Dodaj do ulubionych

The Grudge - Klątwa

IP: *.klc.vectranet.pl 02.01.05, 00:55
obejzalem pare dni temu ten film i naprawde polecam swietny inteligentny
horror trzymajacy przez caly czas w napieciu, umiejetnie potegujacy uczucie
strachu :) polecam
Obserwuj wątek
    • Gość: malutkaa Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:04
      z przyjemnoscia obejrze!! :))) juz sie doczekac nie moge
    • Gość: oren.ishii Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:03
      A czy to nie jest nowa wersja japońskiej "Klątwy Ju - On", bo treść jakaś
      podobna?
      • Gość: Mk Re: The Grudge - Klątwa IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 12.01.05, 14:33
        Swietny film. Glos tego upiora zostaje w pamieci na dlugo!! To mi sie wlasnie podoba
    • Gość: Smakosz Re: The Grudge - Klątwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.05, 22:01
      to ja oglądałem inny film chyba. dla mnie to przeraźliwie nudny jest,
      scenariusz kompletnie banalny, a niektóre sceny zamiast straszyć mnie śmieszą.
      ogółem chała nad chały! nie polecam zdecydowanie
      • Gość: mlody Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 22:43
        Właśnie wróciłem z seansu. Jestem rozczarowany. Film jest beznadziejny, żadnej
        konkretnej akcji, tylko jakieś pseudo straszydło, wcale nie jest taki straszny,
        momentami wydaje się śmieszny i głupi. Jeszcze to zakończenie, gdyby nie ono to
        może bym tak nieżałował, ale go właściwie nie ma. Czekamy cały film na
        rozwiązanie sprawy, a film tak jakby w środku się urywa i wyskakują literki.
        Niepolecam szkoda pieniędzy.
        • red_zer0 Re: The Grudge - Klątwa 24.01.05, 09:16
          Komopletny brak fabuły!!!Momentami straszy,ale wydaje mi się ,że to jest próba
          (kolejna zresztą po "Krągu")zrobienia horroru na podstawie japońskiego
          pierwowzoru.Tylko problem w tym,że japończycy w swoich filmach zachowują
          tajemnice, a ten film jest zbyt dosłowny, przez cały film wiemy to samo co po
          15-20 minutach i żadne rozczarowanie nas nie czeka.Chociaż do dzisiaj nie
          patrze w ciemne kąty i boje się swoich nóg pod kołdrą:P;)
      • Gość: mycha Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:19
        zgadzam się w zupełności.Szmira!Żenada!Śmiech na sali!!najlepsze było
        zakończenie- cała sala kinowa liczyła, ze moze chociaz dobrym zakonczeniem
        nadrobią...zawiedli się...i salę wypełniło głośne "buuuuuuu" i śmiech
      • Gość: ubiq Re: The Grudge - Klątwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.05, 21:47
        Święte słowa, staszna lipa,zero fabuły, zero pomysłu. Ot nawiedzony domek a w
        nim zmora.Dziwnie charcząca do tego..buuu
      • Gość: Marta Re: The Grudge - Klątwa IP: 195.47.201.* 23.03.05, 09:27
        Bo film jest dla inteligentnych. Trzeba umieć wczuć się w japońską mentalność i
        kojarzyć ze sobą kawałki filmu umiejętnie łącząc je w całość. Na tym opiera się
        właśnie cały bajer. Wtedy dopiero to on robi się straszny!!! Napięcie utrzymuje
        się do samego końca, w życiu tak się nie bałam horroru! Poza tym nigdy idąc na
        film nie można oczekiwać cudu natury, zawsze lepiej jest bardzo mile się
        rozczarować i podkręcić emocje. Ale faktem jest, że wykorzystano w nim sztuczki
        dźwiękowe dla podkreślenia klimatu. I za dużo w nim wspólnych elementów
        z "Kręgiem"!!! To obniża jakość filmu. Ale trzeba myśleć i o to chodzi. Nie
        nastawiajcie się na superfilm, ale na kaszanę, wtedy emocje mogą sięgnąć zenitu.
        • gdotb Re: The Grudge - Klątwa 06.04.05, 08:54

> Bo film jest dla inteligentnych. Trzeba umieć wczuć się w japońską mentalność
          i kojarzyć ze sobą kawałki filmu umiejętnie łącząc je w całość.

No, wybacz, ale bardziej skomplikowane kawalki filmow byly 'rozwiklane' przeze
          mnie jak mialem dziesiec lat. Nic tu nie trzeba bylo 'umiejetnie' laczyc, bo
          wszystko generalnie jasne jak slonce bylo.

G.

• taki.litwa Re: The Grudge - Klątwa 07.04.05, 13:38
          Gość portalu: Marta napisał(a):
          >Bo film jest dla inteligentnych. Trzeba umieć wczuć się w japońską
          > mentalność i kojarzyć ze sobą kawałki filmu umiejętnie łącząc je w całość
          hmm... na poczatku filmu byl text ze "gdy ktos umiera w szponach gniewu rodzi
          sie klatwa". Oczekiwalem, ze te kawalki ukladanki, takie jak kot czy chlopiec,
          beda mialy jakies znaczenie *fabularne*, doprowadza do wyjasnienia, kim byla ta
          osob, ktora umarla w szponach gniewu, jakie wydarzenia doprowadzily do tego,
          ze zginela
          A tymczasem nic z tych rzeczy sie nie dowiedzialem. W koncowych minutach Sarah
          Michele Gellar odkryla Ameryke ze w tym domu ktos umarl, i to w dodatku
          w "szponach gniewu" (jak glosil napis na poczatku filmu).

> Napięcie utrzymuje się do samego końca
          Tu ci przyznam racje, to akurat jest dobrze zrobione w tym filmie,dobrze
          straszy, ale zakonczenie wszystko psuje...
    • Gość: Zaneta9 Re: The Grudge - Klątwa IP: *.cable.wanadoo.nl 18.01.05, 13:29
      Wspanialy film,caly czas trzyam w napieciu.
      Takie filmy lubie.
      Po obejrzeniu,dlugo zostaje w pamieci.
      Warto samemu doswiadczyc uczucia strachu i grozy........brrrrrrrr
      Polecam !!!!
    • Gość: Smokowa Re: The Grudge - Klątwa IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 18.01.05, 23:25
      Ogladalam. Niesmowity. Musialam spac przy zapalonym swietle.
      Do byl dobry myk: polaczenie japonskiego klimatu i amerykanskich pieniedzy. Oby
      wiecej takich "mariazy"
      • jarlaxe Re: The Grudge - Klątwa 19.01.05, 14:49
        tia straszny jak plastikowy lew w zabawkowym brrrrrrr:))za strach pisac bo
        jeszcze nocne koszmary bede mial he!
    • Gość: lexa Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:53
      film fatalny, odtworczy, niestety - to wszystko juz bylo. miejscami zamiast
      straszyc - nisamowicie bawi. ogolnie - nuda. ale promocje ma dobra, jak widac -
      z kazdej miernoty mozna zrobic dzisiaj hit
    • Gość: olek Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:05
      film raczej nie rzuca na kolana, ale trzyma w napięciu od początku do końca -
      to fakt.
    • Gość: mila Re: The Grudge - Klątwa IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 11:22
      Co prawda odpuściłam sobie amerykańską Klątwę, ale obejrzałam ja[ponskie Ju-On.
      Moim zdaniem też nie ma się co zachwycać. Film owszem tzyma w napięciu, ale
      denerwuje tak wiele motywów wspólnych z The Ring. Kolejny do nich podobny to
      Dark Water.
    • fugaz15 Czy warto iść 25.01.05, 21:51
      Jutro sie wybieram na ten film z dziewczyną czy uważacie że warto iść??
    • Gość: mm Re: The Grudge - Klątwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:39
      e tam taki sobie,żeby było wiadomo o co do konca chodzi trzeba czekac na Klątwe
      2 ;-)))))))))))
    • Gość: Madzia Re: The Grudge - Klątwa IP: 217.113.224.* 26.01.05, 15:59
      siemka ten film jest poprostu świetny trzyma w napięciu . POlecam go to jest
      jeden z najleszych horrorów jakie widziałam :):) pozdro Magda
    • 1bo Re: The Grudge - Klątwa 26.01.05, 17:03
      Amerykanskiej wersji nie widzialam ale japonska jest nedzna.Cos jak horrory
      z lat 60-tych.Brak spojnosci w scenariuszu,jest po prostu haotyczny.
      Walczylam ze soba zeby nie wyjsc z kina ale ludzilam sie,ze w koncu sie cos
      wydarzy co wytlumaczy ten haos i oczywiscie nic sie nie wydarzylo.

Wywalili kupe kasy na kampanie reklamowa bo nakrecili na raz chyba ze 3 no i
      kto sie da nabrac?
      • Gość: fgosc Re: The Grudge - Klątwa IP: *.is.net.pl 26.01.05, 17:16
        Nie macie sie tak co pompowac na fabule i na to ze nic sie nie wyjasnia. Pan
        Shimizu nakrecil bowiem cztery czesci klątwy a wy ogladaliscie zaledwie 1/4 tego
        co sie zdarzy wiec wiadomym jest ze nic sie nie wyjasnilo. To jeszcze nie koniec
        walki z klątwą. Jak ktos nie moze sie doczekac to jest juz klatwa 2 tylko w
        wersji japonskiej. Jezeli klatwa amerykanska odniesie choc niewielki sukces to
        mozna sie spodziewac dalszych czesci z buffy w roli glowej.
    • Gość: American Idiot Kiepski,a mogło być lepiej... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.05, 19:02
      Niestety, nie moge sie z tobą zgodzić bo jak dla mnie sens tego filmu został
      gdzieś utracony. Jakaś pogmatwana historia kobiety która sie mści po
      śmierci...nic ciekawego! Niektóre momenty rzeczywiście były fajne, ale ogólnie
      to badziewie, jakoś Ring był lepszy. Chwilami jest straszny, ale jest też pare
      zabawnych momentów które niszczą całość.
      Nie polecam:)
      • gdotb Re: Kiepski,a mogło być lepiej... 07.04.05, 10:36
        No wlasnie, baba msci sie po smierci ALE ZA CO?!?!

Dlaczego zarzyna Bogu ducha winnych lokatorow? Dlatego, ze sie zakochala w
        amerykanskim profesorze i jej maz postanowil zakonczyc jej zycie (i swoje i ich
        syna)?

Co ma do tego nowa rodzina i wszyscy ludzie odwiedzajacy dom?

Przepraszam wszystkich fanow filmu, ale dla mnie to byla strata czasu.
        Zastanawialem sie, czy nie wypozyczyc wersji oryginalnej, japonskiej, ale to
        chyba bedzie jeszcze wieksze bagno.

g.

• klip-klap zawiodlem sie 27.01.05, 14:42
      Oczekiwalem przynajmniej poziomu Ringu,a tu amerykanski banal. Nie widzialem
      japonskiej wersji Klatwy,ale ta jest do dupy.
      Tak, potrafi przestraszyc,ale nie dlatego,ze narasta napiecie, czy dlatego ze
      jest ciekawa fabula. Straszenie polega na puszczeniu muzyczki,miauczenia kota
      czy placzu dziecka po czym nagle mamy glosna muzyke i jakas twarz odbiajaca sie
      tu czy tam. Fabula banalna, przewidywalna i nieciekawa, wszystko pokazane,
      zadnej tajemnicy ani ciaglasci, nie ma uczucia,ze bohater wlasnie walczy o zycie
      jak to bylo w Ringu. Nie wiadomo dlaczego glowna blondynke oszczedza ze dwa razy
      i pokazuje jej jakies scenki. Wszystko to sprawia wrazenie dodatku do scen
      straszacych (charakterystyka wyzej).
    • Gość: arr Re: The Grudge - Klątwa IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 27.01.05, 18:52
      Bardzo fajny film... Praktycznie nie az taki straszny ale dobrze miec przy
      sobie kogos, kto w odpowiednim momencie przytrzyma cie za reke i powie: "To
      tylko film..."
      • Gość: maxWroc Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neting.com.pl 29.01.05, 00:42
        Horror swietny-chyba najstraszniejszy jaki ogladalem w kinie:) Porownujac do
        Ringu to The Ring mial ciekawsza i bardziej wciagajaca fabule ale ten byl
        bardziej straszny-czy to z kolejnymi czesciami to prawda? czyli Buffy przezyje
        do nastepnej czesci bo z koncowki wynikalo ze chyba ginie?:)
    • Gość: ja Re: The Grudge - Klątwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:50
      Kiepski film bazujacy na wątpliwej zależności , że gdy dźwięk idzie w górę to
      w górą ma iść także napięcie.
      Zero napięcia, zero tajemnicy.
      Płytko, bez polotu.
      Nie dla mnie bekajace potwory z oczami na czarno.
      Zwiodłam się ogromnie, a miałbyć horror na miarę Ringu.
      • gdotb Re: The Grudge - Klątwa 07.04.05, 10:40

> Nie dla mnie bekajace potwory z oczami na czarno.

Ten tekst z bakajacymi potworami o czarnych oczach powalil mnie na ziemie :))
        Ale to niestety prawda na temat filmu. Nic ciekawego.

'Oczi krasneje....' :)

g.

• gdotb Re: The Grudge - Klątwa 07.04.05, 10:42
          to znaczy 'bekajace' potwory, nie wiem, czy oni tam 'bakali'.
          Byc moze wlasnie najarali sie trawy i dlatego takie szopki odwalali. Ale o tym w
          czesci czwartej :)

g.
    • Gość: eee Re: The Grudge - Klątwa IP: *.chello.pl 04.02.05, 10:11
      przyznam szczerze ze przestraszyl mnie ten film i przekonal na tyle ze balam
      sie potem zasnac we wlasnym luzku :).najbardziej wg mnie robi wrazenie
      to "warczenie"tego ducha.a najbardziej ktora mnie przestraszyla to ta scena w
      ktorej pewna kobieta probuje sie w swojej pracy dodzwonic do swojego brata,a
      pozniej wychodzac z pracy w tym biurze przezywa cos czego ja przezyc napewno
      bym nie chciala...
    • Gość: agniesja Re: The Grudge - Klątwa IP: *.lublin.mm.pl 07.02.05, 18:42
      Świetny film ... przez cały czas jego trwania serce waliło mi okropnie (kocham
      takie filmy;P)
      • Gość: ja Re: The Grudge - Klątwa IP: *.ghnet.pl 07.02.05, 20:13
        Właśnie wróciłam z tego filmu. Byłam z Przyjaciółką i muszę przyznać, że nieźle
        się pośmiałyśmy. Film jest beznadziejny i nie radzę iść. Zanim wyszłam
        przeczytałam jakieś opinie i wydawało mi się, że chociaż trochę się
        przestraszę. Fabuła jest zupełnie do kitu, w kółko macieju dzieje się to samo.
        Jest może pare momentów, w których przybiło mnie do fotela (zaskoczenie), ale
        mogłabym je policzyć na palcach u jednej ręki, a poza tym, nawet jeśli przez
        chwilę faktycznie się bałam, po momencie wybuchałam śmiechem. Razem z
        Przyjaciółką nieźle się ubawiłyśmy. Nie żałuję tego biletu tylko dlatego, że
        byłam tam z Nią. Odczułam wrażenie, że cała sala nieźlę się uśmiała... Ja nawet
        się popłakałam. Myślę, że w żadnym wypadku nie nazwałabym go horrorem, prędzej -
        komedią. Nie polecam filmu, chyba że ktoś naprawdę chce się pośmiać.
    • Gość: M Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 21:00
    • Gość: M@rt@ Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 21:04
      Jutro idę n ten film i nie wiem czy jest straszny czy nie jak sądzicie iść sama
      czy z kumpelą mam 12 lat przestrasze
      się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! powiedzcie na serio!!!!!!!!!!
      • lotoss Re: The Grudge - Klątwa 11.02.05, 18:45
        Marta, jak widac opinie sa podzielone; dla jednych straszne dla innych nie:).
        Moim zdaniem ten film jest 'straszny' jednym slowem. Moglabym go dac na liste
        najgorszych poprzedniego roku.
        Wlosiaty duch podobny jak z oka wypadl do wlosiatego z "The Ring". Glowna
        bohaterka nie pozwala zapomniec o tych wszystkie produkcjach w stylu "I Know
        What You Did Last Summer" albo "Scoobi Doo":). Jej facet jakis taki bez sensu i
        w ogole jakby sie z choinki urwal, normalnie zgubil sie czy zawieruszyl z
        innego filmu przez przypadek. Klimat jest generalnie dramatyczny, sztuczny i
        napompowany jednoczesnie. Oczywiscie czasami cos przestraszy, ale w sposob
        jakby ktos na Ciebie zza rogu wyskoczyl... wiec nic specjalnego.
        Ja mocno nie polecam:).
    • Gość: Rysq&Kasieńka Re: The Grudge - Klątwa IP: *.chello.pl 12.02.05, 19:41
      Film jest zajebisty. Nie wiemy naprawdę o co Wam ludzie chodzi. Ci co
      wygłaszają takie krytyczne komentarze, to chyba niespełnieni krytycy filmowi.
      Jeśli chcecie oglądać filmy z przesłaniem to idźcie na Festiwal Kina
      Niezależnego, tam odnajdziecie wszystko to, czego brakuje Wam w kinie
      rozrywkowym.
      Nam film się podobał. Był przerażający, a w pamięć nie zapada tylko dźwięk, ale
      także te białe oczy... trudno się potem śpi.
      A jedyne osoby na sali podczas naszego seansu, które bawił ten film, to były
      gó..ary po 14 lat, których obecność i zachowanie bardzo przeszkadzały nie
      tylko nam.
      Pozdrawiamy wszystkich lubiących się trochę pobać, szukających w kinie trochę
      rozrywki, a nie głębszych doznań artystycznych...
      Jeśli kogoś uraziliśmy, to przepraszamy, nie mieliśmy tego na celu... wyrażamy
      tylko swoje zdanie.
      Pozdrawiamy...
      • Gość: mycha Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:11
        Więc i ja mam prawo wyraźić swoje zdanie!! Dlatego bez określeń niespełnionego
        krytyka filmowego (niespełniony to moze Ty jesteś i nie mam na myśli
        krytykowania). Film mnie bawił, a nie mam 14 lat.
        Lubię się bać, kiedy jest czego...i lubię się śmiać, kiedy jest z czego...a w
        tym filmie było z czego.
        Jak boisz się takich "pierdół" to współczuję.., mam nadzieję, że nie moczysz
        się po obejrzeniu tego filmu.
        P.S. Oczywiście ja rownież nie chciałam nikogo obrazić.
        Wracam do oglądania "Kto sie boi ciemności", bo tam takie przerażające
        rzeczy pokazują...to taka świetna rozrywka...w sam raz dla 14- latki.
    • Gość: hrabia.dracula Re: The Grudge - Klątwa IP: *.kpk.gov.pl 14.02.05, 14:26
      kiedy szedłem na ten film to moje nastawienie bylo jak najlepsze - oczekiwałem
      czegoś interesującego - i w sumie nie zawiódłbym się gdyby nie...dobór aktorów -
      nie miałem pojęcia ze w jednej z glównych ról obsadzą bohaterkę serialu"buffy
      pogromcy wampirów"(sorry jeśli przekręciłem tytuł, nie bardzo go pamiętam) - ta
      kobieta od razu kojarzy się ze wspomnianym serialem i cóż, pozytywne wrażenie z
      filmu diabli wzięli, ale za to przez cały seans czekałem aż ją zakatrupią :)
    • Gość: Sławek Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 19:19
      Film jest naprawdę warty obejrzenia świetna muzyka i ten klimat. NAPRAWDĘ WARTO
      ZOBACZYĆ
      • Gość: w1n0 Re: The Grudge - Klątwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:46
        tak dzisiaj wrocilem ze szkoly i bylem troche zmeczony to sobie mysle ze
        zapodam sobie ten film i sie poloze no wiec tak zrobilem i film byl az tak
        ciekawy i straszny ze zasnolem i obudzilem sie na napisy koncowe:pno raczej nie
        byl zbyt ciekawy no chyba ze najlepsze przespalem
    • Gość: Kinoman Re: The Grudge - Klątwa IP: 213.155.190.* 16.02.05, 15:34
      Dajcie spokój, śmiałem się na tym filmie co chwile... a przestraszyć mi się nie
      zdarzyło!!!! totalna klapa...
      • lotoss Re: The Grudge - Klątwa 16.02.05, 20:04
        W1:) nie przejmuj sie:). Osoba z ktora ja ogladalam ten film zasnela i budzila
        sie chyba trzy razy. Rekord:).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka