Gość: serek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 09:53 Kieślowski Kusturica Tarkowski Łoziński Karabasz Trier Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yagnieszka Re: Wpisz mistrza 26.09.03, 13:07 Fellini - Fellini - Fellini Forman Visconti Bergman Fellini - Fellini - Fellini :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krówka śmieszka Re: Wpisz mistrza IP: 217.99.155.* 26.09.03, 13:59 Kieślowski Polański Kubrick Allen Fellini Kurosawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: Wpisz mistrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 14:10 A co zmienili w waszym życiu? Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: Wpisz mistrza 26.09.03, 21:39 Gość portalu: serek napisał(a): > A co zmienili w waszym życiu? Fellini - jak patrze na mezczyzn Visconti - jak patrze na kobiety Forman - jak czytam wiadomosci polityczne Bergman - jak wsluchuje sie w siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: Wpisz mistrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 21:47 Wszyscy oprócz Formana juz nie tworzą. Czy szukasz czegoś nowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: Wpisz mistrza 26.09.03, 21:56 Za malo filmow tych innych widzialam zeby sie wypowiadac. Np. Almodovara widzialam nie wiecej niz 3 produkcje - za malo na zmiane swiatopogladu. Spielberg jest przygnebiajaco nierowny, podobnie jak Norman Jewison choc moze nalezaloby go dopisac za "W goraca, upalna noc" - ten film zmienil pewnie wiele w nas wszystkich. Dla mnie pojecie "Mistrza" to wielka, wielka nobilitacja - naprawde nie ma tak wielu, ktorzy mogliby dla mnie nosic to miano. Myslalam np. dopisac Hitchcoka ale zawahalam sie, bo tej glebi jednak brak. Podobnie dla mnie z Kurosawa czy Trierem, Jarmushem, innymi WIELKIMI - wielkim lecz jednak nie MISTRZAMI. Bo iluz mozna miec Bogow? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka PS do powyzszego 26.09.03, 22:01 Mysle, ze doczekam sie by do tej listy dopisac Agnieszke Holland ale juz np. czuje przez skore, ze Polanskiego nie dopisze nigdy. Ciekawi mnie, co zrobi ze soba Sophia Copolla, bo 2 jej pierwsze filmy obiecuja bardzo duzo ale iluz jest takich, co sie "dobrze zapowiadaja"? Juz, juz bym dopisala Atoma Egoyana ale ... jednak nie, bo za duzo niedorobek i niedoskonalosci ideologiczno/warsztatowych. Mistrz to dla mnie taki, ktoremu do niczego nie moge sie "przyczepic" a ja z natury jestem czepialska ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: PS do powyzszego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 22:14 Być konsekwentnym w swoim działaniu, brak kompromisów i to 'Coś' swojego co także jest moje to cechy Mistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratek p.s. IP: *.biaman.pl 04.10.03, 15:53 Wybacz, ale jeśli rozważasz "dopisanie" Holland, a Polańskiego "wykreślasz", to daje to świadectwo nie tyle mistrzostwa tychże, co Twojej niewiedzy. Po co zachwycać się Fellinim, jeśli nie zauważasz geniusza w Polanskim? E tam, niemądre jest to przerzucanie się nazwiskami, chociaż po pierwszym Twoim spisie odniosłem wrażenie, że wiesz, o czym mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: p.s. 05.10.03, 15:55 Gość portalu: bratek napisał(a): > Wybacz, ale jeśli rozważasz "dopisanie" Holland, a Polańskiego "wykreślasz", to > > daje to świadectwo nie tyle mistrzostwa tychże, co Twojej niewiedzy. Po co > zachwycać się Fellinim, jeśli nie zauważasz geniusza w Polanskim? > E tam, niemądre jest to przerzucanie się nazwiskami, chociaż po pierwszym Twoim > > spisie odniosłem wrażenie, że wiesz, o czym mówisz. A znasz roznice pomiedzy geniuszem a mistrzem? Pomijam juz zupelnie nazwanie Polanskiego geniuszem. tak tylko pytam o nomenklature zebysmy sie poslugiwali tymi samymi pojeciami. Dlaczego oceniasz mnie? Watek nie jest na temat tego, czy Yagnieszka wie, o czym mowi - ja jestem przekonana, ze wiem i to mnie cieszy. Ciebie nie musi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krówka śmieszka Re: Wpisz mistrza IP: 217.99.155.* 27.09.03, 00:02 Gość portalu: serek napisał(a): > A co zmienili w waszym życiu? skurwiele spiepszyli mi życie;zawsze będę mógł tylko odbierać kino nigdy współtworzyć;chrzanić marzenia 8-("Lauro nie bądź melodramatyczna"); jak widzicie wcale mi nie do śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasja Re: Wpisz mistrza IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 07:11 Bergman Holland Polański Forman Kieślowski pzdr kasja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krówka śmieszka Re: Wpisz mistrza IP: 217.99.155.* 28.09.03, 23:22 Opatrzność czuwa.Jak na razie nikt nie wpisał p.Wajdy.Zauważyliście,że określenie "mistrz Wajda" nabrało zabarwienia ironicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: Wpisz mistrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 13:59 Mlody Wajda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flatline Re: Wpisz mistrza IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 19:51 Federico Fellini Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arn Re: Wpisz mistrza IP: *.centrum.gliwice.pl / 10.49.11.* 30.09.03, 01:05 top 12: Rywin Frytka Ryśku Czarzasty Dowbor jr Paschalska Lepper Wiśniewski Błochowiak Stachursky Rydzyk trenerzy polskiej reprezentacji piłki nożnej Lista jest jeszcze długa. Niby mieli być to mistrzowie kina ale zapewniam, że każdą z powyższych person można powiązać z ową dziedziną. Kogoś mogą dziwić same polskie nazwiska lecz przecież nasz kraj to mesjasz wśród narodów. Misrzów ci u nas w bród (lub w brud, jak kto woli) Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.m Re: Wpisz mistrza 05.10.03, 09:32 Federico Fellini Ingmar Bergman Akira Kurosawa Andriej Tarkowski Luchino Visconti Michelangelo Antonioni Andrzej Wajda Francis Ford Coppola (w latach 70-tych) Siergiej Eisenstein Krzysztof Kieślowski Sergio Leone Elia Kazan Sam Peckinpah Odpowiedz Link Zgłoś
furby Re: Wpisz mistrza 05.10.03, 14:01 Moj osobisty - Wim Wenders. Za "Niebo nad Berlinem" i "Lisbon Story". Pozostale jego filmy robia na mnie znacznie mniejsze wrazenie (zreszta, wszystkich jeszcze nie obejrzalam), ale te dwa zupelnie mnie porazily. Odpowiedz Link Zgłoś