Dodaj do ulubionych

Vera Drake

IP: 81.57.3.* 23.01.05, 12:17
Czekam na ten film z niecierpliwoscia, we Francji premiera 9 lutego (tak,
tutaj mamy premiery w srody...), tak wiec wczesniej niz widzowie w Polsce uda
mi sie wyjasnic pewna watpliwosc: czy Vera Drake jest z zawodu... lekarka?
Bylam przekonana, ze jest kochana przez swoja rodzine i doceniana w
spolecznosci 'housewife', ale moze czegos nie zrozumialam. A moze ktos z
Wysp, kto juz widzial film, moglby to wyjasnic? Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Prometeusz Re: Vera Drake IP: *.range81-129.btcentralplus.com 13.02.05, 15:43
      Widzialem fim wczoraj, nie Vera Drake nie jest lekarka. Film polecam, ciekawi
      mnie reakcja polskiej publicznosci...
    • Gość: IIIIIIIIIIIIIIIIII "Akuszerka"! Po prostu MORDERCA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 04:18
    • Gość: monster Re: Vera Drake IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:10
      Ocena:

cultura.blox.pl/html/1310721,262146,13.html;jsessionid=6CC41D3DF0658BE7EF01519F67A69E55.ib3tom2?187607
    • Gość: wafel Re: Vera Drake IP: *.chello.pl 18.02.05, 13:34
      Rety,myślałem, że najbardziej tendencyjne w historii kultury były
      średniowieczne hagiografie.Okazuje się ze mogą byc rzeczy bardziej tendencyjne -
      hagiografie lewacko-liberalne,gdzie kanonizuje sie,niby psychologicznie
      pogłębia,wizerunek starszej Pani,która ze szczerym , prostodzusznym usmiechem
      niszczy ludzkie istoty.Jak ogladąłem ten film to myślałem sobie:kiedy na jej
      głowie wyskoczy aureola(No bo ten cały system , który nie traktuje aborcji z
      równą powagą co wyrwania zęba jest taki faszystowski).Obłuda lewackich
      intelektualistów,którzy mlaskają,ze tak naprawde nie jest to film aborcji o
      pare mil wyprzedza obłude krytykowanych przezeń obłude hierarchów katolickich
      (bo ci sami intelektualisci spiesza donieśc zaraz ,ze Polska jest aborcyjnym
      ciemnogrodem)Był Moore,było w "Strone Morza", jest "Vera Drake".Panowie nikt
      wam nie broni robic agitek,tylko mniejce odwagę nie nazywac tego
      sztuką.Doprawdy król jest nagi
      • Gość: K Re: Vera Drake IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.05, 15:09
        To co, film trakrujacy o rzeczach kontrowersyjnych nie moze byc sztuka, ojcze
        dyrektorze? Ech..
        • Gość: wafel Re: Vera Drake IP: *.chello.pl 18.02.05, 15:21
          Na pewno nie ten redaktorze Michniku
          • Gość: dolores Re: Vera Drake IP: 62.29.253.* 18.02.05, 16:16
            Filmu jeszcze nie widziałam, ale wybieram się w ten weekend. Ale byłam ostatnio
            na filmie "W Stronę Morza", wcześniej widziałam filmy Moora i zgadzam się, że
            nie jest to filmowa sztuka, tylko agitka. Jako ateistka o liberalnych poglądach
            politycznych nie mówię tego dlatego, że nie zgadzam się z przesłaniem tych
            produkcji. Wręcz przeciwnie, przekaz jest mi bliski, ale forma - absolutnie
            nie. Dla mnie jest to publicystyka pod płaszczykiem sztuki. Autor ma tezę i
            chce ją udowodnić w sposób nachalny, prostacki, nie dając pola do
            interpretacji. Lepiej, żeby wypowiedział się do mikrofonu w programie
            telewizyjnym, a nie kręcił tak pompatyczny film. Jako widza obraża mnie taka
            jednostronność przedstawiania tematu i nie pozostawianie mi wyboru do oceny
            zagadnienia. Płaski dobór faktów, ckliwe sceny - to nie jest sztuka przez duże
            S.
            • hanahh Re: Vera Drake 21.02.05, 23:18
              film jest cudowny, oglądałam w weekend i z każdą myślą wstecz wydaje mi się
              godniejszy polecenia.. pozdrawiam
    • Gość: mila Re: Vera Drake IP: *.icpnet.pl 23.02.05, 17:02
      Jak dla mnie nudnawy film. Irytowała mnie zwłaszcza główna bohaterka skrzywiona
      i płaczaca przez pół filmu.
    • Gość: Marta Re: Vera Drake IP: *.4web.pl 24.02.05, 10:55
      Bardzo podobną rolę ma na swoim koncie Huppert w "Kobiecej sprawie"
      Chabrola...Gra ostatnią kobietę, ktorą stracono we Francji za dokonywanie
      aborcji...no , ale oglądanie Huppert na ekranie to sama przyjemność, czego
      niestety w "Verze Drake" będzie brakowało...Zobaczymy, pogadamy:)
      • zebrowski.pawel Re: Vera Drake 04.03.05, 12:50
        Film jest tak nudny, że zmęczyłem go tylko dlatego że moja dziewczyna chciała
        go obejrzeć. Jedyny gorszy film który oglądałem ostatnio to Elektra. Omijajcie
        szeroki łukiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka