Dodaj do ulubionych

"Ukryte pragnienia"

15.01.09, 17:37
To film ktorego premiera odbyła się kilkanaście lat temu ,wiem:)
Ale ja dopiero teraz go obejrzałam
Bernardo Bertolucci to mój ulubiony reżyser.
Bardzo lubię w jego filach ten bunt bohaterów przeciw narzuconym przez społeczeństwo ,konwenansom , przeciw etyce ktorej nie chcą uznać za ..własną.Tu też wspomnę f-lm "Ostatniego tanga w Paryżu" odmienny może nawet skrajnie ?:)
W f-mie 'Ukryte pragnienia' podoba mi sie szczególnie ten fragment w ktorym Lucy wprowadziła zamęt wsród świata artystów.
Jej bunt przeciw ..seksualnemu nihilizmowi wywołał spore zamieszanie wśród artystów,Toksykańczyków:).
Albowiem dla nich miłość i seks nie powinny się łączyć bo tylko stwarzają niepotrzebne komplikacje
.Dla nich - odurzonych trawką- seks to fizjologiczna potrzeba , ot taki odruch zwierzęcy.
I nagle pojawiła sie 19 letnia dziewica!!Niewiarygodne !!Dlaczego ładna ,miła inteligentna i jeszcze dziewica?:)
Czy to nie paradoks ,że młoda dziewczyna okazuje sie mieć głębsze wartości nić ci "dojrzalsi" wiekowo ludzie ?
Z pewnością jej pstawa skłoniła innych to zastanowienie sie nad ..życiem:)

Istota szukania,odnajdywania siebie, budowa na nowo siebie i wlasnego swiata. wzbudziła we mnie bardzo pozytywne wrażenie .

Tak jest często ,można to zauważyć w naszym codziennym życiu ,ze ludzie ,którzy dostrzegają inne wartości niż ogół spotykają się z... niezrozumieniem:((

Poza tym w tym filmie sa malownicze plenery Toksanii i piękna ..muzyka (Portishead) wspaniale budujaca atmosferę sceny erotycznej:)
Ciekawa jestem jakie są wasze wrażenia po obejrzeniu tego filmu
Może znacie inne filmy ktore polecacie ,niekoniecznie z tzw. kina ambitnego:)
Pozdrawiam
pl.youtube.com/watch?v=bnAfJjUorvU
Obserwuj wątek
    • Gość: lol Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 11:44
      Facetem jestem ale ten film- zdecydowanie przecież kobiecy- bardzo mi się
      spodobał. Rzadkość :]
      a ponieważ post jest za krótki to powiem jeszcze blablablablablablabla. Więcej
      bla nie będzie- to byłoby bez sensu :]
      • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 16.01.09, 19:03
        To ja w ramach "bla bla bla " dodam ,ze uwielbiam .klasykę
        A. Hitchocka i jego nieśmiertelne "Ptaki":)
        Pozdr:))
    • Gość: aga Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 11:57
      Proponuje ci obejrzeć "Życie za życie".. do ostatniego słowa w filmie
      jest nappięcie:) Do tej pory Nikt, komu mówiłam o tym filmie, nie
      oglądał go wcześniej..
      Dobry jest tez też "Piano bar
      • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 16.01.09, 18:05
        Gość portalu: aga napisał(a): Proponuje ci obejrzeć "Życie za życie"..
        Dziekuję:)Obejrzałam ,bardzo intrygująca fabuła ale Kevin Spacey nic sie nie
        zmienia ,wciąż jest taki sam ,czy kiedyś mnie zaskoczy?Mam nadzieję:)
        Rola grana przez .Laurę Linney(Constance) to najlepsza rola w tym f-mie moim
        zdaniem:)
    • Gość: wojtasz Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 12:03
      wg mnie jeden z najlepszych Bertolucciego!
      A może najlepszy? Co prawda widziałem tylko 4 jego filmy, ale nie jest on
      przecież płodnym zbyt reżyserem.
      A jesli chodzi o "Ukryte pragnienia" to:
      po pierwsze uwielbiam tą scenerię. Toskania jest absolutnie przepiekna.
      Każdy film z tą scenerią w tle ma juz na wstępie dużego plusa :) Choc to wcale
      nie musi byc Toskania. mogą to byc peryferie Francji, czy włoskie małe miasteczka...
      Dziewczyna miała szczęście trafic do tego domu. Domu ludzi wyzwolonych, licznie
      zgromadzonych :) Tam naprawdę można odopocząc.
      Ale nie ukrywam, ze przeżywała ona dramat. Słońce, piękne widoki, naokoło seks.
      A ona zachowuje dziewictwo za wszelką cenę...
      Świetna rola Jeremy'ego Ironsa, którego polubiłem przede wszsykim po "Lolicie".
      I cały czas miałem właśnie jego "pragnienia" przed oczami, jakże podobne do tych
      z filmu z 1997 :)
      A pragnienia głownej bohaterki?
      Pragnienia z jednej strony banalne. Cóż to. stracic dziewictwo i poznac prawdę o
      ojcu. Ale z drugiej strony okazało się to o wiele trudniejsze. Porządnego chłopa
      szukac ze świeczką, a o ojcu nikt nic nie chce mówic.
      Jak to u Bertoluccego, wątek milosny poprowadzony świetnie. Ogląda się ten film,
      jakby podziwiało sie obraz przy czytanej poezji. Muzyka złożona ze świetnych
      utowórw dodatkowo tworzy klimat "młodej" miłosci. Dziewictwa, tajemnicy itp.
      A miłośc pokazana bez żadnych oporów, odważnie, ale pieknie.
      Uważam ten film za jeden z najlepszych Bertolucciego.
      • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 16.01.09, 18:18
        Gość portalu: wojtasz napisał(a):
        Uważam ten film za jeden z najlepszych Bertolucciego.

Nie znam jego wszystkich filmów ale z tych co widziałam ten własnie podoba mi
        się bardzo:)
        Dostałam go już dawno od przyjaciółki,leżał sobie na półeczce i dopiero wczoraj
        obejrzałam :)
        Dziekuje za piekny komentarz:)
        pl.youtube.com/watch?v=QbYvIKLNh2c
    • Gość: observ1 Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.ip.netia.com.pl 16.01.09, 13:01
      A co z miłością?
      Gdzieś tam podczas filmu pada takie pytanie z (jakże pięknych!) ust głównej bohaterki- Lucy granej przez (jakże piekiną!) Liv Tyler. I to właśnie Lucy wspaniale przez Liv odegrana jest chyba jednak największym atutem filmu Bretolucciego. Chociaż pani Tyler nie uważam wcale za wybitną aktorkę, to zawsze urzeka mnie jej niezwykle naturalna i szczera gra. Tutaj te dwie jej cechy doskonale pasują do kreowanej przez aktorkę postaci, dzięki czemu losy Lucy szczerze angażują. Jest to naprawdę świetna postać. Zagubiona dziewczyna, rzucona pomiędzy ludzi zawładniętych beztroską i namiętnościami, sama będąca jeszcze dziewicą pragnie także poczuć tą rozkosz. I tak oto zaczyna się zabawa w kotka i myszkę z wścibskimi mieszkańcami idyllistycznej mieściny, którzy takiego stanu rzeczy nie potrafią przyjąć do wiadomości. Lucy nie chce jednak byle pierwszego faceta, pragnie miłości, a nie pozbawionej uczuć pustej przyjemności, jaką serwuje sobie Miranda (świetna Rachel Weisz, do tego w toplesie;). "Ukryte pragnienia" jest więc filmem nie o "chętce na prędce", ale wspaniałą lekcją o niewinności, czułości i prawdziewej, wręcz wyidealizowanej miłości. Udaje się Bertolucciemu nie popaść w przesadę i wiarygodnie opowiedzieć tę historię. Film ma wspaniały, leniwy i pełen ciepła klimat (podobny w moim odczuciu ma "Dobry Rok" Scotta), dzięki któremu można poczuć na własnej skurze ciepłe pormienie słońca i lekki wietrzyk....mmmm powiem, że mnie ten film wporwadził w bardzo pozytywny nastrój;) Z plusów należy wymienić jeszcze ładne zdjęcia i muzykę oraz resztę obsady z jak zawsze przykłuwającym wzrok Ironsem na czele.
      Nie jest to jednak moim zdaniem wybitny film. Ot taka lekka, ładna historyjka z paroma dziwnymi wątkami, która kończy się zbyt zybko jak na leniwą całość.pozdrawiam
      • Gość: observ1 Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.ip.netia.com.pl 16.01.09, 13:05
        Caroline- ogladasz thillery??
        Proponuje 'PIłę"thriller z klasą a końcówka to kinowy majstersztyk, dzięki
        któremu obraz ten staje się mistrzowski we własnym gatunku. Polecam ten film
        szczególnie dla widzów o mocnych nerwach, lubiących pranie mózgu oraz jeśli
        mamy ochotę na dreszcz przechodzący po ciele, tudzież kilkakrotny odruch wymiotny:)

Prosilem cie na forum u "Krolika" o odpowiedz i co??
        Maile nadal nie ma w mojej skrzynce.
        Mam prywatne na Onecie- piszemy duzo o muzyce .Ponawiam zaproszenie Caroline.
        pozdrawiam
        • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 16.01.09, 18:02
          Gość portalu: observ1 napisał(a):

> Caroline- ogladasz thillery??
          > Proponuje 'PIłę"thriller z klasą a końcówka to kinowy majstersztyk

Kryje elejson!Ogladam ale "Piła" jest dla mnie zbyt okrutnym filmem- pomysły reżysera są nieludzkie, poprostu wyszłam z seansu i tyle !:((
        • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 16.01.09, 20:18
          >
          Mam prywatne na Onecie- piszemy duzo o muzyce .Ponawiam zaproszenie Caroline.
          pozdrawiam

Dziękuję raz jeszcze za zaproszenie ale ja nie mam tyle czasu ,poza tym piszę
          na jednym z for prywatnych na innym portalu:)
      • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 16.01.09, 18:59
        >ciepła klimat (podobny w moim odczuciu ma "Dobry Rok" Scotta),

Niestety nie oglądałam tego f-mu:(
        Podobają mi sie też mroczne f-my typu "Frankensztajn" i inne - lubię też nieme kino :)
        Dzięki za obszerny i piekny komentarz
    • Gość: observ1 Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.ip.netia.com.pl 16.01.09, 13:08
      temat dziewictwa to osobny watek winien być Prawda to to że teraz dziewczynki
      traca je w wieku 12 lat a moze wczesniej?
      Kiedys stojac w kolejce do kasy w markecie przysluchiwalem sie rozmowie takich
      13 ,moze 15-latek jak glosno opowiadaly sobie wrazenia z ostatniego sylwka i ile
      to facetow zaliczyły na dyskotece i ze najlepeij jednej seks smakowal w
      lazience! hehe
    • Gość: ola Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 13:42
      film nudny jak falki z olejem
      • Gość: no name Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.4web.pl 17.01.09, 09:20
        Wreszcie ktoś napisał to, co mysle . Film długi , ciągnący sie,
        nudny, męczący , bez pomysłu fabularnego - bo z całym szacunkiem,
        zrobić film o przerwaniu błony , to nie to samo co mieć pomysł na
        film. Toskania jest piekna sama w sobie - problem w tym, z enie jest
        to film krajoznawczy, o ile sięzorientowałam. Jedyny plus tego
        kompletnego gniota to Rola Ironsa, wraz z jego smiercią dla mnie
        końcyz sie też jedyna ciekawa relacja w filmie. Ogolnie gniot jakich
        mało.
        • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 17.01.09, 10:00
          Gość portalu: no name napisał(a):

Film długi , ciągnący sie,
          > nudny, męczący , bez pomysłu fabularnego
          No ja nie oczekiwałam tego ,ze będzie to film akcji- z wejsciem Bruce Lee - zapierający dech w piersiach:)
          Jeremy Irons - jestem wielbicielka jego talentu aktorskiego i w tym filmie również nie zwiodłam sie na jego kunszcie aktorskim:)
          Film z pewnościa nie nie jest arcydziełem, żelazną pozycją,ktora kazdy powinien zobaczyć ale ja znalazłam w nim to czego szukałam
          (nie skupiałam sie na błonie dziewiczej:))
      • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 20.01.09, 12:34
        Gość portalu: ola napisał(a):

> film nudny jak falki z olejem

Mnie nie nudził ,przeciwnie :)Z zaciekawieniem oczekiwałem kolejnych scen.

• lili80_pl Re: "Ukryte pragnienia" 16.01.09, 14:05
      Te pragnienia nudziły mnie Najlepszym romansem ktory moge ogladać codziennie
      jest 'przeminalo z wiatrem'
      • Gość: oka Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 15:48
        to romansidlo ma juz sto lat i dawno jest niemodne
        Nowe romanse sie licza lili80
      • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 16.01.09, 18:42
        lili80_pl napisała:
        > Te pragnienia nudziły mnie Najlepszym romansem ktory moge ogladać codziennie
        jest 'przeminalo z wiatrem'

No tak Każdy ma inne spostrzeżenia .Ja, jeżeli miałabym wybierać to wybrałabym
        ""Wuthering Heights" czyli Wichrowe Wzgorza")
        Byłam tam, na wrzosowiskach ,pod koniec grudnia - niestety ducha Cathy i
        Heathcliffa nie udało mi się spotkać:((
        • Gość: jaija Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.09, 23:37
          A którą wersję Wichrowych Wzgórz?

Co do Ukrytych pragnień - rozczarował mnie, jak mało co. Okrzyczany, ochy i achy i co moje oczy ujrzały? Nudną, irytującą opowiastkę o dziewczynie, co to ojca szukała i cnotę stracić chciała, bo 19-latkę cnota przecież uwiera. Do tego zblazowane towarzystwo - pseudobohema, która osiadła w Toskanii (wybiłabym wszystkich chyba), Irons, który w tym filmie mnie drażnił, no i obiecywana po wszystkich tych ciężkawych przedbiegach scena rozdziewiczania, pokazana jakby z perspektywy starego podglądacza siedzącego w krzakach. Naprawdę, przypomina mi się baśń Nowe szaty cesarza i trzeźwa uwaga pewnego dziecka.
          • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 17.01.09, 10:15
            Co do dziewictwa to przecież było ogólne zdziwienie Toksykańczyków ,że główna bohaterka JESZCZE- mając 19 lat- jest dziewicą o czym pisałam w wątku głównym :)

"Wichrowe wzgórza" ,niestety nie mam porówniania, ponieważ znam tylko jedna wersję z roku 1992(Juliette Binoche ,Ralph Fiennes)
            Ale zanim obejrzałam film czytałam dwa razy powieść Emily Bronte
            Nie wiem jak w innych ale w tym f-mie scenografia jest raczej bez zarzutów, jest wiele elementów z epoki ..wiktoriańskiej no i świetna, pełna niepokoju muzyka Ryuichi Sakamoto:)
            • Gość: jaija Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.01.09, 16:39
              Pytam, bo kiedyś widziałam wersję z 1939 r. - www.imdb.com/title/tt0032145/ - nie pamiętam już jej dokładnie, ale to, że ma zwłowieszczy, mroczny urok, owszem :) Książkę też, oczywiście, czytałam. Niemniej odświeżyłoby się tę starą wersję i zobaczyło, jak wygląda po latach.
              Też pozdrawiam ;)
              • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 18.01.09, 12:35
                szczęściara z Ciebie - stare kino i Laurence Olivier, same smaczki:)
                Chętnie bym sobie obejrzała -bedę szukac tej właśnie wersji.
                Czy to jest w ogóle możliwe?
                Dziękuję,pieknej niedzieli zyczę:)
                pl.youtube.com/watch?v=6z7etQ0oWu0&feature=related\
                • Gość: jaija Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.09, 16:24
                  No wiesz, są metody legalne i te mniej ;) jeśli chcesz spać spokojnie, to eBay, a jeśli niekoniecznie... Internet stoi otworem ;)
                  Powodzenia w każdym razie, też chyba poszukam :)
                  Dziękuję i nawzajem :)
                  • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 18.01.09, 19:47
                    Dziekuję za ..wskazówki:)
                    Ja jestem gamoń - nie umiem poruszać sie na serwisach aukcyjnych etc-wybieram zawsze najprostsze metody dostepu,tzn sklep albo na zamowienie za zaliczeniem pocztowym ,no niekoniecznie bo mogę pierwsza wysłać pieniążki i czekać na przesyłkę:)
                    Milego wieczoru:)
                • Gość: ja35 Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 14:16
                  Stara wersja tego filmu jest trudno dostepna Tez probowalam ja kupic w polsce i
                  nigdzie nie ma
                  • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 26.01.09, 21:37
                    Gość portalu: ja35 napisał(a):

> Stara wersja tego filmu jest trudno dostepna Tez probowalam ja kupic w polsce i
                    > nigdzie nie ma

No nie załamuj mnie ,proszę:((
                    Ja bedę szukała.Nie spocznę:)
                    pl.youtube.com/watch?v=pzYOGAQHIAk
    • Gość: lola Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.09, 11:20
      Film przecietny ale da sie obejrzec
      • Gość: pozdrawiam:) Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.static.espol.com.pl 28.05.09, 10:16
        Gość portalu: lola napisał(a):

> Film przecietny ale da sie obejrzec

To mnie cieszy:)
        Bertolucci zawsze szokował w swoich f-mach:)
        caroline
    • Gość: kasia Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:04
      nie znma tego rezysera ale film ogolnie podobal mi sie bardzo .pozdrawiam
      • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 27.01.09, 23:00
        Gość portalu: kasia napisał(a):

> nie znma tego rezysera ale film ogolnie podobal mi sie bardzo .pozdrawiam

Cieszę się ,ze wzbudził pozytywne emocje:)
        Drugim jego filmem jest dla mnie "Ostatnim tangu w Paryżu" z piękną Marią Schneider no i M.Brando:)Mam go na DVD i często do niego wracam:)
        pl.youtube.com/watch?v=3AH3AeG3uks
        • Gość: kasia Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 17:57
          To TANGO kiedys mialo zakaz wyswietlania Moi rodzice cos tak wspominali Brando
          to był seksowny men!!
          pozdrawiam
          • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 31.01.09, 22:23
            To był prowokacyjny film:)
            Szokował a Bertolucci wycisnął z aktorów 'soczki' jak z owoców:)
            pl.youtube.com/watch?v=_uQNkFmgyzI
    • Gość: ja Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 17:05
      Obejrzyj sobie film"W imie przyjazni"Polecam
      O umierajacej matce pozostawiajacej dziecko pod opieka przyjaciolki Pozdrawiam
      • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 09.02.09, 16:06
        Najczęściej pomijam filmy o takiej tematyce ...
        .. dla mnie to zbyt wiele emocji ,"ściskają za gardło"coraz trudniej oddychać...:(((
        Ale dziekuje za propozycję
        Pozdrawiam

www.youtube.com/watch?v=Am1kJM823Vk
        • Gość: kasia Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.09, 20:11
          Obejrzyj sobie f-m "sekretarka'Polecam
          • caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" 17.03.09, 22:32
            Gość portalu: kasia napisał(a):

> Obejrzyj sobie f-m "sekretarka'Polecam

Już mam go za sobą.:)
            Trudne ,nawet bardzo relacje miedzy głownymi bohaterami ale całość jest - mimo ,ze 'inna"- świetna, jak dla mnie :)
            Oczarowała mnie też .. Maggie Gyllenhaal.
            Dziekuje i pozdrawiam:)
            • Gość: Kasia Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.09, 10:40
              Tak film super!!Pozdrawiam
              Kasia
              • Gość: caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.static.espol.com.pl 21.05.09, 10:59
                Dopiero dziś Cię zauważyłam:)
                Dobrego Dnia Kasiu:))
    • Gość: lalka Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 13:52
      Jestem pod wrazeniem obejrzalam go po przeczytaniu twojego watku DZK!Dobry film
      bardzo dobry!!
      • Gość: caroli_ne_86 Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.static.espol.com.pl 07.06.09, 14:55
        Cieszę się;))
        Moze masz jakiś ciekawy film do zaproponowania??
        Słonecznej niedzieli ,u mnie pada deszcz od rana:)
        www.youtube.com/watch?v=obwanhb6kww
        • Gość: onaa Re: "Ukryte pragnienia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.09, 12:27
          Jest taki film"W imię przyjazni" moze ci sie spodoba O matce
          umierajacej na raka i szukajacej opieki dla swojej malej corki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka