libertad 09.04.07, 15:11 spłacając kredyt za mieszkanie ... a mając do dyspozycji 2500 zł. Czy umiera się z głodu ? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mahadeva Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 15:15 sproboj :) a gdy zaczniesz przymierac z glodu, zmien prace :) w kazdej dziedzinie zycia najlepiej uczyc sie na wlasnej skorze - wiesz jaka to satysfakcja? :) kto nie ryzykuje ten nie ma :) przestac sie martwic i idz do sauny - ja sie tam zaraz udaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
caprissa Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 15:28 a ile ten kredyt wynosi| wiesz w zyciu trzeba umiec dokonywac wyborów np nie stac mnie na auto mieszkanie to nie kupuje mieszkania a wynjamuje. Jak mam lepsza prace wtedy biore kredyt na mieszkanie. A nie taka kobieta zachłanna mam miec to i to i teraz siedzi nadąsan w kuchni bo nie ma na to kasy. Wiec on ma jej załatwic inna lepsza prace. I wcisnął ją. I miała kase. takich materialistek nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 15:31 moi koledzy sie wzajemnie wciskaja... nie widzialam, zeby ktorys wciskal kobiete... Odpowiedz Link Zgłoś
libertad Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 15:32 Pytam orientacyjnie i gdzie ja tu pisalam o facecie?? Nie mam samochodu i nie zamierzam miec poki co. Mysle o wyprowadzeniu sie od rodzicow i mieszkaniu solo, ciekawa jestem po prostu ile kosztuje miesieczne utrzymanie, a rata zalozmy,ze ok.600 zl Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 16:11 Zalezy tez, w jakim miescie. Przy zalozeniu, ze rata wynosi 600, utrzymasz sie nawet i w Warszawie, ale bardzo skromnie. Ja swojego czasu zylam za 1200, bez rat co prawda, i bylo dosc ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 18:20 no a wyobrazcie sobie,ze sa ludzie ktorzy za 600zl zyja i jeszcze dzieci i wspolmalzonka bezrobotnego utrzymuja dajcie spokoj...moja kolezanka teraz sie wyprowadzila od rodzicow...pytam ja jak sobie radzi...wydaje 300zl na wyzywienie i takie tam biezace pierdoly za 1900 zl dla jednej osoby to mozna chyba calkiem dobrze zyc...chyba, ze co miesiac kupuje sie skarmeti za 100zl i kremy po 250 Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 18:32 Tygrysiu, ty chyba jeszcze nie mieszkalas sama :-) Od tych 2500 odjelas jedynie rate. Odejmij jeszcze czynsz, rachunki za ogrzewanie, prad, gaz, wode, telefon stacjonarny, komorke, internet. Odejmij sume na bilety na komunikacje miejska, ewentualnie benzyne (plus regularne przeglady, czesci, ubezpieczenie, wymiane opon). Zostanie ci tyle, ze bedziesz miala co jesc i jak nakarmic kota, ale ubierac sie bedziesz na wyprzedazach w supermarketach, a dentysta czy weterynarz beda stanowic dla twojego budzetu powazna szkode. Da sie wyjsc od czasu do czasu na piwo, ale lepiej zapomniec o wyprobowywaniu ciekawych restauracji. Ci, ktorzy zyja za 600 zlotych calymi rodzinami, sami szyja, karmia dzieci chlebem maczanym w jajku, a jedna pare butow nosi po kolei piecioro rodzenstwa. Wszyscy sobie zdajemy sprawe, ze sa ludzie, ktorzy tak zyja, ale oni nie zadaja zadnych pytan w internecie, wiec twoje przypominajki sa zbedne. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 18:39 bo zycie to kwestia wyboru...po co stacjonarny telefon jak ma sie komorke? nie da sie choodzic pieszo? a jesli tak to bilet miesieczny jest taki drogi? ubierac sie na wyprzedazach? szczerze...debilizmem jest kupowac cos co za miesiac bedzie 70% tansze....a i przeciez nie trzeba co roku miec nowej kurtki tak czy siak...mamy te 1900zl ...odjac od tego komorke wode, gaz, ogrzewanie...ile to zostanie...jesli wiecej niz 300-450zl na miesiac to juz da sie zyc...a podejrzewam, ze tych oplat to az 1450-1600 sie nie uzbiera...ale to trzeba umiec....mozna i samym chlebem zyc tak ze i 5tys nie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 19:01 Ja nie twierdze, ze nie wystarczy. 2,5 tys. na polskie warunki to calkiem mily zarobek dla mlodej osoby. Ja tylko twierdze, ze nie da sie zyc nazbyt swobodnie, ze trzeba liczyc sie z trudnosciami. Jak dziewczynie wyskoczy koszt wizyty u dentysty albo szczepien dla psa, w tym miesiacu juz za wiele na piwo nie powychodzi. A 300 zlotych miesiecznie na jedzenie, ubranie, srodki czystosci, papier toaletowy i paste do butow, to naprawde malo, jesli sie zyje w pojedynke. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 19:08 nie potrzenbie w te 300zl dodalas ubrania...bo przeciez ona juz jakies ubrania ma prawda? A w jednej kurtce tez mozna pochodzic 3-4 sezony...a i buty jak dobre to na dlugo beda sluzyc a swobodnie to nie mozna zyc majac nawet 25tys co miesiac 2,5tys dla kogos ledwo po studiach to jest bardzo mily zarobek..biorac pod uwage,ze tyl;e wynosi srednia krajowa...a przeciez prezesi Orleny znacznie ja zawyzaja wiec to czy ktos bedzie glodowal na 2,5 tys czy zyl godziwie za 1tys zalezy tylko od niego... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 19:57 Tygrys, pozyj najpierw troche na wlasny rachunek, a dowiesz sie, jak to jest z tymi kurtkami, butami, skarpetkami i telefonem stacjonarnym ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:21 ja wiem jak nas sie zylo jak ojciec stracil prace...wiec nie pouczaj mnie bo na glowe mielismy o wiele mniej i sie dalo ale jesli ktos musi miec 10 telefonow i co miesiac nowe ubrania bo w starych wstyd chodzic...a i kupowanie na wyprzedarzach to potwarz bo przeciez mzona kupic miesiac wczesniej 70% drozej.. to nigdy sie nie nauczy i dla niego zycie za 2 tys to bedzie glodowanie Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:28 Tygrysie, jesli mialas ochote mnie personalnie oskarzyc o rozrzutnosc, zle trafilas. Ja przez cale samodzielne zycie w Polsce klepalam biede, donaszajac wyszarzale i sprane podkoszulki, kupujac buty za 19,99, odmawiajac sobie wyjscia na piwo, bo trzeba bylo oplacic rachunek za internet i rate 30 zl za sofe. Ja mowie o tym, jak powinno wygladac godziwe zycie, bez takich problemow, jakie ja mialam. Dziewczyna mieszkajaca z rodzicami z zarobkami 2,5 tys. jest zapewne przyzwyczajona do pewnych standardow i moze jej byc ciezko sie przestawic - zapytala, wiec jej odpowiedzialam tak, zeby byla swiadoma, ze zycie na wlasny rachunek wymaga pewnych wyrzeczen i ograniczen. Inna sytuacja by byla, gdyby chciala zamieszkac z partnerem - utrzymywanie sie we dwoje jest tansze niz w pojedynke. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:39 w tej calej wypowiedz nie znajdziemy porozumienia bo wedlug mnie godziwie rzyc mozna na dworcu ... gonienie za materializmem nie jest dla mnie zadnym wyznacznikiem godziwosci a raczej jej uwlacza Odpowiedz Link Zgłoś
misij Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:41 Godziwie rzyć na dworcu jako bezdomny można. Ale godziwie żyć to juz nie da rady. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:47 no tak....zawsze osoby ktore nie maja nic do powiedzenia ale koniecznie musza wtrabic swoje 5 groszy cos wynajda powiem Ci ze gdybys miala umiejetnosc czytania ze zrozumieniem nawet byc tego nie zauwazyla.. Odpowiedz Link Zgłoś
misij Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:52 Gdybyś jako bezdomna posiedziała pare zim na dworcu to byś pewnie przy niejednym winie marki wino marzyła o godnym i godziwym życiu. Uwielbiam teoretyków siedzących u mamusi i udzielających idealistycznych rad oderwanych od realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:56 > Uwielbiam teoretyków siedzących u mamusi i udzielających idealistycznych rad > oderwanych od realiów. Przywilej mlodosci. Przechodzi z czasem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 21:01 oj gdybys czytala co pisze...myslenie nie boli.. Odpowiedz Link Zgłoś
misij Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 21:02 oj gdybys myslała zanim napiszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:41 Mylisz 'godziwie' z 'godnie'. Prawdopodobnie da sie zyc godnie na dworcu. Ale godziwie juz nie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:51 roznica tylko dla materialistow...bo wez pod uwage,ze jedno z tych okreslen uzywasz dodajac troche "pieniedzy" do niego...jesli ja odrzucam kwestie pieniedzy calkowice z kategorii oceny mojego zycia to wychodzi z tych 2 slow prawie to samo ale przyznam...dla mniektorych to ma jednak znaczenie tylko,ze pamietaj tez , ze dla tych dla ktorych kasa sie liczy nigdy nie bedzie ani godnie ani godziwie...bo materializm zawsze ma to do siebie,ze ciagle jest go za malo Odpowiedz Link Zgłoś
misij Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:54 Widać, że nigdy ci kasy na chleb nie brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:55 Mloda jestes :-) Z wiekiem, czy tez raczej doswiadczeniem, owo calkowite lekcewazenie pieniadza przechodzi :-) Zwlaszcza, gdy przychodzi czas na myslenie o posiadaniu potomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:59 wiem...wszytsko ponoc przechodzi.. ktos mi kiedys napisal,ze przejdzie mi i liberalizm gospodarczy to prawda...z wiekiem jakos ciezej jest wierzyc w wolny rynek i jego mechanizmy...ciezej jest w tych mechanizmach walczyc o swoje i o ile za mlodu sie nie osiagnie wysokiej pozycji to potem tylko poglebia sie socjalizacja umyslu i ciagle "dawaj" tak samo ponoc jest z ateizmem...tez na starosc wielu slynnym myslicielom odmienilo sie w obliczu smierci czlowiek juz tak ma,ze stara sie isc na latwizne;] ja sie jednak nie dam...bede pielegnowac dziecieca fascynacje szuraniem lisciami i chodzeniem po kaluzach do konca zycia...tak samo do konca zycia postaram sie byc idealistka...i do konca postaram sie rozwijac a jesli mi sie nie uda to znaczy ,ze przegram swoje zycie Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 21:03 Tygrysie, ani mi sie waz powtorzyc tej bzdury o przegrywaniu zycia :-) Tylko krowa nie zmienia zdania. Czlowiek swoje opinie cale zycie weryfikuje pod wplywem doswiadczen i obserwacji. A od tego, ze czlowiek zaczyna sie zastanawiac nad tym, czy 2,5 tysiaca wystarczy, czy tez lepiej poczekac na 3, nie przechodzi automatycznie znajdowanie przyjemnosci w szuraniu nogami wsrod jesiennych lisci, zapewniam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 21:12 oj u moich znajomych te zdolnosc zniknely kiedy trzeba bylo umalowac paznokcie zeby przypodobac sie chlopakom na dyskotece;] moze dojde w zyciu do czegos innego..ale poki co nie widze innej mozliwosci na "nie-zmarnowanie" zycia jak ciagle doskonalenie sie umyslowe a to wydaje mi sie mozliwe tylko kiedy nie popadne w ciag za kasa i porownywaniem sie do sasiadow...taka zazdrosc i zawisc strasznie duzo czasu pochlaniaja Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 21:17 Ale dlaczego od razu dopatrujesz sie zawisci, zazdrosci, pogoni za kasa i Bog wie czego? Czlowiek jest w zyciu zmuszony do myslenia o pieniadzach, bo bez nich niestety nie da rady niczego zrobic, nawet doskonalic sie umyslowo, nie mowiac juz nic o czerpaniu z tego zycia jakichs przyjemnosci, ani - co wiecej - o wychowywaniu dzieci. Ale to nie musi sie wiazac z wyscigiem szczurow, zawiscia, porownywaniem sie do sasiadow, i zapominaniem o doskonaleniu sie. Naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 21:32 no wlasnie...o to mi chodzi..o traktowaniu pieniedzy jako narzedzie a nie cel jednak ludzi ktorzy kieruja sie zawiscia nie jest ciezko spotkac taki przeinaczony fragment z "Malego Ksiecia" - kiedy powie sie rodzicom, ze poznalo sie nowego przyjeciela spytaja kim jest jego ojciec i ile zarabia i gdzie pracuje. Nie bedzie ich interesowac jaki jest jego ulubiony kolor i chciazby to czesto decyduje o doborze znajomych...ludzie maja jakas latwosc dobierania znajomych wedlug wlasnych zarobkow a ja chce traktowac pieniadze jako narzedzie...nie mam na ladna torebke ze skory za 500 zl to nie musze jej miec...przeciez to tylko przedmiot a rozwijac sie intelektualnie mozna za darmo..przeciez sa biblioteki i na koncert mlodego obiecujacego muzyka mozna pojsc za darmo, nie bedzie to Mandaryna ale zawsze cos i naprawde te 1,9 tys to nie jest malo..bo moja mama kiedys byla zmuszona wyzywic za mniej 3 osoby i jakos nie narzekala i tez miala przeciez oplaty...ale tego trzeba sie nauczyc Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 21:37 Ale ksiazki ani plyty juz sobie nie kupisz. W wielu bibliotekach trzeba zaplacic kaucje, jesli chce sie wypozyczac ksiazki. Zeby czytac gazety, trzeba je kupowac, albo miec dostep do internetu. Tygrysie, to tak strasznie widac, ze ty jeszcze kompletnie nie wiesz, o czym mowisz. Co do zarobkow zalozycielki watku - przeciez sie zgodzilam, ze nie jest to malo. I wytlumaczylam ci, dlaczego w odpowiedzi na zadane przez autorke watku pytanie ostrzeglam ja przed ewentualnymi trudnosciami. Nie powiedzialam jej przeciez, ze jej nie wystarczy. Powiedzialam, ze musi liczyc sie z tym, ze moga czekac ja jakies ograniczenia finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
misij Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 21:22 tygrysio_misio napisała: > oj u moich znajomych te zdolnosc zniknely kiedy trzeba bylo umalowac paznokcie > zeby przypodobac sie chlopakom na dyskotece;] > moze dojde w zyciu do czegos innego..ale poki co nie widze innej mozliwosci > na "nie-zmarnowanie" zycia jak ciagle doskonalenie sie umyslowe a to wydaje mi > sie mozliwe tylko kiedy nie popadne w ciag za kasa i porownywaniem sie do > sasiadow...taka zazdrosc i zawisc strasznie duzo czasu pochlaniaja Oh. Nie wiedziałm,ze rozmawiam z nastolatką. W twoim wieku faktycznie jeszcze się miewa takie poglady i jest to do przeczekania. Jak pójdziesz "na swoje" to dojrzejesz do realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka Zależy 09.04.07, 20:43 Zależy ile spłacasz raty miesięcznie kredytu. Zależy ile płacisz opłat za mieszkanie: czynsz, prąd, telefon itp. Zależy ile wydajesz na jedzenie. Nie da się odpowiedzieć bo keden się utrzyma bez problemu a innemu bedzie mało. Chociaż moim zdaniem da się na takim podstawowym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 09.04.07, 20:44 Mozesz zaufac bankowi. Jesli udzieli Ci kredytu, najwyrazniej dasz rade przezyc. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jszhc Re: Czy można utrzymać się za 2,5 tys ? 10.04.07, 13:37 Zalezy jak wysoki jest kredyt. Jesli kredyt wynosi co najmniej 600zl + czynsz (woda, prad itd.), telefon, internet to okaze sie, ze na zycie pozostanie ci kolo 600zl (czyli jedzenie, srodki czystosci i jedno piwko z znajomymi). Odpowiedz Link Zgłoś