Dodaj do ulubionych

forum emigracyjne?

15.03.04, 10:03
widzę, że na forum zagląda "sporo" osób - ex-ostrowiaków. Jak postrzegany
jest Ostrowiec przez ludzi z innych miast?
Obserwuj wątek
    • malywroc Re: forum emigracyjne? 15.03.04, 10:08
      Mieszkam we Wrocławiu - 380 km od Ostrowca. Tutaj nikt nie słyszał nawet o
      naszym miasteczku, a jeśli już słyszał to o hutnikach, przekrętach, bezrobociu,
      zabójstwach i samobójstwach. Niestety bardzo rzadko słyszy się coś dobraego o
      Ostrowcu. Dużo zawdzięczamy też ex premierowi Buzkowi, który określił ten
      region jako Polska "B", a może nawet "C". a cha .. no i oczywiście dużo osób
      wie, że Ostrowiec jest "czerwony". Musimy długo pracować na zmiane własnego
      wizerunku.
      • edico Re: forum emigracyjne? 11.04.04, 00:48
        malywroc napisał:

> Dużo zawdzięczamy też ex premierowi Buzkowi, który określił ten
        > region jako Polska "B", a może nawet "C". a cha .. no i oczywiście dużo osób
        > wie, że Ostrowiec jest "czerwony". Musimy długo pracować na zmiane własnego
        > wizerunku.

Wręcz przciwnie. Właśnie wtedy Ostrowiec miał swoja twarz!!!
        Czerwona Republika Ostrowiecka była zasługą naszych dziadków, którzy niegodzili
        się z rzeczywistością i brali sprawy we własne ręce tak jak potrafili.
        Dorabianie do tego jakiejś ideologii Buzkowych jest sporym nietaktem. Prawdę
        mówiąc region ten dostrzegł jedynie inż. Kwiatkowski dziwnie zapominany w
        historii, gospodarce a także polityce.

pzdr
        • malywroc Re: forum emigracyjne? 14.04.04, 08:40
          nie wiem, czy Ty rozumiesz na jaki temat się wypowiadasz. Jeżeli twierdzisz, że
          komuna to wzięcie sprawy w swoje ręce to się bardzo mylisz. Dla przypomnienia
          ustrój komunistyczny to system autorytarny.
          Co do osób interesujących się tym regionem to proponuję poczytać trochę
          podręczników, lub encyklopedii. Zwróć szczególną uwagę na nazwiska: Staszic,
          Radwan, oraz hasła: Staropolski Okręg Przemyslowy, Krzemionki, itp.
        • malywroc Re: forum emigracyjne? 14.04.04, 08:46
          a'propos tego co napisałem, czyli oponi na temat ostrowca to przypominam, że są
          to opinie ludzi, których to poznałem. nie oceniam, czy są one dobre, czy złe,
          tylko je przedstawiam, zgodnie z wolą osoby, która ten wątek zaczęła.
          • maly80 Re: forum emigracyjne? 15.04.04, 01:43
            malywroc napisał:

> a'propos tego co napisałem, czyli oponi na temat ostrowca to przypominam, że

>
            > to opinie ludzi, których to poznałem. nie oceniam, czy są one dobre, czy złe,
            > tylko je przedstawiam, zgodnie z wolą osoby, która ten wątek zaczęła.

A to ciekawe że we Wrocławiu mówia o hutnikach ,przekrętach i samobójstwach w
            Ostrowcu. jestem pewien że na stu mieszkańców Wrocławia 90 nie potrafiłoby
            określić gdzie leży Ostrowiec gdybyś nie dodał Świętokrzyski.
            • malywroc Re: forum emigracyjne? 15.04.04, 08:19
              Wszystko się zgadza 90% mieszkańców Wrocławia pewnie nie wie gdzie jest
              Ostrowiec. Ale ludzie, którzy czytaja gazety, oglądają telewizję wiedzą o
              Ostrowcu tyle ile przekazują im media - przekręty, duża liczba samobójstw,
              strajki hutników, bieda. Niestety ale tak to wygląda. Przeciętny obywatel nie
              wie o urokach tego regionu. Są oczywiście osoby znające historię i gospodarcze
              zalety Ostrowca i jego okolic, jednak to jest malutka garsteczka. No i
              oczywiście dużo ludzi wie o KSZO - niestety niezbyt pochlebne opinie, choć
              kilka razy słyszałe, że mamy śliczny stadion.
              • cooni1 Re: forum emigracyjne? 08.02.05, 23:13
                Nie zgadzam się - dzieci we Wrocławiu wiedzą ,że Ostrowiec to takie miasto koło
                Parku Dinozaurów- tylko może z lokalizacją gorzej.
                • raskarba Re: forum emigracyjne? 08.02.05, 23:29
                  Tu, gdzie ja z kolei mieszkam, nikt nie wie nie tylko nic o Ostrowcu (nie
                  potrafiliby w żaden sposób nawet wymówić pierwszego członu nazwy, a o drugim
                  już w ogóle nie wspomnę), ale nie mają wręcz pojęcia, gdzie leży Polska (gdzieś
                  koło Azji ?). Więc nie miejmy żadnych kompleków w odniesieniu do naszego
                  rodzinnego miasta...
                  • bmwariat Re: forum emigracyjne? 09.02.05, 07:56

• buksy Re: forum emigracyjne? 09.02.05, 11:11
                      a ostatnio ogladalem "Skarb Narodów"...no ale sie usmiałem, Amerykanie nawet mape do skarbu templariuszy umiescili na odwrocie oryginału ichniejszej "Deklaracji"...a strażnikami skarbu zrobili Waszyngtona i spółkę...hehehehhe
                    • raskarba Re: forum emigracyjne? 09.02.05, 14:45
                      No tak, ale za to są (najczęściej) bardzo praktyczni, pragmatyczni i, co w
                      końcu normalne, dbają przede wszystkim o swoje własne interesy. Jest to jednak
                      kraj na tyle duży i zróżnicowany, że wprost nie da się jego mieszkańców
                      zaszufladkować, tak jak to Bmwariat przed chwilą zrobił. Oczywiście, mnóstwo
                      jest ciemniaków (ale tych jest zawsze i wszędzie najwięcej, Polska też swoich
                      posiada i to w zatrważających ilościach), ale z drugiej strony, są przecież
                      potęgą naukową, finansową, ekonomiczną, a nawet militarną, jaka w dzisiejszym
                      świecie nie ma sobie równych. Najdziwniejsze jest dla mnie to, że choć potworne
                      mogą tu istnieć pod wieloma względami kontrasty, ale jeszcze jakoś się między
                      sobą nie pozabijali, są względnie tolerancyjni i umieją ze sobą rozmawiać i
                      WSPóŁPRACOWAć - czego Polsce i Polakom życzę !
                      Swoją drogą, przepraszam Cię, Bmwariacie, ale Twoje uwagi zabrzmiały mi
                      momentami, jak komunistyczna ulotka sprzed 35-40 lat, jeżdżąca po amerykańskim
                      imperializmie i wrednym kapitalizmie jak po przysłowiowym łysym koniu...
                      • raskarba Re: forum emigracyjne? 09.02.05, 14:50
                        Jeszcze jedną rzecz uściślijmy: to nieprawda (a przynajmniej nie do końca
                        prawda), że Amerykanie używają nazwy "polskie obozy zagłady" z ignorancji lub
                        prostej nieświadomości. Tego rodzaju określenia są często w tutajszych mediach
                        stosowane z premedytacją, celowo, by nas, Polaków zdyskredytować i obsmarować.
                        Jest to polityka obrzucania błotem - zawsze coś się w świadomości masowej
                        przyklei i zostanie. A kto to robi i dlaczego, potrafisz sam bez większego
                        problemu na to pytanie sobie odpowiedzieć....
                      • buksy Re: forum emigracyjne? 09.02.05, 16:16
                        co fakt to fakt : 3/4 moich kontaktów zawodowych to firmy amerykańskie tak czy inaczej...
    • lachien Re: forum emigracyjne? 09.02.05, 17:32
      Pies żyje w fucking Warsaw , a tu więcej Ostrowiaków niż autochtonów.
      Pozdrawiam everyone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka