Dodaj do ulubionych

Efekt motyla

• Gość: tmq Polecam Efekt Motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 21:25
      Jak na kino amerykańskie (za którym osobiście nie przepadam) jest to całkiem
      dobra produkcja. Nie skupia się na efektach specjalnych, lecz na fabule, która -
      wbrew temu co pisze recenzent - jest dość ciekawa. No i nie ma nic wspólnego z
      science-fiction :-) Osobiście polecam!
    • Gość: XXXXXXXXXXXX super film powinien miec wyzsza ocene IP: *.icpnet.pl 11.07.04, 14:49
      film jest bardzo dobry inny niz wszystkie w koncu cos ciekawego nakrecili :)
      polecam
    • Gość: Sloik Re: Efekt motyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 21:11
      Jeden z najciekawszych filmów tego sezonu. Wciąga nadzwyczajnie. Napięcie
      zmuszało mnie chwilami do odwrócenia się od ekranu! (to lubie!!!...). Pan/Pani
      (wybrać właściwe) z Gazety Wyborczej widocznie nie zrozumiał części filmu.
      Polecam mu/jej (ponownie wybrać właściwe) obejrzeć jeszcze raz, i jeszcze raz,
      i jeszcze raz... do skutku. Aż zrozumie całość.

Pozdr,
    • Gość: Zara Re: Efekt motyla IP: *.rbw.wh.local / *.rbw.stud.uni-goettingen.de 17.07.04, 22:35
      Boze, czy ja widzialam ten sam film, co wy??? dla mnie to bylo totalne dno
      den!!!! chociaz dawno mi sie to nie zdarzylo, nie moglam sie po prostu
      zmusic ,zeby obejrzec ta chale do konca!!!
      • ignatz Re: Efekt motyla 18.07.04, 02:02
        Kurcze, już myslałem że jestem sam :-)
        • Gość: myślący ignatz,podaj przykłady filów które ci się podobały IP: *.chello.pl 19.07.04, 16:28
          • ignatz Re: ignatz,podaj przykłady filów które ci się pod 19.07.04, 16:47
            Żebyś mógł sobie po mnie pojeździć? Po Twoim trupie, herr Myślący. Zresztą,
            jesli nie masz nicka na zasadzie przekory, to użyj dostepnych narzędzi i
            poszukaj - już się na ten temat wypowiadałem.
            • Gość: myślący radzę się obudzić! IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.07.04, 17:39
              mógłbyś być trochę bardziej pokojowo nastawiony... i nie uciekać od pytania.
              Dobra, a więc twoje typy to "Dzień Świra" oraz "Łowca Androidów":
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=13752477&a=13874406
              Hmm, prawie bym mógł się z tym zgodzić, ale gdyby nie było filmów które
              "ostatnio" (ostatnie 3-5 lat) obejrzałem. Wobec tej wiedzy to twoje propozycje
              są już jakoś zużyte i słabiutkie merytoryczne.
              To co kiedyś "szokowało" mistyfikacją a la P.Dick to w czasach Matrixa wydaje
              się chlebem powszednim. Szczególnie gdy się śledzi polskie życie polityczne ;-)

Także dzisiaj po "AI" czy np. serialu telewizyjnym "Po tamtej stronie" i tuż
              przed premierą "Ja Robot",
              ale przede wszystkim po uwzględnieniu obecnego stanu technologii,
              choćby inteligentnych sond kosmicznych czy rozpowszechnionych systemów
              eksperckich albo systemów rozpoznających ludzkie twarze poprzez kamery
              CCTV niestrudzenie ciągle analizujących w ramach "walki z terroryzmem"
              oblicza wszystkich pasażerów przewijających się przez lotniska w USA,
              to te rozważania z "Łowcy Androidów" z lat 70' nie wnoszą już w zasadzie nic
              nowego do sprawy!

• ignatz Re: radzę się obudzić! 19.07.04, 17:43
                O gustach się nie dyskutuje. Nie pamietasz własnych słów sprzed paru minut?
      • Gość: myślący sam(a) jesteś "chała" IP: *.chello.pl 19.07.04, 16:26
        cóż, niektórzy o zbyt niskim IQ będą się nudzić na tym filmie...
        • ignatz Re: sam(a) jesteś "chała" 19.07.04, 16:50
          Normalnie rana celnie zadana :-)
          Ci o zbyt wysokim IQ też się będą na tym filmie nudzić - całkiem rozsądny
          kontrargument, nieprawdaż? :-)
          • Gość: myślący strasznie jesteś zacietrzewiony,co na to twoje IQ? IP: *.chello.pl 19.07.04, 16:55
            mam już dość rozmowy tego typu, zresztą
            o gustach się nie dyskutuje!
            • ignatz Re: strasznie jesteś zacietrzewiony,co na to twoj 19.07.04, 17:00
              Szkoda że tę piękna zasadę nie rozmawiania o gustach przypomniałeś sobie po tym
              jak w zacietrzewieniu wytknąłeś rzekomo niskie IQ osobom, którym się ten film
              nie spodobał. Forum to kiepski sposób leczenia kompleksów, serio.
              • Gość: myślący tylko, że po co są recenzenci w takim razie... IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.07.04, 17:19
                skoro i tak "mamy gdzieś" czyjeś gusta?

A co do "pięknej zasady" to czy ty czasem też jej nienaruszyłeś już wielokrotnie?
                • ignatz Re: tylko, że po co są recenzenci w takim razie.. 19.07.04, 17:31
                  Po prostu wyraziłem swoją opinię o tym filmie, panie Myślący. W tym wątku nie
                  podważałem wysokości niczyjego IQ, nie deprecjonowałem niczyjej wiedzy na polu
                  kinematografii, nie nazwałem nikogo "maxi kretynem" jak to się tutaj zdarzyło.
                  Jedyne czego się czepiłem to straszliwe zaniedbanie ortografii w postach. No i
                  ogólna miernota filmu, ale jak juz napisałem, to tylko moja opinia (choć widze
                  niesmiałe głosy mi wtórujące).
    • Gość: kaja Re: Efekt motyla IP: 217.30.159.* 19.07.04, 11:44
      ignatz powinien się wyspać... i zająć się bardziej pożytecznym zajęciem - jego
      komentarze i dyskusja nie wnoszą niczego.
      film obejrzałam w piątek i cały weekend siedział mi w głowie. daje do myślenia -
      jak widać niewielu. osobiście polecam. (komentarza GW na szczęście, przed
      obejrzeniem, ani po, nie przeczytałam... i nie mam zamiaru).
      • ignatz Re: Efekt motyla 19.07.04, 15:37
        :D Słodziutkie to było. Twoja dogłębna analiza i dojrzała krytyka tego filmu
        była tak doniosła i ważka, że teraz powinno się analizować Twoje analizy.
        Wniosłaś do dyskusji tyle świeżości, że aż nie wiadomo co z nią począć!
        Dzięki za troskę ale sypiam dobrze - może dlatego że się nie podniecam
        chałowatymi produkcjami typu "Efekt motyla". Trzymaj się, Kaju
        Pozdrawiam, uniżony sługa :-)
        Ignatz
    • Gość: r2d2 Re: Efekt motyla IP: 62.29.137.* 19.07.04, 16:03
      Film REWELACYJNY!!! Kto tak uważa, niech się dopisze, a może autor recenzji
      zacznie pisać o pogodzie...
    • Gość: rzirafka Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 18:41
      na poczatku mozna sie bac...ja sie balam, potem jest bardzo wkrecajacy i
      ciekawy-polecam
      • Gość: prawdziwy polak mossakowski to żydłak, który bierze kaskę za ... IP: *.aster.pl 31.07.04, 01:53
        ... dobre recenzje, ot co.
        pozdrawiam gOjów
    • Gość: nana przyzwoity film IP: 57.66.48.* 20.07.04, 12:06
      bez fajerwerkow, ale dobra rozrywka.
      • Gość: Qwe Re: ****z 6 IP: 195.150.115.* 21.07.04, 18:50
        A może ktoś wie coś o piosence na zakończeniu filmu?
        Film wymagający uwagi, skłania do myślenia i nie daje o sobie szybko zapomnieć.
        Byłem zaskoczony na plus. Dla mnie ****
    • Gość: luk751 PMOSS tragiczny krytyk filmowy- fuj po prostu! IP: *.ols.vectranet.pl 23.07.04, 19:17
      W jednym wydaniu Gazety Wyborczej Pan PMOSS zdenerwował mnie (i to bardzo)
      swoimi recenzjami dotyczącymi "Efektu motyla" i "Króla Artura".
      Dlaczego?
      Dlatego: nie zrozumiał że film "Efekt motyla" jak wskazuje sam tytuł i
      uproszczenia fabularne (niestety) jest o niemożliwości przewidzenia zmian w
      skomplikowanym układzie-w filmie dotyczy to zmiany rzeczywistości poprzez
      podróże w czasie.
      Wg PMOSS'a treść filmu krąży wokół: "przeszłość determinuje
      teraźniejszość".Jestem wstrząśniety tą analizą.
      Jego recenzja nie zawiera najmniejszeych informacji o zdjęciach, muzyce grze
      aktorskiej, o grupie docelowej nie wspominając. Moim skromnym zdaniem recenzja
      PMOSS'a jest bardzo zła i chybiona.
      Wpadę zaliczył "mój ulubieniec" także przy recenzjowaniu "Króla Artura"- prawie
      połowa recenzji to pobożne życzenia autora czym miał by być ten film :(
      Nakręca się że bitwy w filmie obyły się bez multiplikacji walczących. A tu klops
      bo w wywiadzie w tym samym wydaniu Gazety operator "Króla Artura" mówi o
      multiplikacji podczas bitew. Mogę jeszcze tak długo ale po co?
      PS. Kto wystawił Matrix'owi dwie gwiazdki i pisał coś o bezsensownym łubu-dubu?
    • Gość: emes Rąbanka dla pseudointelektualistów IP: 62.29.248.* 26.07.04, 08:55
      Rabanka dla tych co to chca uchodzic za intelektualistów.
      Płaskie jak równiny mazowieckie.
      Skoro zmieniał rzeczywistosć powinien jeszcze zmienic rezysera, bo tragicznie
      zmarnował dobry temat.
      • Gość: made in china Re: Rąbanka dla pseudointelektualistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 10:12
        Film jest swietny. A recenzja GW jest bardzo krzywdząca, bo osoby mieszkające
        np. 60 km od miasta gdzie jest kino, nie wybiora sie na film, ktory ma jedna
        gwiazdke.A pojda na ten, ktory ma conajmniej 3-4 gwiazdki, albo jest lektura
        szkolna.
      • Gość: hej "prawdziwy" intelektualisto,aleś ty PRETENSJONALNY IP: *.chello.pl 19.08.04, 21:33
        > Rabanka dla tych co to chca uchodzic za intelektualistów.

Jak chcesz pełnokrwistej strawy intelektualnej to zrób jeszcze jeden fakultet
        zamiast chodzić do kina!
        Pomyliły ci się kategorie, ale wśród kategorii filmów a nie rozpraw naukowych
        to "Efekt Motyla" jest bardzo wartościowym dziełem zmuszającym do myślenia jak
        mało który film co przez ostatnie 2 lata był na polskich ekranach...
        • Gość: Arvo Dolam Re: "prawdziwy" intelektualisto,aleś ty PRETENSJO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 04:29
          nie, to badziew. slabizna. kino dla kur.

• Gość: nitroo wszysktkim fanom fimu plującym na krytyka Gazety IP: *.herby.kielce.pl / *.herby.kielce.pl 01.08.04, 16:08
      zapraszam do najnowszego wydania FILMu i ocen wystawionych temu filmowi przez krytyków... na 8. oceniających 5. - **, 1. - *, 2. - *** w skali od * do ****** - czy wszyscy krytycy zgłupieli, że niedocnieją filmu o którym ludzie na forach pieją z zachwytu? Według mnie absolutnie nie; zachęcony przychylnymi opiniami wybrałem się na projekcję... i szczerze mówiąc żałuje... prosty, naiwny filmik - po hurraoptymistycznych opiniach o "głębi" i "logiczności" fabuły spodziewałem się dużo więcej, a to typowa masówka... może gdybym szedł z podobnym nastawianeim jak na "Pojutrze" (2 h niezobowiązującej rozrywki z wyłączonym myśleniem:]) moja ocena byłaby trochę łagodniesza, ale nawet wtedy nie pokusiłbym się o nazywanie tego filmu "wybitnym" (sic!)
    • Gość: COBI Re: Efekt motyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 09:02
      Chyba kolega recenzent nie zrozumiał filmu, sugeruję ponowne obejrzenie.
    • Gość: JoHnY Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 11:33
      Jest to jeden z lepszych filmów które oglądłem. Jest naprawdę wporzo.
    • agata9999 Re: Efekt motyla 07.08.04, 10:00
      Bardzo przyjemny film. zmusza do myślenie i układania sobie wszystkich wątków w
      głowie. Polecam
    • Gość: czytelniczka Re: Efekt motyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 18:14
      Nie wypowiadam się na temat tego filmu,który zresztą widziałam.
      Jednak ta recenzja w pełni potwierdziła moje wczesniejsz przypuszczenia...na
      temat recenzji z Gazety.Są jednostronne ,nudne i pełno w nich uwielbienia
      nonszalancji...Pewne filmy są krytykowane bo trzeba tak ,bo wymaga tego pseudo-
      dobry smak.Wiadomo nikt się tym sugerowac nie musi i sam moze sprawdzić jaki to
      film ,ten czy inny..a taka recenzja na pewno zniechęca.Może mniej tak
      opinitwórczych recenzji-zmienć tego recenzenta bo robi się to monotonne...
    • Gość: Sylwia Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 01:36
      włśnie wrócilam z kina,wogóle się nie zawiodłam,ciekawy pomysł na scenariusz i
      dobrze poprowadzony. polecam
    • Gość: Asia Re: Efekt motyla IP: *.migutmedia.pl 18.08.04, 14:58
      to najlepszy film jaki widziałam od lat !!!!
      Efekty co prawda ubogie i trywialne, lecz zawsze wywołujący to samo, wspaniałe,
      wrażenie. Mam na mysli narastająca grozę. Pomysł świetny, długo myslałam o tym
      filmie i zakończenie zaskakujące.

GORĄCO POLECAM

Pozdr.
    • Gość: maniek Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:27
      a ja daję 11 na 10
      Dla mnie jeden z najlepszych jakie oglądałem
      Na równi z k-pax
      POLECAM WSZYSTKIM którzy lubią się pozastanawiać po obejrzeniu filmu
      • f.lamer Re: Efekt motyla 12.03.06, 07:38
        > POLECAM WSZYSTKIM którzy lubią się pozastanawiać po obejrzeniu filmu

O, to chyba dla mnie!
        wciąż się zastanawiam "Po cholerę tracić czas na takie pseudointelektualne badziewie?"
    • Gość: KoCiaK Zajebisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 21:57
      Ten ziomal co napisal recenzje dla wyborczej to jest jakis debil!! Film jest
      boski dla ludzi ktorzy potrafia myslec podczas filmu... a nie tak jak
      ocenil "The Day After Tommorow" na 3 gwiazdki... film denny nudny i pelny
      bledow!! Efekt Motyla jest zajebisty! I jeden z najlepszych filmow tego lata!
    • Gość: Matys Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 17:12
      Ta recenzja to jakieś nieporozumienie, to najlepszy film jaki widziałem od
      dawna, a niektóre momenty po prostu wciskają w fotel. Przy ostatniej scenie
      wręcz krzyczałem na gościa, żeby nie marnował swojej życiowej szansy. Gorąco
      polecam, naprawdę się nie zawiedziecie.
    • Gość: anka skakanka to zajebisty film jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:18
      bardzo mi sie pdobał ten film...lubie zamotane filmy przy których trzeba się
      troche wysilic żeby wiedziec o co chodzi..jesli ktos nie zrozumiał tego filmu
      albo go nie zajarzył to szkoda bo jest naprawde fajny
    • Gość: ja23 Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 10:13
      Film ciekawy, niewymagający wyjątkowej błyskotliwości, wszystko jest raczej
      łatwe w odbiorze, warto obejrzeć i zastanowić się nad cegiełkami swojego
      życia :)
    • Gość: Ryan Re: Efekt motyla IP: *.crowley.pl 13.09.04, 14:27
      widze ze recenzent niewiele wie o żcyiu filmach i wogóle o swiecie ale cóz
      trudno parapety sa srod nas
    • yamabushi jedno male podkniecie 21.12.04, 15:40
      facet jest we wiezieniu i cofa sie w przeszlosc zeby zrobic sobie rany na
      dloniach wrocic do wiezienia i uciec w przeszlosc zeby uciec z wiezienia

hmmmmmmmmmmm

bardzo dobry film - polecam
      • Gość: jaija IGNATZ, JESTEM Z TOBĄ!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.12.04, 00:09
        Zemdliło mnie od tego filmu. Mógł być dobry, ale niestety, stał się żenującą
        bzdurą. Być może młody wiek wszystkich zachwycających się tym gniotem jakoś ich
        tłumaczy, bo innego wyjaśnienia nie widzę. Kiedy obejrzałam ten film z
        chłopakiem i qmpelą, stwierdziliśmy, że gdybyśmy mieli ok. 18 lat, pewnie
        podobałby nam się. Ale: mamy grubo ponad 18-tkę, obejrzeliśmy już trochę filmów
        i nie dajemy się zbałamucić byle wydumanym pomysłom. Pomysły scenarzysty
        śmiechu warte. I to silenie się na intelektualizm. W idiotyzmie ten film został
        przebity chyba tylko przez It's all about love.
        I tyle. Pozdrawiam.
    • Gość: dodzia;] Re: Efekt motyla IP: *.veo.pl 29.12.04, 22:07
      to jest film który trzymał mnie w napieciu jest niewiele takich filmow które
      faktycznie sa w stanie czym zaskoczyc;] polecam wszystkim ktorzy lubia dobre
      kino:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka