Dodaj do ulubionych

Kto zabił Laurę Palmer?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:56
Oczywiście wiem kto zabił. Jestem świeżo po obejrzeniu wszystkich odcinków
Twin Peaks, z reszta po raz pierwszy w życiu, bo jak byłem mały to byłem "za
mały żeby to oglądać". Jestem ciekawy co myślicie o tym serialu, czy też nie
lubicie drugiej serii, czy znacie odpowiedzi na niewytłumaczone zagadki ('czy
widzisz kukurydzę na tym talerzu?;)) itp
A tak na marginesie, jeszcze jedno pytanie. Czy warto oglądać 'TP:fire walk
with me' czy też jest tak beznadziejny jak słyszałem?
Obserwuj wątek
    • Gość: A A kto ją w końcu zabił ? IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 30.01.05, 13:18
      oglądałam jako dziecko i chyba tak sie gdzieś po drodze zgubiłam, że
      ostatecznie nie załapalam (albo zwyczajnie nie pamiętam)...
    • Gość: anka Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 13:54
      A skąd masz wszystkie odcinki? Przy okazji - ile ich było? Ja też byłam w owych
      czasach za mała na oglądanie:).
    • Gość: tresura Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 19:28
      >Czy warto oglądać 'TP:fire walk
      > with me' czy też jest tak beznadziejny jak słyszałem?

Beznadziejny??. Nieee....Widziałam. Film wiele wyjaśnia. Dobrze, że najpierw
      nie obejrzałeś FwwM. Lynchowski nastrój jest :)
      • Gość: Fan Atic Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 20:11
        FWWM jest naprawdę słaby. A mówi to prawdziwy fan Twin Peaks. Może i wyjaśnia
        ale nie daje takieego kopa jak serial. I nie grała Lara Flynn Boyle którą
        zastąpiła inna aktorka. Ale myślę że obejrzeć warto-dla uzupełnienia. Tak na
        marginesie-niedługo film ma wyjść na DVD.

A serial skąd masz??? Sam też chętnie bym obejrzał. Jak leciał pierwszy raz to
        też byłem mały i serial rzeczywiście miał niesamowitą aurę, dużo się o nim
        mówiło. Niektórych odcinkach bałem się oglądać. W całości obejrzałem wszystkie
        jak leciały parę lat później na Polsacie (ok. 1997-98 roku).
        Fanów znających dobrze angielski odsyłam na kapitalną stronkę zawierającą
        mnóstwo detali z fabuły tak serialu jak i filmu:
        www.twinpeaks.org/
        • Gość: tresura Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 20:16
          Ale nie przesadzajmy. Beznadziejny to nie jest.Tak jak napisałeś-dla
          uzupełnienia-. I dla Lyncha www.thecityofabsurdity.com/
          • Gość: A Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 15:09
            Serial kultowy. Długo by o NIM opowiadać. W skrócie: klimat, wodospad, drzewa
            na wietrze, zmieniajace się światła za skrzyżowaniu, RR, placek, kawa -
            nieodłaczne elementy, przejeżdżająca ciężarówka z balami drewna, mieszkańcy
            miasteczka, wszechogarniająca tajemnica...................... ........
            Pozdrawiam i życzę pozostani w klimacie.

P.S. Każdego dnia powinniśmy zrobić sobie prezent, wcale go nie planując, może
            to być krótka drzemka, filiżanka kawy, albo....
    • Gość: dv Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.n.net.pl 30.01.05, 20:39
      Serial uwielbiam. A FWWM widziałam dawno temu i poza
      kilkoma fragmentami to wydał mi się lipny. Ale to było dawno,
      a gusta się zmieniają.
    • Gość: special agent Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:21
      No niestety tata ją zabił. A właściwie zły duch, który w niego wstapił.
      A twin peaks jest oczywiście w necie. Jak wszystko z resztą.
      A sowy nie są tym czym się wydają;)
      • yawokim Re: Kto zabił Laurę Palmer? 31.01.05, 16:04
        hmmm, drugi sezon jest w porzadku- mnie najmniej podoba sie trzeci, kiedy
        czesto klimat nie jest utrzymany /np odcinek jak szeryf rozpacza za josie
        wyglada jakby z playboy stories ;]/ i za duzo watkow pobocznych na raz ... fwwm
        bardzo lubie, poza beznadziejna rola davida bowie ... jest kilka genialnych
        scen /w lesie laura i bobby/, swietna rola isaaka, ale i kilka dziwnych zagran-
        chata w ktorej imprezuja jest chata earla z serialu a nie 'domem z czerwonymi
        zaslonami', leo nie ma na sobie koszuli z krwia jacques'a , donna nie pamietala
        w ogole dzikiego imprezowania w serialu itd ...wiem skad to wynikalo- serial
        powstawal na goraco i lynch nie mial do konca opracowanej historii, ale mimi
        wszystko mogl troche nad tym popracowac ... szkoda ze na dvd nie ma usunietych
        scen /watek teresy na pewno byl ciekawy/
        • Gość: special agent Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:17
          faktycznie, przy takim podziale słabym ogniwem była trzecia część. Nominalnie
          druga seria obejmuje chyba odcinki od 8 do końca ale syf zaczyna sie robić po
          śmierci Lelanda, scenarzyści wymyślają na siłę nowe wątki. Zupełnie
          niepotrzebnie, ostatnich 12 odcinków mozna by zmieścić spokojnie w maksymalnie
          czterech. Oczywiście ta krytyka nie obejmuje osttaniego odcinka(Beyond life and
          death), który wg mnie jest chyba najlepszy. Sceny w red roomie to lynchowskie
          mistrzostwo świata a finalny śmiech Coopera i 'where is Annie?' zostanie mi w
          pamięci na długo.
          Kilka lat temu, jak wchodził do kin Mulholland drive Lynch mówił w wywiadzie że
          chętnie by wrócił do TP ale prawa autrskie są własnością stacji telewizyjnej i
          on nic nie może zrobić. Dziadowo
          A tak na marginesie, szkoda że właśnie Mulholland drive nie stał się serialem (a
          tak miało być w zamierzeniu). Myśle ze klimaty byłyby zblizone, TP i MD są pod
          wieloma względami podobne.
          • yawokim Re: Kto zabił Laurę Palmer? 31.01.05, 16:32
            chyba rzeczywiscie sezon drugi obejmuje te wszytskie odcinki, no ale wiadomo o
            co chodzi ;] ... ale mimo wszytsko jedno trzeba lynchowi i jego zalodze /cast
            directors?/przyznac- aktorow wybieraja bezblednych / a najczesciej nieznanych
            ani wczesniej ani po/- kazda rola jest dopracowana i intrygujaca .
      • spiral_architect Re: Kto zabił Laurę Palmer? 31.01.05, 16:39
        Gość portalu: special agent napisał(a):

> No niestety tata ją zabił. A właściwie zły duch, który w niego wstapił.
        > A twin peaks jest oczywiście w necie. Jak wszystko z resztą.
        > A sowy nie są tym czym się wydają;)

No, nie mozesz tego wiedziec. Mozessz tylko przypuszczac i byc na 100%
        przekonany, a to nie to samo.

Ale bedziesz wiedzial, jak obejrzysz film :).

PS Zly duch to troche uproszczona postac rzeczy.
        • yawokim Re: Kto zabił Laurę Palmer? -do special agent 31.01.05, 16:44
          > Gość portalu: special agent napisał(a):
          >

> > A twin peaks jest oczywiście w necie. Jak wszystko z resztą.

czyzby? ;] .. ja do tej pory szukam 'symfonii industrialanej' /filmu i
          soundtracka/ i serialu 'on the air' /a swoja droga to widziales go moze?/
          • Gość: tresura Re: Kto zabił Laurę Palmer? -do special agent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:00
            >czyzby? ;] .. ja do tej pory szukam 'symfonii industrialanej' /filmu

Pozwól, że sie wtrącę :)
            www.vip-torrents.com/search.cgi
            w wyszukiwarce wpisz "david lynch"
            Parę interesujących pozycji znajdziesz. Musisz mieć zainstalowanego BitTorrenta.
          • Gość: special agent Re: Kto zabił Laurę Palmer? -do special agent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:35
            Nie widziałem ani symfonii ani on the air (warto?) ale wpisałem w emulu i było -
            on the air chyba 7 odcinków naliczyłem (to jest sitcom, tak?). Także polecam
            www.emule-project.net
            Co prawda trwa to cholernie długo... TP na szczęście ściągał kolega w
            akademosie, w wewnetrznych sieciach jest lepiej
            No i cieszę się że z tym Lelandem nie wiadomo do końca - czyli warto obejrzeć fwwm
            • yawokim Re: Kto zabił Laurę Palmer? -do special agent 31.01.05, 21:36
              zaczalem to sciagac, podobno najlepsze sa odcinki 1,2 i 7 /te zrobil wlasna
              reka lynch/ ... zalezy mi bardzo na soundtracku do 'industrial symphony' bo tam
              byly kawalki /instrumentalne/ z drugiego sezonu tp- nie wiem czy kojarzysz,
              takie szybkie w stylu lat 60tych /jeden z nich to jak bobby wlaczyl szafe
              grajaca w ostatnim odc a inny jak sie migdalil z shelley w samochodzie/ ale
              tego chyba nie ma nigdzie /poza jakims japonskim sklepem muzycznym pewnie hehe/
    • Gość: special agent Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:19
      odcinków jest 30 (29 + pilot)
    • Gość: cooper Re: Kto zabił Laurę Palmer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 21:30
      how's annie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka