Dodaj do ulubionych

Złote Lwy dla "Pręgów"?

IP: *.abhsia.telus.net 18.09.04, 21:25
Gratuluje serdecznie Tworcom i Pozdrawiam. Filmow nie widzialem jeszcze.
Zobacze napewno.
Obserwuj wątek
    • Gość: KczK Ten kraj jest chory!!! IP: *.biuro.net.pl 18.09.04, 21:51
      Ileż jeszcze można do cholery epatować się własnymi frustracjami, zboczeniami i
      rozpominaniem krzywd z dzieciństwa i tysiąca i jednej nocy.
      • Gość: jacpi Re: Ten kraj jest chory!!! IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 18.09.04, 22:57
        Masz rację, ten kraj jest chory. Wystarczy przyjrzeć się uważnie ludziom wokół
        nas: ile w nich frustracji, agresji, zadawnionych krzywd. Dlaczego zatem nie
        można nakręcić filmu o tym, co stanowi ważny aspekt rzeczywistości?
      • Gość: Karol Re: Ten kraj jest chory!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 23:00
        Gość portalu: KczK napisał(a):

> Ileż jeszcze można do cholery epatować się własnymi frustracjami, zboczeniami i
        >
        > rozpominaniem krzywd z dzieciństwa i tysiąca i jednej nocy.

Jedną z funkcji kinematografii, obok dostarczania rozrywki, jest pokazywanie
        rzeczywistości i skłanianie do przemyśleń.
        • Gość: baranyprlu ty socrealisto i burku IP: *.client.comcast.net 19.09.04, 08:02
          to bylo wlasnie zadaniem "sztuki" podczas komuny, poruszac wazne problemy i
          zmuszac do refleksji, ty burku komunistyczny, "jednym z zadan" to typowe
          okreslenie komunistow, film nie ma zadnych "zadan" baranie, film to nic innego
          tylko sztuka opowiadanie przy pomocy ruchomych zdjec. wlasnie cala "sztuka"
          polega na umiejetnosci opowiadania, a o czym ta opowisc, to zecz calkowicie
          dowolna, moze byc wyssana z pollitrowki. jestes glupim bucem komunistycznym, nie
          masz pojecia czym jest film, zamknij morde glupi agitatorze wyprany z mozgu
          czekisto i ubecka mordo!
          • Gość: Charlotte Re: ty socrealisto i burku IP: *.vig.bostream.se 19.09.04, 11:11
            Kolego, czy TY przypadkiem nie pomyliles tematu dyskusji, a z takimi epitetami,
            to i w ogole forum?
          • Gość: ewik Re: ty socrealisto i burku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 07:40
            z tego co piszesz wynika że powinieneś się leczyć,jesteś chory,masz obsesje i
            nie wypowiadaj się lepiej na forum,nie wszystko trzeba sprowadzać do komuny,nie
            rozumiesz pojęć,szkoda mi ciebie.
          • Gość: Handy Jesteś durniem. (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 23:37
      • Gość: Wojciech Nie mów nigdy że "ten kraj jest chory", ok ?! IP: *.itpp.pl 18.09.04, 23:09
        Nie mów nigdy że "ten kraj jest chory", bo to nie tylko twój kraj ale i mój
        kraj, i również kraj Tych, którzy drogo za Nigo płacili !! Wiec nie obrażaj Ich
        ani mnie, który w Kraj "Ten" wierzę. Droga wolna wyjedz Stąd, wyjedz do
        Niemiec, będziesz miał prostą robotę i prosty program TV, nie trzeba będzie
        myśleć , tego chcesz prawda ?

• Gość: Magdap z oliborza Re: Nie mów nigdy że "ten kraj jest chory", ok ?! IP: *.kosson.com 20.09.04, 23:06
          A dlaczego za Ten Kraj płacili?
          Bo świat jest chory!

Bo polityka jest chora. Bo nienawiść rzadzi, bo coś każe niszczyć i się mścić.
          Nie zawęzaj problemu do kraju. To jest upodlenie na cały świat i warto to
          zuważyć.
          !!!

qrde
          Kotku
      • Gość: post Re: Ten kraj jest chory!!! IP: *.tpi.pl 19.09.04, 15:29
        mozliwe, ze nawet bardziej chory niz Ci sie wydaje. Tym bardziej potrzebne sa
        takie filmy.

pozdrawiam
        PS. A z tego co wiem, poza tematyka ten film reprezentuje naprawde niezly kawal
        kina.
      • Gość: mechanior Re: Ten kraj jest chory!!! IP: *.autocom.pl 20.09.04, 07:03
        ogladnij sobie almodovara i sam powiedz kto tu jest chory
    • Gość: Joanna GROZA JEZYKA GW - woła o pomstę do nieba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 22:57
      Ludzie!!
      LITOSCI!!!
      Ile razy można prosić o jakąkolwiek, elementarną kulturę słowa??
      ,,Pręga" to rzeczownik rodzaju żeńskiego, a nie męskiego, a więc w liczbie
      mnogiej - ,,Pręg" !!!
      To, co się wyczynia w GW z językiem - woła o pomstę do nieba. I to jeszcze w
      serwisie kulturalnym dają koncerty kompletne nieuki!!!
      GROZA!!!
      • Gość: sramnawas polska siermiezna IP: *.client.comcast.net 18.09.04, 23:07
        stracone, nie bylo, za pozno, stracone, juz nigdy nie bedzie, szaro, buro,
        ponuro itd, itp. to sa liryki polskich piosenek, czy to samo jest w polskim
        filmie, wy zapyziale burki pokomuny?
        • Gość: ***** Re: polska siermiezna IP: *.broker.com.pl 18.09.04, 23:35
          "sramnawas-ie " a potrafisz coś innego?, chyba tylko to potrafisz :))))))))
          • Gość: jankop czy to kur.a ważne umyjcie ryje i spać. IP: *.chello.pl 18.09.04, 23:44
            film zrobi klape w kinach i bedzie jak zawsze.
            • Gość: Jasiek Re: czy to kur.a ważne umyjcie ryje i spać. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.04, 00:09
              Horror! Za rezyserie dostal nagrode niejaki Wojcieszek- czlowiek, w ktorego
              filmach nie ma wyrezyserowanej ani jednej sceny. Realizacja polegajaca na
              mastershotach z jedna przebitka na pieroga to megaprymityw. Ale widac
              kinematografie mamy w takim stanie jak reszte kraju! Tylko tak dalej a niedlugo
              zostaniemy intelektualnym Tadzykistanem.
              • Gość: post Re: czy to kur.a ważne umyjcie ryje i spać. IP: *.tpi.pl 19.09.04, 16:29
                Wojcieszek... zdecydowanie nie jest "niejaki":)

A skoro tak dobrze potrafisz ferowac wyroki, zglos sie do jury do jubileuszowej
                edycji FFF w Gdyni:)
      • Gość: magda Re: GROZA JEZYKA GW - woła o pomstę do nieba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 11:11
        "PRĘGI"-Taki jest tytuł filmu, droga elokwentna kolezanko. Twoj niekontrolowany
        atak wsciekłego ignoranta, wypada nieco zenujaco. Pomsta to jest w tym wypadku
        swietny pomysl pomysl.
      • Gość: boo Jojczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 14:30
        Tak to sie chyba nazywało przed wojną - kaleczenie jezyka polskiego przez
        starszych braci.

;)
      • Gość: lulka Re: GROZA JEZYKA GW - woła o pomstę do nieba IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.09.04, 17:52
        masz rację ta- PRĘGA rodzaj żeński, w liczbie mnogiej są TE- PRĘGI, ale tych
        PRĘG.
        pozdro
      • Gość: Handy Dobrze czasem sprawdzić.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 23:41
        .. zanim podniesie się larum. W oryginalnym artykule GW jest napisane
        dobrze: "Pręg". To autor wątku się pomylił (a kto się czasem nie myli?).
    • Gość: Ania Pręga -pręgi - pręgów? IP: *.chello.pl 19.09.04, 00:20
      pręg. Tytułem wyjaśnienia.
      • Gość: vet Re: Pręga -pręgi - pręgów? IP: *.bbtec.net 19.09.04, 07:10
        po co piszesz to samo co już jest wyżej?
        • Gość: jankop dzien dobry umyć ryje i dalej pieprzcie IP: *.chello.pl 19.09.04, 07:53
        • Gość: Ania Nie po co - dlaczego IP: *.chello.pl 19.09.04, 15:50
          A dlatego, że opcja 'dodaj swoją opinię' dostępna jest w miejscu, w którym nie
          było jeszcze tego, co 'jest wyżej'. Palancie.
    • Gość: WW wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 08:38
      szkoda ze nie dla wesela te zlote lwy. bardzo dobry film.
      zreszta pregi tez. ale wesele lepsze.
    • Gość: Matylda Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.04, 08:58
      Polscy filmowcy przebyli drogę z PRL-u do III RP tylko nogami, głowy zostały w
      starym siermiężno-brutalnym systemie. Tematy/problemy wybierane przez nich na
      filmy fabularne leżą jak na dłoni i nie potrzebują wielkiej obróbki
      realizatorksiej. W polskiej kinematografii film fabularny styka się w wielu
      miejscach z filmem dokumentalnym przez co nie czaruje, nie porywa, nie unosi i
      dlatego nie ma posłuchu u dużej rzeszy miłośników tego medium w kraju, o
      zagranicy już nie wspominając.

A szkoda, bo swobodne i niewymuszone malowanie obrazem to każdorazowe
      zabieranie widza w dwugodzinną podróż, podróż do uczuć, myśli, czynów i marzeń.
      To zaproszenie właśnie do oderwania się od rzeczywistości i przeniesienie nas w
      inny świat. Kto idzie do kina, aby obejrzeć sąsiada z parteru, który pół dnia
      dłubie w nosie, a resztę czasu spędza na graniu w karty popijając mocne trunki,
      po czym żona i dzieci muszą szukać azylu u krewnych?

A ponieważ naszym twórcom brakuje lekkości bytu i myśli, do znudzenia będziemy
      faszerowani Edim, Tereską i innymi tego typu ptaszyskami. Całą sobotę spędziłam
      na szukaniu w polskiej kinematografii współczesnego filmu, w którym polscy
      bohaterowie wspólnymi siłami zdołali coś
      zbudować/zrobić/osiągnąć/zmienić/odwrócić bieg wydarzeń na przekór dołującego
      ich środowiska ze sowimi przywarami. Nie znalazłam. Prawdopodobnie to nie temat
      dla naszych filmowców (również w dużej części literatury) z "misją publiczną",
      która polega na powielaniu patologii różnej maści, do znudzenia, do upadłego,
      wbrew oczekiwaniom widzów i czytelników.

Bo bohater wykształcony, schludnie ubrany, myjący włosy częściej niż dwa razy w
      miesiącu to już nie materiał na film fabularny, taki człowiek nie ma żadnych
      problemów, a jak jeszcze starcza mu na czynsz, jedzenie i pojechanie własnym
      samochodem cztery razy w tygodniu na Guinessa do Irish Pubu to jest omijany
      przez scenarzystów i reżyserów dużym łukiem. To materiał na telenowelę.

• Gość: Charlotte Re: Matylda??? IP: *.vig.bostream.se 19.09.04, 11:18
        Nie wiem gdzie mioeszkasz i jakich masz sasiadow, bo moi to przewaznie tacy co
        im starcza na czynsz i na Guinessa, w zwiazku z czym ja bardzo chetnie
        zobaczylabym takich co dlubia w nosie i spluwaja zolciutka flegma.
        • Gość: Matylda Re: Charlotte??? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.04, 16:08
          Gość portalu: Charlotte napisał(a):

> Nie wiem gdzie mioeszkasz i jakich masz sasiadow, bo moi to przewaznie tacy
          co
          > im starcza na czynsz i na Guinessa, w zwiazku z czym ja bardzo chetnie
          > zobaczylabym takich co dlubia w nosie i spluwaja zolciutka flegma.

Dlaczego "zobaczyłabym"? Dlaczego nie "chętnie oglądam"? Przecież masz
          doskonałą okazję w takie filmy się zaglębić po szyję a nawet uszy, i to nie
          tylko w kinie, rówież telewizja karmi cię takimi smacznymi daniami, które nam
          filmowcy gotują już od ponad pół wieku. A więc Twoje gusta kino zaspakaja i nie
          powinnaś mieć z tym problemu, tym bardziej, że polscy aktorzy chętnie wcielają
          się w takie typy.

Ja czekam w dalszym ciągu na inwencję, fantazję a przede wszystkim inteligencję
          polskich filmowców, którzy po 1989 roku najpierw "pohollywudzili"
          oraz "polekturzyli", by na sam koniec pogubić się kompletnie. Linda & S-ka
          wystrzelali wszystkie naboje, jakie tylko były w składach amunicji w całej
          Polsce, i nabluzgali przy tym na następne 25 lat. "Pan Tadeusz" to teatr na
          kliszy filmowej z grą aktorską godną filmu niemego, jeżeli chodzi o ekspresję.
          Ten film ugina się przecież od znanych nazwisk, a każdy gra, jakoby sam był na
          planie: najlepszy, najpiękniejszy, najsławniejszy... naj... naj... O "Quo
          vadis" i wielu innych tytułach nie chce mi się już pisać.

Ergo: Czekam.
      • Gość: post Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: *.tpi.pl 19.09.04, 16:27
        Masz troche racji. Pewnie przyjdzie na to czas... kiedys...
        Ciekawe swoja droga, kiedy ktos zrobi film o "pregowanych inaczej"

A co do nudnych i bezradnych "Teresek" w brudnych adidasach zamieszkujacych
        nasze ekrany tzw. filmów festiwalowych (ktore maja poruszac:) - to moze nie ma
        sie co spodziewac dzialania i radzenia, skoro zwyczajnie narazie jestesmy na
        etapie "nieradzenia" i "niedzialania"... Nasze "Tereski" sa bezradne, ale
        wierze, ze to tylko kwestia czasu - i zdaje sie, ze wlasnie Pregi sa juz filmem
        troche innym, a tworcy udalo sie troszke poswiecic latarka w tym ciemnym kanale
        bezradnosci.

Pozdrawiam
        PS.
        Ale, ale... przede wszystkim - wole prawdziwa bezradnosc niz udawany
        hurraoptymizm. Lubie bardzo bajki, ale nie chce tylko bajek - a poza tym zrobic
        dobra, przekonujaca bajke jest chyba najtrudniej (dla mnie takimi bajkami sa
        Amelia, Leon Zawodowiec, Dekalog tez:)
    • Gość: nauczyciel Re: Z?ote Lwy dla "Pre˛gów"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 09:06
      "Ex-equo" znaczy "z konia". Na równi to ex aequo !!!!!!
      • Gość: mm Re: Z?ote Lwy dla "Pre˛gów"? IP: *.chello.pl 19.09.04, 10:14
        Nieźle. Dwa koszmarne błędy ortograficzne w krótkiej notce. Korekta w weekend
        ma wychodne?
        • Gość: Jan A po co korekta? IP: *.dclient.hispeed.ch 19.09.04, 13:49
          Gość portalu: mm napisał(a):

> Nieźle. Dwa koszmarne błędy ortograficzne w krótkiej notce. Korekta w weekend
          > ma wychodne?

Takie błędy powinny być wyłapywane przez autora, PRZED korektą.
          Wiem, jeżeli właśnie jest zamach bombowy, chodzi o każdą minutę, ale tę notkę
          można było jednak przeczytać przed oddaniem.

Chyba że to "kurtularny" redaktor ze szkoły-"labolatorium".
          Najpierw myślałem, że to statystyczne wpadki, ale powoli zaczynam się załamywać.
          I to nie w "Tygodniku pcimskim" lecz w wielkonakładowej gazecie.

Apel do bezrobotnych wykształconych - zgłoście się, wygryźcie tych nieuków,
          wymagania są niewysokie ;-)
          A może właśnie o to chodzi, że są niewysokie -> wszystko lepsze jest zbyteczne,
          może wręcz szkodliwe :-(
    • kam_dz GRATULACJE! 19.09.04, 10:00
      Gratulacje dla Magdy Piekorz!!!No i jej mamy, czyli mojej wykładowczyni, pani dr Barbary Piekorz:)
      • Gość: Mateo Re: GRATULACJE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 15:00
        No nieźle! Magda ma dwie mamy! Tak się składa, że u mnie wykłada dr MARIA
        Piekorz, również mama Magdy - docenionej wreszcie...Pozdrawiam ;)
        • kam_dz O kurde:) 19.09.04, 15:08
          No rzeczywiście, popieprzyło mi się:) Sorry pani Mario:)I dzięki za poprawke:) Pozdrawiam.
    • Gość: d Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: *.data.bg / 212.122.188.* 19.09.04, 11:32
      Dlaczego nie ma wzmianki o nagrodzie za rezyserie?
    • Gość: L3 Matołectwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 12:38
      Widzę, że w gazecie.pl do głosu zaczyna dochodzić pokolenie z "zaświadczeniem o
      dysleksji".
    • Gość: ktos DLACZEGO JAKIES BADZIEWIE ZASLANIA ARTYKUL? IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 19.09.04, 14:16
      DLACZEGO JAKIES BADZIEWIE ZASLANIA ARTYKUL?
    • Gość: Nataliaa Złote Lwy dla "Pręgów"- absolutnie słusznie! IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 15:32
      Byłam na całym gdyńskim Festiwalu. I bez dwóch zdań "Pręgi" zasłużyły na Złote
      Lwy. Na podobnym, BARDZO wysokim poziomie był "Mój Nikifor" Krauzego. Zwycięski
      film to poruszająca historia, opowiadająca o tym, jak dzieciństwo kształtuje
      nas i wpływa na naszą przyszłość. A także jaki cudowny wpływ na nas, może mieć
      miłość. Może uleczyć... Doskonały scenariusz (brawa dla p. Kuczoka za
      powieść!), fantastyczna gra aktorska- fenomenalny Jan Frycz i życiowa rola
      Michała Żebrowskiego, świetna reżyseria pani Magdy (swoją drogą, bardzo
      sympatycznej :) ). Gorąco polecam (ale wybranej publiczności...)- "Pręgi"
      wchodzą do kin 8 października. Ja miałam szczęście je już widzieć. Ale nie
      omiekszam ponownie wybrać się do kina... Gratuluję!
      • Gość: upson Re: Złote Lwy dla "Pręgów"- absolutnie słusznie! IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 19.09.04, 16:49
        Wreszcie.... czytalem wszystkie wpisy i dopiero ostatni jest o tym, o czym byc
        powinien. Dzieki Natalio. Jak mozna krytykowac film nie widzac go wczesniej?
        wiekszosc forumowiczow juz przekreslila ten film gruba krecha i rzucaja same
        oskarzenia, nawet nie widzac filmu. Podobnie jak Natalia bylem na festiwalu,
        widzialem wiekszosc filmow i Pregi sa moim zdecydowanym numerem 1. Moja rada:
        najpierw zobacz, potem dyskutuj, z checia sie przylacze. Pozdrowienia dla
        kinomaniakow.
        • Gość: Matylda Re: Złote Lwy dla "Pręgów"- absolutnie słusznie! IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.04, 17:40
          Gość portalu: upson napisał(a):

> Wreszcie.... czytalem wszystkie wpisy i dopiero ostatni jest o tym, o czym
          byc
          > powinien. Dzieki Natalio. Jak mozna krytykowac film nie widzac go wczesniej?
          > wiekszosc forumowiczow juz przekreslila ten film gruba krecha i rzucaja same
          > oskarzenia, nawet nie widzac filmu. Podobnie jak Natalia bylem na festiwalu,
          > widzialem wiekszosc filmow i Pregi sa moim zdecydowanym numerem 1. Moja rada:
          > najpierw zobacz, potem dyskutuj, z checia sie przylacze. Pozdrowienia dla
          > kinomaniakow.

Mam nadzieję, że tym, którzy nie widzieli filmu "Pręgi", wolno będzie w dalszym
          ciągu dywagować na tym forum nad kondycją polskiego filmu w ogóle. A upson,
          chociaż zaiteresowany w szczególności "Pręgami" mimo wszystko pozwoli nam na
          dalszą wymianę opinii i sądów, bo nie on decyduje, o czym nasze wypowiedzi
          powinny, a o czym nie powinny być. Z drugiej strony zastanawiam się, gdzie w
          moich komentarzach znalazł krytykę TEGO zwycięskiego filmu. Ale to nie jest
          takie ważne.

Dla zainteresowanych cytuję wypowiedź Jerzego Stuhra, który od dłuższego już
          czasu jest zatroskany stanem naszej kinematografii:

"Jest nadzieja dla polskiego kina. Bardzo cieszy, że te trzy filmy - Pręgi
          Magdaleny Piekorz, Wesele Wojciecha Smarzowskiego i W dół kolorowym wzgórzem
          Przemysława Wojcieszka, które otrzymały najważniejsze nagrody, to prace
          młodych, trzydziestokilkuletnich twórców. To znaczy, że idzie jakaś naturalna
          zmiana pokoleniowa - powiedział Jerzy Stuhr w rozmowie z INTERIA.PL.

- Nie mieliśmy problemu z podjęciem decyzji co do nagród. Właściwie podczas
          prac jury spieraliśmy się co do szczegółów. Problemem była tylko wielość
          propozycji.(...) Jako widz w filmach szukam wzruszenia i nadziei. Ja mam taką
          obsesję, z wiekiem coraz większą, że film który nie daje mi nadziei, że warto
          żyć, jest dla mnie filmem straconym. Cieszy mnie, że w tym roku, w konkursie
          były takie filmy i te filmy nagrodziliśmy. Dają nadzieję, że miłość, uczucie
          może człowieka zmienić, że jest nadzieja - dodał Stuhr."

A więc światełko w tunelu jest. Czas pokaże, co nam polski film jeszcze
          przyniesie.
    • zyraffa2 Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? 19.09.04, 17:01
      kolejny film na Fesiwalu debiutanta,tym razem kobiety.Ubigloroczny,Warszawa
      wydal mi sie przegadany ,niespojny i nie wiem dlaczego dostal glowna
      nagrode.Obawiam sie ze tegoroczny laureat nie mial specjalnej konkurencji,film
      powinien miec przeslanie,nie jak w amerykanskich nachalna pedagogike ale
      naprawde europejskie przeslanie
    • Gość: MAREK. Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: 67.71.15.* 19.09.04, 17:20
      Droga Pani Piekorz. U gory na tej stronie znajduje sie pajacyk. Oryginalny
      tworca tego i ta postac zarazem to ja. HOMONKULUS (Patrz w historii kina). Tak
      mnie odrozniaja niektorzy ludie. Ale bylem najmlodszy kompozytor z epoki
      klasycznej przede wszystkim. Poza tym w ogole geniusz przemyslowy. I mialem
      prywatny holding korego mi od wielu lat opylaja. PETER WEIR ze mnie zyje (moja
      malutka fotka jest w GREEN CARD). FILIP KOVCIN jest bandytem ktory mi okradl
      nastepna kariere. REINKARNUJE SIE ale chyba Pani w to nie wierzy?Czy Pani sie
      orientuje ze WESTCHNAjest wlasnoscia prywatna MOJA? Tak jak np. DOKTOR KNOCHE
      (NIENAWIDZE MIRKA AVRAMOVICA)? I MAGICZNE DZIECKO (DEMERS I DZDIKI)?

ELITA BOLSZEWICKA MNIE SZANTAZUJE I KRADNIE OD MALENSTWA ALE SIE NIE PODDAM.

Problem teraz to jest obrona moich PRAW zwlaszcza jako jednostki (bez zartow o
      wojsku).

Dlaczego Pani mialaby zostac pajacem w rekach przemyslowych kryminalistow i czy
      to jest TYLKO zagadnienie POLITYCZNE?

Zerwalem z LENINEM i nie jestem KOMUNISTEM.

Okay?

MAREK.

MONTREAL. QUEBEC.
      • Gość: woland Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.09.04, 07:09
        Droga Pani Piekorz. U gory na tej stronie znajduje sie pajacyk. Oryginalny
        > tworca tego i ta postac zarazem to ja. HOMONKULUS (Patrz w historii kina). Tak
        >
        > mnie odrozniaja niektorzy ludie. Ale bylem najmlodszy kompozytor z epoki
        > klasycznej przede wszystkim. Poza tym w ogole geniusz przemyslowy. I mialem
        > prywatny holding korego mi od wielu lat opylaja. PETER WEIR ze mnie zyje
        (moja
        > malutka fotka jest w GREEN CARD). FILIP KOVCIN jest bandytem ktory mi okradl
        > nastepna kariere. REINKARNUJE SIE ale chyba Pani w to nie wierzy?Czy Pani sie
        > orientuje ze WESTCHNAjest wlasnoscia prywatna MOJA? Tak jak np. DOKTOR KNOCHE
        > (NIENAWIDZE MIRKA AVRAMOVICA)? I MAGICZNE DZIECKO (DEMERS I DZDIKI)?
        >
        > ELITA BOLSZEWICKA MNIE SZANTAZUJE I KRADNIE OD MALENSTWA ALE SIE NIE PODDAM.
        >
        > Problem teraz to jest obrona moich PRAW zwlaszcza jako jednostki (bez zartow
        o
        > wojsku).
        >
        > Dlaczego Pani mialaby zostac pajacem w rekach przemyslowych kryminalistow i
        czy
        >
        > to jest TYLKO zagadnienie POLITYCZNE?
        >
        > Zerwalem z LENINEM i nie jestem KOMUNISTEM.
        >
        > Okay?
        >
        > MAREK.
        >
        > MONTREAL. QUEBEC.

Chłopaku, schizofrenię można leczyć, są już leki nowej generacji - tyle do Marka

Gratuluję wszystkim zwycięzcom i czekam na te filmy w moim mieście gdzie offowe
        Lwy też się pojawiły w postaci filmu ekipy 'sky piastowskie'.
        Pozdrawiam
    • Gość: npm a nie dla "Pręg"?? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.09.04, 21:29
    • Gość: Michal Dla "Pręg", na Boga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 04:38
      Kto to pisze, tego nie wiem. Ale z odmianą jest nieco na bakier... Jakich "pręgów", do licha ciężkiego????
    • Gość: Fil Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: *.finemedia.pl 20.09.04, 07:46
      A nie dla "Preg"?
    • Gość: debe14 Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: 158.75.36.* 20.09.04, 07:53
      Według jakiej deklinacji odmieniacie te "Pręgi"?
    • Gość: Mysia Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: *.biol.uw.edu.pl 20.09.04, 08:56
      Czy dla "pręgów"? przecież jest ta pręga a nie ten pręg!
    • Gość: gość Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: 193.201.167.* 20.09.04, 09:19
      Nie dla "Pręgów", redaktorzy-idioci, tylko dla "Pręg"! Kupcie sobie słownik!
    • Gość: darekkkk Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: 217.8.186.* 20.09.04, 09:58
      Co to jest "Prąg" ?
    • Gość: Max Czy "Pręgi" nie odmienia się czasem "Pręg"???? IP: *.bremultibank.com.pl 20.09.04, 11:08
      Jaki to jest przypadek "Pręgów"???
      • Gość: Maua Poprostu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:39
        Gratuluję Magdzie Piekorz nagrody za film.

A wam kochani forumowicze, gratuluję naprawdę mądrej i błyskotliwej dyskusji na
        temat FILMU....

Jedyny wniosek jaki można wysnuć z tego co piszecie - to to co zwykle że,
        Polacy najbardziej to lubią narzekać :)
    • Gość: Luk "pręgów" czy "pręg"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:52
      Moim zdaniem powinno byc "pręg". pręga, pręgi, pręg, tak jak łyżka, łyżki, łyżek czy toga, togi, tóg. A nie łyżków i togów. No chyba, ze o inne "pręgi" chodzi
      • stalowy_szczur1 Re: "pręgów" czy "pręg"? 20.09.04, 14:13
        ...no i macie- przyznano wam (nam) rację. Jest już "Złote Lwy dla "Pręg" B-)
        Pzdr!
        Szyba
        • Gość: lucy przestancie chrzanic, juz zmienili!!!!! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 15:46
          • Gość: ble Re: przestancie chrzanic, juz zmienili!!!!! n/t IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:40
            czemu to zmienili?
            Tamto chcę!
    • perli Oskar! 23.09.04, 12:03
      dla Plienginiów...ufff
    • Gość: fiszka pasikoonika Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 12:39
      Zuote Lyjoki dlo Magdy Piekorz

Cy Woom sie niy zdowo co uopowjys' "Dziobou",
      Kuczok Adalbertus przed Magda wyszkrobou?

Darmo przeca boouo pokazowac' plycy,
      kaj z karbaca pryngi do teroska lycy.

Tak jak Szloonzek couki, uod Polouka - "Uojca"
      hiby brou z "Mjyuos'ci". W gynah Uoon zaborca?

W pokolyniah trwaua, dali moge potwac',
      i na staros' modym wziynte hiby uoddac'.

Z pjekua do sie uciyc! Zwyciynrzyc' Pjeroona.
      Roztropnoom, rozumnoom Mjyuos'cioom, jak Uoona.

Tania - to poradzi. Adalberta Duszo
      lycy we Nadzieji. To tak wszyskih wzruszo!
      • Gość: ??? Re: Złote Lwy dla "Pręgów"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 13:45
        Więc to jest alegoria stosunków Polska-Śląsk?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka