Dodaj do ulubionych

CZESKIE KINO-NAJLEPSZE.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:34
Czy ktos moze sie z tym niezgodzic??

Kiedy wreszcie glod pod tym wzgledem zostanie zaspokojony?! Wszedzie (kino,
telewizja) jakies ochlapy!: ( To tak jakby spragnionemu kazano ze słabo
perzeciekajacego kranu...

Ludzie wescie cos powiedzcie w tej sprawie albo co myslicie o kinie czeskim
bo ja juz tak dluzejnie moge!!!
Obserwuj wątek
    • docent19 Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. 28.12.05, 19:36
      Guzikowce tez czeskie kino ale jak tak teraz ma wygladac czreskie kino to je dekuju
    • margala Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. 29.12.05, 09:51
      a kino francuskie, włoskie gorsze?!?
      • Gość: Alek Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:11
        gorsze. mozna sobie poczytac np. cos takiego:
        www.dkfkwant.pl/fpsn/okinie.php?sekcja=Konwicki
        mozna dodac jeszcze i to, ze kino francuskie czy wloskie nie ma humoru w takim
        wydaniu. wszedzie na swiecie jak humor to czytaj: wyglupy, a w czeskich (tych
        dobrych) humor moze sluzyc do roztrzasania a nie tylko do rozrywki.
        Rozstrząsanie bez humoru byloby nie do strawienia (robi sie najczesciej kino
        moralnego niepokoju...no, i trzeba nieraz i w srodku seansu wyjsc... .
    • danek2001 Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. 31.12.05, 16:02
      Dzieki za strone.Emule bedzie miec zajecie przez nastepne kilka dni.
    • adam81w jasne ze najlepsze bo to czeska kultura 02.01.06, 15:19
      ech w warszawie nie ma czeskiej tv :(
      • Gość: Alek Re: jasne ze najlepsze bo to czeska kultura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:32
        ale w Warszawie jest chociaz cos takiego jak ILUZJON - chyba w grudniu 2005
        mozna bylo obejrzec taka perelke jak "O czyms innym" Chytilowej!!! pop prostu
        szok. No, i ten Muranow (od Gutka film). Sa tam "Samotni" Zelenki ale
        juz "Przytulnych gniazdek" Hrebejka nie uswiadczysz.

Dobra wiadomosc jednak dla zainteresowanych - jutro w Piatek na kanale TVP
        KULTURA bedzie rarytas: Zelenka w postaci "Guzikowcow"! Rok produkcji 2tysiace
        ktorys (wniosek - wszystko sie konczy: Szkola Polska, Francuska Nowa Fala...
        inne fale... Jedynie Czeska Nowa Fala trwa nadal!).
    • Gość: Pigeon Mój pierwszy czeski film... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:35
      Mój pierwszy czeski film...

"Samotni" to mój pierwszy czeski film, i mam bardzo pozytywne wrażenia. Film,
      tak naprawdę opowiadający, o tym co najważniejsze - miłości, i o samotności, z
      którą ciągle walczymy. Film mówiący, o tym, że gubimy w życiu najważniejsze
      żeczy, skupiając sie na bzdurach - kasie, trawie, seksie itp. Pokazauje jak
      bardzo boli ironiczna samotność wśód ludzi... Tak, wiem ze to już było 1000
      razy, ale i tak mi sie podoba. Polecam.

• Gość: maks Re: Mój pierwszy czeski film... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:37
        Mój pierwszy czeski film...

Polecam czeską klasykę: Formana i Menzla. Czarny Piotruś, Miłość blondynki,
        Pali się moja panno; Pociągi pod specjalnym nadzorem, Postrzyżyny. Palce lizać.

• Gość: Kudlata_Grzywa Re: Mój pierwszy czeski film... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:41
          "Samotni" to nie jest kolejny komercyjny film nastawiony jedynie na uzyskanie
          wysokiej oglądalności, ale produkcja (co prawda nie tak wielka jak "Titanic")
          mająca pewne przesłanie.

Ten obraz zmusił mnie do przemyśleń. Myśle że na ekranach kin jest wciąż za
          mało takich filmów, a szkoda.

Ktoś może powiedzieć, że ten film demoralizuje np. ze względu na jednego z
          bohaterów - ćpuna. Jednak zawarcie w scenariuszu tej postaci miało jakiś cel,
          nie stanowi kolejnego elementu tła. Każdy po obejrzeniu filmu powinien się
          zastanowić nad jego głębią, bo być może problemy któregoś z bohaterów są
          podobne do jego własnych, do których nie chce się przyznać przed samym sobą.
          Oczekują na UFO, niektórzy z nas też czasem czekają na "gwiazdkę z nieba",
          dzięki temu możemy choć na chwilę oderwać się od rzeczywistości i odnaleźć
          spokój, którego w dzisiejszych czasach jest tak mało.

Poza tym muzyka w filmie jest świetna. Z przyjemnością słucham płyty z
          soundtrackiem przy każdej okazji, gdy tylko chcę się na chwile zapomnieć :)

Naprawdę szczerze polecam ten film każdemu. Namawiam do obejrzenia go,
          chociażby po to aby mieć na jego temat własne zdanie.
    • donpol Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. 12.01.06, 23:35
      czeski kino jest dobre, inne niż chiszpańskie, francuskie, koreńskie,
      japońskie...bo właśnie jest jedyne w swoim rodzaju, jest czeskie, polecam,
      [(przykro mi nie wiem czy to nie-słowackie( byłby obciach) ]
      polecam :Zachrada,...jest dobry + Zelenka, Forman...
    • freerock Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. 14.01.06, 13:39
      Również sie zgodze,że czeskie kino jest wysmienite. Godne zwrócenia uwagi są też
      czeskie dokumenty, szczerze polecam" "Kobiety rozmienione" o pokoleniu obsesji
      piękna i urody, "Tatinek" o Janie Sveraku czy w końcu dostępny u Nas "Czeski
      sen" Rewelacja:)
      • Gość: Alek Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 14:17
        A gdzie jest dostepny czeski sen
    • Gość: MAKU Opowieści o zwyczajnym szaleństwie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 14:22
      ALE JĄDRA!
    • Gość: Alek Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 14:33
      jeden z uzytecznych linkow sie mi wydaje...
      film.interia.pl/kina/nowe?idf=569
      • freerock Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. 16.01.06, 16:15
        "Czeski sen" wchodzi do polskich kin juz w lutym. Polecam.
    • freerock Re: CZESKIE KINO-NAJLEPSZE. 04.02.06, 22:40
      Własnie obejrzałem "Musimy sobie pomagac" i jestem zachwycony. Czeskie kino górą!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka