Dodaj do ulubionych

Wszyscy jesteśmy Chrystusami

26.04.06, 13:38

Mam ochotę obejrzeć, ale nie widzę żadnych opinii internautów, czemu?
Taki zły film? "Dzień świra" bardzo był dobry przecież
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: 193.0.66.* 26.04.06, 13:42
      Są recenzje na forum obok (pt. Kino - recenzje).
    • joanna.syrenka Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 26.04.06, 15:43
      "DZień świra" to rewelacyjny film, dlatego - choć do kina chodzę, przy dobrych
      wiatrach - raz w roku - to na "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" pójdę na 100
      procent.

Wiadomość dla Poznaniaków - Muza i Rialto organizują przegląd filmów
      Koterskiego. Bilety na "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" dla studentów tylko za 11
      zł.
    • Gość: mułła Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.malbork.mm.pl 26.04.06, 22:50
      Tylko...? Bogaci ci studenci :-)
      • Gość: remark3 Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: 213.155.168.* 27.04.06, 01:33
        Śmiechu dużo mnjej, niż na Świrze,całą dobę nie piłem. Film super. To trzeba
        zobaczyć.
        • Gość: kasia Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 11:21
          a kogo w tym filmie gra przybylska?
        • joanna.syrenka Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 27.04.06, 11:43
          heh, no fakt. Podobno film leczy z alkoholizmu:D
    • cyborgus Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 27.04.06, 17:27
      kolezanka byla, powiedziala ze film jest odlotowy
      • Gość: ania Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 10:19
        takze ciekawi mnie kogo tam gra ania przybylska.czy ktoś wie??
        • Gość: Smok Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.atman.pl / *.atman.pl 28.04.06, 15:29
          Przybylska? nie widzialem, a chyba bym zauwazyl:-)
          moze wycieli? :(((
          ale i tak warto zobaczyc
          wielka rzecz!
          • Gość: marcin Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 10:23
            pewnie zagrała lodziarę:/
    • sto100 Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 29.04.06, 16:33
      byłam, bardzo mocny film. Ani nie ma.
      Ale jest dużo traumy, momentami dla mnie za dużo. Tacy też jesteśmy.
      Koterski świetnie obserwuje ludzi, dobrze, że chociaż momentami można się
      pośmiać, zwłaszcza ze szkoły i palisady z ocen syna. Doskonały Chyra.
      Film mocniejszy od Świra. Zobacz.
      • Gość: axen Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.06, 18:22
        Bardzo dobry film. Przyznam, że się nastawiałam na Dzień Świra II, ale dobrze,
        że tak się nie stało. Przejmujące i wzruszające kino obnażające bezsens
        istnienia człowieka, który sam dla siebie jest największym rozczarowaniem i
        udręką.
        Polecam
    • wl.antonina Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 02.05.06, 19:11
      Bardzo świetny film, przejmujący, miejscami straszny, miejscami zabawny.
      Tragikomedia. W gruncie optymistyczny. Każdy człowiek ma swój krzyż, z którym
      się zmaga na co dzień, jedni upadają pod jego ciężarem, inni podnoszą i znów
      upadają, tak jak w życiu. Warto pójść do kina, a nawet łezkę puścić, bo konia z
      rzędem temu kto w jakiejś frazie, scenie, minie, geście nie zobaczył siebie. W
      warstwie językowej film bardzo bliski "Dniu Swira", fabuła jednak mocniejsza,
      chwyta za gardło i trzyma mocno. Polecam gorąco, Koterski przywraca wiarę w
      polskie kino.
    • jarka63 Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 04.05.06, 15:45
      Świetny Chyra, ale film mi sie nie podobał,wydał mi sie pretensjonalny i
      łopatologiczny, a te wszystkie elementy pasyjne - naiwne i niepotrzebne.Dzien
      Świra o stokroć lepszy.A, jedna rzecz śmieszna niesamowicie - trzej panowie
      z "Na dobre i na złe" jako kumple od kieliszka.
      • Gość: heheh Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.05.06, 16:54
        "pretensjonalne" i "łopatologiczne". To najmodniejsze obecnie słowa do
        krytykowania filmów. Leję z tego, gdzie nie zajrzę to film jest "pretensjonalny"
        lub "łopatologiczny". Ależ to obecnie "trendy" tak powiedzieć o filmie.
        Zaznaczam, że moja wypowiedź była pretensjonalna i łopatologiczna.
        • jarka63 Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 04.05.06, 17:39
          A film widziałeś? Czy naprawde Kondrat musi biegac z krzyżem,a syn reżysera
          paradować w koronie cierniowej,żeby widz zrozumiał,że cierpią i zadają ból
          innym?
          • Gość: ja Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.05.06, 18:39
            Widziałem, a czemu nie mogą ? To jest kino, nie chodzi o to żeby Ci przekazać że
            cierpią, w razie jakbyś tego nie zauważyła. To jest sztuka, wizja reżysera, gra
            obrazem tworząca pewien klimat, a nie przekazywnie "treści".
            Zresztą abstrahowałem od tej opinii, po prostu zauważyłem to śmieszne zjawisko
            na te modne słowa pojawiające się jak grzyby po deszczu ostatnio.
            • kuratorr Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 04.05.06, 20:50
              "śmieszne zjawisko na te modne słowa pojawiające się jak grzyby po deszczu
              ostatnio."
            • jarka63 Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 05.05.06, 10:02
              Właśnie ta wizja nie mierzi.A słowa biorę z własnej głowy, nie z katalogu mód,
              i staram się, by jak najlepiej wyrażały to co chcę przekazać.
        • Gość: zdegustowana Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.ipt.aol.com 13.05.06, 08:25
          wlasnie przeczytalam wasze opinie... i chyba zajrze na forum "tylko tobie nie
          podobal sie ten film" bo widzialam ze jest takie ;)
          ja myslalam ze to bedzie taka troche komedia, smieszna jak nic smiesznego czy
          dzien swira, a tu tymczasem dramat spoleczny... przerysowany, ciagle te same
          sceny jak zapijaczony koles wraca do domu, nie wiem, to samo mozna by strescic
          w pol godziny (a i tak by mi sie nie podobalo). jak ktos chcial robic dramat
          spoleczny o alkoholiku to po co ta konwencja "ja tez ja tez"??
          nie no po prostu do kitu, usunelam z kompa ledwie obejrzalam! dziekuje
          • Gość: aaa Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.icpnet.pl 14.05.06, 23:40
            no niestety ale film jest strasznie nudny - fakt, najsmiejszniejsi są trzej z na
            dobre i złe :) to jest film z tych co to ma jakies przesłanie a wlaściwie jest
            to bardzo tandetnie pokazane - krzyż i korona cierniowa - łopatologicznie (modne
            słowo). ja zasnęłam i nie wiem jak się skończył.
            • ludggarda Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami 17.05.06, 12:46
              mi się ten film bardzo podował. to jeden z pierwszych polskich filmów(od dawna)
              które warto obejrzeć. ludzie którzy tego nie rozumieją są niedojrzali i nie
              umieją rozróżnić dobrego filmu na naprawde światowym poziomie
    • Gość: glebogryzarka Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.polskieradio.pl 16.05.06, 16:12
      Jest dość hermetyczny. Jeśli ktoś nigdy nie miał do czynienia z problemem nawet
      w najlżejszej formie, to się prawdopodobnie wynudzi. Niektóre sceny - Sylwuś
      czekający aż tato wytrzeźwieje na przykład - bardzo prawdziwe, wręcz
      niepokojąco.
      • Gość: Zdzibor Re: Wszyscy jesteśmy Chrystusami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 13:51
        Zgadzam się, że hermetyczny, ale świetny równocześnie.
        Dawno nie było w Polsce tak prawdziwego i dobrego filmu.
        Niestety, brak wiedzy na temat choroby alkoholowej, konstrukcji emocjonalnej
        dziecka alkoholika, mechanizmów współuzależnień wszystkich członków rodziny itd.
        uniemożliwia pełen odbiór. Świadczy o tym choćby interpretacja alegorii z koroną
        cierniową i Chrystusem m.in. Żurawieckiego w Filmie- ogólne potępienie i brak
        zrozumienia, a wg mnie jest bardzo trafna, z zastrzeżeniem, że trzeba ją
        traktować wąsko- jako symboliczne ujęcie losu uzależnionego.
        Alkoholicy, ich dzieci, partnerzy są "naznaczeni" na całe życie. Naznaczenie
        cierpieniem i walką z samym sobą. W grupach AA po popularna jest alegoria z
        krzyżem- każdy alkoholik dźwiga swój i często pod nim upada, gdyż w ich
        przypadku jest on bardzo ciężki.

Ja wyniosłem z tego filmu jeszcze jedno- przekonanie, że to w właśnie
        zaściankowy katolicyzm, a zwłaszcza kult cierpienia często jest czynnikiem,
        który bardzo utrudnia, a wręcz uniemożliwia, zwłaszcza kobietom, wyrwanie się z
        toksycznych związków z uzależnionymi.

Wreszcie ktoś pokazał jak to wygląda naprawdę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka