Gość: Krzysiek IP: *.ucsd.edu 01.03.06, 21:20 Widzialem Amerykanska wersje, jak rowniez inny film o papiezu na ABC (ktory notabene nie zachwycil). Ciekawy jestem jak Polska wersja moze byc inna, chyba ze przeredagowano i pocieto caly film. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: esso [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko I Re: Wycięto też wątek homoseksualny 2-ch nieznany IP: 194.183.32.* 02.03.06, 07:35 A profesor religa dziwi się służbie zdrowia, że chce podjąć strajk generalny. Trudno mu się nie dziwić kiedy się zarabia 28.800 zł. miesięcznie bo SYTEMU JEST BARDZO TRUDNO ZROZUMIEC GŁODNEGO ORAZ TYCH, KTÓRZY ZARABIAJA 1000 ZŁ ALBO SĄ CHORZY I NIE MOGA UZYSKAĆ WŁAŚCIWEJ OPIEKI. Profesor Religa zmienił chyba poglądy kiedy zoastła ministrem zdrowia, i zaczyna nie rozumieć swego protyoplasty Hipokratesa. Znam dwa prawa ogłoszone przez filozofów: 1) panta rei... 2) punkt widzenia.... A nam wszystkim wesoło, że przepona boli od śmiechu. Z radością witamy i nie możemy sie doczekać najważniejszego wydarzenia roku, nowego foilmu o papieżu....Chgłodno, częstro głodno, ale za to zblichtrem.... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiubleep To nie ma nic do rzeczy. Ale czy Wojtyla na pewno. 02.03.06, 16:03 ..nigdy nie uprawial seksu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: To nie ma nic do rzeczy. Ale czy Wojtyla na p IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 16:59 napewno to twoje pytanie świadczy o tobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wata Re: To nie ma nic do rzeczy. Ale czy Wojtyla na p IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 02.03.06, 17:11 zgadzam się to putanie świadczy że, jasiubleep jest po prostu ciekawy bo jakby nie patrzeć pan Wojtyła był gwiazdą szołbiznesu a ludzi interesuje prywatne życie gwiazdorów Odpowiedz Link Zgłoś
aniata Re: To nie ma nic do rzeczy. Ale czy Wojtyla na p 02.03.06, 18:25 Komu do licha starzy kupują komputer? Żeby chociaz umieli pisac ortograficznie. Męczą się rodzice, pracują, a efekty możemy sobie poczytać na tym forum. Wyrazy współczucia, rodziciele "dyskutantów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Psychiczna cenzura IP: 203.177.236.* 02.03.06, 18:52 Kto nadale take chore prawa do ciecia filmu? Jest to obecnie najwieksze niszcenie filmu. Jakis idiota siedzi dlubajac w nosie i zastanwiajac sie co wyciac. Polacy dobrze wiedza jaki byl Woltyla, i nikt nie ma prawa wycinac scen z orginalnego filmu, bo po pierwsze nie da sie go zrozumiec po wycieciu a po drugie psuje cale przeslanie rezysera. Co za chory idiotyzm z ta cenzura? Lepiej podac przed filmem informacje, ze film moze nie zgadzac sie z rzeczywistoscia, ale nie wycinajcie idioci!!! Pytanie, gdzie mozna dostac piracka pelna wersje? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gajowniczek Re: Psychiczna cenzura 02.03.06, 20:12 na stadionie jest od tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Psychiczna cenzura IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:45 Kto nadale take chore prawa do ciecia filmu? Jest to obecnie najwieksze > niszcenie filmu. No właśnie! jak tak można? Jesteśmy przecież sojusznikiem ameryki, a nie pozwalają nam uczyć się polskiej historii z amerykańskich filmów/podręczników!!! Skoro bracia Amerykanie twierdzą, że Gierek podpisywał porozumienia Siepniowe to nie powinniśmy stawiać oporu, tylko przyznać, że podpisywał, to, że wg wersji polskich historyków gierek w tym czasie był "na urlopie" od kilku lat nie musi być prawdą. Kto wymyślił King-Konga? Amerykanie. Myszkę Miki? Amerykanie. Królika Buggsa? Amerykanie. Kto ma rację w kwestii historii Polski? Kto się lepiej zna na Gierku? Amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxlowe Re: Psychiczna cenzura IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 03.03.06, 02:54 ....kto wymyskil King-Konga, Myszke Miki?... Masz racje, i to w stu procentach. Polacy wyobrazaja sobie ze Amerykanie, a takze Rosjanie chca znac prawde o czymkolwiek. A my zamiast wykorzystac ich slabosci, ruszamy na wiatraki.Gdy poraz pierwszy Karol Wojtyla zawital do Nowego Jorku i ONZ, wszystkie gazety, na pierwszej stronie wolaly: "Witaj John Paul II SUPERSTAR! I zamiast podtrzymywac ten wizerunek Polaka w swiecie, wielu,z Urbanem na czele stara sie go zgnoic. Amerykanie zyja zyciem gwiazd i gwiazdek filmowych, zas my, majac super-gwiazde w osobie papieza nie potrafimy tego wykorzystac. Scenarzysta mial racje : takie detale jak Gierek, czy Jagielski sie nie licza. Wazniejsze, by Amerykanie dowiedzieli sie wreszcie ze wogole istnieje cos takiego jak Polska! Jesli nie przestajemy pluc na naszych najwiekszych, a tym samym na siebie, to jak zadac by nie pluli obcy? Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Nie rozumiesz różnicy ? Papież to historia a nie 03.03.06, 06:46 mysz czy majtki amerykańskich gwiazdek. Nadstawiasz dupy za darmo a tego nikt nie szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: To nie ma nic do rzeczy. Ale czy Wojtyla na p IP: *.aster.pl 02.03.06, 19:25 ty wata masz chyba watowy mozg Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Wojtyła był sobą. I za to go kochano.Nie za bzdur- 03.03.06, 06:54 ne wypociny naszych dziennikarzy. To co dzieje się wokół tego filmu to kolejna bzdura wymyślona przez producentów aby sprzedać towar. Opamiętajcie się i opanujcie swoje emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
werbus [...] 02.03.06, 17:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: To nie ma nic do rzeczy. Ale czy Wojtyla na p IP: *.ser.netvision.net.il 02.03.06, 17:10 Jak to nie!!! Owszem, ze tak!! Mlodym ksiedzem sie bylo, wojna byla... Bylo sie rannym... Przebywalo w szpitalu polowym, pod opeka seksownej pielegniareczki z Azarbejdzanu... No i stalo sie... Mlody ksiadz wyzdrowial, wojna sie skonczyla a pielegniareczka wrocila do ojczyzny, nie mowiac kiedzu, ze jest z nim w ciazy... Rodzi sie dziewczynka. Mama nazywa ja: Karolinka, co nie jest rosyjskim imieniem... Ksiadz zostaje biskupem, kardynalem a w koncu i papiezem... Mama na lozu smierci zdradza sekret corce... Corka proboje sie skontaktowac z ojcem, ale jej nie daja. Jej listy nawet don nie dochodza... Bo Watykan boi sie skandalu... No i w koncu i on umiera... A watykan wciaz skandalu sie boi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: To nie ma nic do rzeczy. Ale czy Wojtyla na p IP: *.aster.pl 03.03.06, 09:09 Zainteresowany seksem zawsze będzie pytał tylko o seks. Nic innego nie jest dla niego ważne po prostu seks go przesladuje a że ktoś może żyć bez seksu - nie... taki tego nie pojmie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: oni prawie wszyswcy lubią chłopczyków IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 16:57 Lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Wycięto też wątek homoseksualny 2-ch nieznany IP: *.aster.pl 02.03.06, 20:22 tak ci zal tego watku homoseksualnego?? to sobie obejrzyj "zle wychowanie" almodovara. dupa cie rozboli od samego patrzenia, nacieszysz sie na dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
kalasanty76 wątek homos. 03.03.06, 08:24 to chyba nie ten film. nie pomyliles/as z Tajemnicą Backbone mountain (czy jakos tak)? a splendor i chwala musi byc zawsze. taki kraj. mysle, ze spoleczenstwo nasze takimi akcjami jak kondolowanie w pierwszym tygodniu kwietnia ub r i chodzenie na takie filmy chce sie wkupic do nieba. hipokryzja przede wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waffen Hollywood [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 00:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik idiota Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 00:39 nie widziałem tego filmu, ale jest piękny i wzruszający:) Odpowiedz Link Zgłoś
kacza.grypa Re: Premiera filmu o Papieżu 02.03.06, 00:53 Gość portalu: katolik idiota napisał(a): > nie widziałem tego filmu, ale jest piękny i wzruszający:) ja tez filmu nie widzialem ale pod jego wplywem postanowilem zostac papieżem jak dorosne oraz zrobic corke podobną do angeliny jolie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:07 Katoliku idioto! Tyś jest raczej idiota w ogólności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik idiota Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:49 a ty masz krzywe zęby! Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MLP Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.veranet.pl 02.03.06, 01:19 To obraza uczuć religijnych podobno wciąż katolickiego narodu: John Voght grał meską prostytutkę, a teraz naszą maskotkę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Premiera filmu o Papieżu 02.03.06, 01:52 wogole robienie filmow o papiezu obraza moje uczucia religijne.....a nawet to obraza moje uczucia ze papiez byl aktorem...MLP przykro to mowic ale chyba Ci sie zawory nie domykaja w mozgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.localdomain / 62.233.189.* 02.03.06, 12:51 Maskotkę...hehe niezłe stwierdzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aadam ten film to nuda IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 02.03.06, 02:22 widzialem pierwsza czesc na CBS, fatalne, nudne, dlugie, druga opuscilem...tylko dla moherow Odpowiedz Link Zgłoś
niemyte_mohery Re: ten film to nuda 02.03.06, 02:57 Gość portalu: aadam napisał(a): > widzialem pierwsza czesc na CBS, fatalne, nudne, dlugie, druga > opuscilem...tylko dla moherow Ja tez widzialam, jest po prostu fatalny, bez polotu, typowa telewizyjna masowka. Film bez zadnej mysli jak pokazac glowna postac, po prostu zlepek epizodow. Wsrod tego, kilka glebszych zdan wypowiedzianych przez JPII niemal bez kontekstu brzmi jak madrosci z fortune cookie. Zeby wyprodukowac takiego gniota wzorujac sie na tak barwnej postaci jak JPII, to trzeba byc z ...Hollywood. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.aol.cfl.res.rr.com 02.03.06, 05:49 widzialem ten film juz ponad miesiac wczesniej, mial premiere w stanach w ogolnodostepnej telewizji, troszke zrobiony po amerykansku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: servis Re:Nawet po śmierci nie dadzą Jemu i nam spokoju IP: 87.207.76.* 02.03.06, 06:48 Ciągle KASA JEST BOGIEM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Ciągle kasa jest bogiem IP: *.icpnet.pl 02.03.06, 08:40 > Ciągle KASA JEST BOGIEM! I co z tego? Wejdź do odobu przeciwnika i tam nawracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goj Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 07:25 Dla mnie zagranie roli papieża przez komedianta amerykańskiego jest profanacją pamięci o JPII i obraża moje uczucia religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:13 co innego gdyby występował jakiś polski komedinat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfaker Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:18 Najlepiej wspaniali polscy komedianci pokroju Cezarego Zaka (ach, te genialne Miodowe Lata) czy Czeska Pazury! Albo co tam, od razu Linda na Papieza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
letruska Re: Premiera filmu o Papieżu 02.03.06, 07:52 ja widzialam wersje wloska i nie podobala mi sie.Za duzo,za szybko.Trudno zamknac zycie i dorobek Ojca Sw.w jednym filmie a wydaje sie ze tworcy sie tego podjeli.Film mi przypomina szybka kronike ,gdzie brakuje skupienia i glebi.Zwlaszcza druga czesc filmu.Ale moze rzeczywiscie dla Polakow przygotowana lepsza wersje.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniakowa Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.06, 08:41 przeszły mnie ciarki kiedy usłyszałam jak aktor który gra schorowanego papieża mówi do ludzi.jakbym słyszała orginał. a w pol. wersji dubbing pytam się po co ludzie umieją czytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riesling Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:25 Gość portalu: moniakowa napisał(a): > przeszły mnie ciarki kiedy usłyszałam jak aktor który gra schorowanego papieża > mówi do ludzi.jakbym słyszała orginał. a w pol. wersji dubbing pytam się po co > ludzie umieją czytać Ano umijeją, ale przypuszczalnie babcie moherowe mogłyby nie nadążać czytać napisów. Swoją drogą dubbing tu jest beznadziejny i bez wyczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwaczek11 Dubbing IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:07 właśnie widziałem fragment w Wiadomościach. Az boję się ogladać. Dlaczego dubbing???? To co usłyszałem to po prostu żenada. Czy nasze gwiazdy koniecznie musiały i przy tej okazji wyrwać kawałek grosza??? Brzmi to fatalnie, sztucznie jak Gershwin na midi. Zreszta podobne wrażenia miałem po "Karolu..". W historii kina w polsce były tylko dwa filmy , których dubbing nie popsuł, a nawet wzbogacił : "Ja Klaudiusz" i "Sherk". I może by przy tym pozostać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwaczek11 Re: Dubbing IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:27 poza tym, jeśli już dubbing zrobiono w dbałości o mniej rozgarniętą część społeczeństwa - ok, ale mogłaby być to wersja telewizyjna. Ciotki klotki i moherki i tak nie pójda do kina, bo za drogo. Więc dlaczego w wersji kinowej nie mam możliwosci słuchać jak film brzmi w ogyginale???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skundal Re: Dubbing IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:39 nie rozumiem jak można duppinkować papieża, przecież to skandal - papież to nasz najwienkszy ałtorytet i co? Teras jakiś michnik go dappinkuje???? Odpowiedz Link Zgłoś
rowokop Re: Premiera filmu o Papieżu 02.03.06, 08:24 Widzieliście zajawki z dubbingiem Kolbergera? He he, nawet nie starali się synchronizować ruchu ust ze słowami. Wiadomo, moherowe społeczeństwo wszystko kupi. No i pokazane scenki wróżą koszmarną nudę. Niech stąpi Duch, dziewczynka na ramieniu, na łóżku... powtarzanie tego, co i tak można było zobaczyć w telewizji. Oczywiście w naszym zakłamanym kraju nikt nie odważy się napisać w mediach, że ten film to kit. Pewnie najostrzejsza możliwa krytyka to "wielkości Naszego Papieża nie sposób oddać w filmie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiądz Re: będzie rekod świata oglądalności-komiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:17 Zamiast obiadów w szkole dla dzieci zafundować im darmowy bilet na oglądanie truchła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary1 Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.06, 09:26 Czy aby napewno Fiszbach podpisywał porozumienie ? Ja widziałem Jagielskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Micho Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.lisman.nl 02.03.06, 12:05 Za komuny tez sceny z filmow wycinali... Czyzbysmy po kilkunastu latach wracali do punktu wyjscia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.autocom.pl 02.03.06, 12:10 Jeżeli przeciętny Amerykanin jest w stanie zidentyfikować Gierka,to nie wiem...jakoś w to nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.kulczyk Re: Wydaje mi sie, ze Kosciuszko bylby lepszy! IP: *.user.veloxzone.com.br 02.03.06, 12:19 A mnie sie wydaje, ze Walesa powinien podpisywac porozumienia z... Walesa... Walese ludzie w USA kojarza. Po co wprowadzac nowe elementy do ukladanki. Odpowiedz Link Zgłoś
0x0001 Re: Wydaje mi sie, ze Kosciuszko bylby lepszy! 02.03.06, 13:22 Lepszy bylby Boniek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Wydaje mi sie, ze Kosciuszko bylby lepszy! IP: 195.94.209.* 02.03.06, 13:38 Kościuszko... on byłby najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfaker Re: Wydaje mi sie, ze Kosciuszko bylby lepszy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:26 Niech podpisuje to zakichane porozumienie z Kaska Figura, przynajmniej sie publika ozywi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Boniek? - Zapomnij! 02.03.06, 19:33 Większość Amerykanów myśli, że w piłkę umieją grać tyklo Latynosi, a niektórych latynoskich piłkarzy nawet rozpoznają. Myślę więc, że najlepszą postacią podpisującą porozumienie z Wałęsą byłby PELE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polisz Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:19 mam nadzieję, że będą organizowane jakieś pielgrzymki do kin oraz obowiązkowe wycieczki szkolne. Moim skromnym zdaniem w kasie kin powinni stać księża z listami obecności i księgami parafialnymi. Nie może być tak, że jakiś parafianin nie będzie obecny na tym filmie, wszystkim tym którzy nie przyjdą proponowałbym zrobić odpowiedni wpis do akt. A potem poczekać poczekać - przyjdzie koza do woza - ślub, bierzmowanie, pogrzeb. "Jak wy traktowaliście obowiązki swoje tak i ja was teraz wypluwam." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))))))))))) Nie rozśmieszaj mnie :))))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:36 > Moim skromnym zdaniem w kasie kin powinni stać księża z listami obecności i > księgami parafialnymi. :)))))))))))))))))))))) Już to widze z moimi "parafialnymi Noblistami :))))))))))))))))))) Oni mają taki bajzel w papierach, że to cud, że wiedzą ile w ogóle mają parafian w kartotece :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sts Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:05 I pewno myślisz poliszu vel liszaju, że jesteś dowcipny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falcon Re: Przerabianie "gniota"... IP: 129.81.192.* 02.03.06, 16:46 Ja tez nie wierze by przecietny hamerykaniec byl w stanie zidentyfikowac Gierka! Czesc Amerykanow (w wieku - powiedzmy - powyzej 20 lat...) kojarzy lepiej, czy gorzej slowo "Solidarity" (oraz Walesa) i... to wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Przerabianie "gniota"... 02.03.06, 21:57 tu chodzi o to, że ten Gierek zapewne wcześniej występuje, pojawia się podczas pierwszej pielgrzymki, strajków... Nagle zafascynowany aureolą papieską (przenośnia) siada i podpisuje w imię boga (przenośnia). A mówiąc poważnie - tak jest lepiej dla fabuły - Gierek= prezydent rozrabia, be jest,a w końcu ustępuje. Nie dlatego, że kryzys (bo dlatego go wywalili), ale dzięki papiżowi. I w ten sposób, bracia i siostry, nawet przeciętny amerykański widz, czyli idiota, docenia rolę papieża w obaleniu komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ciagciulaciag [...] 02.03.06, 12:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Wolna od uproszczeń, bo bez p. Gierka? 02.03.06, 13:48 Czy wycięcie p. Gierka, spowodowało, że Jan Paweł II przestał wyglądać jak "kowboj", czy też wycięto coś jeszcze? Nic się nie mówi o innych wycinkach... Pozdr. "Amerykańskiego "Jana Pawła II" widział ks. Robert Nęcek, rzecznik archidiecezji krakowskiej, który był konsultantem polskiej wersji filmu. - Oglądając wersję amerykańską, miałem wrażenie, że Papież to taki kowboj, który podbija Dziki Zachód, czyli media. Po prostu gwiazda - a rzeczywistość była przecież inna. Na szczęście polska wersja jest już wolna od tych uproszczeń - mówi." Odpowiedz Link Zgłoś
dumnyzeswejorientacjigej JP2 jak kowboj? 02.03.06, 19:53 Oj, chyba się wybiorę... Zwłaszcza że Cary Elves jest mniam mniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Kiedy protesty moherów przed kinami? 02.03.06, 22:15 1. Aktor, wcielający się w rolę JPII, to John Voight, którego najsłynniejszą kreacją była postać żigolaka (dla niewtajemniczonych: męskiej prostytutki) w "Nocnym kowboju" Johna Schlesingera trzydzieści siedem lat temu. 2. Aktor, dubbingujący postać JPII, też jest kowbojem - tylko takim bardziej z "Brokeback Mountain", co jest tajemnicą Poliszynela... 3. A serio - tego rodzaju filmy niczego nie wnoszą do kultury i historii kina (chyba nawet włączając w to "Dziesięcioro przykazań"). Dlaczego? Bo to zwykłe, płaskie odwzorowania rzeczywistości. O ile jeszcze w przypadku ekranizacji Biblii (setki seriali o Jezusie z Nazaretu, Dzieciątku zwanym Jezus itp.) można liczyć na pewną swobodę pomysłów w zakresie postaci (narracja Pisma Świętego nie jest wystarczająca dla potrzeb filmu, coś zawsze trzeba dopisać), o tyle filmy fabularne o Papieżu będą tylko bzdurnym powieleniem tysięcy godzin nakręconych z jego udziałem relacji dokumentalnych. Po co? Po co oglądać inscenizowane ogłoszenie wyboru kard. Wojtyły na urząd papieża, jeśli pięć- sześć razy do roku można obejrzeć oryginalne sceny na dowolnym kanale, a kopie wciąż krążą (także w internecie)? Po co oglądać bryki z pielgrzymek (w dodatku z udziałem aktorów), gdy można obejrzeć pełne edycje na VHS i na DVD, dostępne w sklepach i w sieci? Nie mówiąc już o dziesiątkach filmów dokumentalnych, wyczerpująco przedstawiających zagadnienia "Papież a Ameryka Łacińska", "Papież a ekumenizm", "Papież w Polsce". 4. A Cary Elwes faktycznie jest mniam mniam :-) (szczególnie dobrze pamięta się go w "Innym kraju", "Lady Jane" i "Cieniu wampira") Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtyłolog Re: Kiedy protesty moherów przed kinami? IP: *.centrumc.krakow.pl / *.kolornet.pl 02.03.06, 22:37 widzialem wczoraj, krotkie urywki z filmu i jestem zniesmaczony odegraniem przez Voighta slynnego "la vostra....nostra linqua italiana" z loggii blogoslawienstw 16 pazdziernika 1978 roku kwadrans przed 19-ta. Swiezo wybrany Jan Pawel II nie walil tak mocno reka w balustrade, a glosem mowil lagodnym. No wlasnie, jeszcze wiekszy problem to chyba ow nieszczesny Kolberger. Jak mozna tak schrzanic slawne slowa z Placu Zwyciestwa z 2 czerwca 1979?????!!! Przeciez one poruszyly nie tylko trescia, ale intonacja, naciskiem z jakim zostaly wypowiedziane i kapitalnym poslugiwaniem sie przez Jana Pawla II zawieszaniem glosu, robieniem pauz. Kolberger wszystko to SKOPAL, po czesci pewnie jest usprawiedliwiony bo musial sie zmiescic w mimice Voighta, ktory pewnie recytowal jak karabin maszynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wolna od uproszczeń, bo bez p. Gierka? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:36 bo gierek już nie podpisywał Porozumień Sierpniowych, został odsunięty, ale nie zrozumie tego amerukański widz ani taki małolat jak ty, ze przywódcę można od tak odsunąć - przywódca musi być od początku do kuńca, wybrany przez naród co nie? Jedyny przywódca, którego odsunięto to był Nixon przeca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saimonek Re: Premiera filmu o Papieżu IP: 193.201.167.* 02.03.06, 12:17 "Jan Paweł II"? Zaczynają od sequela? Bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogladacz Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.hochtief.de 02.03.06, 13:59 A Gwiezdne Wojny zaczeli od IV czesci dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfaker Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:21 To pikus, naprawde dobrzy beda jak nakreca Pasje 2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saimonek Re: Premiera filmu o Papieżu IP: 193.201.167.* 02.03.06, 14:53 No to niedługo wchodzi. "Hostel" się nazwywa :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi-8 Re: Premiera filmu o Papieżu IP: 213.155.175.* 02.03.06, 12:21 cytat: "Lechowi Wałęsie kazał podpisywać Porozumienia Sierpniowe z Edwardem Gierkiem (...) choć to nie on podpisywał porozumienia (podpisywał je Tadeusz Fiszbach, I sekretarz komitetu wojewódzkiego PZPR w Gdańsku)." Porozumienia Sierpniowe w Gdańsku ze strony władz podpisywał ówczedny wicepremier rządu PRL Mieczysław Jagielski. Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Mi-8... pomóżmy recenzentom... 02.03.06, 12:44 Gość portalu: Mi-8 napisał(a): > cytat: "Lechowi Wałęsie kazał podpisywać Porozumienia Sierpniowe z Edwardem > Gierkiem (...) choć to nie on podpisywał porozumienia (podpisywał je Tadeusz > Fiszbach, I sekretarz komitetu wojewódzkiego PZPR w Gdańsku)." > > Porozumienia Sierpniowe w Gdańsku ze strony władz podpisywał ówczedny > wicepremier rządu PRL Mieczysław Jagielski. Dla tych, którym Fiszbach myli się z Jagielskim - sygnatariusze Porozumień Sierpniowych po stronie rządowej: KOMISJA RZĄDOWA Przewodniczący: Mieczysław Jagielski Wiceprezes Rady Ministrów Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej CZŁONKOWIE Zbigniew Zieliński Członek Sekretariatu KC PZPR Tadeusz Fiszbach Przewodniczący Wojewódzkiej Rady Narodowej w Gdańsku Jerzy Kołodziejski Wojewoda Gdański ......................... Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: Premiera filmu o Papieżu 02.03.06, 12:31 Pozwalajcie z pana Jana Pawła II stworzyć Złotego Cielca... a później w wersji polskiej pomalujcie szarą farbą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matko, ojcze!!!!!! Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:42 Papież to taka medialna figurka. Gadał banialuki, które polskie media cytowały z lubością (przede wszystkim cytowano "kremówki", wygląda na to, że to najważniejsze słowa papieża), miał charyzmę medialną, gadał dowcipy (niektóre ciężkie jak kotlet tygodniowy ("niech żyje łupież")) To wszystko było w Polsce odbierane w sposób: "spójrzcie: bóg jest ludzki!" Ale gdzie indziej już nie. Amerykanie wyczuli koniunkturę zrobili film dla katolików telewidzów, czyli pewnie coś na kształt opery mydlanej i tyle. W Polsce natomiast ten film traktuje się jak kulturalne wydarzenie roku... Choć może to wynikac głownie z marketingowych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))))))))))) Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:58 > Gadał banialuki, które polskie media cytowały z lubością (przede wszystkim > cytowano "kremówki", wygląda na to, że to najważniejsze słowa papieża), Słuchaj, nie jest winą Wojtyły, że w polskich stacjach TV pracują matoły :)))))))))))) > Amerykanie wyczuli koniunkturę zrobili film dla katolików telewidzów, czyli > pewnie coś na kształt opery mydlanej i tyle. Ale na świecie to jest puszczane w TV, więc na czym zarobią???? Zresztą - po tych "zajawkach" w TV wydaje mi sie, że wyprodukowali gniota, dla klasycznego "odbiorcy papki made by Hollywood" :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak przeciętny Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:59 Sranie w bambus z tmi filmami o papieżu i jego "cnotliwym" zyciu a gdzie wątek miłosny do Salci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DŻEJMS BŁĄD Re: Premiera filmu o Papieżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:09 GIEEEEEEEREK??? 8-D))) boki zrywam! amerykanie to jednak ciemnowaty naród! czyli są dwie wizje świata- światowa i hamerykańska... "...jest prawda czasu , która mówi i prawda ekranu , która opowiada..." Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Premiera filmu o Papieżu 02.03.06, 22:01 amerykany to debile i każdy o tym wie. Ich podręcznikami szkolnymi są filmy w rodzaju "przemiło z wiadrem" i inne arcydzieła:) Odpowiedz Link Zgłoś
pamflet1 Re: Premiera filmu o Papieżu 02.03.06, 23:05 tys zaden Polak przecietny, ale gnida pospolita, z miloscia do szmaty esbecji. Odpowiedz Link Zgłoś