Dodaj do ulubionych

sperma dla znajomej

04.12.10, 21:54
kolezanka zaplacila mi za uzyczenie nasienia przy sztucznym zaplodnieniu. Nie jestem dawca anonimowym. jak sprawa wyglada prawnie? czy znajoma moze podac "ojciec nieznany" ? czy tez autoamtycznie przysluguja mi prawa ojcowskie i alimenty (bo nie zamierzam z nia byc a ona jest sama)
Obserwuj wątek
    • czekolada88 Re: sperma dla znajomej 04.12.10, 22:03
      Jeśli zdejmą Twoje odciski ze słoiczka badz termosu to i owszem jak najbardziej.

"When I think that I'm over you, I'm overpowered"
    • poprioniony Re: sperma dla znajomej 04.12.10, 22:16
      No nie mow, ze byles tak durny i sie zgodziles??
      Jakis papier choc podpisales wczesniej?
      • woulf Re: sperma dla znajomej 04.12.10, 22:24
        zgodzilem sie. chcialem jej pomoc i zarobic przy okazji.zadnej umowy nie sporzadzilismy .
        przy oddawaniu nasienia podpisalem kwit w szpialu ze to dla nie niej. dziewczyna jest spoko, mieszka w Belgii i nie przypuszczam zeby oczekiwala zaangazowania w to sprawe z mojej strony bo mowila ze tylko chodzi jej o moje nasienie. Ale zastanwiam sie jak to prawnie wyglada??
        • 0ffka Re: sperma dla znajomej 05.12.10, 00:32
          Ciekawe dlaczego właśnie Twoje...
          • muszu155 Re: sperma dla znajomej 29.06.11, 16:21
            Idźmy dalej, skoro koniecznie twoje, to musi coś w tobie widzieć. Jeśli coś widzi, to dlaczego nie przekazałeś jej tego w sposób naturalny?
        • gramwzielone Re: sperma dla znajomej 05.12.10, 01:28
          zgłaszając w polskim urzędzie cywilnym dziecko może nie podać ojca. jednakże jeżeli jej się odwidzi, to może skutecznie przed sądem dochodzić ustalenia ojcostwa. w PL to jeszcze nie jest unormowane, ale w wielu krajach przyznano dzieciom prawo do ujawnienia tożsamości ojca z banku spermy (mimo że te gwarantowały anonimowość)

podsumowując, musisz się liczyć z tym, że któregoś dnia ktoś odbierzesz tel i usłyszysz hej tato
        • big.ot po co pośrednicy? 05.12.10, 14:15
          Trzeba było skorzystać z okazji i dostarczyć nasienie osobiście koleżance ;)
        • kotek.filemon Re: sperma dla znajomej 06.12.10, 12:43
          Rzecz dzieje się w Belgii więc może to wyglądać zupełnie inaczej prawnie niż w Bolandzie. Tutaj laska spokojnie mogłaby ci założyć sprawę o ustalenie ojcostwa i rwać alimenty do 25 roku życia dzidziusia.

Poza tym, tak prawdę powiedziawszy, nie bardzo rozumiem to kręcenie. Nie szło rzeczy załatwić bez tych pośredników, tak między przyjaciółmi...?
        • lepian4 Re: sperma dla znajomej 29.06.11, 19:14
          Sadze, ze dales dupy na calej linii. Nie sadze, by owa dama zapierdzielala do Belgii z twoimi plemnikami w kieszeni. Moim skromnym zdaniem jest to albo podpucha, albo jestes skonczonym durniem. Jakie sztuczne zaplodnienie? Boris Becker tez spuscil sie do buzi i dzis ma sliczna coreczke. Kup sobie Bravo, moze zmadrzejesz.
    • 0ffka Re: sperma dla znajomej 05.12.10, 00:31
      Możesz bulić alimenty
      • nihil-istka Ale z ciebie cwaniaczek 05.12.10, 14:28
        Okolo 15 milionow Polakow co noc bezplatnie dostarcza spermy i musi ponosic tego konsekwencje. A ty cwaniaczku w czym inny jestes? ha,ha,ha,ha,ha
        • nom73 Re: Ale z ciebie cwaniaczek 09.12.10, 21:01
          nihil-istka napisała:

> Okolo 15 milionow Polakow co noc bezplatnie dostarcza spermy

co noc? skąd takie dane? ;-)
        • tugen_axalla Re: Ale z ciebie cwaniaczek 13.12.10, 18:19
          To chyba nie byłaś na forum brak seksu w małżeństwie hehehehe...
    • krzysztofo5 Re: sperma dla znajomej 13.12.10, 20:16
      Pomyśl sobie o tej sprawie trochę z boku.Minie ileś lat i może będziesz chciał zobaczyć swoje dziecko.Znam taki przypadek z opowiadania od kogoś kto był lesbijką i tak właśnie poprosiła o spermę.Potem nie mogła się od niego/dawcy/ opędzić aż zgodziła się żeby uczestniczył w wychowywaniu dziecka.
    • piorex12 sperma dla znajomej 16.12.10, 14:35
      Ja znam kilka przypadków, gdzie w takich sytuacjach kobiety podkladały się facetom, bo obawiały się samotnosci na starosć a jednoczesnie nie chciały zyc w zwiazku. Moze to i dobre rozwiazanie.
    • masher Re: sperma dla znajomej 29.06.11, 17:44
      jak sie jej odwidzi to i zaplacisz na dziecko i jeszcze za gwalt ;)
      • black-sandra Re: sperma dla znajomej 29.06.11, 20:42
        Ty zawsze tak - najpierw robisz potem myślisz ?
    • grassant Re: sperma dla znajomej 29.06.11, 21:27
      jak nastąpiło przekazanie?
    • wersja_robocza Re: sperma dla znajomej 29.06.11, 23:41
      Z punktu widzenia prawa jesteś ojcem i przysługują ci z tym tak prawa jak i obowiązki.
      Oddając swoje nasienie do banku dawców jesteś na tę okoliczność 'bezpieczny'. Przy czym z 10 zgłaszających się potencjalnych dawców, kwalifikowani do oddania nasienia są 2-3.
      • n.wataha Re: sperma dla znajomej 30.06.11, 09:38
        Takie rzeczy dokładnie powinna określać umowa cywilno-prawna, najczęściej dopracowywana przez adwokatów, którzy się na prawie znają. No chyba, ze sam znasz się na kruczkach prawnych, ale z Twojego opisu wynika, że się nie znasz.

Jeśli nie masz umowy cywilno-prawnej, co może Ci grozić? Niewiele - w najgorszym razie alimenty do usamodzielnienia się dziecka. :D

Czyli w tym przypadku kara za głupotę.
        • wersja_robocza Re: sperma dla znajomej 05.07.11, 09:54
          Czy polskie prawo przewiduje umowy w tej sprawie? Czy są one ważne?
    • piorex12 Re: sperma dla znajomej 04.07.11, 18:15
      Znałem kilka przypadków w/w kobiet, które zamiast poszukac sobie chłopa na stałe wolały "podłożyc" sie, by miec dziecko a chlopa tylko sprowadzic do płacenia alimentów.
      • mmmarq Re: sperma dla znajomej 09.07.11, 19:23
        Słyszałem że można zrobić oddając swoją spermę. Zainteresowanych odsyłam na stronę seksbaza . com (bez odstępów)gdzie również można zobaczyć nagranie oddania spermy.
    • panna-kota Re: sperma dla znajomej 05.07.11, 00:44
      Ja tez skorzystalam z nasienia od dawcy, ktory nie jest anonimowy. Umowilismy sie tak, ze moje dziecko bedzie wiedzialo, kim jest ociec, ale na swiadectwie urodzenia ma wpisane 'ojciec nieznany'. Kontakt mamy mejlowy, sporadyczny. Ja bylam wtedy w kilkuletnim zwiazku z dziewczyna, a chlopak chcial nam pomoc. Nic mu nie placilysmy, umowy cywilno-prawnej nie bylo. Przypuszczam, ze jego znajomi radzili mu sie puknac w leb, tak jak i nasi radzili nam. Ja w kazdym razie jestem mu dozgonnie wdzieczna i nigdy nie przyszloby mi do glowy pozwac go o jakiekolwiek alimenty.
    • eekonomista Re: sperma dla znajomej 05.07.11, 09:47
      Twoim problemem nie jest to, że ewentualnie będziesz musiał płacić alimenty, ale to, że będziesz mieć dziecko. Dzisiaj może jeszcze nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale przyjdzie moment, kiedy zrozumiesz, jak wiele tracisz nie będąc przy nim. Nie jesteś anonimowym dawcą dla anonimowej biorczyni, gdzie nawet nie musiałbyś wiedzieć, czy Twoje nasienie zostanie kiedykolwiek wykorzystane. Ty wiesz, że Twoja krew płynie w konkretnym dziecku. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym wszystko, żeby zagwarantować sobie prawo do bycia ojcem. Zdaję sobie, że na odległość, ale tak czy inaczej ten temat do Ciebie wróci, bo tak już mamy, że czujemy więzi krwi. Jeżeli nie Ty, to Twoje dziecko prędzej czy później zechce odnaleźć biologicznego ojca. Od tego nie da się uciec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka