Dodaj do ulubionych

Czy Harry Potter to film dla dzieci?

02.01.03, 11:39
Jak Wam się wydaje, czy "Harry Potter i komnata tajemnic" to film dla dzieci,
a jeżeli tak, to w jakim wieku?
Obserwuj wątek
    • Gość: K1LLeR Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.visp.energis.pl 02.01.03, 12:45
      Być może to i film dla Dzieci, ale gdyby ktoś znalazł w tym filmie jakieś
      błędy, niedociągnięcia to zapraszam na www.gagi.prv.pl - portal wpadek
      filmowych.

Amerykańskie firmy to żenada, tyle milionów dolarów i taaakie błędy.

Polskie filmy rulez, mało kasy, ale za to to jest to.

Pozdrawiam i zachęcam www.gagi.prv.pl
      • Gość: k-oko Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.01.03, 15:07
        Ja znam jedzo niedociągnięcie.... jak chcesz sie dowiedziec jakie i w jakim
        filmie to napisz... k-oko@gazeta.pl
      • Gość: mileczka2 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.acn.waw.pl 02.01.03, 17:40
        Jak ten film nie jest dla dzieci to dla kogo? Przecież nie został stworzony dla
        dorosłych, a po za tym w repertuarach kin jest naisane, że jest bez ograniczeń.
      • Gość: aga Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 10:29
        Moim zdaniem w pewnym sensie jest to film dla dzieci.Ten film ma w sobie za
        dużo fantazji,choć znam wiele osób ,które bardzo lubią ten film.Dla mnie ten
        film jest za bardzo fantazyjny.Nie lubię go.
      • Gość: kiki50 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 212.122.207.* 06.01.03, 15:10
        POJĘCIE DZIECKA JEST SZEROKIE NA MNIEJ WIĘCEJ 0-100 LAT. KAŻDY Z ODBIORCÓW
        JAKIEGOKOLWIEK NOŚNIKA KULTUROWEGO RÓŻNI SIĘ NIE TYLKO WIEKIEM,ALE
        CHARAKTEREM,DOŚWIADCZENIEM,POTRZEBĄ PLYNĄCĄ Z
        SERCA,WYOBRAŹNIĄ,WRAŻLIWOŚCIĄ.PYTANIE ZAWĘŻA KRĄG ODBIORCÓW.JEST BLĘDNIE
        POSTAWIONE.DLA KOGO?TO JUŻ LEPIEJ.DLA KAŻDEGO DO KOGO TRAFILA
        KSIĄŻKA.ZDECYDOWANIE NIE DLA TYCH,KTÓRZY JEJ NIE CZYTALI I TO OD 1 TOMU.DLA
        KAŻDEGO,KOGO INSPIRUJE ŚWIAT WYOBRAŹNI AUTORKI I POMYSLOWOŚĆ TWÓRCÓW FILMU
        WCIELAJĄCYCH SLOWO W WYMIAR OBRAZU.TAKA GRA : A JAK PRZEDSTAWIĄ MANDRAGORY?A
        JAK GADAJĄCE OBRAZY?ZDERZENIE WLASNEGO WYOBRAŻENIA,Z DZIELEM FILMOWCÓW.NIE DLA
        TYCH,KTÓRZY JAK RASOWE MUGOLE ZDECYDOWANI DO UPADLEGO ROZSZCZEPIAĆ WLOS NA
        CZWORO,ZAMIAST DAĆ SIĘ PONIEŚĆ TREŚCI.DLA TYCH ,KTÓRZY WIERZĄ,ŻE TEN ŚWIAT
        ISTNIEJE,A NIE DLA TYCH,KTÓRZY ZRZYMAJĄ SIĘ I NA TEN KSIĄŻKOWY,I NA TEN
        FILMOWY, I NA TEN REALNIE ISTNIEJĄCY, I NA KOTA SĄSIADÓW,I NA PSA SĄSIADKI.NIE
        DLA PORÓWNYWACZY Z INNYMI BOHATERAMI INNYCH KSIĄŻEK,INNYCH AUTORÓW,Z INNYCH
        EPOK.DLA SZCZĘŚCIARZY,KTÓRYM SIĘ TO PODOBA.DLA MNIE,BO NIE WYOBRAŻAM
        SOBIE,ŻEBY PRAWDA O HOGWARCIE,NIE WYSZLA WRESZCIE Z UKRYCIA NA ŚWIATLO
        DZIENNE.A CI,KTÓRYM SIĘ NIE PODOBA,ŻE JEST JAK JEST,POWINNI SOBIE ODPUŚCIĆ.I
        PO SPRAWIE.
    • Gość: aga Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: proxy / *.dom.murator.pl 02.01.03, 16:42
      A kto tak powiedział?
      Autorka świetnie obserwuje rzeczywistość i doskonale zna gusta i
      zainteresowania dzieci. Zaczynamy od rzewnej historii biednego chłopca, który
      okazuje się Kimś - i to jest historia dla dzieci. Druga część to historia
      opowiedziana dla młodzieży, sam bohater jest już starszy, jego doświadczenia i
      przygody są niebezpieczne i budzące lęk. Nastolatek 12-15 lat będzie
      zachwycony. Przestraszony, ale zachwycony, bo tak naprawde dzieci uwielbiają
      się bać i dlatego chętnie słuchają od małego bajek o wilku i Czerwonym
      Kapturku. Kto w głebi duszy nie jest dzieckiem, będzie myślał tylko o
      destrukcyjnym działaniu takich opowieści, o lękach i frustracjach. Tymczasem w
      psychologii dziecięcej mówi się o tym, że groza w bajkach pozwala dziecku
      wyładować własne niepokoje i emocje, że jeśli bajka kończy się dobrze jest to
      swoiste katarsis dla dziecka. Nie przesadzajmy więc z osądami. Oczywiście, że
      Harry Potter nie nadaje się dla małych dzieci, ponieważ nigdy nie pojmą
      złożoności związków przyczynowo-skutkowych i samej fabuły, która jest
      zagmatwana, jak w najlepszym kryminale. Harry Potter to najlepsza książka dla
      dzieci i młodzieży, jaka ukazała się w ciągu ostatnich 10 lat. To również
      idealna powieść z wątkami detektywistycznymi, science-fiction, baśniowymi - dla
      dorosłych. Rozbudza wyobraźnię, śmieszy, straszy, wzrusza jednocześnie, to
      prawdziwe dzieło.
      • Gość: mouchi Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 195.136.95.* 03.01.03, 11:07
        dla 12-15 latków? to dlaczego na senasach przeważają 4-9 latki? dlaczego wersje
        są dubbingowane? 12-15 latki, które znam chodzą na Bonda, a nie takie bajki

Gość portalu: aga napisał(a):

> A kto tak powiedział?
        > Autorka świetnie obserwuje rzeczywistość i doskonale zna gusta i
        > zainteresowania dzieci. Zaczynamy od rzewnej historii biednego chłopca, który
        > okazuje się Kimś - i to jest historia dla dzieci. Druga część to historia
        > opowiedziana dla młodzieży, sam bohater jest już starszy, jego doświadczenia
        i
        > przygody są niebezpieczne i budzące lęk. Nastolatek 12-15 lat będzie
        > zachwycony. Przestraszony, ale zachwycony, bo tak naprawde dzieci uwielbiają
        > się bać i dlatego chętnie słuchają od małego bajek o wilku i Czerwonym
        > Kapturku. Kto w głebi duszy nie jest dzieckiem, będzie myślał tylko o
        > destrukcyjnym działaniu takich opowieści, o lękach i frustracjach. Tymczasem
      • vaud Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 04.01.03, 03:31

> A kto tak powiedział?
        > Autorka świetnie obserwuje rzeczywistość i doskonale zna gusta i
        > zainteresowania dzieci. Zaczynamy od rzewnej historii biednego chłopca, który
        > okazuje się Kimś - i to jest historia dla dzieci. Druga część to historia
        > opowiedziana dla młodzieży, sam bohater jest już starszy, jego doświadczenia
        i
        > przygody są niebezpieczne i budzące lęk. Nastolatek 12-15 lat będzie
        > zachwycony. Przestraszony, ale zachwycony, bo tak naprawde dzieci uwielbiają
        > się bać i dlatego chętnie słuchają od małego bajek o wilku i Czerwonym
        > Kapturku. Kto w głebi duszy nie jest dzieckiem, będzie myślał tylko o
        > destrukcyjnym działaniu takich opowieści, o lękach i frustracjach. Tymczasem
        w
        > psychologii dziecięcej mówi się o tym, że groza w bajkach pozwala dziecku
        > wyładować własne niepokoje i emocje, że jeśli bajka kończy się dobrze jest to
        > swoiste katarsis dla dziecka. Nie przesadzajmy więc z osądami. Oczywiście, że
        > Harry Potter nie nadaje się dla małych dzieci, ponieważ nigdy nie pojmą
        > złożoności związków przyczynowo-skutkowych i samej fabuły, która jest
        > zagmatwana, jak w najlepszym kryminale. Harry Potter to najlepsza książka dla
        > dzieci i młodzieży, jaka ukazała się w ciągu ostatnich 10 lat. To również
        > idealna powieść z wątkami detektywistycznymi, science-fiction, baśniowymi -
        dla
        >
        > dorosłych. Rozbudza wyobraźnię, śmieszy, straszy, wzrusza jednocześnie, to
        > prawdziwe dzieło.

Zgadzam sie, ze taka jest ksiazka.Film mnie jednak rozczarowal.
    • Gość: Ginny Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: router:* / 10.102.21.* 02.01.03, 17:06
      W kinie wisi na ten temat informacja: "Sugerowana kategoria wiekowa- powyżej
      lat 12", a tuż pod nią druga: "dla dzieci poniżej lat 12 bilety w cenie...". Po
      prostu logika jak rzadko! Filmu nie widziałam, ale sądząc po książce nie
      zabrałabym nań dziecka mniejszego niż jakieś 10 lat. Jednak druga część jest
      już dość mroczna...
    • rozhisteryzowana Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 02.01.03, 17:49
      Oczywiescie..Własnie z niego wróciłam :)..Film jest lepszy od poprzedniej
      adaptacji...ale troszke za długi :):)
    • Gość: HERMIONA Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 212.182.102.* 02.01.03, 18:01
      HARY POTTER TO FILM DLA DZIECI OD 12 LAT. WYSTĘPUJĄ TAM STRASZNE SCENY KTÓRYCH
      DZIECI ZACZYNAJĄ PŁAKAĆ. JA OSOBIŚCIE BYŁAM NA TYM FILMIE I MÓWIE ŻE NIE DAŁO
      SIE GO OBEJŻEĆ PONIEWAŻ DZIECI TAK PŁAKAŁY. W TYM FILMIE JEST PRZYMOC I
      ODRAŻAJĄCE POTWORY TAM WYSTĘPUJĄCE. I SĄ TAM ZAWARTE BZDURY KTÓRE POTEM ŚNIĄ
      SIĘ DZIECIOM I NIE MOŻNA W NOCY SPAĆ, PONIEWAŻ TWOJA SIOSTRA LUB BRAT WŁAŻĄ CI
      DO ŁÓŻKA TWIERDZĄC ŻE WIDZIAŁ/A PAJĄKA LUB BAZYLISZKA. WIĘC TWIERDZE ŻE
      FILM "HARRY POTTER I KOMNATA TAJEMNIC" NIE JEST DLA DZIECI PONIŻEJ 12 LAT.
      • Gość: Ron Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 212.191.32.* 03.01.03, 18:42
        Zgadzam się z tym listem
        to nie jest film dla dzieci
    • Gość: Skalar Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 02.01.03, 19:58
      Przede wszystkim musimy sobie postawić pytanie, czy przeznaczona dla dzieci
      jest cała seria książek o Harrym. Wydaje mi się, że dzieci poniżej granicy 10
      lat nie powinny czytać tych książek, a nejlepszym wiekiem do przeżywania
      przygód z Harrym Potterem od 13 do 16 lat. Jeżeli chodzi o film, to działaniem
      bez sensu jest zabranie dziecka na filmy o Potterze, kiedy wcześniej nie
      przeczytało ono książek. Dziecko cały czas się pyta o co chodzi i po jakimś
      czasie może czuć się zmęczone. Sumując wszystko, wychodzi na to, że film od 10
      lat, ale po wcześniejszym przeczytaniu książek.
      • Gość: Magna Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.netvigator.com 03.01.03, 08:02
        dla dzieci i tylko dla dzieci. i to malych. obraza inteligencje starszych
        dzieci i doroslych. pelen niedokonczonych watkow, niedokonczonych postaci,
        nieporadnie ciagnacy watek glowny w kilku momentach (patrz pajaki), pelen
        zbednych nic nie wnoszacych do tresci szczegolow slowem zakalec filmowy ale nie
        ma sie co dziwic skoro i ksiazka slabowita.
        • vaud Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 04.01.03, 03:56
          Gość portalu: Magna napisał(a):

> dla dzieci i tylko dla dzieci. i to malych. obraza inteligencje starszych
          > dzieci i doroslych. pelen niedokonczonych watkow, niedokonczonych postaci,
          > nieporadnie ciagnacy watek glowny w kilku momentach (patrz pajaki), pelen
          > zbednych nic nie wnoszacych do tresci szczegolow slowem zakalec filmowy ale
          nie
          >
          > ma sie co dziwic skoro i ksiazka slabowita.

Magna, mowilas mi, ze nie czytalas ksiazki. Kiedy nadrobilas zaleglosci?
    • fastfood Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 03.01.03, 11:04
      dla dzieci i nie tylko dla dzieci
      • Gość: agator13 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.ibb.waw.pl 03.01.03, 14:22
        Niestety w dzisiejszych czasach już w kreskówkach jest
        mnóstwo przemocy i większość dzieciaków takie sceny, jak
        w Harrym Potterze nie wzrusza. Mój 5-letni brat, który
        uwielbia kiedy czyta mu sie ksiązku już przeszedł przez 2
        część serii HP i nie dało rady nie póść z nim do kina. Na
        szczęście jest na tyle rozsądny, że kiedy się czegoś boi
        to zamyka oczy. I w trakcie filmu 2 razy musiał je
        zamykać i to na dość długo.Najwyraźniej kino dla dzieci
        wyostrza sie jeszcze bardziej-sceny walki Harrego z
        bazyliszkiem nie powstydziłby sie nawet thriller.
        I dlatego to od rodziców i opiekunów zależy, czy pójśc na
        ten film z dzieckim, czy nie i jaki wiek jest odpowiedni.
        Oni najlepiej znają (powinni znać!) wrażliwość dziecka.
        • Gość: ela Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: 132.198.175.* 03.01.03, 20:36
          ile ty masz lat ze tak piszesz? (to nie ironia) uwazam ze jak na dziecko (brat
          5 lat) piszesz madrze.
          HP to film dla dzieci, ale nie dla wszystkich. Tak jak horror, lub kryminal nie
          jest dla kazdego doroslego. Rzecz gustu.

Ja swojej 13 latce pozwalam obejrzec film R (od 18 lat) jesli jedyna powodem
          tego ratingu jest dorosla scena , a poza tym film jest fajny. Z kolei nie
          pozwalam ogladac morderstw, strzelanin (no chyba ze J. Bond itp) choc maja PG-
          13.

A poza tym do tych co mowia ze kiedys to fajne bajki i kreskowki a teraz takie
          okropnosci:
          a Jas i Malgosia
          a Czerwony Kapturek
          a Sniezka
          lagodne i czyste?
          • Gość: agator13 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.ibb.waw.pl 06.01.03, 08:44
            Hmm, między mną a bratem jest duża różnica wieku-21 lat
            (buu).
    • narvosol tak, dla dzieci 03.01.03, 21:32
      oto link dla doroslych

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=44&w=4039586
      :)
    • Gość: Knebel Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.acn.waw.pl 03.01.03, 21:43
      stolek napisała:

> Jak Wam się wydaje, czy "Harry Potter i komnata tajemnic" to film dla dzieci,
      > a jeżeli tak, to w jakim wieku?

Moim zdaniem Harry ni jest dobrym bohaterem. Wkółko coś psoci.Dzieci nie
      powinny na nim sie wzorować . Dla mnie bohatere jest np. MUMINEK. Je wszystko
      co mu Mama przygotuje. Nie psoci. Lubi ksiażki.
    • magnesia1 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 04.01.03, 14:01
      NO cóż? sama nie wiem z ciekawości byłam na tym filmie
      zreszta w głebi duszy ciagle jestem jeszcze dzieckiem
      mysle ze film moze i byl robiony z mysla o dzieciakach ale efekt
      nie jest zbyt dobry obserwowalam dzieciaki ktore przyszły na seans
      przez pierwsza godzine były zainteresowane
      a potem narzekaly ze film jest za dlugi
      zgadzam sie z nimi przeciez male dziecko nie wytrzyma
      w fotelu ponad 2 godziny
      znam filmy które ekranizowaly grubsze ksiazki a mimo
      to byly krotsze
      nie wiem jak reżyserom udaje sie tego
      dokonac ale widocznie jest to mozliwe
      mimo wszystko stawiam na ksiazke
    • Gość: neko Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.sloneczny.pl / *.sloneczny.pl 04.01.03, 14:47
      szczerze mówiąc to nie byłem w kinie na harrym, ale gdy czytalem drugi tom
      opowiesci o niesamowitym czarodzieju wydawalo mi sie, ze nie jest to ksiazka
      przeznaczona dla kazdej grupy wiekowej. swoje zdanie zaczalem tworzyc gdy tylko
      przeczytalem pierwsze pogrozki bazyliszka. nie myslalem nad jego zmiana od
      momentu ryzykownej walki z krwiozerczym potworem - cytuje: "widział olbrzymie,
      krwawiace oczodoly" czy tez "upuscił kiel i patrzyl, jak krew nasacza jego
      szaty...". gdybym mial dzieci w wieku 7-8 lat na z pewnoscia nie pozwolilbym im
      czytac tej powiesci w tym wieku, a w szczegolnosci isc do kina na ekranizacje
      harry'ego. przejdzmy do tomu czwartego "Harry Potter i Czara Ognia". mimo ich
      seria ksiazek o nim jest przeze mnie uwielbiana, z latwoscia moge stwierdzic,
      ze autorka przesadzila. ksiazka, a moze lepiej by brzmialo ksiega (7xx
      stron!!!), ta jest nasycona przemoca. jest ona przeznaczona na pewno nie dla
      dzieci, lecz dla mlodziezy. Wiem, ze moja opinia jest moze troche
      kontrowersyjna, ale wydaje mi sie, ze mam racje. jesli ktos sie chce
      skontaktowac ze mna w zwiazku z moja recenzja, wlasciwie nie filmu, lecz
      ksiazki, podaje swoj adres e-mail: neko_89@interia.pl
    • Gość: DaDa Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.one.pl / 192.168.0.* 04.01.03, 18:40
      Moj 16-latek przeczytal 3 pierwsze tomy w wieku mniej więcej 12-13 lat i
      stwierdził: fajne, ale za proste w porównaniu z Tolkienem. Miał chyba na mysli,
      że za infantylne. Tolkiena przeczytal w wieku 11 lat. Z moich obserwacji jego
      rówieśników wynika, że jeżeli ktoś z nich cokolwiek czyta, to prawie wyłącznie
      fantasy.

Należy więc się bardzo cieszyć, że pojawiła się ta seria, bo inaczej znikłaby w
      narodzie umiejętność czytania.

Zachęcona gwarem medialnym, ja również przeczytałam wszystkie tomy. Zrobiła na
      mnie wrażenie "Ani z Zielonego Wzgórza" dla chłopaków. Sierota, przeciwności
      losu, przeróżne przygody, pochwała wartości chrześcijańskich itp. itd...
      Oczywiście - dzisiejsze dzieciaki wychowane na kreskówkach Disney'a i horrorach
      potrzebują wiekszej podniety niż w XIX w., żeby się zainteresować książką, stąd
      te "okropności". Ale czy rzeczywiście są tam okropności? Nasze dzieci
      codziennie w telewizji naoglądają się ich więcej a w komputerze z ich rąk pada
      trupem kilkadziesiąt, na szczęście wirtualnych, trupów. Nie należy więc
      przesadzać z przestrogami przed "Harrym". Ja sama i mój mąż również, wybierzemy
      się na film z przyjemnością. DaDa

• Gość: Julka Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.media4.pl 04.01.03, 18:51
        Na poczatku chciałabym powiedzieć że jestem dwunastolatką i na drugiej cześci
        Harrego byłam od razu pierwszego stycznia.Film był poprostu coolowy!! troche
        straszny ale wciągający,wogóle nie wyczułam tego ze trwał on prawie trzy
        godziny.Uważam że film jest dla dzieci powyżej 9 lat i zabieranie dziecka 3
        letniego na taki film to naprawde głupota.
        Pozdrawiam :-)
    • mushanakoji Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 04.01.03, 20:07
      dnia pierwszego stycznia przestąpiłem próg kina i oczom mym ukazał sie tłum
      tatusiów i mamuś ze swymi większymi i mniejszymi brzdącami, przy tym widok
      dziecięcia 4- czy 5-letniego nie był rzadkością, a wręcz przytłaczającą
      wiekszością.
      i jak widzę pytanie redakcji tyczy sie tego czy dla tych milusińskich druga
      część przygód czarodzieja-okularnika nie okaże zbyt brutalna i krwiście-
      bzdurna... na pytanie moge jedynie w ten sposób odpowiedzieć: gdybym był
      tatusiem [a nie jestem] to mego [hipotetycznego] dziecka do kina bym nie
      zabrał. nei dlatego, że byłbym [bo nie jestem] złym [zakładając] ojcem. po
      prostu Harry numer zwei straszy nie na żarty, przeraża na serio i różdżką
      magiczną ani trochę nie oczarowuje. marketingowy szum robi jednak swoje i nie
      wypada fanom książek narzekać na miłego okularnika.
      a to przecież film szalenie nuuudny. moje hipotetyczne dziecko zakładam, że
      zachwycone było pierwszą przygodą nieśmiałego Pottera, natomiast pokaz
      obecnych przygód przyprawić może o ból pęcherza, częste opady powiek i
      utyskiwanie, chrząkanie, kręcenie się, spoglądanie na widzów dookoła [moje
      hipotetyczne dziecko jest podobne do innych dzieci, a innych dzieci na sali
      dźwiękoobrazowni było w brud]. dziecko hipotetyczne niczym nie jest
      zaskakiwane [bo znów odgrzewają ten sam kotlet, do tego na tej samej patelni].

moje hipotetyczne dziecko z pewnością nie pokocha bazyliszka i jego
      wydłubanych ślepi. nie pokocha tez Pottera, który z donośnym krzykiem wbija
      swój mały mieczyk w jego gardziel [die, die, die my darling!], przebijając sie
      przez mózg robala aż wystąpi na czoło wężyska fontanna krwi.

sama urocza postać Zgredka moje hipotetyczne dziecko mogłaby zachwycić, w
      końcu dowcip goni dowcip. składając literki w zdania troszkę inaczej widać
      świat [przynajmniej nie tak brutalnie]. cała sala porykiwąła się ze smiechu
      gdy Zgredek w akcie skruchy i w ramach pokuty przypalił swoje biedne paluszki
      żelaskiem [sic!! razy dwa do tego!].

jesli moje hipotetyczne dziecko ma byc zachwycone tego typu wyśmienitą zabawą
      to ja na zawsze pozostane hipotetycznym tatusiem...
      • Gość: aga Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.uz.zgora.pl 04.01.03, 20:58

Nie wiem czy wogole kiedyś dorosniesz do tego aby zostac nawet hipotetycznym
        tatusiem a co dopiero realnym. Uwazam ze jestes do kitu a twoje mysli do ...

mushanakoji napisał:

> dnia pierwszego stycznia przestąpiłem próg kina i oczom mym ukazał sie tłum
        > tatusiów i mamuś ze swymi większymi i mniejszymi brzdącami, przy tym widok
        > dziecięcia 4- czy 5-letniego nie był rzadkością, a wręcz przytłaczającą
        > wiekszością.
        > i jak widzę pytanie redakcji tyczy sie tego czy dla tych milusińskich druga
        > część przygód czarodzieja-okularnika nie okaże zbyt brutalna i krwiście-
        > bzdurna... na pytanie moge jedynie w ten sposób odpowiedzieć: gdybym był
        > tatusiem [a nie jestem] to mego [hipotetycznego] dziecka do kina bym nie
        > zabrał. nei dlatego, że byłbym [bo nie jestem] złym [zakładając] ojcem. po
        > prostu Harry numer zwei straszy nie na żarty, przeraża na serio i różdżką
        > magiczną ani trochę nie oczarowuje. marketingowy szum robi jednak swoje i
        nie
        > wypada fanom książek narzekać na miłego okularnika.
        > a to przecież film szalenie nuuudny. moje hipotetyczne dziecko zakładam, że
        > zachwycone było pierwszą przygodą nieśmiałego Pottera, natomiast pokaz
        > obecnych przygód przyprawić może o ból pęcherza, częste opady powiek i
        > utyskiwanie, chrząkanie, kręcenie się, spoglądanie na widzów dookoła [moje
        > hipotetyczne dziecko jest podobne do innych dzieci, a innych dzieci na sali
        > dźwiękoobrazowni było w brud]. dziecko hipotetyczne niczym nie jest
        > zaskakiwane [bo znów odgrzewają ten sam kotlet, do tego na tej samej
        patelni].
        >
        > moje hipotetyczne dziecko z pewnością nie pokocha bazyliszka i jego
        > wydłubanych ślepi. nie pokocha tez Pottera, który z donośnym krzykiem wbija
        > swój mały mieczyk w jego gardziel [die, die, die my darling!], przebijając
        sie
        > przez mózg robala aż wystąpi na czoło wężyska fontanna krwi.
        >
        > sama urocza postać Zgredka moje hipotetyczne dziecko mogłaby zachwycić, w
        > końcu dowcip goni dowcip. składając literki w zdania troszkę inaczej widać
        > świat [przynajmniej nie tak brutalnie]. cała sala porykiwąła się ze smiechu
        > gdy Zgredek w akcie skruchy i w ramach pokuty przypalił swoje biedne
        paluszki
        > żelaskiem [sic!! razy dwa do tego!].
        >
        > jesli moje hipotetyczne dziecko ma byc zachwycone tego typu wyśmienitą
        zabawą
        > to ja na zawsze pozostane hipotetycznym tatusiem...
        • mushanakoji Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 05.01.03, 00:04

> Nie wiem czy wogole kiedyś dorosniesz do tego aby zostac nawet hipotetycznym
          > tatusiem a co dopiero realnym. Uwazam ze jestes do kitu a twoje mysli do ...

doooo...? bo jestem ciekawy jakie ma mysli osoba do kitu, nawet nie dorosła,
          a już na pewno nie hipotetyczny ojciec.
          czyżby fanka Pottera broniąca okularnika swą piersią kiedykolwiek i
          gdziekolwiek?
    • Gość: madziara Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 22:45
      zgadzam xsię z tym że ten film jest dla dzieci (ale nie tylko). To dlaczego
      tak ciśgnie dzieciaków przed ekrany???Dzieci po prostu to kochają. MADZIARA
    • Gość: Ginny Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: router:* / 10.102.21.* 04.01.03, 22:51
      Byłam, widziałam, wróciłam zachwycona. Ale podtrzymuję opinie, że to film nie
      dla dzieci. W kinie pełno było maluchów, nawet 5-letnich: dla nich te pająki i
      bazyliszki to trochę za mocne przeżycia. No i sama długośc filmu też. Ale dla
      osób od 10 roku życia wzwyż- bardzo dobry film.
    • Gość: kahila Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.acn.pl / 10.72.6.* 05.01.03, 01:23
      Właśnie wróciłam z filmu HP... szczerze sie przyznam, że przez większą część
      filmu zamykałam oczy i nerwowo zaciskałam rękę koleżanki siedzącej obok.
      Uważam, że nie jest to film dla dzieci. Dużo w nim przemocy, krwi, krzywdzenia
      innych, okropnych, obrzydliwych scen (ślimaki zwracane przez jednego z
      bohaterów) łeee... poza tym film nudny i długi. Skoro ja, już nie nastolatka,
      bałam się na tym filmie i nadal widzę przed oczyma te kosmate nóżki... brrr...
      to co dopiero dzieci.. Film zdecydowanie dla osób powyżej 12 roku życia.
      Pozdrawiam Kahila
    • white84 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 05.01.03, 17:47
      To film dla wszystkich.Mogą go ogladać i starzy i młodzi.Jest to film
      uniwersalny i na 100% kazdemu sie spodoba.
    • Gość: Soridal Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.03, 21:49
      Sądze że kolejna część przygód harrego jest całkiem niezła. Lecz wiem że nie
      które osoby które obejrzały film sądzą że film jest sto razy straszniejszy niż
      książka. Rodzice mojej koleżanki z klasy mówili na wywiadówce że ich córka sie
      posikała w łóżku w nocy po obejrzeniu tego filmu. Przez nich w naszej szkole
      możemy chodzić wyłącznie na filmy związane z edukacją np.zemsta. Nie możemy iść
      na n.p. pianiste, władce pierścieni(2 część) edi, itd. Myśle że ten film
      powinien być dla dieci od 12 roku życia.
      • Gość: cailin Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.barrelled.dialup.pol.co.uk 11.05.03, 13:45
        Tacy rodzice to dopiero dbaja o swoje dziecko, prawda?? Powiedziec o dziecku,
        ze sie w nocy zesikalo i to tak, zeby sie cala szkola o tym dowiedziala...
        Czasy szkolne juz za mna, ale doskonale moge sobie wyobrazic, ze cos takiego
        wiecej szkody dziecku uczyni niz obejrzenie "Harry'ego Pottera".

> Rodzice mojej koleżanki z klasy mówili na wywiadówce że ich córka sie
        > posikała w łóżku w nocy po obejrzeniu tego filmu. Przez nich w naszej szkole
        > możemy chodzić wyłącznie na filmy związane z edukacją np.zemsta. Nie możemy
        iść
        >
        > na n.p. pianiste, władce pierścieni(2 część) edi, itd.
    • amelia_ Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 05.01.03, 23:04
      Byłam dziś na Harrym Potterze, z rodzicami i 6-letnim bratem. Sama mam 21. Na
      początku miałam pewne obawy, czy brat powinien to oglądać, bo naczytałam się
      tutaj tylu sprzecznych opinii. Poza tym w niektórych kinach było napisane, że
      film jest od 12 lat, a w niektórych, że bez ograniczeń. Ale Filip bardzo chciał
      zobaczyć drugą część, więc się wybraliśmy. Wszystkim bardzo się podobało.
      Faktycznie jest kilka strasznych scen, strasznych dla dzieci, nie dla
      dorosłych, wtedy mój brat zasłaniał oczy ręką i mówił, że się nie boi, bo wie,
      że to film :) Wyszedł zachwycony, inne dzieci też, żadne nie płakało, a w
      trakcie filmu wychodziły nie dlatego, że się nudziły, tylko dlatego, że chciało
      im się po prostu siusiu :) i zaraz wracały.
      To czy rodzice powinni pozwolić swoim dzieciom na oglądanie tego filmu zależy
      tylko i wyłącznie od dojrzałości dziecka.

Amelia
    • yasny Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 05.01.03, 23:30
      dla dzieci , oczywiscie
      nie miejcie zludzen, ostatnio zmuszony bylem skozystac z uslug kafejki internetowej, na moje nieszczescie obok toczyla sie sieciowa rozgrywka, w ktorej bylo tyle krwi, bebechow, mozgow i innych cudnych stworzen rodem z horrorow, ze az mi sie dziwnie zrobilo, no a srednia wieku uczestnikow to jakies 10 lat ...
      i oni sie maja bac tego filmu ? watpie ...
    • Gość: el_la Re: NIE ! IP: 217.96.29.* 06.01.03, 02:43
      Byłam na filmie zmoim wrażliwym 8,5 latkiem - fanem Pottera i córeczką 5,5 lat.
      Mała się bała - ale w normie , bardziej przeszkadzały jej decybele (mnie też
      uszy rozbolały). Michał natomiast - wielbieciel i znawca książki - tak przejął
      się filme, że przez kilka dni był roztrzęsiony, miał problemy z zaśnięciem a
      potem dręczyły go koszmary nocne. Stanowczo film przypomina triller
      (kościotrupy, wiszący kot, krew na ścianie, cudowne głosy :"zabiję was",
      Zgredek z przypalonymi rączkami) - wszystko zbyt dosłowne. Żałuję, że Michał to
      obejrzał, ale też nie wyobrażam sobie,że mogłabym mu zabronić - czekał na ten
      film tak długo i z takim utęsknieniem. Ciekawe co zrobić przed częścią
      trzecią ? Dać mu neospasminy ?
      e.
      • ela1001 Re: NIE ! 06.01.03, 08:48
        Film jest dobry ale zdecydowanie nie dla małych dzieci. Niektóre sceny są zbyt
        dosłowne i naprawdę mogą powodować nocne koszmary.
        Dzieci lubią się bać - ale czym innym są lęki po przeczytaniu bajki gdy dziecko
        uruchamia własną wyobraźnię a czym innym bardzo sugestywny horror na ekranie.
        Sądzę że 12 lat to absolutnie dolna granica wieku.
        • Gość: anako^^ Re: NIE ! IP: *.rybnik.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 12:12
          Zgadzam sie, film dla malych dzieci sie nie nadaje - za duzo krwi, przemocy,
          wlasciwie to taki film akcji o zabijaniu + Jurassic Park + po macoszemu
          potraktowane watki basniowe. Moim zdaniem film przez udramatyzowanie stracil
          atmosfere jaka stworzyli autorzy pierwszej czesci (o wersji ksiazkowej nawet
          nie mowie), zmieniajac konwencje w takim tempie w kolejnej czesci uracza nas
          regularnym horrorem. Z drugiej strony, tak popularne holywoodzkie, lubiane
          przez publicznosc (czyt. osiagajace sukcesy komercyjne) filmy akcji moga sie
          podobac nie tylko dzieciom - polecilabym harry'ego przede wszystkim doroslym,
          malo wymagajacym fanom fantastyki. A dzieci najwyrazniej trzeba przyzwyczajac
          do takiej sztucznej, niedopracowanej, ale zawsze jednak wywolujacej
          podwyzszenie poziomu adrenaliny, papki.
      • Gość: Luna_USA Re: NIE ! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 14:49
        Film obejrzalam w Stanach. To, ze wszedl na ekrany jako film bez ograniczen
        wiekowych, uwazam za skandal. Zwlaszcza W Ameryce, tak troszczacej sie o to, co
        skierowane dla najmlodszych. Film jest okrutny, zbyt doslowny, i naprawde
        dziwie sie tym, ktorzy uwazaja ze spodoba sie wszystkim, niezaleznie od wieku.
        Dziewczynka w transie piszaca krwia na murze, kot powieszony za ogon, czy
        wydziobanie oczu bazyliszkowi - to sa sceny dla dzieci???? Chyba zartujecie! Na
        zakonczenie dodam, ze podczas mojego seansu trzy rodziny wyszly z kina, bo ich
        pociechy wpadly w histerie.
    • aga_11 Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 06.01.03, 12:20
      Od razu 1 stycznia poszliśmy całą rodziną, razem z naszą dziewięcioletnią
      potteromanką (w wieku lat 6 na HP nauczyła się czytać :))

Obejrzała bez problemu, bawiła się świetnie, pająkam i i kościotrupami się nie
      przejęła (no bo przecież wie, że historia kończy się dobrze). Cały czas
      siedziała w objęciach Buni (podobno w obecności dorosłąego, który może
      przytulić i przypomnieć że to tylko film dziecko boi się mniej), ale była to
      raczej nasza potrzeba niż jej. Najdrastyczniejsza scena z bazyliszkiem, reszta -
      może być. Ani pająki nie są jakoś strasznie pokazane, ani spetryfikowani
      (rzeczywiście trochę byłam niespokojna, jak zostanie pokazana kotka).
      Ślimaki zosytały przyjęte spokojnie, jedynie pozbawiona kości ręka Harrego
      została skomentowana jao "Błeeeee".

Trochę niepokoi mnie 3 część (dementorzy), ale będzie już o rok starsza.

A wbrew pozorom czwarta część może okazać się dużo mniej przejmująca dla
      dziecka, niż w wersji książkowej...

Reasumując: bardziej się przejmujemy tym, czego sie dzieci mogą bać, niż same
      dzieci...

Aga
    • magdalena.tarnas Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? 06.01.03, 13:14
      Najlepsze jest to, że on został chyba z góry uznany za film dla dzieci. Dzisiaj
      próbowałam sie dowiedzieć w którym z wrocławskich kin można obejrzeć Harrego z
      napisami a nie z dubbingiem. I co się okazało? Nigdzie nie można. Jedyną (!)
      kopię z napisami w Polsce ma warszawskie kino Muranów ( chyba nie przekręcam
      nazwy).
      Fasolka
      • Gość: Cichy Re: Czy Harry Potter to film dla dzieci? IP: *.supermedia.pl / *.katowice.supermedia.pl 06.01.03, 13:53
        Szczerze mowiac,to chyba jednak nie jest film dla dzieci,ale nalezy pamietac ze
        i ksiazka nie za bardzo nadaje sie dla dzieci.Uwielbiam Harrego i wcale mnie to
        nie martwi ze robi sie coraz straszniej,4 część porzadnie mnie wystraszyla,ale
        ja mam 26 lat,trauma mi raczej nie grozi,ale czy dalbym ksiazke do przeczytania
        dzieciakowi? raczej przeczytalbym mu ja sam z odpowiednim komentazem,a o cos
        takiego w kinie trudno...(chyba ze osoby siedzace obok mnie bylyby bardzo
        wyrozumiale)
    • Gość: kowala OPOWIADA O PRZYJAŻNI, WIĘC JEST DLA WSZYSTKICH!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 21:06
      Każdy ma prawo obejrzeć ten film, a przecież opowiada on o najważniejszych
      cechach człowieka: wiary w siebie, przyjażni i zaufaniu!!!
      polecam również książkę!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka