aron2003 09.03.04, 11:52 A może w tej całej nagonce chodzi też o to że wytwórnie odrzuciły Gibsona z tym filmem a teraz plują sobie w brodę że taaaaaaaaaaaka kasa przeszła koło nosa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: S. Baca I cała żydowska kampania na nic ! IP: 62.181.161.* 09.03.04, 11:59 A Wybiórcza-Żydownik oraz Żydownik Powszechny wytoczyły najcięższe działa przeciwko Pasji! Piątkowa Wyborcza nazwała film Kiczem, zacytowano nawet tego żydo-oszczercę Krajewskiego, który nazwał Pasję Biblią dla ubogich. We Wproście sam Szewach Weiss pomstował na ten film! Wszystko to dowodzi, że krecia robota, jaką robią od lat w Polsce żydofilskie media, ma odwrotny skutek do zamierzonego. I bardzo dobrze, nie będzie tu żyd nam mówił co mamy oglądać i jak mamy myśleć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf30 Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.03.04, 12:25 Nie jestem antysemitą, ale czasami Żydzi aż sami proszą się o antysemityzm, przeszkadza im wszystko co w ich mniemaniu w jakiś sposób im zagraża. Pomstują na ten film bo uważają, że może on wzbudzić nastroje antysemickie. Ale przecież tak było to są fakty historyczne i nie ważne kim tak na prawdę był Jezus po prostu 2000 lat temu zgładzili człowieka, który im zagrażał. Podobnie jak wtedy tak i dziś postępują w sposób bardzo egoistyczny nie oglądając sie na innych ludzi i nie szanując ich wiary i przekonań. A jakby co to usprawiedliwiają się tym że mają podstawy walczyc ze wszystkim co im zagraża powołując się zbrodnie faszystów dokonane na ich narodzie. Sami bardzo chętnie wytykają wszystkim ich błędy z przeszłości ale oni mają pozostać nietykalni. Ciągle wydaje się im że są narodem wybranym. Kiedyś też inne narody myślały, że są lepsze od innych i jak to się skończyło? Nie trzeba daleko sięgać pamnięcią. A tak w ogóle to o czym mówi ten film - o tym że Zydzi zabili Żyda tak bo przecież Jezus był Żydem. Więc jaki antysemityzm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinczak Wybiorczej i nnym kampannia sie nie udala IP: 221.217.34.* 10.03.04, 00:59 Ponad rok nie mogl sie Gibson przebic z tym filmem, i niektorzy czuja sie winni, roznych sprawek! Czy Niemcy czuja sie winni za wojne? Czy Rosjanie czuja sie winni za rozpowszechnienie komunizmu w naszej czesci Europy? Taz tyle filmow o tym, i tak sie krew nie burzy jak przy przekazaniu artystycznym historycznej prawdy o torturach Jezusa w wykonaniu zydowskich kolaborantow z wladza rzymska. I te reakcje na twarzach. Tak, teraz wszyscy na ktorych ten film wywarl wrazenie sa ANTYSEMITAMI. Brawo Mel, na czasie. Potrzebni sa temu swiatu. (Ogladalem tylko DVD-robi wrazenie,smutne jak czlowiek goja zmecza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mruker Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 07:29 Nie bardzo mogę się z tobą zgodzić. Jeżeli już mówisz o prawdzie historycznej, musisz pamiętać, że Żydzi byli tylko narzędziem w ręku Boga, i chocby z tego powodu mogą się czuć narodem wybranym. Innym powodem może być fakt, że to właśnie im pierwszym objawił się Pan, w którego teraz również my wierzymy. Innym faktem historycznym jest to, że Żydzi nie mieli prawa nikogo zabić. Było to wyłączne prawo Rzymian na terenach okupowanych (lub jak kto woli podbitych). W tym kontekście wina Żydów jest taka sama jak i nasza: Chrystus umarł za grzechy tych co byli, tych co są i tych co będą, w tym również moje i Twoje (jeżeli jesteś wyznawcą tej wiary). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Mrukera Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 19:27 w tym filmie Jezus z Nazaretu (bo Chrystus tam nie występuje) został skazany za bluźnierstwa i uzdrawianie w Szabat oraz bycie opentanym. To tak na marginesie, bo z Twoimi "prawdami historycznymi" jako historyk nie będę polemizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grygry Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.e-data.net.pl 10.03.04, 17:06 Jezus był Żydem, ale Katolikiem! :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mruker ???????????????????????????????? IP: *.dolsat.pl / 81.15.194.* 10.03.04, 17:58 Dziwne bo kościół katolicki powstał jakieś pareset lat po Jego śmierci i zmartwychwstaniu wskutek podziału na kościół wschodi - prawosławny i zachodni - katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.onlink.net 10.03.04, 23:32 Raf30 to co napisales to swieta prawda.Druga rzecz Zydzi na wszystkie mozliwe sposoby podsycaja antysemityzm na calym swiecie tylko po to aby o nich mowiono.Wtedy latwiej o wyludzenie pieniedzy od roznych narodow bo przeciez biedne Zydki tyle wycierpieli a tu jeszcze ktos smie cos na nich gadac albo nie zaplacic za ich cierpienie . Ciekawe co zrobia za 150 lat kiedy juz ofiary holokaustu poumieraja? Pewnie znowu popra jakiego Hitleropodobnego psychopate po to zeby ich troche przetrzebil a oni znowu beda drzec sie wnieboglosy "antysemici placic" a oni beda miec pieniadze na walke z nastepnym (byc moze) sasiadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezus chytrus Das Idiot IP: 150.254.84.* 09.03.04, 12:44 Jebnij się w łeb idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henricus Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.1.15.vie.surfer.at 09.03.04, 13:10 Maly, prymitywny Baca sie odezwal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.no.powertech.net 09.03.04, 19:34 HA!HA!HA! Henrikus, Baca taki maly a ty taki WIELKI i do malego sie odezwales, a nie on, do CIEBIE - ha!ha!ha!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Eichmann Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.access.de.clara.net 09.03.04, 13:19 A co nie mialem racji, zeby zorganizowac Holocaust w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.no.powertech.net 09.03.04, 19:29 Wiesz co jeszcze dodam do twojej wypowiedzi Baca, "NIE BEDZIE NAM, PARSZYWY ZYD PLUL W GEBA"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: I cała żydowska kampania na nic ! IP: *.sympatico.ca 10.03.04, 15:41 Albo jak to powiedzieli w "U Pana Boga za piecem) odnosnie checi otwarcia McDonaldsa - nie beda nam zydy naszych kartofli na frytki przerabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żydowski Poeta fiku miku prask! IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 10.03.04, 15:36 Dobry Wieczór! Dziękuje Wszystkim za objawienie prawdy objawionej za pouczające słowa płynące z ust złotych katolików którzy przecież bliźniego swego kochają i drugi policzek nadstawiają i idą nawet 100 000 kroków ha! ale jak im dobrze za to zapłacisz! otóż mości Panowie i Panie przemiłe! religie wszelkie zastąpiły pieniądze a że zarabia się je pod takim czy innym szyldem to już inna sprawa życzę więc wszystkim duuuużo forsy i moralnego kręgosłupa niekoniecznie podpartego jakąś legendą sprzed 2000 lat amen ps. a teraz proponuję kolejnemu duchowi świętemu pod postacią jakiegoś mela gibsona, ażeby zrobił teraz tak samo realistyczny i odjechany film o narodzeniu Jezusa albo niepokalanym poczęciu NMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda Re: fiku miku prask! IP: *.onlink.net 10.03.04, 23:42 zydowski poeta jak narazie to zydzi oszukuja i oradaja caly swiat i trzymaja w rekach kase, wiec o co tobie biega co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żydowski Partyzant fiku miku prask IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 10.03.04, 15:45 mości drodzy katolicy piękni i kochani ach dziękuję za prawdę objawioną i jedyną i za przykład miłości do bliźniego pójdźcie ze mną choć ze 100 kroków dajcie płaszcz nadstawcie policzek hahaha uwierzcie mi kochani religie zastąpiły pieniądze i życzę wam zarabiania najczystszego a to wam rzedko sie zdarza a jeśli chodzi o film to stękacie tak i piszczecie jakby was w dupę jakiś giez użarł niech teraz duch św pod postacią jakiegoś reżysera zrobi narzodziny Jezusa albo niepokalane poczęcie NMP z całą dozą realizmu znanej z passji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DEPRAWATORRR ACH !!! IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 11.03.04, 11:01 ach byłem żarliwym katolikiem chodziłem co dzień pański do kościoła spowiadałem sie co 1 piątek przestrzegałem 10 przykazań i poszedłem na pasję i prawie nie puściłem pawia na księdza z rodziną, który siedział przede mną i już nie jestem katolikiem już nie chodzę do kościoła od kilku dni bowiem nabożeństwa odbywają się w kinach całego świata i kosztują trochę pieniędzy znów odlano złotego cielca a szatan się śmieje ps. proponuję teraz duchowi św. pod postacią jakiegoś reżyserzyny aby nakręcił np. niepokalane poczęcie NMP z pełnym realizmem Pasji i proszę odczepić się od Żydów Mohikan, Wietnamczyków i Melopleptusów i zajęcie się sobą patryiotyzm pochwalony bóg i syn jego maski z ducha twarz z mamony dziwki i opłatki żadnej tolerancji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz01 Adam Michnik jest Żydem. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 11:29 Powiesz to w Polsce i jesteś antysemitą. Steven Spielberg jest Żydem - powiesz to w Stanach, odpowiedzą: - ano jest i co z tego. Niestety GW wykształciła liczne zastępy antysemitożerców i walczących z wydumanymi antysemitami, szkodząc tym samym nie tylko gojom ale i samym sobie. p.s. na Onet.pl tego nie wydrukowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr No Jezu Chryst sprzedaje się jak ciepłe bułeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 12:06 Odpowiedz Link Zgłoś
muggz zamiast pleść nacjonalistyczne brednie... 09.03.04, 12:13 ... przyznajcie, że film WGNIATA w fotel. można się spierać co do przyczyn i sposobu odbierania tego filmu, jak również zastosowanych przez Mela Gibsona chwytów - ale efekt filmu pozostaje niezmieniony. każdy, kto ma wrażliwość nieco większą od cegły przyzna, że WRAŻENIE film robi spore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teno Re: zamiast pleść nacjonalistyczne brednie... IP: *.chello.pl 09.03.04, 13:50 Masz rację robi wrażenie tylko dlaczego tak negatywne ? Niestey nie mogę pozbyć się wrażenia, że scena kaźni jest specjalnie tak brutalna, aby film był bardziej kontrowersyjny. im więcej się mówi o filmie tym więcej ludzi go ogląda im więcej ludzi tym więcej kasy wpływa do kieszeni producentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: zamiast pleść nacjonalistyczne brednie... IP: *.no.powertech.net 09.03.04, 19:37 i bardzo dobrze, ze do kieszeni producentow, moj slodki teno, a nie do twojej. Zapewne pusta co?!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM rzeczywistość IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 00:57 1. Film jest ...mocny. Wgniata w fotel. Teraz naprawdę widać coto cierpienie. 2. Nie ma miłości happy endu, współczucia. Jest Pasja. 3. Zrobiony w zydowskim stylu. Sam Wainstein pewnie by się nie powstydził. Zydzi "klepia " dziesiątki filmów - to mógł i Mel Gibson. 4. Ze sie sprzedaje??? To dobrze. A Żydzi nie robia :geszeftu" z Holocaustu? Robia Cały czas. 5. W kinie widziałem duzo młodych ludzi. Żadnych popcornów telefonów otwieranych puszek i etc. Brak "dresów" . MOże wyjatek... Ale to chyba dobrze. 6. Kolesia wyżej , który przedstawia się jako historyk przestrzegam - mało jeszcze koleś wiesz...może wogóle się tego nie dowiesz jak to było. Za krótkie zycie. 7. Zydzi WŁAŚNIE TAK ! są i byli postrzegani. NO wiecie jak ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norge Chrystus to najbardziej dochodowy Żyd w historii IP: 212.160.146.* 09.03.04, 12:19 Chrystusa na krzyż przybijamy Forsę na tym zarabiamy. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: Chrystus to najbardziej dochodowy Żyd w histo IP: 156.106.209.* 09.03.04, 12:27 I pomyslec, ze musial cierpiec za takich jak Ty idiotow ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Chrystus to najbardziej dochodowy Żyd w histo IP: *.no.powertech.net 09.03.04, 19:42 dlaczego norge, mowisz, "forse na tym zarabiamy", przeciez ty nie zarabiasz, "ikke eneste flat øre" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: 156.106.209.* 09.03.04, 12:21 Na stronie: mazowsze.k-raj.com.pl/ mozna znalezc nagrania video (niestety sredniej jakosci ale da sie zroumiec przekaz) wypowiedzi roznych osob z kregu UPR. Szczegolnie polecam te ze Stanislawem Michalkiewiczem na temat atakow GW skierowanych na Gibsona i jego film. Jak zawsze u tego znakomitego felietonisty, nie zawodzi go spostrzegawczosc i inteligentna ironia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienia Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.04, 12:47 Owszem, do rzeczy mówi. Zastanawiam się jednak czy ta jego "spostrzegawczość" nie zostanie uznana za antysemityzm. Teraz po tych wszystkich nagonkach na film Gibsona i doszukiwaniu się we wszystkim antysemityzmu obawiam się, że nawet wygląd karamboli może być antysemicki. Swoją drogą Mazowiecki bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, mam do niego teraz sporo szacunku, bo rzeczywiście o bezstronność to raczej trudno go posądzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienia Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.04, 13:02 Zapomniałam dodać, iż metoda komentowania wypowiedzi innych ludzi, jaką wybrał pan Michałkiewicz jest mimo wszystko iście lepperowska. Skąd on może wiedzieć dlaczego ks. Boniecki ma takie przemyślenia, a nie inne. To, gdzie pracuje nie ma żadnego znaczenia. My też wypowiadamy się na forum gazety wyborczej, czy to ma oznaczać, że nasze wypowiedzi są przez tą gazetę cenzurowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: 156.106.209.* 09.03.04, 13:38 Alez to proste. Zna zapewne zrodla finansowania "Tygodnika Powszechnego" a poza tym czyta artykuly wymienionego autora na tychze lamach. Nie ma koniecznosci zagladania w czyjs umysl ;-). Nie zrozum zle. Michalkiewicz jest jak najbardziej za Kosciolem katolickim (zreszta jak cale UPR, wystarczy dobrze przejrzec strone). Ale tam tez zdarzaja sie czarne owce, wszelkiej masci "postepowcy" o moralnosci etapu ;-). Oj przesadzasz z tym Lepperem. Jaka wedlug Ciebie metoda jest wlasciwa aby skomentowac absurd ;-). Lepper nie komentuje on blokuje ;-). Konkrety? Z czym sie nie zgadzasz? Mylisz sie to gdzie ktos pracuje ma BARDZO ale to BARDZO duze znaczenie. Tak wypowiedzi na stronie GW sa cenzurowane. Osobiscie tego doswiadczylem w ostatni piatek. Prowadzilem ozywiona dyskusje z niejaka "admin_kobieta". Bywalo, ze moje komentarze byly usuwane w ciagu 1-ej minuty ;-). Zarzuty bylo bardzo smieszne. Wyskakiwali z jakims regulaminem i netykieta. Oczywiscie polowa forumowiczow je lamie (jesli chcielibysmy scisle je stosowac takze sama GW w swoich artykulach). Niektore bardziej "kontrowersyjne" tematy sa monitorowane. Niwygodne komentarze sa usuwane. Podawanie komentarzy cenzorom GW o ich wybiorczosci nic nie dawaly ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienia Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.04, 14:36 Konkretnie nie zgadzam sie z wypowiedzią, iż ks. Boniecki dostał polecenie odgórne i na tej podstawie zmienił swoją wypowiedź o filmie. On nic nie zmienił. Tuż po samej premierze w Krakowie wypowiedział się o Pasji, o jej znaczeniu i stwierdził też, by tego filmu nie przeceniać i nie opierać ewangelizacji tylko na podstawie tych 12 godzin z życia Jezusa. Poza tym spytał jeszcze jak można dobrze przeżyć mękę ukrzyżowania siedząc w wygodnych kinowych fotelach? Miał rację, nie można. Ja po wyjściu z kina miałam tylko odczucia duchowe, poraził mnie ten film. Ochłonęłam i teraz też widzę, że choć przesłanie jakie chciał wyrazić Gibson do mnie dotarło, to scenariusz filmu nie był tak jak zapowiadano pod film dokumentalny, a raczej przedstawiał wizję tych wydarzeń. Nie rozumiem też dyskusji na temat Oskarów, to tak jak z wypowiedzią Wałęsy, że papież powinien był dostać Nobla, a nie ktoś inny. Ten film to nie żadna świętość, ani też kicz, za dużo ludzi wpada tu w skrajności. Jak możesz twierdzić, że miejsce pracy determinuje człowieka do bycia dobrym lub złym. Po wojnie komuniści zarzucali ludziom, że mieli oni dyplomy nie z PRL- u, a Rzeczypospolitej Polskiej, a jakie mieli mieć, skoro właśnie w takim państwie się urodzili? Teraz neguje się dyplomy z PRL-u. Bez przesady. Wszędzie znajdą się ludzie przyzwoici i naganiacze. Trzeba mieć tylko zdrowy rozum i nie sugerować się zdaniem innych, bo to, że ktoś ma inne zdanie od nas nie oznacza, że jego jest gorsze. To, że ktoś jest za Kościołem katolickim, nie musi równocześnie oznaczać, że popiera się wojny krzyżowe. Pozdrawiam Ciekawa też jestem, czy we Francji jednak będzie udostępniony w kinach, wbrew temu co zapowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: 156.106.209.* 09.03.04, 15:21 A w ktorym miejscu napisalem, ze miejsce pracy decyduje o tym ze ktos jest dobry czy zly ;-). Podejrzewam, ze nie ma ludzi albo tylko dobrych albo tylko zlych. Po prostu jestesmy gdzies pomiedzy no i jestesmy tylko ludzmi. Chce powiedziec, ze swoboda wypowiedzi bardzo zalezy od tego kto Ci wykonuje przelewy na konto. Widac to doskonale na przykladzie niektorych organizacji ale nie tylko (np. Fundacja Schumana, Batorego itd.). Zreszta dlugo by pisac ;-). Zreszta pomiedzy praca w UB a w opozycji jest roznica ;-). Oczywiscie znajduja sie wyjatki, ktore pozostaja w zgodzie z wlasnym sumieniem nawet w ze tak powiem malo sprzyjajacych okolicznosciach i ukladach. Ale jest to dosyc trudne i z reguly wiaze sie z odgrywaniem drugorzednej roli w takim otoczeniu. Kolezanka sie troche rozpedzila. Mowimy o tak przyziemnym temacie jak komentarz do skadinad fajnego filmu a tu zaraz wojny krzyzowe ;-). A tak przy okazji Inkwizycja to nie byla taka zla instytucja tzn. nie zeby ja ponownie wprowadzac ale porowujac nawet do owczesnych sadow represje z nia zwiazane mozna porownac do mandatow drogowych ;-). Wyolbrzymienia, mity jakie wokol niej narosly sa smieszne. Ludzie (wychowani na podrecznikach socjalistycznych) nic o tym okresie nie wiedza. Ot taka smutna konstatacja. Akurat tu sie nie zgadzam. Jednak jest roznica w nieuznawaniu dyplomow z RP przez komunistow a nie uznawaniu dyplomow z PRL obecnie. Oczywiscie ciezko jest generalizowac. Zazwyczaj kazdy przypadek jest indywidualny. Ale zapewne slyszalas (a jesli nie zapytaj rodzicow, choc nie wiem kim byli za PRL ;-)) o tzw. niedzielnych uniwersytetach czy jakos tak to sie zwalo. Polegalo to na tym, ze towarzysz zapisywal sie na "studia" w piatek a poniedzialek byl juz magistrem. Obecnie jeszcze wielu takich terminuje w SLD. Zdania nie dziela sie na lepsze lub gorsze. Oczywiscie w sensie racji lub nie. Kazdy jakies tam ma. Pytanie jakie ma ono odzwierciedlenie w faktach i jakich argumentow sie uzywa by go bronic. Rowniez serdecznie kolezanke pozdrawiam. P.S. Francja - tolerancja ;-). Widac to zwlaszcza ostatnio. Z ateistami juz tak jest ale tym bardziej trzeba starac sie o pokazanie tam filmu. Przekonywac juz przekonanych nie za bardzo ma sens. Akurat obecnie tak sie sklada, ze nie ma chyba miejsca gdzie nie warto pokazac tego filmu (... no moze Grenlandia ;-) i Mars). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: 217.8.161.* 09.03.04, 12:52 Gość portalu: REALISTA (o bardzo malym rozumku) napisał: > Na stronie: mazowsze.k-raj.com.pl/ mozna znalezc nagrania video > (niestety sredniej jakosci ale da sie zroumiec przekaz) wypowiedzi roznych > osob z kregu UPR. Szczegolnie polecam te ze Stanislawem Michalkiewiczem na > temat atakow GW skierowanych na Gibsona i jego film. Jak zawsze u tego znakomitego felietonisty, nie zawodzi go spostrzegawczosc i inteligentna ironia. niejaki Stanislaw Michalkiewicz, czy jak mu tam, jest w tymze nagraniu bardzo zadowolony z siebie. Niestety nie podzielam jego dobrego samopoczucia, ani tez zachwytow nad jego "inteligencja" czy dowcipem. Co ciekawe, te durne felietony na poziomie budki z piwem chyba najbardziej rozweselaja ich autora, ktory belkoczac trzy-po-trzy szczerzy zeby w usmiechu a'la zepol-downa. rzekomo celne uwagi sprowadzaja sie do referowania zdarzen i komentarzy w stylu (przykladowo komentarz wobec niejakiego Napiorkowskiego SLD-owskiego pampersa) "tow. Napiórkowski to jest taki..., no, młody taki jest..." coz, ten "znakomity felietonista" ma faktycznie wiele do powiedzenia, a doglebnosc jego ocen jest istotnie powalajaca - w swoim prymitywizmie chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: 156.106.209.* 09.03.04, 13:25 Jesli chodzi o ataki na film Gibsona poswiecone sa temu dwa "filmiki": 1) mazowsze.k-raj.com.pl/107849979420294.shtml 2) mazowsze.k-raj.com.pl/107790556224618.shtml radze obejrzec oba. Poza tym polecam swietny artykul tego autora zatytulowany "FUNDAMENTY ANTYSEMITYZMU". Niestety strona "Najwyzszego Czasu" jest chwilowo niedostepna (DYWERSJA?! ;-)). Ale jak juz bedzie to polecam. Juz odpowiadam: 1. Wcale nie musisz podzielac czyjegos poczucia humoru ani dobrego nastroju. Roznych ludzi rozne rzeczy ciesza. Ja np. ubawilem sie do lez ;-). Wydaje mi sie, ze bardziej rozsmieszaja go absurdy, ktore stara sie komentowac ;-). 2. Po pierwsze to co obejrzales to nie felietony tylko komentarze nagrane na na video. Jesli chodzi o znakomite felietony odsylam do cotygodniowego numeru "Najwyzszego CZASU". Najpierw przeczytaj pozniej oceniaj. 3. Niestety o Napiorkowskim wiele wiecej powiedziec sie nie da ;-). 4. Czlowiek ten pisze rowniez rzeczy (wiele ksiazek), ktore mialbys klopoty w calosci zrozumiec. A komentarze jak to komentarze maja byc zwiezle i latwe do zrozumienia miedzy innymi takze przez takie osoby jak Ty. Rozumiem, ze bardziej odpowiada Ci styl dziennikarstwa prezentowany w wieczornych wiadomosciach. No coz o gustach sie nie dyskutuje. 5. Rozumiem, ze gustujesz w slodkich usmiechach swoich idoli takich jak: Miller, Kwasniewski, Lepper, Kalinowski, Michnik ;-). Ich geby sa takie szczere ;-). Zwlaszcza Millera. 6. Komentarze spod budki z piwem cechuje duze natezenie "epitetow". Ja takowych nie slyszalem. A tak konkretnie z ktorymi slowami sie nie zgadzasz. Twoj komentarz to dopiero chaos i belkot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 00:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: S. Michalkiewicz o 'Pasji' i GW (warto) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 00:50 to co napisałeś o publistyce michalkiewicza jest podparte tyloma merytorycznymi argumentami że nie chce mi sie z tym dyskutować.nie mam szans ale ktoś kto będzie chciał poznać prawdę{tylko prawda jest ciekawa} oceni te twoje wypcin własciwqie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak mi wstyd! GW=Goebbelsowskie Wzorce (propagandy) IP: 195.117.136.* 09.03.04, 13:41 Jak sobie przypomnę, że 15 lat temu, jako student, kolportowałem GW na dworcu w Katowicach i miałem nadzieję, że oto powstaje pierwsza po wojnie prawdziwie wolna i obiektywna gazeta, to mnie dzisiaj ze wstydu krew zalewa. Nie wnikam, czy za tą idiotyczną propagandą stoją żydzi, czy masoni, liberałowie czy cykliści, ale uderzający prymitywizm komentarzy (w stylu: "Najczęściej parafialne" - podkreślił Światłoń)prowokuje odruch wymiotny. Kto by się spodziewał, że dwadzieścia kilka lat po sierpniu Polską będzie rządził Miller, a GW sięgnie po metody propagandy, których wstydziła się używać nawet Trybuna Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.telepac.pt 09.03.04, 13:44 Chyba zartujesz. Wielkie wytwornie nie sa takie glupie zeby nie wiedziec ze efektem tego typu nagonki jest nakrecanie kasy. Najgorsze co moglo sie przydarzyc Pasji to zostac olana. Tak sie jednak nie stalo, w duzej czesci dzieki organizacjom zydowskim ktore ze zwyklego filmu zrobily problem historyczno-socjalno-religijny. Jedynym negatywnym dla filmu efektem nagonki bedzie to ze zostanie pominiety przy rozdawaniu Oscarow. Tam Pasja nie ma szans, jako ze kazdy politycznie poprawny film o kwestii zydowskiej byl w ostatnich latach obsypywany Oscarami (Lista Schindlera, Zycie jest Piekne, Pianista). Ale Gibsonowi na Oscarach pewnie niezbyt zalezy - dostal juz to co mial dostac, nie musi nikomu sie wiecej podlizywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: 156.106.209.* 09.03.04, 13:56 Jesli Towje zycie jest tak proste jak Twoje wypowiedzi to wspolczuje. Trywializujesz. 'Pasja' to nie kolejny 'James Bond', 'Titanic', ... czy nawet (sic!) 'Zabojcza bron'. Chwytasz roznice?. A jednak ludzie poszli na film z wlasnej nie przymuszonej woli. Nie wiem jak bedzie z oskarami ale to prawda, ze filmy stawiajace Zydow w dobrym swietle maja zazwyczaj duzo wieksze szanse powodzenia. O jakiesj kasie bredzisz? Przeciez wczesniej nie bylo wiadomo czy film w ogole powstanie i czy wszedzie bedzie wyswietlany? Ale 2000 lat temu rowniez nie bylo latwo ... Mysle, ze Ginson na chleb juz dawno zarobil. Przeciez bral udzial w wielu chalturach u innych rezyserow! Troche obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.telepac.pt 09.03.04, 17:31 Realista? to tak sie nazywasz? Raczej Nawiedzony... I mnie zarzucasz brak obiektywizmu za to ze traktuje film jak film???? Czyli rozumiem ze gdybym pisal o nim jak o nietykalnej swietosci zrobionej przez rezysera natchnionego przez ducha swietego to wtedy bylbym twoim zdaniem obiektywny. Doprawdy smiechu warte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.freesurf.ch 09.03.04, 23:56 Mow jasniej. Co znaczy traktuje film jak film? Czy zawsze sprowadzasz wszystko do kasy? Chodzi o to, ze to nie jest jakis tam film, ktory np. boi sie olania. Koninktura nakrecana przez Zydow na potrzeby filmu rzekomo antysemickiego? Ja juz nic nie rozumiem. Tak jestem nawiedzony przez duchy-koszmary takie jak Ty ;-). Prosilem o odrobine obiektywizmu a nie zaraz nawracanie sie ;-). Chociaz nie byloby to takie zle. Cymbal brzmiacy jestes i tyle. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.telepac.pt 10.03.04, 01:53 O tym kto jest cymbalem swiadcza napisane tutaj teksty. Kazdy to moze przeczytac i wyrobic sobie opinie na temat tego kto jest cymbalem. Jak rowniez na temat tego kto jest chamem zaslepionym oparami wlasnej zle zrozumianej religijnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA ANTYSEMITYZM --> KICZ --> KASA --> ??? IP: 156.106.209.* 09.03.04, 15:35 ... tak wyglada lista kolejnych zarzutow po adresem Gibsona i filmu ukazujacych sie w tej zydowskiej gazecie dla Polakow w ciagu kilku ostatnich dni. Kombinuja jak moga ;-). Co bedzie nastepne. Spokojna glowa juz handlowcy co wymysla. Jesli Palestynczycy sa semitami to czy ataki izraelskich oddzialow na ich domostwa to przejaw antysemityzmu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiepski Re: ANTYSEMITYZM --> KICZ --> KASA --> ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 23:39 Ciesz się że nie masz w Polsce takich lokatorów jak Palestyńczycy.Nie lubię Żydów i Ruskich ,ale dziś oba ,nielubiane przeze mnie narody, śą przedmurzem cywilizacji przed islamskim barbarzyństwem.To samo dotyczy Serbów walczących z islamem Albańczyków i Bośniaków.Cywilizowany świat to rozumie.Tylko margines głupich ,,antysemickich''Polaków durny ,jak był w XX wieku.Zydzi to wielka szansa Polski ,tylko trzeba z nimi twardo negocjować.I nie podpierać się żydowską V kolumną.Tylko rozmowa Polak(nie Żyd polski) -Żyd.Żydzi nie są głupi.Uczmy się od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: ANTYSEMITYZM --> KICZ --> KASA --> ? IP: *.freesurf.ch 09.03.04, 23:42 Czy jest na sali lekarz? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: ANTYSEMITYZM --> KICZ --> KASA --> ? IP: *.houston.rr.com 10.03.04, 04:52 Zgadzam sie z toba, ze Zydzi nie sa glupi. Udowodnili to, jak zrobili Gibsonowi bezplatna reklame i sprawili, ze zaczeto ich nazywac bigotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek "Pasja" Gibsona zarabia ponad 300 mln dolarow IP: *.tampabay.rr.com 09.03.04, 15:42 Dochody z Pasji Gibsona przekrocza 300 milionow dolarow i az strach pomyslec ze zydowskie wytwornie na tym nie zarobia. Tyle pieniedzy!!! Taaaka strata!!! W USA Pasja pobila rekord w drugi weekend na procent dochodow z pierwszego weekendu - wyzszy niz jakikolwiek film w histori. Hollywood moze w koncu nauczy sie ze nie tylko pokazywanie seksu, narkotykow i strzelaniny sprzedaje sie. W koncu prawie 50 lat minelo od 2 innych religijnych filmow krore byly sukcesem - Dziesiec Przykazan (1956) i Ben Hur (1959). Pasja jest on raczej zaadresowana do publicznosci amerykanskiej zblazowanej setkami horrorow i kryminalow. Jest dobrze nakrecona i w zalorzeniu ma to byc efektowny "shake up" dla typowedgo widza. Ci ktorzy doszukuja sie antysemityzmu powinni sobie darowac ponad dwie godziny bo ich nic nie przekona Trzeba ten film obejzec bez uprzedzen. Film nie jest dla nastolatkow albo osob starszych. Nie rozumiem kto pozwolil 15- latkom ogladac go w Polsce. Radze po prostu wybrac sie i obejzec ten film bez studiowania opini innych bo bedzie to bardzo indywidualne przezycie. Autor artykulu powinien sprostowac informacje bo film podobno pokazywano w Portugali tego samego dnie co w Polsce. Dziwne ze nagle serwer GW dlawi sie wyciagajac posty na temat tego artykulu. Jest to niewatpliwie Gazeta Wybiorcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: "Pasja" Gibsona zarabia ponad 300 mln dolarow IP: 156.106.209.* 09.03.04, 16:22 Daleki jestem od podejrzen ale ten temat cos jakby wolniej sie ladowal na GW (tj. zydowskiej gazecie dla Polakow) ;-). Tyle kasy? SUPER? Ale nic dziwnego liczba zarobionych pieniedzy zalezy wprost proporcjonalnie od liczby widzow. A ze duzo osob postanowilo go obejrzec to tym lepiej. Teraz sobie handlowcy pouzywaja, ze to wszystko tylko dla kasy ;-). Jesli tak dziwne, ze sami na to wczesniej nie wpadli. Rzeczywiscie, no zeby przegapic taki temat, to zdarza sie im bardzo rzadko ;-). Jesli chodzi o Gibsona to nalezy miec nadzieje, ze zrobi z niej wlasciwy uzytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: "Pasja" Gibsona zarabia ponad 300 mln dolarow IP: *.tampabay.rr.com 09.03.04, 16:30 Gość portalu: REALISTA napisał(a): > Daleki jestem od podejrzen ale ten temat cos jakby wolniej sie ladowal na GW > (tj. zydowskiej gazecie dla Polakow) ;-). Mimo ze mam bardzo szybkie poloczenie do Internetu nagle przez prawie godzine nie moglem odzczytac postow zamieszczonych pod tym artykulem a jak probowalem odpowiedziec na pierwszy to brakowalo guzika "Wyslij". Czyzby nagle wybiorczo cos sie zacielo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: "Pasja" Gibsona zarabia ponad 300 mln dolarow IP: *.telepac.pt 09.03.04, 17:37 Nie, w Portugalii Pasja nie jest jeszcze pokazywana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: "Pasja" Gibsona zarabia ponad 300 mln dolarow IP: *.tampabay.rr.com 09.03.04, 18:41 Gość portalu: pawel napisał(a): > Nie, w Portugalii Pasja nie jest jeszcze pokazywana. Widocznie CNN ma zle znow zle informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eugM Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.dial.allstream.net 09.03.04, 16:00 Uwazajcie, bo was zapisuja, a gdy znow zaloza UB w Polsce to was powykanczaja. Zajeli juz USA i pol kanady-dla tego sa tacy wazni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: 156.106.209.* 09.03.04, 17:22 Nie mow cale USA i pol Kanady??? Powazna sprawa ;-) Skad nadajesz? Z bunkra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McMac Nie jest tak żle - Żydzi zarabiają IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 19:35 Zydzi mają łeb a "pecunia nie omlet". Sieć kin Cinema City i IMAX należy do izraelskiego kapitału. Tak więc Żydzi swoje pieniądze i tak dostaną... A tak poza wszystkim, przy okazji - gdy juz zobaczymy "Pasję" - bojkotujmy Cinema City! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiepski Re: Nie jest tak żle - Żydzi zarabiają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 23:30 A Jezus Chrystus był ,oczywiście ,Polakiem?Apostołowie to ,,aryjczycy''(według nomenklatury Józefa G).Boże tylko w Polsce są głupi antysemici!!!!!!Tak jak przechrzta Gipson (rodzina żydowska ,ale dla mnie to nie powód do potępienia ),jesteś wrogiem Kościoła II Soboru od Jana XXIII po Jana Pawła II.KOścioła Prymasa Tysiąclecia Kardynała Stefana Wyszyńskiego(pewnie ci się myli z Wyszyńskim z NKWD)Jesteś przechrzczonym komuchem??? Zgadłem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinczak Żydzi zarabiają i nerwowo reaguja hehe IP: 221.217.34.* 10.03.04, 00:47 zarabiaja taz na holokauscie, co jest godne pochwaly oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: Nie jest tak żle - Żydzi zarabiają IP: *.w / *.w-w.pl 10.03.04, 07:23 Mel Gibson jest żydem, Lepper jest żydem, Balcerowicz jest żydem (i oczywiscie musi odejść), Michnik jest żydem, Papież jest żydem, Adam Małysz jest żydem, Tajner oczywiście też jest żydem, Bush jest żydem, ..., a pani sprzedajaca bilety w kinie jest żydówką, ja jestem żydem, Adam i Ewa też byli żydami, więc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x15 Malysz nie jest rzydem! IP: *.bakernet.com.pl 10.03.04, 12:19 To ze ktos ma trojkatna szczeke jeszcze nie znaczy ze jest rzydem. Z cala reszta sie zgadzam ale naszego adama zostaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 21:08 Z niesmakiem czytam te wszystkie komentarze. Czy nikt kto obejrzał film nie przeżył czegoś głębszego? Czy nikogo Pasja nie wstrząsnęła, ale w pozytywnym znaczeniu - wymiaru cierpienia Jezusa, a może każdego kto cierpi za innych? Czy wszystko trzeba komentować przez pryzmat szmalu, żydów, masonów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliver Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.ca.astound.net 10.03.04, 02:58 Intelektualisto! Aby rzeczywiście przeżyć musisz się zaprzeć samego siebie i poprosić Jezusa Chrystusa do swojego serca i chodzić z Nim. Jego słowo jest niedaleko od ciebie na twoich ustach i w głębi twojego serca, jeśli Go tam do niego zaprosisz i uczynisz Go pierwszym ponad wszystkich i siebie. ...I Bogiem było słowo, a ono było na początku u Boga, Wszystko przez nie powstało..I słowo ciałem się stało... To jest Jezusem i dlatego Jezus mówi także do Ciebie: Jedźcie to jest ciało moje i pijcie to jest krew moja. I żydzi byli zgorszeni i tak jest do dzisiaj. A on im mówił: jeśli nie uwierzycie, że to Ja jestem (to znaczy Bogiem) pomrzecie w grzechach swoich. I umierają i produkują kommunizm, pyszny morderczy i kłamliwy Izrael aby następnie iść w następny holocaust który będzie dwa razy większy niż za Hitlera bo prorok Zachariasz przepowiedział im, że zobaczą kogo przebodli, ale przed tym momentem 2/3 ich zginie. Hitler wymordował 1/3 żydów. Tępy upór ...Czy ty też masz taki tępy upór Go przyjąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.03.04, 22:18 film bardzo dobry chociaż dla ludzi o mocnych nerwach, nie polecam ludziom starszym zbyt dużo brutalności. Wreszcie coś realistycznego o życiu Jezusa z Nazaretu. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó 09.03.04, 22:53 ten jest Żydem dla tutaj się wypowiadających kto ma odmienne zdanie i stara się z nim przebić. Osobiście uważam że Pasja to tylko film, dobry, zły nieważne - film, i jeżeli ktoś chce realizować swoją wiarę przez chodzenie na seanse filmowe to jest mocno pomylony (zdaje się że duża część polskiego społeczeństwa). Ja poszedłem na film, i jak wiele filmów zmusił mnie on do refleksji, ale jak to syndrom ostatnio widzianego filmu - niedługo obejrzę następny film - i ta refleksja zostanie zastąpiona nową. Pozdrawiam serdecznie pro i anty - semitów. pro i anty - chrześcijan Pozdrawiam wszystkich którzy wierzą w człowieka. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lOOz Klapki na mózgu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 23:08 Jedynie chora imaginacja ze to cale cierpienie Jezusa jest za nasze grzechy pozwala wysiedziec do konca na jatce ktora nazywa sie Pasja. Wielkie przylepianie ideologii i bezkrytyczne balwochwalstwo to przeciez jest podstawowa rzecz w kazdej religii... Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze!Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze!Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze!Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze!Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze!Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze!Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze!Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wooz Podsumowanie... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.03.04, 23:12 rroarr.blog.pl/archiwum/index.php?nid=6372584 - trzeba to zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiepski Re: Podsumowanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 23:22 Zboczony palancie!!! Jesteś kuzynem Petza czy Kroolopa?A może marzysz pod prysznicem ,trzepiąc konia,o jakiejś lasce???Dawanie dupy innym pedziom już nie wystarcza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wooz Re: Podsumowanie... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.03.04, 23:29 Uhuhu, aleś sie zapienił. Spokojnie kolego...bo sie jeszcze popuścisz w nogawke i co wtedy bedzie ? Wstyd ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabin Re: Podsumowanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 23:47 Ale że myśmy taki interes puścili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamC Ograniczenie wiekowe - 18 Lat ???? IP: *.sympatico.ca 10.03.04, 02:05 Jedynie chcialbym sprostowac kilka postow, ktore twierdzily, iz w USA i Kanadzie Pasja jest dozwolona od lat 18. Jest to oczywiscie nieprawda. Pasja jest wyswietlana w kinach polnocnej ameryki z ograniczeniem wiekowym "R", co oznacza, iz osoba majaca mniej niz 17 lat moze obejzec ten film w towarzystwie osoby doroslej. Nikt nie broni 12-sto latkowi westepu do kina, jesli przyjdzie w towarzystwie rodzica czy starszego brata. A na marginesie, to wedlug Hollywoodu ten film powinien dawno splajtowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AZ Re: Ograniczenie wiekowe - 18 Lat ???? IP: *.proxy.aol.com 10.03.04, 12:36 Masz racje z jednym wyjatkiem. To nie autorzy postow tak twierdzili (albo nie tylko, bo przyznaje ze wszystkich postow nie czytam) ale PAP a za nia GW. Mnie tez to uderzylo bo po raz kolejny mialam wrazenie ze dziennikarz bez cienia zazenowania "nagina fakty"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jpg Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 10.03.04, 02:07 widziałem ... niezły Odpowiedz Link Zgłoś
quonio a Gdzie wasze duchowe przeżycia ?????? 10.03.04, 09:03 Czytając to co tu piszecie nie zauważyłem ani jednego postu na temat tego, co w wiązku z filmem przeżyliście. Smutne to trochę. Kłótnie o żydów, nagonki. Czy to jest istotne ?? Dla mnie ten film był szokującym obrazem prawdy. Szokującym. Widizałem płaczących ludzi na sali, odwracających głowy i to nie ze wzgledu na brutalność, chociaż też, ale ze względu na uczucia związane ze śmiercią Jezusa.. Jeżeli ktoś wychodząc zastanawiał się tylko czy Gibson jest antysemitą, powinien przejść się na Pasję jeszcze raz i popatrzeć an to za innej strony. Nie jestem maniaaklnie latającym do kościoła czlowiekiem. Wręcz odwrotnie, ale to co widać w tym filmie poruszyło mnie. Ten obraz przypomina jak cierpiał CZŁOWIEK. Czy istotnie kto mu tych cierpień dostarczał ???? dobrze by było się nad tym zastanowić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Zwyciestwo IP: *.proxy.aol.com 10.03.04, 09:17 W historii Chrzescijanstwa bylo wielu przeciwnikow Ewangelii, poczawszy od cesarzy skonczywszy na pierwszych sekretarzach i tak bedzie az do konca. Dlatego nie ma co zbytnio sie przejmowac nagonkami, oskarzeniami , posadzeniami. Ja dziekuje Bogu za to ze dzieki temu filmowi wielu przejdzie z krolestwa ciemnosci do Krolestwa Swiatlosci. Na tym polega zwyciestwo. Jego uczen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyżurny Okrucieństwo bez przewodniej myśli IP: *.uni.opole.pl / *.uni.opole.pl 10.03.04, 10:23 Chciałbym zniechęcić wszystkich jeśli chodzi o ten film... Dużo za dużo krwi, i o wiele za mało myśli... Taka "Teksańska masakra piłą mechaniczną 2"... Jedyny plus jest taki że nikt popcorny nie je.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edziak jeszcze nie widzialam IP: *.rutc.ac.uk 10.03.04, 11:23 Jeszcze nie widzialam ale zamierzam bo zeby cos ocenic to trzeba najpierw zobaczyc. Ale atmosfera komentarzowa przypomina mi troche "Ostatnie kuszenie Chrystusa" i to co sie dzialo przed tamtym filmem. Tu w GB jakis kosciol zamowil bardzo duzo biletow i bedzie je rozdawal bo jak stwierdzili jest to szansa ze ludzie zaintereuja sie religia. To tyle na razie czekam na wejscie filmu na ekrany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Okrucieństwo bez przewodniej myśli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 19:46 nikt nie je popcornu i w pełniutkim kinie jest idealna cisza... A poza tym tylko dobra muzyka. Reszta brutalna, krwista i przesadzona po amerykańsku. Może tylko postaci Matki i Piłata zasługują na uwagę, a i jeszcze Szatan jest niezły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Okrucieństwo bez przewodniej myśli IP: *.bakernet.com.pl 11.03.04, 19:54 A ja jadlem popcorn i pilem cole. Fajny byl szatan. Niezli tez byli ci zolnierze sadysci. Chociaz mialem wrazenie, ze ich sadystyczna furia jest jakas naciagana - tak malo rozwscieczeni jakos byli. Niby na wesolo lali, ale nie bylo to wiarygodne. Powinni wziaz kogos z czerwona wsciekla geba, cos ala zdenerwowany Mariusz Pudzianowski po przedawkowaniu sterydow. Wyszloby naturalniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubylec Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.twi.com 10.03.04, 11:33 hahaha - majorsi odwrócili sie od Mela a teraz Mel zarobi dla siebie i tylko wylącznie dla siebie z pól milarda dolców, przy inwestycji ok. 30mln USD. Gratuluje Melowi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: 213.168.68.* 10.03.04, 16:53 Troche nieaktualna ta informacja. W Nimeczech premiera 18 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saracen Recenzja, którą odrzucono IP: 213.25.76.* 10.03.04, 18:35 Przeczytajcie recenzję, którą odrzucono:Gdyby oceniać "Pasję" w kategoriach czysto filmowych, nota nie byłaby zachwycająca. Brak akcji, postacie ledwo zarysowane... A jednak film budzi emocje. Poraża, wzrusza, szokuje. Bo dotyczy najsłynniejszej postaci świata: Jezusa. Jego ostatnich chwil życia. To dlatego film budzi tyle namiętności. I dopiero na tym tle spróbujmy ocenić film Gibsona. Czy jest kontrowersyjny? Nie. Rzekłbym, że twórcy podeszli do tematu w sposób wyjątkowo ostrożny. Czy jest antysemicki? To tak, jakby mówić, że Nowy Testament jest antysemicki... Czy "Pasja" epatuje sadyzmem, jak chce m.in. Adam Hanuszkiewicz? Jest przecież szereg filmów, których natężenie przemocy - i to bezmyślnej - wielokroć przekracza przemoc zawartą w "Pasji". "Starship Troopers", "Pamięć absolutna", czy "7 bram piekła" to tylko cząstka. Spójrzmy na dzisiejsze bajki, na baśnie braci Grimm, które wychowują dzieci na sadystów. Wreszcie spójrzmy, kto został gubernatorem Kaliforni - król filmowej przemocy podniesionej do czystej rozrywki. Nauczycie rozwiązań "nie myśl- zabij". A przecież Schwarzenegger to republikanin, powołuje się na nauki Jezusa... Gibson porwał się na świętość. Chciał pokazać, co kryje się za cierpieniem Jezusa i zrobił to. Jezus w "Pasji" to postać świadoma swego losu. Wie, że czeka go śmierć. Wie, jaka. Mimo tego, nie zapiera się swego boga. Choć boi się, mówi o swych marzeniach, o powinnościach wobec siebie i boga. O poświęceniu i miłości. Choć mógł, nie wyparł się prawdy. Zapłacił za to straszliwą cenę. Przemoc w "Pasji" jest niezbędnym sposobem opowiedzenia historii. Dziś, gdy idziemy na mszę w przerwie między programem kulinarnym a teledurniejem, beznamiętnie powtarzamy słowa Ewangelii, a kler kupczy religią, "Pasja" mówi: spójrzcie, czym było biczowanie - jatką na granicy śmierci! Spójrzcie, to dlaczego krzyżowanie uznane było za najstraszliwszą karę! Spójrzcie, nawet w chwili śmierci, Jezus modli się za swych oprawców! A Wy????????????? Czy wogóle zdawaliśmy sobie sprawę z wagi słów umierającego Jezusa? Czym one dla nas były? Czym? "Pasja" jest filmem potrzebnym wierzącym i ateistom. Dla chrześcijan jest wręcz niebezpieczna: konfrontuje ich z własną wiarą. Ba, stanowi żądanie jej wyznania. Czy żyję w ułudzie? Czy wierzę? I w co wierzę? Co robię, by Jego śmierć wciąż miała sens? Natomiast dla ateistów "Pasja" jest wyzwaniem. Oto jaką cenę płaci człowiek za dążenie własną drogą. Za złamanie skostniałych struktur i przeciwstawienie się bigoterii. To wreszcie lekcja, że są wartości, dla których warto zginąć. I tu objawia się zupełnie nowy aspekt "Pasji": współczesny. Ilu z nas jest w stanie nie załamać się i nie ulec presji współczesnych faryzeuszy? Ilu z nas potrafi unieść swój krzyż? "Pasja" nie jest orgią przemocy. Nie jest historią sprzed dwóch tysięcy lat. To historia, która mogłaby wydarzyć się tu i teraz. I to jest wstrząsające. Przemek Saracen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boston Re: Recenzja, którą odrzucono IP: *.proxy.aol.com 10.03.04, 19:19 dziekuje za podzielenie sie ta odrzucona (przez kogo?) recenzja. widac ze serce masz we wlasciwym miejscu. AZ Ps co do ostatniego akapitu:czulam/zrozumialam dokladnie to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saracen Re: Recenzja, którą odrzucono IP: 213.25.76.* 10.03.04, 19:32 Dzięki. Wiesz, jak powiem- nikt mi nic mojego nie puści. ale jakby co pisz: przemek.saracen@wp.pl lub www.grupaludzicienia.webpark.pl Pozdr, Saracen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek tez bym odrzucil, wyjatkowo egzaltowana ... IP: *.u.mcnet.pl 11.03.04, 13:04 godna filmu z jednym sie tylko moge zgodzic z tej recenzji: 'Natomiast dla ateistów "Pasja" jest wyzwaniem. Oto jaką cenę płaci człowiek za dążenie własną drogą. Za złamanie skostniałych struktur i przeciwstawienie się bigoterii. To wreszcie lekcja, że są wartości, dla których warto zginąć.' taka cene musi zaplacic ateista za bycie ateista w Polsce - nie mowie tu o komuchach - im jest razno w kupie - przegrane ma ktos kto stawia pytania i szuka odpowiedzi poza skostnialymi strukturami kosciola i sld, poza bigoteria polskiej lewicy i polskich katolikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boston Re: tez bym odrzucil, wyjatkowo egzaltowana ... IP: *.proxy.aol.com 11.03.04, 17:57 a coz to takiego zlego widzi szanowny pan w byciu uczuciowym? mlodosc czesto idzie w parze z romantyzmem. i bynajmniej nie dowodzi to glupoty a raczej szczerosci i niewinnosci. w miare uplywu lat stajemy sie "doswiadczonymi cynikami" i to uwaza Pan zbliza go do Prawdy? ubawilam sie ta glebia panskiego swiata. jakie to wszystko proste: po jednej stronie "barykady" -bigot katolik, po drugiej - madry ateista, po jednej - polski ciemnogrod, po drugiej- zachodnioeuropejscy intelektualisci. Do tej pory wydawalo mi sie ze Polacy sa turystycznie rozwinietym narodem i dawno wyleczyli sie z tych idiotycznych kompleksow. och zeby sie pan nie zdziwil z kogo rekrutuje sie KKK i kim sa jego ofiary. Zreszta, tak to w zyciu bywa ze kazdy chce sie identyfikowac z przesladowanymi i nie zauwaza kiedy w ferworze "slusznej sprawy" sam staje sie przesladowca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek tez bym odrzucil, wyjatkowo egzaltowana ... IP: *.u.mcnet.pl 12.03.04, 09:40 >ubawilam sie ta glebia panskiego swiata. najpierw obowiazek - potem przyjemnosc czyli najpierw trzeba przeczytac - potem sie smiac - wiedzac z czego tresc twojej odpowiedzi swiadczy o tym ze nie przeczytales ... uczuciowosc polaczona z niewiedza, brakiem refleksji i upraszczaniem swiata to prosta droga do fanatyzmu - takze spod znaku KKK jak i inkwizycji - nie wszyscy tam sa cynicznymi graczami, tak i w UB (organizacja typowo przestepcza) byli mlodzi idealisci wyrazanie podkreslilem kwestie prawa do zadawania pytan - ty mi przypisujesz 'brak glebi' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezydent Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.03.04, 21:35 mylisz sie GIBSON to zyd DZIADEK JEGO mial karczme w lancucie u potockiego babka z LWOWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: "Pasja" Gibsona - 340 tys. sprzedanych biletó IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 22:21 Uważam, że piękny film. Przepełniony wiarą, nadzieją i miłością. Pomimo czasami naprawdę mocnych scen dający ukojenie i oparcie, że skoro Jezus uniósł swój krzyż to każdy z nas jest w stanie to zrobić mimo przeciwności lusu i naszego tchórzostwa w znoszeniu niepowodzeń. Polecam każdemu. Odpowiedz Link Zgłoś