stolek 02.01.03, 11:39 Jak Wam się wydaje, czy "Harry Potter i komnata tajemnic" to film dla dzieci, a jeżeli tak, to w jakim wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K1LLeR Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.visp.energis.pl 02.01.03, 12:45 Być może to i film dla Dzieci, ale gdyby ktoś znalazł w tym filmie jakieś błędy, niedociągnięcia to zapraszam na www.gagi.prv.pl - portal wpadek filmowych. Amerykańskie firmy to żenada, tyle milionów dolarów i taaakie błędy. Polskie filmy rulez, mało kasy, ale za to to jest to. Pozdrawiam i zachęcam www.gagi.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-oko Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.01.03, 15:07 Ja znam jedzo niedociągnięcie.... jak chcesz sie dowiedziec jakie i w jakim filmie to napisz... k-oko@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mileczka2 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.acn.waw.pl 02.01.03, 17:40 Jak ten film nie jest dla dzieci to dla kogo? Przecież nie został stworzony dla dorosłych, a po za tym w repertuarach kin jest naisane, że jest bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 10:29 Moim zdaniem w pewnym sensie jest to film dla dzieci.Ten film ma w sobie za dużo fantazji,choć znam wiele osób ,które bardzo lubią ten film.Dla mnie ten film jest za bardzo fantazyjny.Nie lubię go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki50 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 212.122.207.* 06.01.03, 15:10 POJĘCIE DZIECKA JEST SZEROKIE NA MNIEJ WIĘCEJ 0-100 LAT. KAŻDY Z ODBIORCÓW JAKIEGOKOLWIEK NOŚNIKA KULTUROWEGO RÓŻNI SIĘ NIE TYLKO WIEKIEM,ALE CHARAKTEREM,DOŚWIADCZENIEM,POTRZEBĄ PLYNĄCĄ Z SERCA,WYOBRAŹNIĄ,WRAŻLIWOŚCIĄ.PYTANIE ZAWĘŻA KRĄG ODBIORCÓW.JEST BLĘDNIE POSTAWIONE.DLA KOGO?TO JUŻ LEPIEJ.DLA KAŻDEGO DO KOGO TRAFILA KSIĄŻKA.ZDECYDOWANIE NIE DLA TYCH,KTÓRZY JEJ NIE CZYTALI I TO OD 1 TOMU.DLA KAŻDEGO,KOGO INSPIRUJE ŚWIAT WYOBRAŹNI AUTORKI I POMYSLOWOŚĆ TWÓRCÓW FILMU WCIELAJĄCYCH SLOWO W WYMIAR OBRAZU.TAKA GRA : A JAK PRZEDSTAWIĄ MANDRAGORY?A JAK GADAJĄCE OBRAZY?ZDERZENIE WLASNEGO WYOBRAŻENIA,Z DZIELEM FILMOWCÓW.NIE DLA TYCH,KTÓRZY JAK RASOWE MUGOLE ZDECYDOWANI DO UPADLEGO ROZSZCZEPIAĆ WLOS NA CZWORO,ZAMIAST DAĆ SIĘ PONIEŚĆ TREŚCI.DLA TYCH ,KTÓRZY WIERZĄ,ŻE TEN ŚWIAT ISTNIEJE,A NIE DLA TYCH,KTÓRZY ZRZYMAJĄ SIĘ I NA TEN KSIĄŻKOWY,I NA TEN FILMOWY, I NA TEN REALNIE ISTNIEJĄCY, I NA KOTA SĄSIADÓW,I NA PSA SĄSIADKI.NIE DLA PORÓWNYWACZY Z INNYMI BOHATERAMI INNYCH KSIĄŻEK,INNYCH AUTORÓW,Z INNYCH EPOK.DLA SZCZĘŚCIARZY,KTÓRYM SIĘ TO PODOBA.DLA MNIE,BO NIE WYOBRAŻAM SOBIE,ŻEBY PRAWDA O HOGWARCIE,NIE WYSZLA WRESZCIE Z UKRYCIA NA ŚWIATLO DZIENNE.A CI,KTÓRYM SIĘ NIE PODOBA,ŻE JEST JAK JEST,POWINNI SOBIE ODPUŚCIĆ.I PO SPRAWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: proxy / *.dom.murator.pl 02.01.03, 16:42 A kto tak powiedział? Autorka świetnie obserwuje rzeczywistość i doskonale zna gusta i zainteresowania dzieci. Zaczynamy od rzewnej historii biednego chłopca, który okazuje się Kimś - i to jest historia dla dzieci. Druga część to historia opowiedziana dla młodzieży, sam bohater jest już starszy, jego doświadczenia i przygody są niebezpieczne i budzące lęk. Nastolatek 12-15 lat będzie zachwycony. Przestraszony, ale zachwycony, bo tak naprawde dzieci uwielbiają się bać i dlatego chętnie słuchają od małego bajek o wilku i Czerwonym Kapturku. Kto w głebi duszy nie jest dzieckiem, będzie myślał tylko o destrukcyjnym działaniu takich opowieści, o lękach i frustracjach. Tymczasem w psychologii dziecięcej mówi się o tym, że groza w bajkach pozwala dziecku wyładować własne niepokoje i emocje, że jeśli bajka kończy się dobrze jest to swoiste katarsis dla dziecka. Nie przesadzajmy więc z osądami. Oczywiście, że Harry Potter nie nadaje się dla małych dzieci, ponieważ nigdy nie pojmą złożoności związków przyczynowo-skutkowych i samej fabuły, która jest zagmatwana, jak w najlepszym kryminale. Harry Potter to najlepsza książka dla dzieci i młodzieży, jaka ukazała się w ciągu ostatnich 10 lat. To również idealna powieść z wątkami detektywistycznymi, science-fiction, baśniowymi - dla dorosłych. Rozbudza wyobraźnię, śmieszy, straszy, wzrusza jednocześnie, to prawdziwe dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 195.136.95.* 03.01.03, 11:07 dla 12-15 latków? to dlaczego na senasach przeważają 4-9 latki? dlaczego wersje są dubbingowane? 12-15 latki, które znam chodzą na Bonda, a nie takie bajki Gość portalu: aga napisał(a): > A kto tak powiedział? > Autorka świetnie obserwuje rzeczywistość i doskonale zna gusta i > zainteresowania dzieci. Zaczynamy od rzewnej historii biednego chłopca, który > okazuje się Kimś - i to jest historia dla dzieci. Druga część to historia > opowiedziana dla młodzieży, sam bohater jest już starszy, jego doświadczenia i > przygody są niebezpieczne i budzące lęk. Nastolatek 12-15 lat będzie > zachwycony. Przestraszony, ale zachwycony, bo tak naprawde dzieci uwielbiają > się bać i dlatego chętnie słuchają od małego bajek o wilku i Czerwonym > Kapturku. Kto w głebi duszy nie jest dzieckiem, będzie myślał tylko o > destrukcyjnym działaniu takich opowieści, o lękach i frustracjach. Tymczasem Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 04.01.03, 03:31 Gość portalu: aga napisał(a): > A kto tak powiedział? > Autorka świetnie obserwuje rzeczywistość i doskonale zna gusta i > zainteresowania dzieci. Zaczynamy od rzewnej historii biednego chłopca, który > okazuje się Kimś - i to jest historia dla dzieci. Druga część to historia > opowiedziana dla młodzieży, sam bohater jest już starszy, jego doświadczenia i > przygody są niebezpieczne i budzące lęk. Nastolatek 12-15 lat będzie > zachwycony. Przestraszony, ale zachwycony, bo tak naprawde dzieci uwielbiają > się bać i dlatego chętnie słuchają od małego bajek o wilku i Czerwonym > Kapturku. Kto w głebi duszy nie jest dzieckiem, będzie myślał tylko o > destrukcyjnym działaniu takich opowieści, o lękach i frustracjach. Tymczasem w > psychologii dziecięcej mówi się o tym, że groza w bajkach pozwala dziecku > wyładować własne niepokoje i emocje, że jeśli bajka kończy się dobrze jest to > swoiste katarsis dla dziecka. Nie przesadzajmy więc z osądami. Oczywiście, że > Harry Potter nie nadaje się dla małych dzieci, ponieważ nigdy nie pojmą > złożoności związków przyczynowo-skutkowych i samej fabuły, która jest > zagmatwana, jak w najlepszym kryminale. Harry Potter to najlepsza książka dla > dzieci i młodzieży, jaka ukazała się w ciągu ostatnich 10 lat. To również > idealna powieść z wątkami detektywistycznymi, science-fiction, baśniowymi - dla > > dorosłych. Rozbudza wyobraźnię, śmieszy, straszy, wzrusza jednocześnie, to > prawdziwe dzieło. Zgadzam sie, ze taka jest ksiazka.Film mnie jednak rozczarowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: router:* / 10.102.21.* 02.01.03, 17:06 W kinie wisi na ten temat informacja: "Sugerowana kategoria wiekowa- powyżej lat 12", a tuż pod nią druga: "dla dzieci poniżej lat 12 bilety w cenie...". Po prostu logika jak rzadko! Filmu nie widziałam, ale sądząc po książce nie zabrałabym nań dziecka mniejszego niż jakieś 10 lat. Jednak druga część jest już dość mroczna... Odpowiedz Link Zgłoś
rozhisteryzowana Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 02.01.03, 17:49 Oczywiescie..Własnie z niego wróciłam :)..Film jest lepszy od poprzedniej adaptacji...ale troszke za długi :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HERMIONA Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 212.182.102.* 02.01.03, 18:01 HARY POTTER TO FILM DLA DZIECI OD 12 LAT. WYSTĘPUJĄ TAM STRASZNE SCENY KTÓRYCH DZIECI ZACZYNAJĄ PŁAKAĆ. JA OSOBIŚCIE BYŁAM NA TYM FILMIE I MÓWIE ŻE NIE DAŁO SIE GO OBEJŻEĆ PONIEWAŻ DZIECI TAK PŁAKAŁY. W TYM FILMIE JEST PRZYMOC I ODRAŻAJĄCE POTWORY TAM WYSTĘPUJĄCE. I SĄ TAM ZAWARTE BZDURY KTÓRE POTEM ŚNIĄ SIĘ DZIECIOM I NIE MOŻNA W NOCY SPAĆ, PONIEWAŻ TWOJA SIOSTRA LUB BRAT WŁAŻĄ CI DO ŁÓŻKA TWIERDZĄC ŻE WIDZIAŁ/A PAJĄKA LUB BAZYLISZKA. WIĘC TWIERDZE ŻE FILM "HARRY POTTER I KOMNATA TAJEMNIC" NIE JEST DLA DZIECI PONIŻEJ 12 LAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 212.191.32.* 03.01.03, 18:42 Zgadzam się z tym listem to nie jest film dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skalar Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 02.01.03, 19:58 Przede wszystkim musimy sobie postawić pytanie, czy przeznaczona dla dzieci jest cała seria książek o Harrym. Wydaje mi się, że dzieci poniżej granicy 10 lat nie powinny czytać tych książek, a nejlepszym wiekiem do przeżywania przygód z Harrym Potterem od 13 do 16 lat. Jeżeli chodzi o film, to działaniem bez sensu jest zabranie dziecka na filmy o Potterze, kiedy wcześniej nie przeczytało ono książek. Dziecko cały czas się pyta o co chodzi i po jakimś czasie może czuć się zmęczone. Sumując wszystko, wychodzi na to, że film od 10 lat, ale po wcześniejszym przeczytaniu książek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magna Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.netvigator.com 03.01.03, 08:02 dla dzieci i tylko dla dzieci. i to malych. obraza inteligencje starszych dzieci i doroslych. pelen niedokonczonych watkow, niedokonczonych postaci, nieporadnie ciagnacy watek glowny w kilku momentach (patrz pajaki), pelen zbednych nic nie wnoszacych do tresci szczegolow slowem zakalec filmowy ale nie ma sie co dziwic skoro i ksiazka slabowita. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 04.01.03, 03:56 Gość portalu: Magna napisał(a): > dla dzieci i tylko dla dzieci. i to malych. obraza inteligencje starszych > dzieci i doroslych. pelen niedokonczonych watkow, niedokonczonych postaci, > nieporadnie ciagnacy watek glowny w kilku momentach (patrz pajaki), pelen > zbednych nic nie wnoszacych do tresci szczegolow slowem zakalec filmowy ale nie > > ma sie co dziwic skoro i ksiazka slabowita. Magna, mowilas mi, ze nie czytalas ksiazki. Kiedy nadrobilas zaleglosci? Odpowiedz Link Zgłoś
fastfood Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 03.01.03, 11:04 dla dzieci i nie tylko dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agator13 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.ibb.waw.pl 03.01.03, 14:22 Niestety w dzisiejszych czasach już w kreskówkach jest mnóstwo przemocy i większość dzieciaków takie sceny, jak w Harrym Potterze nie wzrusza. Mój 5-letni brat, który uwielbia kiedy czyta mu sie ksiązku już przeszedł przez 2 część serii HP i nie dało rady nie póść z nim do kina. Na szczęście jest na tyle rozsądny, że kiedy się czegoś boi to zamyka oczy. I w trakcie filmu 2 razy musiał je zamykać i to na dość długo.Najwyraźniej kino dla dzieci wyostrza sie jeszcze bardziej-sceny walki Harrego z bazyliszkiem nie powstydziłby sie nawet thriller. I dlatego to od rodziców i opiekunów zależy, czy pójśc na ten film z dzieckim, czy nie i jaki wiek jest odpowiedni. Oni najlepiej znają (powinni znać!) wrażliwość dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 132.198.175.* 03.01.03, 20:36 ile ty masz lat ze tak piszesz? (to nie ironia) uwazam ze jak na dziecko (brat 5 lat) piszesz madrze. HP to film dla dzieci, ale nie dla wszystkich. Tak jak horror, lub kryminal nie jest dla kazdego doroslego. Rzecz gustu. Ja swojej 13 latce pozwalam obejrzec film R (od 18 lat) jesli jedyna powodem tego ratingu jest dorosla scena , a poza tym film jest fajny. Z kolei nie pozwalam ogladac morderstw, strzelanin (no chyba ze J. Bond itp) choc maja PG- 13. A poza tym do tych co mowia ze kiedys to fajne bajki i kreskowki a teraz takie okropnosci: a Jas i Malgosia a Czerwony Kapturek a Sniezka lagodne i czyste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agator13 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.ibb.waw.pl 06.01.03, 08:44 Hmm, między mną a bratem jest duża różnica wieku-21 lat (buu). Odpowiedz Link Zgłoś
narvosol tak, dla dzieci 03.01.03, 21:32 oto link dla doroslych www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=44&w=4039586 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knebel Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.acn.waw.pl 03.01.03, 21:43 stolek napisała: > Jak Wam się wydaje, czy "Harry Potter i komnata tajemnic" to film dla dzieci, > a jeżeli tak, to w jakim wieku? Moim zdaniem Harry ni jest dobrym bohaterem. Wkółko coś psoci.Dzieci nie powinny na nim sie wzorować . Dla mnie bohatere jest np. MUMINEK. Je wszystko co mu Mama przygotuje. Nie psoci. Lubi ksiażki. Odpowiedz Link Zgłoś
magnesia1 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 04.01.03, 14:01 NO cóż? sama nie wiem z ciekawości byłam na tym filmie zreszta w głebi duszy ciagle jestem jeszcze dzieckiem mysle ze film moze i byl robiony z mysla o dzieciakach ale efekt nie jest zbyt dobry obserwowalam dzieciaki ktore przyszły na seans przez pierwsza godzine były zainteresowane a potem narzekaly ze film jest za dlugi zgadzam sie z nimi przeciez male dziecko nie wytrzyma w fotelu ponad 2 godziny znam filmy które ekranizowaly grubsze ksiazki a mimo to byly krotsze nie wiem jak reżyserom udaje sie tego dokonac ale widocznie jest to mozliwe mimo wszystko stawiam na ksiazke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neko Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.sloneczny.pl / *.sloneczny.pl 04.01.03, 14:47 szczerze mówiąc to nie byłem w kinie na harrym, ale gdy czytalem drugi tom opowiesci o niesamowitym czarodzieju wydawalo mi sie, ze nie jest to ksiazka przeznaczona dla kazdej grupy wiekowej. swoje zdanie zaczalem tworzyc gdy tylko przeczytalem pierwsze pogrozki bazyliszka. nie myslalem nad jego zmiana od momentu ryzykownej walki z krwiozerczym potworem - cytuje: "widział olbrzymie, krwawiace oczodoly" czy tez "upuscił kiel i patrzyl, jak krew nasacza jego szaty...". gdybym mial dzieci w wieku 7-8 lat na z pewnoscia nie pozwolilbym im czytac tej powiesci w tym wieku, a w szczegolnosci isc do kina na ekranizacje harry'ego. przejdzmy do tomu czwartego "Harry Potter i Czara Ognia". mimo ich seria ksiazek o nim jest przeze mnie uwielbiana, z latwoscia moge stwierdzic, ze autorka przesadzila. ksiazka, a moze lepiej by brzmialo ksiega (7xx stron!!!), ta jest nasycona przemoca. jest ona przeznaczona na pewno nie dla dzieci, lecz dla mlodziezy. Wiem, ze moja opinia jest moze troche kontrowersyjna, ale wydaje mi sie, ze mam racje. jesli ktos sie chce skontaktowac ze mna w zwiazku z moja recenzja, wlasciwie nie filmu, lecz ksiazki, podaje swoj adres e-mail: neko_89@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DaDa Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.one.pl / 192.168.0.* 04.01.03, 18:40 Moj 16-latek przeczytal 3 pierwsze tomy w wieku mniej więcej 12-13 lat i stwierdził: fajne, ale za proste w porównaniu z Tolkienem. Miał chyba na mysli, że za infantylne. Tolkiena przeczytal w wieku 11 lat. Z moich obserwacji jego rówieśników wynika, że jeżeli ktoś z nich cokolwiek czyta, to prawie wyłącznie fantasy. Należy więc się bardzo cieszyć, że pojawiła się ta seria, bo inaczej znikłaby w narodzie umiejętność czytania. Zachęcona gwarem medialnym, ja również przeczytałam wszystkie tomy. Zrobiła na mnie wrażenie "Ani z Zielonego Wzgórza" dla chłopaków. Sierota, przeciwności losu, przeróżne przygody, pochwała wartości chrześcijańskich itp. itd... Oczywiście - dzisiejsze dzieciaki wychowane na kreskówkach Disney'a i horrorach potrzebują wiekszej podniety niż w XIX w., żeby się zainteresować książką, stąd te "okropności". Ale czy rzeczywiście są tam okropności? Nasze dzieci codziennie w telewizji naoglądają się ich więcej a w komputerze z ich rąk pada trupem kilkadziesiąt, na szczęście wirtualnych, trupów. Nie należy więc przesadzać z przestrogami przed "Harrym". Ja sama i mój mąż również, wybierzemy się na film z przyjemnością. DaDa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.media4.pl 04.01.03, 18:51 Na poczatku chciałabym powiedzieć że jestem dwunastolatką i na drugiej cześci Harrego byłam od razu pierwszego stycznia.Film był poprostu coolowy!! troche straszny ale wciągający,wogóle nie wyczułam tego ze trwał on prawie trzy godziny.Uważam że film jest dla dzieci powyżej 9 lat i zabieranie dziecka 3 letniego na taki film to naprawde głupota. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mushanakoji Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 04.01.03, 20:07 dnia pierwszego stycznia przestąpiłem próg kina i oczom mym ukazał sie tłum tatusiów i mamuś ze swymi większymi i mniejszymi brzdącami, przy tym widok dziecięcia 4- czy 5-letniego nie był rzadkością, a wręcz przytłaczającą wiekszością. i jak widzę pytanie redakcji tyczy sie tego czy dla tych milusińskich druga część przygód czarodzieja-okularnika nie okaże zbyt brutalna i krwiście- bzdurna... na pytanie moge jedynie w ten sposób odpowiedzieć: gdybym był tatusiem [a nie jestem] to mego [hipotetycznego] dziecka do kina bym nie zabrał. nei dlatego, że byłbym [bo nie jestem] złym [zakładając] ojcem. po prostu Harry numer zwei straszy nie na żarty, przeraża na serio i różdżką magiczną ani trochę nie oczarowuje. marketingowy szum robi jednak swoje i nie wypada fanom książek narzekać na miłego okularnika. a to przecież film szalenie nuuudny. moje hipotetyczne dziecko zakładam, że zachwycone było pierwszą przygodą nieśmiałego Pottera, natomiast pokaz obecnych przygód przyprawić może o ból pęcherza, częste opady powiek i utyskiwanie, chrząkanie, kręcenie się, spoglądanie na widzów dookoła [moje hipotetyczne dziecko jest podobne do innych dzieci, a innych dzieci na sali dźwiękoobrazowni było w brud]. dziecko hipotetyczne niczym nie jest zaskakiwane [bo znów odgrzewają ten sam kotlet, do tego na tej samej patelni]. moje hipotetyczne dziecko z pewnością nie pokocha bazyliszka i jego wydłubanych ślepi. nie pokocha tez Pottera, który z donośnym krzykiem wbija swój mały mieczyk w jego gardziel [die, die, die my darling!], przebijając sie przez mózg robala aż wystąpi na czoło wężyska fontanna krwi. sama urocza postać Zgredka moje hipotetyczne dziecko mogłaby zachwycić, w końcu dowcip goni dowcip. składając literki w zdania troszkę inaczej widać świat [przynajmniej nie tak brutalnie]. cała sala porykiwąła się ze smiechu gdy Zgredek w akcie skruchy i w ramach pokuty przypalił swoje biedne paluszki żelaskiem [sic!! razy dwa do tego!]. jesli moje hipotetyczne dziecko ma byc zachwycone tego typu wyśmienitą zabawą to ja na zawsze pozostane hipotetycznym tatusiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.uz.zgora.pl 04.01.03, 20:58 Nie wiem czy wogole kiedyś dorosniesz do tego aby zostac nawet hipotetycznym tatusiem a co dopiero realnym. Uwazam ze jestes do kitu a twoje mysli do ... mushanakoji napisał: > dnia pierwszego stycznia przestąpiłem próg kina i oczom mym ukazał sie tłum > tatusiów i mamuś ze swymi większymi i mniejszymi brzdącami, przy tym widok > dziecięcia 4- czy 5-letniego nie był rzadkością, a wręcz przytłaczającą > wiekszością. > i jak widzę pytanie redakcji tyczy sie tego czy dla tych milusińskich druga > część przygód czarodzieja-okularnika nie okaże zbyt brutalna i krwiście- > bzdurna... na pytanie moge jedynie w ten sposób odpowiedzieć: gdybym był > tatusiem [a nie jestem] to mego [hipotetycznego] dziecka do kina bym nie > zabrał. nei dlatego, że byłbym [bo nie jestem] złym [zakładając] ojcem. po > prostu Harry numer zwei straszy nie na żarty, przeraża na serio i różdżką > magiczną ani trochę nie oczarowuje. marketingowy szum robi jednak swoje i nie > wypada fanom książek narzekać na miłego okularnika. > a to przecież film szalenie nuuudny. moje hipotetyczne dziecko zakładam, że > zachwycone było pierwszą przygodą nieśmiałego Pottera, natomiast pokaz > obecnych przygód przyprawić może o ból pęcherza, częste opady powiek i > utyskiwanie, chrząkanie, kręcenie się, spoglądanie na widzów dookoła [moje > hipotetyczne dziecko jest podobne do innych dzieci, a innych dzieci na sali > dźwiękoobrazowni było w brud]. dziecko hipotetyczne niczym nie jest > zaskakiwane [bo znów odgrzewają ten sam kotlet, do tego na tej samej patelni]. > > moje hipotetyczne dziecko z pewnością nie pokocha bazyliszka i jego > wydłubanych ślepi. nie pokocha tez Pottera, który z donośnym krzykiem wbija > swój mały mieczyk w jego gardziel [die, die, die my darling!], przebijając sie > przez mózg robala aż wystąpi na czoło wężyska fontanna krwi. > > sama urocza postać Zgredka moje hipotetyczne dziecko mogłaby zachwycić, w > końcu dowcip goni dowcip. składając literki w zdania troszkę inaczej widać > świat [przynajmniej nie tak brutalnie]. cała sala porykiwąła się ze smiechu > gdy Zgredek w akcie skruchy i w ramach pokuty przypalił swoje biedne paluszki > żelaskiem [sic!! razy dwa do tego!]. > > jesli moje hipotetyczne dziecko ma byc zachwycone tego typu wyśmienitą zabawą > to ja na zawsze pozostane hipotetycznym tatusiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mushanakoji Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 05.01.03, 00:04 Gość portalu: aga napisał(a): > Nie wiem czy wogole kiedyś dorosniesz do tego aby zostac nawet hipotetycznym > tatusiem a co dopiero realnym. Uwazam ze jestes do kitu a twoje mysli do ... doooo...? bo jestem ciekawy jakie ma mysli osoba do kitu, nawet nie dorosła, a już na pewno nie hipotetyczny ojciec. czyżby fanka Pottera broniąca okularnika swą piersią kiedykolwiek i gdziekolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziara Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 22:45 zgadzam xsię z tym że ten film jest dla dzieci (ale nie tylko). To dlaczego tak ciśgnie dzieciaków przed ekrany???Dzieci po prostu to kochają. MADZIARA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: router:* / 10.102.21.* 04.01.03, 22:51 Byłam, widziałam, wróciłam zachwycona. Ale podtrzymuję opinie, że to film nie dla dzieci. W kinie pełno było maluchów, nawet 5-letnich: dla nich te pająki i bazyliszki to trochę za mocne przeżycia. No i sama długośc filmu też. Ale dla osób od 10 roku życia wzwyż- bardzo dobry film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kahila Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.acn.pl / 10.72.6.* 05.01.03, 01:23 Właśnie wróciłam z filmu HP... szczerze sie przyznam, że przez większą część filmu zamykałam oczy i nerwowo zaciskałam rękę koleżanki siedzącej obok. Uważam, że nie jest to film dla dzieci. Dużo w nim przemocy, krwi, krzywdzenia innych, okropnych, obrzydliwych scen (ślimaki zwracane przez jednego z bohaterów) łeee... poza tym film nudny i długi. Skoro ja, już nie nastolatka, bałam się na tym filmie i nadal widzę przed oczyma te kosmate nóżki... brrr... to co dopiero dzieci.. Film zdecydowanie dla osób powyżej 12 roku życia. Pozdrawiam Kahila Odpowiedz Link Zgłoś
white84 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 05.01.03, 17:47 To film dla wszystkich.Mogą go ogladać i starzy i młodzi.Jest to film uniwersalny i na 100% kazdemu sie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soridal Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.03, 21:49 Sądze że kolejna część przygód harrego jest całkiem niezła. Lecz wiem że nie które osoby które obejrzały film sądzą że film jest sto razy straszniejszy niż książka. Rodzice mojej koleżanki z klasy mówili na wywiadówce że ich córka sie posikała w łóżku w nocy po obejrzeniu tego filmu. Przez nich w naszej szkole możemy chodzić wyłącznie na filmy związane z edukacją np.zemsta. Nie możemy iść na n.p. pianiste, władce pierścieni(2 część) edi, itd. Myśle że ten film powinien być dla dieci od 12 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cailin Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.barrelled.dialup.pol.co.uk 11.05.03, 13:45 Tacy rodzice to dopiero dbaja o swoje dziecko, prawda?? Powiedziec o dziecku, ze sie w nocy zesikalo i to tak, zeby sie cala szkola o tym dowiedziala... Czasy szkolne juz za mna, ale doskonale moge sobie wyobrazic, ze cos takiego wiecej szkody dziecku uczyni niz obejrzenie "Harry'ego Pottera". > Rodzice mojej koleżanki z klasy mówili na wywiadówce że ich córka sie > posikała w łóżku w nocy po obejrzeniu tego filmu. Przez nich w naszej szkole > możemy chodzić wyłącznie na filmy związane z edukacją np.zemsta. Nie możemy iść > > na n.p. pianiste, władce pierścieni(2 część) edi, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia_ Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 05.01.03, 23:04 Byłam dziś na Harrym Potterze, z rodzicami i 6-letnim bratem. Sama mam 21. Na początku miałam pewne obawy, czy brat powinien to oglądać, bo naczytałam się tutaj tylu sprzecznych opinii. Poza tym w niektórych kinach było napisane, że film jest od 12 lat, a w niektórych, że bez ograniczeń. Ale Filip bardzo chciał zobaczyć drugą część, więc się wybraliśmy. Wszystkim bardzo się podobało. Faktycznie jest kilka strasznych scen, strasznych dla dzieci, nie dla dorosłych, wtedy mój brat zasłaniał oczy ręką i mówił, że się nie boi, bo wie, że to film :) Wyszedł zachwycony, inne dzieci też, żadne nie płakało, a w trakcie filmu wychodziły nie dlatego, że się nudziły, tylko dlatego, że chciało im się po prostu siusiu :) i zaraz wracały. To czy rodzice powinni pozwolić swoim dzieciom na oglądanie tego filmu zależy tylko i wyłącznie od dojrzałości dziecka. *** Amelia Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 05.01.03, 23:30 dla dzieci , oczywiscie nie miejcie zludzen, ostatnio zmuszony bylem skozystac z uslug kafejki internetowej, na moje nieszczescie obok toczyla sie sieciowa rozgrywka, w ktorej bylo tyle krwi, bebechow, mozgow i innych cudnych stworzen rodem z horrorow, ze az mi sie dziwnie zrobilo, no a srednia wieku uczestnikow to jakies 10 lat ... i oni sie maja bac tego filmu ? watpie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_la Re: NIE ! IP: 217.96.29.* 06.01.03, 02:43 Byłam na filmie zmoim wrażliwym 8,5 latkiem - fanem Pottera i córeczką 5,5 lat. Mała się bała - ale w normie , bardziej przeszkadzały jej decybele (mnie też uszy rozbolały). Michał natomiast - wielbieciel i znawca książki - tak przejął się filme, że przez kilka dni był roztrzęsiony, miał problemy z zaśnięciem a potem dręczyły go koszmary nocne. Stanowczo film przypomina triller (kościotrupy, wiszący kot, krew na ścianie, cudowne głosy :"zabiję was", Zgredek z przypalonymi rączkami) - wszystko zbyt dosłowne. Żałuję, że Michał to obejrzał, ale też nie wyobrażam sobie,że mogłabym mu zabronić - czekał na ten film tak długo i z takim utęsknieniem. Ciekawe co zrobić przed częścią trzecią ? Dać mu neospasminy ? e. Odpowiedz Link Zgłoś
ela1001 Re: NIE ! 06.01.03, 08:48 Film jest dobry ale zdecydowanie nie dla małych dzieci. Niektóre sceny są zbyt dosłowne i naprawdę mogą powodować nocne koszmary. Dzieci lubią się bać - ale czym innym są lęki po przeczytaniu bajki gdy dziecko uruchamia własną wyobraźnię a czym innym bardzo sugestywny horror na ekranie. Sądzę że 12 lat to absolutnie dolna granica wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anako^^ Re: NIE ! IP: *.rybnik.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 12:12 Zgadzam sie, film dla malych dzieci sie nie nadaje - za duzo krwi, przemocy, wlasciwie to taki film akcji o zabijaniu + Jurassic Park + po macoszemu potraktowane watki basniowe. Moim zdaniem film przez udramatyzowanie stracil atmosfere jaka stworzyli autorzy pierwszej czesci (o wersji ksiazkowej nawet nie mowie), zmieniajac konwencje w takim tempie w kolejnej czesci uracza nas regularnym horrorem. Z drugiej strony, tak popularne holywoodzkie, lubiane przez publicznosc (czyt. osiagajace sukcesy komercyjne) filmy akcji moga sie podobac nie tylko dzieciom - polecilabym harry'ego przede wszystkim doroslym, malo wymagajacym fanom fantastyki. A dzieci najwyrazniej trzeba przyzwyczajac do takiej sztucznej, niedopracowanej, ale zawsze jednak wywolujacej podwyzszenie poziomu adrenaliny, papki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luna_USA Re: NIE ! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 14:49 Film obejrzalam w Stanach. To, ze wszedl na ekrany jako film bez ograniczen wiekowych, uwazam za skandal. Zwlaszcza W Ameryce, tak troszczacej sie o to, co skierowane dla najmlodszych. Film jest okrutny, zbyt doslowny, i naprawde dziwie sie tym, ktorzy uwazaja ze spodoba sie wszystkim, niezaleznie od wieku. Dziewczynka w transie piszaca krwia na murze, kot powieszony za ogon, czy wydziobanie oczu bazyliszkowi - to sa sceny dla dzieci???? Chyba zartujecie! Na zakonczenie dodam, ze podczas mojego seansu trzy rodziny wyszly z kina, bo ich pociechy wpadly w histerie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_11 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 06.01.03, 12:20 Od razu 1 stycznia poszliśmy całą rodziną, razem z naszą dziewięcioletnią potteromanką (w wieku lat 6 na HP nauczyła się czytać :)) Obejrzała bez problemu, bawiła się świetnie, pająkam i i kościotrupami się nie przejęła (no bo przecież wie, że historia kończy się dobrze). Cały czas siedziała w objęciach Buni (podobno w obecności dorosłąego, który może przytulić i przypomnieć że to tylko film dziecko boi się mniej), ale była to raczej nasza potrzeba niż jej. Najdrastyczniejsza scena z bazyliszkiem, reszta - może być. Ani pająki nie są jakoś strasznie pokazane, ani spetryfikowani (rzeczywiście trochę byłam niespokojna, jak zostanie pokazana kotka). Ślimaki zosytały przyjęte spokojnie, jedynie pozbawiona kości ręka Harrego została skomentowana jao "Błeeeee". Trochę niepokoi mnie 3 część (dementorzy), ale będzie już o rok starsza. A wbrew pozorom czwarta część może okazać się dużo mniej przejmująca dla dziecka, niż w wersji książkowej... Reasumując: bardziej się przejmujemy tym, czego sie dzieci mogą bać, niż same dzieci... Aga Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.tarnas Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 06.01.03, 13:14 Najlepsze jest to, że on został chyba z góry uznany za film dla dzieci. Dzisiaj próbowałam sie dowiedzieć w którym z wrocławskich kin można obejrzeć Harrego z napisami a nie z dubbingiem. I co się okazało? Nigdzie nie można. Jedyną (!) kopię z napisami w Polsce ma warszawskie kino Muranów ( chyba nie przekręcam nazwy). Fasolka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cichy Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.supermedia.pl / *.katowice.supermedia.pl 06.01.03, 13:53 Szczerze mowiac,to chyba jednak nie jest film dla dzieci,ale nalezy pamietac ze i ksiazka nie za bardzo nadaje sie dla dzieci.Uwielbiam Harrego i wcale mnie to nie martwi ze robi sie coraz straszniej,4 część porzadnie mnie wystraszyla,ale ja mam 26 lat,trauma mi raczej nie grozi,ale czy dalbym ksiazke do przeczytania dzieciakowi? raczej przeczytalbym mu ja sam z odpowiednim komentazem,a o cos takiego w kinie trudno...(chyba ze osoby siedzace obok mnie bylyby bardzo wyrozumiale) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowala OPOWIADA O PRZYJAŻNI, WIĘC JEST DLA WSZYSTKICH!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 21:06 Każdy ma prawo obejrzeć ten film, a przecież opowiada on o najważniejszych cechach człowieka: wiary w siebie, przyjażni i zaufaniu!!! polecam również książkę!!! Odpowiedz Link Zgłoś