arwene 29.08.06, 13:07 Mark Hamill - Luke Skywalker Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasminar Re: Aktorzy jednej roli 29.08.06, 14:22 dokładnie to samo miałam napisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: Aktorzy jednej roli IP: *.drw.zabki.net.pl / 62.29.136.* 29.08.06, 14:57 Zaryzykowałbym: Peter Weller - Robocop Wprawdzie zagrał też główną rolę w niezłej "Tajemnicy Syriusza", ale to chyba wiedzą tylko miłośnicy s-f. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Aktorzy jednej roli 29.08.06, 17:29 Gość portalu: wowo napisał(a): > Zaryzykowałbym: > > Peter Weller - Robocop podobnie z Nancy Allen, którą kojarzy sie z rolą Anne Lewis. choć miała świetną rolę w "Wybuchu"... z mężczyzn to jeszcze obsada "Amadeusza". Tom Hulce jako Mozart i F. Murray Abraham jako Salieri... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Aktorzy jednej roli IP: *.czestochowa.agora.pl 29.08.06, 21:56 No nie, co Hulce'a to można się jszcze zgodzić, choć zagrał też znakomitą rolę główną w „Trójkącie pod gwiazdą” Konczałłowskiego, ale F. Murray Abraham miał całą masę znakomitych filmowych wcieleń (Imię róży, Fajerwerki próżności), a trzeba też pamiętać, że jest to przede wszystkim aktor teatralny o gigantycznym dorobku i sukcesach na scenie, udział w filmach uważa jako uboczne zajęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Aktorzy jednej roli 29.08.06, 22:16 Taki gość co zagrał kiedyś Robin Hooda: Pred albo jakoś tak...A taki był fajny :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: Aktorzy jednej roli 31.08.06, 11:00 Michael Pread jeszcze gral w Dynastii ksiecia z Moldawii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Aktorzy jednej roli 30.08.06, 13:01 ale przecież nie mówimy o aktorach, którzy zagrali jedną ważną rolę, ale którzy są z tą jedną rolą kojarzeni przez "tak zwany ogół". to, że ty czy ja oglądaliśmy wiele filmów z Hulcem czy FMA to inna kwestia. sam F. Murray Abraham mówił nieraz w wywiadach, że zawsze kojarzy się ludziom z rolą faceta, który zabił Mozarta. wykorzystano to zresztą w zabawny sposób w filmie "Bohater ostatniej akcji"... Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Aktorzy jednej roli 30.08.06, 13:55 W takim razie jak ulał pasuje tu też Stanisław Mikulski, który do końca życia zostanie Klossem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Aktorzy jednej roli 31.08.06, 03:23 eee tam, Panem Samochodzikiem tez zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snow Re: Aktorzy jednej roli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 14:59 Naked Lunch - glowna rola. Odpowiedz Link Zgłoś
quentiin Re: Aktorzy jednej roli 29.08.06, 23:06 Anthony Daniels - C-3PO Kenny Baker - R2-D2 Kevin Peter Hall - Predator Warwick Davis - Marvin (tu przesadziłem, wszak jeszcze Willow Ufgood) itd. W 'Itim' nikt nie siedział w środku ;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Aktorzy jednej roli 31.08.06, 12:04 Harrison Ford - "Blade Runner". Pozostałe występy tego aktora nadają się tylko do zapomnienia, a jeśli do zapamientania - to jedynie jako godna gigantycznych malin żenada. POzdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Aktorzy jednej roli 31.08.06, 12:05 Nie wiem, jak to się stało, ale oczywiście miało być "do zapamiętania". Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
arwene Re: Aktorzy jednej roli 31.08.06, 14:00 źle zrozumiałeś temat! Chodzi o aktorów kojarzonych tylko z jedną rolą! H. Ford kojarzony jest z wieloma rolami jak Han Solo, Indiana Jones i rewelacyjna rola w filmie Frantic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Aktorzy jednej roli 31.08.06, 17:18 ROLA we "Franticu" była istotnie rewelacyjna - ostatecznie to przecież Romano Polański, którego każdy film (może poza nudziarskimi i niepotrzebnie wydumanymi "Dziewiątymi Wrotami") jest wybitny. Niemniej jednak sama rola to jeszcze nie wszystko. Naprawdę mam wrażenie że inny, to znaczy profesjonalny aktor, wykorzystałby ten materiał do stworzenia postaci w sposób mistrzowski. Ford jest dla mnie pozbawionym wiedzy i talentu drewniakiem, który opanował jedynie kilka prostych, mimicznych chwytów. W kreacji tak papierowych, komiksowych postaci jak z "Gwiezdnych Wojen" albo "Indiany Jonesa" to wystarczyło. Kiedy w perspektywie kariery włoniło się kino ambitne, artystyczne - Harroson Ford poległ na całej linii. Wyjątkiem jest "Blade Runner", gdzie właściwie nie gra, to znaczy - jest niemalże "przezroczysty" i nie kreuje postaci w zgodzie z przyjętą przez siebie, jednowymiarową i dość pospolitą manierą. Wydaje mi się, że Ridley Scott musiał wykonać kawał pracy, żeby Forda powściągnąć ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: Aktorzy jednej roli IP: 62.29.136.* 31.08.06, 17:25 Ale w tym wątku nie oceniamy gry aktora w danej roli. Ford może być drewnem nad drewnami, ale dopóki przeciętny widz na hasło "Harrison Ford" odpowiada "Indiana Jones, Hans Solo i Deckard", to nie uznajemy go za aktora jednej roli. Nawet, jeśli tylko jedna kreacja jest warta uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: Aktorzy jednej roli IP: 62.29.136.* 31.08.06, 17:25 Han Solo miał być oczywiście... :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Aktorzy jednej roli 01.09.06, 16:00 Ford źle wspomina pracę nad "Blade Runnerem". Ciekawe, dlaczego ;) Ale warto jeszcze wspomnieć "Wybrzeże moskitów". Nie jest to najbardziej znany film Weira, ale Ford gra tutaj IMHO poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
entefuhrer Johnny w ogóle krzywdzi Forda; fakt, że ... 03.09.06, 22:49 ...Nicholson czy Pacino to on nie jest, ale zdarza mu się od czasu do czasu tymi "ograniczonymi środkami" perfekcyjnie operować (i to troche wbrew swojemu emploi) jak np. w "Uznanym za niewinnego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Aktorzy jednej roli IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.06, 13:37 Sylvia Krisel z Emmanuelli no i panna z Ostatniego tanga w Paryzu Maria cos tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbacz Re: Aktorzy jednej roli IP: 199.67.203.* 16.09.06, 17:48 Głupszego komentarza dawno nie zcytałem Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Aktorzy jednej roli 01.09.06, 16:10 I ten pan, co grał z L. Minelli w "Kabarecie". Nie pamiętam danych osobowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kustosz.m Re: Aktorzy czwartej roli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 23:36 > Michael York to aktor czwartej roli. czwarty muszkieter ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Sigourney Weaver 01.09.06, 16:14 Co prawda miała kilka innych ciekawych roli, ale nie oszukujmy się - zawsze pozostanie Ellen Ripley. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Tomasz Kozłowicz. 01.09.06, 16:18 Coś tam pograł trochę w różnych filmach ale dla mnie będzie zawsze Młodym Zybertowiczem. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2001 Re: Aktorzy jednej roli IP: *.e-wro.net.pl 02.09.06, 13:28 Keir Dullea - Bave Bowman Odpowiedz Link Zgłoś
john_malkovitch Re: Aktorzy jednej roli 02.09.06, 14:01 Idąc nieco innym tropem moznaby wymienić Woody'ego Allena, Clinta Eastwooda, wogóle wszsytkich herosów dzikiego zachodu, Arnolda, w sumie większość aktorów gra większość swoich ról niemalże identycznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Aktorzy jednej roli IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.06, 14:17 Nie kumasz,Clint z westernu,Clint policjant,Clint zolnierz,Clint amant,Clint dramatyczny malo ci,jedna rola.Widziales 1 film,to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Aktorzy jednej roli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 16:02 Jennifer Grey z Dirty Dancing z 1987r. Po tym filmie juz jej nie widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka tulipanka Re: Aktorzy jednej roli IP: *.aster.pl 02.09.06, 19:39 Ta aktorka ktora grala ISAURE - Lucelia Santos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Aktorzy jednej roli IP: *.sds.uw.edu.pl 03.09.06, 03:01 chyba grała też w filmie Wiatr o regatach żeglarskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Aktorzy jednej roli IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.09.06, 01:43 Grała za to przedtem w Cotton Clubie, ale za to małą rólkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Aktorzy jednej roli IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.09.06, 01:44 Oczywiście Jennifer Grey. Za to, za to... coś się rozmnożyło :D Odpowiedz Link Zgłoś
arwene Re: Aktorzy jednej roli 03.09.06, 10:23 przypomniała mi się Olivia Newton John jako Sandy z Grease. Teżjej potem nigdzie nie widziałam ... Anyway the wind blows... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Aktorzy jednej roli IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.06, 12:41 zona Jacka z Lsnienia,chyba tylko super fani wiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Aktorzy jednej roli IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.09.06, 01:46 Shelley Duvall, żona Jacka z Lśnienia grała też jedną z tytułowych ról w Trzech kobietach ALtmana, no i w Annie Hall Woody'ego Allena, poza tym cały czas gdzieś gra. Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Aktorzy jednej roli 03.09.06, 13:23 A mnie przychodzi na myśl Jennifer Beals z "Flashdance" - też chyba nigdzie później nie wystąpiła, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snow Stanisław Mikulski.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 15:02 ..jako wiadomo kto. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Stanisław Mikulski.. 03.09.06, 16:09 Jennifer Grey - Dirty Dancing ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Stanisław Mikulski.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 17:16 Aktor kojarzony z jedną rolą i moja wielka, platoniczna miłość z lat bardzo wczesnej młodości - Tomasz Mędrzak (Staś Tarkowski z "W pustyni i w puszczy"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: Stanisław Mikulski.. IP: 62.29.136.* 03.09.06, 17:20 To do kompletu Wlodzimierz Press - Grigorij Saakaszwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Stanisław Mikulski.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 17:27 I jeszcze Magda Zawadzka jako Baśka Wołodyjowska. I Marek Perepeczko jako Janosik. Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Aktorzy jednej roli 03.09.06, 17:43 A może Peter Falk jako porucznik Columbo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Aktorzy jednej roli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 17:51 O tak Falk=Colombo zdecydowanie. Tak jak Petter Sellers jest kojarzony głównie z cyklu o Różowej Panterze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: Aktorzy jednej roli IP: 62.29.136.* 03.09.06, 22:43 Nie, Savalas miał jeszcze dobrą rolę w "Parszywej dwunastce" chociażby, więc raczej się nie łapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Aktorzy jednej roli IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.06, 11:13 Savalas gral tez w westernie(Zloto Meckkeny-dobry) Odpowiedz Link Zgłoś
kara_b Re: Aktorzy jednej roli 04.09.06, 13:52 Ali Mc Graw w LOve Story. niby pózniej gdzieś grała,ale... jak dla mnie jeszcze H.Grant w czterech weselach- cokolwiek nie zagra mówi się i pisze ,że znowu gra właśnie tą postać aha, jeszcze Julia Roberts- sorry jak słyszę jej nazwisko to od razu Pretty woman widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kustosz.m Re: Aktorzy jednej roli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 23:49 I w "Zloto dla zuchwalych" Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Aktorzy jednej roli 04.09.06, 14:01 idąc tym tropem: Friedmann jako Bednarski i Don Johnson jako Crocket... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Aktorzy jednej roli IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.06, 21:54 no i Maruska czyli Raksa imie wylecialo z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kustosz.m Re: Aktorzy jednej roli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 23:41 > Tak jak Petter Sellers a jego potrojna rola w "Doktor Strangelove, lub jak przestałem się martwić i pokochałem bombę" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Aktorzy jednej roli 06.09.06, 09:56 ja bym dorzucil Vivien Leigh, bo znam wiele osob, ktore nawet widzac ja w innym filmie mowia: O, Scarlett! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aja Re: Aktorzy jednej roli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:24 nie no Viven Leigh grala jeszcze przeciez rewelacyjnie w "Annie Kareninie" ,"Pożegnalnym walcu" ale z rola Scarlettt jest najbardziej kojarzona ,nie znaczy to ,że nie grała świetnie w innych filmach ,według mnie była niesamowicie utalentowaną aktorką,a że ktos kojarzy ją tylko z rola z "Przeminęło z wiatrem" no coz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Aktorzy jednej roli IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.06, 11:42 Pierre Brice niezapomniany Apacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sherwood Patrick Steward IP: *.pro-forma.pl 08.09.06, 11:52 Jakoś nikt nie wspomniał o nim a mi kojarzy się jednoznacznie. Nawet widząc go w innych filmach nie mogę się opędzić od wrażenia, że został stworzony do tej jednej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
off-line Re: Aktorzy jednej roli 16.09.06, 19:41 Mnie przyszedł do głowy Pierce Brosnan jako James Bond i Colin Firth jako Mark Darcy - mimo, że lata temu oglądałam tego ostatniego w "Dumie i uprzedzeniu", a "Love Actually" uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Aktorzy jednej roli 16.09.06, 22:37 Myślę, że ten los spotka aktorów Władcy Pierścieni, pomimo, że grają dalej , a większość z nich to młodzi ludzie . Ale dla mnie np. Viggo Mortensen chyba na zawsze zostanie Aaragornem, chociaz niedawno np. zagrał b. dobrą rolę w Historii przemocy . Na widowni w konie szept poszedł - Aragorn, Aragorn.. Odpowiedz Link Zgłoś