Dodaj do ulubionych

Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matury

08.12.06, 22:37
Wybrałam sobie temat maturalny: Motyw samobójstwa w literaturze i filmie.
Bardzo optymistyczny ;P Proszę o tytuly filmów, w ktorych ktoś popełnił
samobojstwo. Będę wdzięczna!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ZC Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: *.chello.pl 08.12.06, 22:52
      frankenstein- został z ojcem;skazał sie sam na smierc- to w sumie i film i
      literatura.
      moze "łowca jeleni"- walken gral w rosyjska ruletke.trzeba tu zwrocic uwage na
      stan psychiczny bohatera. i przyczyny- wojna.
      w skazanych na shawshank- naczelnik popelnia samobojstwo st4rzelajac sobie w
      usta- ucieczka przed odpowiedzialnoscia, lęk.

to tak na pierwszy rzut. jak sobie cos przypomne to dopisze.
      • Gość: YouzeQ Skazani na Shawshank po raz drugi: IP: *.tsi.tychy.pl 15.12.06, 11:22
        Przypominam scenę gdy więzień nie potrafił się zaadoptować i się powiesił
        • bazyliszek4 Re: Skazani na Shawshank po raz drugi: 15.12.06, 14:31
          Gość portalu: YouzeQ napisał(a):

> Przypominam scenę gdy więzień nie potrafił się zaadoptować i się powiesił

a nie było pzypadkiem tak, że zakatowali go strażnicy bo głośno płakał w nocy?
          • Gość: ZC Re: Skazani na Shawshank po raz drugi: IP: *.chello.pl 16.12.06, 22:28
            to też było. ale autor pewnie ma na mysli starego czlowieka, ktory zajmowal sie
            biblioteka.
            • bazyliszek4 Re: Skazani na Shawshank po raz drugi: 17.12.06, 13:09
              fakt. zmylił mnie ten "więzień, ktory nie potrafił się zaadoptować". powinno
              być "zaadoptować do wolności"...
    • Gość: ZC Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: *.chello.pl 08.12.06, 22:54
      a moze jeszcze "miasto aniolow/ niebo nad berlinem"? bohater "ginie" po to by
      na nowo sie narodzic. powód: miłośc. troche naciagane, ale moze byc.
    • dorota621 Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu 08.12.06, 23:00
      Może też być film "W stronę morza". Chodzi tu bardziej o eutanazję, ale chyba
      może być. "Romeo i Julia"? "Pętla"?
      • misiask Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu 09.12.06, 00:51
        "między niebem a piekłem", "egzorcycta początek", "wichry namiętności", "inni",
    • Gość: bad.guy Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: 89.241.161.* 09.12.06, 01:24
      polecam jakikolwiek polski film poza seksmisja i rejsem - az chce sie podcinac
      zyly...
    • Gość: bad.guy Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: 89.241.161.* 09.12.06, 01:28
      najlepszy film o samobojstwie to leaving las vegas z nicolasem cage,niestety
      nie pamietam polskiego tytulu. o gosciu,ktory jedzie do las vegas zapic sie na
      smierc, zajebisty, a muzyka boska...
      • ratyzbona Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu 09.12.06, 11:39
        Stowarzyszenie umerąłycyh poetów ( chłopak popełnia samobójstwo co było
        kluczowe dla fabuły ale zapomniałam dlaczego;), przekleństwa niewinności - w
        których grupa chłopaków stara sie rozwiązać zagadkę dlaczego pięć sióstr
        popełniło samobójstwo - to tak na szybko jeszce nad tym pomyślę
    • alexanderson Motyw samobójstwa w filmie! HELP! 09.12.06, 11:50
      Film "Błędny ognik" (1963) Louisa Malle'a - studium ostatnich dni życia
      bohatera szykującego się do popełnienia samobójstwa (z wystrzałem w
      finale): "Zabijam się, bo mnie nie kochaliście. Dlatego, że ja was nie
      kochałem. Zabijam się, bo nasze stosunki były tchórzliwe. Zabijam się, żeby je
      zacieśnić. Zostawię na was plamę nie do wywabienia".
      Film "Pętla" (1957) Wojciecha J. Hasa - portret alkoholika, który nie umie
      zerwać z nałogiem i wiesza się na żyrandolu.
      W filmie "Lokator" (1976) Romana Polańskiego główny bohater dwa razy rzuca się
      z okna.
      Samobójstwo popełniają bohaterowie z powieści Dostojewskiego: Swidrygajłow
      w "Zbrodni i karze", Stawrogin i Kiriłłow (samobójstwo jako wcielenie w życie
      teorii) w "Biesach", Smierdiakow w "Braciach Karamazow".
      Przepiękną historię miłosną zakończoną samobójczym wystrzałem ("...i mocno, w
      zachwycie, strzelił") opowiada Iwan Bunin w opowiadaniu "Miłość Miti".
      • aluc Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP! 09.12.06, 13:37
        alexanderson napisał:

>
        > Film "Pętla" (1957) Wojciecha J. Hasa - portret alkoholika, który nie umie
        > zerwać z nałogiem i wiesza się na żyrandolu.
        >
        tu przy okazji masz i motyw literacki, bo to według opowiadania Hłaski

przewrotnie nieco - "Upadek" O. Hirschbiedela - masz samobójstwa Hitlera i Ewy
        Braun

"Harakiri" japoński film z 1962 roku, o rytualnych samobójstwach roninów

• mana_mana Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP! 09.12.06, 15:03
          Lilia-4-ever
          www.movieforum.pl/viewtopic.php?t=3799
    • bazyliszek4 Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu 09.12.06, 16:44
      "Lot nad kukułczym gniazdem" - samobójstwo Billy'ego
    • Gość: me Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: *.acn.waw.pl 09.12.06, 19:10
      'Zycie to bal' (glowy nie dam, chyba tak) z Eric'em Robertsem. Gra on
      homoseksualiste, ktory lapie AIDS i decyduje sie wyprawic wielkie przyjecie
      'pozegnalne' na koncu ktorego ma zamiar popelnic samobojstwo. Oczywiscie goscie
      sa o tym poinformowani. Caly film to przygotowania do przyjecia, rozne reakcje
      przyjaciol na zamiar gl. bohatera (szczegolnie ex-faceta Robertsa) i wreszcie
      kulminacyjne przyjecie. Ciekawe jest tu spojrzenie na auto-eutanazje.
      • darioszka00 Bardzo dziękuję!!! 09.12.06, 21:35
        • Gość: Sol Re: Bardzo dziękuję!!! IP: *.smstv.pl 09.12.06, 22:53
          film "Zostań" z McGregorem- samobójstwo jako antidotum na..własną śmierć?:)

i oczywiście Przekleństwa niewinności, o których już ktoś wspominał.
          • imlardis2 Re: Bardzo dziękuję!!! 10.12.06, 04:11
            Anna Karenina też
            • inna_beti Re: Bardzo dziękuję!!! 11.12.06, 11:44
              "Godziny" z Nicole Kidman
    • pyzulka1 Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu 11.12.06, 14:09
      Jesli chodzi o temat samobojstwa to od razu kojarzy mi sie z ksiażką Jeffreya
      Eugenidesa i filmem Sofii Coppoli nakreconym na jej podstawie pt Przekleństwa
      niewinnosci (Virgin Suicides) - robi wrazenie!!
      Powodzenia
    • Gość: moren Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: *.hsd1.nj.comcast.net 12.12.06, 05:57
      "bez konca"-k.kieslowskiego
      • Gość: Jokker Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: 195.117.142.* 12.12.06, 12:04
        "Śmierć na żywo" z Alem Pacino
        • Gość: cerber Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: *.gorzow.mm.pl 12.12.06, 17:48
          "spaleni słońcem" Michałkowa.14.12.06 będzie w tvp 1.Wielkie kino.Wybitna rola
          Olega Menshikova (gł. rola w "cyruliku syberyjskim").Miłość w czasach terroru
          stalina.
          • Gość: ja Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: *.chello.pl 13.12.06, 17:45
            arizona dream
            • mana_mana Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu 14.12.06, 15:19
              Thelma i Louise
              • stella25b Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu 14.12.06, 18:40
                "The Life of David Gale"- samobojstwo wygladajace na morderstwo w celu
                ukazania, ze obowiazujaca kara smierci w niektorych stanach USA jest czesto
                zgladzeniem niewinnego czlowieka.

"Cache"- samobojstwo,ofiara "zarzuca" swiadkowi odebranie mu szansy na lepsze
                zycie.

"Czastki elementarne"- samobojstwo zwiazane z utrata przyjaciela z powodu
                kalectwa i zycia na wozku inwalidzkim.

• dzida001 Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu 16.12.06, 20:17
      w Ostatnim Mohikaninie też motyw samobójstwa, jak jedna z uprowadzonych panien
      rzuca sie w przepaść.
      • Gość: luiza Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: *.ipt.aol.com 27.12.06, 03:52
        "Wilbur chce sie zabic", glowny bochater probuje kilka razy zakonczyc swoje
        zycie.Koncowki nie zdradze bo film polecam wszystkim.
    • Gość: echtom Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: 153.19.98.* 27.12.06, 09:53
      "Serce to samotny myśliwy" - na podstawie książki Carson McCullers.
      "Spirala" Zanussiego.
    • misscraft Między niebem a piekłem 28.12.06, 00:19
      z Robbinem Williamsem- piękny film, tam jego żona popełniła samobójstwo po tym
      kiedy on zginął w wypadku, podjął póbe "odbicia" jej z piekła.
    • Gość: ia10 Re: Motyw samobójstwa w filmie! HELP!! temat matu IP: *.acn.waw.pl 28.12.06, 11:29
      "Wysnione zycie aniolow" Zonki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka