caroli_ne_86
15.01.09, 17:37
To film ktorego premiera odbyła się kilkanaście lat temu ,wiem:)
Ale ja dopiero teraz go obejrzałam
Bernardo Bertolucci to mój ulubiony reżyser.
Bardzo lubię w jego filach ten bunt bohaterów przeciw narzuconym przez społeczeństwo ,konwenansom , przeciw etyce ktorej nie chcą uznać za ..własną.Tu też wspomnę f-lm "Ostatniego tanga w Paryżu" odmienny może nawet skrajnie ?:)
W f-mie 'Ukryte pragnienia' podoba mi sie szczególnie ten fragment w ktorym Lucy wprowadziła zamęt wsród świata artystów.
Jej bunt przeciw ..seksualnemu nihilizmowi wywołał spore zamieszanie wśród artystów,Toksykańczyków:).
Albowiem dla nich miłość i seks nie powinny się łączyć bo tylko stwarzają niepotrzebne komplikacje
.Dla nich - odurzonych trawką- seks to fizjologiczna potrzeba , ot taki odruch zwierzęcy.
I nagle pojawiła sie 19 letnia dziewica!!Niewiarygodne !!Dlaczego ładna ,miła inteligentna i jeszcze dziewica?:)
Czy to nie paradoks ,że młoda dziewczyna okazuje sie mieć głębsze wartości nić ci "dojrzalsi" wiekowo ludzie ?
Z pewnością jej pstawa skłoniła innych to zastanowienie sie nad ..życiem:)
Istota szukania,odnajdywania siebie, budowa na nowo siebie i wlasnego swiata. wzbudziła we mnie bardzo pozytywne wrażenie .
Tak jest często ,można to zauważyć w naszym codziennym życiu ,ze ludzie ,którzy dostrzegają inne wartości niż ogół spotykają się z... niezrozumieniem:((
Poza tym w tym filmie sa malownicze plenery Toksanii i piękna ..muzyka (Portishead) wspaniale budujaca atmosferę sceny erotycznej:)
Ciekawa jestem jakie są wasze wrażenia po obejrzeniu tego filmu
Może znacie inne filmy ktore polecacie ,niekoniecznie z tzw. kina ambitnego:)
Pozdrawiam
pl.youtube.com/watch?v=bnAfJjUorvU