo to kompletna bzdura, jest to raczej nieumiejętność przystosowania się do zmian klimatycznych. Byłam tam z dziećmi ( 6-miesięcznym i 6-letnim) i nic nas nie dopadło a wszyscy dogadzaliśmy sobie jedzeniem. Owszem były przypadki leczenia sazpitalnego, ale na pewno nie było to wynikiem złego jedzenia czy też -jak głosiła opinia-złej wody z dystrybutora.Oświecam niezorientowanych: Faraana to ośrodek z 4 gwiazdkami (niemieckie TUI - ***+, Alfa Star ****+), a więc pokoje w ,,egipskim" stylu, basen z trampoliną już czynny, koparki ucichły, jedzenie zróżnicowane (nawet snacki-choć miałam wrażenie, że przy basenie jest większy wybór).Uwaga na osoby rezerwujące leżaki już wieczorem. Były przypadki rękoczynów (impulsywny Belg).Z animacjami w języku włoskim trzeba się pogodzić, bo ośrodek jest prowadzony przez włoskie biuro Ventaglio i to ono wysyła swoich animatorów a nie ośrodek. Swoją drogą było tam wielu Polaków (zwłaszcza z Alfa Staru), może by zatem polskie biura pomyślały o polskich animatorach?Jeszcze raz powtarzam nie wierzcie opiniom o rzekomej salmonelli.Ośrodek wart jest swojej kategorii a dłubgą drogę do plaży wynagrodzi piasek (ważne dla rodzin z dziećmi) i przepiękna rafa. Odpowiedz Link Zgłoś
mkbol Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.07.06, 10:26 Niestety Salmonella to prawda. Mąż przeleżał cały tydzień i wrócił do kraju chory. Badania potwierdziły nasze przypuszczenia. Jedliśmy i piliśmy tylko w hotelu. W tym czasie bardzo ciężko zachorowało wiele osób (niektórzy nawet zaliczyli szpital). Po sąsiedzku pan zjadł tylko śniadanie po przjeździe, a potem to już tylko był chory. W mojej ocenie podano coś w jedzeniu. Zachorowali Ci, co własnie to zjedli lub zjedli tego więcej (my podejrzewamy jajecznicę). Niestety chorowanie w tym hotelu miłe nie jest. Nik się tobą nie interesuje. Prosiliśmy o lodówkę, aby chociaż wodę utrzymać w chłodzie, ale nie dostaliśmy. Natomiast wszyscy arabscy goście mieli lodówki w pokojach. Kontrola (odpowiednik naszego SANEPIDU) przyszła do hotelu, ale dopiero po dwóch dniach od fali zachorowań. Lekarz jak był u nas drugi raz to niechcący przyznał się, że jest dużo zachorowań i że poprzednią całą noc wizytował zgłoszenia. Potem próbowano forsować tezę, że Polacy przywieźli to z Polski. My niestety nie pasowalismy do tej teorii poniewaź już bylismy cały tydzień. W mojej ocenie hotel nie zasługuje na 4*. Włosi podają, że ma 3* i to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kmam4 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.08.06, 09:57 Witam, u mnie po powrocie też wykryto salmonelle, zgłośiłem reklamację do biura i czekam na odpowiedz, Czy państwo też pisali reklamację ? Odpowiedz Link Zgłoś
kmam4 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.08.06, 10:00 Jak można nie wierzyć opiniom o salmonelli, jak ok. 30 osób na nią zachorowało !!! dowodem są leki które podawał egipski lekarz (na czerwonkę i salmonelle) wielu chorym polakom !!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrwys1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.07.06, 11:39 Ponieważ wróciłem we wtorek z tygodniowego pobytu. Co do salmonelii to rzeczywiście dużo osób chorowało ale czy była to salmonella czy też zwykłe dolegliwości gastryczne to trudno mi powiedzieć. Ja wystrzegałem się sałatek z majonezem, jajecznicy i ciast z kremem i urlop przterwałem bez żadnych problemów zdrowotnyvh , ale był jeden facet który cały tydzień przeleżał w łużku. Warunki moim zdaniem jak na tę część świata pozytywnie mnie zaskoczyły. Uważam że jeżeli będą jeszcze wycieczki fakultatywne do Izraela to naprawdę warto się wybrać. Ja byłem i było super. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 26.07.06, 15:09 Autor: 2905m Data: 26.07.06, -------------------------------------------------------------------------------- Tydzień temu /18-tego lipca 2006/ wróciłam z rodziną z Sharm el Sheikh z hotelu Farana Club. Teren piękny, własna naprawdę cudna plaża z rafą, bardzo dobrze zagospodarowana, ale słychać niestety odgłosy koparki na sąsiedniej budowie. Jak się myśli o przyjemnościach, to da się wytrzymać. No i lunche w restauracji przy plaży były tak dobre i cudne widokowo, że było warto. Jeśli ma ktoś wersję all, ale tylko snack, to radzę dokupić dinner. Snacki są skąpe i niepewne/upał/. My nawet nie próbowaliśmy. I dobrze, bo było parę osób, które wylądowały w szpitalu ze względu na niestrawność. Kolacje za to dobre, dużo owoców morza i nie tylko. W restauracji przy plaży 3 X w tygodniu, po wcześniejszym zamówieniu/bez problemów podczas śniadania/. Pozostałe w głównej restauracji, jeszcze bardziej obfite. Dwa lata temu byliśmy w Hurgadzie w Sun Risie Palaccio, jedzenie było dużo lepsze, bardziej wykwintne i obfite i te wspaniałe kolorowe drinki. Teraz za to teren hotelowy był ładniejszy i bardziej przestronny. Rafa też ładniejsza z lepszym dostępem. Baseny rewelacyjne. Szczególnie główny z falami. Remont innego już zakończony, głęboki, można skakać. Hotel zdominowany przez miłych Włochów. Wieczorem, po kolacji stroje: małe czarne lub choćby bluzki w tym kolorze i klapki już nie jak u Polek ciągle plażowe, ale na obcasiku. Byliśmy z córkami/18 i 20 lat/ zadowolonymi także z nocnych dyskotek. Wyjazd uważamy za udany. Zdążyliśmy zwiedzić Jerozolimę/już wycieczek nie organizują, bo niebezpiecznie/. Inna wycieczka nocą na górę Synaj męcząca, ale warto, chociaż wschód słońca przereklamowany. Trochę zimno, ale można wypożyczyć za 2 dolary koc i za 10 dol. wielbłąda, jeśli ktoś nie ma siły iść. My wzięliśmy dwa dla zabawy. wytargowaliśmy po 7 dol. i zmienialiśmy się podczas wędrówki. Z dziećmi warto wybrać się na popołudniowy wypad guadami na pustynię. Dużo wrażeń i nie traci się znowu całego dnia. Wieczorem animacje tylko po włosku, więc nie dla nas, ale reszta o.k. Jeśli ktoś nie chce zwiedzać Pół. Synaj i zaliczyć kąpieli w Morzu Martwym + Jerozolimę i Betlejem, ale piramidy w Gizie i Dolinę Królów z Luxorem niech jedzie do Hurgady/polecam Sun Rise Palaccio!/. Tam był większy wypas jeśli idzie o jedzenie i napoje. I też własna rafa, chociaż praktycznie bez plaży. Ogólnie wczasy w Egipcie są jazzi/nowe słówko młodzieży zamiast cool/. Ale dwa razy to wystarczy. Tylko żal nam tych widoków przecódnych rybek w rafach. Każde inne morze bez tych okazów/Grecja, Chorwacja, Hiszpania, Tunezja, Borholm, gdzie byliśmy/ jest lekko bez sensu. Pozostaje tylko, a może jednak aż zwiedzanie! Więc gdzie następnym razem? Chyba też egzotyczna/inaczej/ Tajlandia. Pozdrawiam pełna wrażeń wszelkich szcęśliwych jak my urlopowiczów Magda ze Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.07.06, 20:16 Czy wy aby napewno w tym hotelu i w tym czasie byliście?? Po pierwsze-to nie była zemsta faraona ani zwykłe dolegliwości żoładkowe bo w tym samym dniu (środa 12 lipca) zachorowało kilkadziesiąt osób,lista obejmowała prawie 30 osób kiedy ostatni raz ją widzieliśmy i ciągle rosła i wszystkie te osoby miały te same objawy.Wiele (w tym my) było poważnie chorych i leczonych b.silnym antybiotykiem w zastrzykach-tak było w naszym przypadku.Kilkoro hospitalizowano,kilka innych podłączono do kroplówek.Nie chce wam opisywać dokładnych objawów,ale byli ludzie którzy potrzeby fizjologiczne załatwiali wprost na łóżko bo z wycieńczenia nie byli w stanie dojść do toalety.My 5 dni spędziliśmy w pokoju i naprawdę myśleliśmy , że żle się to skończy. Po drugie-"hotel zdominowany przez Włochów", jak ktoś napisał-tym razem był zdominowany przez Polaków bo prawie wszystkie biura miały na niego promocję- pewnie przez remont plaży wielkimi koparkami z młotami pneumatycznymi,remont basenu i parę innych rzeczy o których poniżej. Po trzecie-"snacki" nie nadawały się do jedzenia,do dziś robi nam się niedobrze na ich wspomnienie Po czwarte-jak ktoś nie zwrócił uwagi,obsługa podawała napoje w kubkach jednorazowych wielokrotnie,nawet ich nie przemywająć (jak tylko ktoś takiego kubka nie zgniótł tak właśnie było).Alkohol też podawany był w tych miękkich jednorazowych kubeczkach co powodowało ,że nie dało się go pić Po piąte-kompletny brak animacji w trakcie dnia ,nawet muzyki zwykłej z magnetofonu (czy czegokolwiek)na basenie prawie nie było Było jeszcze parę innych rzeczy,jak pływająca nad ranem obsługa w ubraniach w basenie,pływające w nim pół dnia odchody (tego też nie zauważyliście?)itp. Lodówek brak i nie dało się ich załatwić nawet po interwecji rezydenta. Sniadania to jajka na twardo jajka smażone i omlet i parę słodkich bułeczek,snack niezjadliwy a kolacja o 20.00(kolejka złych i głodnych ludzi przed resteutracją-tego też nikt nie widział?) Ogólnie przestrzegam przed tym hotelem,może jak promocja dla naiwnych Polaków się skończy będzie inaczej? Jeden pozytyw-ładna plaża z ładną rafą,ale najlepiej nurkować rano bo po południu zdarzało się ,że na wprost pomostu hotelowego cumowały trzy statki naraz i trudno było wejść do wody.Ten pozytyw również pozytywny do końca nie jest bo na plaży,w górnej jej częśći pracowały wspomniane wcześniej koparki krusząc skały młotami pneumatycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
art00r może jakiś update na 5.08? 05.08.06, 18:15 czy salmonella już nie atakuje? co z basenami? Odpowiedz Link Zgłoś
kudowiak Re: czy już jest tam OK??? Ktoś wrócił ostatnio??? 06.08.06, 14:08 Jeżeli ktoś był w tym hotelu w ostatnim czasie to Błagam dajcie info czy: - NADAL PANUJE SALMONELLA? - BASENY JUZ DZIAŁAJĄ? - CZY KOPARKI NA PLAŻY NADAL PRACUJĄ, CZY MOŻE SĄ INNE UNIEDOGODNIENIA? Jadę tam pod koniec września, ale AlfaStar oczywiście słówkiem nic nie piśnie, że cokjolwiek jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
kudowiak Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 06.08.06, 14:05 Jeżeli ktoś był w tym hotelu w oststnim czasie to Błagam dajcie info czy: - NADAL PANUJE SALMONELLA? - BASENY JUZ DZIAŁAJĄ? - CZY KOPARKI NA PLAŻY NADAL PRACUJĄ, CZY MOŻE SĄ INNE UNIEDOGODNIENIA? Jadę tam pod koniec września, ale AlfaStar oczywiście słówkiem nic nie piśnie, że cokjolwiek jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
agii3 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.08.06, 12:21 Słuchajcie, Zaniepokojona postami o salmonelli zadzwoniłam do Alfastaru. Pozwiedzieli mi ze owszem panowała salmonella ale na przełomie maj/czerwiec. Zapewniali mnie ze teraz jest wszystko w porządku. Oczywiscie co nie zmienia faktu ze na zemste faraona choruje podobno jeden na 5 wczasowiczów w całym egipcie i raczej nie mozna sie od tego uchronic bo jest to zwiazane z florą bakteryjna. Mozna oczywiscie nie pic wody z kranu, nie jesc brudnych owoców i takie tam ale ja jestem dobrej mysli. WYlatuje tam 15 sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
mabipa Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.08.06, 16:13 ja też wylatuję 15 sierpnia z Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.08.06, 18:22 słuchajcie ! wiemy, jak przebiega zemsta faraona, a my byliśmy na tym feralnym turnusie, kiedy panowała salmonella i wierzcie mi , to było straszne, moje 10 letnie dziecko ginęło w oczach, straciło 10 kg i ledwo wróciło do domu. Nie był to ani maj ani czerwiec, tylko lipiec. Być może teraz będziecie mieli więcej szczęścia, bo wydaje mi się, że po takich zdarzeniach , jakie miały tam wtedy miejsce hotel przez jakiś czas będzie się starał, żeby go nie zamknęli. Basen duży został otwarty, na plaży podejrzewam, pracują, bo wyglądało na to,że jest tam dużo do zrobienia, aczkolwiek nie przeszkadza to leżącym na plaży, tylko w drodze na i z plaży.Jednak zastanówcie się nad zmianą hotelu, jeżeli macie porównanie z innymi w Egipcie, ponieważ jest on nastawiony wyłącznie na Włochów , brak było całkowicie animacji, wy będziecie w sierpniu, więc włosi będą, to może będzie inaczej, ale my po bardzo póznej kolacji ( o 20!) mogliśmy iść spać, bo nic się nie działo. To jest zawsze prawda, że jak człowiek połakomi się na cenę, to oberwie. Pamiętajcie również, że ten hotel ma 3 gwiazdki, nie więcej !!! Tylko nasze biura wywindowały go aż do 4 i pół. Odpowiedz Link Zgłoś
mabipa Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.08.06, 19:11 to straszne dla mnie co piszesz niestety nie ma możliwości już zamiany hotelu na inny bo straciłabym całą kasę jadę tam za tydzień i mam nadzieję ze jakoś wrócimy w całości do domu szkoda tylko ze do tej pory były super opinie o hotelu a ostatnio wszystko się zepsuło głównie przez zatrucie i koparki Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 09.08.06, 12:07 Ja byłem w tym hotelu od 26/06 do 13/07 .Wersja dinner.Wnioski : 1.Najfajniejsze wakacje na jakich byłem . 2.Niezapomniana rafa . 3.Obsługa ok . 4.Jedzenie b.dobre . 5.Brak zemsty faraona . 6. Nie zanotowałem epidemi ???? 7. Nie brać wesji snack !!!!!!!!! 8. Śniadania byly ok. 9. Odchody w basenie ????? nic takiego nie bylo 10.Leżaków koło basenu mało ,też mialem ochotę kogoś pobić jak mi zakosił lezak zarezerwowany o 7 rano 11.OSTROŻNIE Z SAŁATKAMI I KREMAMI JAK W CAŁYM EGIPCIE . To nas zapewne ustrzegło od zemsty . 12. kubki zgniatać . Generalnie byłem BARDZO zadowolony . Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 09.08.06, 13:12 Ja nikomu nie zabraniam jechać do tego hotelu,bo tak samo polegałam na opiniach innych i go wybrałam! Miałam pecha,że była epidemia salmonelli na tym turnusie i tyle (co potwierdził nawet lekarz!!!) Pływające odchody? przecież nie będą pływały na każdym turnusie nam sie zdarzyło i już, tu chodzi generalnie o zasadę! Zatrucie,odchody, kąpiący się o 4 nad ranem zatrudnieni w hotelu ludzie w ubraniach, kubki wielokrotnego użycia, zero animacji powtarzam zero!!!wersja snack tragedia i wiele innych to trochę za dużo jak na jeden hotel!!! Tylko tyle.Mam porównanie z innymi w Egipcie i w nich nie spotkałam się z tyloma przpadkami zaniedbań. Powtarzam hotel dla Włochów, a sierpień jest miesiącem wypoczynku Włochów, więc myślę, że będzie dla wyjeżdżających w tym terminie lepiej, bo oni dbają o swoich. Natomiast w lipcu same polskie biura podróży miały totalną "przecenę" na ten hotel i byli sami Polacy!!! O rafie pisałam również, że była rewelacyjna ! Odpowiedz Link Zgłoś
pecca Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 09.08.06, 22:21 Hmmm... Przebywałem w Faraanie od 11.07. do 25.07.2006 (za pośrednictwem Alfa Star). Zatem chyba w okresie tej "epidemii salmonelli". Faktycznie dość powszyechnymi były głosy o licznych zachorowaniach i wielu dniach i wieczorach spędzonych w pokoju. Mnie/nas (bo nie byłem sam) w zupełności to nie dotknęło. Myslę, że jest to bardzo indywidualna specyfika każdego organizmu. Oczywiście - jak ze wszystkim - w niektórych sytuacjach można losowi pomagać. Nie martwiłbym sie jednak aż tak bardzo, a juz na pewno nie próbował kombinacji z zamiana hotelu etc. Poza tym pobytem w Faraanie jestem zachwycony. Nie dostrzegłem nigdy i nigdzie żadnych pływających odchodów. Co do kubków w basenie. No cóż. Uwarunkowane jest to tylko i wyłącznie kulturą wczasowiczów, bo nikt inny tylko oni są na tyle leniwi i ciężko im podejść do dośc gęsto usytuowanych koszy. Jednak nie mogę zarzucić obsłudze, że nie sprzątali, bo sam nie raz widziałem rano ich prace. Włosi i animacje. I tu znów mam odmienne zdanie niz iit2. W lipcu tez było mnóstwo Włochów. Myślę, że więcej niż nas ( Faraana należy podobno do sieci hoteli włoskich) i codziennie te animacje były. Na plaży w cuiągu dnia. Wczesnym wieczorem i późnym też przy głównym basenie. O 22.00 w teatrze. Fakt, że były one po włosku (tu niestety zastrzeżenie do naszych biur podróży, że nie wykazali się żadną troską o zabezpieczenie polskich animatorów) i adresowane głównie dla Włochów. Jednak ja zarówno na plaży, jak i podczas wieczorów w teatrze bawiłem się bardzo dobrze. Kwestia wytężenia nieco wyobraźni Animatorzy sa bardzo kontaktowi i absolutnie nie są zamknieci tylko dla swoich rodaków. Jedzenie. My mieliśmy opcję SNACK. W zupełności wystarczało. Szwedzki stół na sniadanie i kolację zaspokajała w 100% zapotrzebowanie na wyżywiwenie. a snacki w ciągu dnia snacki tez były niezłe. Owszem nie wszsytkie, ale zawsze codziennie było coś na ciepło (shoaremka, niby hot-dog lub niby hamburger), co również było smaczne. Ale pwoiedzmy sobie szczerze. Jeszcze sie taki nie urodził, co by wszystkim dogodził, a w kwestii jedzenia jest to tym bardziej trudne. Ja chodziłem najedzony i na brak wyboru narzekac nie mogłem. I co mnie miło zaskoczyło. Mimo wielu potraw, które pojawiały się codziennie, zawsze było cos co podczas 2-tygodniowego pobytu zaskakiwało.Może faktycznie należy uważać na potrawy z majonezem itp. Koparki przy plaży. Są i kopia. Nie zakłócaja jednak w żaden sposób plażowania. Nie mieliśmy również jakichś problemów z droga na i z plaży. baseny wszystkie działały. Rafa super, podobno jedna z najładniejszych w Sharmie (poza Ras Mohammed i Tiranem). Cóż. Z przyjemnością wróciłem wspomnieniami do pobytu w Egipcie. Hotel i biuro podróży jak najbardziej polecam. I życze wszystkim tak udanego pobytu w Club Faraana. Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.08.06, 11:46 Ja miałem wersję dinner i tylko tą polecam .Nie ma nic fajniejszego niż objad z widokiem na morze . Polecam ich Capucino ,jest rewelacyjne . Co do wersji snack , czy warto oszędzać te 100zł przy ogólnej cenie ? wg mnie zdecydowanie nie . Zwłaszcza że objad nad plażą był rewelacyjny . Tak że myślę że warto dopłacić te kilka złotych i nie wściekać się że objad o 20(denerwując innych ). Ja ten hotel polecam . Niestety animacja jest oceniona 1 w skali 10 .I faktycznie mogli by coś z tym zrobić . Ja zapewne wrócę tam za rok . Co do rafy nurkowałem w Ras Mahamed i naprawdę dużo więcej się tam nie zobaczy niż przy hotelu . Tak że za rsafę 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
nala_2005 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.08.06, 10:35 Szkoda, że obecni w faraanie nie patrzyli tam, gdzie trzeba tylko szukali sensacji. Na recepcji w bardzo widocznym miejscu stała tabliczka z certyfikatem Egipskiej Izby Turystyki, która nadała hotelowi CZTERY GWIAZDKI. Taka sama informacja widnieje na stronie internetowej ośrodka. A skoro polskie biura podały inną informację, to już nie jest zależne od ośrodka...Jeżeli ktoś twierdzi, że nie było animacji, to przepraszam, ale chyba nie był w tym ośrodku. CODZIENNIE o 22.00 rozpoczynały się animacje (kabaret, wieczór egipski, show itp.) prowadzone w języku włoskim przez włoskich animatorów, bo tylko tacy zostali wysłani przez włoskie biuro podróży. Czy zatem mieli się dla nas uczyć polskiego???? Owszem mogli część animacji prowadzić po angielsku, ale naprawdę nie musieli tego robić, bo im płaci włoskie biuro VENTAGLIO, które dba o swoich klientów. A swoją drogą, proszę wejść na stronę tego biura i zapytać, jak to jest, że rzekoma salmonella zaatakowała tylko Polaków, a Włosi, którzy jedli TO SAMO zostali przez nią pominięci. To naprawdę jest ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
kmam4 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.08.06, 21:36 Przepraszam czy pan był wtedy w tym Hotelu ????? bo ja byłam i mój mąż o mało co nie umarł. Po przyjeżdie do Polski stwierdzono jednoznacznie ,że była to salmonella, I proszę nie pisać głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
kmam4 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.08.06, 21:55 Na temat traktowania gości z Polski i samych Włochów mogę udzielić wszystkim wyczerpującej informacji jako turysta bo osoba, która zaczyna ten wątek z pewnością nią nie jest????? bo precyzyjnie zna rozkład zajęć animatorów Włoskich. Ja stwierdzam jedno : przed Hotelem wisi flaga naszego kraju ale nie jesteśmy w Hotelu jakim jest Farana Club witani serdecznie. Ten Hotel Polakom nie oferuje nic poza rzeczywiście piękną rafą. Wracając do animacji to jest poraszka polskich biur podróży- nuda !- nuda-! i jeszcze ta salmonella. Powiem ,że był to dramat wielu rodzin Polskich i mojej też!!!!!. Na pytanie dlaczego tylko Polacy sie zatruli - odpowiadam bo chodzili wcześnie spać nie balując po nocach z Włochami i zjedli rano jajecznicę z dodatkiem. Jak dla Hotelu który szczyci się 4 gwiazdkami to wstyd!!!!!. Stanowczo nie polecam tego Hotelu ze względu na wpady sanitarne, które jak wiemy raz się pojawią to są zawsze !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pecca Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.08.06, 02:06 No cóż. Posądzono mnie chyba o niebycie turystą, argumentując to moja znajomością planu zajęc animatorów. Stanowczo ZAPRZECZAM, choĆ wiem, ze nie jest to tu do sprawdzenia. Co do znajomości rozkładu jazdy animatorów. Z całym szacunkiem, ale kiepski to argument. Nie trudno go bowiem znac, jeśli choć trochę zainteresowało się tym, co robią. A że codziennie rozkład jest podobny, choć zmieniał się repertuar wieczorny (informacja [także przed wejściem na stołówkę), nie stanowiło problemu utrwalić go sobie. co do nocnego balowania, no cóż, ja się bawiłem w zasadzie codziennie do późnych godzin nocnych w hotelowej dyskotece. Faktycznie przypominało to nieco włoskie children/youth-party, ale dało radę. Nawet po takich beletach zdarzało mi się jajecznicę lub jajko na twardo/miękko zjeśc rano ( i to ok. 8.00) na śniadanie. Choc faktycznie unikałem częstego jedzenia potraw na bazie jajek, bo od wieków wiadomo, że w takich najwłatwiej znależć jakies bakterie. Przykro mi z powodu męża i absolutnie nie twierdzę, że opisana przez Panią sytuacja nie miała miejsca. Jednak mnie/nas nic takiego nie spotkało, mimo, iż przez 2 tygodnie nie szczędziliśmy sobie jedzenia. Myślę, że czas skończyc juz te potyczki słowne, bo nie temu służy to forum. Czytający to ludzie, chcą uzyskac tu pewnie jakies informacje dot. hotelów. Mi to bardzo pomogło. bardzo dobrze z reszta,że można znaleźć tu różne opinie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agii3 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.08.06, 10:06 wiecie co tydzien sie zastanawiałam i zmieniłam z wersji snak na wersje diner. Biuro podrózy mówiło mi ze nie potrzebnie ale nie wiem, bardziej sie boje o zdrowie niz czy wydam troche wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
nala_2005 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.08.06, 10:45 Wersja dinner jest raczej dla tych, którzy potrebują zjeść o godz. 14.00.Nam naprawdę nie chciałoby sięschodzić z plaży tylko po to, by zjeść, choć restauracja była przy zejściu na plażę. Wersja snack plus różnorakie słodkie bułeczki wzięte z restauracji głównej po śniadaniu (można było otrzymać pojemnik plastikowy i folię aluminiową) wystarczyły w zupełności. Myślę, że w tej kwestii jest tak: Kto co lubi. Ja polecam ten hotel i jeśli się uda (finanse), to pojadę tam za rok. Mój wyjazd był zorganizowany przez TUI niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.08.06, 13:01 Do restauracji jest 30m po prostej i 10 m w górę z plaży . Wiele osób na miejscu miało potem pretensje że kolacja za późno , snacki nie takie . Po co sobie i innym psuć wypoczynek . Dopłaciuć te kilka złotych i mieć super objady z wspaniałym widokiem a po objadku polecam capucino . Animacja niestety to porażka , a dla dzieci to kompletne 0 . i to jedyny mój zarzut co do hotelu .W Tunezji w 3* hotelach animacja jest dużo leprza . Odpowiedz Link Zgłoś
pecca Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 16.08.06, 21:07 W zupełności zgadzam sie z Toba, nela_2005. Z reszta tak, jak napisałem wczesniej, opcja snack + faktyczne przekąski w ciągu dnia wysraczały. ale oczywiście wszystko zależy od potrzeb i upodobań. Nas w ten upał głód nie męczył, a i często było tak, że nawet na koloacje nie jadłem zbyt wiele, mimo, że pokus na półmiskach było wiele A jeśli będę mógł, to za rok wwróce, więc może sie spotkamy, hehe. A tak na marginesie pozwolę sobie nazuchwałość i spyutam Cię, jaki był koszt pobytu w faraanie w niemieckim TUI. Nie chcesz, nie musisz oczywiście odpowiadać. Pytam, bo wielokrotnie już słyszałem, że można znależć korzystniejsze (cenowo) oferty tych samych hoteli właśnie w niemieckich biurach. Pozdrawiam wszystkich Faraanowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
darkos1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.08.06, 19:31 Czy ktoś wybiera się do FARANY 19 września Odpowiedz Link Zgłoś
nala_2005 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.08.06, 22:33 Cześć! Wyjazd rezerwowałam w styczniu. Cztery osoby dorosłe plus pełna opcja ubezpieczenia – 10 600 zł za dwa tygodnie. Pozdrowionka Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
agii3 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.08.06, 12:33 wróciłam z obytu z Faranie i moge sie wypowiedziec Hotel ogólnie caly kompleks (baseny) - super!!!! polecam tym którzy maja dzieci ten hotel Jedzenie - takze super wersja pełna. Snaków nie jadłam ale ludzie narzekali OGólna atmosfera na prawde super, rezydentka b. fajna zadnych remontów w hotelu, chorób (oprócz zemsty która dotykała co 2 osobe) Na zemste polecam STEPTOQUIN jest tanszy od Egipskiego Antinala ale tez duzo skuteczniejszy. W pobliskiej aptece zapłaciłam za niego ok 2 dolary (bez targowania ) Pamiatki i inne rzeczy radze kupować w miescie. W hotelu jest duzo drozej pa Odpowiedz Link Zgłoś
iza10011 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 27.08.06, 23:06 Cześć, lece do clubu Farana 3.X.06, chcialabym się dowiedzieć czy istnieje mozliwość zalatwienia lodowki w pokoju (biorę leki)i jak to zrobic? Jak wyglądają pokoje? Czy ktos byl na wycieczce do Petry? Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
agii3 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.08.06, 08:13 1. istnieje mozliwosc lodówki pod dwoma warunkami: - kiedy bierzesz leki które trzeba trzymac w lodówce - jeśli masz małe dziecko które je jakies słoiki czy cos tam Mozesz załatwic lodówke u rezydenta, lub w recepcji BEZ PROBLEMU ja byłam z dzieckiem które ma astme i ma leki. POszłam do recepcji (pokazałam fiolki z lekami) , powiedziałam i bez kłopotu. Jesli chcesz lodówke do schładzanie drinków to nie dostaniesz na bank. 2. Pokoje wszystkie są podobne - w kazdym jest klima (chodzi dosc głosno ale podobno sa pokoje w których sa nowsze i chodzi ciszej) - ładna łazienka z suszarka i przedpokój - umiejscowienie pokoju. Ja byłam w nr 700 i było idealnie. Bliziutko głównego basenu tego z fala morska (5 kroków) i tym samym blisko głównej restauracji. CIut dalej plazy i grill restauracji ale opracowalismy niezły skrót ze w niecałe 5 min bylismy na plazy - kilka metrów od teatru. Przy zamknietym oknie nie ma zadnych hałasów. A okno przy takim upale zamkniete ma kazdy - sejf w recepcji bezpłatny (kazdy i tak daje dolara na koniec) cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
olaczup Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 13.09.06, 12:23 Lodówkę można tez wynegocjowac u obsługi. Mysmy ze znajomymi dosc długo sie targowali i lodókę mielismy. Co prawda przez ostatnie 5 czy 6 dni ale była. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patma4 Pytanko (snorkowanie) 28.08.06, 13:52 Gdzie tam można wypożyczyc sprzęt do snorkowania? W hotelu? Gdzieś poza? Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek_00 Re: Pytanko (snorkowanie) 02.09.06, 18:53 W faranie jest centrum nurkowe, można pożyczyć wszystko. Ale jeżeli zamierzasz snorkować systematycznie to zdecydowanie polecam własny sprzęt, wyjdzie z pewnością taniej. Wszystko również można kupić na miejscu w Sharm (maska, płetwy, rurka). Ale jakość sprzedawanego sprzetu nie zawsze jest dobra. Więc aby mieć ogromną frajdę z podziwiania naprawdę EXTRA rafy, proponuję zabrać już dobry sprzęt z Polski, bo to procentuje. Rafa jest rzeczywiście bardzo dobra (do Egiptu jeżdżę systematycznie od kilku lat więc mówię to z czystym sumieniem). Proponuję zapuścić się zarówno w lewo od pomostu jak i w prawo. Wiekszośc osób snorkuje na lewo , w kierunku hotelu Reef oasis. W środkowej części pomiędzy pomostami frany i reef oasis rafa jest rzeczywiście świetna. Natomist czym bliżej do reef oasis przezroczystość wody staje się coraz słabsza. Waro Również popłynąc za reef oasis, gdzie formy rafy są zupełnie inne i gdzie można spotkać duże ryby. Po prawej stronie od pomostu farany są naprawdę fantastyczne miejsca (moim zdaniem lepsze niż po prawej), mniej ludzi, można spotkać takż inne ryby. jest tam zdecydowanie spokojniej. Spotyka się tam również "kłusujacych miejscowych". Moim zdeeniam njlepsze pory na snorkowanie to wcześnie rano gdy jeszcze nikogo nie ma, cześć osób jeszcze śpi, a część zbiera się na śniadanie, oraz po południu gdzieś od 16.30 do zachodu słońca gdy wszystkie łodzie już odpłynęły i znów wraca spokój. Wtedy można zobaczyć najwięcej. A jest co oglądać. Gdy ma się odrobinę szczęścia a przede wszystkim wytrałaości można zobaczyć bardzo dużo. Nam się udało zobaczyć wiele razy mureny (na moje oko mieszkają tam 3 różniące się wielkością, przepiękne narapiene niebieskimi plamami ogończe - jest ich sporo, ogromne grańce, skrzydlice zarówno pstre jak i promieniste - najlepiej widoczne popołudniu. Widzieliśmy także skorpeny, crocodile fish, wspaniałe ogromne ostroboki, a także barakudę. Pominąłem rozdymki , jeżyki, papugoryby, i wiele wiele innych nie wspominając o koralach, ukwiałach, krabach. Obok snorkowania proponuję ogladanie krabów, a jest ich bez liku i to całkiem sporych. wystarczy pospacerować nad brzegiem wśród kamieni, najlepiej w prawo od pomostu farany. Przyjemenj zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
izabelle4 Re: Pytanko (snorkowanie) 06.09.06, 09:50 Czesc....planujemy wyjazd do sharm na święta i Nowy Rok...biorę pod uwagę ten hotel Farana czy może znajdzie się ktoś kto był w tym hotelu w grudniu i opowie jak wyglądają kolacje świąteczna i sylwestrowa,bo jak wynika z cennika Alfa Star są znacząco niższe od innych hoteli ........pozdrowionka dla wszystkich sharmmaniaków Odpowiedz Link Zgłoś
zbojmadej2 Re: Pytanko (snorkowanie) 12.09.06, 21:24 Hej, może ktoś podac przykładowe koszty wypożyczenie sprzętu?? Może ktoś wie czy lecąc z TUI z opcją All sprzęt do snoorkowania jest gratis?? Odpowiedz Link Zgłoś
olaczup Re: Pytanko (snorkowanie) 13.09.06, 12:14 Kup sobie aparat do zdjec podwodnych. My kupilismy w Polsce na Allegro za 39 zł, na miejscu za taki sam wołali 40 dolców. Zdziwilismy sie bo zdjęcia wyszły bardzo ładne nawet jak na taki sprzet. Mysmy robili zdjęcia w trakcie nurkowania i snorkowania. Te ze snurkowania wyszły śliczne a te na głębokości 9 metrów juz takie ładne nie wyszły. Pozdrowienia i miłego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
zbojmadej2 Wrócił ktoś ostanio z Club Farana?? 13.09.06, 18:08 oka dzięki za podpowiedź, zamówiłem na allegro sprzęt do nurkowania oby mi tylko wszytsko doszło do wylotu. Wrócił może ktoś ostanio z Club Farana?? Odpowiedz Link Zgłoś
patma4 Re: Wrócił ktoś ostanio z Club Farana?? 14.09.06, 13:41 Wczoraj wróciłam z Faraana Club i z całego serca polecam ten hotal. Było absolutnie cudownie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbojmadej2 Re: Wrócił ktoś ostanio z Club Farana?? 14.09.06, 18:31 uff a juz zaczynalismy się bać, że błąd zorbiliśmy, a jak wygląda sprawa wypożyczania sprzety do snoorkowania?? wyjeżdzaliście na jakieś wycieczki. Jesli nie chcesz pisac na forum wal smiało na maila: zbojmadej@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kudowiak Re: Sprzęt do nurkowania 14.09.06, 08:53 Czy ktoś wie, czy kupująć w SSh pakiet nurkowy na dzień czy kilka dostaje się w cenie też sprzęt (jacket, aparaty oddechowe, itp..) czy trzeba go sobie dodatkowo wypożyczyć? jeżeli tak, to jakie to koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
patma4 Re: Sprzęt do nurkowania 14.09.06, 13:43 Ja wykupiłam tylko intro x2 (cały sprzęt był w cenie 70$). Nurkowałam z Nauticą (polecam). Odpowiedz Link Zgłoś
zbojmadej2 Re: Sprzęt do nurkowania 14.09.06, 18:31 uff a juz zaczynalismy się bać, że błąd zorbiliśmy, a jak wygląda sprawa wypożyczania sprzety do snoorkowania?? wyjeżdzaliście na jakieś wycieczki. Jesli nie chcesz pisac na forum wal smiało na maila: zbojmadej@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
patma4 Re: Sprzęt do nurkowania 02.10.06, 15:28 Sprzęt do snorkowania można wypożyczyć na hotelowej plaży. My mieliśmy swoje maski i rurki (lepiej pluc w swoje . Nie polecam jednak kupowania tamtejszych - badziewie! Lepiej kupić u nas (ok. 30 zł). Też nie są rewelacyjne ale bez porównania lepsze niż tamtejsze . Pożyczałam płetwy (ceny nie pamiętam) coś chyba koło 3-5 EURO za dobę. Wycieczki wykupiliśmy z Abba Sharm - bez rewelacji. Mieli pakiety b. przystępne cenowo. Wykupiliśmy pakiet zawierający: Kair, Jerozolimę, Safari, snorkowanie z łodzi. Kair jako miasto - średnie, piramidy i Sfinks - ciekawe, Jerosolima - piękne miasto, tylko nas za szybko po niej przeciągneli,safari - grunt to fajny kieroca (my trafiliśmy na najgorszego pierdołę!), snorkowanie - nie warto mieszkając w F.C. Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Sprzęt do nurkowania 04.10.06, 09:18 Ja nurkowałem z Aqua Sharm .Z licencją 50$ pakiet (2 nurki ) + 20$ cały sprzęt + chyba ok5$ lunch na łodzi . Intro kosztowało 50$ i tu wydaje mi się że były dwa nurki ze sprzętem+ lunch 5$ .Trzeba do nich dzwonić i negocjować bo niektórzy mieli z biura intro za 50 $ i jedno nurkowanie .Intro- dla tych bez licencji .Ceny do negocjacji jak rozmawiasz z nimi bez pośrednictwa biura. Polecam ich ,robią to profesjonalnie .Robią też kurs , jedna osoba po intro poszła na kurs i zaliczyli mu to nurkowanie jako kurs (obniżając cenę). Co do sprzętu do snurkowania myślę że nie ma co pożyczać na miejscu nie opłaca się .pomijam że nie wiesz jaką grzybicę stóp czy ropnie w j. ustnej miał poprzednik . OSTATNIĄ RZECZĄ JAKĄ BYM ZROBIŁ TO KUPIŁ ZESTAW MASKA I RUKA W MARKECIE . Maska musi mieć szklaną szybę pisze"temped glass " .W plastiku nie zejdziesz głęboko(nurkowanie ze sprzętem wykluczone ),rysuje się , pomijam że strasznie paruje i nie można sobie z tym poradzić . Myślę że lepiej kupić coś raz a dobrze . W trakcie przymierzania ma się zassać bez paska .Najlepsze są z silikonową "uszczelką". Koszt ok 100-120zł.polecam zakupić preparat od parowania , ewentualnie najstarszy patent -plujemy do maski przed nurkowaniem ,rozprowadzamy paluszkiem i płuczemy .Czasem lepiej działa niż preparat . Płetwy ,tu bym nie przepłacał . Kupiłem rodzinie zwykłe kaloszowe (bez paska z tyłu ,te wymagają dodatkowo butów ) za chyba ok 60 zł . Rurka i tu bym ......przepłacił . Ja mam www.technisub.pl/pl/aereatori/a_airdrypv.htm . Musi mieć zaworek do odprowadzania wody z ustnika . Być szeroka i mieć daszek by fale jej nie zalewały . Kupiłem żonie tańszą przetestowałem na basenie , potem testowałem inne i byłem zdziwiony że jest taka różnica .Ale jak ktoś nie chce niech kupi tanią i też będzie . Odpowiedz Link Zgłoś
dp110 Re: Sprzęt do nurkowania 04.10.06, 10:19 Znalazłem namiary na www.aquasharm.com/eng/main.html . Polecam ich .Nie było niespodzianek . Sprzęt i divemasters ok . Jest w Sharm Saheik też polskie centrum ale ceny mają z kosmosu . W Aqua dogadujemy się po angielsku ale jest też Polka która prowadzi im instruktarze na łodzi i pomaga w centrum . Odpowiedz Link Zgłoś
kudowiak Re: Sprzęt do nurkowania 04.10.06, 14:29 Zgadza się polskie centrum nurkowe ma ceny przynajmniej 20% wyzsze niż gdzie indziej, poza tym są bardzo mało elastyczni. Mieli przedstawić mi ofertę na dla 17 osób (koszt jakieś 2000$) - nawet nie oddzwonili, nie wysłali SMSa. Osobiście polecam www.sinaicollege.com Romanio to świerny instruktor, zwłaszcza gdy nikt wczesniej nie nurkował, boi się snoiorklingowania a nawet wody. Co najważniejsze jego żona to polka - Dorota - tworzą fantastyczny team, a z Dorotą załatwicie wszystko po polsku i to w dodatku w normalnych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
isabellla3 Club FARANA - Sharm el Sheikh (****)- relacja 20.10.06, 14:33 Postanowiłam napisac relację z wczasów, bo przed wylotem poczytałam Wasze i ułatwiło mi to niktóre rzeczy. Węc może i ja komuś pomogę. POLECAM CLUB FARANA!!!! O tym, że Iberotel Club Fanara a Cub Farana to dwa różne hotele dowiedziaam się w dzień wylotu. Myśleliśmy, że lecimy do Fanary okazało się, że do Farany (zresztą kobeta w burze do końca upierała sie,że to to samo) I DOBRZE SIE STAŁO!!! Farana jest super!!! Dobre, włoskie, bardzo zróznicowane posiłki i bez ograniczeń(szwedzki stół). Jest tam bardzo dużo Włochów (też Rosjanie i Polacy). Hotel przepiekny, bardzo rozciągnięty w terenie, ale przyjemnie sie idzie przez bardzo zadbane alejki. Są 3 baseny (czynne już-bo czytałam, ze remontowali dosyc długo). Jeden chyba z jacuzzi na środku drugi ze sztuczna falą, trzeci dla dzieci. Bar,leżaczki,słońce-czego jeszcze potrzeba do szcześcia?? Pokój schudny- brać na piętrze,bo na parterze przechądzący mogą zaglądać do środka.Prywatna plaża z grill barem. SUPER SUPER rafa koralowa i kolorowe rybki. Przy tym hotelu jest jedno z 3 miejsc z najladniejszą rafą odwiedzanych przez statki ze szklanym dnem. Dobór hotelu to podstawa udanego wypoczynku - Farana jest ok! Miła obsługa, nic nie zginęło, darmowy depozyt,3 baseny,besenowe bary(czynne do północy), prywatna plaża,piekne rafy,dobre jedzenie - wszystko wszystko super!! Oczywiście można trafić na gorszy pokój czy jedzenie komuś może mniej smakować, czy przeszkadzać budowa lub brak animacji po polsku albo "hałas" z amfiteatru ale my jesteśmy bardzo zadowoleni. Słyszałam, że w innym hotelu na śniadanie dostawali fasole i stary chleb dlatego opychali sie na wycieczkach, bo na mieście jeść to troszkę niebezpiecznie i łatwo o Zemstę Faraona A jeśli chodzi o budowe to budują sie tam ciągle, wszyscy i bez końca bo jak obiekt jest w budowie to nie płacą podatków Nam to nie przeszkadzało wcale- może dlatego, że akurat mieli ramadan i w dzień mało kto pracował? Uważać bo oszukują już na lotnsku przy zakupie wizy - czy ktos by sie spodziewał?? Mają funty i piastry (grosze)- tez papierowe. Zdarza im sie wydać zamiast 100 funtów to 2 razy po 50 piastrów=1 funt!! A dla innych najlepiej mieć drobne po 1 dolarze,bo tak sie przyzwyczaili, ze drobnymi centami gardzą. Wycieczka do Kairu i Gizy- super! Polecamy wycieczkę do Jerozolimy i Betlejem. Długo się jedzie ale warto!! Juz samo przekroczenie granicy z Izraelem to emocje Po drodze przystanek nad Morzem Martwym gdzie pływa sie jak spławiki a % utonieć jest chyba zerowy No i sklep SPA z boskimi kosmetykami z morza martwego- opłaca sie kupić. Podsumowując: WCZASY BOSKIE a do Farany jedziemy znowu za rok (P.S. Chętnie odpowiem na pytania izia3@poczta.onet.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
agulera Re: Club FARANA - masaże 24.10.06, 11:06 czy ktoś z was korzystał z cen masaży w faraanie albo innym hotelu. Jakie są ich "NIEOFICJALNE" ceny? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olaczup Re: Club FARANA - masaże 27.10.06, 00:39 Niesttety nie wiem jakie są nieoficjalne ceny, a oficjalnie bodajrze 20 dolarów na plaży. Można także skorzystać z masaży w fotelowym osrodku odnowy (ceny chyba niższe). Czytając ostatnie osty dotyczące Farany bardzo się cieszę, że nastroje tak sie zmieniły. Bardzo się obawiałam jechać na wczasy w sierpniu po przeczytaniu postów na forum. Po przyjeździe jednak okazało się, że jest cudownie... ze znajomymi zastanawialiśmy się czy przypadkiem nie jesteśmy nienormani i mało wymagający co do warunków wypoczynku... Jedynie co mnie przerazało to konieczność targowania się z tubylcami to był istny horror i jedyna niedogodność - ale oczywiscie poza hotelem. AAAAAAA no i jeszcze jedna ciepły "swoj" alkohol i niemożliwość schłodzenia go nawet pod zimna wodą kranową (leciała ciepła woda z zimnego kurka a gorąca z ciepłego kurka). Znajomy chciał schłodzic tak wodkę, niestety okazało się to niemożliwe i jak to załamany stwierdził: "a ja naiwny przez 3 dni regulowałem temperaturę wody pod prysznicem". Jak się ktos wybiera w niedalekiej przyszłości to pozdrówcie Nemra, Bolbola i Bobo ola Odpowiedz Link Zgłoś
pecca Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****)- relacja 02.11.06, 23:34 Witam. Az miło było poczytac Twoją relację. Wróciły wspomnienia z sierpnia, az się wrócic zachciało. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olaczup Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****)- relacja 06.11.06, 00:16 A nawte mi nie mów!!!!!!!! Właśnie wywołujemy zdjęcia ( Pozdrawiam A Ty kiedy byłas, w jakim okresie? Może sie znamy? Ola Odpowiedz Link Zgłoś
karolcias80 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****)- relacja 15.01.07, 20:47 Witam mam prosbe do osob ktore byly w czerwcu zeby podpowiedzialy jakiej temp. moge sie spodziewac i co moge oczekiwac od hotelu zamierzam wyjechac z 1,5 rocznym maluchem i bym chciala zebrac jak najwiecej informacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.jowko Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****)- relacja 22.11.06, 00:02 Uff... Ucieszyła mnie Twoja relacja, bo już na 99% zdecydowałam się na ten hotel i bałam się, że to jednak zły wybór. Z jakim biurem podróży byliście Faraanie? Szczególnie interesuje mnie ile kosztuje wycieczka do Jerozolimy i czy wykupuje się ją już na miejscu, czy należy zamówić razem z wycieczką? Czy daleko jest z hotelu do centrum? Czy jest dobra komunikacja (busiki, taxi)? Jak wygląda 'życie nocne'? Z góry dziękuję za informacje!!! )) Odpowiedz Link Zgłoś
agulera Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) - UWAGA k 14.12.06, 15:24 UWAGA kradną! Wróciliśmy przedwczoraj z Faraany ale niestety bez moich okuarów (markowych) - najwyraźniej spodobał się im znaczek! Zniknęły z pokoju - wszystkie inne wartościowe rzeczy zamknięte były w sejfie albo walizkach. Okularów uzywa sie cały czas wiec nie sposób ich ciagle chowac i zamykać. Brzmni to jak paranoja, a jednak trzeba tak robić. Zastanawiam sie czy Wlosi tez tak wszystko chowaja??? dla nich takie okulary to norma. Jednak co lepkie rączki to lepkie rączki. Co kraj to obyczaj.... Rozmowy z managerem, interwncja u rezydenyki nic nie pomogły. Przeciez nie zlapalismy nikogo za rekę...a poza tym u nich nic nie gine...he....he.... Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczka77 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) - UWAGA 14.01.07, 13:26 CZY KTOS SIE WYBIERA NA POCZATKU MAJA TEGO ROKU? (ok.8 maja). Tak naprawde nie wiem jakie temperatury sa w maju, bylam jedynie w marcu. Prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
griza1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) - UWAGA 23.02.07, 14:01 Lecimy z mężem i 2 letnim dzieckiem 13 marca z Gdańska. Może ktoś też leci tam z dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
winky3 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) - UWAGA 21.03.07, 14:58 hej! My, tzn. 2+2 (1,5 i 11 lat) wybieramy się do El faraana 8 maja, na dwa tygodnie. Pełna obaw (szczególnie o zdrowie dzieci) ale szczęśliwa... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
darek.rog Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) - UWAGA 22.03.07, 23:29 witam Przywitamy was na miejscu Lecimy 1 maja na dwa tygodnie. Jedziemy rodzinką 2+ mały łobuziak 5lat. Będziecie się może wybierać do Kairu lub Jerozolimy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dalenne Re: odnośnie kradzieży 07.02.07, 13:21 kradną, ale nie Egipcjanie! Kradną Polacy i Rosjanie! Niestety, ale to prawda. Egipcjanina nie stać na to by go złapali na kradzieży w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalii77 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.01.07, 01:40 Fantastyczny hotel tylko pozazdrościć tym wszystkim będącym tam.Dyskoteki super jeśli ktoś ma ochote na małe conieco to wypas oczka bolą.Z dyskoteki zaraz gdy zechcecie można wskoczyć do cieplutkiego basenupolecam bardzo bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
jackolini Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.01.07, 17:08 Witam wszystkich, poszukuję numeru telefonu do rezydentki ALFA STAR p.Lucyny. Jeżeli ktoś ma to byłbym wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
szyneknur zapytanie o baze nurkowa 18.02.07, 18:39 czy ktoś z państwa korzystał z bazy nurkowej przy hotelu Farana ? Jeśli tak to poprosze o wszelkie mozliwe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 przeklejone 29.06.07, 16:20 • El Faraana Club 4* Sharm. z_lutrowicz 07.06.07, 11:38 + odpowiedz Wiecie coś o tym hotelu ? Ktoś tam może był ? Wybieram sie za 5 dni i szukam informacji Interesuje mnie przede wszytskim plaża , animacjie sportowe , rozrywki , czy daleko na plaży do baru , czy sa prysznice toalety na plaży itd Bardzo dziękuję z góry • do admina andrzejlitwicki 07.06.07, 22:16 + odpowiedz no właśnie... gdzie jest te ponad 200 wypowiedzi na temat Faraany? wyparowały? czy ja całkiem zgłupiałem, że nie mogę ich znaleźć....? • Re: do admina nala_2005 26.06.07, 00:40 + odpowiedz No własnie...Szkoda, że zamyka się posty akurat własnie na temat Farany. Można było poczytać wiele ...Czy ten ośrodek komus wybitnie przeszkadza? Ja tam byłam i chętnie wracam w tym roku. • Re: do admina miriam_73 29.06.07, 16:11 + odpowiedz Gazeta niestety archiwizuje wątki nieaktywne przez określony czas. Mozna do niego dotrzeć wyłącznie poprzez searcha/archiwum. Nie mam na to wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia997 Re: przeklejone 03.07.07, 09:00 Witam, a my chcemy tam pojechać 07.08. na 2 tygodnie. Będziemy 4 raz w Egipcie (w różnych hotelach) ale mam nadzieje że będzie równie fajnie jak poprzednio. Czy ktoś się jeszcze wybiera tam w tym czasie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
luk2011 Re: przeklejone 04.07.07, 00:56 WITAJCIE POTRZEBUJE INFO O SNURKOWANU W CLUB FARANIE.MAM MALO CZASU MUSZE SIE ZDECYDOWC SZYBKO NA TEN HOTEL ,WIEC PROSZE WAS O SZYBKA ODPOWIEDZ JA BYLEM W ZESZLYM ROKU W HILTON WOTERFOLL I RAFA DLA MNIE BYLA KIEPSKA ,A TE HOTELE WEDLE MAPY SA OBOK SIEBIE I BOJE SIE,ZE TA RAFA BEDZIE PODOBNA.KAZDY PISZE ZE RAFA JEST SUPER,ALE NIE WIEM CZY LUDZIE CI MAJA JAKIES POROWNANIE Z INNYMI HOTELAMI W SHARM ,CZY KTOS MA TAKIE POROWNANIE,JEZELI TAK TO NIECH ROZWIEJE MOJE WATPLIWOSCI CO DO RAFY W CLUB FARANIE.JA SNURKOWALEM PRZY HOTELAH BARON,CONRAD I CORAL MONTAZA I RAFA WEDLUG HILTONA TO NIEBO A ZIEMIA.DODAM ZE MAM TEZ PAPIERY NURKA ,ALE SNURKOWANIE SPRAWIA MI WIELKA RADOSC,DLATEGO ZALEZY MI NA PIEKNEJ RAFIE NP JAK W BARONIE CZY CORALU,I JESZCZE JEDNO PRZY HILTONIE BYLY W PAZDZIERNIKU POTEZNE FALE PRZY POMOSCIE CO BARDZO UTRUDNIALO SNURKOWANIE,CZY W FARANIE JEST PODOBNIE? CZEKAM NIECIERPLIWIE NA WASZE OPINIE I Z GORY DZIEKUJE POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus74 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.09.07, 17:42 Właśnie wróciłem z Hotelu Faraana. Bardzo polecam ten hotel wszystkim lubiącym nurkowanie i dobre warunki hotelowe. Rafa przy hotelu przepiękna - codziennie przypływa 10-20 stateczków z amatorami snorklingu (nie jest to uciążliwe bo rafa ma ok 200 m długości). Hotel super - 4 baseny, bardzo dobre jedzenie. Pokoje duże i czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciaaaa2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.09.07, 16:43 hej! wybieram się w październiku do faraany...trochę się boję bo wyczytałam sporo złych opinii na temat hotelu...że choroby, brak owoców, że Polaków nie lubią...niestety przekonam się tylko wtedy jak tam pojadę...ale ineteresuje mnie ile kosztuje wstęp na siłownię i w jakim jest stanie? czy może ktoś z was wie? Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiaa Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.09.07, 19:16 Hej my wrocilismy niedawno z Farany! Pobyt byl cudowny, w przyszlym roku chcemy tam wrocic.Ale.. Kiedy zobaczylam pokoj to sie lekko zalamalam, spodziewalam sie lepszego standardu, ale w recepcji bez zadnego problemu zamienilismy pokoj na inny na pietrze, duzo wiekszy i bylo juz lepiej.. a tak naprawde w pokoju spedza sie stosunkowo malo czasu. Poza tym pokoje sa czyste, a housekeeping wrecz sie "narzuca" ze sprzataniem - codzienna podbudka przez sprzatajacego pana ale przynajmniej nie zasypialismy na sniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiaa Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.09.07, 19:16 Hej my wrocilismy niedawno z Farany! Pobyt byl cudowny, w przyszlym roku chcemy tam wrocic.Ale.. Kiedy zobaczylam pokoj to sie lekko zalamalam, spodziewalam sie lepszego standardu, ale w recepcji bez zadnego problemu zamienilismy pokoj na inny na pietrze, duzo wiekszy i bylo juz lepiej.. a tak naprawde w pokoju spedza sie stosunkowo malo czasu. Poza tym pokoje sa czyste, a housekeeping wrecz sie "narzuca" ze sprzataniem - codzienna podbudka przez sprzatajacego pana ale przynajmniej nie zasypialismy na sniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
corrientechico Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 02.10.07, 21:50 W Egipcie byłem 5 raz i w tym roku wybrałem sie do hotelu farana po przeczytaniu kilku opinii na ogół bardzo pozytywnych. Niestety jestem rozczarowany hotelem a zwłaszcza formą all inclusive- chodzi o dostep do pitnej wody. Dotychczas we wszyskich hoitelach woda była dostarczana do lodówki w pokoju lub mozna ją było dostac w barze hotelowym (zawsze w butelkach) , w club farana natomiast trzeba było płacic od 2 dolarów do 2 euro. Na szczególną uwage zasługuje fakt, że w ofertach biur podróży jest wspomniane ze hotel znajduje sie na klifie, ale nigdzie nie ma informacji ze jest to ponad 130 stopni do przejscia po schodach, co odpowidada 9-10 pietrowemu wierzowcowi , nigdzie nie ma również zdjęć hotelu od strony plaży , tym samym zejscia z hotelu do morza. Hotel co smieszniejsze w niektórych ofertach jest polecany jako miejsce pobytu dla rodzin z małymi dziecmi. W komplxie hotelowym pokoje ponizej numeru 560 sa o znacznie nizszym standarcie niz reszta pokoi za tą samą cene o czym sie nie mowi.w tych gorszyc naogoł umieszcza sie polaków. na pochwałe zasługuje jedzenie,bardzo smaczne ale niestety ostanie 2 -3 dni ( po opuszczeniu hotelu przez turystów włoskich) zdarzały się jednoczesne zatrucia u kilkunastu osob. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciaaaa2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 03.10.07, 19:25 no to się poważnie boję...czekam na ten urlop już pół roku i taki hotel wybrałam...ech... Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus74 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.10.07, 21:03 Chyba coś ci się pomieszało...Woda mineralna była dostępna w każdym barze za darmo!! Informacja o stopniach także była chyba we wszystkich folderach. Nie wiem ile było stopni, ale chyba nie jest dużym problemem wejście po kilku stopniach.. Jeśli hotel jest na klifie, to wiadomo,że jakoś trzeba na ten klif wejść z plaży (kolejek linowych chyba w Egipcie nie ma). Zawsze jadę na wczasy w opcji all inclusive i wszędzie woda nalewana jest do kubków lub szklanek. Tak samo było w Faranie. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.10.07, 23:50 czy ten wątek jeszcze działa? ) czy ktos byl w ostatnim czasie w club faraana? chcialabym zapytac czy juz wszystkie remonty sa pokonczone i czy sie nic nie zmienilo na gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
fortuna23 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 29.10.07, 16:37 Właśnie wróciłam z hotelu Club Faraana. Nie poleciłabym go nikomu, bo pokój który mieliśmy był conajwyżej 2*, plaża zatłoczona, morze brudne (pływały kupy). Reszta mankamentów zależy od potrzeb klienta, ale powyżej wymienione wystarczą. Byłam kilka razy w Egipcie w hotelach 4* z piękniejszą rafą i b.przyjazną obsługą. Sądzę, że Włosi, których jest tu najwięcej mają pokoje odpowiadające standardowym 4*+, bo inaczej nie odwiedzaliby tego hotelu tak licznie. No ale plażę mają taką samą i woda jest ale z dystrybutorów podawana w nie zawsze czystych plastikowych kubkach, lub jeśli chce się w butelkach to trzeba ją sobie kupić jak wspomniał ktoś wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciaaaa2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 31.10.07, 11:17 wróciłam...uczucia mieszne ale ogólnie fajnie...pokojeolakom dają chyba pokoje w jednym miejscu czyli ok. numery 600, obok teatru, standard pokoi słaby, biegają ogromne mrówki, brak wody w butelkach, która przecież powinna być, klima działa, mieliśmy lodówkę, w telewizji tylko jeden polski program polsat 2.jedzenie:zemsty nie było,na poczatku smakuje bo cos innego ale po 2 tygodniach wyłazi uszami i ma sie wrażenie że nie ma nic do zjedzenia, codziennie jadłam makaron ale i tak więcej piłam piwa które nic nie bierze heheh, najbardziej denerwowały mnie palstikowe kubki,nie ma żadnej przyjemności w piciu drina z takiego czegoś, błagam nie pijcie piwa w barze tuz przy plaży, cipłe jak woda w morzu...najlepsze napoje, przede wszystkim kawę mieli w barze przy basenie z jacuzzi.Hotel ogólnie: wszystko jest przede wszystkim robione pod Włochów, najbardziej podobał mi się teatr każdego dnia o 22, super przedstawienia chociaż po włosku,super grupa prowadząca, chociaż jak wyjeźdzałam to się chyba zmieniła na nowych, ale tamci byli wspaniali, w dzień tańce na plaży, areobik w wodzie.Wieczorem tez sa dyskoteki ale muza raczej beznadziejna, nie mja tu czego szukać wielbiciele clubbingu hehhe... nawet raz słyszałam ,,jesteś szalona", czyli lipa na maxa...hotel dobry na to zeby przede wszystki odpocząć, opalić się,najlepiej przyjechać tu w dużej grupie znajomych kumpel i kumpeli i zaszaleć...aha zapomniałabym o cudnych włoskich apetycznych ciałkach na plażynaprawde duży wybór...ręce opadają...jak którejś z was uda się upolować jakieś do dajcie znac, ja byłam z ochroniarzem wię c sami wiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
kiciaaaa2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 31.10.07, 11:26 aha jak ktos z was będzie miał sztandarowy kawałek ,,Atmosfera" lub ten drugi z teatru to dajcie znać Odpowiedz Link Zgłoś
haaaaaaana12 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.01.08, 11:11 wybieram sie z mezem i znajomymi w maju do farany i mam pytanko czy mozna gdzies sprawdzic ilu w tym czasie bedzie polakow? czy dawac od razu na lotnisku pare dolcow rezydentowi zeby nas lepiej obslugiwal? co sadzicie o alfa star? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomass311 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.02.08, 22:21 > wybieram sie z mezem i znajomymi w maju do farany i mam pytanko czy > mozna gdzies sprawdzic ilu w tym czasie bedzie polakow? Sprawdzić raczej nie można. Polaków tam zawsze jest dość sporo (do tego jeszcze włosi, rosjanie i czasami belgowie). Zazwyczaj dość sporo ludzi z Polski przebywa przy basenie, tym najbliżej plaży. > czy dawac od razu na lotnisku pare dolcow rezydentowi zeby > nas lepiej obslugiwal? Raczej nie ma takiej potrzeby. Rola rezydenta na lotnisku sprowadza się tylko do pokazania gdzie kupić wizę oraz do podania numeru autokaru, który jedzie do Farany. Parę dolców można dać w recepcji choć nie zawsze to pomaga. Jak byłem w Faranie to mieli prawie komplet gości (środek sierpnia) i 10$, które dostał recepcjonista na pokój nie miało wpływu. Mieli wtedy wydrukowane na kartce przydziały pokoi, ale myślę, że w maju raczej kompletu gości nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
olkaaaaaaa Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 03.03.08, 22:38 Hej mam do was prośbe gdyz wybieram sie do tego hotelu w lato , doradzcie czy wybierac pokoj na piektrze czy na parterze? a moze w granicach jakich numerow sa fajne pokoje?? Z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
tomass311 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 04.03.08, 08:49 > Hej mam do was prośbe gdyz wybieram sie do tego hotelu > w lato , doradzcie czy wybierac pokoj na piektrze czy na parterze? > a moze w granicach jakich numerow sa > fajne pokoje?? Z gory dzieki Polecam pokoje na parterze. Według mnie jest w nich chłodniej. W tych na piętrze grzeje trochę od dachu. Najlepsze pokoje są w nowej części hotelu, w budynkach tuż przy plaży. Numery zaczynają się od 200. Jeżeli to się nie uda, to drugim dobrym miejscem są pokoje przy głównym basenie - numery 500 lub 600. Odpowiedz Link Zgłoś
irekls Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 17.04.08, 13:53 Który z hoteli w Sharm możecie polecic ze względu na najładnieszą rafę koralową??? Club Faraana? a może Radisson SAS, Coral Beach Tiran lub Hauza Beach??? Byłem w Horizon Sharm i rafa koralowa była cudowna (tylko niestety hotel nie przy plaży) Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
cleopathre Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 23.04.08, 14:21 Hotel pięknie położony Baseny rewelacyjne.Ręczniki basenowe bleee. Żółto żółte zamiast biało żółte. podarte i zniszczone. Obsługa sympatyczna ale bez rewelacji. Pokoje jak wyżej , czyli 200 - nowe , czyste, rozsuwane drzwi tarasowe. Reszta mniej albo bardziej marna i norowata Drewniane nieszczelne okna, szpary tu i tam. Smętny wystrój. Przydałby się remont. Klima głośna. Bardzo wygodne łóżka. Tv , sejf, suszarka,lodówka. Sprzątane codziennie i sumiennie. Brak wody mineralnej w pokoju - do kupienia za 2$ butelka w barze. Jedzenie: smaczne ale nędzny wybór. Śniadania tragicznie monotonne - jajka . bekon, purre ziemniaczane, same słodkie pieczywo ( fuj ), z warzyw pomidor i ogórek świeży, sałatka owocowa, musli, sery żółte, jedna wędlina przypominjąca salceson. Kolacje - 2 rodzaje mięsa ( jedno niejadalne ), ryba , coś włoskiego ( makaron , lasagne itp ) - rewelacja. Sałatki i warzywa bez smaku - nie są przyprawione a nie ma sosów do nich , tylko ocet balsamiczny i oliwa i ketchup. Jakaś jedna zupa. Sporo owoców morza ale niestety raczej na zimno. Pyszne ciasta , ciasteczka i desery. Bardzo dobra kawa z ekspresu. Sporo owoców. Przyjemnie się je w restauracji grillowej nad morzem..ale tam mniejszy wybór jedzenia. Rezerwacja stolika rano w restauracji( max do 8 godziny, bo potem juz brak miejsc ). Alkohol i drinki - kiepsko. Barmani bez chęci i weny. Snacki ( czyli to co mają osoby bez all zamiast lunchu w restauracjach ) - jakiś jeden typ fast food ( humburger, hot-dog itp ), 2 sałatki, ciasto i frytki. Smaczne i do przeżycia, choć kolacja jest bardzo późno. ( Przekąski lub lunch 13,00 a kolacja 19,30 lub 20,00 ) Animacje tylko po włosku. Plaża szeroka, piaszczysta i sporo leżaków. Piękna rafa. Ogólnie za tą cene są lepsze hotele w Sharm. Duzo niedociągnięć. no i pokoje...największy minus hotelu Link do zdjęć: picasaweb.google.pl/magdalena.dyb/EgyptowanieSharmKwiecie2008Cleo Odpowiedz Link Zgłoś
bobswit Re: Club FARANA - busy do sharm+Kair 11.05.08, 10:06 Witam Wybieram się z rodzinką w lipcu do ww hotelu. Nie znalazłem na forum informacji czy z hotelu kursują bezpłatne busy do sharm (naama bay)jeżeli tak to jak często jeżeli nie to skąd wieczorem będe się mógł dostać do sharm i za ile. Drugi temat to wycieczka do Kairu. Gzie ją kupić żeby był pilot polskojęzyczny i ile kosztuje (czy są znizki dla dzieci. Z góry dziękuję za informacje Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tomass311 Re: Club FARANA - busy do sharm+Kair 11.05.08, 10:28 Z hotelu, dwa razy dziennie kursuje bus do Naama Bay. Przed południem przejazd jest bezpłatny (według mnie nie ma sensu jechać do centrum przed południem), wieczorem płatny. Trzeba się oczywiście wcześniej zapisać. Cen nie znam, bo zawsze do Naama Bay jeździłem taksówką. Koszt to ok. 5 dolarów w jedną stronę. Oczywiście taksówek jeździ tam pełno i wystarczy stanąć przy ulicy, a na pewno jakaś w ciągu minuty się zatrzyma. No i rzecz jasna należy przed wejściem do samochodu ustalić cenę. Mi poniżej 5 dolarów nie udało się zejść. Wycieczkę do Kairu można wykupić u rezydenta. Wtedy na pewno pilot będzie polskojęzyczny. Koszt to ok. 100 dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
bobswit Re: Club FARANA - busy do sharm+Kair 11.05.08, 14:59 rozumiem,że 5 dolców jest za taksówkę nie od osoby? co do Kairu będę próbował poszukać coś tańszego w samym naaama bay. Mam jeszcze pytanie co do okolicy (fajne knajpy, miejsca). Czy jest w pobliżu jakiś market żeby kupić np wodę, czy jest problem z wniesieniem picia do hotelu? Czy daleko jest do old marketu i co to za miejsce (do zwiedzania, kupowania?)PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
tomass311 Re: Club FARANA - busy do sharm+Kair 11.05.08, 18:29 > rozumiem, że 5 dolców jest za taksówkę nie od osoby? Tak, to jest cena za przejazd, niezależnie od tego ile osób będzie jechać. > co do Kairu będę próbował poszukać coś tańszego w samym naaama bay. Aktualnych cen nie znam. Jechałem kiedyś do Jerozolimy z biurem Orbit. Mają siedzibę w Naama Bay, na przeciwko Naama Center. Jest tam zazwyczaj ktoś, z kim można po polsku porozmawiać, ale piloci nie mówią po polsku. Dopiero w Jerozolimie dosiadł się do nas polski przewodnik. > Mam jeszcze pytanie co do okolicy (fajne knajpy, miejsca). Bardzo blisko hotelu jest centrum Fantazja (różne występy, typowe egipskie jedzenie itp.). Wychodząc z hotelu należy iść w prawo i na skrzyżowaniu skręcić w lewo. Jeżeli za Fantazją skręcisz w lewo, trafisz na ulicę gdzie jest dość sporo sklepików z pamiątkami itp. > Czy jest w pobliżu jakiś market żeby kupić np. wodę Oczywiście, że tak. Jest na przeciwko Fantazji. Można też pójść w drugą stronę (wychodząc z hotelu skręcić w lewo). Tam również jest market. > czy jest problem z wniesieniem picia do hotelu? Nie ma najmniejszego problemu. > Czy daleko jest do old marketu i co to za miejsce (do zwiedzania, > kupowania?) W Old Market nie byłem. Ze słyszenia wiem, że jest to dość specyficzne miejsce. Taki typowy bazar bardziej dla miejscowych. Odpowiedz Link Zgłoś
hania29-net Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 16.05.08, 13:51 14 maja wróciłam z sharm el sheik. bylam w hotelu club farana i z czystym sumieniem moge go polecic kazdemu. jest po prostu przepieknie. obsługa wysmienita wszedzie porzadek na terenie kompleksu 3 baseny jeden z fala morska. przy opcji all wszystkiego jest nie do przejedzeni ani przepicia. w kairze bylam za 40 dolarow ale nie z oferty rezydenta bo jest drozej tylko na lotnisku w poznaniu dostalismy ulotki innego biura i z niej skorzystalismy przewodnik mowil po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
irena67elblag Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.05.08, 02:01 Właśnie wróciłam z urlopu w Club Farana.Oceniam go jako totalną porażkę ! Animatorzy zajmujący sie tylko Włochami, pokoje do remontu, kawa nie do przetrawienia, za mało leżakow przy basenach, reczniki tak brudne że przyprawiały o niestrawność.Jedzenie w restauracji bardzo monotonne, mięsa twarde- nie do zjedzenia. Tylko rafę mozna smiało pochwalić słońce...reszta lipa, nie polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
kiciaaaa2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.05.08, 10:20 z tymi pokojami w Faraanie to istny obłęd...niech się wypowiedzą osoby, które już mają doświadczenie...to w końcu które numery pokoi są fajne a które do niczego? tak żeby od razu przy zakwaterowaniu polscy turyści mogli sobie wymienić a nie się denerwować spędzając noc w niemiłych warunkach... Odpowiedz Link Zgłoś
cleopathre Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 03.06.08, 13:54 porządne i nowe pokoje to tylko te których numer zaczyna się od 2 czyli od 200 do 299 Reszta to syf - mniejszy lub większy ale zawsze nic specjalnego... Najgorsze sę te w małych domkach przy basenie z jacuzzi i mają numery z 3 na początku. W miare odnowione są te z 8 na początku . Z 5,6,7 z początku jest różnie. Część lepsza - część gorsza... Generalnie jak trafisz...ale i tak nawet te odnowione są kiepskie. Raczej bym się sugerowała lokalizacją. Acha i polecam wzięcie własnego ręcznika plazowego bo hotelowe sa okropne...brudne obdarte...fuj generalnie może lepiej wybrać inny hotel Odpowiedz Link Zgłoś
bobswit LEKI I TELEFON KOłO FARANY 16.06.08, 19:17 HEY! PONIEWAZ WYBIERAM SIE W LIPCU DO FARANY NURTUJE MNIE JESZCZE PARę RZECZY. 1. JAK NAJTANIEJ ZADZWONIC DO POLSKI? ILE TO KOSZTUJE (BEZ INTERNETU). 2. CZY WARTO BRAC JAKIEś LEKI Z POLSKI NA ZEMSTE FARAONA? CZY LEPIEJ KUPIC NA MIEJSCU CZY JEST TAM JAKAS APTEKA W POBLIżU? 3. JAKIE BIURO POLECICIE Z SHARM NA WYCIECZKę DO KAIRU (PRZEWODNIK PO POLSKU)I ILE KOSZTUJE 4. ILE KOSZTUJE WEJSCIE DO POBLISKIEGO AQUAPARK I OBOK ALF LEILA.WARTO TAM IśC? Z GóRY DZIęKI ZA ODPOWIEDż Odpowiedz Link Zgłoś
sah-iba Re: LEKI I TELEFON KOłO FARANY 07.07.08, 14:12 jeżeli chodzi o leki to najlepszy jest antybiotyk ANTINAL. Możesz go kupić w aptece w hotelu albo koło pobliskiego marketu. Ja byłam w Kairze z Alfa Star i napewno nie żałuję. bardzo fajni piloci i przewodnik Co do telefonu, najlepiej zaptać rezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
2beti77 Re: LEKI I TELEFON KOłO FARANY 15.10.08, 01:19 Ten lek to nic innego jak tylko polski Nifuroksazyd. Lepsza wersja leku zawiera dodatek No-spy. Można zakupić w polsce ale na miejscu kosztuje też te same pieniądze. Należy się targować, żeby uzyskać cenę ok. 5-6 $ Odpowiedz Link Zgłoś
qale Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 14.07.08, 21:25 22 lipca wybieramy się z mężem i 3 osiemnastolatkami do hotelu Club Farana z Gdańska.Czy ktoś też w tym czasie się tam wyniera? Kolejny raz lecimy do Egipty z biurem San Fun. Odpowiedz Link Zgłoś
radusia1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 17.07.08, 20:09 My się wybieramy 22 lipca ale z Katowic i mamy 16-latkę , mam nadzieje że się spotkamy Odpowiedz Link Zgłoś
zielonikok Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.07.08, 20:43 My tez lecimy z Katowic ale 19 a czy się spotkamy o to nie musimy sie martwić jak czytałem będziemy tam mniejszością ale za to jaka :- ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
2beti77 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.10.08, 01:23 Ja juz byłam we wrześniu w tym hotelu z biurem Sun & Fun. Mój największy zgryz to wyjazd 2.09, a właściwie 3.09 o godz. 1.30, podczas gdy wczasy rozpoczynają się 2.09. I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonikok Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.07.08, 17:09 lecę tam 19 sier. na 2 tyg wiec napewno musi byc tam fajnie pozdrawiam i do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
jedyneczka-live Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 16.07.08, 20:01 więc pewnie się spotkamy...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zielonikok Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 17.07.08, 08:15 Zapewne, rozkręcimy ten klubik na wyższy poziom totalne szaleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
jedyneczka-live Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 17.07.08, 17:12 no mam taką nadzieję))) Odpowiedz Link Zgłoś
jessyg Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.01.09, 10:06 kto leci do clubu farana 5.05.2009 na dwa tygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
gypsy74 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.01.09, 19:57 lecimy z Poznania 13 maja 2009 grupa ok 16-18 osob na tydzien.... Odpowiedz Link Zgłoś
nim330 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.02.09, 23:37 lecimy z katowic 05.05.2009 Odpowiedz Link Zgłoś
galagalicki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.02.09, 09:45 kto leci 12.05.09??????? Odpowiedz Link Zgłoś
ulunius-ulunius Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.02.09, 13:55 Witam. Leci ktoś do CLUBU FARANA 24 lutego z Goleniowa (Szczecina)????? Odpowiedz Link Zgłoś
gypsy74 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.03.09, 19:24 lecimy wieksza grupa ok 16 osob 13.maja 2009 z Poznania... na pewno nas zobaczysz w barze hotelowym... bede tam juz 2 raz..piekne rafy do nurkowania !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
galagalicki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.03.09, 11:00 wiec do zobaczenia przy barach Odpowiedz Link Zgłoś
kopter71 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 06.03.09, 21:50 Byłem w 2008r. Hotel położony na rozległym terenie, 3 baseny, jeden ze sztuczną falą, pokoje standard (jak się da 10$ w paszporcie - jeśli nie to dostanie się pokój poza kategorią). Jedzenie dobre, duży wybór. Największym atutem jest plaża i rafa, szok. Obsługa inaczej traktuje Włochów (wazelina), a inaczej "pozostałych". Sejf w pokoju. Zdjęcia z hotelu przedstawiam pod adresem: www.kopter.user.icpnet.pl/deploy/template_egi.html Odpowiedz Link Zgłoś
mialpol Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.03.09, 09:44 Jedziemy z żoną 13 maja z Warszawy, ale zaczynamy od tygodniowego objazdu po Ziemi Świętej. Potem tydzień błogiego lenistwa i nurkowania. Już się nie mogę doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
karola-1984 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.03.09, 11:13 Hotel bardzo ładny- świetnie położony, z bezpośrednim zejściem na plażę. Pokoje czyste, codziennie sprzątane. uciążliwe mogą być jedynie mrówki giganty, ale można poprościć obsługę i spryskają wejście do domku jakimś magicznym płynem Na terenie hotelu znajdują się 3 baseny, w każdym woda o innej temperaturze- od basenu z wodą podgrzewną do basenu z wodą, która faktycznie chłodzi. przy każdym z basenów są bary(tak samo jak przy plaży). restauracja z widokiem na morze jest czynna kilka dni w tygodniu i należy wstać raniutko i poderptać się zapisać - koło 8.30-9.00 nie ma już wolnych miejsc.ale warto Egipcjanie bardzo mili, ale strasznie naciągają i nie wiele robią jak nie dostana kasy (nam nie chciał zanieść walizki do momentu aż nie dostał kilku dolarów). Jedzenie smaczne- przeważa kuchnia śródziemnomorksa, ale każdy znajdzie coś dla siebie. w ciągu dnia przy barach znajdują się przekąski- m.in. pizza, ciasta... blisko jest sklep także nie ma problemu z kupnem wody, napojów do pokoju , gdyż tego w pokojach nie serwują. świetna jest też knajpa na skarpie, gdzie można zapalić fajkę wodną, napić się świetnej kawy. Obsługa super- chętna do nauki polskiego Ogóle wrażenia bardzo pozytywne i na 100% tam wrócimy.już się nie moge doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
pocztowka_z_egiptu Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.06.09, 13:31 A czy ktoś ostatnio wrócił z tego hotelu? Czy faktycznie pokoje nie zasluguja nawet na 3*? Nie jestem zbyt wymagająca, tym bardziej, ze nie jade tam po to zeby siedziec w pokoju ale tez nie chce czuc sie jak turysta 2-giej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
matye Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.06.09, 00:17 nie musisz się naprawdę niczego obawiać.Pokoje nie są być może urządzone nowocześnie(meble, dodatki) ale jeżeli chodzi o wyposażenie bez zarzutu, poza tym całość wystroju dopasowana jest do charakteru hotelu urządzonego w stylu mauretańskim( recepcja, restauracja grill. no i pokoje również)uwierz że na pewno będziesz chciała tam wrócićprzede wszystkim ze względu na atmosferę!!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rewelka86 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.09.09, 22:16 a co z łazienkami w pokojach? jakei one są? czy rzeczywiscie warto wrzucic troche zielonych do paszportu przy meldowaniu? ktos ostatnio wrocil z faraany? jakies aktualne informacje? prosze o pomoc - wybieram sie 6.10 na 2 tygodnie a moze ktoś jeszcze planuje pobyt w tym hotelu w w/w terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
rewelka86 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 01.10.09, 18:01 i ile w tym sezonie wrzucić dolarów do paszportu jeżeli chcę lepszy pokoik? Odpowiedz Link Zgłoś
lula5-0 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.11.09, 11:43 Ja wlasnie lece niedlugo do Egiptu i szukam jakiegos rozsadnego biura. Jak patrzylam na oferty to Alfa Star ma dobre ceny no i mnie sie bardzo spodobal ten hotel Club Farana. Chyba sie w koncu zdecydujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mlarka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 09.11.09, 13:27 A czy alfa ma w swojej ofercie hotel Hilton? Moja koleżanka mówiła, że niedawno była na wakacjach tylko właśnie w Egipcie. Tylko po pierwsze nie wiem czy tam jest Hilton? A po drugie jakbym ja pojechała to tylko z alfą. I nie wiem czy mnie torszkę nie oszukuje Odpowiedz Link Zgłoś
mlarka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 13.11.09, 14:51 Widziałam na stronce alfy, że Aloha jest fajnym hotelem. Był ktoś może? Odpowiedz Link Zgłoś