brasilka2 25.09.04, 16:00 Idę dzisiaj na "Carandiru" - niejako z urzędu :-) Jak obejrzycie inne filmy wyświetlane na tym festiwalu, to dajcie znać, co jeszcze warto zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sebpl Re: Filmoteka V 26.09.04, 01:48 Wszystkie, absolutnie wszystkie. Duże brawa dla organizatorów za dobry dobór tytułów. Moje typy to: "Dom Wariatów" Konczałowskiego - bardzo sugestywna rola Julii Wysockiej. Dzięki temu filmowi uświadomiłem sobie, że jeszcze umiem się wzruszać. "Carandiru" - po programach Miszczaka w TVN już ten temat nie robi na mnie takiego wrażenia, jak się spodziewałem. Ale niejednych na pewno zaskoczy. "Wiosna, lato, jesień, zima... wiosna" - opisałem w wątku pod tym samym tytułem, więc nie będę się powtarzać. "Pan Ibrahim i kwiaty koranu" - Warto zobaczyć dobry come back Omara Shariffa. "Lilya 4-Ever" - oprócz dobrego scenariusza i świetnie dobranej muzyki warto zobaczyć ten film dla młodego pokolenia rosyjskich aktorów, których - wierzę - jeszcze nie raz będziemy oklaskiwać. "Bodysong" - dobry pomysł na przedstawienie losów człowieka na tym padole łez i zgrzytów zębów (aż podskoczyłem jak zobaczyłem kadry ze Starówki z początku lat 80.) Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Filmostrada, a nie Filmoteka :) 26.09.04, 13:00 Widziałam wczoraj "Carandiru". Na seansie w Kinotece było z 12 osób, pewnie niektórych wystraszyła późna pora (21.50 - skończyło się po północy). Byłam wstząśnięta. Wprawdzie znam brazylijskie realia, a o buncie w tym więzieniu wiedziałam już od dawna, ale zobaczyć, jak bezwzględni potrafią być policjanci, jak okrutni więźniowie wobec siebie, nieludzkie warunki, po prostu horror... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Filmoteka V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:10 Ja byłam na "Wiosna, lato, jesień, zima i ...wiosna" - specyficzny ale bardzo mi się podobał, fantastyczne zdjęcia i muzyka. Nie za dużo słów, a treści owszem ...Jutro idę na następne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Filmoteka V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:17 i dlaczego Filmoteka jak to jest Filmostrada? Odpowiedz Link Zgłoś