Dodaj do ulubionych

Ziarno prawdy

26.01.15, 22:27
Zapowiada się chyba wreszcie dobry thriller! Widzieliście zwiastun? Borys Lankosz zrobił ekranizację już chyba kultowego polskiego kryminału. Jestem pod wrażeniem, chyba tym razem książka Miłoszewskiego została wiernie przedstawiona. Obsada ciekawa Więckiewicz, Walach, Pieczyński, Trela, Hamkała.
Obserwuj wątek
    • anmanika Re: Ziarno prawdy 28.01.15, 12:23
      Warto, ścisła współpraca autora z reżyserem zaowocowała świetną ekranizacją. Dialogi żywcem wyjęte z książki nabierają życia i dynamizmu. Aktorzy wybrani co do najmniejszego epizodu idealnie.
      jedyne co mi zgrzyta to relacja damsko-męska.
    • elwira22 Re: Ziarno prawdy 30.01.15, 12:50
      Dobrze, że tym razem "wiernie" bo to jest tak dobra proza, że szkoda jej robić krzywdę, jak to już miał miejsce niestety, a teraz to nawet reżyser z autorem książki pisali scenariusz "łeb w łeb" - a to mim zdaniem wózy filmowi już tylko dobrze.
      • rokicki1 Re: Ziarno prawdy 09.02.15, 14:07
        I moim zdaniem film właśnie udany. Z genialną muzyką, aktorsko też okej, ale najważniejsze, ze z takim prawdziwym klimatem grozy.
    • ooohlala Re: Ziarno prawdy 09.02.15, 15:34
      Nie czytałam książki. Film mnie uwiódł już od samego intra. Muzyka Korzeniowskiego i praca operatora są super. Historia poprowadzona w interesujący sposób, nie nudzi i mimo osadzenia w polskiej rzeczywistości nie drażni. Oby więcej takich produkcji. A swoją drogą chyba przeczytam książkę Miłoszewskiego, może ktoś coś polecić innego niż Ziarno prawdy?
    • jimmyjimm Re: Ziarno prawdy 10.02.15, 15:11
      Też myślę, że będzie dobry film, na pewno obejrzę :)
      • ganabika Re: Ziarno prawdy 12.02.15, 19:54
        Ja obejrzałam. Podchodzi mi to raczej pod komedię. Stracony czas
        • renika26 Re: Ziarno prawdy 12.02.15, 22:24
          Byłam w kinie i uważam, że film dobry jak na polski kryminał. Chociaż w pewnym momencie mnie znudził, ale potem akcja się rozkręciła. Oglądałam bez znajmości książki, więc do końca nie wiedziałam kto zabijał.
          • ganabika Re: Ziarno prawdy 13.02.15, 09:00
            Też nie czytałam książki i nie znałam zakończenia ale fabula prowadzona była dość zabawnie. W filmie właściwie niewiele się działo poza: scenami które wydawały się niekiedy oderwane od całości, przeklinaniem, ciągłym paleniem papierosów. Natomiast rozwiązanie zagadki dokonywane było poprzez iluminacje które spływały na Szackiego i po nich następował wykład wyjaśniający, co się właściwie wydarzyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka