IP: *.*.*.* 31.10.01, 11:33
Świeży import z USA.Czy wyprze Wszystkich Swietych?Raczej nie,a może nada
tradycyjnie "smutasowskiemu" polskiemu świetowaniu jakis bardziej optymistyczny
charakter.Chociaż tak naprawdę trudno to sobie wyobrazić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Uboot Re: Halloween IP: *.waw.cdp.pl 31.10.01, 12:13
      Kiedyś na siłe wprowadzali święto Rewolucji Październikowej. Teraz
      nieoczekiwana zmiana miejsc, czyli Halloween. I po co to komu. Jestem za
      zachowaniem tradycji. Kontemplacja w ten dzień nad życiem i śmiercią niejednemu
      przyniesie dobre skutki duchowe jak i fizyczne (nawet politykom, kórzy
      wywołując temat chcą zmusić nas do rzeczy wbrew naszym tradycjom, a im
      potrzebna jest jeszcze większa kontemplacja, bo oni ostatnio nie wiedzą co
      czynią). Myslę, ze czas zachłystniecia się Ameryką już przeminął. Czas na
      przemyślenie i odrodzenie własnych tradycji i obyczajów. One są starsze od
      amerykańskich i jeszcze lepiej sprawdzone. Amerykanizacji mówię stanowcze "NIE".
      • lucy_z Re: Halloween 31.10.01, 12:36
        Gość portalu: Uboot napisał(a):

> Kiedyś na siłe wprowadzali święto Rewolucji Październikowej. Teraz
        > nieoczekiwana zmiana miejsc, czyli Halloween. I po co to komu. Jestem za
        > zachowaniem tradycji. Kontemplacja w ten dzień nad życiem i śmiercią niejednemu
        >
        > przyniesie dobre skutki duchowe jak i fizyczne (nawet politykom, kórzy
        > wywołując temat chcą zmusić nas do rzeczy wbrew naszym tradycjom, a im
        > potrzebna jest jeszcze większa kontemplacja, bo oni ostatnio nie wiedzą co
        > czynią). Myslę, ze czas zachłystniecia się Ameryką już przeminął. Czas na
        > przemyślenie i odrodzenie własnych tradycji i obyczajów. One są starsze od
        > amerykańskich i jeszcze lepiej sprawdzone. Amerykanizacji mówię stanowcze "NIE"
        > .

Zgadzam się z tym co napisałeś, ale myślę, że tego nie da się zatrzymać.
        Halloween tak się przyjmie niestety jak walentynki. Ja nie wiem, zdaje mi się,
        że Amerykanie kiedy indziej obchodzą Święto Zmarłych o ile wogóle obchodzą.
        • Gość: mcroti Re: Halloween IP: 10.10.41.* 31.10.01, 14:50
          A na mój gust to jeszcze jednen patent na to żeby zrobić wódkę (czyli ją wypić:)))))
          • Gość: beast Re: Halloween IP: *.*.*.* 31.10.01, 16:25
            Dokładnie tak(to tez podobno tylko amerykanski zwrot po polsku,poprawnie
            powinno być -"właśnie" ;)Jest to świeto handlowe,które byc może kiedys mialo
            swoj głebszy sens,ale dziś to tylko dzień Świętej Komercji:)
            • Gość: kazik Re: Halloween IP: *.proxy.aol.com 31.10.01, 16:53
              handel czy tez nie.gdzie sa korzenie tej tradycji?jak obchodzenie tej tradycji
              wyglada w swietle Slowa Bozego?jak Jezus,apostolowie by do tego
              podeszli.wielbienie ma byc czyste.specjalnie,jezeli ktos uwaza sie za
              prawdziwego chrzescijanina.
          • lucy_z Re: Halloween 31.10.01, 17:34
            Gość portalu: mcroti napisał(a):

> A na mój gust to jeszcze jednen patent na to żeby zrobić wódkę (czyli ją wypić:
            > )))))

No wypić zawsze można:)) Każda okazja jest dobra, czy to Halloween czy Święto
            Zmarłych, jeżeli się zmarznie na cmentarzu. Szczególnie jak się spotka raz do
            roku z rodziną:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka