Dodaj do ulubionych

film z polskim lektorem * film z polskim lektorem

08.05.08, 21:26
uch, ale mnie wkurzaja nasi wydawcy DVD, ktorzy uwazaja, ze najwazniejsza
informacja dla polskiego widza jest to, ze dany film mozna odtworzyc w wersji
dla debila, wiec niezaleznie od zamyslu artystycznego osoby, ktora
projektowala okladke, polski dystrybutor daje oczojebny pasek z tą
NAJWAZNIEJSZA informacja, bez ktorej przeciez film by sie nie sprzedal.
Pomijajac juz fakt, ze ta informacja jest przeciez na odwrocie w informacjach
o plycie, to mogliby dac np. jakas naklejke, ktora mozna zdjac z pudelka.
ehhh, kolejny raz sie wkurzylem na zakupach :/
Obserwuj wątek
    • ignatz Re: film z polskim lektorem * film z polskim lekt 12.05.08, 08:45
      Co prawda jedyne filmy na dvd jakie kupuję o te z gazetami i biorę z całym
      dobrodziejstwem inwentarza, ale rozumiem Cię. Okładka to też część całościowego
      dzieła i gdybym miał kupić np "Ukryty wymiar" albo kwadrylogię Aliena z takim
      napisem to bym się zastanowił.
      • kubissimo Re: film z polskim lektorem * film z polskim lekt 12.05.08, 09:53
        ja wlasnie kupilem w empik.com wydanie specjalne "Draculi" Coppoli. Oczywiscie
        na ich stronie nie bylo zdjecia okladki, ale widzialem to wydanie na Amazonie i
        sama forma wydania byla bardzo ladna (obwoluta, fantazyjne tekturowe pudelko
        ilustrowane duzymi zdjeciami, dwie plyty). Nawet mialem to kupic w Stanach, ale
        skoro okazalo sie, ze wyszlo to tez po polsku, to uznalem, ze pewnie bedzie
        szybciej i taniej kupic to u nas. No i kupilem.
        Z wersja amerykanska ma to tyle wspolnego, ze tez sa dwie plyty. I tyle. Zwykle
        plastikowe pudelko, zero finezji i oczywiscie pasek z radosna informacja o
        polskiej wersji jezykowej :/
        Dziekuje Ci Imperial Cinepix :///
    • aiczka Re: film z polskim lektorem * film z polskim lekt 14.05.08, 14:54
      > uch, ale mnie wkurzaja nasi wydawcy DVD, ktorzy uwazaja, ze najwazniejsza
      > informacja dla polskiego widza jest to, ze dany film mozna odtworzyc w wersji
      > dla debila,
      Najgorsze, że zdarzyło mi się dostać film bez innej wersji /..\. Na szczęście
      był to dodatek do gazety, więc wiele mnie nie kosztował.
      • kubissimo Re: film z polskim lektorem * film z polskim lekt 14.05.08, 21:04
        tak mialem z WINDA NA SZAFOT dodanym kiedys do Zwierciadla. Jak mozna zagluszac
        Milesa Davisa jakis smetnym lektorem? :/
        nawet puscilem maila z protestem do redakcji, ale oczywiscie nikt nie
        odpowiedzial :)
        • chihiro2 Re: film z polskim lektorem * film z polskim lekt 15.05.08, 19:47
          Ogladalam ten film wlasnie w tej wersji i wsciekalam sie. Nie
          cierpie polskich lektorow, naprawde lubie czytac napisy. Czy to tak
          trudno udostepnic wersje z napisami na plytach?
          • Gość: pb. tak, trudno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 23:21
            płyty dodawane do gazet często są tłoczone na jednowarstwowym DVD - wtedy jest
            taniej, ale mieści się dwa razy mniej informacji. Przez to takie filmy mają
            tylko jedną ścieżkę dźwiękową. Z lektorem. To przykre.
    • kaplica26 Re: film z polskim lektorem * film z polskim lekt 26.05.08, 18:16
      Ta informacja jest dla ludzi, którzy kupują encyklopedie z linijką w ręku... co
      by im na półkę pasowały.
      • taka-sobie-mysz Re: film z polskim lektorem * film z polskim lekt 30.06.08, 17:28
        A może dla ludzi, którzy nie mają czasu, by się po pracy uwalić na kanapie i
        wpatrywać w TV? Nierzadko oglądam TV i np. prasuję. Ciężko prasować i nie
        spuszczać oczu z telewizora, śledząc napisy.
        A na to, by najpierw wyprasować a potem oglądać nie mam zwyczajnie czasu.
    • camel_3d bo to jest WAZNA informacja- 30.06.08, 23:11
      nie kadzy jest tak swiatly i wspanialy, ze roz7umie kazdy niuans obcego jezyka.
      Dla wiekszosci Polakow jezyk angielski czy inny jest jezykiem OBCYM..i dla nich
      bardzo istotne jest wlasnie posiadnaie mozliwosci obejzenia filmu z polskim
      lektorem. Proste prawda.. a on stanowi wlasnei WIEKSZOSC:.
      • Gość: kio Re: bo to jest WAZNA informacja- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 23:29
        no to raczej nie jest mocny argument.. Kiedy film jest bez lektora, to ma napisy
        i ta większość społeczeństwa, która nie zna angielskiego, nadal może film
        oglądać i rozumieć.
    • Gość: ron Re: film z polskim lektorem * film z polskim lekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 23:40
      Tak naprawdę to jest szerszy problem. Problem przede wszystkim grafików. Często
      zleceniodawca ma jakieś życzenia, które po prostu trzeba spełnić. Ot choćby na
      plakacie trzeba umieścić trzydzieści lóg sponsorów.
      Wydaje mi się jednak, że tego da się uniknąć. Np. mamy w Polsce sporo
      wydawnictw, które dbają o to, żeby książka wyglądała estetycznie. I nie
      przeszkadza im, że informacje o sukcesach książki nie będą rzucały się w oczy z
      odległości pięciu metrów.
      Fajnie byłoby, gdyby pojawili się tacy wydawcy płyt. Z dobrymi filmami i
      estetycznymi okładkami. I pięknym menu.
      Trzeba z płyt DVD zrobić sztukę dla koneserów. To raczej nie jest trudne,
      pytanie tylko, czy przynosi zyski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka