Gość: marek Re: Pstryk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 17:37 Nie używam kompaktów (choć jakiś jeden mam), mam 3 lustrzanki i jakość zdjęć z najtańszej lustrzanki (body 1200 zł) z obiektywem nie-kitowym za 1500 zł bije wszystkie kompakty i większość hybryd. Jakość zdjęć z kompaktu jest podobna do zdjęć z dobrego telefonu (też mam, ale traktuję jako ciekawostkę), z niewielką przewagą dla kompaktu. Z oferty lustrzanek w tym tekście nie ma czego wybierać, z musu wybrałbym Olympusa, ale za 2500 zł jest zestaw z 2 obiektywami (Olympus E-620 + 14-42 + 40-150) a nie takie ogniskowe jak tekście. Sony nie jest zły, ale obiektyw kitowy do bani. Za taką kwotę to można kupić Canona 500D (albo Nikona, ale w Polsce serwis Nikona ssie) zestaw lub body i dokupić przyzwoity obiektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ku Re: Pstryk! IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.09, 17:38 To u Cioci na imieninach 1d nie można zrobić dobrego zdjęcia? przeraża mnie w Polsce fakt, że ludzie tak mocno przypie...ją się do zarobków innych. Jeśli stać mnie na to żeby kupić sobie 1d + szkieł za 30tys zł a robie zdjęcia tylko Cioci na imieninach to co to kogo obchodzi, moja sprawa i ch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XZ Re: Pstryk! IP: *.chello.pl 27.12.09, 17:46 A i tak najważniejsze jest dobre oświetlenie i refleks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berdys Re: Pstryk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 18:01 henryk* tak , oczywiscie, przelacz na manual i juz nie masz zabawki. Wiekszosc z tego rangingu ma tryb manualny. Wiec nie truj tutaj stereotypami i idz lepiej ogladac m jak milosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llol Re: Pstryk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 18:19 co z tego ze lustrem zrobie ladniejsze i lepszej jakosci zdjecia? compact jest KOMPAKTOWY? czy jakikolwiek z was "profesjonalistow" rozumie to okrelsnienie? Jest MALY, poreczny, ergonomiczny, funkcjonalny i FAJNY. W du** mam noszenie torby szkiel, i permanentna obawe zeby mi ktos tej torby nie podpier***... Lustro jest dla czlowieka, ktory czerpie radosc z ROBIENIA zdjecia. Ja chce czerpac radosc z ogladania tego zdjecia i wspomnien ktore temu towarzysza. Sztuka dla sztuki, to nie dla mnie. Normalni ludzie nie maja na to czasu. Nie kazdego hobby musi byc robienie zdjec. Smiac mi sie chce jak widze sztukmistrzow obladowanych torbani z kitem na aku wielkosci 3x moich aaparatow.. no bez kitu. Sa granice nie? Po co jezdzic Audi A4 jak mzona kupic RS6 ABT... ? ogranijcie panowie PROfesjonalisci.. Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: Pstryk! 27.12.09, 18:33 Oczywiście nie chodzi o to, że komuś przeszkadza fakt robienia zdjęć na imprezie 1D + ciężarówką szkieł. Jeśli robiącego te zdjęcia na to stać, to jego rzecz. Tyle, że z punktu widzenia kogoś, kto ma o fotografii pojęcie, takie zachowanie to kupowanie browaru, żeby wypić szklankę piwa i jest zwyczajnie głupie oraz... no właśnie, snobistyczne. Wpada taki gość obwieszony jak choinka, pasek z wielkim napisem "Canon", torba ułożona tak, żeby ten napis widzieli wszyscy, a jedyne co może powiedzieć o swoim sprzęcie to tyle, że jest bardzo drogi i ma dużo megapikseli. Chodzi przede wszystkim o pokazówę: "Ja jestem pr0, robię zdjęcia czymś lepszym (czyt. większym i wyglądającym jak "na filmach"), słyszycie? Stać mnie! Macie mnie lubić, bo oto mam Canona EOS 1D Mark II, proszę to faktura, tak, tak drogi kuzynie, to jest cena" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Pstryk! IP: *.chello.pl 27.12.09, 20:02 He, robię zdjęcia starym poczciwym Nikonem z jasnym portretowym obiektywem. Z zasady nie używam lampy błyskowej itd. Żaden z prezentowanych aparatów nie nadaje się do niczego, poza pierwszą czwórką, ale trzeba doliczyć cenę obiektywu przekraczającą nietani kompakt. Zostaje przy swoim starym Nikonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rl Re: Pstryk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 21:38 Robiłem poważne dokumentacje Canonem 5D, zamieniłem na 40D. Targałem po świecie zestaw cięzkich obiektywów i dużego laptopa. Obecnie ograniczam się do Leici DLux 4 (wnętrza i noce w plenerze) i Panasonica Lumix TZ7 (plener z tele) oraz MacBook Pro 13'. Ale i tak najważniejsze są emocje i wrażliwość. Niewarto bez przerwy chować się za zasłonę techniki. I nie warto czekać na nowy sprzęt lub przeceny - bo można przegapić najważniejsze zdjęcie życia. Każda sekunda jest cenna! Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haczyk Re: Pstryk! IP: 77.236.0.* 27.12.09, 23:30 Oczywiście, że lustrzanki mają większe możliwości niż kompakty czy hybrydy, ale dobry kompakt naprawde może całkowicie wystarczyć większości użytkowników. Dobry superzoom z całą pewnością będzie świetnym wyborem dla tych co robia zdjęcia tylko lub głownie na rodzinnych imprezach i wakacjach w ciepłych krajach. wszystkie mają manual, oraz możliwość priorytet prysłony i czasu, więc nawet pozwolą użytkownikom na kontrolę nad robionym zdjęciem. Jeżeli ktoś używa aparatu tylko dla utrwalenia wspomnień nie potrzebuje lustrzanki. Sam właśnie się przesiadłem z Lumixa FZ-20 na Nikona d5000, i bardzo sobie zmianę chwalę, ale dla kogoś kto zaczyna dopiero przygodę z fotografią lepszy jest superzoom za 1500-2000 niż lustrzanka z body za 2000 do której musimy jeszcze dokupić droższe od niej szkła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Pstryk! IP: 188.33.185.* 28.12.09, 11:06 Przy tych opisach kompaktów podajecie wśród danych różne pierdy w zasadzie nikomu niepotrzebne, a zero informacji o zoomie optycznym. Trochę amatorsko przygotowane! Odpowiedz Link Zgłoś