Dodaj do ulubionych

Film, który was ostatnio zachwycił

IP: *.ds.uj.edu.pl 11.11.02, 11:17

Muszę przyznać, że w moim przypadku brakuje takich filmów ostatnio...Brakuje
mi bezkrytycznego zachwytu, identyfikowania się z bohaterami, brakuje mi po
wyjściu z kina uczucia spełnienia, poczucia, że film był czymś wielkim, nie
do zapomnienia.
A chcialabym mieć się czym zachwycać...

Z dużymi zastrzeżeniami filmem, który ostatnio poruszył we mnie jakąś
szczególną nutę, był "Edi". Za prostotę i za to, że uniknął banału, który
wydawał się w takiej historii nie do uniknięcia.

Bardzo jestem ciekawa, czym wy się ostatnio zachwycacie...
Obserwuj wątek
    • noico Re: Film, który was ostatnio zachwycił 11.11.02, 13:30
      Ostatnio; "Edi", "Kroniki portowe"
      Zawsze mnie zachwyca: "Nakarmić kruki", "Tamta strona ciszy"
    • desjudash Re: Film, który was ostatnio zachwycił 11.11.02, 13:48
      ostatnio to zachwycił mnie neisamowicie "O brother where art thou". prosta
      opowiastka, ale klimat, nastrój ma wprost nieziemski, a to tylko jeden z
      południowych stanów wielkiego kraju zza atlantyku.
      film czarujący, magiczny, którym naprawdę można się zachwycać. po pierwsze
      zdjęcia budują cudowny klimat, muzyka [MUZYKA!!!], bohaterowie, sama fabuła
      [Homer!] i kilka poszczególnych, przepieknych scen, że tylko wymienię:
      chrzest, syren kuszenie i motyw gościa, który dusze swą zaprzedał diabłu.
      doprawione to naiwna poezją i mądrością południa... ach, palce lizać, taki to
      film, który arcydziełem oczywiście nie jest, a zachwyca, oj zachywca:)
      pzdr, desjudi, www.film.warka.pl
    • Gość: kpsting Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.new-york-15-20rs.ny.dial-access.att.net 11.11.02, 18:07
      Boiling Point (Kitano, 1990)
      Amadeus (Forman, 1984)
      • Gość: dodo Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: 209.226.65.* 11.11.02, 18:27
        wczoraj zachwycila mnie "frida" z selma hayek i alfredem molina. ach, jakiz
        pieknie wizualnie film... jaki optymistyczny film o bolu i smierci... jaki
        zyczliwy i dobroduszny film o sztuce i rewolucji... serdecznie polecam tym, co
        tez by sie chcieli pozachwycac :-)
        • anita25 Re: Film, który was ostatnio zachwycił 12.11.02, 14:58
          Gość portalu: dodo napisał(a):

> wczoraj zachwycila mnie "frida" z selma hayek i alfredem molina. ach, jakiz
          > pieknie wizualnie film... jaki optymistyczny film o bolu i smierci... jaki
          > zyczliwy i dobroduszny film o sztuce i rewolucji... serdecznie polecam tym,
          co
          > tez by sie chcieli pozachwycac :-)

Czekam na ten film od dawna ! Nie wiem kiedy bedzie w Polsce , mam nadzieje ,ze
          wkrotce. Czy Salma rzeczywiscie jest taka dobra ?
          • Gość: dodo frida IP: 209.226.65.* 12.11.02, 16:44
            salma ma 35 lat, film zaczyna sie gdy frida ma 18 a konczy jej smiercia - mozna
            sie przyczepic, ze w odgrywaniu fridy lapczywosci na zycie salma bywa monotonna
            ale z drugiej strony ten typ temperamentu pokrywa sie z naszymi wyobrazeniami
            o goracej latynoskiej krwi i duszy niespokojnej artystki.
            to byly nieslychanie ciekawe czasy, tak w meksyku, jak i wszedzie na swiecie -
            troche tego widac w filmie, co jest nie tylko tlem wydarzen ale i uzasadnieniem
            roznych zachowan bohaterow, zwlaszcza samej fridy. zaraz sie pewnie rozni
            przyczepia, ze tak naprawde to... ale film jest filmem nie zyciorysem wiec
            nalezy go odbierac jako samoistna wizje wszystkich, ktorzy go stworzyli.
            dlatego tak bardzo podkreslam urode dekoracji i kostiumow, piekna muzyke,
            wysmienite zdjecia. i fajne jest widziec rozne gwiazdy (norton, banderas, rush)
            w malych epizodach - ma sie wrazenie, ze po prostu zebrala sie grupa znajomych,
            ktorzy mieli frajde w nakreceniu wspolnie pieknego filmu.
            podobne wrazenie miewalam dawniej ogladajac wspolne filmy emmy thompson
            i kennetha branaghta ale te czasy juz minely. a szkoda...
            kto wie... moze salma i jej boyfriend norton nakreca cos znowu z grupa krewnych
            i znajomych krolika :-)
            "fride" bardzo, bardzo polecam.
        • Gość: Gość Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.aura.com.pl 12.11.02, 16:44
          "Edi" zachwyca. To przypowieść o dobru, z odrobiną anielskiego dotknięcia.
          Świetnie sfotografowana. I co rozkosz nie oglądać na ekranie Lindy, Kondrata,
          Pazury, Figury etc. Świeże twarze uprawdopodobniają cały przekaz.

A teraz uwaga!
          Apropo's Lindy i Kondrata - znowu zachwycił mnie wczorajszy "Pan Tadeusz" w TV -
          to naprawdę arcydzieło.
        • Gość: Gość Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.aura.com.pl 12.11.02, 16:45
          "Edi" zachwyca. To przypowieść o dobru, z odrobiną anielskiego dotknięcia.
          Świetnie sfotografowana. I co za rozkosz nie oglądać na ekranie Lindy,
          Kondrata, Pazury, Figury etc. Świeże twarze uprawdopodobniają cały przekaz.

A teraz uwaga!
          Apropo's Lindy i Kondrata - znowu zachwycił mnie wczorajszy "Pan Tadeusz" w TV -
          to naprawdę arcydzieło.
    • Gość: pawelskaw Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.ae.krakow.pl 11.11.02, 19:10
      Heja!Odnoszę to samo wrażenie-nie ma ostatnio filmów prawdziwie pieknych
      opowiadających o prostych, bliskich nam sprawach(Ediego jeszcze nie
      widziałem).Brakuje też filmów optymistycznych.Ciekawe, że łatwiej nakręcić film
      o nieszcześciach, wojnach, katastrofach itp. Ostatnio wybrałem się
      na 'Monsumowe wesele'. Ten indyjski film jest wysepką optymizmu na morzu
      nieszczęść. Kolory, muzyka, taniec, spontan (przynajmniej takie odniosłem
      wrażenie) i poważny problem. Może nie jest to arcydzieło (napewno nie jest) ale
      nie chciało się opuszczać tego miejsca.
      pozdr.
      • oyey Re: Film, który was ostatnio zachwycił 12.11.02, 10:37
        Siłą Ediego jest to, że robi wrażenie na niemal każdym. Ja ten film widziałem
        dwa razy już, i nie żałuję, film jest niesamowity.
        A poza tym ostatnio obejrzałem "Piwne rozmowy braci McMullen", film sprzed
        dobrych kilku lat, tam to jest dopiero prostota i schematyzm, i jest miejsce na
        hollywoddyzm, i na oryginalność.
        • Gość: rata Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: 217.153.29.* 12.11.02, 10:49
          KSIĘŻNICZKA I WOJOWNIK !!!!!
          • Gość: Edziak Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.11.02, 11:16
            Donnie Darko
            Rabbit-Proof Fence
            Te filmy trzeba zobaczyc.
    • Gość: thira Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.nut.roche.com 12.11.02, 12:22
      droga do zatracenia!!!!!
      nic dodać nic ująć:))
      pójdę jeszcze raz
      proponuje wątek aktor wszechczasów i oddaję głos na T.Hanksa
      :)
      • Gość: sunny Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.ds.uj.edu.pl 12.11.02, 12:32

Drogi do zatracenia jak na razie nie widziałam, ale dużo osób na forum
        wypowiadało się o tym filmie krytycznie. Może się wybiorę, żeby zweryfkować te
        opinie...
        A za Tomem Hanksem jakoś nie przepadam...
        • Gość: thira Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.nut.roche.com 12.11.02, 14:03
          nie wiem moze jestem jakas dziwna???
          strasznie mi sie podobał, sam temat, zdjecia, muzyka, perfekcja doboru aktorów,
          każda klatka zostaje w głowie, jest strasznie plastyczny a ja takie filmy
          lubię:)
          ale i tak pewnie jestem dziwna;)
          • carmina Ostatnio? 12.11.02, 18:21
            Gość portalu: thira napisał(a):

> nie wiem moze jestem jakas dziwna???
            > strasznie mi sie podobał, sam temat, zdjecia, muzyka, perfekcja doboru
            aktorów,
            >
            > każda klatka zostaje w głowie, jest strasznie plastyczny a ja takie filmy
            > lubię:)
            > ale i tak pewnie jestem dziwna;)

No to witaj w klubie! :)
            Strasznie, ogromnie podobał mi się właśnie ten film - "Droga do zatracenia".
            Czytałam krytyczne słowa pod adresem tego filmu na tym forum, mimo to
            zdecydowałam się przekonać sama. I...wyszłam z kina z rzadkim
            uczuciem "spełnienia". Zachwycona. Oczywiscie zapragnęłam płyty ze scieżka
            dzwiekową. A T.Hanks...f a n t a s t y c z n y. Jak zresztą i Mały. Paul N. -
            nadal przekonujący. Przeszkadzało mi z lekka tylko to, ze ostatnie komplikacje
            były łatwe do przewidzenia. Ale nie powinnam być aż tak czepialska, to w końcu
            nie ich wina, ze mam dar widzenia. :)
            Więc - ten film dorównał "Pięknemu umysłowi" czy też "Gladiatorowi", czyli
            wysokim numerom mojej prywatnej listy naprawdę dobrych filmów.

Carmina
    • Gość: Grzegorz Re: Film, który was ostatnio zachwycił IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 23:15
      Być może nie pojawiają się ostatno filmy, które powodowałyby wielkie wzruszenia
      (w pozytywnym sensie tego słowa), choć kilka zapadło w mojej pamięci :
      - "Monsunowe wesele" - M. Nair
      - "Czas pijanych koni" ( to nie nowośc, ale widziałęm ostatnio)
      - "Kandahar" (też juz nie nowosć)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka