Dodaj do ulubionych

Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pasji"

IP: *.prem.tmns.net.au 02.03.04, 12:30
Widac ze jedynie Zyd Mazowiecki jest z nich narnolmalniejszy, a ta cala
plejada pseudo rezyserow i krytykow tylko pokazala jaka jest miernota
artystyczna, zalosne. caly swiat sie emocjonuje ( i to nawet przeciwnicy
Pasji) wartosciami artstycznymi filmu a nasze antytalenty maja jak zwykle
wlasna wizje sztuki, nie dziwota ze tak awansowali w swiecie filmu, a o
niedojda Zdzisław Pietrasik pokazal jaki jest bystry zreszta hanuszkiewicz
tez.
Obserwuj wątek
    • Gość: alicja Maro twoj komentarz to zero. IP: *.speed.planet.nl 02.03.04, 13:11
      Jakim prawem obrazasz czlowieka wyzywajac go od Zydow? Coz oni zawinili? Sa
      ludzmi takimi jak inni. W USA i nie tylko mowia onas Polaczki - milo? Nie
      jestem Zydowka ale uwielbiam ich kulture, tradycje mozna sie od nich wiele
      nauczyc.Pozdrawiam
      • Gość: szczepan Re: Maro twoj komentarz to zero. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 13:26
        A kto powiedział dziewczynko ze nazwać kogos kto sam przyznaje się do
        żydowskich korzeni żydem to jest obraza?? Czyli zakłądasz apriori że jesli ktos
        powiez żyd to go obraza?? Polecam zimny prysznic i odsyłam do ksiązek i lektur
        w celu poszerzenia horyzontów.
        • Gość: Arot Re: Maro twoj komentarz to zero. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 14:20
          wlasnie
          • Gość: tylko Piast Re: IP: 138.227.189.* 03.03.04, 11:52
            Odczepcie sie od Alicji. Rozumiem jej reakcje, w sytuacji gdy antysemityzm w
            Polsce galopuje mozna, a nawet trzeba reagowac na tego rodzaju " faktograficzne"
            stwierdzenia. Czy Mazowiecki jest Zydem (?) czy nie to jego sprawa (dla mnie
            jest Polakiem ). Nie mozna poslugiwac sie tego typu informacja " pomocnicza" i
            nie rozumiec jakie reakcje ow tekst wywola. Piszac np. ten Cygan maro, ten
            Tatar Szczepan , ten Ukrainiec arot etc... zwraca sie uwage na zupelnie inny
            aspekt niz meritum. Fakt, ze film traktuje o Zydach, ale nie dlatego - jak
            mniemam - maro to uwypukla.
          • Gość: malmariebe Hanuszkiewicz też jest kiczowaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 15:59
      • Gość: j Re: Maro twoj komentarz to zero. IP: *.tarnowiec.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 21:33
        Dlaczego "Żyd Mazowiecki" to obraza? To coś złego być narodowości żydowskiej?
        Ja nie wiem, czy Pan Tadeusz Mazowiecki jest tej narodowości, ale jezeli jest,
        to ta uwaga ma znaczenie, gdyż tzw "środowiska zydowskie" zdecydowanie
        potępiały ten film i niewielu było przedstawicieli tej narodowości mających
        pozytywne odczucia, wszędzie widzą "antysemityzm".
      • Gość: Piotrek Do Alicji IP: 62.233.217.* 02.03.04, 22:50
        Alicja..a może przeczytasz jeszcze raz wypowiedź maro? Bo zdaje mi się, że nie
        za bardzo ją zrozumiałaś. Podzielam Twoje zainteresowanie kulturą żydowską,
        choć z troszke innej perspektywy niż Ty. Określenie żyd jest określeniem
        wyznawcy judaizmu. I nie jest ono nachechowane negatywnie. Jets to słowo
        powszechnie akceptowane i używane. Nierozumiem dlaczego tak się sprzeciwiasz.
        A chęcią Maro bylo chyba uzmyslowaienie, że są ludzie tego wyznania, ktorzy
        mimo krzykow żydoskiwch organizacji w STanach są w stanie zupelnie obiektywnie
        spojrzeć na ten film i są w stanie go zroumieć. I nie wyciagają zbyt dlako
        idących wniosków. A Ty zupełnie pomieszałaś to wszystko Najpiewr przeczytaj, a
        potem się wypowiadaj. Ok?
        • Gość: x15 Re: Do Alicji IP: *.bakernet.com.pl 09.03.04, 11:38
          > A chęcią Maro bylo chyba uzmyslowaienie, że są ludzie tego wyznania, ktorzy
          > mimo krzykow żydoskiwch organizacji w STanach są w stanie zupelnie
          obiektywnie
          To mogloby miec sens jesli Mazowiecki bylby wyznania mojzeszowego. Ale wszyscy
          wiedza (przynajmniej w Polsce), ze jest katolikiem i to bardzo zaangazowanym.
          Zydem moglby byc najwyzej w sensie rasowym i to chcial podkreslic maro tak samo
          jak podkreslal to walesa w czasie wyborow prezydenckich zeby glosy antysemitow
          przeszly na niego. Ale czy naprawde ma jakis zydowskich przodkow tego nie wiem
          i nie jest to dla mnie kwesia pierwszoploanowa.

• Gość: zusa Bzdura IP: *.gsb.columbia.edu 02.03.04, 23:49
        Przyjedz do Nowego Yorku, poczytaj zydowskie gazety, poprzebywaj w ich
        otoczeniu....szybko zmienisz o nich zdanie...
        • Gość: Jojne Re: Bzdura IP: *.1504-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.03.04, 17:57
          To moze ty wez dupsko w troki i won z tego Nowego Jorku? Tylko dokad?
      • Gość: T5 Maro twoj komentarz jest OK. IP: *.tnt9.nyc9.da.uu.net 03.03.04, 00:32
        Ze co? ... Facet napisal "Widac ze jedynie Zyd Mazowiecki jest z nich...".
        Wyraznie cierpisz na rozdwojenie jazni albo jakies kompleksy charakteryzujace
        co niktorych czytelnikow internetowego portalu GW. Lepiej huknij sie w kaczy
        leb i zacznij pisac od rzeczy.

Gość portalu: alicja napisał(a):

> Jakim prawem obrazasz czlowieka wyzywajac go od Zydow? Coz oni zawinili? Sa
        > ludzmi takimi jak inni. W USA i nie tylko mowia onas Polaczki - milo? Nie
        > jestem Zydowka ale uwielbiam ich kulture, tradycje mozna sie od nich wiele
        > nauczyc.Pozdrawiam
      • Gość: rafał Re: Maro twoj komentarz to zero. IP: 212.134.55.* 03.03.04, 12:47
        ..więc dlaczego uważasz że nazwanie kogoś żydem to obraza dla tej osoby??????
      • Gość: bbb Re: Maro twoj komentarz to zero. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 03.03.04, 19:23
        zydzi to nie ludzie bo innych nie traktuja jak ludzi.co ty wiesz o polaczkach
        za granica?? jesli bys wiedziala o zagranicy, wiedzialabys takze o zydach, ich
        biznesach w swiecie i sily TYLKo pieniadza.HITLER ZYL ZA KROTKO
      • Gość: bbbb gibson znaczy perfekt IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 03.03.04, 19:37
        Gibson nie moze zrobic ZLEGO filmu.potwierdzilo sie to takze przy Pasji.Dla
        mnie i tak Braveheart to NAJLEPSZY film w historii kina, ale i ten jest
        znakomity.Nie patrze na to jako na film religijny, bo religia (kazda) to bzdura
        wykreowana przez kogos)ale na film o okrucienstwie ludzi .Tam widzimy samych
        siebie, sadystow, egoistow, glupich(tacy jakimi sa byli i sa ludzie).Jesli byl
        ktos taki jak ten czlowiek(nazwany Jezusem) to bardzo mu wspolczuje.
        Po komentarzach polskich tw krytykow, widac jedynie jakich krytykow mamy,
        szkoda nawet slow. sadystyczne sa takze filmy o obozach koncentr. ale tak ich
        nikt nie komentowal, czemu?.
      • Gość: ak Zydem byc... IP: *.sympatico.ca 06.03.04, 02:18
        Alicjo w krainie egzaltacji... Rodzice uwielbiaja w swoich dzieciach swoje
        geny. Kultura mojego narodu jest moja kultura. Kultury innych narodow jak
        najbardziej sa interesujace zwlaszcza gdy sa dla nas egzotycznie odmienne. Od
        nas tez mozna sie czegos nauczyc - tylko uczniowie jacys matolowaci.
      • Gość: Salcia Alicja ty to zero IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.03.04, 03:53
        Zyd wedlug ciebie to obrazliwe przezwisko????? A ja myslalam ze to nazwa narodu
        tak jak Polak ,Niemiec etc. Nikt nie mowi chyba zydek wiec i ty zamknij buzie z
        tymi wyzwiskami pod adresem Polakow.
    • Gość: frank Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: 81.15.170.* 02.03.04, 13:36
      Zgadzam się, że kolega Pietrasik to wyjątkowy niedojda. Jakim cudem ten
      śmiesznie mówiący mało odkrywcze rzeczy człowiek został krytykiem filmowym? No,
      ale z drugiej strony, to taki zawód... A koleżanka Alicja niech wydorośleje
      wreszcie i nie daje się tresować politpoprawnemu bełkotowi... Pozdrawiam!
      • Gość: ralf PIETRASIK NIE KRYTYKOWAŁ FILMU !! IP: *.sprint.com.pl 03.03.04, 10:31
        Wypowiadał się pochlebnie wczoraj w TVP na temat PASJI. Stwierdził że w miarę
        upływu akcji film jest coraz lepszy. Miał wątpliwości tylko co do skali
        okrucieństwa. Ale to było tylko zastrzeżenie a nie totalna krytyka.
    • Gość: wu Hanuszkiewicz IP: *.nr.ip.pt 02.03.04, 14:10
      Jeśli tak potwornie kiczowaty reżyser, jak Hanuszkiewicz, twierdzi, że film jest
      kiczowaty, to mnie zachęca, żeby zobaczyć...
      • Gość: Jacek-t Re: Hanuszkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 21:31
        No cóż wybitny specjalista od produkcji superkiczu. Musi wie co mówi.
    • Gość: Viktor Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: 146.145.146.* 02.03.04, 14:13
      Na temat Pasji od strony filmowej mozna polemizowac i kazdy moze miec wlasne
      zdanie, jednak senariuszem sa Ewangelie Pisma Swietego, ktore wyraznie mowia o
      okrutnym biczowaniu i ukrzyzowaniu Pana Jezusa. Dzisiaj okresla sie to slowami
      bestialskie morderstwo wiec czego spodziewali sie wielcy krytycy filmowi i
      filmowi technicy? chyba nie melodramatu z piekna oprawa muzyczna o dobrym
      czlowieku, ktory przez niezrozumienie i fatalna pomylke traci zycie? Caly ten
      zgielk odnosnie antysemickiej wymowy filmu jest bez sensu. To my wszyscy
      popelnilismy to okrutne morderstwo i nadal sie pastwimy grzeszac codziennie. Do
      tego jednak jestesmy juz tak przyzwyczajeni, ze juz nawet nie zauwazamy tego, a
      Pasja Gibsona przywraca, uzmyslawia nam sens i wartosci ciepienia i meki
      krzyzowej w kontekscie milosci, wiary i nadzieji.
      • Gość: Saracen Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 14:53
        Jeśli mam się do czegoś doczepić to roli matki Jezusa.

Natomiast reakcje naszych VIP-ów? Kiedy mieli coś ciekawego do powiedzenia?
      • lambert77 Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa 03.03.04, 09:06
        wypraszam sobie ja żadnego bestialskiego morderstwa nie popełniłem to się stało
        jakiś czas przed moimi narodzinami i nie czuję się moralnie odpowiedzialny za
        to .... Jezus został uznany za politycznie niepoprawną osobę i niebezpieczną
        dla racji stanu więc został stracony... Dlaczego to ja mam się czuć winny za
        jego śmierć... Tylko dlatego że podobno umarł za odkupienie naszych grzechów...
        Ale film narazie wygląda nieźle i pewnie go obejrze a krytyków i polskich
        pseudoutalentowanych reżyserów którym w głębokim PRL udało się zrobić jeden
        dobry film nie uznaje za właściwe osoby do oceniania filmów
    • Gość: echo Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie IP: 69.156.126.* 02.03.04, 15:36
      Jeżeli spodziewacie się zobaczyć film w stylu Braveheart to bardzo się
      zawiedziecie.
      To, ze Gibson ma talent udowodnił on to w swojej karierze wiele raz, hello!
      Bez wątpienia mógł on z tego filmu zrobić jeszcze jeden action film w stylu
      amerykańskim lecz przecież nie o to mu w tym filmie chodziło. Nie to było celem
      Gibsona.
      Wszystkie nagrody jakie może dostać współczesny film złoży Gibson moim zdaniem
      na ołtarzu w ofierze tylko po to, aby moc przemówić do ludzkiego sumienia.
      Wychodząc naprzeciw wymogom kościoła katolickiego oraz będąc ograniczonym
      czasowo, Gibson wspaniale wykorzystuje temat i miedzi żelaznymi elementami
      pisma świętego w oparciu o które kościół katolicki uczy pisma tego, pokazuje on
      nam fragmenty życia Jezusa które są ściśle powiązane z sytuacja w jakiej
      znalazł się Jezus. To wszystko, czy tego chcesz czy nie, odnosi się do zasad
      etycznych na których opiera się współczesne życie i kultura nie tylko w USA ale
      i w Europie.
      Będąc wychowanym w takim społeczeństwie, kształtując swoje poglądy oraz cały
      system wartości o które opieramy nasze oceny postaw innych ludzi, fragmenty te
      przemawiają bardzo mocno do naszego sumienia.
      I choć film ten, jak uwaza Hanuszkiewicz, jest kiczowaty, zawiera on w sobie
      przeogromny ładunek emocjonalny, który potrafi zwalić z nóg przysłowiowego byka.
      Lecz Gibson nie byłby Gibsonem gdybyśmy nie znaleźli w jego filmie walki na
      przysłowiowe miecze.
      • Gość: echo Nota do wszystkich z kraju IP: 69.156.126.* 03.03.04, 02:54
        Przyznam się szczerze, ze jest mi żal, że nie możecie zobaczyć tego filmu tak
        jak my na północy i we wszystkich większych krajach wspólnoty brytyjskiej.
        Widocznie Bóg tak chciał, ze należycie do drugiego gatunku rodzaju ludzkiego...

Mam nadzieje, ze po premierze w kraju, która ma się odbyć w ten piątek,
        wrócicie do tego wątku i podzielicie się z nami swoimi wrażeniami.
        Z piątku na sobotę ma byc pełnia księżyca, taka sama jaką zobaczycie na samym
        początku tego filmu - to powinno dodać emocji do filmu. Radzie jechać ostrożnie
        do domu.

Z pozdrowieniami
        E
    • Gość: nemo Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: *.home.cgocable.net 02.03.04, 16:08
      komiks dla sadystycznych bigotow i dzialaczy przyparafialnych,oparty na
      legendach,dobry do ogladania w polskim skansenie,amen.
      • Gość: Doktor Re: NEMO !!! - KIEDY TY ZMĄDRZEJESZ, CO??? IP: *.petrus.com.pl 02.03.04, 18:59
        Przestań już udowadniać światu, jaki to z ciebie indolent.
        Piszesz, że ten film jest komiksem dla sadystycznych bigotów i działaczy
        przyparafialnych? Wiesz co?
        Tylko kretyn takiego formatu jaj ty może taki film nazwać komiksem !!!
        Nie dość, że kretyn, to jeszcze cham, który nie ma za grosz kultury.
        Ale już chyba najgorsze jest to, że Ewangelię przyrównujesz do ... legendy.
        Wykazałeś się szczytem głupoty.
        Skoro tak, to lepiej nie zabieraj już głosu na forum, albowiem jest ono dla
        tych, którzy mają coś mądrego i konkretnego do powiedzenia.
        • Gość: kalafior Re: NEMO !!! - KIEDY TY ZMĄDRZEJESZ, CO??? IP: 62.233.193.* 03.03.04, 00:33
          Hopaku, od kiedy to jakiekolwiek forum internetowe jest przeznaczone dla tych,
          którzy mają coś mądrego czy konkretnego do powiedzenia? Sam chyba nie wiesz co
          piszesz. Poczytaj trochę komentarzy. Albo się ludzie nawzajem obrażają i
          obrzucają błotem albo innych wyzywają od Żydów (szczególnie na tym forum). I
          nikt mi nie wmówi, że w tym nadzwyczaj tolerancyjnym kraju mówienie o
          kimś "Żyd" nie ma negatywnego wydźwięku. Alicja wcale nie napisała takich bzdur
          jak się to niektórym wydaje.
          Lecę.
        • Gość: Fan Club Doktora Pijesz sam do siebie, Doktorku ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.04, 18:34
          A od kiedy to ty masz coś mądrego i konkretnego do powiedzenia, Doktorku ?
          Przeważnie komuś niewybrednie ubliżasz, tracąc styl i polot. Jeszcze trochę
          takich prymitywnych wypowiedzi i twój fanclub (który pilnie śledzi twoją
          działalność na każdym forum) zamieni się w antyfanclub.
          • Gość: Doktor Re: Piję do wypisujących głupoty, także do was !!! IP: *.petrus.com.pl 04.03.04, 14:20
            Kiedy chociaż raz podejmiecie ze mną dyskusję na argumenty, co?

Uważam to pytanie za retoryczne, albowiem daliście już wielokrotnie
            dowód, iż nie stać Was na podjęcie merytorycznej dyskusji.
            Potraficie tylko się czepiać, czepiać i jeszcze raz czepiać tych,
            których tok myślenia odbiega od "poprawności politycznej", - tak przez Was
            prezentowanej i uznawanej jako "jedynie słuszna".
            Jeśli macie coś mądrego do powiedzenia na temat filmu pt. "Pasja",
            to chętnie zapoznam się z Waszym zadaniem.

Nie przypisujcie mi, że moje wypowiedzi są prymitywne. W istocie,
            powyższe moje zdania skierowane były do jakiegoś człowieczka mającego
            bardzo małe IQ i musiałem tak napisać, by zrozumiał, co mam na myśli.
            • Gość: Fan Club Doktora Czyli jednak autokrytyka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 18:51
              Dyskusja z tobą (na jakikolwiek temat) nie wchodzi w grę, o czym już
              niejednokrotnie była mowa. "Merytoryczność" takiej dyskusji sprowadzałaby się
              bowiem do zwykłej pyskówki na epitety, co już mi się znudziło.
              Różnica między naszymi światopoglądami jest diametralna - nie da się spokojnie
              prowadzić dialogu ze zwolennikiem "szczekactwa" o. Rydzyka, tudzież
              gloryfikatorem co głupszych posłów z naszego - pożal się Boże - parlamentu.
              Natomiast z niekłamanym zachwytem Fan Club poczyta Twoje wypowiedzi typu "mam
              was w ostatniej części przewodu pokarmowego" albo "jesteś stuprocentowym
              libertynem i uprawiasz antypolonizm" - to jest to !!!
              Na temat "Pasji" się nie wypowiem, bo jeszcze jej nie widziałem. Amen.
      • Gość: Jacek-t Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 21:37
        Jak widzę nie możesz znieść faktu, że jest to najbardziej kasowy komiks w
        historii światowej kinematografii. Jak widać tłumy bigotów są niezmierzone.
        Strzeż się!!!
    • Gość: Leszek Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 02.03.04, 17:17
      Antykatolicyzm w USA a "Pasja" Gibsona

po kilku latqaach pracy na Wall Street dowiedzialem sie ,ze wsrod rad
      nadzorczych amerykanskich firm jest jeden katolik i jeden zyd a wsrod rad
      bankow i instytucji finansowych jeden katolij i jeden protestant.
      Zrozumialem czemu w czsie sweta Jon Kippur , w piatek kupujemy akcje na
      spadajacych obrotach gield nowojorskich nawet do 50% a sprzedajemy w
      poniedzialek kiedy swieto sie konczy .Nie znalezlem w filmie sceny wyypedzania
      pachciarzy spod swiatynii !Film ukazuje ostatnie 72 godziny z zycia Jezusa.Jest
      wizualna maestria ,kino ostatnio odchodzi od swych zrodel" mowienia obrazem" na
      rzecz literatury ale nie "Pasja" jest piekna i dobrze zrobiona jezyk aramenski
      i lacina dodaja smakow.
      czemu media atakuja Gibsona ?W USA Wlossi opanowali utylizacje
      smieci .Irlanczycy sektor budowlany a amerykanscy Zydowie media i przemysl
      filmmowy to dlatego Mel G. dziala poza maszyna holywoodzka ,film reklamuja
      ksieza , w koscolach mozna znalezc materialy a mala filma sztuki sakralnej w
      Californii wysyla dziennie 70 000 naszyjnikow z gwodziami zamiast
      diamentow .Rezyser udizleil kilka tygodnii temu wywiadu dla "Digest Readers"
      odpowiedzial na wiele pytan zwizanych ze swymi pogladami i swego ojca ,m inn.
      na temat Holocaustu " w 1920-1930 w ukranie zostalo zaglodzonych na smiec 20
      mln ludzi a wczsie drugiej wojny zginelo 50 mln ludzi glownie Rosjan w tym
      Zydzi" Coz W USA media rezerwuja wylacznosc na cierpienie i smierc w czasie WW
      II dla Zydow i poglady inne sa grozne dla tego jednostronnego pbrazu
      Holocaustu .Akcja jakiej bylem swiadkiem po filmie "lista Shindlera" moze
      trafic do podrecznikow na temat publicznych relacji ,wiec pytam czemu tego
      prawa odmawia sie Gibsonowi ,czlowiekowi glebokiej wiary.Film pobidza emocje
      nigdy bym nie przypuszczal ze moja przyjaciolka podwojny doktor prawa i
      psychologii i ateistka bedzie palakac w czasie projekcji.Jesli juz ktos sie ma
      oburzac to powinni wlosi potomkowie rzymian pokazanych wybitnie niekorzystnie.
      A Poncjusz Pilat pragnacy uratowac Jezusa dziala jak rasowy polityk kierujacy
      sie statystyka wyborcza " pod masy" Masy to zydzi sterowani mediami Sehendrynu
      czyli glosem rabinow.Gibson trzyma sie wiernie skryptow nic nie dodaje i nie
      ujmuje film w bardzo realistyczny spsob pokazuje meke Jezusa, ogladajc go
      slyszalem glos mej sp.mamy " kazdy nosi swoj krzyz"
      Publicznosc i prawdziwa opinia publiczna glosuje w kasach w srode padl rekord
      jednodniowy w lutym $23mln a jak dotad drugi wynik za luty $117 mln i jestem
      pewien ze to nie koniec .Obawa przed tlokiem powstrzyla wielu przed pojsciem do
      sal kinowych ,teraz widzowie dyskutuja ,organizuja sie w Internecie.Amerykanie
      maja odmienny poglad na film niz media :) ten film zmienia USA tak uwaza Frank
      O'Railly autor i prezenter popularnego O'Railly publicystycznego show ,kanalu
      Tv. FOX .Zaskoczyl mnie brak reklam w kinie. Kazdy film w USA poprzedza 10 siec
      minut reklam,,"Pasja" rozpoczyna sie bez reklam>Producenci zrezygnowali z
      duzych wplywow na rzecz sztuki i artystycznego wrazenia,widz oglada
      film "czysty" i nie denerwuje sie niekiedy glupawymi reklamami.Nie zaskoczyl
      mnie brak Gibsona w czasie galii Oskarow nie zaskoczyla mnie jego decyzja o
      wprowadzeniu na ekrany filmu w lutym a nie np w grudniu Grudniowa "Pasja"
      mialaby szanse na Oscara .Nie sadze "Pasja" zostalaby pominieta nie zdobyla by
      i nie zdobedzie Oskara w zadnej dysyplinie.Dlaczego ?Mysle ,ze nie musze tego
      tlumaczyc Zycze wszystkim pieknych emocji w czasie ogladania "Pasji" Mela
      Gibsona

• Gość: marcin kilka drobnych korekt IP: *.ssmb.com 02.03.04, 22:34
        Leszek,

Z najwiekszym szacunkiem, kilka drobnych uwag odnosnie Pasji. Mieszkam w
        Chicago, ogladalem film w piatek, 2/27, a przedtem sporo czytalem, sluchalem i
        widzialem o filmie.

- Passion pokazuje ostatnich 12, nie 72 godzin zycia Jezusa - ktos tu wczesniej
        wspomnial ze film nie pokazuje tego czy owego z zycia Chrystusa. To nie jest
        film o Jego zyciu, tylko o jego smierci (plus kilka krotkich flashbacks do
        przeszlych wydarzen)

- na seansie na ktorym bylem ja standardowo byly tralers innych filmow; byc
        moze zalezy to od kina, ale mam przeczucie ze seans na ktorym byles Ty mogl byc
        nielicznym wyjatkiem

film mi sie podobal (choc o inne niz powszednie znaczenie slowa 'podobal' tu
        chodzi)

poruszajacy, przejmujacy, brutalny, doslowny...

jest kilka scen ktore nawiazuja do wydarzen z zycia Jezusa, pozwalaja one
        zlapac oddech, aby po chwili znowu powrocic do cierpenia,

wspaniale wrazenie zrobily na mnie jezyki, latin i arameic, doskonale pomagaja
        przeniesc sie 2000 lat wstecz,

ludzie koncetruja sie bardzo na fizycznym cierpieniu, ktore jest
        niezaprzeczalnie wstrzasajace,
        ale to przede wszystkim film o przebaczaniu

• Gość: O Hanuszkiewiczu Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: *.west-valley-03rh16rt.ut.dial-access.att.net 02.03.04, 18:58
      Jesli taki pozorant jak pan Hanuszkiewicz ,tak sie wypowiada , to warto ten
      film zobaczyc!!!!!
    • Gość: atena No i oczywiscie Zyd maro zalicza sie IP: 207.109.138.* 02.03.04, 19:32
      do tych najnormalniejszych
    • Gość: Rafal Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: 199.85.9.* 02.03.04, 20:02
      Zgadzam sie prawie w pelni z opinia Leszka. Obejrzlem film w zeszla srode -
      pomimo obaw, ze nie bedzie biletow - troche jeszcze bylo. Film be trailers w
      POlnocnoamerykanskim kinie to rarytas - pokazuje to tylko, ze Mel nie nastawial
      sie na sukces komercyjny, ale chcial przekazac nam swoja wizje ostatnich godzin
      zycia Chrystusa. Mozna ten film odbierac wielorako, ale najwazniejsze jest
      jego przeslanie: NIKT nie zabil Chrystusa, On oddal swoje ziemskie zycie
      wzamian za odkupienie win naszych.
      A co do krytykow, no coz, cisnie sie na usta jedno zdanie, jednej z pisarek
      Fantasy na ich temat:
      THOSE WHO CAN DO, THOSE WHO CAN'T TEACH, THOSE WHO CAN'T EVEN TEACH BECOME
      CRITICS.
      Pozdraowienia z mroznego Fort McMurray
    • Gość: Kinooko Pietra-sik IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 20:37
      Przepraszam. A kto to jest Pietrasik? Gdyby głupota umiała fruwać... tak, tak,
      unosiłby się jak gołębica.
    • Gość: wladek Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: *.abhsia.telus.net 02.03.04, 22:02
      Czesc!
      Film ogladalem i polecam jako odpowiednik DROGI KRZYZOWEJ w piatek zamiast do
      kosciola to na film.Okrutnie ale tak wlasnie moglo to byc.
    • Gość: Pyton Z góry wiadomo kto co powie o Pasji. Negatywnie na IP: 217.153.174.* 02.03.04, 23:26
      pewno gazeta Wyborcza (A. Michnik, D. Warszawski i stały recenzent kinowy - da
      max. 3 gwiazdki), krytyczne recencje będą w Trybunie, Polityce i Przeglądzie,
      publicznej TVP, Wajda i stała grupa podpisywaczy listów protestacyjnych (M.
      Król, E. Wnuk-Lipiński, J. Szacki, K. Zachwatowicz, ks. Michał Czajkowski etc.)
      zamieści jakiś list otwarty przeciwko Pasji, skrytykują Hoffmann, Janda,
      Pazura, Olbrychski, Brodzikówna, Boniek i wszyscy znani z ekranu zaangażowani
      kiedyś politycznie w PZPR, SLD lub UW. Z kolei pozytywne recencje będą w Życiu,
      Naszym Dzienniku, Najwyższym Czasie etc. Pozytywnie będą się wypowiadać ludzie
      otwarcie przyznający się do poglądów prawicowych (z tym, że będą to mogli
      czynić tylko w wymienionych mediach + radio Maryja i TV Puls), kler. Nie ma
      więc sensu cytowac opinii, kóre nie wyłąmują się z tego schematu. Ogólnie
      mówiąc lewica uważą za swój obowiązek krytykować ten film, a prawica bronić i
      nic nie zmieni ich opinii. Cenny wyjątek - Mazowiecki. W ten sposób część
      środowiska żydowskiego (wcale nie ta najbardziej reprezentatywna, ale ta
      najbardziej widoczna) zniszczyła ten film i zaszczuła Mela Gibsona. Facet ma
      przerąbane w Hollywood. Tak to jest, gdy politycy wypowiadają się na temat
      sztuki.
      • Gość: zzzz Wyborcza jak New York Times.. IP: *.gsb.columbia.edu 02.03.04, 23:52
        pokazuje glownie negatywne komentarze...
        Zydowska propaganda...
      • Gość: marcin Gibson vs. Hollywood IP: *.sbi.com 02.03.04, 23:59
        wbrew pozorom, Gibson nie zostal znienawidzony w Hollywood; choc H. jest
        liberalne i wiele w srodowisku jest Zydow, to jednak to raczej media i osrodki
        zydowskie nakrecaja negatywna opinie - aczkolwiek po czesci popularyzuje to film

natomiast podczas Oscars wiekszosc 'stars' wypowiadala sie pochlebnie o filmie -
        jedynym aktorem ktory jawnie skrytykowal ponoc ten film byl Jon Voight.
        • Gość: Pyton Re: Gibson vs. Hollywood IP: 217.153.174.* 03.03.04, 01:05
          Obyś miał rację i Gibson nie musiał teraz w ramach przeprosin nakręcić jakiegoś
          filmu na zamówienie środowisk żydowskich. Takie filmy na zamówienie nigdy nie
          są udane. Ja sam jeszcze filmu nie widziałem, ale dyskusje i komentarze są dla
          mnie żenujące z przyczyn podanych w pierwszym poście. O odbiorze filmu decydują
          poglądy polityczne (nawet bardziej niż religia), a to jest chore. Jak wszystkie
          nacje i religie zaczną ingerować w treść kręconych filmów, to przecież odpadną
          wszystkie ekranizacje (Francuzi zaprotestują przeciwko Wojnie i pokojowi,
          Anglicy przeciwko Joannie d'Arc etc.) bądź filmy osadzone w jakiś realiach
          historycznych lub kulturowych. A tak w ogóle to chciałbym się pomylić co do
          moich typów a propos komentarzy do pasji z poprzedniego postu, ale na razie nic
          na to nmie wskazuje. Pzdr
        • Gość: Dana Re: Gibson vs. Hollywood IP: *.houston.rr.com 03.03.04, 02:01
          Ciesze sie, bo Gibson pokazal, ze moze odniesc sukces bez Hollywood. teraz oni
          potrzebuja go bardziej niz on ich. Slyszalam o Voigt i chacialo mi sie smiac,
          bo Voigt swoja kariere aktorska skonczyl juz bardzo dawno. Zreszta nigdy nie
          grzeszyl talentem. Ostatnio o nim mowiono, jak jego corka (ktorej zreszta nawet
          nie wychowywal) dostala Oscara. Teraz o nim wspomniano, bo powiedzial cos
          innego niz inni. Smutne, jezeli o aktorze mowi sie tylko wtedy....
    • Gość: t5 Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: *.tnt9.nyc9.da.uu.net 03.03.04, 00:28
      Dokladnie, to palanci i cieniarze. Jezeli spojrzec na ich dorobek to po prostu
      plakac (zygac) sie chce.

Gość portalu: maro napisał(a):
      > Widac ze jedynie Zyd Mazowiecki jest z nich narnolmalniejszy, a ta cala
      > plejada pseudo rezyserow i krytykow tylko pokazala jaka jest miernota
      > artystyczna, zalosne. caly swiat sie emocjonuje ( i to nawet przeciwnicy
      > Pasji) wartosciami artstycznymi filmu a nasze antytalenty maja jak zwykle
      > wlasna wizje sztuki, nie dziwota ze tak awansowali w swiecie filmu, a o
      > niedojda Zdzisław Pietrasik pokazal jaki jest bystry zreszta hanuszkiewicz
      > tez.
    • Gość: Ewcia Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: 5.5D* / *.wp.shawcable.net 03.03.04, 04:57
      Pewno,zal im , ze sami na to nie wpadli,bo pewno sie bali,co pomysla te w
      tych "copeckach",bo nie malo ich jest w kraju,a kazdy sie boi krytyki i wysunac
      sie na przod,ale jeszcze jedno : jak to dokonac przeciwko swoim,a to taka
      prawda,zawsze wedlug Bibli i przysiegac tez na nia trzeba w sadzie
      amerykanskim,wiec jak to jest z ta prawda!!!!!!A moze ktos nakreci film jak to
      bylo rzeczywiscie z ta II Wojna Swiatowa,czy tylko Hitler byl winny(nie
      odciazam jego winy i jego ludzi)ale fakty,pewno tez wyjda,jak juz pewnie
      naszego pokolenia nie bedzie na tym swiecie,no moze Ci co mga dluzej
      zyc,pozdrowienia,Ewcia
    • Gość: AdamC Kto to jest Hanuszkiewicz? IP: *.sympatico.ca 03.03.04, 05:07
      Widzialem Pasaje. Film jest piekny w klasycznym stylu: przemawia obrazem. Film
      sie przezywa i zostaje z Toba.

Co takiego nakrecil Hanuszkiewicz, co bylo warte zuzytej kliszy i nie bylo
      kiczem?

• Gość: won Re: Kto to jest Hanuszkiewicz? IP: *.proxy.aol.com 03.03.04, 05:23
        Marze aby M. Gibson opracowal film pod tytulem "Polska Chrystusem Narodow"....
        To tylko mrzonka.
        • Gość: fantus Re: Kto to jest Hanuszkiewicz? IP: *.unia / 80.51.236.* 03.03.04, 10:32
          Jak na razie to "Polska Hanuszkiewiczem narodów"... niestety
      • Gość: leXXX Re: Kto to jest Hanuszkiewicz? IP: *.proxy.aol.com 03.03.04, 05:37
        MEL JESTES WIELKI
      • Gość: borowka Re: Kto to jest Hanuszkiewicz? IP: *.itpp.pl 03.03.04, 09:20
        Masz stary racje w 100% a ten jego czasami"wyzywajacy ubiór" smieszny a nie
        sexy oblesny typ i tyle
      • Gość: Pedro Re: Kto to jest Hanuszkiewicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 00:27
        Co ty gosciu mozesz powiedziec o Hanuszkiewiczu jak nie widziales zadnego jego
        spektaklu. To wrazliwy facet o wielkiej Charyzmie i bogatej duszy nie bawiacy
        sie w sprawy zaprzatajace tylko mysli jak zarobic te cholerne pieniadze na
        bitym do niemozliwosci Chrystusie granym bez zadnej haryzmy przez bardzo
        miernego aktora.
        • Gość: Wobis Re: Kto to jest Hanuszkiewicz? IP: *.btk.net.pl / *.btk.net.pl 19.03.04, 17:13
          Oj chłopczyku -Hanuszkiewicz to cwaniak,jak dla mnie zupełnie nieistotna
          postać.On ma charyzme?Chyba raczej umiejetnosc wchodzenia w d...e ludziom z
          pzpr.A co odtwórcy głównej roli w Pasji,to sądze że facet zrobił to dobrze.
    • Gość: kiniarz@op.pl Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: 80.51.255.* 03.03.04, 10:31
      A .HANUSZKIEWICZ TO WIADOMO KTO.DLATEGO JEMU SIĘ FILM NIE PODOBAŁ.A NIE
      WYPADAŁO SIEDZIEĆ W DOMU JAK INNI SIĘ POKAZALI. ZRESZTĄ JEMU JUŻ DUŻO NIE
      ZOSTAŁO.BRAWO DLA MAZOWIECKIEGO I WSZYTKIC TYCH CO SIĘ WYPOWIADALI NIE-
      KRYTYCZNIE
    • Gość: poeta pamięta PIESZCZOCH KOMUNY HANUSZKIEWICZ CZYLI KICZ IP: *.torun.mm.pl 03.03.04, 10:50
      Towarzysz Adam H. Całe swoje zycie prowadził koncesjonowaną przez wydz,
      kultuury kc pzpr "działlność twórczą". Byłoby dobrze aby wstzymał sie przez
      przyzwoitość od takich komentarzy bo nikt juz nie dba o to na ile jest
      oryginalny p. adam.Lepsze byłoby milczenie ale niegdysiejsza, prl"owska gwiazda
      chce nadal tak jak Balladyna na hondzie szokować publiczność> Niech wam
      Towarzyszu adamie tak będzie. Tylko czy ktos kto tak ...kiczowato sie starzeje,
      robi z siebie twora człekokształtnego nie powinien sie wyciszyć. Panie Adamie
      starzec sie trzeba z godnością. Zycze panu aby po obejrzeniu tego filmu naszły
      pana głębsze przezycia i w spokoju zadał pan sobie trud refleksji ,że tak
      właśnie, tak straszliwie cierpiał Pan Jezus w ostatnich godzinach swojego
      ziemskiego zycia.POST I POKUTA PANIE ADAMIE, NAWET JEŚLI JEST PAN NIEWIERZĄCYM!
    • Gość: bolek Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 03.03.04, 12:16
      ssijcie mi członka
      • Gość: EVA Re: Bolek !!! Ty naprawdę jesteś ..cienki bolek!! IP: *.petrus.com.pl 04.03.04, 14:30
        Ja bym ci go obciela brzytwa i posypala sola, idioto !!!!!!!!
    • Gość: Janek Dlaczego maca jest biała? IP: *.bauma.com.pl / 195.205.151.* 03.03.04, 12:29
      - Dlaczego maca jest biała?
      - Żeby nie było widać, że jest zrobiona z krwi chrześcijańskich dzieci.

• Gość: Jojne Re: Dlaczego maca jest biała? IP: *.1504-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.03.04, 18:00
        Zes glupi to smutne. A ze ten glupi pysk otwierasz to wrecz tragiczne.
    • Gość: Tytus Juz od 2000 lat.... IP: 195.136.33.* 03.03.04, 12:36
      Słowa św. Pawła, piszącego w Liście do Koryntian o Chrystusie
      Ukrzyżowanym, "który jest zgorszeniem dla Żydów i głupstwem dla pogan..
    • Gość: nocny Złoty cielec IP: 217.153.68.* 03.03.04, 13:33
      Choć jestem niewierzący, gdy usłyszałem pierwszy raz o „Pasji”, zastrzygłem z
      ciekawości uszami. Z tej samej ciekawości pobiegłem do kina.
      Boleśnie dosłowna ekranizacja męki pańskiej to obraz porażający głupotą i
      emocjonalną pustką. Przez dwie godziny zmusza widzów do oglądania tortur na
      zbliżeniach, z detalami rozszarpywanego ciała i litrami lejącej się z ekranu
      gęstej posoki. Już po kilku minutach wywołuje odruch wymiotny raczej, niż
      współczucia. Film próbuje zatrzymać widza w kinie szantażem: zgoda, pokazujemy
      rzeczy obrzydliwe, ale to jest Pan i taka była jego męka. Tyle że Jim Caviezel
      ma z Chrystusem jedynie „wspólny” wygląd i mimo pedantycznego naturalizmu w
      scenach cierpienia, wiemy, że oglądamy cierpienie udawane, pokaz mistrzowskiej
      charakteryzacji, takich też efektów specjalnych i dźwiękowych. Co prawda aktor
      narzekał na przeciągi panujące na Golgocie i oparzył się, gdy technicy
      podgrzewali mu zmarznięte nóżki, ale niewygody to jeszcze nie cierpienie.
      Na dokładkę mamy sumienie Judasza dręczące go halucynacjami wyjętymi żywcem z
      tandetnych horrorów, szatana wystylizowanego na awangardowego wokalistę z MTV z
      obowiązkowo brudnymi paznokciami i wampirzymi kłami, śliczną Monikę Marię
      Magdalenę Bellucci dla ozdoby i zwolnione tempo w co „efektowniejszych”
      ujęciach, na przykład gdy Jim Caviezel niosący krzyż upada.
      Oczywiście, ekranizacja najbardziej znanego „kawałka” literatury światowej musi
      cieszyć się powodzeniem. I cieszy się. Co gorsza, duchowni wypowiadają się
      o „Pasji” z entuzjazmem. A szatan się śmieje. Ktoś znowu bije pokłony złotemu
      cielcowi.
    • Gość: majki Re: Polscy aktorzy, dziennikarze i politycy o "Pa IP: 213.242.170.* 03.03.04, 14:18
      bardzo dobry komentarz maro.
    • Gość: Mordechaj Anielewi Bo na premiere przyszli moi rodacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 14:36
      syjonistyczni spikowcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka