pioter34 14.01.10, 07:38 Dla utrudnienia, standardowe: Bóg, zbawienie, dzieci, rodzina, nie będą brane pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to.niemozliwe Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 09:40 Życie nie ma "sensu". Gdyby miało, to nie kończyło by się w tak absurdalnym i bezcelowym akcie, jakim jest śmierć, która przekreśla być i wpycha w niebyt. Śmierć jest ceną, jaką trzeba zapłacić za możliwość poznania, za danie szansy na wypróbowanie i doświadczenie z drzewa wiedzy tego, co dobre i złe. Np. Adam i Ewa mogli żyć wiecznie, ale nie posmakowaliby owocu z drzewa wiadomości. To paradoks, bo ich życie bez śmiertelności byłoby jedynie wegetacją, bez doświadczeń, zmysłów, uczuć ,porażek, ale także euforii sukcesu. Wyobraź sobie, że dany jest Ci wybór: jesteś nieśmiertelny, ale tkwisz w kapsule, która Cię odżywia i oczyszcza. Ale nie odbierasz bodźców, nie wiesz, że masz zmysły, nie komunikujesz z innymi... Żyjesz wiecznie. Albo drugi wariant: kochasz, walczysz, kłamiesz, boli Cię, zachwyca Cię zachód Słońca, pędzisz na stoku na nartach, trzymasz za rękę chore dziecko - ale w końcu umierasz. Co byś wybrał? Czy nieśmiertelność jest wtedy pociągająca? Czy zatem jest taka jedna wartość, która nada sens życiu? Taka najważniejsza, o którą pytasz? Nie ma takiej jednej, uniwersalnej, dobrej dla wszystkich wartości. Co więcej kierowanie sie, lub sugerowanie tym, co cenią sobie inni jest nieracjonalne. Bo to Twoje życie, nie ich. Zatem sensu życia nie ma, z powodów wymienionych powyżej. Jest natomiast sensowne tego sensu....poszukiwanie :D Brzmi nonszalancko - po co szukać tego, czego nie ma? Cynik powie ...czekając na Godota :) Ja mówię - żeby tanio się nie sprzedać, kiedy przyjdzie zapłacić śmiercią. Żeby można było sobie powiedzieć w pewnej chwili, że płacę, ale miałem wartość w swoim życiu. Zatem....nieustanne poszukiwanie wartości może być tym rodzajem aktywności, który nadaje życiu wymiar, jakość i wypełnia przestrzeń. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pioter34 Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 10:27 A kto i kiedy dawał taki wybór: nieśmiertelność albo to co teraz mamy? Myślę, że nie trzeba w rozważania mieszać Adama i Ewy oraz dobra i zła. Ale dziękuję za ciekawego posta. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 10:49 > A kto i kiedy dawał taki wybór: nieśmiertelność albo to co teraz > mamy? A cóż to ma za znaczenie dla przedmiotu dociekań? Bóg, rodzice, los, Karma, przypadek, Kosmici, zbieg okoliczności. Pytasz skąd sie wzięło życie..... > Myślę, że nie trzeba w rozważania mieszać Adama i Ewy oraz dobra i > zła. To było symboliczne, nie teologiczne nawiązanie. W celu ilustracji koncepcji. Nic o Dobru lub Złu nie było, bo też nie o tym rozmawiamy :). Odpowiedz Link Zgłoś
s.romeczek Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 11:28 Ja to chyba żyję żeby być słoneczkiem dla Mamusi? Bo kiedy ona mówi, ze jestem jej słoneczkiem to sie przy tym bardzo ładnie uśmiecha Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 11:42 b.romeczek do domu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
s.romeczek Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 12:03 a kto zyw niech pedzi na ratunek.. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 12:36 sk.romeczka chlebka? prosze cie rombeczku. nie chwytaj sie brzytwy (wiadomo jakiej)bo sie ploter zdziwi, ze sie doszukujem niejakigo sensu. w masle. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 11:36 komu w takim razie dla utrudnienia? :| bo,drugi raz juz, rozgrywasz forumowo tylko wlasna partyjke. pierwszym, posluzyles fanfaronada z "wlasnego pieniazka". i nie bylo to niczem dziwnem, zwazywszy na ostentacyjne obnizenie poziomu wypowiedzi na FM..zatem i alogiczna ostentacje-pytan. ale lekcewazacy ton "brania pod uwage" ,ktorym w drugim watku dosc nickczemnie dowodzisz-dowodzi juz tylko wlasnych brakow w barkach, zeby nie powiedziec w glowach. zupelnie jak zawartosci cukru w cukrze. ale milo pozdrawiam, mam nadzieje dosladzajac gorycz marnych kontestacji mlekiem i miodem.jezyka Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 11:38 dlaczego nie beda brane pod uwage? to juz trzeba byc jakims idiota czy perwersem zyciowym aby moc sie wypowiedziec? idz pan w uj z taka promocja, ze sie tak wyraze :] Odpowiedz Link Zgłoś
pioter34 Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 11:45 Pisanie w tym wątku nie jest obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 11:39 Drugie podejście widzę. Zapisz się chłopie do jakiejś grupy oazowej, względnie neokatechumenalnej, może ci ulży... Ewentualnie możesz się zakręcić dookoła jakiejś obrotnej sekty - powiedzmy scjentologów. Za jednym zamachem rozwiążą oba twoje problemy - nadmiar kasy i brak celu/sensu w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pioter34 Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 11:49 Dziękuję wujku za dobrą radę. Czy Twoje życie nie ma sensu, sens jest tak zakonspirowany, że już go nie pamiętasz czy też wstydzisz się go? Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 12:00 Większość ludzi sobie takimi sprawami nie zaprząta głowy, faktycznie - nie ma obowiązku. Wystarczy Być :). To nie oznacza, że żyje im się gorzej. Życie nie musi mieć sensu i treści, żeby być z niego zadowolonym. Szczęście to stan umysłu, a nie okoliczność obiektywna :). Odpowiedz Link Zgłoś
esteraj Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 12:43 Dla mnie sensem życia jest tworzenie, szukanie, poznawanie. Można powiedzieć, że solą życia jest miłość. A miłość, to właśnie chęć poznawania drugiej osoby, dawania to co najlepsze i czerpanie radości z tego, że kochana osoba może czuć się dzięki nam szczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 14:20 Sensem życia dla mnie jest to żeby zawsze mieć jakiś cel i do czegoś dążyć, czyli chcieć się czegoś nauczyć, coś sobie kupić, gdzieś pojechać, zdobyć jakąś pracę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 14:20 > Dla utrudnienia, standardowe: Bóg, zbawienie, dzieci, rodzina, nie > będą brane pod uwagę. wymieniłeś rzeczy, które są sensem życia dla 99% ludzi. Nasza kultura jest tak skonstruowana, że wpaja nam te wartości jako najważniejsze. Ludzie poświęcają wszystko, żyją poniżej pewnego poziomu, żeby zapewnić sobie zbawienie, albo lepszy start swoim dzieciom. Oczywiście rodzi to różne patologie... ...czym jest więc sens życia, gdy to wszystko odrzucimy? Wiecie co powiedział Warren Buffet gdy zapytali go, jaki ma cel życia, skoro jest najbogatszym człowiekiem na świecie? Odpowiedział: Być najstarszym! Odpowiedz Link Zgłoś
pioter34 Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 15:14 W tym i poprzednim poście chyba sens i cele życiowe są chyba mylone. Cel wynika z sensu, nie odwrotnie. A cel bycia najstarszym musiało chyba mieć jakiś sens? Chyba, że jest bezsensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 17:18 > A cel bycia najstarszym musiało chyba mieć jakiś sens? jeśli ktoś lubi życie to ma sens jego trwanie... moim zdaniem to oczywiste i jest to najbardziej logiczny "sens życia" dla tych, którzy nie wierzą w papę smerfa na chmurce, który zabierze ich do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 15:24 A czy wszystko musi mieć jakiś sens? A jak jest sens w tym, że kwas + zasada + sól i woda? Albo w tym, że jak coś się podrzuci do góry to to spadnie? A życie to też efekt reakcji fizykochemicznych. Nie ma się czym podniecać. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 15:26 > A czy wszystko musi mieć jakiś sens? A jak jest sens w tym, że kwas + zasada + > sól i woda? * = sól i woda a nie "+" Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 15:30 berta-live napisała: > > A czy wszystko musi mieć jakiś sens? A jak jest sens w tym, że kwas + zas > ada + > > sól i woda? > > * > = sól i woda a nie "+" --------------------- A sól + woda = CO ? Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 15:28 berta-live napisała: > ...A życie to też efekt reakcji fizykochemicznych. Nie ma się czym podniecać. ----------------- Właśnie często jest czym ! Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 15:51 Życie jest sensem. Tworze na scenie, pewnie jest mi łatwiej znaleźć w nim sens. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 17:26 nie chcę umrzeć starą panną Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 17:46 starą panną juz jestes :) a umrzeć to mozesz w wieku lat 90, ale kogo wtedy bedzie obchodziło czyś na wydaniu czy nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 18:56 prawda, już jestem starą panną, ale może być to etam przejściowy. istniej prawdopodobieństwo również, że robakom mój stan cywilny zrobi róznicę. Odpowiedz Link Zgłoś
buzkashi Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 18:12 zyc przede wszystkim dla siebie. nie krzywdzic ludzi (choc to trudne), cieszyc sie kazdym dniem, i dziekowac,ze sie jest na tym swiecie, choc, jak w moim przypadku, niechcianym. i korzystac z netu, ile sie da:) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: re 15.01.10, 10:47 real_mayer napisała: > uczucia --------------------- Ale jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: re 15.01.10, 12:38 wszystkie złość, zazdrość, radość, smutek nawet uczucie swędzenia się nada :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Jaki jest dla was sens życia? 14.01.10, 20:28 „Leonard pyta, czy chcę się jeszcze czegoś dowiedzieć, zanim umrze, zastanawiam się dobrą chwilę, odwracam do niego, pytam jaki jest sens życia, Leonard? Śmieje się to proste pytanie, mój synu, życie ma taki sens, jaki mu nadasz.” James Frey - Mój przyjaciel Leonard Odpowiedz Link Zgłoś
pioter34 Re: Jaki jest dla was sens życia? 15.01.10, 10:45 Subiektywizm w czystej postaci. I antropocentryzm. A w większości i tak ludzie uważają za sens swojego życia coś co im inni wmówili. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Jaki jest dla was sens życia? 15.01.10, 10:51 W poszukiwaniu własnego sensu radzę zajrzeć w głąb siebie, a nie jak pacynka naśladować innych. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantinka Re: Jaki jest dla was sens życia? 15.01.10, 11:37 bo sensem życia jest samo życie. na oddziale onkologicznym to zobaczysz na konretnych przykładach. Ale tobie się nie chce dupy ruszyć z domu i coś zrobić i do swojego leniswa moralno, intelektualnego dorabisz jakieś filozofie. Odpowiedz Link Zgłoś
pioter34 Re: Jaki jest dla was sens życia? 15.01.10, 12:01 Sensem życia jest życie? To jakieś demagogiczne, gra słów. Nawet wypowiedź o sensie życia powinna mieć jakiś sens logiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Jaki jest dla was sens życia? 15.01.10, 12:43 Niekoniecznie, są czynności, które same w sobie są celem - np. zabawa :). Obawiam się, że usiłujesz wydedukować sobie sens życia w oparciu o logikę. Tymczasem tajemnica życia, bedąca zresztą przedmiotem rozważań ludzkich "od zawsze" przekracza kategorie logiczne. Przekracza zarówno w warstwie zmysłowo-mierzalnie-poznawczej, jak i koncepcyjno-semantycznej. Być moze stąd ten silny dysonans poznawczy, na szczęście wielu sobie tym głowy nie zaprząta :). Odpowiedz Link Zgłoś
tarantinka Re: Jaki jest dla was sens życia? 15.01.10, 19:03 to żadna gra słów. Masz drogę, którą gdzieś idziesz, dla jednego sensem iścia jest cel na końcu tej drogi, a dla mnie sensem jest samo iście. Przyjrzyj się wszystkiemu co robisz w taki sposób a sens sam się nada. I mówię zupełnie poważnie - poobserwuj ludzi, którzy walczą o życie, pogadaj z nimi, jestem pewna że to do ciebie dotrze i przestaniesz tak żałośnie marudzić. To wstyd być zdrowym, młodym, pełnym możliwości i po prostu ta się lenić mentalnie !. Odpowiedz Link Zgłoś
showmessage Re: Jaki jest dla was sens życia? 17.01.10, 01:31 Sprecyzuj pytanie. Sens życia jednostki, gatunku czy życia w szerszym znaczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: Jaki jest dla was sens życia? 17.01.10, 02:00 Mnie kręci dłubanie w nosie. I po paru latach dłubania odkryłem, że tak samo wszystko kręci się w kółko - jak w nosie. W kółko i bez sensu - taka syzyfowa praca - jak dłubanie w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: Jaki jest dla was sens życia? 17.01.10, 02:06 I dłubę dalej, może coś jeszcze wydrążę... Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Już wiem ! 17.01.10, 11:51 Dla mnie sensem życia jest taniec oczywiście! Niestety nie mogę go odnaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
evela1982 Re: Jaki jest dla was sens życia? 17.01.10, 12:10 Orocz tego co wymieniłes to edukacja, podróże... Odpowiedz Link Zgłoś