27.10.09, 07:34
www.ostrowiecka.pl/gospodarka/rynek-pracy/2365-powstanie-centrum-aktywizacji-zawodowej
Na to są pieniądze i dbanie o własne stołki a bezrobotny nadal nie ma i nie
będzie miał pracy. Polska rzeczywistość.
Obserwuj wątek
    • unhollyseth Re: PUP / CAZ 27.10.09, 08:52
      "Celem wyodrębnienia CAZ jest ukierunkowanie działalności Powiatowego Urzędu
      Pracy w Ostrowcu Świętokrzyskim na realizację podstawowych usług i instrumentów
      rynku pracy, tj. pośrednictwa pracy, poradnictwa zawodowego i informacji
      zawodowej, pomocy w aktywnym poszukiwaniu pracy, organizacji szkoleń, a także
      wzmocnienie prymatu działań aktywizujących nad działaniami pasywnymi."
      To w
      takim razie...czym zajmuje się PUP?
      • gimmesometruth Re: PUP / CAZ 27.10.09, 09:13
        Ubiegłeś kolego moje pytanie. Dokładnie to samo pomyślałem czytając ten artykuł.
        Kolejny raz kreujemy fikcję! Przecież te i inne informacje bezrobotni mogą
        uzyskać przychodząc do PUP, tak?! Czy naprawdę trzeba modernizować dwa piętra by
        wszystko lepiej hulało?! Może lepiej przeznaczyć ta kasę na dofinansowanie
        kolejnych małych biznesów etc... NIE KREUJCIE FIKCJI URZĘDNICY!!!
        • unhollyseth Re: PUP / CAZ 27.10.09, 09:23
          Mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz...otóż czy będzie nabór/już był/czy będą w tym
          CAZ pracowali pracownicy PUPy?
        • unhollyseth Re: PUP / CAZ 27.10.09, 09:26
          A do tego...jakie zadanie spełnia ARL ze swoimi wspaniałymi kursami? Myślę, że
          powinni jeszcze na dachu PUPu postawić basen i patio.
    • Gość: wojtek_68 Re: PUP / CAZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.09, 09:46
      nawet sobie nie wyobrażacie z jakimi tonami kwitów ma do czynienia PUP.
      Wyodrębnienie części związanej z aktywizacją zawodową od części
      administracyjnej pomoże bezrobotnym szybciej uzyskać wszelkiego rodzaju
      zaświadczenia niezbędne w codziennym zyciu bezrobotnego i członków jego
      rodziny (dzieci).
      Papierologia związana z rejestrowaniem, zaświadczeniami itp musi być
      załatwiana na odrębnych stanowiskach.
      Pomysł dobry, wręcz niezbędny. Może nieco zbyt duży koszt takiej adaptacji.
      • good_man Re: PUP / CAZ 27.10.09, 11:10
        "Biurokracja to forma ustrojowa oparta na pracy biur, których funkcjonariusze (urzędnicy) – zamiast realizować interes publiczny – realizują interes własny."
        A. Pawłowska, Władza, elity, biurokracja. Studium z socjologii polityki, Lublin 1998
        • temponick Re: PUP / CAZ 27.10.09, 12:00
          Zakorzeniona jest ta forma ustrojowa głeboko w mentalności zarówno postPRLowskiego betonu jak i rodzimych nowych i młodych, stworzonych przez obecny system, kontynuatorów dzieła poprzedniej epoki

Centrum Aktywizacji Zawodowej wyodrębnione w ramach Powiatowego Urzędu Pracy w Ostrowcu Świętokrzyskim będzie składało się z 18 pokoi To nam daje pojęcie o możliwej skali zatrudnienia ale minimum 10 osób będzie potrzebne skoro urząd nie wyrabia jak twierdzi Wojtek. To daje jakieś pojęcie o ekstra kosztach z budżetu każdego roku

Jeżeli idea zostanie podchwycona przez inne powiaty (a zapewne się tak stanie, bo to innowacja jakby nie było) to będziemy mieli niezłą eksplozję biurokracji w skali całego kraju
      • tdx Re: PUP / CAZ 04.11.09, 18:41
        Gość portalu: wojtek_68 napisał(a):

> nawet sobie nie wyobrażacie z jakimi tonami kwitów ma do czynienia PUP.
        > Wyodrębnienie części związanej z aktywizacją zawodową od części
        > administracyjnej pomoże bezrobotnym szybciej uzyskać wszelkiego rodzaju
        > zaświadczenia niezbędne w codziennym zyciu bezrobotnego i członków jego
        > rodziny (dzieci).
        > Papierologia związana z rejestrowaniem, zaświadczeniami itp musi być
        > załatwiana na odrębnych stanowiskach.
        > Pomysł dobry, wręcz niezbędny. Może nieco zbyt duży koszt takiej adaptacji.

Mozesz mi napisac, co da panu Mietkowi(lat 50 z hakiem), to ze pojdzie i siadzie
        sobie przed komputerem? Przeciez taki gosc przez cale zycie zap... na hucie i
        naprawde nie ma ochoty na uzeranie sie z kolejnym ustrojstwem. Takie cos isnialo
        juz w czasach Wilkowego prezesostwa w ARL na Slowackiego i nie zrobilo szalu.
        A moze prosciej zajac sie przyczynami takiego stanu rzeczy i sposobem na walke z
        bezrobociem w miescie? A tak mamy kolejne ulatwienie dla "swoich" pierdzistolkow
        wiedziacych zawsze najlepiej. Papiery? Zyjemy w sredniowieczu? Nikt nie pomyslal
        nad usprawnieniem obiegu dokumentow i wprowadzaniem jakiegokolwiek
        elektronicznego systemu ich obiegu? Odpowiem sobie sam: pan Henio umie (tylko)
        instalowac Windowsy i lepiej zeby bylo jak jest, niz zlecic zewnetrznej firmie
        wdrozenie czegokolwiek. Zrobi sie "dobrze" bezrobotnym i przy okazji przytuli
        nieco grosza (ach te fakturki;-)). Wiem - sa bzdurne przepisy nakazujace
        wypelnianie papierzysk petentom i pewne sprawy musza byc zalatwiane w ten
        sposob. Swoja droga mielismy miec kolejny cud nad Wisla i podpis eletroniczny,
        ale wyszlo jak zwykle :) Reason: Polska.
    • tdx Re: PUP / CAZ 04.11.09, 15:59
      ostrowiecka.pl/ostrowiec-swietokrzyski/miasto/2415-eden-za-17-milionow
      Dorzucam :) Szczegolnie rozbawil mnie ten fragment: "Przypomnijmy, że w
      Częstocicach miałby znaleźć swą siedzibę MOPS, PCPR, Straż Miejska.
      Niewykluczone, że tutaj usadowiłby się też tzw. Samorządowe Centrum Systemów
      Informatycznych Województwa Świętokrzyskiego, o ile dojdzie do realizacji w
      naszym mieście"
      Co to jest Samorzadowe Centrum Systemow Informatycznych i jakiemu celowi mialoby
      sluzyc? Kolejne miesce dla "swoich"?. Mamy pol miliona pierdzistolkow do
      kontroli i ucisku szarego obywatela. Ludzie Ci nie wspoltworza dochodu
      narodowego. W stolycy wojewodztwa jest ich ponad 5000. Widze, ze fantazje Prezia
      nadal kwitna. Szkoda tylko, ze za wszystkie kretynizmy placimy z wlasnej
      kieszeni. Radze lokalnym "wlodaszom" podciagniecie sobie swiatlowu do wlasnych
      "dzaczy" ;]
      Jak zwykle z pozdrowieniami.
      • unhollyseth Re: PUP / CAZ 04.11.09, 17:00
        To ja z Twojego cytatu pozwolę sobie wyłowić jeszcze jedną perełkę:)
        "Niewykluczone, że tutaj usadowiłby się też tzw. Samorządowe Centrum Systemów
        Informatycznych Województwa Świętokrzyskiego, o ile dojdzie do realizacji w
        naszym mieście". Pomijając fakt, że nikt nie wiem co to jest za twór, to
        zawodnik drużyny UM ( bo solo to on nie gra) na przedostatnim czacie mówił, że
        to Samorządowe Centrum Czegoś Tam powstanie i UM to wspiera, a teraz czytam, że
        jest możliwość, że nie powstanie...
        • tdx Re: PUP / CAZ 04.11.09, 17:33
          Nie bede pisal wiecej o wodzostwie, bo boje sie, ze zostane pozwany jak ten
          biedak z Opatowa :D Napisze tylko jedno: wkurw* mnie straszliwie, ze z moich
          podatkow oplacana jest czyjas dobra zabawa.
          • unhollyseth Re: PUP / CAZ 04.11.09, 17:41
            No teraz trzeba uważać co się pisze i na kogo, bo nikt do cholery nie umie
            poradzić sobie z krytyką, a potem wychodzi "obraza uczuć religijnych, etycznych,
            dobrego imienia itp itd"...bullshit.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka