Gość: ja IP: *.chomiczowka.net.pl 14.01.06, 21:22 Widziałam dzisiaj... Świetny film, przepiekne zdjęcia, no i znowu zakochałam się w Marku Darcym.... Który to już raz???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madana Re: Duma i uprzedzenie 14.01.06, 21:32 Niestety muszę poczekać aż w kopia filmu raczy trafić do mojego mista! Na razie czytam różne recenzje, oglądam fotosy i coraz bardziej chcę ten film zobaczyć!Serial z 1995 roku uwielbiałam (ciekawe, czy można kupić gdzieś na DVD, może ktoś wie????). Mam nadzieję,że na tej ekranizacji się też nie zawiodę.Bo wcale niełatwo nakręcić film na podstawie J. Austen, przykładem gniot straszliwy jakim był "Mansfield Park", za to "Rozważna i romantyczna" były nieźlzekraniowane, chociaż wybór do męskiej roli H.Granta był nieporozumieniem. Pozdraiwam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Duma i uprzedzenie IP: *.chomiczowka.net.pl 14.01.06, 21:34 A ja właśnie ma nadzieję, że może teraz powtórzą serial.... No i małe sprostowanie, mój błąd, pan Darcy to oczywiście nie Marc, ale i tak jest piękny:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: Duma i uprzedzenie 14.01.06, 21:42 W recenzjach widzów niektórzy piszą, że w porównaniu z serialowym Darcym ten filmowy wypada mdło (no, scena ze stawem z serialu jest nie do podrobienia, był to jedyny ra, kiedy zaschło mi w gardle na widok aktora:))). Gdy oglądam fotosy z filmu ,nowy Darcy wydaje się nieźle dobrany, ma taki nienarzucający się, ale zdecydowanie męski typ urody (nie lubię aktorów pięknych,za przystojnych,są jacyś niemęscy). Pozdrawiam i niecierpliwie czekam, kiedy sama zobaczę film. Może naprawdę wpadną w jakiejś telewizji, by powtórzyć serial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadio Re: Duma i uprzedzenie IP: *.crowley.pl 16.01.06, 14:11 Ależ wręcz przeciwnie, nowy Darcy zwala z nóg :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Duma i uprzedzenie IP: 80.50.88.* 16.01.06, 14:14 Darcy - Macfayden zwala z nóg zdecydowanie; a scena gdy przychodzi do Lizzy do Collinsów i ucieka spłoszony przez Charlotte? Sama słodycz Odpowiedz Link Zgłoś
cala_ona Re: Duma i uprzedzenie 23.01.06, 13:58 rzeczywiście - nowy Darcy jest fantastyczny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Duma i uprzedzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:20 hmmm... a mi sie nie podobal. Mialam wrazenie, ze on sie zaraz rozplacze... Odpowiedz Link Zgłoś
chinski.smok Re: Duma i uprzedzenie 16.01.06, 23:54 jak nie Mark, to może Dark???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: Duma i uprzedzenie IP: *.mos.gov.pl 17.01.06, 12:49 madana napisała: > Bo wcale niełatwo nakręcić film na podstawie J. Austen, przykładem gniot straszliwy jakim był "Mansfield Park" "Mansfield Park" był gniotem niewątpliwie, ale przede wszystkim nikt kto czytał książkę nie nazwałby tego filmu ekranizacją Austen, bo poza tytułem i imionami postaci nie miał on absolutnie nic wspólnego z powieścią. Odpowiedz Link Zgłoś
jasna02 Re: Duma i uprzedzenie 15.01.06, 11:00 Ja też widziałam wczoraj, bardzo mi się podobał i polecam wszystkim kobietom na poprawienie humoru. Jest lekki zabawny, czasem pełen humoru, to znów melancholijny i wzruszający, czyli mieszanka, którą kobiety lubą najbardziej. PS. Radze iśc samej lub z koleżanką, żeby nie wysłuchiwac potem jak to chała, bo nawet pojedynku nie było:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Duma i uprzedzenie IP: *.chello.pl 15.01.06, 11:20 ja akurat w kinie zauwazylam ze bylo duzo panow i raczej byli zadowoleni z tego co zobaczyli.. Widzialam poprzednia wersje z Colinem Firthem (kompletnie nie rozumiem co inne koniety w nim wdza; facet jak facet) i musze stwierdzic ze duzo bardziej podobala mi sie wersja obecna; realizm w ukazaniu zycia zubozalej szlachty; emocje bohaterow... Odpowiedz Link Zgłoś
bogarde Re: Duma i uprzedzenie 15.01.06, 12:22 Serial jest emitowany w środy o 23.50 na BBC Prime. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota751 Re: Duma i uprzedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 13:15 ja jeszcze oglądałam obecnej wersji, ale jak oglądam fotosy to nie mogę patrzeć na nowego p. Darcy. W moim odczuciu Collin Firth jest nie do pobicia w tej roli, zresztą tu jestem mało obiektywna bo uważam tego aktora wręcz za "boskiego", ale rozumiem też, że wśród brytyjskich aktorów nie ma zbyt dużego wyboru. Sama też jestem zainteresowana zakupem kasety lub płyty z wersją z 1995r. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota751 Re: Duma i uprzedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 13:26 No i zapamiętać trzeba... Fitzwilliam Darcy.. nie Marc. Marc był w Bridget Jones. Odpowiedz Link Zgłoś
never_never Re: Duma i uprzedzenie 16.01.06, 12:28 skusiłam się na film kinowy, ale jednak nie ma jak stary dobry serial! Kto nie oglądał, właśnie go powtarzają w środy 23.50, był dopiero pierwszy odcinek. Serial jest dużo bardziej wierny książce niż film, ponadto wydaje mi się, że zachował też dużo więcej humoru i ironii, dzięki którym ta ksiązka ciągle żyje. No i ten pan Darcy... niestety moim zdaniem obecny odtwórca tej roli nie ma w sobie żadnej charyzmy, tego "czegoś", co tak bardzo przyciągało do Firtha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadio Re: Duma i uprzedzenie IP: *.crowley.pl 16.01.06, 14:13 Ależ ma!!!! Chyba nie widziałaś tego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: Duma i uprzedzenie 20.01.06, 02:59 Ja tez kocham serial, obejrzalam go chyba z 15 razy a ksiazka ma stale miejsce na nocnej szafce. No i mordowalam rodzine najpierw ogladaniem nagranego na video, teraz morduje meza* wersja dvd (ktora sciagalam wlasnie z Anglii). Silna strona serialu jest IMHO wlasnie obsada glownych rol (Firth i Ehle sa IMHO nie do pobicia ale ci nowi tez sie staraja)i wiernosc ksiazce. W serialu mieli wieksze pole do dzialania, to jednak w koncu 6 godzin kontra 2,5 godziny - wiadomo trzeba sporo wyciac. Ale ta nowa wersja IMHO jest naprawde dobra. I bardzo dobrze wypada wlasnie przez prowonanie z serialem. Podobalo mi sie wlasnie postawienie na uczlwieczenie postaci. W serialu na pierwszym miejscu byla satyra. Podobalo mi sie takie nowe podejscie i na mojej liscie ta nowa wersja jest tuz za serialem. *mezowi o dziwo tez sie sie podobal ( dobre aktorstwo i ciekawa historia) ale niekoniecznie chce to ogladac po raz 68y :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadio Re: Duma i uprzedzenie IP: *.crowley.pl 16.01.06, 14:41 Colin Firth też jest przystojny ale już się trochę zestarzał. Ten nowy pan Darcy jest przesłodki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toblerone Re: Duma i uprzedzenie IP: *.crowley.pl 18.01.06, 13:29 Tutaj możesz kupić: www.bbcshop.com/icat/298&source=254 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiks Re: Duma i uprzedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 15:12 Mr Darcy obecny ma takie spojrzenie ,że przeszywa człowieka na wylot .Uważam że ten aktor jest stworzony do tej roli.Scena w której przez mgły poranka idzie do Lizzy jest doskonała ( muzyka jest boska ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackpeter Re: Duma i uprzedzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 15:16 Ja tam wolę Keirę Knightley!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malolaczniak Re: Duma i uprzedzenie IP: 80.50.88.* 16.01.06, 16:21 Całość bardzo mi się podobała z wyjątkiem końcówki. Darcy: "oczarowałaś mą duszę i ciało" na co Lizzy: "masz zimne ręce". No litości! Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Duma i uprzedzenie 17.01.06, 14:55 Ależ ta scena na łące jest bardzo piękna! Darcy wyznaje, że miłość ogarnęła go całkowicie - tak ciało, jak i duszę. Każda kobieta chciałaby coś takiego usłyszeć :)) Scena ta również jest symboliczna, bo nawiązuje do pierwszych, jakże nieudanych oświadczyn. Wtedy pan Darcy prosił Lizzie o to, by przyjęła JEGO rękę - "Please do me the honour of accepting my hand". I ona w czasie drugich oświadczyn tę rękę przyjmuje - całując. Wielu osobom nie podobała się ta wzmianka o zimnych dłoniach, ale w końcu jest takie powiedzenie "zimne ręce, gorące serce", co nie ukrywam, powoduje, że łatwiej mi tę scenę zaakceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malolaczniak Re: Duma i uprzedzenie IP: 80.50.88.* 17.01.06, 15:29 No oczywiście, że każda kobieta by chciała coś takiego usłyszeć. Nie tego się czepiam tylko tego, że Lizzy pozostała taka oziębła na te słowa. No mogła trochę uczucia nieco wykrzesać. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Duma i uprzedzenie 17.01.06, 15:42 Masz rację... Mnie też brakowało jakiegoś uśmiechu, ulgi, szczęścia... czekokolwiek co pokazałoby emocje! Ale zarówno w książce, jak i w serialu oni oboje są jacyś tacy mało emocjonalni w tej scenie. Jedyne emocje jakie widać to u M.MacFadyna, gdy mówi, że kocha i jakoś mu się ten głos łamie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deemi Re: Duma i uprzedzenie IP: *.crowley.pl 17.01.06, 11:03 sorry, ale prosze o pomoc, bo po przeczytaniu recenzji w GW (Co JestGrane z 13.01)i forum oraz po wczorajszym seansie kinowym, cierpie na rozdwojenie jazni, albo byłam na innym filmie. Akcja tego co widzialam wczoraj toczyla sie w Indiach, w zasadzie współcześnie, w konwencji trochę musicalowej. Nie pamietam żadnych poważnych rozmów, oświadczyn, scen nad stawem, na łące itp. Film, który widziałam nie miał nic wspólnego z fotosami zamieszczonymi w GW - były z kostiumowego filmu XVIII/XIX wiek. Czy chodzi o rozne filmy, czy cos ze mną nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
betola Re: Duma i uprzedzenie 17.01.06, 11:17 Byłaś na BRIDE AND PREJUDICE, a nie Pride and Prejudice. Powinni byli choć trochę zmienić tytuł w polskiej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota751 Re: Duma i uprzedzenie IP: 193.111.166.* 17.01.06, 13:22 Tak, nie wiem gdzie widziałaś ten film, ale wiem że niedawno ukazała się wersja kręcona w Bollywood. A więc taka na ichnią modłę. Nie jestem specjalnie ciekawa jak im to wyszło. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deemi Re: Duma i uprzedzenie IP: *.crowley.pl 18.01.06, 10:09 dzieki za wujaśnienie, chociaz to dziwna historia. Bylam w LUNIE i sadzac po publicznosci chyba sporo osob bylo zmylonych jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Duma i uprzedzenie 18.01.06, 14:07 Widziałem i kurczę, nie dość że nie znudził, to nawet spodobało się. Co prawda nie do końca rozumiałem wybuchy śmiechu publiczności, ale mi Baba wyjaśniła, że w książce to było śmieszne (że niby cięty dowcip Elizabeth). No a teraz Baba bez szemrania idzie na King Konga :-D Odpowiedz Link Zgłoś
agaka1 Re: Duma i uprzedzenie 22.01.06, 20:53 dopiero teraz zauważyłam jak wiele straciłam nie interesując się wcześniej tą powieścią ... film mnie zauroczył a o p. Darcym i Matthew Macfadyen nie mogę przestać myśleć ;) Teraz cel nr 1: naprawa błędu i jutro książka a w najbliższej przyszłości DVD - mam nadzieję z rozszerzonym zakończeniem (podobno taka wersja jest w USA) :) Wiem, że to miłość, która w dzisiejszych czasach nie jest możliwa ale która z nas nie chciałaby być na miejscu Lizzy? Ja napewno ... No i jeszcze ten osławiony serial ... dlaczego nie miałam okazji go obejrzeć??? ;( Czy kiedyś emitowany był przez któryś z naszych "łaskawych" programów tv? Uwielbiam Bridget i dopiero teraz dostrzegam odwołania do "Dumy ...", noooo i już teraz nie mam wątpliwości dlaczego Collin zagrał Marka Darcy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr collins fan Re: Duma i uprzedzenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.06, 22:01 serial BBC nadawany był w TVP1 lub TVP2 w maju 2001 r. gdzieś tak o 10tej lub 11tej w dni powszednie - pamiętam bo akurat byłem bez pracy i mogłem obejrzeć wszystkie odcinki - była to jedyna korzyść z bycia bezrobotnym - wielka szkoda,że nie zdecydowano się nigdy na jego powtórkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
agaka1 Re: Duma i uprzedzenie 22.01.06, 23:12 to już wiem dlaczego nie mogłam poznać Collina jako p. Darcy :( Rzeczywiście szkoda, że nie później nikt nie wpadł na pomysł powtórki - tym bardziej, że jak piszesz nadawany był w godz. przedpołudniowych? Nie rozumiem tego!Lepiej po raz setny powtarzać różne mało wartościowe seriale ;( Może napiszmy petycję :)!!! Zbierzemy trochę głosów ... :))) może się uda? W końcu cd "Przeminęło z wiatrem" leciało już chyba z 3 razy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Duma i uprzedzenie IP: 80.50.88.* 23.01.06, 08:47 Ja bym wolała petycję w sprawie amerykańskiej wersji zakończenia. Wyczytałam właśnie, że jest dłuższa o 8 minut! Odpowiedz Link Zgłoś
cala_ona Re: Duma i uprzedzenie 23.01.06, 13:58 Gość portalu: Gonia napisał(a): > Ja bym wolała petycję w sprawie amerykańskiej wersji zakończenia. Wyczytałam > właśnie, że jest dłuższa o 8 minut! nie, jest dłuższ o 2 minuty... mozna ja sciągnać ze strony www.keiraweb.com Odpowiedz Link Zgłoś
cala_ona Re: Duma i uprzedzenie 23.01.06, 14:00 a dokładnie: www.keiraweb.com/pppromo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Duma i uprzedzenie IP: 80.50.88.* 23.01.06, 16:41 na tej stronie właśnie jest link do wiadomości tv gdzie jest mowa o 8 minutach a nie tylko tej końcowej scenie; poza tym jest to napisane np. tu: in.rediff.com/movies/2005/nov/25pride.htm No przecież o 1,5 minuty nie byłoby co się dopominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Duma i uprzedzenie IP: *.chello.pl 23.01.06, 17:23 Sadze ze chodzi jeszcze o kilka scen. Obejrzj dokladnie trailer (ten najdluzszy) ze strony Onetu. Tam widac ze np. wycieto scene w ktorej Elzbieta idzie do chorej Jane do Netherfield - przechodzi przez lasek, jest tam bloto i kladka i musi podkasac spodnice zeby przeskoczyc. Jest tez widoczny (chyba) Darcy jadacy na koniu...tak wiec sadze ze to wlasnie bedize te 8 minut.. Odpowiedz Link Zgłoś
agaka1 Re: Duma i uprzedzenie 23.01.06, 18:59 pod taką petycją też bym się podpisała ... Myślę, ża ta krótsza wersja u nas jest poprostu specjalnym zabiegiem dystrybutora ... za jakiś czas będzie DVD i tam zapewne będzie ta dłuższa wersja? Czymś muszą zachęcić .. tak myślę a jak będzie to okaże się niebawem. A wracając do serialu - zarzućmy tv mailami ;) może się uda? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Duma i uprzedzenie IP: *.poboznego.osiedla.net / *.neting.pl 23.01.06, 20:05 dokładnie!!! ja kiedys próbowałam ,ale mój jeden skromny mail nic nie zdziałał... a serial był ten nadawany po oniec lat 90-tych w niedziele o 20 przez TVP1..no ale to było daawno temu... Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Re: Duma i uprzedzenie 24.01.06, 10:43 moja córcia (9 lat), z którą byłam wczoraj na filmie nie zaakceptowałaby dłuższej wersji, bo tam sa całuski, a ona nie lubi, a tak to były tylko noski :)) a Keira jest śliczna - zero biustu i krzywe ząbki a taka śliczna, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~agar Re: Duma i uprzedzenie IP: *.um.wroc.pl / *.um.wroc.pl 24.01.06, 15:33 Co Wy macie z tym Markiem Darcy? W Dumie i Uprzedzeniu jest Fitzwilliam Darcy! Mark Darcy to owszem występuje ale w Bridget Jones, a to jakby nie ta sama bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
agaka1 Re: Duma i uprzedzenie 24.01.06, 17:38 gwoli wyjaśnienia - jeśli chodzi o mojego "Marka Darcy" i Collina Firtha :) - chodziło mi o jego rolę w "Bridget ..." właśnie jako Marka Darcy Odpowiedz Link Zgłoś
bakkerpa Re: Duma i uprzedzenie 25.01.06, 11:37 spędziłam wczoraj 5 godzin oglądając za jednym razem wszystkie odcinki z 1995 - nie ma innego Darcego a niżeli Firth, przynajmniej dla mnie - a ten nowy - no cóż wygląda jak mój spaniel...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Duma i uprzedzenie IP: *.aster.pl 25.01.06, 15:12 Wersja amerykańska jest dla miłośniczek ckliwych zakończeń:-) On ją trzyma za ręce i obsypując dłonie i twarz pocałunkami powtarza chyba z tysiąc razy Mrs Darcy...:-)Miód,lukier i łycha cukru:-) Ogólnie film mi się podobał,a Darcy jest w porządku mimo że nikt nie zastąpi Colina.Faktycznie,zgadzam się,że suknie z epoki regencji bezlitośnie obnażają braki w ubiuścieniu Keiry:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaka Re: Duma i uprzedzenie IP: *.chello.pl 25.01.06, 22:09 bakkerpa: w jaki sposób zdobyłaś te odcinki????? od dzisiaj zaczynam sobie nagrywać z BBC Prime ale to już 3 odc a ja pierwszych dwóch nawet nie widziałam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bakkerpa Re: Duma i uprzedzenie IP: 217.121.27.* 25.01.06, 22:22 ano w taki - mam wsystkie na dvd ( przechwalam się, wiem) - 325 minut, 2 dvd incl.the making of p&p. w orginale + niderlandzkie tłumaczenie, tekst- więc nie wszystkich to zadowoli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Afterglow Re: Duma i uprzedzenie IP: *.btsnet.pl 27.01.06, 16:45 Śliczny film - naprawdę radzę obejrzeć :) A tak poza tenmatem: ile w Waszych miastach kosztują bilety do kina ( dla studentów)? Bo ja zapłaciłam 11 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Afterglow Re: Duma i uprzedzenie IP: *.btsnet.pl 27.01.06, 16:48 www.dumaiuprzedzenie.pl/ Wczoraj oglądałam - śliczny film i śliczna muzyka - na tej stronie można posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margit Re: Duma i uprzedzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 12:18 Ja zobaczyłam wczoraj dopiero... Keira Knightley i Matthew McFayden w sumie są ok - jest między nimi prawdziwa chemia. Ale cały drugi plan... tragedia... zupełnie zatracony sens książki. Scena w której Matka Keiry i jej siostry piszczą na widok oficerów... i zachowanie na balu... dramat. W naszych czasach takie zachowanie byłoby co najmniej idiotyczne (chyba że pod wpływem alku), a co mówić u tamtych dziewcząt z tzw. dobrego domu. W serialu BBC te wszystkie smaczki były świetnie - genialnie wprost - pokazane - czasem po prostu delikatnie zasugerowane. Ale w filmie amerykańskim !!! Oczywiście wszystko musi być koszmarnie przerysowane!!! Przy serialu szczerze się śmiałam, natomiast przy filmie anie razu się nie uśmiechnęłam! Miny Keiry kiedy KONIECZNIE musi zasugerować, jak jej młodsze siostry się koszmarnie zachowują!!! Dla mnie totalne przegięcie! I nic nie tłumaczy, że to tylko wiejska zabawa i wiejska rodzina!!! Bez przesady! Dla porównania chcę przytoczyć również Rozważną i Romantyczną z Emmą Thopmson Anga Lee. Doskonale wydobyta treść książki!!! Kompletnym nieporozumieniem jest więc dla mnie nominacja do Oskara dla reżysera - czy się mylę? Poprawcie mnie jeśli tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
caballero_andante Re: Duma i uprzedzenie 22.02.06, 16:55 Joe Wright nie jest nominowany do Oscarów, dostał za to nagrodę BAFTA za najlepszy debiut, bo to jego 1szy film. Ja nie wiem jak z tą obyczajowością w XIX wieku, ale "Duma" się dzieje na prowincji, nie? Chyba tam te stosunki społeczne były luźniejsze. A w serialu BBC jest np. taka scena, w której jedna z sióstr Bennet w bieliźnie wpada na pastora . To dopiero niemoralne zachowanie jak na tamte czasy! A miny Keiry też mnie wkurzają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owca Re: Duma i uprzedzenie IP: *.zab.zigzag.pl 23.02.06, 14:06 No cóż, od początku byłam „uprzedzona” do nowej wersji, bo serial wydawał mi się nie do pobicia. Ale po obejrzeniu myślę, że film jest dobry, nowy Darcy jest inny niż Firth, ale też dobry. Oczywiście nadal myśle, że nic nie pobije serialu, ale film też warto obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś